Нова година-Нова работа!

Go down

Нова година-Нова работа! Empty Нова година-Нова работа!

Писане by pumpal21 on Сря 10 Ное 2010, 21:40

Началото на годината е най-подходящият момент за смяна на работното място. Хората масово сменят работата си през лятото или в началото на есента, когато всички набират скорост.
За да избегнете есенно-лятната вълна на интервютата за работа, може да се възползвате от умерено-натоварената зима, ако сте решили да смените работата си.
Мечтана или не, това е мястото, където през следващите няколко месеца трябва да блеснете в пълна сила, за да се чувствате добре и да прекарате удовлетворени, щастливи и по-богати лятната си отпуска. Съветите, които искаме да ви дадем са елементарни, но като повечето прости неща, са важни за всички хора. Прочете ги внимателно и се замислите, че колкото и добре да ги познаваме, често ни се случва да не ги спазим и без да усетим, от това страдаме самите ние.
Облечете се безупречно и адекватно. Няма как да ви дадем универсален съвет за подходящо облекло, тъй като има стотици професии, но е важно да изглеждате спретнати, свежи, да сте с подходящ грим и прическа, така че да сте "приятни за окото". Избягвайте крайностите, които включват твърде провoкативен, вечерен стил облекло или да сте прекалено неглиже, все едно се излежавате пред телевизора у дома. Важно е в онези златни първи секунди на запознанството, когато новите ви колеги ви погледнат, да си кажат, че сте жена със стил. Това говори много повече отколкото всички ние подозираме.
Усмихнете се, здрависайте се, запознайте се. Независимо дали специално ви очакват или шефът ви е много зает и не е съобразил да ви запознае с околните, още в първия удобен момент вие се представете на колегите си, като не забравяте най-силното оръжие – усмивката и най-сигурният признак на увереност – здрависването с поглед в очите на човека отсреща. Този ход ще ви спести купища неудобства и ще покаже на околните, че сте отворени към комуникация.
Запознайте се с функциите си и правилата в офиса. Веднага! На интервюто за работа едва ли са ви били казали всичко, които ще трябва да изпълнявате. Всяка работа си има своите специфики и не e препоръчително да изчаквате да ги научите, когато "му дойде времето". Още през първите дни се опитвайте да запомняте всичко, което ви поднасят като информация и задавайте въпроси, когато нещо не ви е ясно. Не се чувствайте неудобно да питате, всеки е минал по този път. Недейте и да се държите, че всичко ви е ясно, независимо че, например, сте били на същата длъжност преди. Една от най-неподходящите реплики е "На предишната ми работа го правехме по друг начин". Това никой не го интересува и само ще си навлечете нечие недоволство.
Интегрирайте се в екипа. Каквито и да са били отношенията ви с предишните ви колеги, не се опитвайте да ги прилагате на новата работа. Започнете я само с изводите, които сте си направили, без да сте предубедени. Още първите няколко пъти, когато ви поканят да отидете с тях за кафе, на обяд или на по цигара, приемете! Да, те го правят от учтивост, не горят от желание за компанията ви, но това е естественият ход на всяка новостартирана работа. Няма друг начин да започнете нормална комуникация с тях и да научите неписаните правила във фирмата, ако не общувате в кратките паузи, когато не сте в работния процес. Неловкото чувство е напълно естествено и то ще отмине бързо, ако проявите комуникативност и не се отцепвате. Откажете ли поканите им първите няколко пъти, те ще спрат да ви канят и така ще забавите значително процеса на интегриране.
Внимателно със сближаването. Няма как да предполагате какви колеги ви очакват на новата ви работа. Може да са твърде скучни, твърде лигави, интриганти, некомпетентни, злобни, работохолици, може да са всякакви. Най-вероятно са и много различни един от друг. Изключително важно е да запазите златната среда, така че да не се сближавате с никого още в първите дни и бъдете достатъчно общителни, за да се запознаете с всички. Много вероятно е да се намери някоя колежка, която да се държи твърде фамилиарно с вас и да започне да ви обяснява кой какъв е, какво да очаквате от него и т.н. Най-голямата ви грешка ще е да се поддадете на подобни манипулации и още преди да сте опознали сами хората да сте настроени по определен начин към тях, както и те към вас. Градете отношенията си само и единствено върху вашата лична преценка и стойте на една невидима крачка дистанция от всички.
Бъдете винаги положителни и не съдете никого. Все още сте нови, за да може мнението ви да тежи пред новия колектив. Затова не прекалявайте с критиките към когото и каквото и да било, дори да не ви хареса. Сдържайте негативните емоции и подхождайте с усмивка и положителна настройка към всичко, което ви заобикаля. Това ще настрои всички положително към вас и бързо ще станете приятна компания.
Припомнете си старите грешки. Още веднъж. Никога повече не ги повтаряйте. Едно от най-хубавите неща на новата работа е, че започвате всичко на чисто и гафовете, които несъмнено сте допуснали преди, сега са вече минало. Няма по-поучително нещо от това да сгрешим и, когато се изправим пред подобна ситуация отново, да знаем как да я овладеем. Това може да е прекалена избухливост, клюкарстване зад гърба на шефа, сближаване с неподходящ човек, неправилно степенуване на приоритетите, разсеяност. Все неща, които са сринали имиджа ви и са понижили качеството на работата ви на предишното място. Опитайте се никога повече да не ги допускате и да съумеете да започнете своето надграждане, като сте оставили някои лоши навици в миналото.
Източник:Тук!

_________________
Нова година-Нова работа! 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Нова година-Нова работа! Empty Правила за успех, ако започвате нова работа след Нова година

Писане by styyni on Чет 11 Ное 2010, 21:30

Ако през новата година ви предстои смяна на работата, ето някои правила,които
ще ви донесат успех. Ако ги спазвате, ще запазите здравето си, ще
икономисате нерви и време и ще постигнете всичко, което сте замислили,
смятат специалистите.

Нова година-Нова работа! Img
Всеки иска да направи впечатление на успешен, трудолюбив и способен човек.
Простите, но ефективни правила помагат в общуването с колегите,
деловите партньори и клиентите. Ако ги спазвате, ще запазите здравето
си, ще икономисате нерви и време и ще постигнете всичко, което сте
замислили, смятат специалистите.На новата работа колегите ви ще започват да си изграждат мнение за вас, още с подреждането на новото ви работно място.
Правила за подреждане на новото работно място:1.
Ако сте в помещения с много стелажи и шкафове с документация,
прегледайте и изхвърлете всичко старо и ненужно. Но задължително първо

се консултирайте с колегите си.

Нова година-Нова работа! Img

2. Препълнените с документи и ненужни неща шкафове зад гърба на новия сътрудник не са най-удачния фон в очите на началството. Това се възприема като неспособност за възприемане на новото и ограничава вашия професионален ръст.3.
Ако светлината в работното помещение ви пречи да работите (тя е твърде
ярка или липсва), акцентирайте вниманието на колегите ви върху това и
разрешете проблема с щори или допълнителни лампи. Обикновено тези,
които трябва да се занимават с подобни дреболии, не обичат да правят
това.4. Всички допълнителни детайли, като красив календар,
саксия с цвете и семейна снимка, трябва да поставите на бюрото си
незабелязано, без да отвличате вниманието на колегите от работата им.
Правила за деловия гардероб:
1. Ако искате да направите добро впечатление, старайте се да се откроявате по-малко.
2.На първо време избирайте по-консервативни дрехи - сако с пола в лилав,
син или тъмносив цвят. Не се обличайте в кафяво, защото този цвят е
неудачен за деловия човек.

Нова година-Нова работа! Img

3.Няколко месеца след постъпването ви на новото работно място можете да
започнете да експериментирате с цветовете, моделите и аксесоарите, но
задължително се придържайте към този стил на облекло, който е приет във
вашата компания.4. За предпочитане е да носите обувки на до
4-сантиметров ток. Обувките без ток се приемат за спортни, а твърде
високите - за официални и вечерни.Тези просто правила ще ви
позволят да изглеждате добре и да разкриете своята индивидуалност в
дрехите, аксесоарите и прическата, но никога не забравяйте, че работата
си е работа.
Правила за водене на делови разговор:
1. Не говорете за себе си.
2. Не сменяйте темата.
3. Не съветвайте, не поставяйте диагнози, не се занимавайте с критика и поощрения.
4. Не обмисляйте предварително какво да кажете.
5. Не игнорирайте и не пренебрейвайте чувствата на другите хора.
6. Не се преструвайте, че разбирате събеседника си, ако не е така.
7.Разпитвайте събеседника за неговите нужди, тревоги и трудности.
Задавайте въпроси, които способстват за по-голямата искреност, като
"Как гледате на това?".8. Покажете, че сте разбрали събеседника си. Преразкажете чутото с думите "Правилно ли съм ви разбрала, че..."
Правила за деловата осанка:
1.Походката не трябва да бъде вяла и отпусната. Ако вървите едва-едва,
колегите ви може да си помислят, че са ви неприятни, а шефът - че ви е
омръзнала работата.
2. Не размахвайте ръце и не правете големи крачки.
3. Беседвайте с клиентите, като седите изправени, без да се навеждате или протягате назад.
4. Не се люлейте на стола!5.
Грозно е по време на разговор да подпирате главата си с ръка.
Недопустимо е и кръстосването на ръцете пред гърдите, тъй като този
жест се възприема като недоволство или желание за прекратяване на
разговора.6. По време на разговор не трябва да се въртите или да
потропвате с ток, защото това също се възприема като нежелание за
продължаване на разговора.
Правила за водене на телефонен разговор:
1. Първи се представя този, който звъни.
2. Не трябва да звъним дълго време, ако никой отсреща не вдига слушалката.
3. Ако сте сгрешили номера, при повторното набиране уточнете това ли е номерът, който ви трябва. 4.Възложете на секретарката или сътрудника си да се свърже повторно с човека, който ви интересува. 5.Ако по телефона търсят ваш колега, не трябва да се интересувате кой го търси.
6. Ако в този момент вие сте заета, по-добре телефона да вдигне вашият колега или да предупредите за своята заетост.
7. Разговорът завършва винаги този, който е позвънил. Ако вие нямате време за него, обяснете причината и деликатно го завършете.
8. Главното правило на телефонните разговори е краткостта. Ако я спазвате, няма да съжалявате, че сте казали нещо излишно.


Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Нова година-Нова работа! Empty 10 съвета при започване на нова работа

Писане by pumpal21 on Пет 12 Ное 2010, 19:45

Преместването на нова работа е винаги свързано със стрес. Нови хора, нови началници, нови взаимоотношения. Независимо от това колко сте квалифициран и подходящ за новата позиция, вие също сте бяла лястовица в очите на новите си колеги. Как по-лесно да се адаптираме към новата обстановка? Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза:
1. Потупай се по гърба! Браво! Имаш нова работа!
2. Бъди антрополог и наблюдавай фирмената култура. Всички ли си тръгват точно в 18:01 или остават до по-късно? Колегите носят ли си работата вкъщи или работата се върши само в офиса? Стани част от “глутницата”, поне през първите няколко седмици.
3. През първите дни обикновено не си натоварен. Използвай това време за проучване и обучение. Прочети всичката налична документация. Поискай информация от колегите. Това ще ти помогне да влезеш в играта на по-висока скорост.
4. Включвай се в работата на колегите през първите дни, когато още нямаш много работа. Предложи им помощ. Те ще те харесат, а така ще впечатлиш и шефа.
5. Прояви инициатива. Покажи на шефа, че не е необходимо той да ти намира работа. Дори и задачите ти да са прости, покажи, че не е необходимо да те дундуркат.
6.Обличай се малко по-представително поне през първите 2-3 седмици. Ако офисът не изисква официално облекло, използвай риза и панталон. Избягвай тениски и дънки поне в началото. Ако официалното облекло е задължително, костюмът винаги печели.
7. Колкото и да е тривиално, старай се да запомняш имената на хората. Много хора имат проблеми със запомнянето на имена, а когато попаднеш в нова обстановка, изведнъж се налага да се запознаеш с много нови хора. Добра идея е да си водиш записки в началото, не е срамно. Например: “Иван е онзи симпатичен младеж с катинарчето. Той работи в отдел “Продажби”. Светла е елегантната госпожа с доматеното червило. Тя е счетоводител.”
8. Бъди общителен. Вярно е, че запознаването с много хора наведнъж е изтощително, но не отказвай покани за обяд или за почивка на кафе или бира. Набирането на съюзници е изключително важно.
9. Никога не подценявай въздействието на домашните сладки. Ако не те бива в готвенето, можеш да почерпиш по една бира след работа.
10. Успокой топката. Не изгърмявай всичките си патрони наведнъж. Това не е съвет за скатаване – просто запази от чара си и за по-късно.
Източник:Тук!

_________________
Нова година-Нова работа! 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Нова година-Нова работа! Empty Re: Нова година-Нова работа!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите