Мама Завинаги форум
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Замразени храни – здравословни или не?

2 posters

Go down

Замразени храни – здравословни или не? Empty Замразени храни – здравословни или не?

Писане by mamazavinagi Пон 28 Юли 2008, 22:14


Замразяване на зеленчуци и плодове във фризер

ЗЕЛЕНЧУЦИ

Подходящи за замразяване: всички зеленчуци, които се консумират варени, печени
или пържени. Неподходящи за замразяване са краставиците, зелените
салати, репичките и лукът. Неподходящи са също така недозрелите или
презрелите зеленчуци.
Подготовка: почистете, измийте, нарежете на парченца и бланширайте зеленчуците.
Бланширането е много важно, тъй като по този начин се запазват цветът, вкусът и
витамините в продуктите. Необходими са ви дълбока цедка или метална
кошничка и съд със 7 - 8 л вряща вода. Сложете зеленчуците в цедката
(не повече от 0,5 кг наведнъж) и я потопете във врящата вода, така че
зеленчуците да бъдат покрити. Водат трябва да кипне повторно в рамките
на 1 минута и да продължи да кипи през цялото време на бланширането.
Спазвайте точно продължителността на бланширането (вж. по-долу).
Извадете зеленчуците, потопете ги в студена вода и ги отцедете.
Опаковане:
използвайте торбички от полиетилен. Оформете продуктите на плоски
правоъгълни пакети, за да пестите място. За някои зеленчуци (напр.
спанак, ситно нарязан праз и др.) са подходящи и пластмасовите съдове.
Порциите не бива да надвишават 1 кг.
Размразяване: изсипете
замразените зеленчуци в кипяща вода или ги задушете в мазнина.
Желателно е някои зеленчуци (спанак, зеле) да се размразят частично
преди готвене.
Размразените продукти трябва да се използват веднага и да не се замразяват повторно.
Важно! Времето за готвене на замразените зеленчуци е с една трета по-малко, отколкото на свежите.
Карфиол
Подготовка:
избира се карфиол със стегнати бели цветчета. Бланшира се 3 - 5 мин (на
15 л вода се добавя 1 г лимонена киселина, за да се запази карфиолът
бял).
Срок на съхранение: 8-10 месеца.
Размразяване: използва се в замразен вид.
Зелен фасул
Подготовка:
избира се млад зелен фасул с дребни зърна, без „конци" и петна. Измива
се, отстраняват се връхчетата, нарязва се на парченца по 3 см и се
бланшира З минути.
Срок на съхранение: 9-12 месеца.
Размразяване: използва се в замразен вид.
Зеле
Подготовка:
избират се свежи, стегнати зелки. Почистват се, нарязват се и се
бланшйрат 1-2 минути. Срок на съхранение: 6 - 8 месеца.
Размразяване: размразява се частично 2 часа при стайна температура.
Праз
Подготовка: нарязва се на парчета и се бланшира 5 минути.
Срок на съхранение: 6-8 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.
Моркови
Подготовка: подбират се млади моркови с още крехка сърцевина. Нарязват се на кубчета или на кръгчета и се бланшйрат 3 минути.
Срок на съхранение: 12 месеца.
Размразяване: използват се в замразен вид.
Пиперки
Подготовка:
избират се добре узрели, месести пиперки. Почистват се от дръжките и
семето и се нарязват, ако е необходимо. Бланшйрат се 2 — 3 минути (в
зависимост големината). Срок на съхранение: 8—10 месеца. Размразяване:
използват се в замразен вид.
Магданоз
Подготовка:
избират се едри, свежи листа. Нарязват се и се замразяват на малки
порции. Не се бланшйрат. Срок на съхранение: 6 месеца. Размразяване:
използва се в замразен вид.
Гъби
Подготовка:
избират се здрави, не много едри гъби. Измиват се добре, ако е
необходимо, се нарязват, задушават се леко в малко мазнина и се
прибавят няколко капки лимонов сок. Не се бланшйрат.
Срок на съхранение: 2-3 месеца.
Размразяване: използват се в замразен вид. Трябва да се консумират веднага след приготвянето.
Червено зеле
Подготовка:
измива се, почиства се, нарязва се на ивици и се бланшира 3 минути в
подкиселена с оцет вода. Срок на съхранение: 8-10 месеца. Размразяване:
използва се в замразен вид.
Червено цвекло
Подготовка:
избират се здрави, крехки, тъмночервени глави цвекло. Обелват се,
измиват се, сваряват се във вода (не се замразяват сурови) и се
нарязват на кубчета.
Срок на съхранение: 8-10 месеца.
Размразяване: 3-4 часа при стайна температура.
Целина
Подготовка:
сварява се заедно с кората, обелва се, нарязва се на кубчета или на
кръгчета, поръсва се с лимонов сок. Не се бланшира.
Срок на съхранение: 10- 12 месеца.
Размразяване: използва се в замразен вид.
Спанак
Подготовка:
избира се спанак с крехки непожълтели листа. Изчиства се, измива се
добре, сварява се и се паси-ра или се бланшира 2 минути.
Срок на съхранение: 6-9 месеца.
Размразяване: размразява се частично в продължение на 2 часа при стайна температура.
Корени за супа
Подготовка:
почистват се, измиват се, нарязват се, бланшират се 3 минути и се
замразяват на малки порции. Срок на съхранение: 4-6 месеца.
Размразяване: използват се в замразен вид.
Доматен сос за готвене
Подготовка:
добре узрели домати се измиват, нарязват се, задушават се 10 минути на
умерен огън и се пасират. Сосът се налива във формички за лед и се
замразява, след това се опакова.
Срок на съхранение: 10-12 месеца.
Размразяване: прибавя се към ястията в замразен вид.
ПЛОДОВЕ
Подходящи за замразяване: добре узрели, но не презрели плодове.
Замразените
плодове могат да се консумират в натурален вид (след размразяване), под
формата на компот, желе, конфитюр, сок или като пълнеж и украса за
сладкиши.
В зависимост от това, за какво ще се използват
впоследствие, плодовете се замразяват в захарен сироп или без захар.
Озахарените плодове запазват цвета и вкуса си дори и след замразяването.
За
да получите 35-процентен захарен разтвор, на 1 л вода добавете 540 г
захар, за 40-процентен - 670 г, а за 45-процентен - 820 г.
Желателно
е ягодите и малините за украса на торти да се наредят върху чиния (или
някаква друга плоскост) и да се замразят предварително за 1 - 2 часа,
след което се опаковат. По този начин те запазват формата си.
Опаковане:
опаковайте плодовете със или без захар в полиетиленови торбички. За
плодовете в сироп най-подходящи са пластмасовите съдове. Срок на
съхранение: вж. по-долу. Употреба:
- Плодовете, които ще се
консумират сурови: замразете ги със захар или в сироп. Извадете
замразените плодове от опаковката и ги размразявайте при стайна
температура в покрит съд.
- Плодове за желета, конфитюри и компоти: размразете ги частично и ги пригответе по обичайния начин.
-
Плодове за сладкиши: замразяват се без захар. За да ги използвате,
размразете ги частично при стайна температура, наредете ги върху
тестото, поръсете със захар и опечете сладкиша.
- Плодове за напитки: замразете ги със захар. Насипете ги в замразен вид в напитката.
Кайсии
Подготовка:
избират се стегнати, добре узрели плодове. Разрязват се на две,
почистват се от костилките, потапят се в лимонов сок и в захар или се
бланшират 20 - 30 секунди и се замразяват в 45-процентен захарен
сироп.
Срок на съхранение; 4-6 месеца. Размразяване: 4-6 часа при стайна температура.
Круши
Подготовка:
добре узрели (но не презрели) круши се измиват, обелват се и се
бланшират 2-3 минути. Замразяват се в 3 5-процентен захарен сироп.
Ягоди
Подготовка:
избират се зрели, стегнати ягоди. Измиват се внимателно, отстраняват се
дръжките. Замразяват се със захар: 500 г захар на 500 г ягоди. За
сладкиши - без захар.
Срок на съхранение: 8-12 месеца. Размразяване: 2-7 часа при стайна температура.
Боровинки
Подготовка:
добре узрелите боровинки се измиват и се отцеждат старателно.
Замразяват се със захар: 100 г захар на 500 г боровинки.
Срок на съхранение: 10- 12 месеца.
Размразяване: 3-7 часа при стайна температура.
Малини
Подготовка:
избират се свежи, зрели плодове. Измиват се, отцеждат се добре, без да
се мачкат. Замразяват се със захар: 100 г захар на 500 г малини.
Срок на съхранение: 10- 12 месеца.
Размразяване: 3 — 7 часа при стайна температура.
Френско грозде, касис
Подготовка:
измива се и се почиства от дръжките. Замразява се със захар: 125 г
захар на 500 г френско грозде. За сладкиши - без захар.
Срок на съхранение: 8-12 месеца. Размразяване: 3-7 часа при стайна температура.
Череши, вишни
Подготовка:
избират се здрави, неповредени плодове. Измиват се, отцеждат се,
почистват се от дръжките, ако е необходимо - и от костилките.
Замразяват се в 45-процентен захарен сироп.
Срок на съхранение: 8-12 месеца.
Размразяване: 5-8 часа при стайна температура.
Праскови
Подготовка:
избират се здрави, но твърди плодове, без загнили петна. Обелват се,
нарязват се на половинки или четвъртинки, почистват се от костилките,
бланшират се и се замразяват в 40-процентен захарен сироп.
Срок на съхранение: 10-12 месеца.
Размразяване: 3-5 часа при стайна температура.
Дюли
Подготовка:
свежите, добре узрели дюли се измиват, обелват се, почистват се от
семето и се сваряват. Замразяват се в 40-процентен захарен сироп.
Срок на съхранение: 11-12 месеца.
Размразяване: 5-10 часа при стайна температура.
Плодов сок
Подготовка:
подбират се добре узрели плодове. Сокът се изстисква със
сокоизстисквачка, налива се в подходящ съд и се замразява със или без
захар.
Срок на съхранение: 6 месеца.
Размразяване: 2-5 часа при стайна температура.

Автор:kulinar.gbg.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Замразени храни – здравословни или не? Empty Re: Замразени храни – здравословни или не?

Писане by pumpal21 Нед 31 Окт 2010, 23:58

Замразените храни са удобна и практична алтернатива на пресните продукти. Но запазват ли здравословните си качества продуктите, преминали през замразяване? Замразените или консервираните храни са по-полезни?
Замразени храни – здравословни или не? 13877_0
Натовареното ежедневие, богатият асортимент от замразени храни и удобството на бързото им приготвяне ни подтикват все по-често да посягаме към тях вместо към пресните или консервираните продукти. След дълъг и уморителен ден вечерята, приготвена от замразени храни, е експресна наслада. Но достатъчно полезни ли са замразените продукти?Замразени храни – здравословни или не? 13877_1
Според някои специалисти замразяването е по-здравословен метод за дългосрочно съхраняване на продуктите от консервирането, тъй като там се добавят сол, захар и различни изкуствени подобрители. Освен това вкусът и видът на замразените храни са много по-близки до тези на пресните, отколкото на консервираните или сушените. Ако продуктите са замразени веднага, а не са стояли предварително на съхранение, те запазват голяма част от полезните си качества.

В случай че сте решили да използвате камера за дълбоко замразяване (фризер) в домашни условия, обърнете внимание на следните правила, за да си осигурите пълноценна храна:

Избирайте свежи, качествени и добре почистени продукти за замразяване, тъй като самият процес няма да подобри качествата им.

Не бива да се замразяват наведнъж голямо количество продукти. Храните се охлаждат до -18 градуса или дори по-ниска температура. При тези температури химическите реакции и развитието на микробите спират и продуктите запазват полезните си качества.

За максимално запазване на здравословните качества на продуктите, преди замразяването е препоръчително да се бланшират. За целта почистените и нарязани продукти се поставят във вряща подсолена вода и се варят 3-4 минути след повторното завиране на водата. След това се обливат бързо със студена вода или се поставят в съд, потопен в ледена вода. След като изстинат напълно се пакетират и замразяват.

И все пак някои храни губят от цвета, аромата и свежестта си след замразяване - доматите, краставиците и всички зеленчуци с голямо водно съдържание, както и повечето плодове. Затова е по-добре да се консумират пресни. Най-добри за замразяване са зеленият фасул, карфиолът, брюкселското зеле и други.
Замразени храни – здравословни или не? 13877_3
Има 3 основни метода за замразяване на храните – бързо, шоково и свръхбързо. При бързото замразяване продуктите преминават възможно най-бързо през зоната на максимална кристализация при постоянна температура не по-висока от -18 градуса. Шоковото замразяване се прави в хладилни тунели от пенополиуретанови панели. Чрез този метод се замразяват риба, рибни продукти, месо и зеленчуци. Колкото по-бързо е замразяването, толкова по-малко се уврежда храната.

Охладени или замразени храни?
Замразени храни – здравословни или не? 13877_2
Основната разлика е в срока на годност. Целта на охлаждането и на замразяването е да се забавят химичните процеси, които протичат в продуктите под въздействието на микробите и ензимите. Бактериите спират растежа си при температури от -5 до -8 градуса, а плесените спират развитието си при от -9 до -11 градуса, а активността на ензимите не спира дори при много ниски температури. Охлаждането не може да предотврати процесите на размножаване на бактериите, а само да ги забави, затова охладените храни са с по-кратък срок на годност (2-3 дни от датата на производство). Замразяването спира развитието на бактериите и затова срокът на годност на замразените храни е много по-голям.

Правилното пакетиране е изключително важно за доброто замразяване на храните. Опаковките трябва да бъдат херметически затворени, за да запазват витамините и минералите в замразените храни. Повредените опаковки пропускат въздух, променят качествата на продуктите и дори може да се окажат опасни за здравословното състояние на потребителите. Консумацията им може да предизвика обриви, алергии, запек или диария.

И все пак пресните плодове и зеленчуци и свежите меса, приготвени на пара, варени, задушени или печени, са много по-здравословна алтернатива от замразените храни.

Източник
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите