Сънят при децата!

Go down

Сънят при децата! Empty Сънят при децата!

Писане by Ani76 on Чет 18 Юни 2009, 15:28

ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЗСЪНИЕТО ПРИ ДЕЦАТА

В съвременните ни представи за психоемоционален статус все повече се налага понятието социален адаптационен синдром. Особено изразен е той в т.нар. градивни периоди от живота на човека, свързани с интензивен растеж и съзряване. Такъв е периода на детството – кърмаческа възраст, възраст на първичното издължаване 5-8 год. и пубертетния период. Тогава твърде лесно настъпва психосоматизиране на всички функционални проблеми, изявяващи се с различни нарушения на поведението на детето и респективно на съня му. Макар и по-рядко, нарушенията на съня могат да бъдат израз на органична патология като следствие на остри и хронични заболявания,реакции на медикаментозно лечение, както и на метаболитни /в повечето случаи генетично обусловени/ заболявания.Това изисква от лекаря задълбочени познания не само по конкретната патология, но и в областта на физиологията и етапите на психоемоционално развитие на детето, с оглед прецизиране на диагнозата. Лечението на тези на пръв поглед безобидни, физиологични нарушения е наложително, тъй като детето представлява един развиващ се организъм, който трябва да бъде поставен в оптимална за изявите си среда. Всеизвестно е, че нивата на соматотропния, тиреорилизинг хормони са в пряка зависимост от фазите и дълбочината на съня. Ето защо основна задача на семейството и лекаря е да подсигури нормална продължителност на съня при детето в зависимост от възрастта му :

кърмаче – 14-17 часа; 1-3 год – 12-14 часа/задължителен следобеден сън/;
3-5 год – 12 часа/1-2 часа следобедна почивка/;
6-10 год – 9-10 часа сън.

Естествено тези норми не трябва да се канонизират, но те са полезен, макар и груб ориентир за хипо- или хиперсомния. Терапията трябва да бъде комплексна:
Беседа с родителите и детето, подсигуряване на правилен дневен режим на почивка и натоварвания/ физически и умствени/;
Пълноценно и рационално хранене
Лекарствени средства, отговарящи на холистичния ни подход към проблема и на принципа “ primum non nocere!” - това са хомеопатичните медикаменти. Хомеопатичните медикаменти нямат страничните въздействия на нарколептичните и седативни алопатични лекарства. Към тях няма нито зависимост , нито привикване; те не нарушават собствения ни дневен ритъм, напротив, водят до неговото оптимизиране. Понастоящем разполагаме с богата гама от хомеопатични медикаменти с изразен тропизъм към нарушенията в съня на децата, но най-често използваните медикаменти са:

Pulsatilla
– детето не обича и се плаши от всичко ново, неизвестно за него; от промените, които могат да настъпят в семейството и домашния уют; навън е тихо, плахо, привързано към майка си, в къщи “плува в свои води” – активно и жизнерадостно. Задържа и все отлага часа за лягане, за да е по-дълго в обкръжението на близките си, от които има постоянна нужда за да му засвидетелстват топлина и обич.Чести са заболяванията в УНГ сферата.


Ignatia – медикамент за психосоматизация на проблема. В следствие на емоционален шок детето става неспокойно и капризно, обикновено това се съчетава с прояви на спастицитет – аерофагия, топка в гърлото, коремна болка, изявяващи се в ситуации на отрицателни емоции- тръгване на училище, неприятни задължения и т.н. Тези оплаквания имат парадоксален характер и при отвличане на вниманието изчезват внезапно, така както са се появили.

Gelsemium
– налице е точна причина – източник на непрекъснато неспокойствие – предстоящ изпит, контролна, сценична изява или състезание. Детето става неспокойно, заспива трудно или се събужда посред нощ. Тези прояви се съпровождат с изявени нервно-вегетативни симптоми – бледост, тремор, полакиурия, долнодиспептичен.Бързо губи вяра в себе сни, съмява се във възможностите си, при стресови ситуации изпада като че ли в ступор.

Chamomilla
– на медикамента най-добре отговарят кърмачета и деца в ранна детска възраст, които са впечатлителни, бързи реактори, с нисък праг на дразнимост, трудно понасящи болка и гневливи при противоречие. Често пусков фактор се явява безобидно конкретно неразположение – функционален колоспазъм; дентицио дифициле, които обострят клиничната им изява.Успокояват се обикновено от рязка смяна на ритъма, движение с линейно ускорение/ автомобил, силно люлеене на кърмачето/ Налице са и изяви на ексудативна диатеза при малките деца, чести диспептични прояви.

Stramonium
- един от основните медикаменти за парасомния. Затруднено е заспиването на детето – страх от тъмнината и самотата, дори и след заспиване то се стряска на сън, ажитирано, сънува кошмари, сънят е съпроводен с жестикулации и бълнуване.

Hyosciamus
niger - близък до горепосочения медикамент, но децата обикновено са с агресивно, кавгаджийско поведение, с множество спастични прояви, наподобяващи Ignatia. Сънят им е неспокоен, накъсан от често бълнуване и стереотипни движения.

Belladonna – детето е свръхчувствително към външни стимули – хиперестезично/ шум, светлина, температура/, често се стряска на сън, сяда в леглото обляно в пот с втренчен поглед, преживявайки кошмарния си сън. Говорът е несвързан, неразбираем. Често такава клинична картина съпътства фебрилния гърч при децата.

Cina
– също свръхчувствително дете, но гневливо, с неугодливи нрави, често пъти при прегледа е “ срам за родителите” – бяга, крие се, рита и хапе. Моторно неспокойно в съня си, с прояви на брикомания, енуреза. Често се откриват паразитози.

Kalium phosphoricum
– медикамент за нарушения на съня вследствие на умствена преумора;детето е със слаба концетрация, трудно се справя с учебните натоварвания въпреки проявеното старание;често се оплаква от главоболие в края на деня; сънят е повърхностен и също моторно неспокоен; понякога е налице и сомнамбулизъм.

Arnica montana
– тук е налице отново умора , но тя е физическа, не толкова с крампи, колкото с болки в мускулните групи. Наблюдават се при деца, “разтоварени” от умственото напрежение на училището, вследствие на болни амбиции на родителите за спортни постижения. При наличието на ясно изразена нокса се използват хомеопатични медикаменти из цяло подчинени на етиологичното сходство – например Coffeaпри превъзбудено дете след жизнерадостно, вечерно детско парти. Безсънието не е страдание с остро протичане и за постигане на крайната цел често е необходимо да се изписват и медикаменти за терена, като най-честите от тях са: Causticum, Medorrhinum, Phosphorus, Silicea и Tuberculinum. При правилна, добре подбрана хомепатична терапия,при нормализиран дневен режим и рацион на детето, педиатъра – хомеопат може да преодолее това неприятно и за децата и за родителите страдание и да подсигури на малките си пациенти пълноценен и здрав сън – жизнено необходим им за хармонично физическо развитие и нервно-психично съзряване.

Източник:
homeopathybg.org
Ani76
Ani76
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Сънят при децата! Empty Re: Сънят при децата!

Писане by styyni on Пет 08 Окт 2010, 21:18

ПРОБЛЕМИ СЪС СЪНЯ ПРИ МАЛКИ ДЕЦА......

Почти всяко трето дете под тригодишна възраст страда от проблеми съссъня или веднага когато го сложат да спи, или през нощта. Важно е да несе забравя, че някои бебета и деца се нуждаят от повече сън в сравнениес други. „Нормалният" сън продължава от 10 до 15 часа на денонощие.Може да установите, че трябва да пожертвате дневния сън на прохождащотодете, за да можете да се наспивате и вие.
Симптоми • Детето отказва да си легне и дори да е в леглото, бодърства. • След 1-3 часа сън се събужда объркано, може да се разплаче, да говори или да ходи насън. • Сънуване на кошмари.
КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР • При продължително нарушаване на съня трябва да се обърнете към лекар. • Причини за проблема могат да бъдат наследственатапредразположеност, околната среда, предишни подобни случаи и цялостнотоповедение на детето. Причини Често проблемите със съня са свързани с нещо, случило се надетето през активната част от деня - например в хранителния режим,стрес или емоционално безпокойство. Трудното лягане в много случаи ерезултат от външни причини -в стаята може да е прекалено светло, шумноили топло.
ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА
Много удачен медикамент е хомеопатичния
- Дормикинд - започва сес два пъти по една табл. /разтваря се в малко вода/
ЛЕЧЕБНА МАТОЧИНА
Запарете 2-3 г сушени листа в 1 чаша вряла водаза 5 минути, прецедете и оставете да изстине. При бебета на възраст6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката обед и вечер; при деца навъзраст 1-6 години - по 50 мл обед и вечер; при деца на възраст 7-12години - по 75 мл обед и вечер.
ЛЕЧЕБНА ЛАЙКА
Запарете 5-8 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за10 минути, прецедете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12месеца давайте по 20 мл от запарката обед и вечер; при деца на възраст1-6 години - по 50 мл обед и вечер; при деца на възраст 7-12 години -по 75 мл обед и вечер. Други мерки • Създайте на детето хранителни навици, включващи и определено време на храненията. • Слагайте го да спи по едно и също време и му наложетеустановен режим за лягане и нощен сън. Така ще го накарате да осъзнаекакво му предстои • и ще му вдъхнете сигурност и увереност за това какво точноследва да се случи. По същия начин свикнете детето да става от сън поедно и също време всеки ден, което ще му помогне да се впише в режима.

www.lekar.bg
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Сънят при децата! Empty Детето не иска да спи - Създайте му навици!!!

Писане by styyni on Пет 15 Окт 2010, 15:13

Специалистите съветват:


Сънят при децата! J0399954-main_Full


1.Създайте правила

Трябва да има точен час, в който детето си ляга. Но не подсещайте малчугана, че е време в последния момент, докато гледа телевизия или си играе. По-добре половин час преди времето за спане му припомнете, че този момент наближава.

2.Не наказвайте детето, като го изпратите да спи

Така то ще започне да свързва времето за сън и самият сън с негативнимемоции и ще има проблеми всеки път, когато дойде време за спане.Най-добре му прочетете приказка, поговорете си, не пропускайте и целувката за "лека нощ". Можете и да му обясните защо сънят е толкова важен за здравето.

3.Внимавайте какво яде и пие

По-тежките, мазни храни, сладките, напитките със съдържание на кофеин -всичко това може да е причина детето да не заспи лесно и сънят му да е неспокоен. Чаша мляко с лъжичка мед е изпитано средство за добър сън.

4.Създайте подходящите условия

Стаята не бива да е нито твърде топла, нито пък хладна. Хубаво е температурата на въздуха да е с 2-3 градуса по-ниска от обичайната дневна температура в дома. Не е добре в стаята да влизат прекалено много светлина или шум.

5.Самостоятелна стая

Ако детето се страхува да заспи само, много родители решават проблема,като го пуснат в тяхната спалня, но този вариант не е препоръчителен.Вместо това можете да оставите вратата на детската стая отворена за малко. Така, докато заспива, хлапето ще чува например как миете чиниите или си говорите със съпруга си и ще знае, че не е само и вие сте наблизо. Можете да поседите малко на леглото до детето, но не и да гочакате, докато заспи.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Сънят при децата! Empty Неспокоен сън при детето – обърнете му внимание!

Писане by pumpal21 on Пет 15 Окт 2010, 23:42

Сънят е необходим за доброто здраве на кърмачето и малкото дете. Често той е показател за здравословното му състояние. Трудно заспиване, неспокоен сън, събуждане през нощта и трудно заспиване отново, това са показатели за проблеми със съня.
Причините са различни. За да се установят, е необходимо да се открие какво точно безпокои малкия човек.

Нарушен дневен режим
Често неспокойният сън се дължи на неправилно разпределяне на деня. Късното ставане, късното лягане, продължителният сън през деня, липсата или ограничена физическа активност през деня водят до нарушения на съня. Препоръчва се режимът на детето да е разграфен така, че да има редуване на бодърстване и сън, като се предвижда по-продължителна почивка през нощта. В периода на бодърстване е необходимо детето активно да се занимава с игра или обучение. Умората от подобни занимания ще провокира лесното заспиване и дълбок сън през нощта. Задължително условие е, през деня сънят да е ограничен.

За да се изгради или коригира дневният режим, за начало е необходимо да се въведат точни часове на лягане и събуждане, както и на останалите дейности през деня. Важно е, те да се изпълняват в едно и също време всеки ден.

Хранене
Храненето дава отражение на качеството на съня. За децата това правило, е много по-валидно, отколкото за възрастните. Детето няма да може да заспи, ако се чувства гладно. Обратното, когато преди лягане е преяло, е възможно по време на сън да страда от тежест в стомаха и колики. Алергените, които се съдържат в храната, също мога да повлияят индиректно на съня. Затова се препоръчва при нарушения на съня да се съблюдава и режимът на хранене и качеството на предлаганата храна. Необходимо е да се предвиди време от час и половина след хранене преди детето да се сложи за сън.

Здравословно състояние
При заболяване на детето това веднага се отразява на съня му. Обикновено болното дете заспива бързо, сънят му е неспокоен. Лошият сън може да се дължи на главоболие, болка в корема, висока температура. Много често промените в съня на иначе спокойното дете посочват за влошаване на здравословното му състояние, което може да се дължи на заразяване с грипен вирус и др.
По принцип, когато има нарушения на съня, трябва да се направи консултация с педиатър. Лекарят извършва преглед и при необходимост назначава изследвания, издава направление за специалист.

Емоции
Една от най-честите причини за нарушения на съня е недобрата атмосфера вкъщи. На децата им е необходимо внимание, грижовност и ласка. Преди сън задължително родителите трябва да отделят специално време, в което да обърнат внимание и да поласкаят детето си.
Слагането в леглото може да е обвързано с някакъв семеен ритуал. За кърмачето съвсем естествено това е къпането, масажът.
За ранната детска възраст - четенето на приказки, пеенето на песнички. В предучилищна преди лягане може да се гледа спокоен детски късометражен филм.

Разговорът преди сън също помага на детето да се успокои и заспи. Подходът към детето зависи от неговата възраст и взаимоотношенията в семейството.
Важното е преди сън детето да не изпитва страх, да не се чувства обидено, подразнено или да изпитва други негативни емоции. А те може да са се натрупали от началото на деня, от играта с приятелчетата или срещата с възрастни.
Препоръчва се семейните конфликтните ситуации да се изясняват много преди времето за сън или да бъдат отложени за другия ден.
Колкото повече са факторите, които през деня и вечерта тормозят детето, толкова по-сериозен е проблемът със съня.
Повишаването на тона и скарването не са препоръчителни преди сън въобще.
За да спи по-спокойно детето, е необходимо да се създаде приятна и сигурна за него атмосфера и среда у дома.

Кошмарите
При израстването детето често страда от кошмари. Всяко дете сънува от време на време кошмар. Това обикновено не вреди на съня или здравословното му състояние.
Когато детето редовно се събужда от страшни образи, отказва да заспи и да си ляга, заради страха от съновиденията – проблемът е сериозен и насочва за стрес или заболяване.
В такива случаи се препоръчва консултация с опитен детски психолог.

Причини от материално-битов характер
Причините за лошия сън могат да бъдат постоянен шум, ярка светлина или обратното, непрогледен мрак през нощта в стаята и дома.

А понякога...
Понякога на детето просто не му се спи. Предпочита да се рее в собствените си мисли... И важното е, че после заспива.

При всеки отделен случай се подхожда комплексно и последователно се изключват вероятните причини за нарушенията на съня. Не винаги лошият сън означава, че проблемът е сериозен. В повечето случаи е достатъчно да се проветри стаята, да се разкаже приказка и да се обърне достатъчно внимание на детето. Много е важно детето да има доверие на родителите си. Когато връзката и взаимното доверие между детето и родителите се укрепи, сънят на детето отново ще бъде пълноценен.

Източник

_________________
Сънят при децата! 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Сънят при децата! Empty Какви „ритуали” да изпълните преди детето да заспи?

Писане by styyni on Сря 01 Дек 2010, 22:08


Сънят при децата! 123123-300x200
Обикновено привечер децата започват най-интензивно да се
заиграват.Семейството се е събрало и тогава е най-интересното
време за забавления и глезотийки, споделяне на нещо ново научено или за радостни
игри с новата играчка. Толкова бързо се изнизва времето и неусетно идва това за
лягане. Напълно нормално е, ако детето не желае да си ляга. Хубаво му е в
компанията на мама и татко и не желае да отиде в скучното легло и да слуша
тишината, която трудно го приспива. Тя навява скука, а често и
страх от всевъзможни неща. А и в тишината отделните звуци се открояват
по-добре…
Сънят при децата! Bedtime_story_sm-296x300
Но има начин да предразполагате малчуганите
да се настроят за сън и той е изпълняването на
„ритуал”. След вечерята и шумните игри може да приканите детето да ви последва в
банята, за да измиете палавите ръчички, които са пипали най-различни предмети и
е добре да бъдат почистени и да миришат на хубаво. Пяната, която прави сапунът,
е много интересна и забавна, а това е важно условие, за да прави детето
действието с удоволствие. Всъщност атрактивността на дейностите поради такива
„подробности” е важно условие за всяко действие, което искате то да прави, без
да го карате насила.
Следва да се измият зъбките, за да бъдат чисти,бели и здрави.
Сънят при децата! Mom-daughter-brushing-teeth-300x199
Тогава идва ред лицето да бъде измито и т.н.
С приключване в банята вече сте готови да преминете в детската стая, където по
интересен и забавен начин да облечете пижамата и да се настаните в топлото и
меко легло. Хубаво е там винаги любимата плюшена играчка да чака детето, за да
може то да я гушка. Добре би било да завършите например с прочитането на
приказка, която дава добра тема за сънувате.
Приказките развиват въображението на децата, а също прибавят по
някоя нова дума в речника им. А самото ви присъствие по време на прочитането й
дава спокойствие на мъничетата и ги кара да се чувстват сигурни и обичани. Това
е напълно достатъчно за тях да преминат на режим мечти и сънуване, ако разбира
се са имали достатъчно време през деня да изразходят прилично количество излишна
енергия… Ако ли пък не, нагласете поне още две приказки за по-сигурно, но не се
поддавайте на молбите за още.

styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Сънят при децата! Empty За да има детето ви здрав сън….четете му книжки

Писане by styyni on Сря 01 Дек 2010, 22:10


Сънят при децата! Mother-child-read-book-150x150
Спомняте ли си времената, когато с такъв интерес сте
разгръщали книжките с картинки? А дали имате спомен, макар и бегъл, когато мама
или татко са стояли до леглото ни и са ни четяли, докато ние се унасяме в
приказни сънища, пълни с чудесата от страниците? Сигурно не, но може би е
останал един оттенък в ума ни, заради който четенето на книжки на детето ни се
струва умилително и сплотяващо семейството, както и източник на безценни мигове
с малкото съкровище, която сега открива света.
За съжаление в днешното ни забързано ежедневие, половината от родителите на
тригодишните не мислят така. Те предпочитат да купят телевизор за стаята на
детето, вместо да си развалят спокойствието и да му почетат или купят книжка с
картинки.
„20 процента от родителите изобщо не четат книжки на децата си. В същото
време малчуганите прекарват по 1023 часа годишно в гледане на телевизия“,
обясняват специалисти. Четенето развива въображението на децата и има успокояващ
ефект. „Само шест минути четене на ден намаляват стреса при малките с 2/3″,
става ясно още от проучване на американски специалисти. Желанието за четене се
развива постепенно, като се започва с книжки с картинки, мине се през
подходящата за съответната възраст литература и се стигне до разходка до
книжарницата.
За да е още по-интересно на хлапето, можете да разпределите ролите в
приказката между двамата родители и да устроите малко домашно представление.
Детето ви ще оцени това, дори вие да не сте добри в изпълненията си, и ще
помогнете на истински ценител на книгите да се развие. Нещо много рядко в нашето
технологично общество за нещастие.
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Сънят при децата! Empty Re: Сънят при децата!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите