Щитовидна жлеза и проблемите, които създава

Go down

Щитовидна жлеза и проблемите, които създава Empty Щитовидна жлеза и проблемите, които създава

Писане by maggi on Пон 28 Сеп 2009, 10:14

Щитовидната жлеза е виновна
Косите са увехнали и чупливи, главата е уморена, ръцете са студени и влажни: причината е намалена функция на щитовидната жлеза.
Щитовидна жлеза и проблемите, които създава Zd_129
Почти една трета от населението има проблеми с щитовидната жлеза, жените са четири пъти по-често засегнати, отколкото мъжете. Всяка година 90 000 души трябва да бъдат оперирани от гуша. Повечето обаче се оправят с медикаментозно лечение. Колкото по-рано бъде открита болестта, толкова шансовете за излекуване са по-големи.
Болестите на щитовидната жлеза в никакъв случай не са дреболия. Голяма колкото една пръстенна става, тя оказва решаващо влияние върху цялостния ход на обмяната на веществата в нашето тяло, върху кожата, косата. ноктите, кръвообращението и мозъка, апетита и храносмилането. Двата произвеждани от щитовидната жлеза хормона трийодтиронин (ТЗ) и тироксин (Т4) се грижат храната и енергията да бъдат преобразувани и оползотворени от тялото. И ако спечелената енергия не бъде веднага използвана, излишъкът се преобразува в молекулата АТП, която се създава постоянно във всички телесни клетки. Без АТП не би имало нито мускулна дейност, нито телесна топлина, нито сетивни възприятия, нито растеж.

Щитовидната жлеза e в играта на плодовитостта
- и при жените, и при мъжете. При мъжа тя направлява желанието и жизнеността на сперматозоидите. Недостатъчност би довела до безплодие. При жените тя направлява продължителността и силата на месечното кръвотечение, овулацията и оплодените яйцеклетки. Междувременно лекарите смятат, че недостатъчната функция на щитовидната жлеза може много често да е причината за повтарящите се спонтанни аборти.
Ако щитовидната жлеза е болна, тя произвежда прекалено малко или прекалено много хормони независимо от нуждите на организма.
Недостатъчност - произвежда прекалено малко хормони, като причината за това може да бъде вътрешно имунно заболяване: насочени срещу собствения организъм антитела започват да азграждат щитовидната жлеза. Не може да се установи защо, но нейното влияние е още по-очевидно: когато остане една малка част от иначе тежащата 15 до 20 г жлеза, ако болестта не бъде лекувана, след няколко години човекът ще изглежда като старец. Причината: цялото тяло страда от обща липса на енергия. Когато недостатъчната функция е изразена дотам, се смята, че е невъзможна бременност. Все едно е дали недостатъчността е наследена, или придобита: във всички случаи липсващите хормони трябва да бъдат допълнени медикаментозно. Тези таблетки не предизвикват странични влияния, но дозировката трябва да се проверява постоянно. Понякога симптомите са: екстремна невроза, безсъние, обилно потене. Постоянно си като побъркан, винаги под напрежение.
Диагнозата: прекомерна функция на щитовидната жлеза.
Тя се увеличава много и образува малки, външно незабележими възли. Произвежда в неконтролируеми количества щитовидни хормони и по този начин принуждава цялата обмяна на веществата да работи постоянно на високи обороти. Оттам и обливането в пот, нервността и постоянното напрежение.
Как ще разберете една недостатъчност?
Освен нарушенията в цикъла има и други симптоми: подпухнали клепачи и ръце, запек, чупливи нокти, суха кожа, косопад, увеличено тегло въпреки безапетитието, депресии. Става дума за доста неспецифични оплаквания.Едва ли някой веднага ще отиде на лекар, още повече че оплакванията не винаги са взаимно свързани и разпознати като такива и затова се подценяват. Именно жените трябва особено бързо да обърнат внимание на тези симптоми.
Как възниква една хиперфункция?
В повечето случаи за хиперфункцията на щитовидната жлеза е виновна липсата на йод. За да произвежда двата хормона ТЗ и Т4, тя има нужда от йод. Ако храната доставя прекалено малко йод, се намалява производството на хормони. Междинният мозък регистрира намаляването на хормоните и заповядва на щитовидната жлеза да произвежда повече. Тя обаче не може да се справи, понеже липсва йод. Като резултат на това започва да увеличава клетките си: образуват се възли извън щитовидната жлеза. Те могат да бъдат нефункционални „студени възли" или независимо от всекидневната нужда на тялото да произвеждат хормони на щитовидната жлеза „горещи възли".
Гушата: една операция, която може да се избегне
Гушата е увеличение на цялата щитовидна жлеза. И тази болест почти винаги произлиза от йодната недостатъчност. В началния стадий тя не е обезателно видима или осезаема. В повечето случаи засегнатите чувстват само едно стесняване около врата (и нежелание да носят високо закопчани дрехи или пуловери); често имат чувството, че им е заседнала „буца" в гърлото. Впоследствие могат да се появят и оплаквания при преглъщане или прегракналост. Едва в последния стадий, когато гушата се е развила напълно, тя става и видима.
Базедова болест
Известна поради изпъкналите очни ябълки, тя се базира на хиперфункция на щитовидната жлеза. Причината за нея е заболяване на имунната система.Симптомите са: нервност, ниска работоспособност, увеличение на теглото въпреки намаления апетит, потене, склонност към разстройство. Очните ябълки се издават напред и са чувствителни на светлина. Те сълзят и сърбят. Ако болестта се лекува достатъчно рано, тези симптоми изчезват.

Източник: www.puls.bg

_________________
Щитовидна жлеза и проблемите, които създава 1268739959
maggi
maggi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите