Тънкостите на работата в екип

Go down

Тънкостите на работата в екип Empty Тънкостите на работата в екип

Писане by cveteto on Сря 27 Окт 2010, 20:02

Работата в екип е неизбежна. Работата в екип означава синхрон и взаимозависимост за постигане на обща професионална кауза. Ето защо, за да се справяш добре с работата в екип, се нуждаеш от усвояването и прилагането на някои тънкости, които ще донесат повече продуктивност и добри решения на съвместните усилия, отколкото на индивидуалното справяне с поставените задачи.
Тънкостите на работата в екип File6555


И така, ако си се чудила как да бъдеш по-добър член на колектива, с който работиш в екип и как да вършиш работата си по-ефективно, прочети следващите няколко съвета и се замисли кои от тях следваш и кои се налага да прибавиш към личностната си характеристика.

- Насърчавай откритата комуникация – най-добрите екипи са онези, в които всеки член споделя мислите и мнението си с останалите в групата и така решението се взима на базата на диалога, а не на самосиндикалното налагане. Но откритата комуникация не се отнася само до атмосфера, в която хората могат да разговарят свободно. Също така става дума и за членове на екипа, които могат да се изслушват и да ценят взаимно мнението си.

Тънкостите на работата в екип File6556- Изгради доверие – доверието е крайъгълен камък на всички ефективни работни екипи. Без доверие наистина не може да съществува екип, а само съвкупност от индивидуалности, които работят заедно. Екипите трябва да се развият до ниво, при което всеки вярва, че останалите ще вършат работата, която се изисква от тях и ще бъдат активно звено в групата.

- Установи ясни цели – екип без конкретни цели няма да бъде толкова ефективен колкото екип, който знае към какво се стреми. Целите трябва да бъдат ясно поставени и с крайни срокове на изпълнение. Но целите също така не трябва да бъдат поставяни непременно от ръководителя. Всички цели трябва да се обсъждат от целия колектив, особено в ситуации, когато задачите трябва да се изпълняват в кратки срокове.

- Следи напредъка – след като веднъж целите бъдат поставени, екипът се впуска в изпълнението им. И в това няма нищо нередно стига редовно да се обсъжда напредъка и начина, по който конкретните действия се отразяват върху него. Така се предотвратяват евентуални пречки в процеса.

- Насърчавай съвместната работа, а не съревнованието – въпреки че доста често изпълнението на даден проект е свързано с известна доза съревнование между теб и останалите членове на колективи, старай се максимално да поддържаш тон на съвместна работа с тях. Защото едно от най-лошите качества, което могат да ти припишат при работа в екип е „липса на сработване с колектива“. Това ще те принуди да изразходваш много време в доказване на личните си постижения, а от друга страна без твоите усилия екипът може да не постигне успех.

- Фокусирай се върху професионализма – всеки човек е различен, наистина, но когато става дума за работа в екип, трябва да оставиш настрани личните си предпочитания и особеностите на характера си, да се абстрахираш от индивидуалните различия и да се съредоточиш върху положителните страна на всеки член на екипа. Помни че не си там да създаваш приятелства и да се харесвате, а да вършите работа, която да оправдае очакванията на работодателите.

Тънкостите на работата в екип File6557- Отдай почит на различията – хората се различават не само по характер, но и по пол, възраст, раса и етническа принадлежност. Тези различия могат да ти представят нови начини на мислене, нови идеи и по-добри решения. Вместо да се чувстваш неудобно, че повечето от членовете на екипа не разсъждават и действат като теб, отдай почит на разликата в мненията ви и оценявай приноса на всеки един от тях за общата ви работа.

- Бъди ентусиазирана – дори да обичаш да работиш предимно самостоятелно, реалността те сблъсква с работата в екип. Един от начините да извлечеш максимума от тази ситуация е да се хвърлиш с готовност в общото начинание и да покажеш максимален ентусиазъм. Помни, че именно ентусиазмът е заразителен, така че не само ще ти помогне да се чувстваш добре като „екипен играч“, но и ще накара околните да се чувстват добре.

- Поделяй работата си – най-добрият екип е този, в който всеки член играе жизненоважна роля, която дава резултат за върховно постижение. И не е важно човек само да се чувства по този начин, но и наистина да действа така. Но поделянето на работата е само едната част от уравнението. Другата е след това, всеки да изпълни своята част от „сделката“.

- Изясни отговорностите в екипа – много често, една от основните причини членовете на екипа да не изпълняват задачите си е не, защото са безотговорни, а защото просто не са разбрали своята роля в цялата схема (или значимостта на работата си за общия успех). Ето защо всеки трябва да е наясно какво върши, защо го върши и как това ще се отрази на работата в екипа.

И така, в професионалния си живот ще се налага да работиш по индивидуални проекти и по проекти, които изискват работа в екип. От теб зависи да превърнеш и двата процеса в приятна и продуктивна дейност, като не забравяш, че същността на нещата е в детайлите – в случая, в твоето поведение и отношение към хората, с които се стремите към обща цел – парите.


Източник

_________________
Тънкостите на работата в екип 36e08f045a1cТънкостите на работата в екип 20519_1023
cveteto
cveteto
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Тънкостите на работата в екип Empty Работа в екип

Писане by pumpal21 on Чет 28 Окт 2010, 15:33

Работата в екип е истинско предизвикателство и мъчение за служителите, които са свикнали да разчитат само на себе си и не понасят колегите си. Но работата в екип е едно от основните изискване в обявите за работа, което трябва да изпълните.
Тънкостите на работата в екип 12591
„Сговорна дружина планина повдига!“ - това ли е наистина условието за висока продуктивност и професионални постижения? Някои служители буквално ненавиждат работата в екип, която превръща деня им в ад, и предпочитат да работят върху самостоятелни проекти в офиса. Колегите ги дразнят с мудната си работа, непрестанното бърборене, негодуване, мрънкане, претенции, приказките по телефона, суетене наляво-надясно из офиса и при така създаденият хаос работата не спори и води само до силно главоболие. И колкото повече суетящи се служители има, толкова повече работата ще изостава.

Тънкостите на работата в екип 12591_1Работата в екип за отрицателно време увеличава продуктивността, конкурентоспособността, ефективността и качеството. Необходими са обаче някои условия, за да бъде работата в екип наистина ефикасна.

Доверие в екипа

Доверието между колегите е едно от условята за започването на екипна работа. Доверието провокира обменянето на идеи и сътрудничеството с цел свършването на работата по-бързо и качествено. Доверието включва да оценявате способностите на колегите си и на базата на тази вяра да предприемате рискове съвместно с тях по отношение на работата. Имайте едно на ум обаче, че не всяка цел изисква работа в екип и даже би била постигната по-бързо и лесно чрез индивидуален труд.

Ясно формулирана екипна цел


Както всяко нещо така и работата в екип се осмисля, когато има ясно формулирана екипна цел.Без нея работата в екип би наподобявала хаотично движение на свободни електрони и не би довела до забележителни резултати. Определянето на целта и начините за постигането й са условие за един мотивиран и ефективен екип.

Когато работите в екип, усилията ви са едни и същи, но резултатите са в пъти по-големи. Но едно е да има дружина, а друго е тя да бъде сговорна, така че важното е освен да не сте свободно реещ се електрон в офиса, но и да участвате активно в груповата работа. Нужен е само един служител от цялата дружинка, който да се цепи от колектива, за да бъде екипната работа превърната в мисия невъзможна. Когато всички в екипа са насочили усилията си в една и съща посока, това улеснява работния процес, тъй като колегите не си пречат взаимно, вършейки различни неща, говорейки по телефона с клиенти или близки и разсейващи се по всевъзможни начини, разсейвайки и вас така.
Тънкостите на работата в екип 12591_2
В какъв екип се работи най-ефективно


Войната между половете особено много си проличава тук. Някои служители (включително и жени) намират за кошмарно преживяване работата в женски колектив. Непрекъснато променящите се настроения в офиса от крайно негативно и злобно отношение между колежките до съвършено разбирателство и искрен смях са нещо, което може да побърка всеки, който е съсредоточен в работата си и се старае да постигне общата екипна цел. Ето защо повечето хора смятат, че мъжкият екип е средата, в която ефективно може да се работи, тъй като липсва постоянното говорене, сърдене, злобни подмятания и шушукане зад гърба. Но както винаги дали екипът ще бъде успешен и печеливш зависи от хората и от организацията вътре в екипа.

На какво учи работата в екип

Тънкостите на работата в екип 12591_3
Работата в екип учи преди всичко на колегиалност, гъвкавост, доверие, отговорност, отдаденост, сътрудничество, приспособимост към различни ситуации и различни характери. Работата в екип ви учи как заедно да откривате правилното решение на проблема и как чрез индивидуалните умения и усилия се допринася за общото благо и просперитет. Работата в екип създава стабилна среда, в която недостатъците на едни служители се компенсират от уменията на други и обратното. Именно тази симбиоза е гаранция за успеха. Работата в екип учи човек да се адаптира, да приема чуждото мнение и чуждите идеи. Чрез работата в екип служителите имат възможността да се самоусъвършенстват и да научават нови неща, свързани с работата им чрез идеите на останалите в екипа.

Източник

_________________
Тънкостите на работата в екип 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите