Правилно присаждане!

Go down

Правилно присаждане! Empty Правилно присаждане!

Писане by Dani on Сря 13 Май 2009, 16:46

Кога се сменя саксийната пръст ?

Колкото и богата да е саксийната пръст на хранителни елементи, тя обеднява при по-продължително престояване на растенията в нея, поради което се налага да се замени с нова.

Сменянето на пръстта се извършва преди да започне нарастването - обикновено през март. За да се отдели по-лесно от съда, тя се полива няколко часа преди това. Ако съдът е малък, той се хваща с лявата ръка откъм отвора и се обръща с дъното нагоре, придържа се с дясната ръка и се почуква в твърд предмет. След това съдът се почиства, като старата саксийна пръст се оронва. Ако съдът е използван продължително време и шуплите му са запълнени, той трябва да се измие с остра четка от двете страни или да се смени с нов.

Преди растението да се засади отново, изсъхналите корени се отрязват. Ако растението е със силно разклонени корени, крайните разклонения се изрязват. Ако корените са в малък брой и едри, както е при кливията, отрязват се само онези от тях, които са повредени и наранени.

Върху дренажния отвор на съда се поставя късче от керемида, обърнато с изпъкналата си част нагоре. Ако съдът е голям и има повече дренажни отвори, всеки от тях се покрива по същия начин с късче от керемида. След това в съда се насипва едър пясък, примесен с камъчета. С този дренаж се осигурява изтичането на излишната вода.

Дебелината на дренажа зависи от размерите на съда и от растението, където ще се отглежда. Колкото съдът е по-голям, толкова по-дебел трябва да бъде дренажният пласт, защото пръстта в такъв съд рядко се сменя изцяло, а за корените на растението трябва да се създадат благоприятни условия. Дебел дренажен пласт е нужен за растенията, които всмукват малко вода /палми, столетници и др./, а сравнително по-слаб дренаж - за растенията, които поемат много вода /папрати и др./ Върху дренажа се насилва част от новата почвена смес, а върху нея, в средата на съда, се поставя изваденото растение, като се придържа с лявата.

Около стъблото на растението постепенно с дясната ръка се насипва и притиска останалата почвена смес. Ако кореновата система е нежна, натискът е по-слаб. Когато корените са дебели и твърди, пръстта се притиска с дървено колче със заоблени ръбове, за да не се наранява растението.

източник: Тук

_________________
Правилно присаждане! Doddds10
Правилно присаждане! __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Правилно присаждане! Empty Правилно пресаждане

Писане by pumpal21 on Нед 07 Ное 2010, 23:16

Периодът на пресаждане и засаждане започва през февруари и продължава до края на май. Растенията, които цъфтят в ранна пролет се пресаждат след цъфтежа. Засаждат се млади растения.
Правилно присаждане! 9_86-1

Пресаждането се отнася до старите растения и се налага:
1.когато корените на растението са запълнили съда;
2.когато субстратът е много стар и втвърден, така че не може да поема добре водата при поливане;
3.когато при растението се забелязват видими недостатъци или боледува;
4.всяка година при растенията, които се нуждаят от хранителни вещества, като татул, фуксия, олеандър, храстовидна хризантема, декоративен банан.
Как става пресаждането?

Изваждане от саксията.
Правилно присаждане! 9_86
1.Цветето първо трябва да се полее. Ако по този начин корените не са се освободили и то не може да се извади от саксията, необходимо е, ако разбира се саксията не е много голяма, да я завъртите и с ръба и да почукате с нещо твърдо (като не забравяте да отдолу подложка за пръстите).
2.Ако саксията е по-голяма, трябва да освободите корените с нож, като минете с него по целия периметър на саксията и го притискате до стената й.
3.Цветето трябва да се подържа, когато го вадите от саксията. По този начин корените заедно с пръстта не му натежават. То се държи здраво между показалеца и средния пръст.
4.Ако корените са израсли толкова, че са се показали през дупката за изцеждане на водата, единственото решение е саксията да се счупи, за да не се наранят корените.
5.Цветята се вадят по лесно от съдовете от изкуствен материал, отколкото от керамичните саксии.
6.Пръстта трябва да се изтръска от корените. Ако те са се сплъстили, трябва внимателно да се разделят с помощта на дървена пръчка.
7.Горният слой на пръстта се отстранява, защото именно в него остават вредните соли от торовете, като например остатъци от варовик.
8.Обикновено при пресаждане на цветя корените не трябва да се засягат. Изключения се допускат в случаите, когато има загниващи корени, което показва, че растението боледува (например стои на неправилно място или е залято с вода).От големината на корените зависи големината на новата саксия.
Каква саксия да изберем?
Ако пресаждаме цветето в глинена саксия – тя трябва да се накисне във вода 12 часа, защото в противен случай ще отнеме влагата от почвата и съответно от цветето.
Правилно присаждане! 9_86_1
Употребяваните саксии трябва да се изчистват основно, за да се убият микробите.
Размера на новата саксия се определя по това, че между корените и ръба на саксията трябва да има 2см разстояние.

Засаждане на растението в нова саксия.
1.Дъното на саксията в която ще засадим цветето, се покрива с парчета от глинена саксия, за да не се запуши дупката за изцеждане на водата с израсналите след време корени и с влажна пръст
2.След парчетата изсипваме малко пръст, така че растението да се намира на такава височина в новата си саксия, на която е било в старата.
3.Цветето се разполага колкото се може по-свободно по средата на саксията и се пълни с пръст.
4.Притискаме пръстта към растението, за да се уплътни.
5.Между повърхността на пръста и края на саксията трябва да остане място за поливане, широко колкото един палец.
6.Поливаме цветето.
7.През следващата седмица цветето не трябва да се наторява, да се слага на течение или да се излага на преки слънчеви лъчи.

_________________
Правилно присаждане! 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Правилно присаждане! Empty Re: Правилно присаждане!

Писане by styyni on Пон 08 Ное 2010, 07:00

През есента идва моментът, когато цветята вкъщи трябва да се присадят.
След периода на растеж през пролетта и лятото е нормално саксията на
растението вече да му е малка, а почвата да не съдържа необходимите
елементи за правилното развитие.
Цветята вкъщи, които растат бързо изискват редовно присаждане. Това се налага по-рядко за бавно растящите видове. Листно декоративните цветя трябва да се присаждат когато корените им запълнят саксията и започнат да излизат извън нея.
Правилно присаждане! Koreni
Когато вече е необходимо присаждане,
поради споменатите фактори, то не бива да се отлага. Саксията, която
сте избрали за присаждане не трябва да бъде с диаметър повече от 5
сантиметра от саксията, в която се намира в момента растението, трябва да има поне един отвор за дренаж, може да бъде глинена, керамична или пластмасова, но задължително чиста.
Измийте остатъците от соли по глинените саксии с вода и четка, а за
дезинфекциране измийте всички саксии, които са били използвани с една
част белина и девет части вода, изплакнете добре.

Почвата, която ще използвате за присаждането трябва да бъде
достатъчно плътна за да има добър дренаж, както и да има възможност за
задържане на водата.
Обикновено повечето растения лесно се
изкарват от саксиите им. Поставете ръката си над почвата, хванете
цветето между показалеца и средния пръст, обърнете саксията с дъното на
горе и издърпайте леко.
Правилно присаждане! Presajdane

Преди да започнете присаждането почвата трябва да бъде навлажнена. Когато слагате цветето в друга саксия, първо поставете дренажен материал (дребни камъчета) на дъното на саксията, както и от малко от новата почва. Ако цветето има прекалено много корени може да се наложи да изрежете малко от тях.
Правилно присаждане! Riazane

Ако повърхността на старата почва е събрала соли, горния слой – около 2 сантиметра, трябва да се премахне. Поставете изваденото цвете с почвата му в средата на новата саксия. Запълнете с почва покрай стените на новата саксия. Не поставяйте почва над нивото на почвата, с която сте извадили цветето,
освен ако корените на се показали или сте премахнали горния слой на
почвата преди това. Не натъпквайте почвата, за да я загладите или
улегнете просто я потупайте или нежно я притиснете с пръстите.
След като полеете и леко натиснете почвата, нейното ниво трябва да бъде значително по-ниско от ръба на саксията, така ще има достатъчна височина. Височината е разстоянието между нивото на почвата и ръба на саксията, то е необходимо за да може да се полива растението. Правилно пресаденото цвете има достатъчна височина за да може да се полива.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Правилно присаждане! Empty Re: Правилно присаждане!

Писане by pumpal21 on Пон 08 Ное 2010, 16:37

Редовното пресаждане е необходимо, за да се осигури храненето на дървото и достъпът на кислород до корените. Предотвратява се и сбиването на почвата, което води до постепенна атрофия на корените.
Пресаждането се прави периодично, както следва:

Всяка година за дърветата с бърз растеж (върби), за младите дървета и миниатюрите.
На всеки две години за широколистните и за цъфтящите и плодните дървета.
На всеки две или три години за иглолистните дървета.

Като общо правило е по-добре да се пресажда по-често! Това позволява да се премахват излишните корени, които пречат за доброто отвеждане на водата от почвата.

Първоначално засаждане в саксия.
Прави се, когато младото растение е достатъчно силно, обикновено когато има 4 листа. Големината на саксията трябва да е пропорционална на големината на растението. Преди всичко трябва да натопите саксията във вода, така че да се напои добре. Осигурете добър дренаж, като поставите на дъното парче от счупена саксия (издутата част да е обърната надолу, към дупката за оттичане на водата).
Дръжте дръвчето с лявата ръка. Намалете леко дължината на корените му. Напълнете саксията с избраната и предварително смесена почва. Засадете дървото в центъра на саксията. Натиснете леко почвата, за да попълните празнините между корените и около стените на съда. След това полейте растението. Пресаждане в нова саксия се налага, когато растението се почувствува натясно в старата.

Пресаждане в друга саксия
Правилно присаждане! Novsyd Най-напред проверете влагата: почвата не трябва да е нито много влажна, нито много суха. В първия случай изчакайте няколко дни пръстта да изсъхне, а във втория натопете саксията във вода.

Вземете нож с дълго и тънко острие. Забодете острието в пръстта и го прекарайте около стените на саксията, така че добре да отделите пръстта.

Обърнете саксията, като придържате дръвчето с лявата ръка. Почукайте леко с дясната ръка по дъното на саксията, за да се отлепи пръстта. В случай на голямо съпротивление ударете внимателно ръбовете на съда в края на маса. Дръвчета ще се отдели постепенно и пръстта ще се покаже, оплетена в корени.

Обърнете саксията, като придържате дръвчето с лявата ръка. Почукайте леко с дясната ръка по дъното на саксията, за да се отлепи пръстта. В случай на голямо съпротивление ударете внимателно ръбовете на съда в края на маса. Дръвчета ще се отдели постепенно и пръстта ще се покаже, оплетена в корени.

Разровете пръстта на повърхността на саксията с малка остра пръчица и открийте около 1 см от стъблото. За да премахнете цялата пръст от корените, хванете здраво пръчицата, забодете я под стъблото и я раздвижете отгоре надолу. Добре е за тази операция да имате приготвени няколко пръчици с различен диаметър.

Правилно е да намалите около 1/4 от обема на кореновата система. Отрязвайте лошо оформените корени, корените, които са твърде нагъсто, и тези, които са се повредили при изваждането на буцата пръст. Избягвайте да режете видимите на повърхността корени. Ако обаче това се налага, направете наклонен срез, който след това се вижда по-малко. Странично разположените корени се намаляват на около 1/3 от дължината им. Избягвайте да режете дебели корени: по-добре е корените да се отрязват, докато са млади.

Ако използувате пресаждането, за да подрежете листата и клоните на бонсая, можете да намалите повече от обема на кореновата система. Стремете се да постигнете равни пропорции на корените и клоните. След такова голямо подрязване можете да пресадите дръвчета в съд, по-малък от предишния.

Изберете вида на цветарника в зависимост от бонсая. Гледжосаните съдове са по-топли и в тях пръстта изсъхва по-бързо. Същото се отнася и за саксиите с кръгла форма. Измийте добре избрания съд. Проверете дали дренажът функционира добре: ако дупката за оттичане на водата не е достатъчно голяма, пробийте допълнителни дупки. За целта е необходима обикновена бормашина, използувана за пробиване на бетон (достатъчна е бургия с диаметър 10мм). Ако цветарниците са с правоъгълни размери, необходимо е да се пробият дупки на всеки 8см. За фаянсовите цветарници използувайте специални бургии за фаянс. Преди да пробиете дупка, сложете мека подложка под саксията или цветарника, за да не се счупи от вибрациите.

Преди пресаждането наредете един слой парчета от счупени саксии на дъното на цветарника, за да осигурите добро отводняване на почвата. Избирайте по-големи парчета, които да покриват дупките за оттичане на водата. За плитките цветарници използувайте ситна телена мрежа Вместо парчета от саксии. Потърсете достатъчно тънка мрежа, която да се реже лесно с ножици. Нарежете мрежата на малки квадратчета, които добре да покриват дупките за оттичане на водата.

Върху този първи пласт посипете тънък слой пясък. Използувайте само едър пясък (който остава след пресяване в тримилиметрово сито).

Върху пясъка поставете един слой почва (от предварително приготвените почвени смески).Правилно присаждане! Dobavqne Забодете тук-там по един железен гвоздей и малко парченце медна тел - така ще осигурите минерални вещества, важни за здравето на бонсая.

Поръсете корените на дръвчета със стрита на прах разложена листна маса от папрат. Поставете бонсая в центъра на цветарника, ако той е кръгъл, квадратен или многоъгълен. Ако цветарникът е с правоъгълна или овална форма, засадете дръвчета ексцентрична, близо до един от краищата на цветарника. Ако дръвчета е с наклонено стъбло или има стърчащ голям клон, засадете го в края на цветарника, така че да бъде наклонено към центъра му. По принцип трябва да търсите най-естественото положение на бонсая.

Попълнете празнините около корените с пръст от приготвената почвената смеска. Не заравяйте дръвчета много дълбоко, ако искате да получите по-късно бонсай с видими корени. За целта поставете кореновата шийка малко по-високо от ръбовете на цветарника. Ще се получи малко хълмче в центъра на саксията. След това изровете пръстта от хълмчето с тънка остра пръчица, така че да останат само корените. Ако не се показват достатъчно, при следващото пресаждане засадете дръвчета малко по-високо.
След като засадите дръвчета, утъпкайте леко пръстта около него. Ако се налага, трамбовайте леко с пръчица около корените, за да слезе пръстта надолу. Вашият бонсай е вече пресаден.

Може да допълните саксията или цветарника с бял пясък или пръст. Леко утъпкайте повърхността с ръка или с малка шпатула. За фино изравняване използувайте четчица.

След пресаждането засадете отново мъх. Освен че имат естетична функция, мъховете задържат добре влагата. Прилепете мъха, като го притискате с длан. След това полейте с лейка с малки дупчици и обърнат нагоре душ, като извършвате леки люлеещи движения, за да не разравяте повърхността на почвата. След това поставете саксията в друг съд, пълен с вода до 1 см от ръба на цветарника. Водата ще изпълни саксията по капилярен път. Остава ви само да поставите дръвчета на мястото, защитено от вятър и дъжд. Поддържайте почвата умерено влажна. Напръсквайте всеки ден клоните с вода.Правилно присаждане! Zakrepvane След около 15 дни пресаденият бонсай ще се е закрепил здраво към цветарника. Грижете се за него както за другите.

Желателно е по-големите бонсаи с малка коренова система да се закрепват към саксията или цветарника. За целта прокарайте тел в саксията, която да излезе през едната дупка за оттичане на водата. Телта се промушва под саксията и отново се вкарва в нея през втората дупка, след което дървото се завързва в основата на стъблото. Когато съдът е само с една дупка, прокарайте телта през нея и използувайте гвоздей. След около три месеца можете да срежете телта и да я извадите: дръвчета вече се е закрепила здраво за съда.
Източник:Тук!

_________________
Правилно присаждане! 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Правилно присаждане! Empty Пролетно присаждане на стайните растения

Писане by styyni on Пон 15 Ное 2010, 19:02

Правилно присаждане! 2032.m300
Пролетта е време за съживяване не само
на градинските растения, но и за нашите домашни питомници в саксии.
Дали се нуждаят от присаждане, можете да прецените по няколко признака.
Първият е състоянието на кореновата система – ако тя е
изпълнила цялата саксия и дори наднича през дренажните отвори, значи е
време, да им осигурите повече пространство. Вторият е, да вземете
предвид размера, възрастта и темпа на нарастване на растението. Младите и бързорастящи питомци, трябва да се присаждат ежегодно, а по-възрастните - веднъж на 2-3 години.
Растенията, които обитават прекалено голяма саксия, може да не се
наложи да присадите в течение на 4-5 години. Ежегодно обаче е
необходимо, да сменяте повърхностния слой почва, защото именно в него
се натрупват вредни остатъци от подхранващите торове и чешмяната вода.
При пресаждане трябва да следвате няколко прости правила:
Правилно присаждане! B-9Новата саксия трябва
да бъде само няколко сантиметра по-широка от кореновата туфа.
Схващането, че колкото по-голям е съда, толкова по-добре ще се развива
растението, е погрешно. В действителност то черпи необходимите му
вещества само от тази почва, която е в пряк контакт с корените му.
Неизползваният обем се спарва и развива болестотворни бактерии, които
вредят на питомника.
Правилно присаждане! B-9Необходимо е да
подготвим растенията за присаждането. Около месец преди това, трябва да
започнем да ги подхранваме, тъй като след смяната на саксията това не
се препоръчва поне за период от 2-3 седмици и питомниците вероятно ще
започне да страда от недостиг на минерали. До деня преди пресаждането
се поливат регулярно.
Правилно присаждане! B-9Някои видове
растения (например Аспарагусите) образуват прекалено големи корени.
Добре е да ги подрязвате при всяко присаждане – задължително отдолу, а
при необходимост и отстрани.
Правилно присаждане! 2030.m300
Правилно присаждане! B-9За да придадем на стайните цветя по-красива форма и за да сгъстим
короната им, се налага да подрязваме и прищипваме надземните части.
Най-добре това да се прави през май, тъй като ръста на новите филизи
започва с удължаването на деня. Не само за хубост, но и за здраве е
добре да се отстранят всички стари, повредени и слаби части на
растението с остър нож. Задължително правило е резитбата да се извършва
на пъпките, които са насочени навън. В противен случай издънките, ще
растат към стеблото, което е не само неестетично, но и вредно за
растенията, тъй като ще получават по-малко светлина и ще се развиват
лошо.
С прищипването се ускорява растежа на питомника и му се придава
желаната форма. В този случай се премахват ръчно само връхчетата на
филизите.
Правилно присаждане! B-9Пролетта е
най-подходящото време и за размножаване на растенията, които пускат
издънки, образуват туфи или „детки”. По време на пресаждането младите
части се разделят от старото растение и се засаждат в отделна саксия.
Кореновите туфи нежно се се разрохкват с пръсти и се разделят чрез
тръскане. Ако корените са силно преплетени, се разрязват с нож, а
наранените части се дезинфектират с прах от дървени въглища.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Правилно присаждане! Empty Re: Правилно присаждане!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите