Рак на гърдата

Go down

Рак на гърдата Empty Рак на гърдата

Писане by cveti555 on Нед 23 Мар 2008, 22:19

Изследвайте сами гърдите си - това може да спаси живота виОткрит навреме, ракът на гърдата е напълно лечима болест.

Жените откриват сами повечето видове бучки в гърдите. Въпреки че голямата част от бучките не са канцерогенни, навременното откриване спасява живот. Жените пред менопауза трябва да изследват гърдите си всеки месец, в седмицата след менструацията, когато гърдите са подути и болезнени. Жените, които нямат вече менструален цикъл, могат да си определят един ден в месеца за самоизследване.

Стъпка 1. Като стоите пред огледалото, с ръце на ханша, изследвайте визуално гърдите си. Търсете бучки, промяна в размера, цвета, формата или очертанията. Търсете трапчинки или гънки. Добре ли са зърната ви? Ако не, проверете дали не са хлътнали.

Стъпка 2. Повторете тази част от изследването с ръце на тила.

Стъпка 3. След това, натискайте всяко от зърната, като проверявате за секрет.

Стъпка 4. Легнете с възглавница под лявото рамо и сложете лявата си ръка под главата. С пръстите на дясната си ръка, долепени един до друг, натиснете горната част на лявата гърда. Посредством кръгообразни движения опипвайте за бучки и втвърдяване. С други думи, мислете за вашите гърди като за циферблат на часовник. Ако горната част на гърдата е 12 часа, се движете около периферията по посока на часовниковата стрелка. Веднъж щом стигнете 12 часа, преместете пръстите си по-близо до зърното и повторете. 75 % от случаите на рак на гърдата се проявяват в областта под зърното и ореола, или в горната или по-външна част на гърдите, близо до мишниците, така че се уверете че цялостно сте изследвали тези места.

Стъпка 5. Веднъж, щом сте проверили цялата повърхност на лявата гърда, преместете възглавницата и изследвайте дясната с помощта на лявата ръка.

Стъпка 6. Посредством същите малки, кръгообразни движения, изследвайте областта в близост до гърдите под мишницата. Това място също съдържа гръдна тъкан (Забележка: може да се самоизследвате и докато сте под душа).

Стъпка 7. Ако забележите втвърдяване или бучка, се обадете веднага на вашия лекар. Повечето бучки са доброкачествени, но само лекар може да потвърди това.

Като се преглеждате сами всеки месец, вие ще се запознаете с нормалния размер и състоянието на вашите гърди. Така по-лесно ще разберете, ако се появи нещо нередно.

Митове за рака на гърдатаКакъв мислите, че е рискът от рак на гърдата? Базирани ли са вашите познания върху истината? Вижте най-често срещаните митаове за рака на гърдата.

1) Мит- Дезодорантите против изпотяване причиняват рак на гърдата.

Това не е вярно. Няма никакви доказателства за това твърдение. Някои научни изследвания са доказали, че в туморите се съдържат определени вещества - парабени, които се срещат и в дезодорантите против изпотяване. Но все още няма доказана връзка между двете.

2) Мит - Ако в семейството ми няма заболяла жена от рак на гърдата и аз няма да се разболея.

Това твърдение е грешно. Всяка жена, която има гръдна тъкан може да се разболее, като рискът е по-голям в по-зряла възраст. Наистина, ако имате фабилна история с рак на гърдата, рискът е по-голям за вас, но всъщност никоя жена не е застрахована.

3) Мит - Диагнозата е равносилна на смъртна присъда

Няма такова нещо. Ракът на гърдата е напълно лечим, ако се открие навреме. Съвременните средства за диагностика са доста по-сигурни, отколкото преди 20 години.

4) Мит - Само възрастните жени могат да се разболеят

Рискът при по-възрастните жени е действително по-голям, но младите жени също могат да се разболеят от тази коварна болест. Има данни и за 20-годишни жени, които се разболяват.

5) Мит - Противозачатъчните причиняват рак на гърдата

В миналото противозачатъчните таблетки съдържаха огромни дози хормони, за да се предотврати нежелано забременяване, но въпреки това те увеличават риска съвсем незначително. Съвременните противозачатъчни също съдържат прогестерон и естроген, но дозите са намалени значително. Ниските дози на тези хормони не се свързват с рак на гърдата.

6) Мит - Диета, богата на мазнини може да причини рак на гърдата

Въпреки множеството изследвания, които са направени в тази област, не може да се докаже връзката между приемането на повече мазнини с рака на гърдата.Наднорменото тегло под формата на мазнини стимулира допълнително производство на естроген, който може да стимулира някои видове тумори. Добрата диета е важна за всички.

7) Мит - В моето семейство има заболели от рак на гърдата. Не може да ме подмине и мен.

Вие сте уникален човек, и носите в себе си комбинрани гени. Дори и да сте тествани за гени на рака, вие все пак можете да направите много за здравето си. Здравословното хранене, въздържането от тютюнопушене, намаляване на стреса, физическата активност значително ще намалят риска от това заболяване. Най-важни са прегледите веднъж в годината, които ще открият рака в най-ранен стадий, когато е напълно лечим.


КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ РАК НА ГЪРДАТА?
Наи-доброто лечение на злокачествените заболявания на гърдата е ранното им откриване. В случай на ранно откриване болестта рак на гърдата е лечима. Днес има голям набор от лечебни методи, но профилактиката запазва първостепенно значение.Рискови фактори за развитие на рак на гърдата:


*
въраст над 50 години ;
*
родственици (сестри и дъщери) на жени, боледували от рак на гърдата;
*
ранно начало на менструацията (преди 12 годишна възраст) ;
*
късно начало на менопаузата (след 55 годишна възраст);
*
нераждали жени или жени, родили първо дете след 30 годишна възраст;
*
наднормено телесно тегло:

Всеки месец проверявайте сами гърдите си. Това се прави по определен ред около 3 до 5 дни след края на менструацията. Редовният самопреглед е полезен, защото Вие ще познавате състоянието на гърдите си и ще откриете и най-малката промяна. При самопреглед търсете следните необичайни промени:

*
промяна в обичайния начин по който чувствате гърдите си - тежест, дискомфорт, напрежение;
*
бучка или киста в гърдата, особено новопоявила се;
*
бучка или подутина под мищницата;
*
промяна във формата, големината и контурите на гърдата;
*
промяна във формата и големината на зърната - вдлъбване, придръпване и др.;
*
спонтанно отделяне на секрет от зърната;
*
промени в кожата на гърдата-зачервяване, набръчкване, придръпване, затопляне,
*
поява на болка в гърдата или под мищницата, особено едностранна;Трябва да знаете, че:

*
Гърдите нормално имат зърнест строеж;
*
Двете гърди нормално могат да се различават по форма и големина;
*
Нормално е от зърната да се отделя оскъдно количество секрет;
*
Не всички бучки и кисти на гърдата са злокачестени, но изискват специализирано диагностично уточняване;
*
Не всички промени, описани по-горе са признак на рак на гърдата;
*
Преди началото на менструация може да усещате дискомфорт в гърдите;

Но ако имате каквито и да е съмнения, обърнете се към лекар!Как се извършва самопреглед на гърдите?

*
Преглеждайте гърдите последователно в право и легнало положение;
*
Използвайте огледало за прценка на форма, контури и симетрия на гърдите;
*
Опипвайте всяка гърда систематично, последователно и детайлно;
*
Проверявайте зърната за отделяне на секрет чрез нежно притискане между палеца и показалеца;
*
Старателно проверявайте под мишницата, като използвате дясна ръка за лява мишница и обратно;
*
Допълнителни съвети:
*
Изградете си собствен метод на самопреглед на гърдите;
*
Отбелязвайте на месечен календар деня на смопреглед на гърдите;
*
Извършвайте самопрегледа в един и същ период от месечния цикъл;
*
Участвайте в профилактични програми;
*
Поддържайте нормално телесно тегло;
*
Ограничете употребата на мазнини;
*
Не прекалявайте с тютюн и алкохол;След навърщване на 30 годишна възраст посещавайте лекар един път годишно за профилактичен преглед на гърдите.
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Рак на гърдата Empty Re: Рак на гърдата

Писане by Schatzе on Сря 30 Апр 2008, 22:45
01 Какво представлява ракът на гърдата?
Ракът на гърдата представлява злокачествен тумор, който започва от клетките на самата гърда. Женската гърда е изградена от лобули (там се намират жлезите, които произвеждат мляко), млечни дуктуси (каналчета, които свързват лобулите със зърното), мастна и съединителна тъкан, кръвоносни и лимфни съдове.
Повечето от злокачествените образувания на гърдата започват от каналчетата (т.нар дуктален рак) или от лобулите (лобуларен рак). Останалата част от неоплазмите произхождат от другите тъкани.
Повечето от лимфните съдове на гърдата водят до лимфни възли разположени под мишницата. Те се означават като аксиларни лимфни възли.
Ако раковите клетки достигнат тези възли и продължат своя растеж, те предизвикват възпаление и подуване. Веднъж достигнал аксиларните лимфни възли, ракът е по-вероятно да се разпространи и в други части на тялото.
02 Какво представляват доброкачествените образувания на гърдата?
Повечето от новообразуванията на гърдата са доброкачествени, което ще рече, че не са рак.
За тях е също е присъщ абнормен растеж, но те не се разпространяват извън гърдата и не са животозастрашаващи. Въпреки това някои от доброкачествените тумори на гърдата са потенциален риск за развитието на рак.
Някои от така наречените "бучки" не са тумори изобщо. Тези бучки често са резултат от "фибро - кистозни" изменения в гърдата. Кистите са изпълнени с течност образувания. Фиброзната тъкан е подобна на тази, която се образува при зарастването на раните и образуването на белег.
Подобни изменения в гърдата, могат да предизвикат подуване, напрежение и болезненост. Moже да има усещане за "зърнистост", както и прозрачна или леко мътна секреция от зърното.
03 Кои са основните видове рак на гърдата?
Разбирането на терминологията свързана с ракът на гърдата може да бъде трудно. Тук са изложени най-често срещаните видове.
Карцинома ин ситу - този термин се използва за рак в ранен стадий, когато той е изцяло ограничен в мястото на възникване. В случая на рак на гърдата, това са началните изменения локализирани в зависимост от мястото на възникване, в каналчетата или лобулите. Раковите клетки не са се разпространили нито в околната тъкан, нито в други органи на тялото.

 • Дуктален карцином ин ситу (ДКИС) - това е най-често срещания тип, неинвазивен карцином на гърдата. ДКИС означава, че ракът е ограничен в рамките на дуктулите. Почти всички жени в този стадий на рак могат да бъдат напълно излекувани.
 • Лобуларен карцином ин ситу (ЛКИС).Това състояние започва в произвеждащите мляко жлези, но не се разпростира извън границите на лобула.

Инфилтративен (инвазивен) дуктален карцином (ИДК) - този тип рак започва от млечните канали, прониква през стената им и инвазира мастната/паренхимна тъкан на гърдата. От там той може да се разпространи и в други части на тялото. ИДК е най-често срещания вид рак на гърдата. Делът му е приблизително 80% от инвазивните карциноми на жлезата.
Инфилтративен (инвазивен) лобуларен карцином (ИЛК) - ракът от този тип започва в млечните жлези и лобули и от там може да се разпространи в различни органи.
04 Колко чест е ракът на гърдата?
Ракът на гърдата е най-честия рак сред жените.Той е втората по честота причина за смърт, след ракът на белия дроб.
Вероятността, жена да развие инвазивен рак на гърдата през живота си, е около 1 към 7. Възможността от смърт в следствие заболяването е 1 към 33.
05 Какви са причините за рак на гърдата?
Не се знае кое точно причинява рака на гърдата, но има определени рискови фактори, които са свързани с това заболяване. Рисков фактор е всичко, което увеличава вероятността човек да се разболее от дадена болест, включително рак. Потенциално всички жени могат да развият рак на гърдата; рисковите фактори, които ще изброим по-долу, увеличават възможността от поява на заболяването.
Рискови фактори, които не могат да бъдат повлиявани:

 • пол - тъй като ракът на гърдата се среща около 100 пъти по-често при жените, от колкото при мъжете, самият факт, да си жена е вече рисков фактор сам по себе си.
 • възраст - шансът за поява на рак на гърдата расте с увеличаване на възрастта.Приблизително 8 от 10 заболявания се откриват при жени над 55г.
 • генетични рискови фактори - приблизително 5-10% от рака на гърдата е свързан с мутации в точно определени гени. Жени с такива изменени гени имат 80% по-голям риск от развитие на рак през живота си.
 • фамилна история - ракът на гърдата е по-чест при жени, чиито кръвни родственици имат вече заболяването. Близките могат да са и по бащина и по майчина линия. Рискът се удвоява при жени, които имат майка, дъщеря или сестра, развили вече заболяването.
 • лъчетерапия в областта на гърдите - жени, които са преминали през лъчелечение в областта на гръдния кош, по някакъв повод, имат силно увеличен риск от развитие на рак на гърдата.
 • особености в менструалния цикъл - жени, при които менструацията е започнала преди 12 годишна възраст или които са навлезли в менопауза след 55г. възраст, имат малко по-висок риск от развитие на болестта.

06 Каква е връзката между ракът на гърдата и особеностите в стила на живот?
Стилът на живот е един от основните социални фактори на здравето. Той може да влияе върху появата на редица заболявания, включително и рака на гърдата.

 • липсата на деца - жени, които не са раждали, или които са родили първото си дете над 30г. възраст, имат по-висок риск от рак на гърдата. По-големия брой бременности, намалява този риск.
 • орални контрацептиви - все още не е ясно, кое точно при употребата на орални контрацептиви може да изиграе роля за развитието на рака на гърдата. Проучванията показват, че жени, които използват орални контрацептиви, имат малко по-голям риск за изява на болестта. Тези, които не са ползвали хапчета за контрол на бременността в продължение на 10 и повече години, нямат такъв увеличен риск. При всички случаи е по-добре да обсъдите с вашия лекар, ползата и рисковете свързани с употребата на орални контрацептиви.
 • хормонално заместителна терапия - сега вече е доказано, че по-продължителната (няколко или повече години) комбинирана хормонално заместителна терапия (естрогени и прогестерон), леко увеличава рискът от развитие на рак на гърдата, както и за появата на други болести на сърцето, съдови заболявания, тромбози, инсулти.
 • кърмене и бременност - някои проучвания показват, че кърменето намалява риска от рак на гърдата, особено ако то е по-продължително - една или повече години. Това може да се дължи на факта, че кърменето намалява общия брой на менструалните цикли, така като и бременностите. В проучване се доказва, че по-продължителното кърмене и повечето на брой бременности, може да намали наполовина риска от рак на гърдата.
 • алкохол - употребата на алкохол е свързана със слабо покачване на риска от рак на гърдата. Най-общо казано: рискът се увеличава закономерно с броя на питиетата дневно, така че намалете пиенето, ако пиете въобще.
 • диета - наднорменото тегло е свързано с увеличаване риска от поява на болестта, особено за жени, които рязко са сменили стила си на живот и напълняването е станало с възрастта
 • спорт и физически упражнения - всички проучвания показват, че движението намалява риска от рак на гърдата. Въпросът е: колко точно физическо натоварване е нужно? Данните показват, че няколко часа бързо ходене седмично, намаляват риска с 18%.

07 Може ли да бъде предотвратено развитието на рак на гърдата?
Въпреки, че знаем някои от основните рискови фактори, водещи до рак на гърдата, все още не е ясно кое точно го причинява.
Начин за превенция е намаляване на онези рискови фактори, които могат да бъдат променени. Това включва: раждане на повече деца, кърмене за повече месеци, спиране на алкохола, редовни физически упражнения, намаляване на теглото.
Лекарството Tamoxifen се използва в продължение на много години при лечението на някои видове рак на гърдата. Съвременни проучвания показват, че жени с висок риск, развиват по-рядко заболяването, ако приемат Tamoxifen.
08 Кои са симптомите на рака на гърдата?
Белезите на рак на гърдата често са неспецифични. Ето основните признаци:

 • наличие на "бучка" или нова маса в гърдите
 • подуване на част от гърдата
 • раздразнена кожа и грапавост
 • болка или хлътване на зърното
 • разязвяване или зачервяване на зърното или кожата на гърдата
 • секрет от зърното, различен от майчина кърма
 • бучка, подутина в подмишницата

09 Как се открива ракът на гърдата?
Колкото по-рано се открие ракът на гърдата, толкова шансовете за успешно лечение са по-добри. Ето основните и много достъпни методи за ранна диагностика:
Клинично изследване на гърдите - представлява преглед на гърдите извършен от медицински специалист. Изследващият първо оглежда за изменения във формата и размера. Лекарят внимателно обследва гърдите за наличие на бучки. Областта под мишниците също следва да бъде прегледана. Този преглед е една чудесна възможност да се научите да самоизследвате гърдите си сами, ако все още не знаете как.
Жените на възраст между 20 и 30 г, трябва да провеждат клинично изследване на гърдите (КИГ) при медицински специалист, препоръчително на всеки 3 години. След 40 г., такова изследване се препоръчва всяка една година.
Внимание по отношение на гърдите и самоизследване - добър метод, особено при по-млади жени. Преди да се самоизследвате е добре да се консултирате с медицински професионалист, дали извършвате прегледа правилно. С този метод, откривате нормалния усет за вашите гърди и така по-лесно бихте разпознали признаците за промяна.
Мамография - мамографията е рентгеново изследване на гръдния кош. Този метод се използва обикновено за откриване на заболяване у жени, които нямат конкретни оплаквания или имат някои от изброените по-горе симптоми.
По време на мамографията, гърдата се намира между две плоскости, така че самата тъкан е разстлана и "сплескана" между тях. Използват се много ниски нива на облъчване. Само за сравнение, нивото на радиация по време на мамография е приблизително същото, на което е подложен човек при полет със самолет между Ню Йорк и Сан Франциско например.
Жените на възраст 40 и повече, трябва да провеждат мамографско изследване всяка година.

10 Какво се прави, ако се подозира рак на гърдата?
Ако има каквато и да е причина да се подозира рак на гърдата е необходимо да се направят някои тестове. След като ви разпита добре и извърши пълен клиничен преглед (включително и клинично изследване на гърдите), освен мамографията, вашият лекар може да предложи извършването на следните диагностични процедури:
Ултразвуково изследване на гърдите - звукови вълни, посредством които се разграничават различните части на тялото. Ехото от тези вълни се улавя от компютър, който съставя познатия образ от екрана на ехографа.
Биопсия - това е единствения сигурен начин да се потвърди или изключи наличието на заболяването. По време на процедурата, клетки или тъкани се вземат от гърдата и се изследват с помощта на микроскоп в лаборатория. Има няколко вида биопсии. Лекарят ще прецени, коя е най-подходяща за вашия случай.

 • тънкоиглена аспирационна биопсия(ТАБ) - използва се много тънка игла за извличане на течност от "бучката".
 • широкоиглена биопсия - иглата, използвана при тази биопсия е по-широка и с нея се взимат цилиндри от поразената тъкан.
 • хирургична биопсия - понякога с хирургични манипулации се изрязва лимфен възел, част или цялата "бучка".

Биопсичния материал се преценява под микроскоп дали е доброкачествен или злокачествен. Ако е доброкачествен, не се налага по-нататъшно лечение.
Взетия материал се изследва също така и за чувствителност към определени рецептори на хормони като - естроген и прогестерон.
Хормоночувствителните видове рак имат по-добра прогноза, тъй като могат да се подложат на терапия със съответните хормони.

11 Какви са тестовете за установяване разпространението на рака?

 • рентгенография на гръден кош - помага за откриване на метастази в белите дробове.
 • компютърна томография (КТ): КТ е специален вид рентгенологично изследване. От различни ъгли се правят множество снимки. Тези образи се обработват от компютър и се изгражда много детайлен образ на вътрешните органи
 • ядреномагнитен резонанс (ЯМР) и
 • позитронно-емисионна томография (ПЕТ)

12 Как се лекува ракът на гърдата?
Най-общо, лечението на рака на гърдата може да бъде:

 • хирургично
 • химиотерапия
 • лъчетерапия
 • хормонална терапия

Или комбинация от гореизброените.
13 Някои въпроси, които да задам на моя лекар.
Преминавайки през проблемите, свързани с раковото заболяване и противотуморната терапия, е необходимо да водите честен и открит диалог с вашия лекар. Не се притеснявайте да задавате каквито и да било въпроси, независимо колко маловажни може да ви се струват. Ето някои примерни:

 • Моля, напишете точно какъв тип раково заболяване имам аз?
 • Разпространил ли се е ракът в лимфните възли или други органи
 • Какъв е стадия на моя рак? Какво точно означава това в моя случай?
 • Какви са възможностите за лечение? Какво ще препоръчате? Защо точно това лечение?
 • Какви са шансовете ми за преживяване?
 • Какви са рисковете и страничните реакции при различните видове лечение?
 • Ще загубя ли косата си? Ако е така, какво мога да направя за този проблем?
 • Колко дълго ще продължи всеки от курсовете на лечение?
 • Ще отсъствам ли от работа? За какъв период?
 • Ще се нуждая ли от чужда помощ по време на терапията или ще мога да се справям и сам?
 • Какъв е риска от поява на рецидив при предложеното от вас лечение?
 • Трябва ли да спазвам определена диета?
 • Какъв тип реконструкция на гърдите е възможен в моя случай?
 • Ще навляза ли в менопауза в резултат на проведеното лечение?
 • Ще мога ли да имам деца след терапията?
 • Ще се запази ли нормалната чувствителност на гърдите ми след приложената терапия?
 • Какво точно да предприема, за да се подготвя за предложеното лечение?

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Рак на гърдата Empty Re: Рак на гърдата

Писане by Dani on Пет 06 Юни 2008, 20:16

Как да се изследвам сама?


1.Под душа.
Рак на гърдата 1
Изследвайте гърдите си докато вземате душ. Ръцете се движат по-лесно по мократа кожа. С изпънати пръсти, придвижвайте ръката внимателно върху всяка част на гърдите. Използвайте десната ръка, за да изследвате лявата гърда и лявата ръка за дясната гърда. Проверете за наличие на бучка, твърд възел или уплътняване на кожата или подкожието.

2.Пред огледалото.
Рак на гърдата 2
Огледайте гърдите си с ръце поставени от двете страни на тялото. След това ги повдигнете високо над главата. Търсете дали има промяна в контура на всяка гърда, подуване, придърпване на кожата, промени в цвета й или промяна в зърната (хлътване, придърпване на една страна, кървене).

След това отпуснете длани върху бедрата и силно натиснете надолу, така че да се стегнат гръдните мускули. Лявата и дясната гърда няма да са напълно еднакви - това е характерно за повечето жени.


3.При легнало положение.
Рак на гърдата 3
За да изследвате дясната си гърда, поставете възглавница или сгъната кърпа под дясното си рамо. Поставете дясната ръка зад главата си - в това положение тъканите на гърдата са по-изпъкнали върху гръдния кош.

С лявата ръка, с изпънати пръсти натиснете леко с малки кръговидни движения, около въображаем часовников циферблат. Започнете с външната горна част на гъдрата на дясната си гърда, като я приемете за 12 часа. След това преместете ръката на 1 часа и така докато направите пълен кръг, обратно до 12 часа.


Нормална находха е да установите задебеляване от плътна тъкан в долната част на гърдите.

Рак на гърдата 4
След това преместете ръката с 2 см. по-близо до зърното и направете отново кръг, за да изследвате всяка част от гърдата, включително самото зърно. Това изисква да направите поне още 3 кръга.. Сега бавно повторете процедурата с лявата си гърда с възглавничка под лявото си рамо и лявата ръка под главата. Обърнете внимание на структурите на гърдата.

Накрая, притиснете зърното на всяка гърда, внимателно между палеца и показалеца. Забелязвате ли някакво изтичане? Независимо дали е чисто или кървенисто, трябва да веднага да се консултирате с лекар.

_________________
Рак на гърдата Doddds10
Рак на гърдата __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Рак на гърдата Empty Нова ваксина напълно елиминира рака на гърдата

Писане by Schatzе on Нед 14 Сеп 2008, 19:00

Експериментална ваксина напълно елиминира рака на гърдата при опити с мишки. Това дава надежда за лечение при жени, сочи изследване, което бе публикувано в американското списание "Кенсър Рисърч".

Ваксината е действала при тумор, наречен Her-positive, който е от най-агресивните и представлява 20-30% от туморите на гърдата при жените.

Освен че е била ефикасна при мишки, чийто тумор е бил устойчив на съществуващите лечения, той също така е възпрепятствал и регенериране на злокачествената тъкан.

Според авторката на изследването Вуй-Зен Вей, която е професор по имунология в Мичиганския университет, ваксината не е предизвикала никакви вторични ефекти.

Според нея тя може да се използва при здрави жени, за да попречи на развитието на рак на гърдата. Тя обясни, че ваксината се базира на активизиране на имунната система, предаде АФП.

_________________
1*Обмислете, Структурирайте, Помислете добре какво е вашето питане!
2*Опишете ПОДРОБНО, какво желаете да се случва, НО НЕ РАЗБИРАЕМО САМО ЗА ВАС! ПОЗДРАВИ!!!
3*Писането на кирилица и грамотно (според основните правила на българския език) е задължително.
4*Забранява се обиждането или подтикването към обиди на членове от форума или други лица.
5*Забранява се публикуването на всяка нелегална информация (кракове, пачове, генератори, пароли, серийни номера и други) както и информация за извършване на нелегални действия (открадване на пароли, проникване в чужди компютри, нелегално наблюдение и други подобни), искането на подобна информация или подпомагането и чрез форума (чрез лични съобщения), както и препращането към сайтове с такава информация.
Schatzе
Schatzе
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Рак на гърдата Empty Три чаши чай пазят гърдите

Писане by mamazavinagi on Съб 31 Яну 2009, 10:27

Опасността от развиване на тумор намалява с около 37% при жените под 50
г., които пият поне три чаши чай дневно, съобщават учените. Но
по-възрастните жени, които изпиват същите количества, не са предпазени,
допълват те. Изследователите считат, че антиканцерогенните качества на
чая се проявяват по-силно при туморите, развиващи се при по-млади жени.
Екип от американски учени, ръководен от д-р Наги Кумар, в Мофит Кенсър
Сентър в Тампа, Флорида, изследвал 5000 жени на възраст от 20 до 74
години, които били лекувани от рак на гърдата. Те сравнили историята на
заболяването им и начина им на живот с друга група жени на същата
възраст, които не били болни от рак. Учените открили, че чаят има още
по-положителен ефект при лобулания рак (който започва от млечните жлези
на гърдата). Той намалява опасността от развиване на този тип тумор с
66%. Този вид рак се открива по-трудно и често, когато бива
диагностициран, е в напреднала фаза.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Рак на гърдата Empty Откриха ген, влияещ върху метастазирането на рака на гърдата

Писане by mamazavinagi on Пет 06 Мар 2009, 01:37

Американски учени установиха, че ген играе ключова
роля при рака на гърдата, който отнема ежегодно живота на хиляди млади
жени по света. Генът увеличава вероятността ракът да се разпространи и
го прави резистентен на химиотерапията, твърдят учените от Института за
изследване на рака в Ню Брънзуик, Ню Джърси.

Учените са
открили, че жени с рак на гърдата имат абнормални генетични изменения в
ген, наречен MTDH, и лекарства, които блокират гена, могат да ограничат
локалните тумори, така че те да не метастазират, увеличавайки шансовете
на жените да оцелеят. Те не само че са идентифицирали този ген,
отговарящ за разпространението на рака, но той се е оказал един от
малкото, за които има изяснен точния начин на действие, обяснява един
от учените - д-р Майкъл Рейс.
'Това ни дава реален тласък в разработването на лекарства, които ще
инхибират процеса на развитие на метастазите', заяви той. 'Спирането на
разпространението на злокачествения процес е важно - повече от 98% от
жените с рак на гърдата, при които няма метастази могат да бъдат
излекувани и само 27% от жените с разсейки в други органи оцеляват'.
Д-р Рейс и колегата му Ибин Канг от университета в Принстън са
използвали голяма компютърна база данни за тумори на гърдата и са
открили, че малък сегмент от човешката хромозома 8 се повтаря
многократно при хора с агресивен рак на гърдата.
Повечето нормални ДНК вериги съдържат само две копия от гена, но при
някои тумори има по осем копия на този сегмент. 'Този ген съществува
във всяка една от нащите клетки', обяснява Канг. 'Обаче по някакъв
начин туморът генерира нови копия и ги размножава. Това става при
30-40% от туморите. Така се получават разсейки на рака в други органи'.
Влиянието на този ген подпомага процеса на разпространението на
туморните клетки, а освен това ги прави и резистентни на
химиотерапевтични средства. Когато обаче се инхибира MTDH гена,
туморните клетки стават по-малко способни да се разпространяват и
по-уязвими на химиотерапия. Канг изразява надежда, че това откритие ще
помогне не само за намаляване на разпространението на туморните клетки,
а и за по-силното им повлияване от лечение.
'Ако имаме лекарство, което да инхибира този тип ген, то с един
куршум уцелваме два заека', казва той. Според Канг този ген може да има
влияние и върху други видове злокачествени тумори освен този на
гърдата, включително и на простатата.


http://tech.today.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Рак на гърдата Empty Ракът на гърдата – между фактите и митовете

Писане by mamazavinagi on Пон 16 Мар 2009, 13:33

Страхът и объркването са основни причини за битуването на различните
погрешни разбирания за рака на гърдата. Истината е, че чрез
съвременните методи откриването и лечението на това заболяване е
напреднало значително.

Мит: Ракът на гърдата се превръща в епидемия сред младите жени.
Истина: Въпреки, че повече жени са в риск, 95% от случаите на
рак на гърдата са при жени на възраст над 40 години и повече от ¾ - при
жените над 50.

Мит: Ракът на гърдата убива повече жени, от която и да е друга болест.
Истина: Повече жени (данните са за САЩ – б.н.) умират от
сърдечно-съдови заболявания и рак на белите дробове. В допълнение – 96%
оцеляват от рак на гърдата за 5 годишен период, ако ракът не е с
метастази при диагностицирането му. Ранното диагностициране е ключът за
оцеляване!

Мит: Жени, при които няма фактор “наследственост” на заболяването, не са изложени на риск.
Истина: Повечето от жените, диагностицирани с рак на гърдата,
нямат близки роднини (майка, сестра или дъщеря) с това заболяване. По
тази причина, всички жени би следвало да си правят профилактични
изследвания.

Мит: Мамографията е болезнена.
Истина: Съвременната мамографска апаратура е направена така, че
да направи минимално усещането за дискомфорт, но притискането на
гърдата е най-същественото за получаване на качествена мамография. Тъй
като гърдите може да са чувствителни непосредствено преди или след
менструация, би било по-добре, ако жените си правят изследването през
друго време.

Мит: Дезодорантите против изпотяване и сутиените предизвикват рак на гърдата.
Истина: Този слух се разпространява все по-бързо, но няма нито
едно проучване, което да доказва, че използването на дезодоранти и
какъвто и да било вид сутиен увеличават риска от рак или още по-малко –
са причина за заболяването. Основните предпоставки за развитие на рак
са женският пол и напредването на възрастта.

Мит: Откриването на рак на гърдата означава задължително загуба на млечната жлеза.
Истина: Преди време мастектомията е била стандартна терапия, но
сега много жени имат повече от един избор. Комбинацията от лумпектомия
и радиотерапия се прилага много по-често.

Какво е необходимо да правите, за да сведете риска за развитието на рак на гърдата до минимум:
При жените над 40 години:
- Всяка година си правете мамография;
- Правете преглед на гърдите при медицинско лице ежегодно;
- Правете сами преглед на гърдите си, като ги опипвате редовно. Веднага
съобщете за каквито и да било промени в тях на вашия лекар.
При жените от 20 до 39 години:
- Правете преглед на гърдите при медицинско лице на всеки 3 години;
- Правете сами преглед на гърдите си, като ги опипвате редовно. Веднага
съобщете за каквито и да било промени в тях на вашия лекар.

http://zdrave.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Рак на гърдата Empty Близо 600 жени изследвани за рак на гърдата в Силистренско

Писане by sa6ito on Съб 28 Мар 2009, 12:16

Близо 600 жени от Силистренско са изследвани за рак на млечната жлеза в рамките на инициативата на областната управителка Светлана Великова за профилактичен онкологичен скрининг.

От
9 до 18 март лекари от Националния онкологичен медицински център
правиха в Силистра мамографски и ехографски прегледи. В 19 от случаите
са открити кисти и доброкачествени образования, установени са и два
карцинома.
От 13 до 17 април подвижният мамограф ще бъде на територия на
Тутракан за прегледи на жените от общината. За това са се договорили
кметът Георги Георгиев и доц. д-р Петранка Троянова – изпълнителен
директор на „Специализирана болница за активно лечение по онкология
ЕАД” – София.

www.dariknews.com
sa6ito
sa6ito
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Рак на гърдата Empty Гъбите като профлактика срещу рак

Писане by mamazavinagi on Пон 13 Апр 2009, 09:56

Учени откриха, че жените, които ядат поне по 10 грама пресни гъби
на ден намаляват риска от рак на гърдата с 64% . Сушените гъби имат
малко по-слаб ефект – те намаляват опасността наполовина.


Изследването, което е направено в Китай, показва също, че
комбинацията между гъбите и редовната употреба на зелен чай понижава
риска почти с 90%.Откритието, което е публикувано в Inertatiomal Journal of Cancer,
не доказва напълно, че яденето на гъби спира развитието на раковите
образувания. Необходими са още изследвания за потвърждаване на тези
резултати, но лабораторните опити с животни безусловно показват, че
гъбите имат противоракови свойства и стимулират имунната система.

Изглежда, че действието на гъбите е подобно на ароматозните
инхибитори /aromatose inhibitors/, които блокират произвеждането на
хормона естроген от организма. Той пък от своя страна може да спомогне
за развитието на рак.

Преди месец учени в Калифорния започнаха изследване, за да
проверят, дали приемането на екстракт от гъби 2 пъти дневно в
продължение на 1 месец помага за предотвратяването на рецидиви при
жени, които са боледували от рак на гърдата.


Процентът на болните от рак на гърдата в Китай пет пъти по-нисък в сравнение със страните от Запада.


Новото изследване е било извършено от екип от Западния австралийски
университ в Пърт. По време на проучването са наблюдавани 2000 китайки,
от които почти половината са имали рак на гърдата.

След като са отчетени факторите, които биха допринесли за появата
на болестта, като наднормено тегло, обездвиженост и тютюнопушене,
учените анализирали хранителните навици на пациентките и така стигнали
до откритието.health.bg- www.health.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Рак на гърдата Empty Рак на гърдата - как да предотвратите болестта

Писане by styyni on Пет 09 Юли 2010, 22:29

Рак на гърдата 12964_0

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят.
Независимо от нарастващите възможности за неговата ранна диагностика
през последните години се установява тенденция към нарастване на броя
на новоткритите случаи в България. Според
Националния Раков Регистър ракът на млечната жлеза е на първо място
(22,8%) от всички ракови заболявания, засягащи българската жена през
2006г като през същата година новозаболели са 3584 жени.

По данни на American Сancer Society в САЩ новооткритите случаи на
инвазивен карцином през 2008г са 182,460 жени и 1,990 мъже. Към тези
случаи трябва да се добавят и още 67,770 случаи на “in sito” карцином.
През същата 2008г умират oт рак на гърдата 40,930 души (40,480 жени и
450 мъже). Ракът на гърда е втори по смъртност при жените след рака на
белия дроб в САЩ като най-засегнати са жените от възрастовата група –
55-59г. Доказано е, че здравословният начин на живот, профилактиката и
ранната диагностика позволяват на голям процент от тези жени да
преодолеят болестта.

Рискови фактори
Рак на гърдата 12964_1

Не
са известни причините за възникването на рака на гърдата, но има редица
състояния, които са свързани с по-голямата вероятност за заболяване.

Това са т.нар. рискови фактори, които трябва да се преценяват
индивидуално за всяка жена. Всеки един от тях има различна тежест, но
основни са:

 • фамилната обремененост – т.е. наличието на такова заболяване при майка, баба, сестра, дъщеря


 • при генетични промени, свързани с изменения в BRCA1 и BRCA2 гените


 • при доказан рак на едната гърда вероятността за възникване на рак и на втората е голям


 • при нераждали жени или при късно раждане на първото дете


 • при ранна поява на първата менструация или късно настъпване на климакса


 • при намалена физическа активност или затлъстяване след менопауза


 • при злоупотреба с алкохол и дългогодишно тютюнопушене
Самоизследването или на какво да се обърне внимание

Самоизследването е важен акт и трябва да се извършва от всяка жена поне веднъж в месеца.
Важно е да се знае, че прегледът трябва да се прави през втората и
трета седмица на месечния цикъл, за да се избегне периодът на
нормалното пременструално напрежение и нарастване на гърдите.


Кои са симптомите,
на които трябва да се обърне внимание при огледа на гърдите и кога да
се потърси лекарска помощ? Гърдите са симетричен орган и всяка промяна
във формата или вида им е лесно забележима. Наличието на един от
долуизброените белези налага професионален преглед и назначаване на
по-специфично изследване:

 • Бучка или деформация на гърдата си


 • Бучка в областта на подмишницата


 • Изтичане на секрет от зърното на гърдата


 • Деформация на зърното


 • Промени в цвета и вида на кожата на гърдата
За съжаление първите симптоми при възникване на рак на гърдата често остават незабелязани. Когато
туморът е още малък и разположен дълбоко в тъканнта на гърдата, той не
може да се опипа и непредизвиква болка и дискомфорт. Затова в целия
свят за ранната диагностика на рака на гърдата се използва мамографията.
Рак на гърдата 12964_2
Методи за диагностика на рака на гърдата


Мамографията
е специфичен образен метод, при който с относително ниска доза
рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната
жлеза. Това е най-разпространеният метод за диагностика на
заболяванията на гърдата, при жени и мъже. Мамографията
е единственият сертифициран метод в света за провеждане на скрининг на
рака на гърдата. С нейна помощ могат да се визуализират малки лезии,
които не могат да бъдат палпирани.


По своята същност изследването се базира на приложението на йонизиращо лъчение,
което е рисков фактор, но рискът за лъчево индуциран карцином е много
малък. Рефернтната доза за мамография в България и Европейския Съюз е
13 mGy, която е по-малка отколкото референтната доза при
рентгенографията на лумбалните прешлени - 30 mGy. Мамографията се
извършва в една или две проекции на итервал 1-2г и по този начин не
натоварва лъчево големите групи пациенти, подложени на скринингово
изследване. Безспорна е ползата от скрининговата мамография защото с
нея се диагностицират началните карциноми особено когато тя е с високо
качество.

Дигиталната мамография представлява
цифрова система, при която обикновеният рентгенов филм е заменен от
солидни детектори, имащи способността да превърнат отслабените
рентгенови лъчи в електрически сигнали.
От
тези електрически сигнали се получава образ, в случая на млечната
жлеза, който може да се анализира на екран или да се принтира на
специален филм, подобно на конвенционалната рентгенография.

Дигиталната мамография има редица предимства като висока разделителна
способност, позволяваща да се визуализират изключително малки
патологични находка, както и по-ниската доза йонизиращо лъчение,
приложено по време на изследването.

В зависимост от целта на изследването, мамографията е скринингова или диагностична


Скрининговата мамография
е мамографски метод, използван широко за ранна диагностика на рака на
млечната жлеза и се провежда при жени, които нямат оплаквания или
видими промени в гърдите. Обикновено тя изследва двете млечни жлези в две взаимно перпендикулярни проекции. Така могат да се открият туморни формации, които не се опипват при обикновения преглед. Скрининговата
мамография дава възможност през определен период от време да се
проследят дадени промени или да се открият новопоявили се такива.
Най-често
това са два типа промени – малки зони със звездовидна или неправилна
форма или такива, свързани с натрупване на микрокалцификати в клетките
на дукталния карцином. Тези микрокалцификати се смятат като проява на
начален малигнен процес и мамографията може най-акуратно да ги оцени.

Като
всяка образна методика и скрининговата мамография има недостатъци. Това
са случаите на пропуснат карцином – „фалшиво негативен резултат” или
„фалшиво позитивен” при надценяване на находката и на трето място
трудните за оценка периферни области на млечната жлеза. Тези
недостатъци на скриниговата мамография могат да се преодолеят с
включването на други диагностични методики като ехография и магнитно
резонансно изследване.
Рак на гърдата 15006
Диагностичната мамография
е рентгенов метод, подходящ за изследване на всички жени, които имат
симптоми от страна на млечните си жлези като напиващи се туморни маси,
задебеление или зачервяване на кожата на гърдата, секреция от каналите,
деформация на зърното или болка. С диагностична мамография се уточняват и всички аномалии, установени при скрининговото изследване.

Ултразвуково изследване на млечните жлези

Всяко едно патологично състояние на гърдата може да наложи допълнително уточняване с помощта на ултразвуково изследване.
То се провежда с апарат с висока разделителна способност от
квалифициран лекар като получената информация допълва тази, получена
при мамографията. Ултразвуковото изследване на млечните жлези е
показано при пациенти в детеродна възраст поради липсата на йонизиращо
лъчение.

Магнитнорезонансно изследване на млечните жлези


Магнитнорезонансната
томография се очертава като изключитлно перспективен метод при
диагностициране на някои от заболяванията на млечните жлези. При
провеждане на изследването пациентката лежи по корем, като двете млечни
жлези се поставят в специална приставка. По този начин след въвеждането
на контрастна материя във вената на ръката се получава едновременно
образ от двете гърди.
Това е най-съвременният метод за
диагностициране на неуточнени формации в млечните жлези, за ранна
диагностика на пациентки с повишен риск от рак на гърдата, при
диагностициране на рецидив на лекуван рак на гърдата или при жени с
протезирани млечните жлези.

Биопсия


В
случаите, когато мамографското или ултразвуково изследване покажат
наличието на патологична зона в структурата на млечната жлеза се налага
провеждането на биопсия.
Най-добре е тя да бъде
изпълнена в отделението по Образна диагностика под непосредствения
контрол на съответния специалист. Правилният избор на вида лечение при
туморите на гърдата изискват прецизна тъканна характеристика на
патологичния процес. След получаване на резултат от специалист
хистопатолог, хирургът съвместно с пациента решава кое е
най-подходящото лечение в съответния случай.

Консултативен мамографски център


В случаите, когато патологичната находка изисква, пациентът може да бъде представен на т.нар. онкологичен комитет, съставен от експерти в областта на диагностиката, лечението и проследяването на рака на гърдата. В него влизат образен диагностик, химиотерапевт, онкологичен хирург, лъчетерапевт и патолог. В
тези случаи клиничният проблем се решава на принципа на
мултидисциплинарния подход, което позволява съвместна експертна оценка
на всички специалисти, ангажирани в процеса на лечение на пациента.

Рак на гърдата 15006_1
Ранното откриване увеличава шансовете за успешно лечение

Ранното диагностициране на рака на гърдата увеличава многократно шансовете за пълно излекуване.
Участието на всички жени над 45-50 в регионалните или национални
скринингови или профилактични програми е препоръчително, особено за
тези с повишен риск за поява на заболяването. Така например
Американската Ракова Асоциация препоръчва началната мамография да
се направи при навършване на 40г, а годините на последната да бъдат
съобразени с потенциалния риск и ползата от скрининга в контекста на
цялостното здравно състояние на пациентката. Същите препоръки налагат клиничният мамологичен преглед
като част от периодичния профилактичен преглед на всеки 3г за жени на
възраст от 20 до 30 г и всяка година за жени над 40г. Набляга се на
обучението на пациентките да извършват като
незабавно да съобщят за възникнали промени на личния си лекар.
Самоизследването на гърдите трябва да започне на възраст след 20г. Скринингово Ядрено Магнитно Резонансно изследване
се препоръчва на жени с повишен риск – 20-25% за рак на млечната жлеза
при фамилна обремененост от рак на гърдата или яйчника, а също така при
жени след лъчелечение за Hodgkin’s lymphoma в ранна младежка възраст.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Рак на гърдата Empty Рак на гърдата - отговори

Писане by Lindzi on Вто 10 Авг 2010, 14:52

Рак на гърдата 15006_2
Отговорите на д-р Валентин Иванов на зададени въпроси.

Рак на гърдата - как да предотвратите болесттаКак можем да разберем дали имаме рак на гърдата и от колко години започва опасността?
Отговор: Диагностицирането на рака на гърдата е комплексен процес, който включва както образни изследвания – ехография, мамография, магнитно-резонансна томография, така и палпаторен преглед, биопсично уточняване. Зачествят случаи на диагностициран рак на гърдата при пациентки под 30-годишна възраст. Годишно се откриват и единични случаи на установен рак на гърдата под 20-годишна възраст.

Преди 5 години ми правиха 2 операции на дясната гърда за мастопатия и възел. Има ли опасност от развитие на раково заболяване. На 39 години съм, но все още нямам деца.
Отговор: Опасност за развитие на злокачествено заболяване има винаги и то е свързано както с хистологичните резултати от направените операции, така и от останалите рискови фактори, довеждащи развитието на рака на гърдата.

Вярно ли е, че преди раждане не е позволено използването на мамограф, а само ехограф. Сестра ми си откри малка бучка. Тя е на 21 години. Отиде при личния лекар и той я прати при специалист и там й казали, че не може да мине през мамограф, тъй като не била раждала и са я гледали на ехограф. Наистина има бучка, но е много малка. Наистина ли не може да бъде видяна на мамограф?

Отговор: Мамография може да се направи на всяка възрастова група, но при жени във детеродна възраст информацията от мамографията е по-малка, отколкото ехографията. На второ място трябва да се мисли и за лъчевото натоварване при жени под 30-годишна възраст. Ако се наложи мамография, лъчевото натоварване не е от значение при положение, че не се повтаря изследването в близките 6 месеца.

А аз имам проблеми с цикъла (поликистоза) и пия постоянно Ясмин. Трябва ли да искам да ме видят на мамограаф или ехограф(тъй като не съм раждала), тъй като знам, че тези хапчета може да доведат до рак и разни подобни? Аз си правя прегледи сама, чрез пипане, но все пак за по-сигурно, не трябва ли да се преглеждам и по друг начин?
Отговор:
При хормонална терапия нараства рискът от развитие на рак на млечната жлеза. Но само рискът, не е доказано, че хормоналната терапия при жени в детеродна възраст довеждат до рак на гърдата. При хоромалната терапия се активира паренхима на гърдата и по-подходящото изследване е ехографията, но преценката е строго индивидуална, съобразна типа паренхим на млечната жлеза.

Прочетох симптомите се уплаших понеже мисля, че притежавам някои от тях. Аз съм на 18-годишна възраст и от както се знам зърното на лявата ми гърда е вдлъбнато (навътре) и в някои периоди от време се образуват секрети и в двете зърна на гърдите ми, но в по гъсто състояние и не е тече. Всичко това признак ли е за появата на тази болест?
Отговор:
Изтичането на секрет от млечните жлези не е признак за злокачествено заболяване. Трябва да се вземе предвид тогава, когато е под формата на кръв или кръвенист секрет. При наличие на секрет от млечните жлези, който изтича спонтанно, е желателно да се изследва нивото на плорактин и да се консултирате с ендокринолог.

Жена на 34 г. съм, с едно дете, имам установена мастопатия и освен това пия противозачатъчни таблетки, защото имам поликистоза. Гърдите ми постоянно са напрегнати заради хапчетата и когато проверявам гърдите си непрекъснато напипвам много малки бучици от което не мога да разбера дали има някакъв проблем по-сериозен. Какви прегледи мога да си правя и колко пъти годишно, за да съм сигурна че всичко е наред?
Отговор:
При използване на хормонална терапия е необходимо да се направи ехографско изследване, което може да бъде допълнено от мамография или магнитно-резонансно изследване. При наличие на съмнителни промени се пристъпва към биопсично изследване. При отсъствие на фамилна обремененост - един път годишно на контролен преглед. При фамилна обремененост – на 6 месеца.

Къде мога да си направя генетично изследване, защото имам фамилна обремененост?
Отговор:
Александровска болница.

От няколко месеца имам секрет от едната гърда, след това от другата. На 41 г. съм. На какво може да се дължи секрета?
Отговор:
Секретът може да се дължи на няколко причини. На първо място – продуктивен тип мастопатия. На второ място – хормонални промени /ниво на пролактин/ или други жлези с вътрешна секреция. Проблемът е значим тогава когато секретът изтича спонтанно.

Откриха ми бучица от 2 см и ми изписаха гел прогестогел, който да използвам 1 месец и 5 дни да пие витамин е след 2 месеца да посетя лекаря много се притеснявам има ли ефект от това лечение?
Отговор:
Прогестогелът е препарат на билкова основа и ако не Ви помогне със сигурност няма да Ви навреди.

Дългогодишната употреба на контрацептиви( в моя случай Диане 35)повишава ли риска от рак на гърдата?
Отговор:
Да, особено при жените в менопауза.

Искам да попитам каква е вероятността, когато имаш киста, да получиш и рак на гърдата?
Отговор:
Има вероятност да се развие рак в кистата, но тя е малка.

Имам баба по майчина линия, която е починала от рак на гърдата. Знам, че това ме поставя в рискова група. Друг фактор е това, че съм на 37 години и все още не съм раждала. Така че имам своите притеснения. Каква превенция бихте ми препоръчали, независимо от задължителния мамографски преглед, който си правя всяка година. Ще Ви помоля също така да споделите мнение и за използването на различни гелове за гърди и тяхното въздействие.
Отговор:
Високо рискова е фамилната обремененост по пряка линия – майка-дъщеря. При отсъствието на рак на гърдата на майка Ви рискът от развитие при Вас е колкото на останалите пациентки. Допълнителен фактор, който повишава риска за развитие на болестта е това, че не сте раждала. Профилактичните прегледи са както на останалите пациентки – палпаторен преглед, мамография, ехография и един път годишно магнитно-резонансно изследване при финансова възможност. По отношение на геловете е необходимо уточняване на техния вид със специалист.мамолог.

При наличие на болки в гърдите /напрежение, тежест и набъбнали млечни жлези/, като преди цикъл, продължаващи близо три седмици. Като се има пред вид, че съм оперирана от миома преди 3 години и ми е оставен само единия яйчник. Това нормално ли е? Сега съм на 43г.
Отговор:
Промените на млечните жлези, които сте описали, могат да са хормонално обусловени и се свързват вероятно с оставения Ви яйчник.

Преди седмица напипах отдолу на лявата гърда две възелчета, които не ме болят. През седмицата носих стегнат сутиен с банели. Възможно ли е да е от това?
Отговор:
Появата на двете възелчета могат да се дължат на хормоните на цикъла. Неподхящият сутиен може да потенцира болката.

Преди 1,7 год. родих и кърмих само 2 месеца (за съжаление), но от гърдите ми все още при стискане капе кърма. Това опасно ли е, дали би могло да е предпоставка за появяването на рака на гърдата? Трябва ли да приемам някакви медикаменти за спиране на кърмата?
Отговор:
Секрет или кърма, която изнича спонтанно, може да бъде резултат на хормонален дисбаланс – високи стойности на пролактин. Желателно е да изследвате нивото на пролактин и при нормални стойности може да се вземат медикаменти за спиране на кърмата.

Кога и как става записването за преглед при Вас?
Отговор:
През страницата на Токуда Болница и на телефон 02/403 4922.

Аз съм на 25 г. От миналата година до сега на няколко пъти ми се случва точно преди да ми дойде цикъла от гърдите да ми тече някакъв секрет като кърма и, когато ми дойде, този секрет спира. На какво може да се дължи това, какво трябва да направя и къде трябва да отида да се прегледам? Трябва ли да се притеснявам за нещо?
Отговор:
Това може да бъде като израз на пременструалния синдром, но случи ли се често и секретът изтича спонтанно е желателно да изследвате нивото на пролактин и да се консултирате с ендокринолог.

От 7 месеца приемам противозачатъчни Хлое и от скоро забелязах, че при по продължителен натиск на едната ми гърда(от страната към гардите т.е. някакси от вътре не към подмишницата) на другия ден при същият натиск усещам болка. С другата гърда не е така, дори предния ден да съм я натискала, не усещам болка. Дали има нужда да отида на преглед или просто може едната ми гърда да е по чувствитвлна?
Отговор:
Описаните промени в гърдите са вероятно обусловени от противозачатъчните. При продължаване на оплакванията е желателно ехографско изследване или мамография при възраст над 45 години.

Има ли нещо общо между мастопатия и рак на гърдата? Имам операция на лявата гърда за отстраняване на киста и продължаващи болки почти една година. Какъв преглед трябва да направя?
Отговор:
В зависимост от типа на мастопатия промените могат да бъдат гранични със злокачествени промени. Типът преглед зависи от възрастта и вида паренхим на млечната жлеза.

Болка в мишницата, която обхваща и ръката, дали е повод за притеснение, при положение, че не напипвам никаква бучка? Личната ми лекарка каза, че е сухожилието но се страхувам все пак...
Отговор:
Болката е късен симптом на рака на гърдата. При съмнение, че е от процес в млечната жлеза, е необходима консултация с мамолог.

На моя близка преди няколко дни поставиха тази страшна диагноза. В Онкологията е минала на комисия само от 3-ма лекари,назначили са и химиотерапия за 7.07.2010 и след това операция,интересува ме няма ли да е късно за тази терапия.
Отговор:
Във всеки случай се съобрезете с мнението на онко-комитета.

На 26 години съм. Преди около 6 месеца си направих профилактичен преглед, на ехограф, при който ми бе открит фиброаденом на лявата гърда. След консултация и обстоен преглед при хирург, лекарят ме увери, че това не е точно фиброаденом, не е опасно и на този етап не е редно да се отстранява оперативно, защото съм твърде млада за такава интервенция,в се още не съм раждала и просто трябва да се наблюдава. Направих си още един преглед, при друг лекар, защото исках още едно мнение. Вторият лекар ми каза, че това е фиброаденом, не е опасно (в този смисъл мнението му се припокриваше с това на първия лекар), но въпреки това е редно да се отстрани. Наясно съм, че, за да се даде точен и изчерпателен отговор, трябва да ме прегледате, но все пак ще съм Ви благодарна за всякаква информация, която бихте ми дали. По-конкретно, каква е опасността фиброаденомът да се пръвърне в злокачествено образование и колко скоро след откриването му трябва да се отстрани?
Отговор:
Фиброаденомът може да премине в злокачествения му вариант – цистосарком – при смяна на хормоналния статус – бременност. Желателно е отстраняване на фиброаденома при планиране или бременност.

На 26 година съм, не съм раждала, скоро си напипах бучка на гърдата с размер на грахово зърно точно върху зърното на гърдата ми. Веднага отидох на лекар, направиха ми снимка,след което лекарят ми каза,че не е нищо сериозно,на листа придружен към снимката пише -Двустранна киста-фиброз-на мастопатия. Моля Ви обяснете ми точно какво е това. Често чувствам и дискомфорт на въпросната гърда.
Отговор:
Фиброкистозната мастопатия е състояние, при което се образуват кисти пълни с течност в гърдите. Това са доброкачествени промени, но е желателно ехографско уточняване, защото този тип мастопатия е трудна за диагностициране от мамографското изследване.

От каква вазраст е добре да започна и какви прегледи да правя? Досега не съм ходила на лекар аз съм на 22 г., но в семейството ми има доста случаи на рак. Баба ми имаше рак на гърдата и двамата ми родители почиха също от рак.
Отговор:
Ако майка Ви е имала рак на гъ рдата е необходимо да посещавате профилактични прегледи на всеки 6 месеца с оглед фамилната обремененост. На всяка възраст можете да направите преглед на гърдите си и вида на изследването се определя съобразно вашата възраст и фамилна история.

От 1 г. имам проблеми с лявата гърда , болки преди мензис , и при вдигане на ръката пак все ми опъва и така при ехограв на жлезите, при гениколог , който ми каза че имам нещо като срастване и ми изписа мастофит на тошков и прогестогел и имам подобрение но пак ми опъва от време на време. Опасно ли е? Освен това имам и проблеми с мензиса. На 28 г. съм с дете на 7 г. По принцип винаги съм била с нередовен мензис но след раждането още повече, особедно последните 6 месеца, ако не пия нещо да го предизвикам, не ми идва , ходих къде ли не правих иследвания и нищо ми няма и мензис няма и не знам към кого да се обърна днес пак е 18 ден закъснение напрегнато ми е корема ми и гърдите ми са надути но няма нищо вече си мисля да не би да ме хване климакса на 28 г., моля ви за съвет?
Отговор:
Проблемите с Вашата гърда са вероятно хормонално обусловени от нередовния Ви цикъл. Вероятно при коригирането на тези проблеми ще се възстанови и нормалното състояние на гърдите Ви.

От известно време забелязвам, че едното ми зърно е по голямо от другото, но пък нямам някакви болки. Имам ли основание да се тревожа? Аз съм на 21 години и все още не съм раждала.
Отговор:
Ако няма нещо, което да е върху зърното, а е само асиметрия, не би трябвало да има проблем.

На 26.10.09 г. си направих ехографско изследване на млечните жлези. Резултатът беше следния: Нормален жлезен паренхим двустранно. В горен външен квадрант на дясната - киста с д. 5.4 мм. Аксили- без уголемен и лимфни възли. Какво ще рече това и след колко време отново трябва да си направя такъв преглед?
Отговор:
Наличието на киста, ако това е така, изисква проследяване на размера след 6 месеца до 1 година.

В края на миналата година си открих малко топче (с големината на грахово зърно)в дясната гърда. Изпратиха ме в Онкодиспансера в Русе. Оттам ми опипаха гърдата и казаха, че е малка киста, за която да не се притеснявам и щяла да изчезне с времето. Топчето малко се уголемява и започва да ме боли при натиск дни преди началото на цилъла. Позната на майка ми също каза, че като по-млада е имала такова топче, но като родила изчезнало. Забравих да спомена, че съм на 24 и не съм раждала. Има ли повод за притеснение все пак?
Отговор:
Палпаторният преглед може да бъде разширен с ехография на млечните жлези за уточняване характеристиката на находката в гърдата. При потвърждаване на кистичния характер е необходимо контролно изследване от 6 месеца до 1 година.

На 37 г съм и имам следният проблем!Този месец ми закъсня цикала 8 дни и от едната гърда се появиха няколко капки бяла слуз като кърма! Въпросът ми е това някакъв хормонален дизбаланс ли е има ли сериозен проблем, до сега не се е случвало и аз се притеснявам?
Отговор:
Проблем може да има, когато секретът изтича спонтанно и е с характерика на кръв или е кръвенист. При наличие на такъв секрет се изледва с цитологично изследване характера му.

Аз съм на 48 год и от няколко години ежегодно ходя на преглед на млечни жлези на ехограф. Лекарката, която ме преглежда, е една от най-добрите в тази област и ми каза че не е необходимо да ходя на мамограф, след като тя не вижда никакви проблеми на ехографа. Вашето мнение какво е?Дъщеря ми е на 23 год. и преди 3 год. я оперираха от фиброаденом и тя също всяка година посещава ехограф. Фиброаденомът предпоставка ли е за нещо по лошо и какви мерки да вземем за профилактика?
Отговор:
Към днешна дата не се приема, че ехографията е достатъчна за профилактичен прегледи при жени на Вашата възраст.
По отношение на дъщеря Ви ехографията е достатъчно надежден образен метод, който може да открие появата на нов фиброаденом. Допълнително уточняващо образно изследване е магнитният резонанс.

На 45 години съм и имам бучка на гърдата от 3 години. Не расте, но и не изчезва. Хирурзи казват , че е на хормонална основа. Възможно ли е това? Ако е рак, трябва ли да нараства с времето?
Отговор:
Ако бучката в гърдата е злокачествена, за тези три години вероятно щяхте да имате много и тежки усложнения на злокачествено заболяване. Има и бавно прогресиращи заболявания, но не и за такъв дълъг период.

Подходяща ли е хормонална терапия при двустранна фиброкистозна мастопатия /тежка/? Трябва ли да се направи лабораторно изследване на хормони и на кои? Консултация с ендокринолог наложителен ли е в този случай ?
Отговор:
Преценката за хормонозаместителната терапия е съобразно тежестта на промените в двете гърди. При изменения, поставящи под въпрос хоронозаместителната терапия и налагането на такава, се практикува зачествяне на контролните прегледи.

Имам открит фиброаденом на едната гърда диагнозата е потвърдена с мамография и биопсия. Наблюдаван е повече от година и няма промяна в размера, има ли друга алтернатива за отстраняването му освен оперативната /имам предвид новата апаратура в ИСУЛ/.
Отговор:
Хирургичната интервенция е основната лечебна процедура.

И на двете гърди при преглед е констатирана мастопатия. Може ли да ме посъветвате каква профилактика да използвам, за да не се достига до по сериозни последствия?
Отговор:
Мастопатията е много обща диагноза и в зависимост от възрастта контролните прегледи се правят – палпаторно, ехографски и мамографски.

Аз съм жена на 53 години. Преди пет години ми направиха операция - отстраниха ми матката и всички детеродни органи (ако се изразявам правилно). През януари тази година започна за изтича кръв от дясното зърно на гърдата ми. Тогава направих необходимите изследвания и резултатът беше,че няма място за претиснение. Това продължи около десет дни.През май отново текна - този път ръждив секрет. Мамографът ме насочи към цитологично изследване и там резултатът беше учудващо добър, както се изразиха в лабораторията. И нещата пак останаха до там. На какво друго,освен заболяване на гърдата, може да бъде този кървав секрет? Аз съм страшно притеснена, но след като ме изпращат от лекар на лекар и нещата остават в задънена улица, какво повече да направя? Имам вече една операция на лява гърда преди 15 години, но точно диагнозата ми се губи в паметта, но не е злокачествено. А и как да намеря координатите Ви?
Отговор:
При наличие на кръв, изтичащ от зърното, е необходимо цитологично изследване на секрета и провеждане на дуктография – вид мамография, с цел уточняване на състоянието на кървящото каналче. Записването на консултация при нас може да стане по телефон – 02/403 4922.

На какъв интервал трябва да се прави мамография на другата гърда при доказан ранен стадий рак и оперативно лечение? Трябва ли да се прави туморен маркер, при условие че преди операцията не е правен? Операцията е направена преди 3г. (чисти лимфни възли, хормонално лечение с фемара).
Отговор:
Интервалът на преглед на гърдата е както при останалите контролни прегледи – ехография на коремни органи, рентгенография на бял дроб и костите при съответната симптоматика.

От около 1 година имам напрежение в гърдите /като при цикъл/, но не напипвам някакви образования. Имам болка в зърната и ми тече/като притисна/зеленикава течност от зърната. Аз съм със заболяване 'отин',има ли връзка или е сериозен проблем със гърдите?
Отговор:
Проблем има, когато секретът е кръв или кръвенист. При такъв секрет се консултирайте с мамолог.

Аз съм на 25 години от град Бургас и ми откриха 3 кисти на гърдите с размери 9мм, 5мм и 4мм при ехография на млечните жлези. Лекарят, който ми направи ехографията каза, че за момента били малки и не се налага никакво лечение. Моля за вашето експертно мнение понеже ми е изключително притеснено, а и в Бургас не зная дали има добри специалисти, към които да се обърна.
Отговор:
При наличието на кисти с такива размери е необходимо контролно изследване след 6 месеца за проследяване размера им. При запазване на размера и характеристиките на кистите е необходим контролен преглед след 1 година.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Рак на гърдата Empty 5 ПРАВИЛА ПАЗЯТ ОТ РАК НА ГЪРДАТА

Писане by styyni on Съб 09 Окт 2010, 10:57

5 ПРАВИЛА ПАЗЯТ ОТ РАК НА ГЪРДАТА
Пет прости правила, които изискват малко воля и дисциплина, могат данамалят риска от рак на гърдата, пише сп.”Тайм”. Опасността отболестта, която годишно отнема живота на над половин милион души посвета/ и от двата пола/ , може да бъде понижена, ако чoвек промениначина си на живот.

1.Ограничете алкохола до две – три питиета на седмица.

Консумирането му, дори и в умерени количества – 1 или 2 питиета на ден, увеличава риска от болестта. Връзката между пиенето и рака на гърдата е особено голяма при 70 на сто от т.нар. чувствителни къмопределени хормони тумори, твърдят от асоциацията за изследвания нарака в САЩ.

Лабораторни опити доказаха, че алкохолът повишава количествотона естрогеновите метаболити в организма, които в последствие могат дапослужат за „гориво” , захранващо чувствителния към хормона рак на гърдата.

Жените, които консумират по едно –две питиета на ден, увеличават риска от болестта с 10 на сто, а тези, които пият повече от три на ден,с 30 на сто.

2.СПОРТУВАЙТЕ НАЙ-МАЛКО ТРИ ПЪТИ СЕДМИЧНО.

Ако го правите по–често , още по-добре, твърдят американските учени, наблюдавали около 32 000 жени в продължение на 11 години.

Когато тренирате, старайте се пулсът ви да остане учестен поне 20 минути.Дългите разходки също вършат работа, но по –натоварените упражнения,при които се потите, са тези, които намалят риска от рак на гърдата.Сред тях са тичането, аеробиката, тениса, карането на колело,катеренето и усилената домакинска работа.

3. ВНИМАВАЙТЕ С КИЛОГРАМИТЕ.

Отслабнете ако сте качили тегло.

Учените са установили, че над норменото тегло и затлъстяването увеличават риска от рак на гърдата – особено след менопаузата и ако килограмите са натрупани в по-късна възраст.

Проучване на университета в Тексас през март 2008 год. показвасъщо, че пълните жени с рак на гърдата умирaт по –бързо. Опасносттатуморът им да е по-агресивен тип е по –голяма.

4. ПРЕГЛЕЖДАЙТЕ ГЪРДИТЕ СИ САМИ ВЕДНЪЖ МЕСЕЧНО.

Добре е да се съветватe с лекар как да проверяватe гърдите си забучки. Твърде възможно е да успеете да уловите такава преди мамограматада го направи.

Следете внимателно за промените в тъканта и формата на гърдите.

5. ПРАВЕТЕ МАМОГРАМА ВЕДНЪЖ ГОДИШНО СЛЕД 40 ГОД.

Рискът от заболяване от рак на гърдата се увеличава с възрастта, но болестта може да се появи на всяка възраст.

Добре е прегледите да започнат да се правят по- рано ако в семейството има болни от рак на гърдата.

ОТКРИВАНЕТО НА РАКА НА ГЪРДАТА В РАНЕН СТАДИЙ УВЕЛИЧАВАЗНАЧИТЕЛНО ШАНСОВЕТЕ ЗА УСПЕШНО ЛЕЧЕНИЕ И ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ТАЗИ БОЛЕСТ.


Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Рак на гърдата Empty 5 начина за намаляне риска от рак на гърдата

Писане by styyni on Нед 31 Окт 2010, 22:01

Рак на гърдата Breast-cancer-01
Според официалната статистика на Българския национален раков регистър всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата.
Всяка година в България над 3500 жени заболяват от тази коварна болест.
В световен мащаб над 1 000 000 жени годишно имат рак на гърдата, а над
200 000 умират от болестта.
За съжаление няма универсални правила, с които да се предпазим,
но можем да намалим риска от развитие на рак на гърдата съсздравословен начин на живот,профилактика и ранна диагностика.
Вижте как:
1. Ограничете се до 2-3 алкохолни напитки седмично
Смята се, че алкохол, дори в малки количества увеличава риска от рак на гърдата.
Повечето лекари препоръчват да се намали употребата на бира, вино и твърд алкохол.
Едно скорошно проучване показва връзката между алкохола и рака на гърдата в 70% от туморите.
Рак на гърдата Woman_drink
2. Правете гимнастика поне 3 пъти седмично
Фитнес, йога, пилатес, комплекс от упражнения за 20 минути на ден поддържа сърцето здраво и намаля риска от рак на гърдата.
Въпреки,че лекарите не са категорични в ефективността на гимнастиката за превенцията на болестта, активния двигателен режим в никакъв случай няма да ви навреди.

Рак на гърдата Woman_fitness
3. Поддържайте нормално тегло
Ако сте с наднормено тегло – намалете килограмите.
Изследванията показват, че наднорменото тегло и затлъстяването(осебенно след менопауза) увеличават риска от рак на гърдата.
Проучване на учените от водещия световен онкологичен център University of Texas M.D. Anderson Cancer Center, Хюстън показва, че при жените с наднормено тегло рака протича по-агресивно, отколкото при останалите. При тях шанса за оцеляване е по-малък.

Рак на гърдата Woman_diet

4. Правете си месечен самопреглед на гърдите
Най-подходящото време за това е седмицата след приключване на месечния цикъл.
Прави се по следния начин:
- застанете пред огледалото с ръце прибрани към тялото и огледайте гърдите си за всякакви промени. След това повдигнете ръцете си над главата и отново огледайте.
- поставете ръцете си на хълбоците. Стегнете мускулите на гръдния кош и внимателно разгледайте формата и външния вид на гърдите си. Следете за необичайна промяна.
- В банята насапунисайте ръцете си и повдигнете лявата ръка на тила. Пръстите на дясната съберете и започнете да ги движите с лек натиск по лявата гърда чак до подмишницата. След това направете същото и за дясната гърда.
- Нежно притиснете с палец и показалец зърната на всяка гърда, за да проверите за секрет.
Рак на гърдата Breast-cancer-03
5. Веднъж годишно си правете профилактичен мамографски преглед.
След навършване на 40 години се препоръчва мамография.
Открит навреме рака на гърдата е 100% лечим
Профилактиката и ранната диагностика са ключът към превенцията на болестта.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Рак на гърдата Empty Re: Рак на гърдата

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите