Мама Завинаги форум
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Хранене на детето !

4 posters

Go down

info Хранене на детето !

Писане by mavi Съб 03 Май 2008, 01:06

Хранене на детето след едногодишна възраст

Хранене на детето ! Dx300_10

Направихме малко проучване сред родители и детски учители в страната и установихме, че в храненето на децата у нас се допускат нежелани грешки. На фона на едно изобилно хранене в детските градини, къдете не рядко калориите надхвърлят необходимите, вкъщи вечер родителите продължават да претоварват детето си с месо, масло, пържени храни и тестени десерти. Подценява се значението на зеленчуците и плодовете в менюто на децата.

След навършването на една година, детето преминава от бебешка на така наречената "обща" храна. Каква обаче да бъде тя? Какви продукти да включва и какво количество? По тези въпроси родителите често не са наясно.

И понеже най-общо се знае, че за да расте, детето се нуждае от повече храна, стремежът е да му се дават едва ли не количества, които възрастните консумират! В резултат у нас зачестяват случаите на прехранване и затлъстяване на децата още от най-ранна възраст, а родителите им се радват, като смятат, че пълнотата е показател за добро здраве. Съвременната наука обаче е доказала по безспорен начин, че затлъстяването е свързано с не по-малко рискове за здравето от недохранването.

Сериозна е тревогата на лекарите от цял свят за преодоляване на този проблем. Осъзнава се необходимостта от мерки против прехранването и обездвижването на децата, което нараства особено в градовете. Децата често са принудени да прекарват в стаята по-голямата част от деня, без възможност да тичат и да играят на свобода, каквато са имали родителите им. Лишаването на децата от възможност да играят на открито означава ограбване на тяхното здраве, върху което заслужава сериозно да се помисли. Това е една от предпоставките и за затлъстяването.

След една, една година и половина детето се храни 4-ри пъти дневно през 3 ½ - 4-ри часа. Толкова време е необходимо, за да се смели храната в стомаха. Ето и примерен хранителен режим:

- На закуска трябва да се дават млечни храни: мляко с ориз, с грис, с кифла, кекс, козунак или чай с млечни продукти: сирене, кашкавал, извара. Количеството е 250-300г и допълнително по 60-100г пресни плодове и зеленчуци: домати, моркови, зеле. През зимата те могат да се заместват със сокове, нектари, сушени плодове. Зеленчуците, зърнените храни и плодовете са главни доставчици на минерални вещества и витамини, но и на несмилаеми баластни вещества, които имат голямо значение за нормалното храносмилане.

- За обед детето може да получи общо 350-450г храна. От това количество 50-100г трябва да бъдат супа, до 150г - второ ястие (зеленчуци с месо или риба и два пъти седмично без месо), 40-50г салата, 30-50г хляб и около 150-200г плодове или плодов десерт. В постните дни на обяд трябва да се дадат други животински продукти (яйце, сирене, извара, мляко) с ястието или с десерта.

- На вечеря се препоръчва постно ястие със зеленчуци 150-200г, малко салата и хляб, 150-200г кисело мляко или друг млечен десерт. При това продуктите трябва максимално да се разнообразяват. Ако например на обяд ястието е с картофи, супата трябва да бъде с домати, грах и др., салатата може да бъде с чушки или моркови със зеле, а вечерята - фасул, гювеч или друго ястие със зеленчуци. Ако на обяд ястието е с ориз, за вечеря не бива да се дава пак.

Разбира се има индивидуални разлики. Някои деца имат по-малко хранителни нужди и се задоволяват с по-малко количество храна. При здраво дете апатитът отразява доста добре нуждите на организма, затова то никога не бива да се храни насила. И да не се забравя, че хранителните навици се изграждат от ранна възраст и се запазват за цял живот.
mavi
mavi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

info Re: Хранене на детето !

Писане by mamazavinagi Сря 21 Май 2008, 20:04


<>

От каква храна се нуждае детето на възраст от 4 до 16 години?

По принцип децата от три до шест години могат да
ядат всичко, което ядат и възрастните. Не понасят лесно трудно смилаеми
храни като леща, боб, фасул, тъй като стомахчето им все още не е готово
за такова натоварване.
Следната таблица представя необходимите количества хранителни вещества, от които всяко дете се нуждае.
Хранене на детето ! 4-6god_hrana

Смесена храна(животинска и растителна) за деца от 4 до 6 години



Напитки Хляб, зърнени храни Картофи, макарони, ориз Зеленчуци Плодове Мляко и млечни продукти Месо, колбаси Яйца Масло, маргарин, олио Торта, сладки Мармалад, захар
мл/ден гр/ден гр/ден гр/ден гр/ден мл/ден гр/ден бр/седмица гр/ден гр/ден гр/ден
600-800 80-170 80-120 100-180 100-180 300-350 40-60 1-2 10-20 50 10

Здравословно хранене за ученици

Децата в училище се нуждаят от повече храна в сравнение с възрастните.
Това се дължи на факта, че те изразходват повече енергия: писане на
домашни, лудуване в свободното време. За всяко дете е много важно да
има постоянен режим на хранене: препоръчват се три основни и две
междинни хранения на ден. Основното хранене не трябва да е много
солено, мазно или прекалено богато. Междинното хранене трябва да съдържа предимно пресни плодове или зеленчуци.
Хранене на детето ! 7-12_god_hrana

Смесена храна за деца от 7 до 12 години


Напитки Хляб, зърнени храни Картофи, макарони, ориз Зеленчуци Плодове Мляко и млечни продукти Месо, колбаси Яйца Риба Масло, маргарин, олио Торта, сладки Мармалад, захар
мл/ден гр/ден гр/ден гр/ден гр/ден мл/ден гр/ден бр/седмица гр/седмица гр/ден гр/ден гр/ден
900-1000 170-200 120-180 200-230 200-230 400-420 70-80 2-3 150-180 25-30 50 10
Здравословно хранене през пубертета


Младежите често имат недостиг на определени
вещества в организма. Особено липсата на витамини се среща най-често.
Това е така, защото консумират повече готова храна(хамбургери), захар и
сол. Който се чувства постоянно уморен, трябва да приема повече Витамин
B1, който се съдържа в пълнозърнестите продукти. Добрата обмяна на
вещества се поддържа с Витамин В2(жълтък, мляко, риба, месо).
Отпадналостта може да се дължи и на липсата на желязо. Тогава помагат
ядки, плодове и зелени зеленчуци. През последните години учени са
установили, че младежите поемат много малко калций, йод и цинк, т.е.
по-малко мляко, сирене и морска риба.
Хранене на детето ! Puber_hrana


Смесена храна за младежи от 13 до 16 години


Напитки Хляб, зърнени храни Картофи, макарони, ориз Зеленчуци Плодове Мляко и млечни продукти Месо, колбаси Яйца Риба Масло, маргарин, олио Торта, сладки Мармалад, захар
мл/ден гр/ден гр/ден гр/ден гр/ден мл/ден гр/ден бр/седмица гр/седмица гр/ден гр/ден гр/ден
1200-1400 280-300 200-250 250-300 250-300 450-500 90 3 200 30-35 80 20
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

info 8 факта за храненето на децата

Писане by cveti555 Чет 21 Авг 2008, 14:39

8 факта за храненето на децата
Хранене на детето ! 374

По отношение на храненето на децата си, родителите често подхождат неправилно.


За да се разбере най-добре какво и по какъв начин яде детето, трябва да
се знае физиологията на неговото развитие. Предлагаме ви няколко факти,
които ще ви помогнат да разберете как растат децата и какво трябва да
ядат в зависимостт от тяхното порастване.

1. След първата година растежът на детето значително се забява.
През първата година детето прави рязък скок в ръста и теглото си.
Средно килограмите се увеличават 3 пъти, а височината - с около 25 см.
След това темповете на растеж значително намаляват. Това е нормален
процес. Ако детето расте през 2-та, 3-та или 4-та си година толкова
бързо, колкото през първата, това е показател за сериозно заболяване.

2. След първата година детето се нуждае от по-малко калории.
С порастването детското тяло става по-стройно, организмът се нуждае от
по-малко количество енергия заради променилите се пропорции, а също
заради забавения растеж и затова може да ви се стори, че децата между 2
и 5 години се хранят по-лошо, но това е нормално.

3. Децата променят своите хранителни предпочитания.
Те могат да употребяват различни продукти в продължение на дълго време,
а после изведнъж да престанат да ги ядат без видима причина. Децата
могат да се хранят добре няколко дни, а след това да започнат да
капризничат и да не искат да ядат. Много рядко детето приема еднакво
количество храна всеки ден.

4. Децата се раждат с вродено предпочитание към сладката храна и съпротива към киселата.
Кърмата е сладка. Това е храна, която детето е генетично програмирано
да получава и то свиква с нейния вкус. Всички останали вкусове то
трябва да опознае по-късно, а предпочитанията се развиват с времето.
Детето задължително трябва да приема различна храна. Вие можете да
формирате неговите предпочитания в храната, въвеждайки едни или други
продукти. Но има деца, които си остават “любители на сладките неща” за
цял живот.

5. Децата са подозрителни към новите продукти.
Колкото и да се съпротивляват децата, те трябва да получават различни нови продукти. Ако детето е много взискателно не
му предлагайте нови храни повече от веднъж или два пъти седмично. Не
бъдете твърде агресивни, процесът на свикване с новата храна е бавен,
правете всичко без да бързате, но достатъчно настоятелно.

6. Децата не могат да изяждат голямо количество храна 3 пъти дневно.
Ако очаквате дете на 3-5 години три пъти дневно да изяжда достатъчно
количество храна, то вие очаквате от него невъзможното. Детето може да
изяде голяма закуска, но тогава обядът няма да бъде изяден напълно, а
за вечеря детето няма да поиска почти нищо.

7. Апетитът на детето намалява към края на деня.
С този факт трябва да се наясно всички родители. Те не трябва да
заставят детето да яде много, за да навакса пропуснатото през деня.

8. Не всички деца обичат да ядат.
Това несъмнено е така. Всяко дете си има своите навици и предпочитания,
с които трябва да се съобразявате при съставянето на менюто и да не
искате невъзможното. Всъщност показател за това са и възрастните -
някои обичат да ядат, защото получават удоволствие от храната, а други
ядат просто, защото това е необходимо.
cveti555
cveti555
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

info Кои са рисковете от неправилното хранене на детето

Писане by mamazavinagi Вто 28 Окт 2008, 13:39


Какви са рисковете от системното недохранване на детето


• Общо недохранване ( белтъчно-енергийна недостатъчност).
Продължителният недостиг на белтъци и енергия води до хипотрофия, със
забавяне до спиране на растежа, намаляване или изчезване на подкожната
тлъстина. Същевременно с това намалява активността на храносмилателните
ензими, което затруднява смилането и усвояването на храната. Намалява и
устойчивостта на организма към инфекции.


• Сериозен здравен проблем, особено в кърмаческа възраст, е желязонедоимъчната анемия, особено при хранене с краве мляко, което е бедно на желязо.


• През зимно-пролетния сезон, когато консумацията на пресни
зеленчуци и плодове намалява, зачестява недостигът главно на витамини С
и А (хиповитаминоза).


Какви са рисковете от системното прехранване на детето


• Системното прехранване на детето води до наднормено тегло, което в началото обикновено радва родителите, защото те го считат за израз на «добро здраве».

Затлъстяването в ранна детска възраст е предпоставка за
възникването на редица сериозни заболявания в по-късна възраст -
атеросклероза, сърдечен инфаркт, захарен диабет, повишено кръвно
налягане.


Пълното дете
не е по-здраво, напротив, то боледува
по-често и бъдещото му здраве е изложено на повече рискове.
Затлъстяването, което обикновено е в резултат на системно прехранване
още в детска възраст, се съпътства от промени в обмяната на мастите и
въглехидратите, които могат да имат трайни последици. Настъпва
4-5-кратно увеличение на мастните клетки, което се запазва за цял
живот. В страни, в които децата се прехранват и консумират повече
животински мазнини и захар, се откриват начални атеросклеротични
промени в кръвоносните съдове още на 3-4-годиш-на възраст, докато при
останалите - едва към 20-годишна възраст.


• Консумацията на повече захар - подсладени храни и напитки -
предизвиква покачване на глюкозата в кръвта и усилено отделяне на
хормона инсулин. Увеличава се синтезът на мазнини и се повишава нивото
им в кръвта. Намалява поносимостта към захари и детето е застрашено от захарен диабет.
Доказано е, че кърмачетата приемат до 25% повече храна, когато към нея
е добавена захар. У тях се създава привикване и трайно предпочитание
към сладки храни, което е предпоставка за системно прехранване и
затлъстяване. От друга страна, захарта благоприятства развитието в
устната кухина на микроорганизми, които разграждат зъбния емайл и
предизвикват зъбен кариес.
• При консумация на повече белтъчни храни (млечни продукти, месо, яйца), а на малко растителни храни
съществува риск от прехранване с белтъци, което също има неблагоприятен
ефект върху организма. Детето расте по-бързо, организмът му не само
съзрява, но и остарява по-бързо. Устойчивостта към инфекции намалява както при недостиг, така и при системно претоварване с белтъци.

Увеличената консумация на мазнини (масло, тлъсти меса,
пържени храни, мазни ястия и десерти) също е условие за прехранване и
затлъстяване на детето. Мазнините доставят много енергия, водят до
засища-не на детето и отказ от зеленчукови, зърнени и други храни,
доставящи повече витамини, минерали и баластни вещества, които
предпазват от запек, атеросклероза, рак на дебелото черво и други
хронични заболявания в по-късна възраст.

Консумацията на солени храни води до задръжка на повече натрий и вода в тъканите и предразполага към повишено кръвно налягане.
Създава се привикване, с предпочитание към солените храни, което се
запазва за цял живот. Затова към бебешките храни не бива да се добавя
сол!


Според съвременните схващания за профилактика на най-честите
хронични заболявания в зряла възраст (атеросклероза, сърдечен инфаркт,
високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване и някои ракови
заболявания) е важно:
• да избягвате прехранването и затлъстяването на де тето от най-ранна възраст;

• да му създавате правилни хранителни навици.


Ето защо храната на детето трябва да бъде:

• по-малко сладка

• нетлъста

• безсолна

• разнообразна

• богата на зеленчуци, плодове, варива и зърнени xpaни


Важно е винаги да се съобразявате с апетита на детето, а не да
го храните насила. Когато дететo е здраво, апетитът обикновено отразява
потребностите на неговия организъм!

www.lekar.bg


Последната промяна е направена от tuci_iv на Вто 28 Окт 2008, 13:41; мнението е било променяно общо 1 път
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

info Зимното меню- хранене на детето през зимата

Писане by mamazavinagi Съб 08 Ное 2008, 13:40

Ниските температури принуждават детския организъм да работи с удвоена сила, за да компенсира енергийните загуби, и рязко снижават способността му да се съпротивлява на различни инфекции. Затова е много важно в този период правилно да организирате храненето на вашето мъниче. Как да го направите?

Пресни плодове и зеленчуци

Зимата е сезон, в който е типично продължителното отсъствие на пресни местни плодове и зеленчуци, а те все пак са източници на важни витамини – витамин С, фолиева киселина, каротин, някои минерални соли (основно калий). Въпреки това магазините предлагат изобилие от вносни плодове и зеленчуци. Разбира се, превозът и съхранението им водят до загуба на ценни хранителни вещества (особено витамин С), друг недостатък е, че не притежават и обичайния си аромат и вкус заради обработката с консерванти. Затова е особено важно да ги миете с топла вода преди консумация.

Плодове

Портокали и мандарини – това са „зимните” ни плодове. В страните, в които ги отглеждат, сезонът на зреене настъпва в навечерието на нашите новогодишни празници. Затова те са най-ценни в този период (през лятото обикновено са миналогодишни и не си струва да ги купувате). Сред широкоизвестните достойнства на цитрусите, освен изобилието от витамин С, има и още едно – портокалът съдържа биофлавоноида – инозит, който действа благоприятно на нервната система и подобрява работата на стомаха. Фрешовете от цитрусови плодове са полезни, когато се консумират до 10-15 минути след приготвянето им, защото витамин С много бързо се разрушава.

Голям недостатък на тези плодове е високата им алергенност, поради което се изключват от храната на предразположени към алергия и алергични деца. Заради съдържанието на етерични масла, които възбуждат храносмилателната дейност, и употребата им по време на обострени заболявания не се препоръчват.

Банани – те също са утвърдили мястото си в детското хранене, при това целогодишно. Макар и да отстъпват на цитрусите по съдържание на витамин С, бананите са източник на каротин и калий. Те обаче също са алергени, поради което консумацията им при алергични деца не се препоръчва. Не са желателна храна и при деца с наднормено тегло.

Фурми – те са източник на витамин С, но са твърде сладки, поради което не са препоръчителни при деца с наднормено тегло. Внимателно трябва да се подходи и при деца, склонни към алергия.

Зеленчуци

Разбира се, най-популярният зеленчук през зимния период е картофът, който също е източник на витамин С. Макар да не е лидер по съдържанието на този витамин, той осигурява на организма нужната му аскорбинова киселина, съдържа и много калий.

Зеле – източник на витамин С, биофлавоноиди, голямо количество целулоза. Киселото зеле е рекордьор по наличието на витамин С. То може да бъде предложено на дете, което е навършило 3 години, в неголямо количество, във вид на салата – 30-50 грама. Трябва обаче да се има предвид, че киселото зеле съдържа вещества, които могат да бъдат алергени за предразположени деца – в процеса на ферментация на зелето се появяват гъбични алергени.

Морков - съдържа голямо количество каротин и целулоза. Каротинът се усвоява по-добре при кулинарна обработка, отколкото в сурово състояние.

Лук и чесън – през зимния сезон тези зеленчуци имат най-голямо значение за здравето на децата. Благодарение на антимикробните си свойства те са незаменими в периоди на възход на простудните заболявания. Тяхното приемане е позволено след 8-9-и месец. Лукът и чесънът могат да се добавят при подготовката на супи и пюрета в смлян вид. Количеството трябва да е минимално, за да не се усеща вкусът им в храната. Тези принципи се спазват до навършване на три години на детето. След тази възраст е допустимо прибавянето на суров лук в салата и неголямо количество стрит чесън в супата, след като е сготвена.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

info Риба, орехи и ленено масло задължителни в менюто на хлапетата

Писане by mamazavinagi Съб 20 Дек 2008, 12:30

Хранене на детето ! Th_10438Ползата от омега-мастните киселини е несъмнена, но трябва ли да ги даваме и на децата си?

Науката отдавна е отговорила положително на този въпрос, като е доказала, че те:

• Проникват през плацентата и осигуряват пълноценно развитие на
централната нервна система и изхранване на плода при бременност.
Съдържащите се в рибеното и лененото масла омега-3 киселини ЕРА и DHA
са незаменими за изграждането на клетъчната структура на нервите,
мозъка и ретината на очите. Многобройни проучвания установяват
оптималното развитие на мозъчните структури на бебетата от редовния
прием на есенциални мастни киселини по време на бременността на
майката.

• Подкрепят имунната система при инфекции на горните дихателни
пътища, отити, атопичен дерматит, астма. Увеличават устойчивостта към
инфекциозни заболявания, което ги прави особено полезен продукт за
приемане от подрастващи.

• Може дори да се говори за дългосрочно въздействие на
есенциалните мастни киселини върху способността на учене на децата
поради подпомагане развитието на концентрацията и трайно фокусиране на
вниманието. Причината е подобряване на предаването на нервните импулси
в централната нервна система, а това влияе благоприятно върху
интелигентността на детето.

• Установено е, че при деца, страдащи от ADHD (заболяване,
свързано с хиперактивност и неспособност за съсредоточаване), аутизъм,
депресия, дислексия и диспараксия, концентрацията на киселината DHA е
значително по-ниска от нормалното. Внасянето й в орга-нима всекидневно
с храната е добър терапевтичен подход и на практика драматично
подобрява поведението и състоянието на тези деца.

• Особено подходящи са омега-мастните киселини при деца с
наднормено тегло, а такива са вече 20% от подрастващите в България,
защото създават чувство на ситост за много дълго време и действат върху
психологичните процеси, пораждащи зависимости от храната. Друг доказан
полезен ефект е активното им въздействие при изгаряне на излишните
мазнини в организма, а оттам и поддържане на оптимално и здравословно
тегло.

• Подобряват жизнения тонус, дават енергия и увеличават издръжливостта на децата особено при активни занимания със спорт.

• Повишават устойчивостта на стрес и подобряват настроението.

• Продуктите, богати на омега-3 мастни киселини, защитават децата
от захарен диабет тип I, особено тези с наследствена предразположеност
към заболяването. Механизмът на защитното действие на омега-з мастните
киселини е неизвестен. Предполага се, че те въздействат върху
ферментите, участващи в развитието на възпаление. А то се смята за
пусков фактор за развитието на диабета от тип 1.

Омега-з мастни киселини пазят малките от диабет

Учените от University of Colorado са проучили ролята на диетата
върху състоянието на здравето на децата, при които има висок риск от
развитие на захарен диабет от тип I. Установено било, че децата, които
редовно употребявали продукти, богати на омега-з мастни киселини, 55%
по-рядко заболявали от захарен диабет от I тип. И още един научен факт
- оказало се, че децата, в чиито клетки имало голямо количество омега-з
мастни киселини, с з7% по-рядко заболявали от захарен диабет от тип I.

При вече развит захарен диабет имат важна роля за профилактика на усложненията.

www.chudesa.net
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

info Здравословно хранене при децата - Изграждане на навици

Писане by styyni Съб 11 Сеп 2010, 23:14




Хранене на детето ! Zdravoslovno-hranene
Детето ни е с наднормено тегло и не му позволяваме да посяга към шоколада, а ние си хапваме пред него. Забраната не е начин да подобрим храненето му, по-добре е да му даваме личен пример и да изградим навиците му закачественото и здравословно хранене.

"Децата до 8-12 години не участват съзнателно в процеса на хранене. Затова какво ще има на трапезата са изцяло отговорни родителите илихората около тях. Когато кажеш на едно дете да не яде нещо определено,то го възприема само като забрана и не може напълно да разберепричините за настояването ни, особено ако вижда как възрастните гоправят", обяснява диетологът Ипократис Пападимитрикос. За да има дететони нормално за възрастта и височината си тегло, трябва от малко да муизградим навици за хранене, които то да спазва без усилие през целия сиживот. Ако е възпитано с години коя храна е полезна и коя е деликатес,няма да се налага да спазва диети, когато порастне. Много коха, коитоидват при мен, ме питат:"Сега като свалих килограми, кога ще мина нанормално хранене?". Хората са склонни да възприемат храненето, което имсъздава физически и психически дискомфорт като нормално, а това, коетопоситгаме в кабинета и им създава комфорт, възприемат като нещовременно. Не е добре да си поставяме срокове за отслабване, а да не сеналага да пазим диети", подчертава специалистът.

Не показвайте любовта си чрез храна

В днешно време все още в много семейства майките искат да покажатобичта си към децата си, като прекарват времето си в готвене иподнасяне на различни калорични деликатеси. Това обаче повишавахолестерола, създава рискове за сърдечно-съдови заболявания и съкращаваживота.

Не използвайте храната като награда или наказание

Всички сме чували реплика от рода: "Ако слушаш, ще ти купя шоколад илище ти взема детско меню, както и "ако не слушаш, няма да ти дам..."Искаме ли да го наградим, е по-добре да го заведем на разходка, взоологическата градина или да покараме заедно колело. И когао порастне,след труден ден, ще отиде в парка или на масаж, а няма да влезе вресторант и да преяде.
Не е добре и храната да се приема като вид занимание. Някои родителине искат да си играят с децата и да за са по-спокойни, им отварят чипси им пускат телевизора, което е съвсем погрешно. Не е добър и подходът,ако то скучае, да го питате:" Маме, да ти направя ли нещо за хапване?"
Като отивате на гости, където има деца, не им вземайте шоколад, а нещо,което да развива творческото им мислене - топка, пъзел, свирка. Не едобре детето да асоциира ходенето на гости при баба и при дядо с храна.

Един ден в седмицата за деликатеси

Създайте им навик, че 6 дни от седмицата е добре да се приема полезна издравословна храна, а на седмия може да си позволят малки изкушениянавън, като торти, шоколади или сандвичи от заведения за бързо хранене.В менюто на малките трябва да преобладават зеленчуци, месо, риба,плодове, пълнозърнест хляб, сирене, прясно мляко, ядки, без газиранинапитки, сладки, захар. Това не ги прави забранени, а просто не трябвада преобладават. С времето неусетно децата ще спрат да искат такиванеща през седмицата и ще знаят, че те са за свободния ден. И незабравяйте - не дръжте чипсове и шоколадови бонбони в шкафа. Акокупувате такива храни за себе си, то ще намери начин да ви омилостиви ида си похапва от тях. Чусто децата нямат мярка за количеството, особеноако гледат телевизия.

Свикнете ги да обичат плодовете и зеленчуците

Много деца се мръщят на зеленчуците, затова приложете няколко трика.Преди да направите салата, ги накарайте да изберат какво да има в нея.Дете, което "само" е направило салатата, е по-вероятно да се храни снея. Освен това сервирайте зеленчуците преди основното хранене, когатоса най-гладни. Нарежете морковчетата на пръчици, за да е красиво изабавно, докато малките ги хапват.

Редовно ли хапват?

Сега учениците са доста ангажирани с училище, спорт, пиано, езиковикурсове и понякога нямат време да хапнат, а е важно да закусват,обядват и вечерят. Свикнете ги да си носят закуска в училище, вместо даси купуват сандвичи с пържени кюфтета и кебапчета или пици. По-добре еда знаете какво ядат и да им приготвите сандвич с черен хляб, резендомат, филе и качествено сирене.

Нека порциите са малки

Децата не могат да развият усет към количествата и лесно могат да придобият навик да поглъщат храната от препълнени чинии.
Ако сте на гости и порцията е голяма, не ги карайте да изяждат всичко!

Да не използват храната за задоволяване на липсващи емоции

Децата, които преяждат и имат такава склонност, изпитват лека и скритадепресия и страдат от недостатъчно внинамие. Наблюдавайте дали дететоВи прекалява с храната, когато се чувства самотно или разстроено и муобръщайте повече внимание. Ако не го направите, когато порастне, щетърси утеха в храната в труден момент.
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

info Детско меню за здрава есен и зима

Писане by styyni Вто 28 Дек 2010, 08:44

Хранене на детето ! Bebo7-150x150
Детското меню за здрава есен и зима.
Какво да бъде то? Какво да сипем в
купичката на мъника, та хем да му е вкусно – хем да се храни
здравословно в сезоните с малко слънце и по-беден асортимент
На практика изборът съвсем не е беден. Да започнем с нещо задължително –
плодовете и зеленчуците. Има ги на пазара и в магазина целогодишно, но –
естествено – зимните домати и краставици съвсем нямат летния вкус и
аромат. Един съвет: дечурлигата не отказват купичка крем-супа,
в която сме пуснали да врат един картоф, една тиквичка, един-два
моркова, чушка, кервиз, броколи, карфиол, стрък магданоз…и още каквото
ви дойде на ума. Всичко това – пуснато в кипналата вода по реда на
времето, което е нужно за сваряването му. Накрая – бучица краве масло,
няколко минути с блендера, и готово. С две думи – колкото повече
зеленчуци, но с минимална топлинна обработка гребне с лъжичката си
детето, толкова по-сигурна е заявката за здраве. А помните ли от
собствените си детски години на какво миришат Коледа и Нова година? Ами
да – на портокали,
на мандарини. Втората половина на декември е времето, когато пристигат
първите цитруси от новата реколта. Внимание: сладките южни плодове
трябва да се мият внимателно с топла вода заради химическите обработки
преди дългия път. Не са препоръчителни и за малчугани с алергични
реакции. Банани има целогодишно – но с тях и с фурмите трябва да
внимават всички, чието тегло е над нормата /съдържат много захари/.
Витамин С, каротин, калий – полезните съставки на тази храна на боговете
са безспорни.
Прясното зеле и морковите, ряпа, лук и чесън в нежни дози също са
задължителни на детската трапеза. Ако попитате малкия човек какво
предпочита, сигурно в 90 процента от отговорите ще има – пица, пържени
картофки, вафла, шоколад. Внимателно с любимите храни! Примирете се, че няма как съвсем да се откажете от тях, просто намерете мярката.
Според експерти по храненето за пълноценно зареждане на организма са
достатъчни кисело мляко, ябълка, мед, орехи и филийка пълнозърнест хляб.
Няма възрастен, който да хапва всеки ден само това. Не бива да го
очакваме и от едно дете. Балансирано меню в тази възраст може би
означава нещо по-различно: не просто здравословно, а умно редуване на
любимите със задължителните храни. Трудна задача, нали? И дали е по
джоба на всеки грижовен родител?
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

info Re: Хранене на детето !

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите