Гени "казват" на пеперудите монарх кога да летят на юг

Go down

Гени "казват" на пеперудите монарх кога да летят на юг Empty Гени "казват" на пеперудите монарх кога да летят на юг

Писане by bambolina on Сря 01 Апр 2009, 11:18

Гени "казват" на пеперудите монарх кога да летят на юг 725303 Гени "казват" на пеперудите монарх кога да летят на юг 250px-monarch_butterfly_danaus_plexippus_male_2664px
Гени "казват" на пеперудите монарх кога да летят на юг Two-monarch-butterflies
Учени са открили група от 40 гена, които изглежда карат северноамериканските пеперуди монарх да летят хиляди километри на юг всяка есен, съобщава Ройтерс.

Това е първият случай изследователи да попадат на точните гени, движещи миграционното поведение при животните. Пеперудите монарх са прочути със своята епична 4000-километрова миграция от Канада до Мексико, но какво ги кара да я извършват си оставаше загадка.

Сега невробиологът Стивън Реперт от Медицинското училище на Университета в Масачузетс и колегите му са открили серия от гени, които се активират докато инсектите мигрират.

"Нашите данни са първите, които правят връзка между профилите на изразяване на гените на мозъка и миграционното поведение на животните, които осъществяват миграция на дълги разстояния", се казва в излизащото във Великобритания списание "ВМС Biology".

Стотици милиони пеперуди от този знаменит вид летят до полета за изхранване в Мексико всяка година в пътешествие, което е уникално в света на пеперудите. Те използват вътрешен часовник и "слънчев компас", който усеща ъгъла на слънцето, за да се ориентират по време на пътуването.
Гени "казват" на пеперудите монарх кога да летят на юг Monarch_identify

www.actualno.com
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите