Днес е Трифоновден!
+2
styyni
pumpal21
6 posters
Страница 1 от 1
Днес е Трифоновден!
Трифоновден се празнува на 1 февруари в чест на лозята и техния
пазител св.Трифон. В народния празничен календар се обозначава с името Трифон
Зарезан, за чийто произход съществува следната легенда.
40 дни след
раждането на сина си света Богородица отишла да чете молитва. На връщане минала
край брат си Трифон, който зарязвал лозето. Тя го поздравила с “Помози Бог”,
както си му е редът, но той като я видял с дете на ръце се присмял и изрекъл
хулните думи: “Мома си, пък син имаш”. Богородица много се обидила, като
стигнала до дома си, накарала майка си да вземе чиста кърпа и сол и да иде на
лозето, защото Трифон си бил отрязал носа.
Отива майка й на лозето и
каква била почудата й, като видяла Трифон здрав-здравеничък да пее и реже
лозите. Казала му какво е научила от дъщеря си, а Трифон се изсмял и отвърнал:”
Аз не режа така, а така!” Замахнал да покаже как точно реже и си отрязал носа.
Подигравателните думи и клетвата го застигнали жестоко. И тъй като сестра му
била самата Богородица, Трифон е светия и в негова чест празника е наречен
Трифон Зарезан (заради отрязания нос).
Основен обичай на този ден е
зарязването на лозята, наричано още закройване, извършвано независимо от
метеорологичните условия. То се извършва предимно от мъжете стопани, които
отиват на своите лозя, носейки хляб, бъклица с вино и кокошка. Всеки ще се
прекръсти и с косер ще отреже по три пръчки от три корена. Пръчките ще свие на
венец и с него ще окичи калпака си. Отрязаните корени ще полее с вино от
бъклицата.
След това всички се събират на обща трапеза, на която преди да
започнат да се хранят, ще изберат “цар Трифон”. Обикновено се избира добър
стопанин лозар или този, през чието “царуване” предишни години е имало добър
берекет по лозята. От лозята всички се прибират заедно начело с избрания “цар”
когото пръскат по пътя с вино, а от всяка къща стопаните черпят. Царят
благославя така както и лозята – да е берекетлия, а от всяка лоза – по чембер
вино.
Празнуват: Лозан, Трифон, Трифонка, Лоза.
Традиционна храна за празника Прясна
пита, Тутманик (Дипла пита), Варена кокошка,
Печена луканка, Пърженица (омлет) от
яйца.
Източник!
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!
пазител св.Трифон. В народния празничен календар се обозначава с името Трифон
Зарезан, за чийто произход съществува следната легенда.
40 дни след
раждането на сина си света Богородица отишла да чете молитва. На връщане минала
край брат си Трифон, който зарязвал лозето. Тя го поздравила с “Помози Бог”,
както си му е редът, но той като я видял с дете на ръце се присмял и изрекъл
хулните думи: “Мома си, пък син имаш”. Богородица много се обидила, като
стигнала до дома си, накарала майка си да вземе чиста кърпа и сол и да иде на
лозето, защото Трифон си бил отрязал носа.
Отива майка й на лозето и
каква била почудата й, като видяла Трифон здрав-здравеничък да пее и реже
лозите. Казала му какво е научила от дъщеря си, а Трифон се изсмял и отвърнал:”
Аз не режа така, а така!” Замахнал да покаже как точно реже и си отрязал носа.
Подигравателните думи и клетвата го застигнали жестоко. И тъй като сестра му
била самата Богородица, Трифон е светия и в негова чест празника е наречен
Трифон Зарезан (заради отрязания нос).
Основен обичай на този ден е
зарязването на лозята, наричано още закройване, извършвано независимо от
метеорологичните условия. То се извършва предимно от мъжете стопани, които
отиват на своите лозя, носейки хляб, бъклица с вино и кокошка. Всеки ще се
прекръсти и с косер ще отреже по три пръчки от три корена. Пръчките ще свие на
венец и с него ще окичи калпака си. Отрязаните корени ще полее с вино от
бъклицата.
След това всички се събират на обща трапеза, на която преди да
започнат да се хранят, ще изберат “цар Трифон”. Обикновено се избира добър
стопанин лозар или този, през чието “царуване” предишни години е имало добър
берекет по лозята. От лозята всички се прибират заедно начело с избрания “цар”
когото пръскат по пътя с вино, а от всяка къща стопаните черпят. Царят
благославя така както и лозята – да е берекетлия, а от всяка лоза – по чембер
вино.
Празнуват: Лозан, Трифон, Трифонка, Лоза.
Традиционна храна за празника Прясна
пита, Тутманик (Дипла пита), Варена кокошка,
Печена луканка, Пърженица (омлет) от
яйца.
Източник!
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!
pumpal21- Глобален Модератор
Re: Днес е Трифоновден!
Православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон.
Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на
пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.
Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари като
Ден на лозаря. През 1968 г., след въвеждането на Григорианския календар
от Българската православна църква, датите на църковните празници се
изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а
Денят на лозаря - на 14 февруари.
Трифоновден е включен към
цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари.
На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари - Сретение
Господне, а на 3 февруари - Свети Симеон.
Според българските
народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и
кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. В
ранно утро стопанката омесва тесто и изпича хляб. Приготвя пълнена с
ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на
лозаря заедно с бъклица вино. На лозето всеки стопанин се обръща към
слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три
пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази
от Бъдни вечер. След това започва зарязването на лозите, а като
завършат работата си, мъжете устройват шумни веселби.
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
styyni- властелина на форума
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|