Да запазим зъбите си здрави

Go down

Да запазим зъбите си здрави Empty Да запазим зъбите си здрави

Писане by Dani on Сря 23 Апр 2008, 00:26

Да запазим зъбите си здрави

Привлекателната усмивка е едно от основните неща, за които е необходимо да полагаме специални усилия.
Днес изглежда, че са налице всички условия, за да имаме красиви и здрави зъби - като се започне от различните пасти за зъби и се стигне до лечението при зъболекар без болка. И въпреки това проблемът си остава. Много рядко може да се срещне човек с "холивудска усмивка". Всички сме ходили на зъболекар, и все за едни и същи проблеми - дупчица в зъба, некачествена пломба, пулпит, умъртвяване на нерв, коронка, протеза...
А дали е възможно да се запазят зъбите? Може би. Ако обаче имаме желание и търпение за това.

ЗДРАВИ ЗЪБИ
Зъбният емайл е твърдо вещество, близко по здравина до кварца. Но с възрастта той изтънява, поддава се на механични увреждания, на колебания в температурата на въздуха, "страда" от киселините, които се съдържат в храната, както и от бактериите, намиращи се в устната кухина. Затова почиствайте зъбите си два пъти на ден: вечер и сутрин преди ядене. Правете това с мека, а не с твърда четка. След всяко приемане на храна изплаквайте устата си с вода и отделяйте остатъците от храна между зъбите с клечка за зъби.
Кариесът често се развива поради недостиг в организма на калций, затова непременно включете във всекидневното си меню продукти с по-голямо съдържание на този елемент - сирене, извара и други киселомлечни продукти, също и фасул, грах, магданоз, копър. Освен това всекидневно изяждайте по половин чаена лъжичка добре смлени и препечени във фурната яйчени черупки. Можете да ги смесвате с няколко капки лимонов сок.
Храната и напитките, които употребявате, не трябва да бъдат прекалено горещи, нито прекалено студени. Оптималната температура да е в рамките 20-40 градуса.
Яжте по-малко сладки неща и тестени изделия от козуначено тесто.
В никакъв случай не гризете със зъбите си орехи.
Киселите сокове - портокалов, от грейпфрут, мандаринов, лимонов, а също и витаминните напитки от шипкови плодове е желателно да пиете със сламка.
Когато отидете в гората, отчупете млада борова клонка и я подъвчете. Можете да направите това и с клонка от хвойна или ела. Много полезен, поради бактерицидните си свойства е и коренът от аир, ако разбира се разполагате с такъв. Него можете не само да дъвчете, ни и да си направите настойка - една супена лъжица смлени корени се заливат с чаша гореща вода, сместа ври 10 минути, престоява 2 часа, прецежда се и с нея се изплаква устата след ядене. Процедурата трае 2-3 минути.

ЗДРАВИ ВЕНЦИ
Не е достатъчно само да се справите с кариеса. Необходимо е не само зъбите, но и венците да са здрави. Както показва статистиката, до загуба на зъбите води не кариесът, а пародонтозата. Това е заболяване на венците, от което страда 90 на сто от населението. При това то може да се развие още на 20-годишна възраст, а след 50-годишната възраст вече никой не е застрахован от него. При пародонтоза основата на зъба се оголва, зъбите се разклащат и започват да падат. И то не само болните. Дори съвършено здравите също могат да започнат да падат. И не на последно място, пародонтозата е причина за много неприятен дъх от устата.

Непременно идете при стоматолога си, за да отстрани зъбния ви камък. Този налеп в основата на зъбите става причина венците да се оттеглят постепенно от тях и да се образуват "джобове", в които се натрупват хранителни остатъци и се развиват всевъзможни болестотворни бактерии.
Включете в менюто си твърди зеленчуци - зеле, моркови, ряпа, репички в суров вид, сварени или задушени.
Много полезно е 2-3 пъти на ден да изплаквате устата си с настойка от жълт кантарион, невен, коприва, бял равнец и живовлек. Заливате 2 супени лъжици от всяка една от тези билки с чаша гореща вода, оставяте сместа да ври още 15 минути, след това да се утаи 45 минути. Изстудявате я и я прецеждате. Така настойката е готова и след като сте изплакнали устата си с нея, втривате във венците си смес от мед и готварска сол в съотношение 2:1.

Не пропускайте да правите тези процедури и винаги ще бъдете със здрави зъби.

_________________
Да запазим зъбите си здрави Doddds10
Да запазим зъбите си здрави __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Да запазим зъбите си здрави Empty Какво е полезно и какво вредно за зъбите

Писане by Dani on Сря 04 Фев 2009, 20:45

Какво е полезно и какво вредно за зъбите!

Всекидневната грижа за зъбите и устата има някои правила, които специалистите препоръчват да бъдат спазвани, за да се избегнат проблемите в дългосрочен план. Може би знаете някои от тях, но какво пречи да проверите най-важните препоръки.


За зъбите е добре:

• Да се избира не тази паста за зъби, която ви устройва като цена или дизайн, а която е подходяща за вас. За тази цел се посъветвайте с вашия стоматолог.

• Да се използват конци за зъби. Четката за зъби мие само откритите повърхности на зъбите, а микробите разрушават емайла и в пространствата между зъбите. Препоръчва се с четката да се почиства и езика.

• Да се използва електрическа четка за зъби - тя чисти не всички зъби наред, а всеки поотделно. Още по-ефективна е ултразвуковата електрическа четка, която според специалистите е способна да унищажава бактериите дори върху скрития под венците емайл на шийката на зъба.

• Да се мият не по-малко от 3 минути - всеки зъб трябва да се "измита" по 8 пъти по посока от венците надолу.

• Да се посещава стоматолог не по-рядко от веднъж на половин година. Той ще прегледа зъбите, ще отстрани зъбния камък и ще излекува болния зъб.

• Да се употребява дъвка без захар, при това само след ядене. Също от време на време да се гризе морков или ябълка. Те почистват и заздравяват зъбите.

За зъбите е вредно:

- Да се гризат ядки, да се отварят бирените капачки и изобщо да се използват зъбите за подобни неща.

- Дълго време да не се сменя пастата и четката за зъби. Понякога е очевидно защо ни трябва нова четка, но в никакъв случай не трябва да се пренебрегва значението на пастата.

- Да се избелват зъбите със средства, които съдържат твърде активни вещества. Агресивното химическо въздействие на препарата за избелване няма да удължи срока на здравина на зъбите. Стоматологът ви може да ви препоръча какъв продукт да използвате.

- Да се посещават клиники и зъболекари, чиято репутация не е доказана. От значение е и психологическата ви настройка - изберете си стоматолог, който ви допада. При избора се ръководете повече от качеството, което ще получите, а не толкова от цената.

- Да изпитват температурни контрасти, например да се поръчва кафе със сладолед. Зъбната тъкат поради бързата смяна на температурата ту се свива, ту се разширява и върху емайла се образуват пукнатини, които позволяват на микробите да аткуват зъба.

- Да се занимаваме със самолечение - то е само отложена визита при стоматолога.

- Да се пуши. Пушенето води до бързата поява на т.н. "налеп на пушача" и провокира рак на езика.

_________________
Да запазим зъбите си здрави Doddds10
Да запазим зъбите си здрави __1117486800_49462_5_1_1_3_2_2_1
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Да запазим зъбите си здрави Empty Някои плодове увеличават риска от кариес

Писане by mamazavinagi on Пет 20 Фев 2009, 14:55

По правило те съдържат повече органични киселини.

здраве.bg

Кариесът възниква поради различни причини, но колкото повече сладки
неща ядем, толкова по-голям е рискът от появата на проблеми със зъбите.
Излишъкът на киселини в различните продукти също оказва отрицателно
влияние на състоянието на зъбите. Схемата е проста: под въздействието
на киселините се разрушава емайлът, а след това микроорганизмите
проникват в по-дълбоките тъкани на зъба.

Плодовете и зеленчуците съдържат достатъчно вредни за зъбите
въглехидрати и особено органични киселини (в различно съотношение и
количество).

Затова растителната храна може да се раздели на две групи. В първата
влизат плодовете и зеленчуците, които способстват за развитието на
кариеса, а във втората – тези, които не защитават зъбите, но нанасят
по-малка вреда.

Към първата група се отнасят бананите, фурмите, ананасът, гроздето,
картофът, зеленият грах, смокините, сладките сортове ябълки. Те
съдържат голямо количество въглехидрати. В южните плодове тяхното
количество е значително по-голямо, отколкото в тези, които се отглеждат
в средните географски ширини.

Освен това според последните данни на учените, днешните плодове не са
същите като плодовете преди 10 и повече години. Ябълките тогава са
съдържали 10-11% захар, а днес – до 15%. Изсушените или преработени
плодове (сладко, компот и т.н.) могат да бъдат още по-вредни за зъбите.
Полезните в много отношение сушени плодове всъщност са вредни за
зъбите.

Нарът, цитрусовите плодове, касисът и боровинките съдържат и голямо
количество органични киселини и затова те са включени към тази рискова
първа група. Към нея могат да се причислят марулите, магданозът,
целината, спанакът.

Към продуктите, които не са вредни за зъбния емайл се отнасят следните
зеленчуци: краставици, зеле, тиквички, тиква, патладжан, репички,
моркови.

Не мислете, че е правилно да се откажете от плодовете и зеленчуците от
първата група. Те съдържат много полезни вещества, в това число и
незаменимия за зъбите флуор. Органичните киселини пък приемат активно
участие в синтеза на белтъчините, мазнините и въглехидратите и регулират минералния обмен.

Плодовете и зеленчуците трябва да се употребяват правилно, като се спазват елементарните правила за безопасност:

• Всичко трябва да има мярка. Дори продължителната употреба на цвекло може да предизвика кариес.

• Зъбите трябва да бъдат предпазени от наднормено количество киселини.
Затова разреждайте плодовите сокове с вода и по-добре ги пийте със
сламка.

• Стремете се да приемате “кариесни” плодове и зеленчуци по време на основното хранене, а не след ядене или между храненията.

• Не забравяйте за хигиената на устата. След всяко хранене задължително
я изплаквайте с преварена вода, дори да сте консумирали безвредния за
емайла на зъбите патладжан.

Не си мийте зъбите веднага след употребата на сок, плодове или
зеленчуци. Горният слой на емайла леко омеква поради съдържащите се в
растителната храна органични киселини и абразивните съставки на пастата
за зъби може да навредят.

Ако след употребата на плодове възникват неприятни усещания по венците
и зъбите, не отлагайте и веднага потърсете помощта от стоматолог.
Своевременно назначените процедури за заздравяване на венците,
специализираните зъбни пасти и различните медикаменти ще помогнат да се
намали чувствителността на зъбите и ще ги предпазят от разрушаване.

http://zdrave.bg
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Да запазим зъбите си здрави Empty Re: Да запазим зъбите си здрави

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите