Приготвяне на чай.
2 posters
Страница 1 от 1
Приготвяне на чай.
Виетнамски чай
* 500 мл силна отвара от чай
* захар
* 4-5 кубчета лед
* 200 г ананас, портокал, праскови или кайсии
* 1 ч.ч. (200 мл) ром
Изстиналата и леко подсладена чаена отвара се налива в стъклени чаши с няколко парченца лед. Нарязаните на кубчета плодове се поръсват с рома и се оставят да престоят кратко време, след което се разпределят поравно във всяка чашка с чая.
Ако се прибави малко сметана в чая, питието става още по-вкусно. В горещите дни може да се поднесе ледено студено и разредено с газирана вода.
* 500 мл силна отвара от чай
* захар
* 4-5 кубчета лед
* 200 г ананас, портокал, праскови или кайсии
* 1 ч.ч. (200 мл) ром
Изстиналата и леко подсладена чаена отвара се налива в стъклени чаши с няколко парченца лед. Нарязаните на кубчета плодове се поръсват с рома и се оставят да престоят кратко време, след което се разпределят поравно във всяка чашка с чая.
Ако се прибави малко сметана в чая, питието става още по-вкусно. В горещите дни може да се поднесе ледено студено и разредено с газирана вода.
Dani- Администратор
Китайски чай. Японски чай. Чай-лимонада
Китайски чай
За 1 чаша са необходими:
1 лъжичка зелен чай
1 чаша вряла вода
Чаят се поставя в предварително затоплен съд, залива се с врялата вода и така престоява 3 минути, след което се прелива в друг, предварително затоплен порцеланов съд. Поднася се в порцеланови чинийки и се пие горещ на малки глътки. Според китайците прибавянето на захар и други подслаждащи средства разваля естествения аромат на чая. Ценителите на чая пият само втората и третата чаена отвара. От силните сортове чай могат да се приготвят до 4 отвари.
****
Японски чай
2 1/2 чаени лъжички чай на 1/2 л вряла вода.
Чаят се стрива на прах в специален съд, слага се в предварително затоплена кана, в която ще се приготви чаената отвара и се залива със загрятата до 60° вода (при тази температура на водата се получава максимален аромат, но не пълно извличане на чаените съставки, обаче японците придават по-голямо значение на аромата, отколкото на екстракцията). Така приготвеният чай се поднася в малки чинийки с вместимост около 50 мл. Японският чай не се подслажда. Пие се бавно, на глътки.
****
Чай-лимонада
1/2 студена чаена отвара
1 лимон
1/2 бутилка бяло вино
4-5 супени лъжици захар или мед
парченца лед
Чаената отвара, виното, лимоновият сок, захарта или медът се разбъркват в миксер. Питието се налива в чашки, предварително напълнени с парченца лед, и по желание се добавя газирана вода.
За 1 чаша са необходими:
1 лъжичка зелен чай
1 чаша вряла вода
Чаят се поставя в предварително затоплен съд, залива се с врялата вода и така престоява 3 минути, след което се прелива в друг, предварително затоплен порцеланов съд. Поднася се в порцеланови чинийки и се пие горещ на малки глътки. Според китайците прибавянето на захар и други подслаждащи средства разваля естествения аромат на чая. Ценителите на чая пият само втората и третата чаена отвара. От силните сортове чай могат да се приготвят до 4 отвари.
****
Японски чай
2 1/2 чаени лъжички чай на 1/2 л вряла вода.
Чаят се стрива на прах в специален съд, слага се в предварително затоплена кана, в която ще се приготви чаената отвара и се залива със загрятата до 60° вода (при тази температура на водата се получава максимален аромат, но не пълно извличане на чаените съставки, обаче японците придават по-голямо значение на аромата, отколкото на екстракцията). Така приготвеният чай се поднася в малки чинийки с вместимост около 50 мл. Японският чай не се подслажда. Пие се бавно, на глътки.
****
Чай-лимонада
1/2 студена чаена отвара
1 лимон
1/2 бутилка бяло вино
4-5 супени лъжици захар или мед
парченца лед
Чаената отвара, виното, лимоновият сок, захарта или медът се разбъркват в миксер. Питието се налива в чашки, предварително напълнени с парченца лед, и по желание се добавя газирана вода.
Dani- Администратор
Грог
Класическа рецепта
Направете силен черен чай с около 125 мл вода.
В дълбока чаша сложете 2 бучки захар и налейте чая.
Накрая добавете 40 мл ром.
Той е последен, за да не му излети ароматът.
Може да подправите с индийско орехче за екзотичен вкус.
Английска рецепта
Напълнете чаша с 2/3 чай и чаена лъжичка пудра захар.
Похлупете чашата с резен лимон, колкото е отворът й.
Върху лимона постепенно налейте 50 мл тъмен ром или коняк, леко затоплен.
При сервиране запалете топлите алкохолни пари, пламъкът ще е за кратко.
Скандинавско чудо за студените дни
В 100 мл гореща вода добавете сока на половин лимон, две чаени лъжички мед и щипка-две канела.
В стъклена чаша налейте 50 мл ром и залейте с горещата смес.
Грог за вълнуващи нощи
В подходящ съд загрейте 250 мл ром, 400 мл коантро (портокалов ликьор)
100 мл сок от портокал и щипка - две канела.
Дръпнете от котлона точно преди да заври.
Смесете с 200 мл приготвен силен черен чай и разбъркайте.
Налейте във високи чаши.
Украсете с резен портокал, поръсен със смялн карамфил и пръчица канела.
Коктейлът не само сгрява кръвта, а и бил страхотен афродизиак...Наздраве!
Направете силен черен чай с около 125 мл вода.
В дълбока чаша сложете 2 бучки захар и налейте чая.
Накрая добавете 40 мл ром.
Той е последен, за да не му излети ароматът.
Може да подправите с индийско орехче за екзотичен вкус.
Английска рецепта
Напълнете чаша с 2/3 чай и чаена лъжичка пудра захар.
Похлупете чашата с резен лимон, колкото е отворът й.
Върху лимона постепенно налейте 50 мл тъмен ром или коняк, леко затоплен.
При сервиране запалете топлите алкохолни пари, пламъкът ще е за кратко.
Скандинавско чудо за студените дни
В 100 мл гореща вода добавете сока на половин лимон, две чаени лъжички мед и щипка-две канела.
В стъклена чаша налейте 50 мл ром и залейте с горещата смес.
Грог за вълнуващи нощи
В подходящ съд загрейте 250 мл ром, 400 мл коантро (портокалов ликьор)
100 мл сок от портокал и щипка - две канела.
Дръпнете от котлона точно преди да заври.
Смесете с 200 мл приготвен силен черен чай и разбъркайте.
Налейте във високи чаши.
Украсете с резен портокал, поръсен със смялн карамфил и пръчица канела.
Коктейлът не само сгрява кръвта, а и бил страхотен афродизиак...Наздраве!
Lindzi- SPAMMER
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|