Отглеждане на растения от семена

Go down

Отглеждане на растения от семена Empty Отглеждане на растения от семена

Писане by Dani on Пет 28 Мар 2008, 20:07

Сандъчетата трябва да имат дупки за отцеждане на излишната вода. Те трябва грижливо да бъдат почистени с разтвор от белина и вода в съотношение 1:10. Сандъчетата трябва да са напълно сухи, преди да ги напълните с пръст.

Почвата - Използвайте почвена смес в зависимост от нуждите на растенията, които искате да отгледате.

Водата - Водата, с която ще поливате семената не трябва да съдържа хлор или сол. За целта напълнете подходящ съд с вода и я оставете да престои една нощ. Не използвайте омекотена вода. Поливайте семената, а после и растенията отдолу, почвената смес ще попие нужното количество.

Светлината - Някои семена се нуждаят от тъмнина, за да покълнат, и затова трябва бъдат покрити с пръст (житни растения). Други изискват светлина и трябва да бъдат оставени на повърхността на почвата (петунии, декоративен лук). Бобовите пък нямат претенции в това отношение. След като младото растение се появи, то трябва да се постави под флуорисцентна лампа, на разстояние 8 - 10 см. за около 14 - 16 часа на ден.

Температурата - Оптималната нощна температура за повечето семена е 15 - 18 градуса, а през деня - 21 - 23 градуса.

Посяване - Намокрете пръстта, преди да напълнете с нея контейнера. Напълнете сандъчето почти до горе и леко притиснете пръстта с ръка. Поставете семената на повърхността и ги покрийте с малко пръст. Напръскайте с вода. Поставете сандъчето или саксията върху равна повърхност и ги покрийте с найлоново фолио, което не бива да се допира до пръстта. Полейте обилно. Повърхността на почвата трябва да е влажна, докато семената покълват.

След като се образуват младите растения, вече не им е нужна толкова влага. Повърхността на почвата трябва да бъде суха на пипане между отделните поливания.

Подхранване - За да се развива, разсадът използва енергията, която е складирана в семената. Ето защо подхранване е нужно, едва след като са се образували няколко истински листа. То трябва да става веднъж на седмица с подходящ, разтворим във вода тор.

Ако растенията станат прекалено високи преди да е дошло време да бъдат засадени, можете да намалите височината им. Повечето растения след това ще започнат да се разклоняват настрани. Винаги отрязвайте над листото или клончето.

За да укрепнат младите растения, те трябва да свикнат с атмосферните условия навън. Ето защо, трябва да започнете да изнасяте сандъчетата през деня в градината или на терасата 1 - 2 седмици преди времето на засаждането им. Поддържайте почвата влажна. Първите няколко дни мястото трябва да е полусенчесто. След това 2 - 3 дни ги оставете на слънце, а две поредни нощи преди да ги засадите окончателно, трябва да ги оставите навън.

_________________
Отглеждане на растения от семена Doddds10
Отглеждане на растения от семена __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Отглеждане на растения от семена Empty Събиране на семена

Писане by Dani on Пон 30 Юни 2008, 00:36

Събиране на семена!

Семената от повечето декоративни растения се събират между началото на септември и края на октомври. Не всички растения обаче могат да се размножават със семена, а при други успехът е твърде скромен. Съберете семена от всичко, което расте в двора, опаковайте ги в хартиени пликове и после се поинтересувайте дали от тези семена може да се очаква да поникне нещо. Зимата е дълга, ще имате достатъчно време да разберете кое растение как се размножава. Някои растения образуват изключително дребни семена (спирея, бегония) и засяването е трудоемко и предварително обречено. Други пък раждат много твърди семена (див рошков, гледичия), които не могат да покълнат дълго време. Има растения, които изобщо не образуват семена (керия, форзиция). Има и такива, които се размножават само чрез семена и по никакъв друг начин.
Отглеждане на растения от семена Seeds01Отглеждане на растения от семена Seeds06
За засяването на семената ще говорим напролет. Сега е важно да ги съберете. Това се прави в топъл слънчев ден, за да няма излишна влага в семената. Измежду тях често има празни – леко стискане между пръстите е най-добрата проверка. Не е нужно да се събират огромни количества. Ако се предположи, че всяко трето семе ще даде начало на ново растение, направете си сметка колко семена трябва да се съберат за нормална собствена реколта. Дори и да не сте сигурни, че напролет ще ги засеете, съберете ги и изчакайте дотогава.
Семената на различните растения се отличават по размер, форма и багра. Но понякога и за опитен градинар е трудно да прецени кое семе от какъв декоративен растителен вид е събрано – затова надписвайте пликовете, в които ги съхранявате. Това ще ви спести ядове през пролетта.

Понякога семената се събират и с друга цел – за да не попаднат случайно в почвата и да дадат начало на нежелани нови растения. Тогава просто изхвърлете тези семена (стига да нямат никакво декоративно значение) сред опадалите листа в ъгъла на двора.
Трябва да се има предвид, че растения имат различна ‘производителна’ способност. Малко цвете като парковата бегония например за една година ражда около 40 000 семена, целозията – до 2000, а латинката – едва 20. Неписано правило е, че колкото по-дребни са семената, в толкова по-голямо количество се образуват. От повечето градински цветя са ви нужни семена колкото да се напълни чаена лъжичка.

Правила при събиране и съхранение на семена:

Семена се събират само от прецъфтели цветове. Във все още цъфтящите рядко има узрели семена.
Узрялото семе в повечето случаи има кафяв или черен цвят. Много малко семена при узряване остават зелени.
След събиране семената задължително се оставят за поне 24 часа на сухо, проветриво и сенчесто място.
Семената се опаковат и съхраняват в хартиени пликове и никога в найлон, плат, пластмаса, стъкло, метал.
На хартиения плик се обозначава: растителен вид, дата на събиране, височина, багра на цвета, период и срок на цъфтеж.
Семената се съхраняват на сухо, тъмно и проветриво място и никога в мазе, килер или кухненски шкаф.

Растения, които си струва да размножите със семена:

Цветя: гайлардия, рудбекия, циния, тагетес, невен, грамофонче, калдъръмче, ешолция, далия, кученца, космос, мак, лупина, гацания, клеоме, петуния, латинка, петльов гребен, вербена, кандилка, циклама, фасулче, еригерон, астри, лаватера, физалис, кактуси, флокс, водна лилия, иглика, пламъче, плюскавиче, мимоза, карамфил.
Цъфтящи храсти: хибискус, клокочка, японска доля, кисел трън, текома, глициния, ирга, калина, птиче грозде, цезалпиния.
Вечнозелени храсти: бодлив залист, хвойна, котонеастер, лавровишня.
Широколистни дървета: явор, бук, дъб, габър, ясен, гинко, каталпа, албиция, гледичия, бреза, дафина, офика, кестен, магнолия, нар, софора, хинап.
Иглолистни дървета: ела, смърч, бор, секвоя, туя, кипарис, лъжекипарис, криптомерия, речен кедър, тис, смрика, блатен кипарис.

_________________
Отглеждане на растения от семена Doddds10
Отглеждане на растения от семена __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Отглеждане на растения от семена Empty Инструкция за отглеждане на растения от семена

Писане by pumpal21 on Вто 26 Окт 2010, 16:08

За предварителното отглеждане на едногодишни растения се използват леки субстрати (смеска на почва с торф 1:0–3). Нестудоустойчивите видове предварително се отглеждат в не студено помещение (дом, оранжерия, покрит с нейлон парник) и се засаждат навън след 15 май.

Саксията се запълва с почва като се оставя 2 см до ръба. Отворете опаковката със семена и ги изсипете равномерно по цялата повърхност на почвата. По-малките семена (с размер на маково зрънце) по-добре изобщо не покривайте. По-големите семена покрийте с тънък слой почва (0,5–1 см).

След посаждането покрийте саксиите с парче стъкло (това основно се отнася към по-дребни семена, които не се покриват с почва). Всеки ден премахвайте стъклото за 5–10 минути. Когато започват да се появяват първите коренчета, покрийте младите растенийца с много тънък слой почва (1–2 мм) и повече не покривайте със стъкло. Младите растения имат нужда от достатъчна светлина.

Ако сте засадили семената много нагъсто, когато се развият младите растения до 2 листа можете да ги разсадите в саксия по един.

Дребните семена (лен) не трябва да се покриват с почва, най-много след посаждането разрохкайте почвата с гребло. Семената на слънчоглед и царевица засаждайте по 2–3 в дупка на дълбочина 5–10 см. При много видове едногодишни растения можете да избирате дали ще ги отгледате предварително или ще ги засадите директно в земя. Предварително отгледаните растения ще цъфтят с 1–2 месеца по-рано.

Място на посаждането: A – оранжерия, парник, домашен прозорец, температура 20–25 oC Б – директно в земята Цифрите показват месеците на годината, – (тире) означава, че разсада не се пресажда (семената се засаждат директно на постояно място).
Латинско наименованиеСловашко наименованиеМясто на посажданеСрок на посажданеПосаждане
Ageratum mexicanumAgerбt mexickэA1.-3.5.
Agrostemma githagoKъkoľ poľnэB9.-10. / 4.
AmaranthusLбskavecB4.
Antirrhinum majusPapuľka vдčšiaB4.
Bidens ferulifoliaDvojzub metlinatэA2.-3.5.
Callistephus chinensisAstrovka čнnskaA / B3. / 4.4.-5.
Capsicum sp.PaprikaA3.5.
Carthamus tinctoriusPožlť farbiarskaB4.
Centaurea imperialisNevдdza cisбrskaB4.
Crupina vulgarisKrupina obyčajnбB3.-4.
Convonvulus triocolorPupenec trojfarebnэB4.
Cucurbis sp.TekvicaA / B4.5. / netreba
Cuphea lanceolataKufea širokolistбA3.-4.5.
Dipsacus laciniatusŠtetka laločnatбB9.-11. / 2.-3.
Dorotheanthus bellidiformisPoludňovka sedmokrбskovбA3.-4.5.
Eragrostis abyssinicaMilota habešskбA3.-4.5.
Eschscholtzia californicaSlncovka kalifornskбA / B3. / 4.
Felicia heterophylla A / B3. / 4.5.
Gazania rigensGazбnia ohnivбA3.-4.5.
Chrysanthemum coronariumChrysamtйmovka vencovitбB4.
Ipomea purpureaPovojnнk purpurovэB4.
Lavatera trimestrisSlezovec trojmesačnэB4.
LinumĽanB4.
Lopezia racemosaLopйzia strapcovitбA3.5.
Mirabilis jalapaNocovka jalapskбA / B3. / 4.5.
Nicandra physalodesNikandra machovkovitбA4.5.
Nicotiana rusticaTabak dedinskэA3.-4.5.
Nicotiana tabacumTabak fajčiarskyA(2.-)3.-4.5.
Nigella damascenaČernuška damascйnskaB4.
Nigella orientalisČernuška vэchodnбB4.
Papaver rhoeasMak vlčнA9.-11. / 3.-4.
Papaver somniferumMak siatyB4.
Phalaris canariensisLesklica kanбrskaB4.
Portulaca grandifloraPortulaka veľkokvetбA3.-4.5.
Riccinus communisRicнn obyčajnэA / B3.-4. / 4.5.
Salvia splendensŠalvia ohnivбA2.-4.5.
Solanum pseudocapsicumĽulok paprikovэA3.5.
TagestesAksamietnicaA / B4.5.
Tithonia rotundifoliaTitуnia okrъhlolistбA / B3.-4. / 4.5.
Ursinia anethoidesUrzнnia kфprolistбA / B4.5.
Zea maysKukurica siataB4.5.
Zinnia elegansCнnia pфvabnбA / B4.5.
jednoročnй okrasnй trбvy: Aegilops, Bromus, Hordeum, Lagurus ovatusjednoročnй okrasnй trбvy: mnohoštet, stoklas, jačmeň, zajačн chostнkA / B4.5. / netreba

Многогодишни растения

Начина на засаждане на семена на многогодишни растения е същия както при едногодишните. Всичките видове многогодишните можете предварително да отгледате директно навън (първо в полусянката на дървета, после на директно слънце).
ЛатинскиСловашкиСрок на засажданеВегетативно размножаване
AchileaRebrнček4.delenнm
AjugaZbehovecdelenнm
AlismaŽabnнk4.-5.delenнm
AlyssumTarica4.delenнm
AnemoneVeternica3.-4.delenнm
Anthemis tinctoriaRuman farbiarsky4.
AquilegiaOrlнček3.-5.delenнm
AristolochiaVlkovec4.-5.*delenнm
Aruncus vulgarisUdatnнk lesnэdelenнm
Asarum europaeumKopytnнk eurуpskydelenнm
Atropa bella-donaĽuľkovec zlomocnэ4.-5.
BatrachiumMočiarkadelenнm
Calendula officinalisNechtнk lekбrsky3.-5.
CallitricheHviezdošdelenнm
Campanula sp.Zvonček3.-4.delenнm
CarexOstrica3.-4.*delenнm
CarlinaKrasovlas3.-4.
ConvalariaKonvalinkadelenнm
CorydalisChochlačkadelenнm
DianthusKlinček6.-8.delenнm
DigitalisNбprstnнk6.-8.delenнm
Echinacea purpureaEchinacea purpurovб3.-5.delenнm
EchiumHadinec9.-10., 3.-4.
EleocharisBahničkadelenнm
EuphorbiaPrэštecdelenнm
Filago arvensisBielolist obyčajnэ3.-4.
Gaillardia ariastaKokarda ohnivб4.delenнm
GeraniumPakost4.-5.delenнm
HacquetiaHviezdnatecdelenнm
Helianthus decapetalusSlnečnicadelenнm
HemerocallisĽaliovka4.*delenнm
HepaticaPečeňovnнkdelenнm
HieraciumJastrabnнk3.-4.*delenнm
Hosta x undulataFunkiadelenнm
HypericumĽubovnнk4.*delenнm
Chamomilla recutitaRumanček pravэ9.-11., 3.-4.
InulaOmandelenнm
Iris pseudoacorusKosatec žltэ3.-4.*delenнm
Iris – ostatnй druhyKosatec – ostatnй druhy3.-4.**delenнm
IsopyrumVeternнk3.-4.delenнm
JovibarbaSkalnicadelenнm ružнc
JuncusSitina3.-4.*delenнm
Lamiaceae – Acinos, Calamintha, Lamium, Teucryum, Thymushluchavkovitй – dušovka, marulka, hluchavka, hrdobarka, materina dъška3.-4.*delenнm
Lemna, WolfiaŽaburinka, Wolfiadelenнm
LeucanthemumMargarйtka3.-5.delenнm
Linum – vytrvalй druhyĽan – vytrvalй druhy3.-5.delenнm
Lupinus polyphyllusLupнna mnoholistб3.-5.delenнm
LuzulaChlpaňa3.-4.*delenнm
LychnisKukučka3.-5.delenнm
LysimachiaČerkбčdelenнm
mдsožravй rastlinymдsožravй rastliny4.-7. ***delenнm; in-vitro ***
papradepapradeceloročne ***delenнm; in-vitro ***
PhloxFloxdelenнm
PlantagoSkorocel4.*delenнm
PrimulaPrvosienka3.-4.delenнm
Pyrethrum partheniumRimbaba obyčajnб4.-5.(-6.)delenнm
RanunculusIskernнk3.delenнm
Rudbeckia hirtaRudbekia srsnatб3.-4.delenнm
Salvia – vytrvalй druhyŠalvia – vytrvalй druhy3.-4.delenнm
SaxifragaLomikameň3.-4.*delenнm
ScutelariaŠišak3.-4.delenнm
SedumRozchodnнkdelenнm, koreňovй, stonkovй a listovй odrezky
SempervivumRozchodnicadelenнm ružнc
SileneSilenka3.-5.delenнm
SisyrinchiumMečovka4.delenнm
TragopogonKozia brada3.-4.
TrifoliumĎatelina4.
Trollius altissimusŽltohlav najvyššн3.-4.delenнm
TyphaPбlkadelenнm
ViciaVika4.-5.
ViolaFialka4.-5.delenнm
vytrvalй trбvyvytrvalй trбvy3.-5.delenнm

  • Зеленчуци


Салатен Лук / Сибирски Лук

През април-май или август засадете семената не дълбоко в земя (до 0,5 см). Мястото пазете от плевели (това е важно основно при кълняемостта на растенията) и следете да е влажно. В последствие салатния лук не е взискателен. Той образува гъсти туфи, които следва да се разделят и разсаждат веднъж на 2–3 години.

Преди започването на зимата можете да подкопаете лука (корените), да отворите примерно 10 см от почвата, да го оставите малко да поизсъхне и да го подредите на редове един върху друг някъде близо до дома и да го покриете с опаднали листа. През зимата (при мразовито време: от декември до февруари) всяка седмица изваждайте корените и ги оставяйте 2–3 дена при температура 10 oC. След това засадете ги в саксия и я поставете на домашния прозорец (от вътрешната страна). След около седмица лукът ще започне да се «отваря» и в течение на един месец ще имате богати на витамин С пресни лучени стръкове.

Копър, резене (фенхел), кимион, анасон

Семената се засаждат през април отделно или като допълнителна култура, например към морковите. Последващите грижи са само премахване на плевели и нерегулярно поливане. По време на сезона на краставиците можете да добавяте зеленината на копъра към краставиците при консервирането. По време на вегетацията листата на кимиона можете да използвате за супи, салати или гарнитура към месото. От семената на резене, кимиона и анасона можете да заварите много полезен чай срещу «газове» и други проблеми на храносмилането. Есента можете да съберете корените на резене и кимиона (както и магданоза) и да ги използвате за зеленчукова супа.

Паприка, домати и патладжани – засаждане на семена

В саксия (диаметър 6–8 см, височина примерно 8 см, може и повече), пълна с глинеста почва, поставете 2 –3 семенца през втората половина на март. Саксите поставете на светло но не прекалено топло място (достаточна е обичайна стайна температура). Прекалено високата температура не е подходяща, тъй като при пресаждането растенията могат да преживеят температурен шок. Отглеждайте растенията у дома до 15 май, после засадете ги директно в земята.

Бобови – фасул, грах, соя, фъстък

Фасулът, грахът, соята се засаждат директно на местото без предварително отглеждане. Фъстъкът трябва да се отглежда предварително като домата (виж по-горе). Заради разпространение на болести той не трябва да се сади на едно и също място повече от 3–6 години.
ВидСаденеСрок на събиране на семена
срокдълбочина в смначин
Фасул храстовидна (за семена)5.-6.5в дупки интервал 40Ч40 см7.-10.
Фасул храстовидна (за чушки)5.-7.5в дупки интервал 40Ч40 смчушки 6.-10.
Фасул катерлива5.6–8в дупки интервал 80Ч80 см8.-10.
Соя1.-5.5.4–5в редове на разстояние 40 см, разстояние между растенията в реда 5 см9.-10.
Фъстъкпредварително отглеждане 3.-4., засаждане на разсад 5.; за добра реколта е необходим парник или оранжерия; у дома често се подава на нападение от брашнеста манав дупки интервал 40Ч40 см, почвата трябва да бъде добре аерирана, понеже след цъфтежа чушките се заравят в земята8.-9.(-12.)
Леща4.-5.4в редове на разстояние 25 см, разстояние между растенията в редове 5 см8.-9.

  • Дървета и храсти


Засаждането на семена е същото като при едногодишните, има само една разлика. Семената на студоустойчиви видове трябва да измръзнат. Затова засаждайте ги през март-април и оставете ги някъде в градината или на прозореца от външната страна, за да може студа и низките температури да въздействат на посева.

Семената на нестудоустойчивите видове (у дома – акация, евкалипт, протеа / протея, лавр, …) посаждайте като едногодишните и ги съхранявайте при температура 20–25 oC.

Дълбочина на засаждането зависи от големината на семето. Дребните семена на евкалипт не се покриват, а само се притискат към почвата. Останалите дребни семена се зариват с тънък слой почва. По-едрите семена (дъб, маслина) се засаждат на дълбочина 3–5 см. По-големите семена (кестени, орехи) се засаждат на дълбочина 5–10 см.

Източник

_________________
Отглеждане на растения от семена 1779787
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Отглеждане на растения от семена Empty Re: Отглеждане на растения от семена

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите