Майчинство

Go down

Майчинство Empty Майчинство

Писане by jenia on Сря 19 Авг 2009, 18:03

Здравейте мамчета. Живот и здраве декември очакваме второто си детенце. С първото получавах майчинство от социалните,но сега вече съм от работещите мами .От декември 2008 се осигурявах на 4 часа,но от както разбрах че съм бременна се осигурявам на 8 часа. Тай като промениха закона за майчинството и търсят 1 година назад трудов стаж се питам кой осигуровки ще ми признаят тези от самото начало на постъпване на работа или тези на 8 часа. Надявам се да е имало и други майки с подобен случай и да ми помогнат .Благодаря предварително на всички които ще ми отговорят и извинявайте ако не е пусната темата както трябва но ми е за първи път.


Последната промяна е направена от jenia на Вто 25 Авг 2009, 17:21; мнението е било променяно общо 3 пъти
jenia
jenia
начинаещ
начинаещ


Върнете се в началото Go down

Майчинство Empty Re: Майчинство

Писане by Мисис *Здраве* on Сря 19 Авг 2009, 18:24

Няма значение дали си се осигурявала на 4 или 8 часа. Просто ще ти вземат дохода за една година назад. Когато трябва да подадеш документи, от предходния месец назад една година се взема дохода. Надявам се че ме разбра. На мен ми беше малко трудно защото правописа ти е ужасен.
Мисис *Здраве*
Мисис *Здраве*
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Майчинство Empty Re: Майчинство

Писане by pumpal21 on Чет 24 Юни 2010, 22:20

здавейте момичета.аз имам един въпрос.след две седмици ми изтича третия болничен от педиатъра.какво следва нататък?едни ми казват,че трябва да подам молба в предприятието където съм работила и да ми се удължи билничния докато детето навърши девет месеца,а други ми казват,че трябва да си подам документи в нои за майчинство.моля да ми кажете кое е вярното.стига съм се обърквала.благодаря ви предварително.

_________________
Майчинство 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Майчинство Empty Re: Майчинство

Писане by Neli Petrova on Чет 24 Юни 2010, 22:29

Мисля че се подава декларация за майчинство.Нямам голяма сигурност.Ако не са променили нещо
Neli Petrova
Neli Petrova
любител
любител


Върнете се в началото Go down

Майчинство Empty Re: Майчинство

Писане by pumpal21 on Пет 25 Юни 2010, 01:05

благодаря ти Нели.дано и други майчета се включат

_________________
Майчинство 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Майчинство Empty Re: Майчинство

Писане by Lindzi on Вто 13 Юли 2010, 12:55

Какво стана Стефи, какво направи.
Късно виждам темата.
Аз подадох на работа молба.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Майчинство Empty Бабинство - „В подкрепа на майчинството“

Писане by Lindzi on Пон 14 Ное 2011, 12:14

Не, бабинството не означава просто да гледате с любов внуците си. Бабинството е свързано с програмата „В подкрепа на майчинството“ – получавате платен отпуск, за да помагате в отглеждането на внуците си.
Майчинство 15292_1
Бабинството е част от програмата на социалното министерство „В подкрепа на майчинството“. Но проблемът е, че желаещите да получават минимална работна заплата, за да гледат внуците си, са много, а местата са малко – само 5000 души могат да ползват платено бабинство:
Безработни, регистрирани в „Бюро по труда“ (с приоритет са)
Пенсионери, регистрирани в „Бюро по труда“
Лица с право на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда) и с право на обезщетение за отглеждане на малко дете (по чл. 53, ал. 1 или по чл.54, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване), както и самоосигуряващи се, осигурени за риска „майчинство“.
Работещи лица в рамките на периода след изтичане на отпуската по чл. 164, ал. 1 от КТ, до навършване на 3-годишна възраст на детето.
Целта на програмата е да се улесни майката в отглеждането на детето и насърчаването на професионалното й развитие и връщането й на работа.
Майчинство 15292_2
Какви са условията за ползването на бабинство?
Необходимо ви е удостоверение от НОИ (отдел „Краткосрочни плащания“) за участие в програмата (майката го взима).
Майката трябва да подаде това заявление до дирекция „Социално подпомагане“ в общината по местоживеене, за включване в програмата „В подкрепа на майчинството“. Към него се прилага и удостоверение за полагащо се парично обезщетение по чл. 53, ал. 1 или по чл.54, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване
Нужно е свидетелство за съдимост (на бабата)
Бележка от психодиспансер
Бележка от НОИ за размера на пенсия/заплата
Трудова книжка
Заверена здравна книжка
Диплома за образование
„Насочващо писмо“ от „Бюрото по труда“, с което се отива в дирекция „Социално подпомагане“ по местоживеене на детето и родителите, за да се подпише трудов договор (на практика бабинството се явява платена професия).
Изисква се копие от акта за раждане на детето.
Декларация по чл. 49 от НРВПО (Наредба за работното време, почивките и отпуските), че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка.
Заявление за ползване на отпуск по чл. 46 от НРВПО (ако бабата е на трудов договор)
Декларация за ползване на отпуск по чл. 164 и чл. 165 от Кодекса на труда. (добре е да бъдете запознати и с Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от Държавното обществено осигуряване)
Участниците в програмата „В подкрепа на майчинството“ трябва ежемесечно да докладват на дирекция „Социално подпомагане“ за статуса си на заети лица.

Бабинството е в размер на 240 лв. За отглеждане на едно дете и 350- лв. - за отглеждане на близнаци.

Бюрокрацията е пълна в случая и, разбира се, изключително объркваща, така че, ако вече сте минали през всичките тези мъки, ще се радваме да споделите горчивия си опит.
Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Майчинство Empty Калкулатор майчинство 2014

Писане by Lindzi on Чет 27 Фев 2014, 16:45

Калкулаторът има за цел да ориентира бъдещата майка за периодите на болничен и отпуск за отглеждане на дете и да изчисли паричните обезщетения от ДОО по месеци.

УКАЗАНИЯ

I. Ако през даден месец сте била в болничен, то в колона Болнични запишете:

 1. Сумата, която сте получили, като обезщетение от НОИ и ако болничният е за временна неработоспособност поради общо заболяване, то във Вид изберете "80% - общо заболяване"
  или

 2. Сумата, която сте получили, като обезщетение от НОИ и ако болничният е за бременност и раждане, то във Вид изберете "90% - бременност и раждане"
  или

 3. Дохода, от който е определено обезщетението и във Вид изберете "100% - база болничен". Този доход може да видите от сайта на НОИ в Справка за социално осигуряване - актуално състояние, ако имате ПИК и въведете своето ЕГН.

II. Ако през даден месец сте била:

 1. не осигурена за общо заболяване и майчинство (например безработна)
 2. студентка
 3. в неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж
 4. в отпуск за отглеждане на малко дете или
 5. осигурена по законодателството на друга държава по условията на международен договор, по който Република България е страна.

то в колони Брутна и Нетна заплата запишете минималната работна.
III. Ако само част от дните през даден месец сте били в хипотеза на някои от изброените случая по-горе, то към двете суми Брутна Заплата и Нетна Заплата, трябва да добавите среднодневната минимална работна заплата за всеки работен ден от тази част на месеца.
Пример: Имате 3 работни дни през даден месец, през които не сте осигурена, следователно трябва да добавите към сумите Брутна Заплата и Нетна Заплата по (270/21)*3дни = 38.57 лева.
IV. Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете, ако имат 12 месеца осигурителен стаж, като осигурени за този риск. Към датата на раждане трябва да сте осигурена по трудово правоотношение с работодател.


Източник: http://www.kik-info.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Майчинство Empty Re: Майчинство

Писане by gerito_81 on Пон 03 Мар 2014, 16:27

поздравления за полезната тема
gerito_81
gerito_81
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Майчинство Empty Re: Майчинство

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите