Туршии!!!!
+5
ralito
teqnstal
Dani
деси
mamazavinagi
9 posters
Страница 1 от 1
Туршии!!!!
Вкусни зелени домати
Необходими продукти
Доматите се нарязват на парченца. Объркват се с всички продукти и се
оставят да престоят 2-3 часа. Зеленчукът се пълни в буркани, саламурата
се разпределя по бурканите, запечатват се и не се стерилизират.
Необходими продукти
- 6 кг зелени домати
- 2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. сол
- 700 мл оцет
- 1 ч.ч. олио
- целина
- чубрица
- 18 бр. аспирин
Доматите се нарязват на парченца. Объркват се с всички продукти и се
оставят да престоят 2-3 часа. Зеленчукът се пълни в буркани, саламурата
се разпределя по бурканите, запечатват се и не се стерилизират.
mamazavinagi- Администратор
Мариновани гъби
Мариновани гъби
необходими продукти:
500 г гъби
4-5 зърна черен пипер
1 бр. дафинов лист
1 ч.л. (5 г) горчица
1/2 ч.ч. (100 мл) оцет
1 с.л. (10 мл) растително масло
начин на приготвяне:
Най-подходящи за мариноване са младите, още затворени пресни гъби. Те се почистват, измиват се и се варят в подсолена вода около 15 минути. Слагат се в подходящ съд, добавят се черен пипер, дафинов лист и леко подсоленият, вече кипнат оцет, размесен с малко горчица. Отгоре се налива растително масло. Маринованите гъби се слагат няколко дни на хладно място.
необходими продукти:
500 г гъби
4-5 зърна черен пипер
1 бр. дафинов лист
1 ч.л. (5 г) горчица
1/2 ч.ч. (100 мл) оцет
1 с.л. (10 мл) растително масло
начин на приготвяне:
Най-подходящи за мариноване са младите, още затворени пресни гъби. Те се почистват, измиват се и се варят в подсолена вода около 15 минути. Слагат се в подходящ съд, добавят се черен пипер, дафинов лист и леко подсоленият, вече кипнат оцет, размесен с малко горчица. Отгоре се налива растително масло. Маринованите гъби се слагат няколко дни на хладно място.
Последната промяна е направена от деси на Сря 07 Май 2008, 14:14; мнението е било променяно общо 1 път
деси- Администратор
Камби с цветно зеле, оцет и мед
Камби с цветно зеле, оцет и мед
* 3 кг камби
* 1 кг цветно зеле
* 250 г мед
* 300 г сол
* 4 л оцет
* 300 г хрян
* черен пипер
Камбите се изчистват, като дръжките им се отрязват на 1 см от основата. Нареждат се в съдове. Между тях се поставят клончета от цветно зеле, настърган хрян и черен пипер. Притискат се с решетка (кръст) и тежест и се заливат със сварена и изстинала марината. Тя с приготвя като останалите продукти се слагат на котлона да врят за 5-10 минути, като медът се добавя накрая. Претакат се (източва се сока и се налива отново) 3-4 пъти докато течността се избистри.
* 3 кг камби
* 1 кг цветно зеле
* 250 г мед
* 300 г сол
* 4 л оцет
* 300 г хрян
* черен пипер
Камбите се изчистват, като дръжките им се отрязват на 1 см от основата. Нареждат се в съдове. Между тях се поставят клончета от цветно зеле, настърган хрян и черен пипер. Притискат се с решетка (кръст) и тежест и се заливат със сварена и изстинала марината. Тя с приготвя като останалите продукти се слагат на котлона да врят за 5-10 минути, като медът се добавя накрая. Претакат се (източва се сока и се налива отново) 3-4 пъти докато течността се избистри.
Dani- Администратор
Кисели краставички
Кисели краставички
необходими продукти:
10 кг краставички
200 г чесън
3 връзки копър
700 г сол
1 л винен оцет
10 л вода
начин на приготвяне:
Избират се млади краставички, приблизително с еднаква големина, желателно е да са с пъпчива повърхност. Най-подходящи са краставичките от сорта корнишон. Краставичките се измиват със студена вода, надупчват се с игла и се нареждат в съдове, на дъното на които се слагат вишневи листа, като помежду им се слагат скилидки чесън и копър. Отгоре се притискат с тежест. Заливат се със сол, оцет и вода така, че да се покрият на 4-5 см със саламура. Съдът се затваря
необходими продукти:
10 кг краставички
200 г чесън
3 връзки копър
700 г сол
1 л винен оцет
10 л вода
начин на приготвяне:
Избират се млади краставички, приблизително с еднаква големина, желателно е да са с пъпчива повърхност. Най-подходящи са краставичките от сорта корнишон. Краставичките се измиват със студена вода, надупчват се с игла и се нареждат в съдове, на дъното на които се слагат вишневи листа, като помежду им се слагат скилидки чесън и копър. Отгоре се притискат с тежест. Заливат се със сол, оцет и вода така, че да се покрият на 4-5 см със саламура. Съдът се затваря
деси- Администратор
МАРИНОВАНИ ЛУКЧЕТА
МАРИНОВАНИ
ЛУКЧЕТА
ПРОДУКТИ:
дребни лукчета (арпаджик), дафинов лист,
черен пипер, зрънца карамфил
За маринатата - на 1 л вода: 50 г сол, 50 г захар, 1 ч. ч. оцет.
Обелете, почистете и измийте лукчетата. Попарете ги за няколко минути във
вряща вода. На дъното на всеки буркан сложете по 1 дафинов лист, няколко
зърна черен пипер и 1-2 зрънца карамфил. Отгоре наредете лукчетата. Залейте
ги с вряща марината, сварена от посочените продукти. Затворете бурканчетата
и стерилизирайте 10 минути.
ЛУКЧЕТА
ПРОДУКТИ:
дребни лукчета (арпаджик), дафинов лист,
черен пипер, зрънца карамфил
За маринатата - на 1 л вода: 50 г сол, 50 г захар, 1 ч. ч. оцет.
Обелете, почистете и измийте лукчетата. Попарете ги за няколко минути във
вряща вода. На дъното на всеки буркан сложете по 1 дафинов лист, няколко
зърна черен пипер и 1-2 зрънца карамфил. Отгоре наредете лукчетата. Залейте
ги с вряща марината, сварена от посочените продукти. Затворете бурканчетата
и стерилизирайте 10 минути.
teqnstal- форум-фен
Re: Туршии!!!!
4кг камби
4кг карфиол
2кг моркови
листа целина
2 връзки магданоз
800гр оцет
400 гр захар
сол на вкус
листа вишна и дюля
--------------------------------------------------------------------------------
Измийте камбите, почистете ги от семенниците и ги нарежете на парчета. Почистете карфиола, накъсайте го на розички и го измийте. Измийте морковите, почистете ги и ги нарежете на кръгчета. Почистете целината и я нарежете на дребно.
В дълбок със поставете подготвените зеленчуци, като ръсите всеки пласт със смес от захарта и солта. Разбъркайте много добре. Захлупете съда с капак и оставете зеленчуците да престоят едно денонощие.
Прецедете сока, който са отделили зеленчуците, смесете го с оцета и го сложете на огъня да кипне.
Напълнете в стандартни буркани отцедената добре зеленчукова смес, натъпчете и залейте с горещата марината. Сложете по едно листо от дщля и вишна, съдържащите дъбилни вещества ще запазят зеленчуците хрупкави.
Запечатайте бурканите херметически с капачки и стерилизирайте в продължение на 15минути.
4кг карфиол
2кг моркови
листа целина
2 връзки магданоз
800гр оцет
400 гр захар
сол на вкус
листа вишна и дюля
--------------------------------------------------------------------------------
Измийте камбите, почистете ги от семенниците и ги нарежете на парчета. Почистете карфиола, накъсайте го на розички и го измийте. Измийте морковите, почистете ги и ги нарежете на кръгчета. Почистете целината и я нарежете на дребно.
В дълбок със поставете подготвените зеленчуци, като ръсите всеки пласт със смес от захарта и солта. Разбъркайте много добре. Захлупете съда с капак и оставете зеленчуците да престоят едно денонощие.
Прецедете сока, който са отделили зеленчуците, смесете го с оцета и го сложете на огъня да кипне.
Напълнете в стандартни буркани отцедената добре зеленчукова смес, натъпчете и залейте с горещата марината. Сложете по едно листо от дщля и вишна, съдържащите дъбилни вещества ще запазят зеленчуците хрупкави.
Запечатайте бурканите херметически с капачки и стерилизирайте в продължение на 15минути.
ralito- начинаещ
Re: Туршии!!!!
Ето една бърза и лесна трушийка от мене
Цветно зеле с моркови-в един голям буркан 3 литра сипвате до резката оцет, слагате 1 с.л сол , и два натрошени аспирина, разделяте цветното зеле на главички и започвате да редите в буркана-един ред зеле, един ред моркови нарязани на шайби, така докато напулните буркана, някъде между редовете може да слойите магданоз, затваряте бъркана и оставяте да престой към 10 дни , и може спокойно след това да и се насладите.Добър апетит
Цветно зеле с моркови-в един голям буркан 3 литра сипвате до резката оцет, слагате 1 с.л сол , и два натрошени аспирина, разделяте цветното зеле на главички и започвате да редите в буркана-един ред зеле, един ред моркови нарязани на шайби, така докато напулните буркана, някъде между редовете може да слойите магданоз, затваряте бъркана и оставяте да престой към 10 дни , и може спокойно след това да и се насладите.Добър апетит
desa_84- любител
СМЕСЕНА ТРУШИЯ
Всяка есен си приготвям тази трушия, много сполучлива рецепта!
Зеленчуци:
карфиол
зеле
червени месести камби
зелени домати
моркови
целина
Доза на подправките за компотен буркан:
1 с.л сол
2 с.л. захар
4 с.л. оцет
4-5 скилидки чесън
2 аспирина
Начин на приготвяне:
Зеленчуци:
карфиол
зеле
червени месести камби
зелени домати
моркови
целина
Доза на подправките за компотен буркан:
1 с.л сол
2 с.л. захар
4 с.л. оцет
4-5 скилидки чесън
2 аспирина
Начин на приготвяне:
Карфиолът се разделя на розички, зелето се нарязва на едро, чушките - на парчета и морковите - на кръгчета. В буркан се нареждат зеленчуците, слагат се скилидки чесън, нарязаната целина, солта, захарта, оцета и счукания аспирин. Залива се със студена вода, запечатва се и се обръща сутрин и вечер, докато се разтворят напълно подправките /около 4-5 дена/.
maggi- Администратор
БЪРЗА ТРУШИЯ
В нашето семейство я наричаме още сборджийска.
Продукти:
Продукти:
- 3 кг зеле
- 1/2 кг моркови
- 1/2 кг червени чушки
- целина
- чер пипер на зърна
- скилидки чесън
- 3-4 дафинови листа
- 130 г сол
- 200 г захар
- 100 мл олио
- 400 мл винен оцет
Нарязаните зеленчуци /морковът може да се настърже/се заливат с врящата саламура и се объркват добре с подправките. Покрива се със зелеви листа и съдът /подходящ е голяма тенджера/ се захлупва с капак. Готова е за консумация след 2-3 дена.
Трушията не е трайна, но може да се сложи в буркани, които да се стерилизират за 5 минути.
Трушията не е трайна, но може да се сложи в буркани, които да се стерилизират за 5 минути.
maggi- Администратор
Re: Туршии!!!!
Днес направих една туршия:
6кг. зеленчук
Взех : моркови,цветно зеле, бяло крехко зеле,челвено зеле, ряпа/бяла/,зелени домати,целина,камби.
1ч.чаша сол
1ч.чаша захар
1ч. чаша олио
1ч.чаша мед
1 лъжица натриев бензоат
1 бут. оцет
1 литър вода
Зеленчуците се нарязват и се заливат с марината като натр. бензоат се размива с малко вода,
разбърква се всичко и се остава в съд, след три -четери дни може да се яде.
Като стане и я пробвам ще се похваля....
6кг. зеленчук
Взех : моркови,цветно зеле, бяло крехко зеле,челвено зеле, ряпа/бяла/,зелени домати,целина,камби.
1ч.чаша сол
1ч.чаша захар
1ч. чаша олио
1ч.чаша мед
1 лъжица натриев бензоат
1 бут. оцет
1 литър вода
Зеленчуците се нарязват и се заливат с марината като натр. бензоат се размива с малко вода,
разбърква се всичко и се остава в съд, след три -четери дни може да се яде.
Като стане и я пробвам ще се похваля....
silvenaiv- VIP- персона
Re: Туршии!!!!
Салата от тиквички
Продукти:
Тиквичките се обелват и се нарязват на кубчета . Чесъна се мачка с преса. Всичко се обърква много добре в голяма тава и се пече във фурната като от време на време се разбърква до готовност. След това още гореща салатат се сипва в конфитюрени бурканчета и се обръщат с капачките надолу. Престоява така 24 часа и се прибират на хладно без да се варят.
От тази доза излизат 12-13 бурканчета.
Продукти:
- 5кг тиквички
- 5 глави чесън
- 1 пакетче копър
- 1 лимонадено шишенце оцет / не съм сигурна но май събират 200мл/
- 1 лимонадено шишенце олио
- сол на вкус
Тиквичките се обелват и се нарязват на кубчета . Чесъна се мачка с преса. Всичко се обърква много добре в голяма тава и се пече във фурната като от време на време се разбърква до готовност. След това още гореща салатат се сипва в конфитюрени бурканчета и се обръщат с капачките надолу. Престоява така 24 часа и се прибират на хладно без да се варят.
От тази доза излизат 12-13 бурканчета.
cveteto- Глобален Модератор
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|