Луната е виновна за част от земетресенията на Земята

Go down

Луната е виновна за част от земетресенията на Земята Empty Луната е виновна за част от земетресенията на Земята

Писане by bambolina on Чет 09 Апр 2009, 11:14

Луната е виновна за част от земетресенията на Земята Moon
Френски и американски учени, изследвали гигантски масив от данни за 440 000 земетресения, които са регистрирани от 1973 година насам (Earthquake Catalog), са стигнали до извода, че най-малко 0,5-1% от подземните трусове със сила под 4 по скалата на Рихтер са станали по вина на Луната, съобщи Мембрана.

Приливи има не само във водата, но и на сушата. По някои данни вследствие на гравитационното въздействие на Луната на нашата планета повдигането на земната кора може да достигне 30 сантиметра. Такова периодично движение, разбира се, не може да не се отрази на разположението на тектонските плочи и на сеизмичната активност.

Как именно, обясняват Лорен Метивие и неговите колеги на страниците на сп. Earth and Planetary Science Letters. Изследвайки данните за слаби и за силни земетресения, станали по целия свят, учените са открили ежедневни цикли, които по всяка вероятност са предизвикани от приближаването на Луната. Особено добре това проличава при не много силно движение на земната кора.

"Теоретично влияние може да има и върху силните земетресения, но те не са толкова много, затова нямахме възможност да установим точна взаимна връзка" - казва Лорен. Джон Видал от Вашингтонския университет смята това влияние за малко вероятно, тъй като силните земетресения стават при повдигане на пластове, които са на дълбочина десетки километри и в тях напрежението нараства с години. Може ли относително слабото и краткотрайно притегляне на Луната да влияе и на тях? Едва ли, твърди ученият, цитиран от Дискавъри.

www.actualno.com
bambolina
bambolina
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите