Хранене по време на бременността

Go down

Храненето през бременността

Писане by Дени :) on Чет 13 Мар 2008, 18:53

Няма точна формула какво трябва да ядете по време на бременността.
Въпреки че изразходвате допълнителни калории (за да поддържате плода),
принципите за здравословно хранене са същите, каквито са и при
небременните жени – повече плодове и зеленчуци, зърнени продукти и
други. Все пак има някои хранителни вещества, които са необходимо
условие за нормална бременност. Те са:

Фолиева киселина

Фолиевата
киселина е вид Витамин B. Тя е помага за предотвратяване на неврални
проблеми при плода – анормалии на мозъка и гръбначния стълб. Липсата на
фолиева киселина увеличава риска от спонтанен аборт и недостатъчно
развитие на плода. Нуждаете се от около 1 милиграм фолиева киселина
дневно. Някои храни в които се съдържа в по- значителни количества са:

Храна Количество Съдържание в милиграми
Готова закуска в зърнени храни 1 купа 0,4
Леща половин купа 0,18
Спанак половин купа 0,1
Боб, грах половин купа 0,1
Портокалов сок 1 чаша 0,05

Калций


Вие
и Вашето бебе се нуждаете от калций – за здрави кости и зъби. Калцият е
необходим за Вашите мускули и нервна система. Необходимо Ви е
количество около 1000 милиграма на ден. Храните, които съдържат по-
голямо количество калции са:
Храна Количество Съдържание в милиграми
Кисело мляко 1 купа 285 до 420
Млако 1 купа 300
Херинга 1 консерва 180
Боб
1 купа 80 до 150
Броколи 1 купа 40

Протеини


Протеините
са необходими за нормалното развите на бебето особено през втория и
третия триместър. Необходимото количество е минимум 60 грама на ден.
Богати на протеини храни са:

Храна Количество Съдържание в грамове
Месо - риба, пиле, телешко, свинско 100 грама 19 до 23
Фъстъчено масло 1 чаена лъжичка 4
Яйца 1 брой 6

Желязо


Вашият
организъм се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин – протеин в
червените кръвни телца, който служи за пренасяне на кислорода. По време
на бременността количеството на кръвта Ви се увеличава, тъй като Вашето
бебе се храни и диша чрез Вас. Поради тази причина нуждите Ви от желязо
са по големи. Нуждаете се от 27 милиграма желязо на ден. Храните, които
са богати на желязо са:

Храна Количество Съдържание в милиграми
Ядки, соя Половин купа 3,5
Спанак Половин купа 3

По преценка на лекаря Ви, можете да приемате хранителна добавка
съдържаща желязо. За да улесните приемането на желязо от организма,
яжте храни богати на Витамин С.
avatar
Дени :)
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Кои храни крият опасности за бременната жена?

Писане by cveti555 on Пон 24 Мар 2008, 06:10

Кои храни крият опасности за бременната жена?



Изглежда, че само да се обърнете и ще чуете как някой съветва бременна жена какво да яде, кое е вредно, и кое не. В случая е важно, обаче и начина на приготвяне на храната, не само нейното съдържание. Ето някои основни правила, които трябва да спазвате по време на бременност.

Повечето бременни знаят, че трябва да сведат до минимум храни, които нямат особена хранителна стойност, като кофеина, сладките неща, чипса. Но има още важни неща, които е добре да знаете.

Салмонела

Обикновено се среща в яйцата и месото. Това означава повече никакво облизване на лъжицата от сместа на кейка. Трябва да се уверите в срока на годност на яйцата и техния произход. Избягвайте рохко-сварените яйца – уверете се, че приготвяните от вас яйца са напълно топлинно обработени.

Симптомите на салмонела са – главоболие, стомашни болки, гадене, повръщане, диария, треска. Обикновено се проявяват от 12 до 48 часа след приема на заразена храна и продължават около 3 дни. Налага се лечение само при по-тежки случаи, когато е настъпило обезводняване.

Листериоза

Храните, които обикновено са заразени с листериа са непастьоризираните млечни продукти, меките сирена, в месото. Обикновено тази бактерия загива при температурата на пастьоризация. При замразени храни тя също е неактивно, но при размразяването съществува отново опасност от заразяване. В много редки случаи и възможно да се пренесе от директно от добитъка.

Основните симптоми са болки по цялото тяло, треска. Хората доста често бъркат симптомите с тези на грипа. Абортите, а също и повтарящите се аборти се свързват с тази болест заради предаването й на плода.

Токсоплазмоза

Първата асоциация обикновено е котките. Но те съвсем не са единствения източник. Бременната жена не трябва да сменя пясъка на домашната си котка, но трябва и да внимава с измиването на зеленчуците, защото ако по тях е останала пръст е възможно заразяване. Консумирането на недобре сготвено месо също може да ви навлече неприятност.

Ако имате котка в дома си от дълго време, вероятно вече сте преболедували тази болест и за вас рискът от заразяване практически не съществува.

Симптомите доста наподобяват тези на грипа, затова не им се обръща особено внимание.

Ботулизъм

Тази форма на хранително отравяне е сравнително рядка, но много сериозна. Неправилно консервирани и съхранявани храни са най-честата причина за разпространение на инфекцията.

Няколко препоръки:

- никога не яжте сурова риба или яйца

- винаги измивайте ръцете си след готвене

- не яжте разлагащи се храни

- почиствайте винаги добре приборите за готвене и хранене

- избягвайте повредените консерви

- консумирайте винаги само пастьоризирани продукти

- размразявайте напълно месото преди да го сготвите

- не замразявайте продукт, който е бил замразяван един път

- претопляйте храна само веднъж
avatar
cveti555
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Съвети за хранене през цялата бременност

Писане by Dani on Съб 19 Апр 2008, 09:49

Съвети за хранене през цялата бременност

* Винаги пийте достатъчно вода – поне шест-осем чаши дневно. Намалете напитките с кофеиново съдържание – кафе, чай, кола, които обезводняват организма, а приети вечер ще влошат безсънието ви. Заменете ги с вода, разреден плодов сок или мляко.
* Между храненията предпочитайте полезни и питателни закуски, които ще ви заситят за дълго, вместо шоколад, който увеличава енергията ви само за кратко. Опитайте с пълнозърнен сандвич и бисквити, плод, мляко, ядки или сушени плодове, мюсли.
* Избягвайте алкохола. Много жени намаляват алкохола в първите седмици и започват да пият по-често през втория триместър. Няма свидетелство дали алкохолът е по-вреден за плода в един или друг период от развитието му, затова най-добре се въздържайте изцяло или се ограничете до чаша вино по време на хранене един или два пъти седмично.
* За да облекчите безсънието и да не се събуждате нощем гладни, вечеряйте с храна богата на бавни въглехидрати като паста, картофи, ориз.
* Не забравяйте да се грижите за зъбите си – храненето често и по малко означава по-често почистване на зъбите, особено след храни, богати на захари. Отидете поне един път профилактично на зъболекар по време на бременността.

Седмици 0-8

За да се преборите с умората, хранете се редовно, но здравословно. Ако се чувствате много изтощена, анемията е възможна причина – проверете нивото на желязо в кръвта.
Фолат е веществото, което в синтетичен вариант познаваме като фолиева киселина. Макар да се съдържа в много храни, естествените нива не са достатъчни за намаляване на риска от спина бифида и други дефекти на гръбначния стълб, затова се препоръчва от няколко месеца преди забременяване до края на 12 седмица да се приемат 400 mcg фолиева киселина на ден във вид на таблетки.
Естествени източници на фолат са брюкселско зеле, авокадо, аспержи, цвекло, спанак, портокали, пълнозърнест хляб.



Седмици 9 - 12

През тези седмици ще завърши развитието на цялостната структура на бебето. Правилното хранене ще подпомогне този процес.
Магнезият е важен за правилния растеж на костите, създаването и възстановяването на тъканите и здравето на всички мускули, включително и на матката ви. Намира се в изобилие в салатите, ядките, соята, семената (особено тиквено и слънчогледово) и пълнозърнестия хляб.
Витамин А е необходим за здравето на кожата, дробовете и стомашно-чревния тракт на бебето. През първите три месеца, бебето изгражда запаса си от витамин А, затова яжте повече моркови, манго, спанак и тиква.
По това време много жени страдат от сутрешно (или целодневно) прилошаване. Ако повръщате често и не можете да задържите храна, говорете с лекаря си. Ето някои начини да се справите сами с умереното прилошаване:

* Дръжте обикновени бисквити на нощното шкафче и хапвайте няколко преди да станете от леглото сутрин.
* Продуктите, съдържащи джинджифил, облекчават гаденето при редовна консумация
* Между храненията хапвайте нещо малко и с неутрален вкус, като бисквити.
* Не преяждайте, но не оставайте гладни.



Седмици 13 - 16

Разнообразната и пълноценна диета е все така важна. Някои от най-ценните хранителни вещества за бебето сега са витамин Д и омега-3-мастни киселини, които са важни за развитието на мозъка и очите. Около 14 г.с. щитовидната жлеза на бебето започва да функционира, затова имате нужда от достатъчно йод. Най-добрите източници и на трите вещества са рибата и морските дарове.
Следвайте апетита си и помнете, че нуждите ви от калории още не са се увеличили, затова не преяждайте.

Седмици 17 - 19

Бебето се нуждае от достатъчно витамин Д и калций за здрави кости и зъби. Добър източник на витамин Д е рибата, или, ако не можете да ядете риба, яйцата. При умерено излагане на слънце организмът също синтезира витамин Д, но не забравяйте и рисковете от изгаряне и кожен рак и ползвайте защитен лосион. Половин час на слънце е достатъчен за синтезиране на цялото необходимо ви количество витамин Д.
Освен за зъбите и костите, калцият е отговорен за проводимостта на нервите и съкращаването на мускулите. Приемът на достатъчно калций намалява и риска от високо кръвно налягане през бременността и прееклампсия. Яжте достатъчно млечни продукти, както и консервирана риба с костите. Богати на калций са също храни като бадеми, сушени кайсии и смокини, боб, леща и нахут, спанак.

Седмици 20 - 24

Въпреки че някои лекари изписват допълнителни желязо на всички бременни, не всеки има нужда от тях, и те могат да доведат до констипация. Дори и да нямате нужда от добавка, важно е да консумирате богати на желязо храни като не-тлъсто червено месо или пилешко, боб, леща. Достатъчният прием на Витамин С е условие за доброто усвояване на желязото.

Седмици 25 – 28

Киселините в стомаха са често срещано оплакване на този етап. За да смекчите ефекта, яжте често по малко, вместо две-три обилни хранения. Избягвайте пикантни и мазни храни и газирани напитки. Носете свободно и удобно облекло и избягвайте да лягате веднага след вечеря.
Растителните влакна са важни за здравия стомашно-чревен тракт и предотвратяването на констипацията, която е често явление през бременността. Освен това те поддържат постоянно нивото на кръвната захар. Има два вида растителни влакна – разтворими и неразтворими, като и двата вида са необходими. Разтворимите ви засищат и поддържат кръвната захар, а неразтворимите улесняват движенията на червата и очистването на организма. Източници на разтворими влакна са ябълките, крушите, лещата, овеса, ръжения хляб. Източници на неразтворими влакна са бобът, лещата, пълнозърнестите хлябове и зелените листни зеленчуци, плодовете.

Седмици 29 - 32

Ненаситените мастни киселини са необходими през целия живот, но са особено важни по време на бременността. Омега-3-мастните киселини подпомагат развитието на мозъка и нервната система, очите и кръвта. Те са най-необходими през последния триместър, когато мозъкът на бебето нараства бързо. Добри източници са мазните риби като скумрия, сьомга и херинга, зелените листни зеленчуци, ядките и семената.

Седмици 33 – 36

Остават само няколко седмици до идването на бебето, и си струва да се подготвите, като сготвите и замразите няколко ястия, ако имате възможност. Докато се възстановявате от раждането и се приспособявате към новия си живот, вероятно няма да ви се иска да прекарвате много време в кухнята. Когато готвите, удвоявайте количествата от рецептата и после просто замразявайте половината.
Бебето ви вече е напълно оформено и складира мастни депозити, подготвяйки се за външния свят. Разнообразното меню, богато на зеленчуци и плодове, ще помогне за допълнителното развитие на имунната система на бебето.


Седмици 37 – 40

Ако това е първата ви бременност, главата на бебето ще се спусне по-ниско в таза през следващите седмици, което ще облекчи малко храносмилането ви.
На този етап започва оформянето на защитна обвивка от миелин около нервите на бебето, процес, който ще продължи и след раждането. Необходим за това е витамин В12, който се намира почти изключително в животинските продукти. Приемайте редовно не-тлъсто месо и пилешко и нискомаслени млечни продукти. Ако сте вегетарианка, вероятно ще ви е нужна добавка
Витамин К е важен за кръвосъсирването, особено при раждане. Можете да го получите от зелени зеленчуци, включително броколи, спанак, брюкселско зеле, карфиол, зелен фасул, пълнозърнест хляб.

_________________

avatar
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Промени в режима на хранене в периода на бременност

Писане by mamazavinagi on Пон 05 Май 2008, 19:30

Калций: Бременни жени и кърмачки

Промени в режима на хранене в периода на бременност

По време не бременността храненето е основен фактор за здравето на
майката и детето. Ако преди това сте спазвали правилен режим на
хранене, след като започне бременността трябва да се направят някои
малки промени, за да посрещнете специфичните нужди на организма:

- Четири или повече порции плодове и зеленчуци, които ще ви осигурят нужните витамини и минерали.
- Четири или повече порции пълнозърнести и житни храни, които ще ви доставят необходимата енергия.
- Четири или повече порции мляко и млечни продукти за осигуряване на достатъчни количества калций.
- Три или повече порции нетлъсто месо, пиле, риба, яйца, ядки, боб или грах, съдържащи основно протеини.

Правилното хранене по време на бременността ще пази както вашето здраве, така и и здравето на бебето.
Повечето здравни специалисти са на мнение, че по време на бременност
дневните хранителни норми не би следвало да се различават съществено от
тези при добре балансираната диета (с изключение на количествата
желязо, които се увеличават значително).


Препоръчителни дневни приеми за бременни жени


Следващата таблица показва препоръчителните дневни хранит. приеми за различните възрастови групи и при бременност.


Жени (възраст) 15-18 19-24 25-50 51 Бременност
Калории (Kкал) 2200 2200 2200 1900 300
Протеини (г) 44 46 50 50 60
Витамин E (мг) 8 8 8 8 10
Витамин K (мкг) 55 60 65 65 65
Витамин C (мг) 60 60 60 60 70
Тиамин (вит. В1) (мг) 1,1 1,1 1,1 1,0 1,5
Рибофлавин (вит. B2) (мг) 1,3 1,3 1,3 1,2 1,6
Ниацин (мг) 15 15 15 13 17
Витамин B6 (мг) 1,5 1,6 1,6 1,6 2,2
Фолиева киселина (мкг) 180 180 180 180 400
Витамин B12 (мкг) 2,0 2,0 2,0 2,0 2,2
Желязо (мг) 15 15 15 10 30
Цинк (мг) 12 12 12 12 15
Селений/ селен (мкг) 50 55 55 55 65

Трябва ли да се приемат мултивитамини

Нуждите от хранителни вещества по време на бременност варират и изцяло
зависят от индивидуалните нужди на жената. Приемът на мултивитаминни
добавки следва да се обсъди с лекуващия лекар.


Така важното желязо...

По време на бременност потребността от желязо рязко нараства. Затова се
нуждаете от желязо в по-големи дози, особено през последните периоди от
бременността. Този минерал е от жизнено значение за производството на
хемоглобин (червените кръвни телца) и за предотвратяване на често
срещаната при бременните желязо дефицитна анемия. За съжаление тя води
след себе си неблагоприятни последици както за жената, така и за плода.

Основният източник на желязо е храната. При нормални условия се
усвояват само 10% от консумираното количество желязо, т.е. това покрива
само дневните физиологични загуби на организма. Повишените нужди при
бременните се компенсират чрез допълнително усвояване на желязо от
храната (до 20-30%) или чрез използване от "депото" в организма. Много
от жените обаче започват своята бременност с недостатъчни резерви на
желязо поради причини като обилни и продължителни менструации; чести
бременности, аборти; хронични чернодробни или бъбречни заболявания,
неправилно хранене. Симптомите са отпадналост, умора, бледа кожа,
сухота на кожата, чупливост на ноктите, учестен пулс. Това може да е
признак за продължителна анемия, която от своя страна пък би могла да
възпрепятства нормално развиващата се бременност.
Задължително трябва да се консултирате с вашия лекуващ лекар за
желязото. Той най-точно може да определи индивидуалната ви нужда, както
и начина за прием на минерала.


Да не забравяме и фолиевата киселина

Фолиевата киселина е от съществено значение за образуването на червени
кръвни клетки. Освен това играе важна роля за произвеждането на
нуклеинови киселини (ДНК и РНК), както и за клетъчното делене.
Тежката фолиева хиповитаминоза (недостиг на фолиева киселина) може да
предизвика състояние, наречено мегалобластна анемия и това състояние
най-често възниква през последния триместър от бременността. Настъпва
увеличаване на черния дроб, сърцето и далака и плодът може да бъде под
заплаха.
Навременното лечение на мегалоблостната анемия предотвратява появата на
спина бифида (spina bifida) у новороденото. Това е вродена генетична
малформация, която се изразява в дефект в гръбначния стълб.
Във връзка с нормалното протичане на бременността и намаляването на
риска от развитие на spina bifida у новороденото се препоръчва
приемането на фолиева киселина да започне поне 1 месец преди
забременяването и да продължи през първите 3 месеца от бременността. В
случай, че бременността не е планирана, започнете приемането на фолиева
киселина веднага след установяването й. Тъй като е трудно да предвидите
началото на бременността, се препоръчва на всяка жена, която има
вероятност да забременее да приема по 0,4 милиграма фолиева киселина
дневно.
Естествени източници на фолиева киселина са тъмнозелените листни
зеленчуци, морковите, маята, черения дроб, жълтъка, пъпеша, кайсиите,
тиквата, авокадото, фасулът, пълнозърнестото и ръженото брашно. Жените
в детеродна възраст (в т.ч. бременност) трябва да консумират завишени
количества от тези храни.
Разбира се, няма универсални препоръки какво количество фолиева
киселина да се приема по време на бременността. Повечето доктори
препоръчват допълнителни количества главно на пушачки, алкохолички,
наркоманки или стриктни вегетарианки.


Въздържане от алкохолните напитки

Запомнете, че храната и напитките, които консумирате се отразяват на
вашето бебе. Въздържайте се от алкохолни напитки по време на
бременността, тъй като те могат да са причина за появата на Фета
алкохол синдром (Fetal Alcohol Syndrome - FAS). Това е състояние, което
оказва влияние на детето за цял живот. FAS е причината за появата на
вродените дефекти и умственото изоставане у детето.


Кофеинът

Кофеинът е стимулант в храни и напитки като кока кола, кафе, чай,
шоколад, какао, както и в някои медикаменти. Ако се консумира в големи
количества, може да породи раздразнителност, нервност, безсъние у
бременната, а детето може да се роди с по-малко от нормалното телесно
тегло. Кофеинът освен всичко е и диуретик, водещ до обезводняване на
организма, а водата е много ценна по време на бременността.
Повечето научни статии предупреждават за вредата на кофеина върху
плода. Преди да разберете повече за него, добре е да ограничите
консумацията му.
Кофеинът е съставка и на много лекарства, така че преди да приемате
каквито и да било, прочетете внимателно листовките им и се
консултирайте с вашия лекуващ лекар.


Какво още трябва да включите в диетата си


По време на бременността вие се нуждаете от повече нутриенти, които помагат на плода да расте и да бъде здрав.
Ето от какво още се нуждае вашият организъм (освен желязото и фолиевата киселина, за които вече споменахме):
трябва да увеличат приема на калций с 40% на ден (1200-1500 мг на ден).
Това допълнително количество почти "отива" за развитие на костите на
плода. За да се набави калцият са необходими около 3 порции (чаши)
мляко или млечни продукти. Ако имате лактозна непоносимост, разбира се
това не се отнася за вас. Но вече на пазара има достатъчно много
продукти, които са с ниско съдържание на лактоза или пък със
заместители. В подобни случаи, вашият лекуващ лекар може да ви предпише
добавка калций.
Натрий: От 2000 до 8000 мг натрий на
ден се препоръчва по време на бременността. В една чаена лъжица сол се
съдържат около 2325 милиграма натрий, а освен това повечето храни
съдържат сол (натрий). Поради тази причини не е много трудно да се
набавят така необходимите количества от минерала. Натрият играе важна
роля за нормалния растеж и помага да се регулира нивото на вода в
организма.
Течности: Консумирайте течности в
изобилие, особено вода. Пиенето на 8 чаши вода на ден ще помогнат да
преодолеете проблеми като дехидратация и запек.
За да разберете какво още ви е необходимо за правилното хранене по време на бременността - обърнете се към лекуващия ви лекар.



Защо бременните жени "жадуват" за определени храни

Засиленото желание за консумиране на определени храни (например туршия
или сладолед) могат да се свържат с промените в хранителните нужди.
Поради хранителните нужди на плода тялото на майката започва да усвоява
веществата по различен начин. Тези промени помагат да се осигури
нормалното развитие на плода и да се допълнят специфичните нужди в
периода на лактация, когато се роди бебето.


Трябва ли да се храните като за двама

По време на бременност вие се нуждаете от допълнителни нутриенти, които
да осигурят вашето здраве и здравето на бебето. Това обаче не означава,
че трябва да консумирате двойно по-голямо количество храна.
Препоръчително е да увеличите хрантелния прием само с около 300 Ккал.
Например, средно голям печен картоф съдържа 120 Ккал, така че не би
следвало режима ви да е коренно различен. Уверете се, че не
ограничавате хранителния прием през бременността, защото се нуждаете от
определени количества протеини, витамини, минерали, жизнено необходими
за правилното хранене на плода. Нискокалорийния прием може да доведе до
засилено производство на кетони в организма. Те се съдържат в кръвта и
урината на майката и са знак за гладуването на организма и недостига на
хранителни вещества. Увеличеното производство на кетони може да доведе
до умствено изоставане на плода/ детето.


Диабет и бременност

Бременните жени с диабет задължително трябва да следят нивото на
кръвната си захар да е в нормални или близки до нормалните граници. Ако
кръвната захар е значително по-висока, тя преминава през плацентата и
това може да доведе до голям и свръх развит плод с дефекти или бебе с
много високо нива на кръвната захар. Диабетичките стриктно трябва да
следят и калорийните стойности (и гликемичния индекс) на храните, които
консумират преди и по време на бременността.
Гестационния диабет е форма на захарния диабет, проявяваща се при
бременните жени, която обикновено изчезва след раждането. В такива
случаи обаче се повишава риска от по-късно развитие на захарен диабет.
Лекува се с правилно хранене, физическа активност и медикаменти. Ако не
се обърне достатъчно внимание на високите нива на кръвна захар,
гестационния диабет може да причини здравни проблеми за майката и
бебето.


Колко килограма е нормално да се "добавят" към теглото по време на бременност

Качването на килограми през бременността е индивидуално. Бременните
наддават средно между 8 и 16 килограма. Добавянето на килограми започва
още в началото, но най-същественото между 27 и 36 гестационна седмица.
Най-общо килограмите се разпределят по следния начин: 1 - 2 кг през
първите 3 месеца, около 4 кг през второто тримесечие и около 6 кг през
последните 3 месеца. От 5-та гестационна седмица теглото на бременната
се увеличава с около 300 г на седмица. От 21-ва до 27-ма гестационна
седмица то трябва да се увеличава с не повече от 500 г на седмица. През
последните две седмици преди раждането теглото на бъдещата майка може
да спадне.


Допълнителените килограми зависят от телесното тегло на бъдещата майка преди бременността, а именно:

- тегло под нормата: 13 - 17 кг
- нормално тегло: 14 - 16 кг
- тегло над нормата: 6 - 14 кг
- свръхнаднормено тегло: 6 кг
- бременна с близнаци: 16 - 18 кг


Теглото на бременната се разпределя по следния начин:

- тегло на бебето - от 3 до 4 кг
- тегло на плацентата - от 500 до 700 г
- тегло на амниотичната течност - от 700 до 900 г
- тегло на матката - от 800 г до 1 кг
- тегло на гърдите - от 400 до 800 г
- тегло на допълн. кръвна маса - от 1 кг до 1,8 кг
- тегло на водата - около 1 кг
- тегло на тлъстините - около 3 кг


Последната промяна е направена от tuci_iv на Вто 30 Сеп 2008, 21:01; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Хранене при наднормено тегло през бременността

Писане by mamazavinagi on Чет 29 Май 2008, 16:58

Хранене при наднормено тегло през бременността
Наднорменото тегло през бременността може да доведе до различни усложнения в протичането на бременността и раждането.
Според
нормите, оптималното наддаване на тегло е около 1,5-2 кг на месец след
3-ия лунарен месец, или около 12-13 кг за цялата бременност.
Ако
жената е била с наднормено тегло преди да забременее, още в началото на
бременността тя трябва да се консултира със своя акушер-гинеколог
относно режима на хранене.
Не са малко жените, които през
бременността напълняват по-бързо и повече, отколкото
позволяват
нормите. В тези случаи жената трябва да спазва профилактична диета.
Диетата
при наднормено тегло през бременността трябва да бъде балансирана.
Хранителните вещества, доставчици на енергия (въглехидрати и мазнини),
трябва да се намалят само частично.
Важно! През бременността диета
може да се прилага само след установено от лекар наднормено наддаване
на тегло и само по негово предписание.

Примерно диетично меню при наднормено тегло
през бременността
Закуска


    обезмаслено мляко - 250 мл
    хляб - 30 г
    шунка - 70 г
    ябълка - 100 г

Втора закуска

    мляко - 250 мл
    ябълка - 100 г

Обяд

    зеленчукова супа
    задушено месо - 100 г
    ориз - 80 г
    растително масло - 10 г

Следобедна закуска

    плодове - 100 г
    обезмаслено мляко - 250 мл

Вечеря

    салата от пресни зеленчуци с
    чаена лъжичка растително масло
    варено яйце
    хляб - 30 г
    чаша обезмаслено мляко - до 250 мл
avatar
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Хранителен режим при бременност

Писане by mamazavinagi on Пет 13 Юни 2008, 12:52

Най-добрия хранителен режим при бременност е ключа към
здравословното развитие на Вашето бебе. Противно на всеобщото мнение:
яж за двама, когато си бременна, през бременността имате нужда само от
300 калории повече, за да поддържате един здравословен хранителен
режим.
Навярно ще Ви е трудно да устоите на един добре балансиран хранителен
първи триместър, като се имат предвид трудностите с повръщане, гадене,
виене на свят. Но това не бива да Ви разубеди, че трябва да се храните
здравословно.
За да се избегне дефицита на каквито и да е минерали и витамини и да не
се налага приема на такива под форма на таблетки, следвайте
хранителната пирамида и порциите. Това ще Ви гарантира задоволяването нуждите на организма Ви и този на бебето през бременността.
Режим на хранене при бременност:
Ключа към здравословно хранене е в разнообразието на храната. Това е
един пример за типа храни и порциите, които се препоръчва да поемате:

  • 2-4 порции плодове
  • 4 порции зеленчуци
  • 2-3 порции млечни продукти, кисело мляко, прясно мляко, сирене
  • 2-4 порции протеини - риба, пиле, яйца, ядки, бобени растения
  • 6-11 порции от пълнозърнести храни и хляб
  • поне 8 чаши вода, течности

Избягвайте:

  • Сладки неща и мазни храни, тлъсти храни
  • Прекомерната консумация на сол
  • Подправките и лютото
  • Кофеина
  • Алкохола

Избора на храна:
Избирайте храни съдържащи фибри: житни и зърнени, спагети, пълнозърнест хляб, ориз, зеленчуци и плодове.
Консумирайте храни богати на калции. Дневните нужди на организма от калций са 1000-1300 mg.
Храни богати на желязо. Препоръчителната дневна доза е 27 мг. и това
може да се набави, чрез поемането на 3 порции от подходяща храна.
Поемайте поне една доза храна, богата на витамин С. Това може да бъде
портокал, зелени чушки, ягоди, грейпфрут, папая, пъпеш, карфиол,
брокули, домати или брюкселско зеле. Дневната доза витамин С е около 70
мг.
Поемайте поне една храна, богата на фолиева киселина, като бобени
култури, соя, леблебия. Зелено листните зеленчуци са също добър
източник. Минималната доза фолиева киселина е 0,4 мг. Недостига на
фолиева киселина може да доведе до дефекти в нервната система на бебето.
Храни богати на витамин А. Но внимавайте, не поемайте твърде много от
този витамин - може да доведе до малформации на плода. Добър източник
на витамин А са сладките картофи, моркови, плодови сокове, спанак,
зелени зеленчуци, пъпеш и кайсии.

В допълнение на това, трябва да си набавите нужните витамини и
минерали. Ако се храните пълноценно, няма да има нужда да поемате
допълнителни витамини и минерали на таблетки.
Поддържайте най-правилния хранителен режим и се наслаждавайте на Вашата бременност.
Следвайки този хранителен режим е жизнено важно за една здравословна
бременност. Ако искате здраво бебе, уверете се че поемате достатъчно
количество от подходящи храни през всичките 9 месеца.
avatar
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Порции

Писане by mamazavinagi on Пет 13 Юни 2008, 12:53

Често срещано понятие в правилния хранителен режим при бременност е Порция. Но знаем ли на какво се равнява една порция от определен тип храна или хранителен продукт?
Някой от хранителните продукти принадлежат на повече от една група.
Размера на порцията показва необходимото количество храна от
хранителната пирамида, което е нужно да се поеме при правилно хранене.
За да няма разминаване и предозиране, ето и на какво се равняват порциите:

Зърнени храни (хляб, житни храни, ориз, и спагети)
1 филия хляб
1 порция житни храни - 30 гр. готова за консумация жито
1/2 чаша смес от житни храни, ориз и спагети.
Зеленчукови храни:
1 чаша сурови листни зеленчуци
1/2 чаша друг вид зеленчуци - готвени или на парченца
3/4 чаша зеленчуков сок - фреш
Групата на плодовете:
1 средна ябълка, банан, портокал
1/2 половин чаша нарязани или консервирани плодове
3/4 чаша фреш сок
Млечна група: (мляко, кисело мляко, сирене, извара)
1 чаша мляко или кисело мляко
30-45 гр. сирене
60 гр. извара
Месо и бобови растения (месо, домашни птици, риба, зрял боб, яйца, ядки)
30-90 гр. приготвено крехко месо, птиче месо, или риба
1/2 чаша сварен боб
1 яйце
2 супени лъжици фъстъчено масло
1/3 чаша ядки
avatar
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Хранене по време на бременността

Писане by mamazavinagi on Съб 21 Юни 2008, 13:08

Значение на храненето на жената по време на бременността







Правилното хранене допринася в голяма
степен за доброто развитие на
бременността
Бременността е физиологично състояние, което поставя по-големи изисквания към организма на жената. Правилното хранене допринася в голяма степен за доброто развитие на бременността и за нейния благополучен изход - раждането на здраво, жизнено и с нормално тегло бебе. Правилното хранене е необходимо условие за да бъде жената здрава и енергична през периода на бременността.


Плодът е изключително чувствителен към ограничения внос на хранителни вещества, което може да се прояви със:

  • Забавен вътреутробен растеж на плода;
  • Ниско тегло на новороденото;
  • Увеличена заболеваемост и смъртност на новородените;
  • Изоставане във физическото и нервно-психическото развитие на детето.


Прекалената хранителна консумация обаче също не е полезна – тя води увеличен риск от усложнения при раждането.

Съвременните проучвания показват, че някои от основните заболявания в зряла възраст, включително коронарната болест на сърцето, високото кръвно налягане, инсулин независимия диабет са свързани с нарушения в растежа и развитието на плода в утробата на майката.

Тези заболявания могат да бъдат последствия от "програмиране",
настъпило в критичен, чувствителен стадий на ранния период на живота,
предизвикващо невъзвратими промени в структурата, физиологията и
обмяната на веществата на плода. Тези промени водят до предразположение
към сърдечно-съдови, обменни и ендокринни заболявания в зряла възраст.
Храненето на жените, преди и по време на бременността играе главна роля
в програмирането на бъдещото здраве на техните деца.


Практически препоръки за хранене на жените по време на бременност:

Не е необходимо да се яде за двама


Препоръчва се много слабите жени да
увеличат повече теглото си през
бременността
Бременната жена има увеличени потребности от енергия и повечето от хранителните
вещества. Това не означава обаче, че трябва да яде за двама. Нормалното
наддаване на тегло за периода на цялата бременност е 10 - 12.5 кг.


Някои жени, специално по-младите от 20 години, често имат ниско тегло преди бременността. Препоръчва се много слабите жени да увеличат повече теглото си през бременността (12.5 - 18 кг).

Ако жената е много слаба и
планира да забременее, най-добре е да достигне желателното за
съответния ръст тегло преди забременяването. Ако преди бременността е със свръхтегло, препоръчаното наддаване на теглото е значително по-малко (7-11.5 кг).


Недостатъчното наддаване на тегло на майката през бременността,
допринася често за раждането на бебе с ниско тегло - под 2.5 кг, което
е свързано с риск за повишена заболеваемост на новороденото и увеличен
риск за развитие на сърдечно-съдови заболявания, неинсулин зависим
диабет и високо кръвно налягане в зряла възраст.


Голямото наддаване на тегло от
друга страна може да доведе до удължаване и усложнения на раждането,
задържане на свръхтегло на жената в след родовия период.


През първия триместър, за оптимален растеж на плода и наддаване на тегло на бременната
в препоръчителните граници са необходими допълнително 100 ккал дневно,
а през 2-ия и 3-ия триместър по 250 ккал дневно. Много е лесно да се
получи тази допълнителна енергия като се изядат 50 грама шоколад или
пакетче чипс, но по този начин няма да се посрещнат допълнителните
потребности от белтък, витамини и минерали.


Бременната жена се нуждае от повече белтък

Белтъците са ключова съставка на
новообразуваните тъкани. Растежът на плода, плацентата и матката зависи
от достатъчния прием на белтък.


Високо качествен белтък, който е
източник на всички необходими аминокиселини се съдържа в млякото,
млечните продукти, рибата, месото и месните продукти, яйцата.


Бобовите храни (боб, леща, соя),
ядките и семената са добър растителни източници на белтъци. Да се
комбинират бобовите със зърнени храни – това прави растителния белтък
пълноценен.



Бременната жена се нуждае от повече калций
Бременната жена се нуждае от повече калций


Потребностите от калций са увеличени още от първите месеци на бременността, когато започва образуването на костите на плода.

Най-добър източник на калций са млякото и млечните продукти, където калцият е в лесно усвоима форма.

Киселото мляко и другите
киселомлечни продукти имат специално влияние върху здравето. Те спадат
към така наречените “пробиотици”. Пробиотиците са продукти, съдържащи
живи микроорганизми, които оказват полезен за здравето ефект.
Млечнокиселите бактерии потискат размножението на вредните микроби в
червата и така намаляват случаите на чревни разстройства, тяхната
продължителност и тежест. Млечнокиселите бактерии подобряват
храносмилането, стимулират движението на червата и намаляват запека.
Това е особено важно за храненето на бременната жена, при която запекът
е сериозен проблем. Млечно киселите бактерии подобряват имунитета,
намаляват случаите на свръхчувствителност и алергиякъм млякото.


Всмукването на калция от
зърнените и бобовите храни, от зеленчуците, значително се подобрява,
ако за десерт се консумират плодове или натурални плодови сокове, тъй
като всмукването на калция се подобрява от плодовите киселини.


Бременната жена се нуждае от повече желязо

Желязото е необходимо, както за
бебето, така и за бременната жена. То е съставна част на хемоглобина на
еритроцитите, който доставя кислород на всички клетки в организма. По
време на бременност количеството на еритроцитите е увеличено поради
нарасналите нужди от кислород и съответно потребностите от желязо са
повишени.


Богати на лесно усвоимо желязо са черен дроб, сърца, месо и месните продукти, риба.

Много растителни храни са богати
на желязо, но то се усвоява значително по-лошо, тъй като някои
съединения, намиращи се в растенията потискат всмукването на минерала.
Независимо от това, ако диетата съдържа достатъчно храни, добри
източници на витамин С и с растителните храни може да се получат
нужните количества желязо. Стимулиращо действие има и плодовата захар.


Добри източници на желязо са
пълнозърнестият хляб, бобовите храни, овесените ядки, вареното жито,
пшеничените зародиши, грахът, спанакът, копривата, лапада, зеленият лук
и чесън, повечето ядки, сушените кайсии и сливи, стафидите, шипките,
тиквените семки, ряпата, повечето подправки. Ако тези храни се
съчетават с богати на витамин С плодове и зеленчуци ще има
задоволителен внос на желязо.


Препоръчва се чаят и кафето да не
се приемат непосредствено след основното ястие, а между храненията, тъй
като съдържащите се в тях фенолни съединения свързват желязото в
неусвоима форма.


Препоръчва се взимането на
допълнително желязо под формата на хранителни добавки, особено при
ниски запаси в началото на бременността.


Бременната жена се нуждае от два пъти повече фолиева киселина


Витаминът фолиева киселина е
единственото хранително вещество, при
което потребностите на бременната
жена са увеличени двойно
Витаминът фолиева киселина е единственото хранително вещество, при което потребностите на бременната жена са увеличени двойно. Докато при небременни
жени те са 200 мкг дневно, през бременността трябва да се приемат поне
400 мкг на ден. Достатъчният прием на фолиева киселина е много важен за
раждането на здраво и нормално бебе. Ниският прием на фолиева киселина,
особено през първите месеци на бременността може да предизвика
нарушения в развитието на нервната система на плода. Ето защо, много
важно е да се обърне специално внимание на консумацията на хранителни
продукти, богати на този витамин още когато се планира забременяване.




Храни, които са добри източници
на фолиева киселина са всички зелени листни зеленчуци като салати,
марули, спанак, брюкселско зеле, броколи, зеле, зелен лук, праз лук,
както и пълнозърнест хляб, леща, боб, соя, грах, зелен фасул, карфиол,
репички, магданоз, джоджен, копър, ядкови плодове (орехи, фъстъци,
бадеми), къпини, малини, портокали. Препоръчителни са специалните
зърнени храни за закуска ”Corn Flakes”, които са обогатени с фолиева
киселина.


Тъй като при кулинарната обработка на хранителните
продукти се губят от 30 до 80% от витамина, препоръчва се зеленчуците и
плодовете да се консумират по възможност сурови. Трудно е увеличените
потребности от фолиева киселина през бременността да бъдат посрещнати само от храната. Ето защо се препоръчва всички жени, които имат намерение да раждат, както и до края на 12-та седмица от бременността да приемат 400 мкг дневно от този витамин като добавка към храната под формата на таблети, дражета и пр.


Да не се забравя витамин С

Необходимо е да се увеличи и
приема на Витамин С, който осигурява по-голямо всмукване на нехемовото
(различно от това в кръвта) желязо в червата и подобрява имунитета.


Богати на витамин С са чушките,
зеленият грах, карфиолът, зелето, магданозът, зеленият лук и чесън,
старият чесън, репичките и ряпата, картофите, цвеклото, а от плодовете
– шипки, портокали, лимони, грейпфрут, киви, пъпеши, ягоди, ябълки,
кестени.


Да се използва йодирана сол

В планинските райони съдържанието
на йод в почвата и водата, а оттам и в хранителните продукти е ниско.
Ниският прием на този елемент може да доведе до йоден дефицит, който по
време на бременността създава висок риск за изоставане в умственото
развитие на новороденото. Да се използва само йодирана сол.


Да се избягва черния дроб

Черният дроб и продуктите от него
съдържат много големи количества витамин А. Избягвайте черния дроб -
твърде много витамин А не е полезен за развитието на плода. Вие може да
консумирате обаче без всякакви ограничения моркови, домати и други
оранжево-червени зеленчуци и плодове, които са богати на каротини.
Каротините в организма частично се превръщат във витамин А.




Голямата консумация на алкохол през
бременността, особено през първите
месеци е опасна за плода
Да се избягва алкохол
ът


Голямата консумация на алкохол (повече от една бутилка вино или 2 л бира) през бременността,
особено през първите месеци е опасна за плода. Тя е свързана с висок
риск за сериозни увреждания на нервната му система, за раждането на
бебета с ниско тегло и ръст. Децата на жени, злоупотребявали с алкохол
по време на бременността са застрашени от забавено
физическо и умствено развитие. При опити за забременяване най-добре е
да се избягва алкохола, тъй като влиянието на умерената консумация на
алкохол върху плода все още не е известно.


Да се ограничи кафето

Високият прием на кофеин по време на бременността
се свързва с намалено тегло на новороденото. Поради това трябва да се
ограничават напитките, съдържащи кофеин. Не се препоръчва консумация на
повече от 2-3 чаши кафе, черен (зелен) чай или кока кола.


Храненето може да помогне при общите неразположения на бременността

Гадене и повръщане

  • Да се ядат препечени филийки, сухар или специалните зърнени храни “Corn flakes” за закуска;


  • Препоръчва се консумацията 4-6 пъти дневно на малки количества храна, вместо 2-3 пъти на големи порции.


Запек

  • Да се консумират повече пълнозърнест хляб, сурови зеленчуци и плодове;
  • Да се пият повече течности като вода, мляко, плодови сокове, супи.


Тежест след нахранване

  • Да се консумира често малки количества храна;
  • Храната да се пече или задушава, вместо да се пържи;
  • Да се пият течности между храненията, а не заедно с ястията;
  • Препоръчват се разходки след нахранване.
avatar
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Храненето на бъдещата майка

Писане by mamazavinagi on Чет 07 Авг 2008, 11:35

Не всички АГ специалисти са добре осведомени по въпросите, свързани с
диетологията. За съжаление те често съветват бъдещите майки да ядат
повече, назначават им разтоварващи дни. В резултат на това бременните
често не само повишават излишно своето тегло, но и правят грешки,
които влияят на нормалното протичане на бременността, съответно на
растежа и развитието на детето.

Нашите
прабаби са се хранили далеч по-оскъдно и еднообразно, а все пак са
раждали здрави деца. Разбира се, те са се радвали на екологично чисти и
естествени като съдържание на хранителни вещества продукти. А според
законите на природата детето взима всичко необходимо за неговото
развитие от организма на майката. И ако тя не се храни пълноценно, ще
страда от повишена умора, задух, нарушения в апетита, токсикоза и други
неприятни прояви, които без съмнение нарушават протичането на
бременността. Затова, ако искате да запазите своето здраве и здравето
на своето дете:

• В никакъв случай не яжте “за двама”. Главното
във вашето меню е качеството, а не количеството. Разнообразните и добре
усвояващи се продукти осигуряват нормалното снабдяване и на развиващия
се плод с необходимите хранителни вещества.

• Не се вслушвайте в съветите на непрофесионалисти, които ви предлагат някакви радикални
рецепти например да се яде месо и плодове в неограничено количество или
да се храните със салата от коприва. Всеки организъм си има своите
индивидуални особености и това което е помогнало на вашата приятелка,
може да навреди на вас.

• Не променяйте с настъпването на
бременността своите хранителни пристрастия. Това разбира са не се
отнася за алкохола, вегетарианството и всички нарушения на
здравословното хранене. Ако сте се хранили пълноценно и преди, не
трябва да променяте нищо поне през първата половина от бременността.

• Менюто на бъдещата майка трябва да включва всички основни видове
продукти: млечни и месни, риба, птиче месо, яйца, хляб, макарони,
плодове зеленчуци, сокове, дори сладкарски изделия. Важно е да си
изясните, че няма абсолютно добри или напълно лоши продукти. Просто
трябва да имате мярка и да ги съчетавате разумно!

• Организмът сигнализира за недостига на вещества и ако на бъдещата майка внезапно й
се дояде лимон, кисели краставички или риба, добре е да го направи.
Това правило важи за организма на всеки човек, какво остава за този на
бъдещата майка.

• През втората половина от бременността е
целесъобразно да се ограничи приемането на течности до 4-5 чаши дневно,
а през последните месеци бъдещата майка трябва да се откаже от солта,
тъй като тя провокира появата на отоци и повишаването на кръвното
налягане. Избягвайте пържените продукти и отдавайте своите
предпочитания на варените и задушените.

• Организмът на майката трябва редовно да се почиства от натрупалата се шлака. За това помагат
най-вече продуктите, богати на целулоза (пълнозърнест хляб, плодове,
зеленчуци).

Ако очаквате дете, най-добре забравете (поне временно) за следните продукти:
- месни и рибни консерви;
- пушени и солен продукти;
- продукти във вакуумна опаковка;
- всякакви видове колбаси;
- горчица и другите силни подправки, влошаващи функцията на бъбреците;
- всякакъв вид алкохол и кафе.

Употребявайте отвара от шипки и чай с мента.
По време на цялата бременност ограничете (но не спирайте!) употребата на
въглехидрати (захар, брашно, бонбони и други сладкарски изделия), които
могат да предизвикат алергия у майката и плода, да нарушат обменните
процеси и да доведат до затлъстяване на бременната жена и наднормена
маса на новороденото.

Не пренебрегвайте консултациите с диетолог както по време на бременността, така и след раждането.
avatar
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Бъдещи майки – яжте черен шоколад!

Писане by mamazavinagi on Чет 07 Авг 2008, 11:44


Бъдещи майки – яжте черен шоколад!

Бременна сте или размишлявате за постъпки в тази насока. А какво е
мнението ви за натуралния шоколад? Време е да го заобичате?! Ако
ежедневно консумираме черен шоколад,

то това ще намали с цели 69% риска от усложнения, свързани с
повишено кръвно налягане и напълняване. А именно тези проблеми най-вече
застрашават бременните жени, които отпускат коланчетата и хапват за
двама, че и за трима – какво толкова – не сме бременни през целия си
живот! Според д-р Елизабет Триш “Колкото по-черен е шоколадът, толкова
по-добре. Колкото по-сладък, мазен и светъл е той, толкова по-малко теобромин има в него”. А според докторите именно теоброминът е ключовата съставка, която стимулира сърцето. И
точно по тези причини черният шоколад е много по-полезен от млечния.
Има диуретично действие, познат е като антиоксидант и успешно регулира
кръвното налягане. Затова и се препоръчва на всички онези, които искат да водят здравословен начин на живот. За
всички останали, които смятат, че животът е твърде кратък и горчив, за
да пият кафето си без захар и да се отказват от сладкото – е измислен
финия млечен, топящ се в устата шоколад. Здравословно или
сладко – това е въпрос на личен избор? Малко по-сложно е когато
отговаряме и за нечии друг живот и нечие друго бъдеще в зародиш. Според
други изследвания, колкото повече се тъпчем по време на бременността,
толкова по-сигурно е, че бъдещето ни дете ще има проблеми с
наднорменото тегло. А от там и хиляди други болести и комплекси. Така
че, може би наистина е добре да се замислим дали пък да не опитаме да
се храним здравословно!
avatar
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Лошото хранене при бременност заплашва детето със затлъстяване

Писане by Дени :) on Сря 10 Сеп 2008, 05:51

Лошото хранене при бременност заплашва детето със затлъстяване

Добре балансираното и пълноценно хранене е задължително за бременната

10 септември 2008, здраве.bg

Недостигът на хранителни вещества в организма на майката по време на
бременността й води до силни нарушения в мастните клетки на бъдещото
дете. Това от своя страна води до неспособност на детския организъм да
се научи правилно да усвоява храната, смятат британски учени от
Университета на Нотингам.

Според техните наблюдения, недостигът на хранителни вещества в тялото
на бъдещите майки е изключително вреден за плода и има последствия,
които остават за цял живот. Затова съветът на специалистите, цитирани
от Ройтерс, е бременните да съблюдават здрава и добре балансирана
диета, която осигурява на организма на бъдещото дете всички необходими
вещества и го приучва към тяхното правилно усвояване.(а)

_________________
MumForever!!.. .. COM..
--------------
Моля, не забравяйте да прочетете ПРАВИЛАТА и ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
avatar
Дени :)
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Супер здрава бременност с фибри

Писане by mamazavinagi on Чет 11 Сеп 2008, 10:28

Фибрите са онази магическа част от храната, която подпомага добрата работа на храносмилателната ви система и пълноценната обмяна на веществата.

По време на бременност обаче фибрите са още по-важни, тъй като намаляват риска от прееклампсия. Това състояние се характеризира с рязко повишаване на кръвното налягане, бъбречни проблеми и други.

То може да бъде фатално както за плода, така и за бъдещата майка, ако не се вземат спешни мерки.

Над 1500 жени от Вашингтон, столицата на САЩ, са били изследвани, за да стане ясно, че по-голямото количество фибри има положително влияние по време на бременност.

Тези от тях, които хапвали по 21 грама фибри и повече ежедневно, развивали прееклампсия 72% по-малко от другите, които консумирали по 11 до 15 грама фибри всеки ден.

Освен това концентрацията на „добър“ холестерол у първата група била по-висока.

Ето защо през първото тримесечие на бременността, а и след това, е добре да се приема допълнително количество диетични фибри. Те нямат негативни ефекти, пък и облекчават запека, който често мъчи бременните.

Между 5 и 8% от бъдещите мами страдат от прееклампсия, която се появява предимно по време на 9-те месеца преди раждането и отшумява след него.

Рискови фактори за появата на това състояние са наднорменото тегло, наследствена предразположеност към високо кръвно, липса на витамини и обездвижване.

Специалистите съветват да се хапват повече пълнозърнести храни и мюсли, особено на закуска. Ако количеството им не е достатъчно, могат да се приемат и фибри като хранителна добавка.
avatar
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Разнообразно меню гарантира по-лека бременност

Писане by mamazavinagi on Чет 11 Сеп 2008, 10:29

Е, не си въобразявайте, че докато бременеете, трябва да мислите само за лишения. Напротив, разнообразието е водещата линия във вашето хранене през цялото време, пък и не само за 9 месеца. А ние ще ви помогнем да избирате правилно.

На първо място трябва да отбележим повишената нужда от фолиева киселина, която има всяка бременна. Тя е синтетичната форма на витамин В9 и осигурява на ембриона правилно развитие.

Жените страдат и от липса на желязо по време на бременност, ето защо трябва да внимават с неговия прием. Все пак не взимайте витамини и минерали или подобни хранителни добавки, без да се консултирате с наблюдаващия си лекар.

Освен това е добре да ядете малки порции, но на често през активната част от деня си. Закуската не е за изпускане, а ако е обилна, ще ви помогне да не напълнявате изведнъж.

Вярно, че и сутрешното гадене е обичайно явление, но пък късната закуска не е проблем.

Пийте и повече течности, особено когато навън е горещо. Водата е най-добрият избор, но прясно мляко, традиционният ни айрян или току-що изцеден плодов сок също са варианти.

Не забравяйте, че газираните напитки и тестените изделия с много мазнини и захар не дават нищо на бъдещото ви бебе. Ето защо е по-добре да ги сведете до минимум в менюто си.

А сега вижте какво е добре да хапвате всеки ден, за да расте малкото ангелче здраво в корема ви. Галерията е пъстра, но минете през кафявото бутонче за по-сигурно.
avatar
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Кофеинът по време на бременност – един спорен въпрос

Писане by mamazavinagi on Сря 08 Окт 2008, 20:38

Безопасността от консумацията на кофеин по време на бременност е спорна
тема. Някои проучвания казват, че пиенето на до две средноголеми чаши
кафе дневно носи минимален риск за ембриона, но други не са съгласни.
По-убедителни доказателства има за това, че големи дози кофеин по време
на бременността могат да увеличат риска от спонтанен аборт,
преждевременно раждане и раждане на бебе с ниско тегло, но и тук няма
сериозни доказателства.

Общи ефекти от кофеина
Въпреки липсата на доказателства за вредата от кофеина, големите дози кафе по
време на бременност е по-добре да бъдат избягвани, казват учените.Кофеинът
е стимулант, който се добива по естествен начин от различни растения.
Естествен или добит по синтетичен път, кофеинът присъства в много храни
и напитки, както и в някои лекарствени продукти.Кофеинът
обикновено въздейства на централната нервна система (ЦНС) до 15 мин.
след консумацията. Той леко увеличава стойностите на кръвното налягане
и пулса. Кофеинът има и диуретично действие, като така съдейства за
намаляване на водния баланс на организма - ефект, който се смята за
нежелан по време на бременност, когато е важно приемането на достатъчно
количество течности.
Кофеинът в кафето, чая и други продукти
Съдържанието на кофеин в кафето или чая зависи от самото кафе или чай, от
количеството на напитката и начина й на приготвяне. Средноголяма чаша
варено кафе съдържа около 150 мг кофеин. Черният чай съдържа около 80
мг , а зеленият - по-малко. Безалкохолните с кофеин съдържат между 30 и
60 мг кофеин.Други източници на кофеин са шоколадът, какаото и
някои медикаменти. Съдържанието е различно. По принцип шоколадът и
какаото съдържат много малко кофеин. Лекарствата, съдържащи кофеин,
включват някои болкоуспокояващи, медикаменти за мигрена, обикновена
настинка, тези, с диуретичен ефект и за забавяне на съня.

Ефектите от кофеина върху плодовитосттаНякои
проучвания намират връзка между консумацията на високи дози кофеин от
жените и трудното зачеване. При тези, които консумират повече от 300
мг. кофеин дневно, е имало два пъти по-голяма вероятност да заченат с
година и повече закъснение. Друго изследване също свързва употребата на
кофеин със забавяне на зачеването, но при жени, консумиращи 500 или
повече мг. дневно (около 4 чаши кафе на ден).

Ефектите от кофеина върху плода

Кофеинът лесно преминава от майката към плода чрез плацентата. Развиващият се
ембрион може да има значително увеличени нива кофеин в кръвта, в
сравнение с майката, заради недоразвития метаболизъм.

Няколко изследвания показват, че дори умерената консумация на кофеин засяга
честотата на ударите на сърцето на емриона и движенията му. Тъй като
метаболизмът на бременните се забавя с напредването на бременността,
някои от ефектите от кофеина могат да се увеличат в по-късен етап на
бременността.

Проучвания сочат, че бременни жени, които
консумират големи количества кофеин (5 или повече чаши кафе дневно), са
изложени на два пъти по-голям риск от недоизносване на бременността от
тези, които консумират по-малко.

Ефектът от кофеина върху новоредените

Прекомерната употреба на кофеин по време на бременност може да предизвика
преждевременно раждане и да бъде причина за ниско тегло на
новороденото. И двата ефекта не са толкова значителни по отношение на
дните на недоносване и грамовете, но могат да са важни за бебето, вече
изложено на риска от ограниченията на преждевременното раждане и
развитие в утробата. Подобни ефекти не се свързват с умерената
консумация на кофеин.

Кофеинът се пренася с кърмата от майката
към бебето. Високите дози по време на кърмене могат да направят детето
раздразнително и да доведат до нарушения в съня му. Подобен ефект не е
наблюдаван след нормална употреба на храни и безалкохолни, съдържащи
кофеин.
avatar
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Тлъстите риби са заплаха за бременните и бебетата

Писане by mamazavinagi on Вто 28 Окт 2008, 12:00

Яденето на големи количества риба може да увеличи риска от
преждевременно раждане - доказва изследване, ръководено от д-р Фей Сюе
от Харвардския университет в САЩ.


Учени от различни страни вече многократно предупреждават бременните
жени да избягват някои видове тлъста риба заради високите нива на
живак, съдържащи се в тях, които могат да доведат до увреждане на
нервната система на новородените.


Д-р Сюе и ръководен от него екип са изследвали бременни жени,
консумирали големи количества риба, и са установили, че концентрацията
на живак в организма им е висока. При 73 процента от участничките в
експеримента, родили преждевременно, е констатирано двойно по-голямо
количество живак в космите на косата, отколкото при жените, в чието
меню не била предвидена риба.

http://www.lekar.bg
avatar
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Витамин Е не е за бременни

Писане by mamazavinagi on Вто 21 Апр 2009, 05:06

Витамин Е не е за бременни
От: Петя Дикова (p.dikova@tialoto.bg)

Все повтаряме, почти в транс, колко са важни витамините и минералите, обаче се оказва, че не винаги сме прави.

Проучване, осъществено в Университета в Ротердам, Холандия, показва, че витамин Е не е никак подходящ за бременни или за жени, които се опитват да заченат.

Дори три четвърти от препоръчителната доза, приемана с храната или като добавка, може да доведе до сериозни сърдечни проблеми за бебето.

В проучването били включени 267 жени, чиито деца се родили със сърдечни дефекти, и 324, които родили напълно здрави бебета.

Резултатите показали, че майките, чиито хлапета били родени с проблеми, приемали значително по-големи дози витамин Е от другите – средно по 13,3 милиграма дневно.

На 32% от участничките в изследването им се събирали по 14,9 милиграма дневно и техните хлапета по-често имали смущения в работата на сърцето.

Жените, чиито бебета били напълно здрави, пък поглъщали не повече от 12,6 милиграма на ден от витамина.

Според учените с повишаване на приема му шансовете за сърдечни заболявания при бебетата се увеличават драматично – с около 9 пъти.

Подобен е ефекта и при жени, приемали големи дози от витамина през последните няколко месеца преди бременността им.

Витамин Е се среща най-вече в ядките, семената, растителните масла и яйцата. Смята се, че той е особено важен за здравето на кожата и облекчава симптомите на предменструалния синдром.

Специалистите не бързат да съветват бременните да намалят количеството витамин Е, което приемат, защото преди време се смяташе, че е по-скоро полезен по време на бременност.

Все пак експертите предупреждават бъдещите майки, че е по-добре да не използват витамина под формата на допълнителни хранителни добавки. Ей така, за максимална сигурност.

www.tialoto.bg
avatar
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Стройно тяло при бременност

Писане by Lindzi on Сря 16 Сеп 2009, 10:04

Стройното тяло при бременност е една от основните грижи на всяка бъдеща майка. И дори тя да осъзнава, че трябва да осигурява на бебето си достатъчно количество храна, все пак мисълта за допълнителните килограми не напуска съзнанието й.
До голяма степен стройното тяло и бременността са две взаимоизключващи се понятия. От една страна, за да запазите здравето и правилното развитие на бъдещата си рожба, вие трябва да се храните повече и да не прекалявате с физическите дейности. От друга, дори да успеете да запазите фигурата си, след като родите със сигурност ще забележите промени във външния си вид, които може да се отразят и на психологическото ви състояние. Все пак обаче съществуват много ефикасни методи, които ще ви помогнат да изглеждате добре и да се чувствате комфортно, като в същото време се грижите за доброто състояние на бебето си.

Повечето жени се изумяват как знаменитостите успяват да запазвят стройно тялото си по време на бременност и толкова бързо влизат във форма след като родят. Е, важно е да се отбележи, че същите тези знаменитости, за разлика от средностатистическата жена, са обградени от фитнес експерти, здравни консултанти и диетолози, които следят почти всяка стъпка на звездата и се грижат за външния й вид. Това обаче не означава, че стройното тяло при бременност е илюзия за останалите. Просто трябва да предприемете различен подход и да не забравяте, че при всяка жена бременността протича различно, но на първо място стои здравето на бъдещото ви бебе и дори да се опитвате да контролирате теглото си, не трябва да прекалявате с мерките.

Поддържането на стройно тяло винаги е било сред приоритетите на жените. Когато става дума за бременност обаче, този проблем се изостря, тъй като неминуемо тогава теглото се покачва, а след раждането е необходимо известно време, за да се възвърнат предишните пропорции. Повечето бъдещи майки правят грешката да намаляват калориите, които приемат и да ядат по-малко. А това не е добре – нито за тях, нито за бебето.
Трябва да разберете, че няма магическа формула за стройно тяло при бременност или за скоростно отслабване след това. Дори планът ви да е ефективен, ще са нужни поне шест месеца, за да си върнете желаните килограми. Физическата травма на организма при раждането и отговорностите при грижите за бебето изискват много енергия. Затова не намалявайте приема на калории изведнъж. Просто се хранете здравословно, за да имате достатъчно сили да се справите със ситуацията, в която се намирате. А през първите три месеца след появата на бебето е по-важно да се фокусирате върху набавянето на енергия, отколкото върху опитите да се отървете от допълнителното тегло.

Поддържането на стройно тяло при бременност ще ви помогне по-бързо да си върнете формата след това. Не можете да очаквате, че няма да качите нито грам, но това не трябва да се превръща в проблем. Можете да бъдете в перфектна форма като по време, така и след бременността. Наблюдавайте теглото си и се консулирайте с лекаря си за начините, по които контролирате килограмите и третирате тялото си. Следвайте й следните прости правила, които със сигурност ще ви тонизират и ще ви дават увереността, че се стараете да изглеждате добре.

  • Опитайте се да се откажете от комфортното ядене
    какво означава „комфортно”? Това са всички онези изкушения като шоколад
    и сладкиши, които похапвате докато гледате телевизия. Признайте си, че
    в такива моменти не сте наистина гладни, а просто искате да хрупате
    нещо, за да се чувствате... комфортно. Но това е ненужна храна и тя
    естествено ще „се лепне” на тялото ви. Затова се опитайте да я сведете
    до минимум.


  • Яжте здравословни храни
    – вместо да похапвате чипс и панирано пиле, съсредоточете се върху
    салатите и пастата, които не само са благоприятни за теглото ви, но и
    са полезни за здравето ви. При това яжте по много, за да бъдете вие и
    вашето бебе абсолютно задоволени и сити. Тайната е в подбора на
    храната, а не в количеството й.


  • Опитайте се да останете физически активни
    – многото движение не е нещо, което ще изгаряте от желание да правите,
    но със сигурност ще ви помогне. Тук не става дума да тичате или да
    правите дълги и изморителни тренировки, а просто да не се застоявате на
    едно място. Посетете приятели или си направете кратка разходка, дръжте
    мускулите си леко напрегнати, за да не загубят еластичността си.


  • Пийте много вода
    – бременните жени имат нужда от голямо количество течности, за да не се
    обезводни организмът им. Препоръчват се около 8-10 чаши дневно. Водата
    ще ускори метаболизма ви и ще предотврати рязкото покачване на теглото.
Без значение колко килограма ви е препоръчал да качите лекарят, най-добре е да се придържате към естествената и свежа храна. Сведете до минимум приема на ястия с високо съдържание на сол, мазнини и консреванти. Изградете си диета като увеличите зеленчуците, плодовете и зърнените продукти. Фибрите са особено полезни в такъв момент, защото те засищат организма и абсорбират течностите, които го издуват. Комбинирайте хранителния си режим с леки упражнения и специално изготвена тренировъчна програма. Консултирайте се с лекар кои управнения са подходящи по време на бременността и кое след това. Поинтересувайте се и колко време след раждането е разумно да пристъпите към възвръщането на стройното ви тяло. Със сигурност това не трябва да се случва изведнъж и не бива да се комбинира с гладуване – така няма да постигнете нищо друго освен да изтощите организма си и да загубите форма. А за да се грижите за новороденото си, трябва да сте здрава и кипяща от енергия.

Следните упражнения обаче са абсолютно безопасни по време и след бременност и можете да ги практикувате навсякъде, без да са ви необходими екипировка и условия. Единственото, което се изисква от вас е постоянство и изграждане на цялостен режим, който да следвате, за да бъдат резултатите ефикасни.


  • Упражнения за стягане на корема
    – обикновено се изпълняват в седнало положение, тъй като има различни
    вариации, при които да създавате напрежение в коремните си мускули.


  • Упражнения със спортни уреди
    – гирички, топка, разтегателно въже – каквото и да изберете няма да
    сбъркате. Най-важното е да внимавате да не нараните корема си при
    замах. Можете да ги практикувате пред телевизора или докато четете
    книга. Тук основното са множеството повторения с малка амплитуда,
    предимно на горните мускули на ръцете и на краката.


  • Упражнения във вода
    – за бременните тренировките в басейн са много препоръчителни и
    полезни. Всеизвестен факт е, че водата отнема от теглото на телата,
    затова и на вас ще ви е по-лесно да изпълнявате някои упражнения за
    долната част на тялото. А плуването ще развие белите ти дробове и ще
    заякне цялото ти тяло.


  • Упражнения за духа
    – йога, Тай-чи и други техники за медитация, които от една страна са
    полезни за вътрешната хармония на организма, от друга комбинират и
    физически техники като разтягане и огъване, които поддържат тонуса ви.


  • Кърмене
    – много жени се страхуват, че кърменето ще навреди на гърдите им. Но
    това е погрешно схващане. То е не само полезно за здравето на бебето,
    но и за вашето. Обикновено при покачване на телесното тегло, първи
    напълняват гърдите, защото там има много мастни клетки. При кърменето
    обаче се съкращават всички мускули в тази област и те се стягат,
    извайвайки перфектни форми на бюста ви.
За да поддържате стройно тяло при бременност, най-важно е да бъдете мотивирани и да имате желание да се потрудите за добрите резултати. Товаважи и за постродилния период. Докато износите бебето може да качите 20 – 30 килограма. Половината от тях вероятно ще загубите след раждането, но за другата половина трябва сами да положите усилия. Ако не го направите, никога няма да си върнете желаната фигура и дори по-лошо – при всяка следваща бременност теглото ви все повече ще расте, докато вие самите започнете трудно да се разпознавате в огледалото.

Бременността е удивителен и незабравим период за всяка жена. Мисълта, че в себе си носиш нов живот, те кара да се чувстваш някак силна и странно различна. Организмът ти се променя и тялото ти се променя, но ти сияеш, защото знаеш какво те очаква. И дори в този момент стройната фигура да не влиза в плановете ти, погледни на нея като още един начин да се погрижиш за благосъстоянието на бъдещото си бебче. Помни, че е много по-разумно да поддържаш стройно тяло по време на бременността, за да можеш след това бързо да се справиш с излишното тегло. Защото стройно не означава непременно слабо, а поддържано и здраво тяло.

semeistvo.rozali.com
avatar
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Хранене по време на бременността

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите