Стандартните салати и техни разновидности.
+6
zornica.gencheva
mimi_dani
Lindzi
husky
Dani
mamazavinagi
10 posters
Страница 3 от 5
Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Салата за всеки сезон
2 твърдо сварени яйца
половин прясна красавичка
копър
магданоз
сирене
1 малка скилидка чесън
1-2 стръкчета пресен лук /може и червен/
сол, зехтин, оцет
Яйцата и краставичката се нарязват на дребни кубчета.
Лукът, чесънът, магданозът и копърът се наситняват.
В купа се смесват всички продукти, поръсва се с натрошено сирене и
се залива със смес от зехтин, оцет и сол. По желание може да се прибави
и малко царевица от консерва.
Кулинар
половин прясна красавичка
копър
магданоз
сирене
1 малка скилидка чесън
1-2 стръкчета пресен лук /може и червен/
сол, зехтин, оцет
Яйцата и краставичката се нарязват на дребни кубчета.
Лукът, чесънът, магданозът и копърът се наситняват.
В купа се смесват всички продукти, поръсва се с натрошено сирене и
се залива със смес от зехтин, оцет и сол. По желание може да се прибави
и малко царевица от консерва.
Кулинар
Lindzi- SPAMMER
Зелена изненада
Продукти:
2-3 Марули
250 г сирене
5-6 яйца
7-8 репички
олио
оцет пожелание
сол
Приготвяне:
2-3 Марули
250 г сирене
5-6 яйца
7-8 репички
олио
оцет пожелание
сол
Приготвяне:
Марулята се измива добре и се нарязва. Сложете я в голям и дълбок съд. Яйцата се сваряват, след това се обелват. Взимате сиренето и го мачкате, докато стане на каша и добавяте яйцата към него. Сипвате в съда с яйцата и сиренето, олиото, оцета и слагате сол – бяла или шарена, но може и двете. Сместта я обърквате добре. Към сместта прибавяте нарязаната маруля. И продължавате да бъркате.
След това има два начина за поднасяне!
1-ви начин. Слагате сместа върху листо маруля и го сгъвате, като му сложите клечка за зъби, на която е забита по репичка.
2-ри начин. Само сместа от яйца, сирене и маруля.
Източник: az-jenata.com
След това има два начина за поднасяне!
1-ви начин. Слагате сместа върху листо маруля и го сгъвате, като му сложите клечка за зъби, на която е забита по репичка.
2-ри начин. Само сместа от яйца, сирене и маруля.
Източник: az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Салата “Au pair” с дресинг
Продукти:
1 маруля
1 морков
1-2 домата
1 краставица
репички
1-2 печени чушки
3-4 лъжици царевица от консерва
1 консерва риба тон
малко кашкавал
За дресинга:
2-3 лъжици горчица
зехтин
сол на вкус
оцет на вкус (3-4 лъжици)
Приготвяне:
1 маруля
1 морков
1-2 домата
1 краставица
репички
1-2 печени чушки
3-4 лъжици царевица от консерва
1 консерва риба тон
малко кашкавал
За дресинга:
2-3 лъжици горчица
зехтин
сол на вкус
оцет на вкус (3-4 лъжици)
Приготвяне:
Марулята се измива и нарязва или накъсва в дълбока купа. Морковът се измива, обелва и настъргва. Доматите се измиват и нарязват. Краставицата се обелва и нарязва на шайбички. Печените чушки се
нарязват на ивички. Репичките, почистени се режат на по- едри парченца. Всичко се смесва в купата и към тях се прибавят царевицата, кашкавала на кубчета и изцедената от соса риба тон.
В бурканче се слагат необходимите продукти за дресинга и се разклаща до получаването на хомогенна смес, която след това се изсипва върху готовата салата.
Източник: az-jenata.com
нарязват на ивички. Репичките, почистени се режат на по- едри парченца. Всичко се смесва в купата и към тях се прибавят царевицата, кашкавала на кубчета и изцедената от соса риба тон.
В бурканче се слагат необходимите продукти за дресинга и се разклаща до получаването на хомогенна смес, която след това се изсипва върху готовата салата.
Източник: az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Вкусни пролетни ладийки
няколко броя краставици
пипер суров (зелен или червен за цвят)
стрък праз
няколко листа маруля
салатен зехтин
сол на вкус
За плънката:
около 500 г извара (може и натрошено сирене)
майонеза
смлян чер пипер
Приготвяне:
Краставиците и суровият пипер се нарязват по дължина след като се измият. Изтърбушват се от семето и се пълнят с плънката от предварително обърканата извара с майонезата. Вместо със това, ладийките
пипер суров (зелен или червен за цвят)
стрък праз
няколко листа маруля
салатен зехтин
сол на вкус
За плънката:
около 500 г извара (може и натрошено сирене)
майонеза
смлян чер пипер
Приготвяне:
Краставиците и суровият пипер се нарязват по дължина след като се измият. Изтърбушват се от семето и се пълнят с плънката от предварително обърканата извара с майонезата. Вместо със това, ладийките
могат да се напълнят и с катък. Готовите лодки се нареждат в подходяща салатиера, като се редуват краставица, пипер (ако е червен, става красиво - зелено и червено). По същия начин могат да се напълнят и не много едри домати, които се поставят в средата на чинията. Накрая режем ситно листата от марулята с праз лука, разбъркваме със зехтина и сол на вкус и с два пръста наръсваме върху подредените продукти.
Източник: az-jenata.com
Източник: az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Салата "Вери-Бери"
1 краставица 3 домата 1 купичка царевица (на зърна,варена, може и от консерва) 200 гр. сирене 1 препечена филия хляб 3-4 маслинки за окраса сол, олио и оцет на вкус | |
Начин на приготвяне: | |
Нарежете доматите и краставицата в голяма купа. Добавете царевицата и натрошете сиренето. Начупете препечената филийка на залъчета и ги прибавете. Овкусете със сол, олио и оцет.( може да добавите и домашно сушена чубрица). Разбъзкайте, разсипете в чинийки или панички и поставете маслинките за украса. Вкуснотийки |
Lindzi- SPAMMER
Салата "Всичко"
4 домата 1 маруля 1 ч.ч. царекица (варена; готова за консумиране) 300 гр. сирене 250 гр. филе(пуешко, свинско, може и шунка) 1 препечена филиика хляб олио, оцет и сол на вкус | |
Начин на приготвяне: | |
В голяма купа нарежете марулята по ваше предпочитание. Може и да я накъсате, ако желаете. След това нарежете доматите на дребни парчета. Натрошете сиренето и начупете препечената филийка на малки залъчета. Добавете царевицата и нарязаното на кубчета месо. Прибавете сол, олио и оцет и разбъркайте. Източник: Вкуснотийки |
Lindzi- SPAMMER
Зелена салата с кашкавал и маслини
2бр. зелена маруля
2 домата
1 краставица
100 г маслини
1 пакет ролца от раци
1 стрък зелен лук
3 супени лъжици майонеза
100 г кашкавал
Приготвяне:
az-jenata.com
2 домата
1 краставица
100 г маслини
1 пакет ролца от раци
1 стрък зелен лук
3 супени лъжици майонеза
100 г кашкавал
Приготвяне:
Първо измиваме добре всички зеленчуци, нарязваме ги на кубчета, освен зелената салата, нея на лентички.
Изсипваме в голяма купа доматите, краставицата, салатата, маслините, лука и ролцата от раци. Объркваме всичко с майонезата и сол на вкус. Накрая настъргваме кашкавала отгоре.
За тези, които не обичат ролца от раци, да не слагат, и без тях е вкусно.
Изсипваме в голяма купа доматите, краставицата, салатата, маслините, лука и ролцата от раци. Объркваме всичко с майонезата и сол на вкус. Накрая настъргваме кашкавала отгоре.
За тези, които не обичат ролца от раци, да не слагат, и без тях е вкусно.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Млечна салата с коприва
1 краставица
200 г коприва
1 кофичка кисело мляко
копър или магданоз
сол
2 с. л. олио
Приготвяне:
Зеленчуците се нарязват и всички съставки се смесват.
az-jenata.com
200 г коприва
1 кофичка кисело мляко
копър или магданоз
сол
2 с. л. олио
Приготвяне:
Зеленчуците се нарязват и всички съставки се смесват.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Седмо чудо
1/2 Зеле 3 - домата 3 - краставици 100-150 гр. Мариновани гъби 2-3 кренвирша или шунка 50-100 гр. кашкавал 1 - майонеза, може и повече сол на вкус | |
Продуктите се нарязват на ситно, слагат се в дълбока купа, прибавя се майонезата и солта и ..ГОТОВО. Вкуснотийки |
Lindzi- SPAMMER
Великденска салата
5 яйца 1 кофичка майонеза 1 пакетче крема сирене 1 ябълка | |
Яйцата се варят и се отделят жълтъка и белтъка. Белтъка и жълтъка се нарязват на много ситни парчета. Белтъците се смесват с крема сиренето ябълката се настъргва. Прави се един плат белтък и крема сирене един плат ябълка така докато свърши сместа. Отгоре се намазва с майонеза и се поръсва с жълтъците... Вкуснотийки |
Lindzi- SPAMMER
Салата от шушан
Шушанът е една от най-полезните и вкусни зелени храни. Растението съдържа огромно количество етерични масла, каротин, витамин C, минерални вещества и магнезий.
Шушанът се измива и се вари в подсолена вода около 10 минути след завиране на водата. След това се оцежда и се гарнира с олио
(зехтин) и оцет.
Шушанът се измива и се вари в подсолена вода около 10 минути след завиране на водата. След това се оцежда и се гарнира с олио
(зехтин) и оцет.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Салата от лапад
1 връзка лапад
2-3 домата
1 краставица
5-6 стръка зелен лук
1-2 стръка зелен чесън
1/2 връзка магданоз
1/2 лимон или ябълков оцет
зехтин
сол
az-jenata.com
2-3 домата
1 краставица
5-6 стръка зелен лук
1-2 стръка зелен чесън
1/2 връзка магданоз
1/2 лимон или ябълков оцет
зехтин
сол
Зеленчуците се измиват и се нарязват. В салатена купа първо се слагат лападът, чесънът, лукът и магданозът, а върху тях доматите и краставиците. Накрая в салатата се слагат солта, зехтинът и лимонът.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Зимна салата за ракия
сирене майонеза чесън | |
Сиренето се разбива с вилиза, после се добавя майонезата и накрая счукан чесън. Вкуснотийки |
Lindzi- SPAMMER
Зелена със семки
1 зелена салата 1/2 бр. краставица 5-6 репички 100 гр. сладка царевица 1 варено яйце 50 гр. печени белени слън. семки Дресинг: зехтин,лимон и сол | |
Всички продукти /без семките/ се нарязват и объркват хубаво с дресинга. Преди поднасяне се поръсват печените семки. Вкуснотийки |
Lindzi- SPAMMER
Шопска "Маги"
2 домата 1 краставица 100г сирене фета 1 чушка 1/2 лук | |
Нарязвате доматите, нарязва се краставицата, нарязва се сиренето на купчета, нарязват се чушката и лука и се смесват. Вкуснотийки |
Lindzi- SPAMMER
Салата с ябълки, целина и орехи
За 4 порции
Съставки:
2 червени ябълки, нарязани на кубчета
2 стръка целина
Сокa на 2 лимона
½ купа едро нарязани орехи
1/3 купа златисти стафиди
¼ купа нискомаслена майонеза
¼ купа кисело мляко (или нискомаслена сметана)
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Приготвяне:
Използват се червени ябълки, заради цветовия контраст, но можете да опитате и с жълти или зелени.
kozmetikata.com
Съставки:
2 червени ябълки, нарязани на кубчета
2 стръка целина
Сокa на 2 лимона
½ купа едро нарязани орехи
1/3 купа златисти стафиди
¼ купа нискомаслена майонеза
¼ купа кисело мляко (или нискомаслена сметана)
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Приготвяне:
Смесете ябълките и лимоновия сок в купа. Добавете целината, орехите и стафидите и отново разбъркайте. Смесете майонезата и киселото мляко в друга купа и след това ги добавете към останалата смес. Овкусете със сол и черен пипер.
Използват се червени ябълки, заради цветовия контраст, но можете да опитате и с жълти или зелени.
kozmetikata.com
Lindzi- SPAMMER
Салата с рукола и три вида сирена
- рукола (Зелените листа се използват в салати и в сосове за паста. Използва се
вместо босилек за приготвяне на сос песто. Руколата широко се използва
в Средиземноморската кухня. Например в Италия листата на руколата се
добавят в салта, ястия с паста, пици, ризото.В кулинарията се използва
и масло от семената на руколата. Добавя се при консервиране на
зеленчуци. Листата са са леко горчиви, леко лютиви и с подчертан, маслен привкус, като на
ядки. Колкото са по-млади, толкова горчивината и лютивината са
по-слаби. Със застаряването им вкусът става прекалено горчив и лютив, а
и загрубяват. Поради това за консумация се използват само растения,
които не са започнали да стрелкуват (да образуват цветоносно стъбло).
Продукти за две порции:
1/2 зелена салатка
около 50 г рукола
1 морков
50 г кашкавал
20 г пармезан
50 г ементал
1 суп. лъж. мед
1 суп. лъж. балсамов оцет
1 суп. лъж. зехтин
2-3 орехови ядки
сол на вкус
Приготвяне:
вместо босилек за приготвяне на сос песто. Руколата широко се използва
в Средиземноморската кухня. Например в Италия листата на руколата се
добавят в салта, ястия с паста, пици, ризото.В кулинарията се използва
и масло от семената на руколата. Добавя се при консервиране на
зеленчуци. Листата са са леко горчиви, леко лютиви и с подчертан, маслен привкус, като на
ядки. Колкото са по-млади, толкова горчивината и лютивината са
по-слаби. Със застаряването им вкусът става прекалено горчив и лютив, а
и загрубяват. Поради това за консумация се използват само растения,
които не са започнали да стрелкуват (да образуват цветоносно стъбло).
Продукти за две порции:
1/2 зелена салатка
около 50 г рукола
1 морков
50 г кашкавал
20 г пармезан
50 г ементал
1 суп. лъж. мед
1 суп. лъж. балсамов оцет
1 суп. лъж. зехтин
2-3 орехови ядки
сол на вкус
Приготвяне:
Измийте добре зелената салата и руколата, и накъсайте на едри парчета. Поставете в дълбока салатиера. Почистете и настържете моркова. Добавете към салатата. Кашкавала и ементала нарежете на ситни кубчета. Добавете към салатата. Разбъркайте меда, оцета и зехтина. Залейте салатата. Поръсете с нарязаните на едро ядки и настъргания на дребно пармезан.
http://www.az-jenata.com
http://www.az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Свежа салата с бял боб
Продукти:
около 200 г бял боб
2 глави лук
2 домата
2 клонки босилек (ако нямате – 3-4 стръка магданоз)
балсамов оцет
зехтин
сол на вкус
Приготвяне:
http://www.az-jenata.com/
около 200 г бял боб
2 глави лук
2 домата
2 клонки босилек (ако нямате – 3-4 стръка магданоз)
балсамов оцет
зехтин
сол на вкус
Приготвяне:
Сварете добре боба (или използвайте такъв от консерва вече сварен). Измийте го на гевгир. В дълбока купа поставете боба, нарязания на едри кръгове лук, нарязаните на кубчета домати. Поръсете с нарязаната на ситно зеленина. Овкусете с оцета, зехтина и солта на вкус.
http://www.az-jenata.com/
Lindzi- SPAMMER
Салатата на баба
http://vkusnotiiki.net/
Lindzi- SPAMMER
Картофена салата "Цвете"
Картофена салата "Цвете"
Първо се овкусяват нарязаните картофи със сол и лимон.
В салатена чиния се нареждат - ред картофи, ред нарязан салам, майонеза, ред картофи, ред настъргън кашкавал, майонеза, ред картофи, кисели краставички и кисели чушки от консерва, майонеза…и така… докато не се завърши с настъргано яйце и майонеза.
Салатата може да се украси с малки доматчета (шери) и маслини, а майонезата се шприцова с червен пипер за цвят.
Източник: http://lasrecetasdegaby.wordpress.com/
Първо се овкусяват нарязаните картофи със сол и лимон.
В салатена чиния се нареждат - ред картофи, ред нарязан салам, майонеза, ред картофи, ред настъргън кашкавал, майонеза, ред картофи, кисели краставички и кисели чушки от консерва, майонеза…и така… докато не се завърши с настъргано яйце и майонеза.
Салатата може да се украси с малки доматчета (шери) и маслини, а майонезата се шприцова с червен пипер за цвят.
Източник: http://lasrecetasdegaby.wordpress.com/
Lindzi- SPAMMER
Салатата на Ния Данчева
http://vkusnotiiki.net/
Lindzi- SPAMMER
Свежа салата с кълнове
Продукти:
2 марули
1 краставица
2 домата
1 яйце
200 г зелени чушки
6 зелени маслини
соеви кълнове
крутони
зехтин
оцет
сол
Приготвяне:
Марулята се измива и се накъсва на едро. Подрежда се на дъното на подходяща салатиера. Краставиците и зелените чушки се режат на колела. Доматите на четвъртинки. Слагат се върху марулята и отгоре се настъргва свареното яйце. Поръсва се със соевите кълнове и крутоните. Овкусява се със зехтина, оцета и солта.
az-jenata.com
2 марули
1 краставица
2 домата
1 яйце
200 г зелени чушки
6 зелени маслини
соеви кълнове
крутони
зехтин
оцет
сол
Приготвяне:
Марулята се измива и се накъсва на едро. Подрежда се на дъното на подходяща салатиера. Краставиците и зелените чушки се режат на колела. Доматите на четвъртинки. Слагат се върху марулята и отгоре се настъргва свареното яйце. Поръсва се със соевите кълнове и крутоните. Овкусява се със зехтина, оцета и солта.
az-jenata.com
mimi_dani- спечелен за каузата
Витаминозна салата
Продукти:
2 моркова
1 глава бяла ряпа
1 глава червено цвекло.
Дресинг:
2-3 с.л. зехтин
сокът от 1 лимон
сол
1 скилидка чесън
Зеленчуците се рендосват и се поливат с дресинга. По желание може да се добави и 1-2 с.л. нискомаслено кисело мляко.
az-jenata.com
2 моркова
1 глава бяла ряпа
1 глава червено цвекло.
Дресинг:
2-3 с.л. зехтин
сокът от 1 лимон
сол
1 скилидка чесън
Зеленчуците се рендосват и се поливат с дресинга. По желание може да се добави и 1-2 с.л. нискомаслено кисело мляко.
az-jenata.com
mimi_dani- спечелен за каузата
Салата с гъби и пресен чесън
Продукти:
около 200 г гъби печурки
50 г масло
2 лъж. олио
4-5 стръка пресен чесън
1 стрък пресен лук
1/2 връзка копър
сол
черен пипер (по желание)
Приготвяне:
Почистете и нарежете печурките. Задушете в мазнината. Добавете 1/2 ч. ч. вода. Нарежете на парченца чесъна и лука. Добавете 1/3 при гъбите и оставете още 5-6 минути на умерен огън. Добавете солта и черния пипер. Свалете от огъня и поставете в салатна чиния. Добавете останалия зеленчук и копъра, нарязан на ситно. Разбъркайте и поднесете като салата, гарнитура или предястие.
az-jenata.com
около 200 г гъби печурки
50 г масло
2 лъж. олио
4-5 стръка пресен чесън
1 стрък пресен лук
1/2 връзка копър
сол
черен пипер (по желание)
Приготвяне:
Почистете и нарежете печурките. Задушете в мазнината. Добавете 1/2 ч. ч. вода. Нарежете на парченца чесъна и лука. Добавете 1/3 при гъбите и оставете още 5-6 минути на умерен огън. Добавете солта и черния пипер. Свалете от огъня и поставете в салатна чиния. Добавете останалия зеленчук и копъра, нарязан на ситно. Разбъркайте и поднесете като салата, гарнитура или предястие.
az-jenata.com
mimi_dani- спечелен за каузата
Салата яйца с майонеза за Великден
Продукти:
5 сварени яйца (на този празник те са в изобилие)
4 суп. л. майонеза
1 лъжица горчица
1 лъжичка сух чесън
1 лъжица кисело мляко
По желание може да сложите някакъв колбас и кисели краставички.
Приготвяне:
Нарязват се яйцата на ситно и се объркват с всичките продукти.Салатата се изсипва върху чиния с подредени листа маруля и се украсява с маслини.
az-jenata.com
5 сварени яйца (на този празник те са в изобилие)
4 суп. л. майонеза
1 лъжица горчица
1 лъжичка сух чесън
1 лъжица кисело мляко
По желание може да сложите някакъв колбас и кисели краставички.
Приготвяне:
Нарязват се яйцата на ситно и се объркват с всичките продукти.Салатата се изсипва върху чиния с подредени листа маруля и се украсява с маслини.
az-jenata.com
mimi_dani- спечелен за каузата
Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Страница 3 от 5
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|