Вегетативно размножаване

Go down

Вегетативно размножаване Empty Вегетативно размножаване

Писане by Dani on Сря 19 Мар 2008, 12:25


_________________
Вегетативно размножаване Doddds10
Вегетативно размножаване __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Вегетативно размножаване Empty Re: Вегетативно размножаване

Писане by Dani on Съб 21 Юни 2008, 14:25

Вегетативно размножаване
Размножаването по вегетативен начин има това предимство, че качествата на сорта (майчиното растение) се запазват. При него новото растение се получава от пъпка на майчиното растение, без да се повлияе от друго растение.

Чрез вегетативно размножаване се запазват качествата на сортовете на овощните растения, които, ако се размножават чрез семенен начин, биха изчезнали. Така се запазва голямото сортово богатство. Вегетативното размножаване дава възможност ценни сортове да се размножават по целия свят, където има условия за отглеждането им.

От тук е ясно, че вегетативното размножаване има голямо значение за овощарството при производството на посадъчен материал.

Най – често практикуваните начини за вегетативно размножаване са: чрез издънки, чрез разделяне на храста, чрез загърляне, чрез хоризонтални и вертикални отводи, чрез вкореняване на връхни части, чрез ластуни, чрез резници и чрез пресаждане.

_________________
Вегетативно размножаване Doddds10
Вегетативно размножаване __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Вегетативно размножаване Empty Размножаване чрез резници

Писане by pumpal21 on Нед 07 Ное 2010, 23:58

Най-простия начин за размножаване на цветя.
Има много начини за размножаване на растенията.
Най-простият от тях е чрез резници - в зависимост от коя част са взети, различават се листни, коренови и стъблени резници. При цветята се използват и трите вида резници.

Вегетативното размножаване чрез резници (щеклинги) има много преимущества в сравнение е размножаването със семена. От една страна, не се чака много, а, от друга, новото растение има същите белези, както и майчиното, нещо, което е много важно при кръстоските.
Но как е възможно само от един лист да получим цяло растение?

Всяка част на едно растение носи склонността да образува пъпки. Те от своя страна са способни да допълнят липсващите части на растението, корени, листа и стъбло.

Размножаване чрез листни резници.

Чрез листни резници се размножават царската бегония, сентполията, сансевиерата и др

Вегетативно размножаване 9_164_2

При царската бегония листната петура се нарязва на трапецовидни отрязъци, като малката основа се прави в основата на два по-дебели разклоняващи се нерва. Отрязъците се набождат под наклон в чист едрозърнест речен пясък, перлит или смес от равни части перлит и пясък. Набодените по този начин отрязъци се поставят при температура 20 - 25°С и постоянно се оросяват. При тези условия те се вкореняват сравнително бързо.

Вегетативно размножаване 9_164_1

Листата на сенполията се поставят за вкореняване в смес от равни части торф и перлит, торф и пясък или пясък и перлит, като листната петура се оставя с част (до 2 см) от дръжката. При поддържане на субстрата винаги влажен вкореняването настъпва сравнително бързо. Някои любители вкореняват листата на сенполията, като потапят дръжките им във вода. Описаният по-горе начин обаче е за предпочитане.

Вегетативно размножаване 9_164_3

Листата на сенсевиерията се нарязват напречно на късове, дълги 5 см, и се поставят в пясък за вкореняване при температура 30 - 35°С.
След вкореняването резниците се засаждат на постоянно място.

Размножаване чрез коренови резници.


Вегетативно размножаване 9_164_4
Размножаването чрез коренови резници се практикува при някои многогодишни цветя (дамско сърце, многогодишен мак и др.).

За целта през есента или през пролетта корените на растенията се нарязват с остра ножица на парчета, дълги 4-5 см, след което отрезите, които се правят перпендикулярно на оста, се заглаждат с остро ножче.

Дебелината на резниците зависи от вида, но най-добри са резниците с дебелина от молив до човешки пръст.

Кореновите резници се засаждат прави в сандъчета, напълнени със смес от песъчливо-чимова и торфена пръст. Сандъчетата се поливат и се поставят на топло, а след покарването на резниците се излагат на светлина.

Младите растения се засаждат поотделно в саксийки, а през есента или през пролетта на следващата година - на постоянно място.
Размножаване чрез стъблени резници.

За стъблени резници се вземат части от стъблата с 2 - 3 междувъзлия, най-често връхните части. При повечето от цветните видове, които се размножават по този начин, резници може да се вземат почти през цялата година. Така се размножават мушкатото, агератумът, обичката, фикусът, зокумът и др.

Вегетативно размножаване 9_164_5


Резниците се засаждат в предварително навлажнен пясък или перлит на дълбочина 1 - 2 см, колкото едва да се закрепят, защото дълбокото засаждане довежда до загниването им, засаждат се.
За успешното вкореняване на стъблените резници са необходими висока атмосферна и почвена влажност, които се поддържат чрез оросяване с пулверизатор.

При вкореняване, за да се осигурят по-постоянна температура и влажност, резниците се похлупват със стъклени звънци или клетки или се покриват с полиетиленови тунели.

При фикуса и другите растения с млечен сок приготвените резници се потапят изцяло в хладка вода, в която се държат, докато спре отделянето на млечен сок. След това се изваждат от водата, отрезите се потапят в счукали дървени въглища и се поставят за вкореняване.

Резниците от мушкато, от различни кактуси и др. се оставят в продължение на няколко часа да завехнат, в резултат на което се получава по-голям процент на вкореняване.
Такива резници не се вкореняват под стъклени звънци или клетки, защото високата влажност довежда до загниване на голяма част от тях. След вкореняването резниците се засаждат в саксия.

Източник:Тук!


_________________
Вегетативно размножаване 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Вегетативно размножаване Empty Как става размножаването чрез отводи?

Писане by pumpal21 on Пон 08 Ное 2010, 00:03

Чрез отводи (положници) се размножават някои видове декоративни храсти, като клематис, някои рози и др. Най-често се използват следните видове отводи: обикновен, змиевиден, китайски и въздушен.

При обикновения отвод се използват клонки, които напролет се полагат към дъното на предварително изкопана до майчиното растение ямка с дълбочина и ширина 12-15 см. Клонката се прикрепя към дъното на ямката чрез дървена кукичка и се покрива с пръст, а върхът й се оставя да стърчи над повърхността на почвата, като най-често се привързва към колче. До есента покритата част се вкоренява и се получава нвво растение (само едно), което се отделя от майчиното.

Някои видове увивни или влачещи се храсти, които образуват тънки и дълги клонки, като клематис, ампелопсис и др., се размножават чрез т.нар. змиевиден отвод. При него дадена клонка се заравя на отделни места по нейната дължина, а на други остава на повърхността.

При китайския отвод около майчиното растение се изкопава кръгла вдлъбнатина с ширина и дълбочина около 10 см, в която радиално се разполагат леторасти и се прикрепят с дървени куки и не се заравят с пръст. Когато от пъпките се развият леторасти, дълги 15-20 см, прилежащите към тях нискостоящи листа се отстраняват, а в основата на всеки млад летораст се правят нарези с остро ножче. След това отводите се покриват с лека градинска пръст, като върховете на младите леторасти се оставят да стърчат над повърхността на пръстта. До есента отделните фиданки са вкоренени и се отделят от майчиното растение. При китайския отвод от едно растение се получават много повече растения, отколкото при другите отводи.

_________________
Вегетативно размножаване 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Вегетативно размножаване Empty Re: Вегетативно размножаване

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите