Прегледи и изследвания за бременни, които НЗОК поема

Go down

question Прегледи и изследвания за бременни, които НЗОК поема

Писане by Lindzi on Чет 27 Фев 2014, 15:17

Запознайте се с всички прегледи и изследвания за бременни, които се поемат от Националната здравноосигурителна каса.

Пакетът медицински дейности при бременност се регламентира в програма „Майчино здравеопазване“. Видовете и обемът на дейности се залагат според приетия за годината Национален рамков договор. За 2012 г. Пакетът по програма „Майчино здравеопазване“ може да се намери към приложение 13 и 15 на Националния рамков договор 2012 за медицинските дейности, съобщава Puls.bg.

Включената в програмата медицинска помощ се поема от НЗОК, тогава, когато жената е здравноосигурена.

Пакетът дейности в програмата е с някои малки различия според това дали бременността протича нормално или е с риск. Рискова е една бременност, най-общо при следните показатели:

при възраст на бременната над 35 години,
при възраст под 20 години,
при кръвно групова несъвместимост с биологичния баща по АБО или резус фактор, тоест при отрицателен Rh на бъдещата майка и положителен Rh на бащата;
при риск от развитие на диабет,
с друг риск, произтичащ от външни фактори като: недохранване, фамилна обремененост, обременена акушерска анамнеза, излагане на йонизиращи лъчи, вибрации, прием на медикаменти и др.
Бременната жена има право на избор при кого да следи бременността си, когато тя протича нормално. Това може да бъде общопрактикуващият лекар или специалист по акушерство и гинекология.
Рисковата бременност задължително се следи от акушер-гинеколог.

Независимо от кого се извършва проследяването данните от прегледите и изследванията се въвеждат в Карта за профилактика на бременността, която се включва в медицински софтуер на лекаря, с регистрирането й.

Източник: http://www.az-jenata.bg
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите