Празнична трапеза - декорации, идеи и съвети!
+6
iva_i
bambolina
Schatzе
Lindzi
cveti555
mamazavinagi
10 posters
Страница 1 от 3
Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Празнична трапеза - декорации, идеи и съвети!
Предлагам в тази темичка да пускаме снимки със декорации на трапезата,идей и всичко което се сетите
Идеи за сгъване на салфетки
Идеи за сгъване на салфетки
mamazavinagi- Администратор
Re: Празнична трапеза - декорации, идеи и съвети!
Как да подредим масата:
Ето съвет, как да подредим масата когато имаме специални гости или просто искаме да се поглезим.
A. Салфетка
B. Подложна чиния
C. Дълбока чиния за супа
D. Чиния за хляб и масло с нож за масло
E. Чаша за вода
F. Чаша за червено вино
G. Чаша за бяло вино
H. Вилица за салата
I. Вилица за основно ястие
J. Вилица за десерт
K. Нож
L. Вилица за десерт
M. Лъжица за супа
ПОКРИВКАТА
Масата
първо се покрива с мека подложка. Подложката трябва виси поне с 8 см от
ръба на масата.Върху нея се застила покривката, която трябва да пада
равномерно от всички страни и да виси поне 15 см от ръба ма масата.
СТОЛОВЕТЕ
Столовете
се подреждат на равни разстояния един от друг, като се оставя
достатъчно разстояние между масата и седалките на столовете.Подравняват
се и срещуположните един срещу друг столове.
ЧИНИИТЕ
Подложните чинии се поставят централно пред всеки стол на разстояние 2 сантиметра от ръба на масата.
Ако
поставяте индивидуални прибори за подправки, те трябва да са
разположени над вилицата за основното ястие или над десертните прибори.
Чинията за хляб се поставя вляво над вилиците или над приборите за подправки.
ПРИБОРИТЕ
Отдясно на чиниите се поставят лъжиците и ножовете, а отляво – вилиците.
Приборите
се подреждат се отвън навътре според реда на тяхното ползване
(най-външни са тези, които ще се използват първи). Поставят се
перпендикулярно, на 2 сантиметра от ръба на масата, успоредно и на
разстояние 1 см един от друг и от ръба на чинията. Вилиците и лъжиците
се поставят с изпъкналата част надолу, а ножовете с острието към
чинията.
Лъжицата се слага между двата ножа, ако преди супата има студено предястие.
Ножът за масло се поставя с лице към центъра на чинията за хляб.
Приборите
за десерти се подреждат над чиниите, успоредно на ръба на масата.
Виличката е по-близо до чинията, с дръжката наляво, а над нея е
лъжичката (или нож в зависимост от десерта) с дръжката надясно. При два
прибора за един и същи десерт (ножче и виличка) по близо се поставя
този, предназначен за дясната ръка.
ЧАШИТЕ
Чашата за виното, което ще се сервира с основното ястие, се поставя при върха на ножа за съответното ястие.
Чашата за вода се поставя отляво и малко над чашата за червено вино.
Чашата за бяло вино е отдясно на чашата за червено вино, малко под нея.
Допълнителните чаши за вино, като тази за шампанско, се подреждат зад чашите за червено и за бяло вино.
Чашата за кафе с чинийка може да бъде поставена на масата, отдясно на ножа и лъжицата.
САЛФЕТКИТЕ И ...
За
официална вечеря салфетката задължително трябва да е платнена. Сгъната
в най-различна форма тя може да се постави отляво до вилицата, в
чинията или в някоя от чашите.
Ако поставяте картички с имената на гостите, мястото име над десертните прибори, вляво от чашите.
Букетите и свещниците не трябва да са по-високи от човешкия поглед.
Ако поставяте свещници на масата, постарайте се да не пречат на визуалния контакт между гостите
Ето съвет, как да подредим масата когато имаме специални гости или просто искаме да се поглезим.
A. Салфетка
B. Подложна чиния
C. Дълбока чиния за супа
D. Чиния за хляб и масло с нож за масло
E. Чаша за вода
F. Чаша за червено вино
G. Чаша за бяло вино
H. Вилица за салата
I. Вилица за основно ястие
J. Вилица за десерт
K. Нож
L. Вилица за десерт
M. Лъжица за супа
ПОКРИВКАТА
Масата
първо се покрива с мека подложка. Подложката трябва виси поне с 8 см от
ръба на масата.Върху нея се застила покривката, която трябва да пада
равномерно от всички страни и да виси поне 15 см от ръба ма масата.
СТОЛОВЕТЕ
Столовете
се подреждат на равни разстояния един от друг, като се оставя
достатъчно разстояние между масата и седалките на столовете.Подравняват
се и срещуположните един срещу друг столове.
ЧИНИИТЕ
Подложните чинии се поставят централно пред всеки стол на разстояние 2 сантиметра от ръба на масата.
Ако
поставяте индивидуални прибори за подправки, те трябва да са
разположени над вилицата за основното ястие или над десертните прибори.
Чинията за хляб се поставя вляво над вилиците или над приборите за подправки.
ПРИБОРИТЕ
Отдясно на чиниите се поставят лъжиците и ножовете, а отляво – вилиците.
Приборите
се подреждат се отвън навътре според реда на тяхното ползване
(най-външни са тези, които ще се използват първи). Поставят се
перпендикулярно, на 2 сантиметра от ръба на масата, успоредно и на
разстояние 1 см един от друг и от ръба на чинията. Вилиците и лъжиците
се поставят с изпъкналата част надолу, а ножовете с острието към
чинията.
Лъжицата се слага между двата ножа, ако преди супата има студено предястие.
Ножът за масло се поставя с лице към центъра на чинията за хляб.
Приборите
за десерти се подреждат над чиниите, успоредно на ръба на масата.
Виличката е по-близо до чинията, с дръжката наляво, а над нея е
лъжичката (или нож в зависимост от десерта) с дръжката надясно. При два
прибора за един и същи десерт (ножче и виличка) по близо се поставя
този, предназначен за дясната ръка.
ЧАШИТЕ
Чашата за виното, което ще се сервира с основното ястие, се поставя при върха на ножа за съответното ястие.
Чашата за вода се поставя отляво и малко над чашата за червено вино.
Чашата за бяло вино е отдясно на чашата за червено вино, малко под нея.
Допълнителните чаши за вино, като тази за шампанско, се подреждат зад чашите за червено и за бяло вино.
Чашата за кафе с чинийка може да бъде поставена на масата, отдясно на ножа и лъжицата.
САЛФЕТКИТЕ И ...
За
официална вечеря салфетката задължително трябва да е платнена. Сгъната
в най-различна форма тя може да се постави отляво до вилицата, в
чинията или в някоя от чашите.
Ако поставяте картички с имената на гостите, мястото име над десертните прибори, вляво от чашите.
Букетите и свещниците не трябва да са по-високи от човешкия поглед.
Ако поставяте свещници на масата, постарайте се да не пречат на визуалния контакт между гостите
cveti555- Администратор
Re: Празнична трапеза - декорации, идеи и съвети!
В зависимост от менюто броят на приборите е различен. как да определим какви и колко прибори са необходими на масата?
да започнем с менюто. Според това какво съдържа се определят и приборите, които ще поставим. В едно стандартно меню има салата(студено предястие), супа, топло предястие, основно, десерт. Приборите необходими за това пълно меню са както следва: средна вилица нож (СВ Н), супена лъжица (СЛ), отново СВ Н, голяма (основна) вилица нож (ОВ Н).
Ако в менюто има следястие (плато сирена, колбаси или друго за
дояждане....т.нар. мезета) се поставя допълнително среден прибор(
вилица нож).
правило е ,че салатите, студените и топлите предястия
и следястията се сервират със среден прибор. големия е единствено за
основното ястие (и някои малки изключения). за риба се сервират
специални прибори, както и за някои морски дарове. супената лъжица и
десерните прибори....ясно!
това е зареждане за меню, което се състои от супа, основно и десерт.
тук говорим за студено предястие (вид коктейл - съдя по малката лъжичка в чинията), топло предястие, основно и десерт.
тук имаме супа,топло предястие, основно ястие и десерт, сервиран със
шампанско(има чаша за шампанско). малката чиния с ножа в нея се нарича
размазна и се използва за хляб и маслото (индивидуална). в някои страни
е немислимо да сенеш на маса, на която няма сервирани предварително
хляб и масло.
това е подреждане за меню с две предястия (топло и студено), основно и десерт.
да започнем с менюто. Според това какво съдържа се определят и приборите, които ще поставим. В едно стандартно меню има салата(студено предястие), супа, топло предястие, основно, десерт. Приборите необходими за това пълно меню са както следва: средна вилица нож (СВ Н), супена лъжица (СЛ), отново СВ Н, голяма (основна) вилица нож (ОВ Н).
Ако в менюто има следястие (плато сирена, колбаси или друго за
дояждане....т.нар. мезета) се поставя допълнително среден прибор(
вилица нож).
правило е ,че салатите, студените и топлите предястия
и следястията се сервират със среден прибор. големия е единствено за
основното ястие (и някои малки изключения). за риба се сервират
специални прибори, както и за някои морски дарове. супената лъжица и
десерните прибори....ясно!
това е зареждане за меню, което се състои от супа, основно и десерт.
тук говорим за студено предястие (вид коктейл - съдя по малката лъжичка в чинията), топло предястие, основно и десерт.
тук имаме супа,топло предястие, основно ястие и десерт, сервиран със
шампанско(има чаша за шампанско). малката чиния с ножа в нея се нарича
размазна и се използва за хляб и маслото (индивидуална). в някои страни
е немислимо да сенеш на маса, на която няма сервирани предварително
хляб и масло.
това е подреждане за меню с две предястия (топло и студено), основно и десерт.
mamazavinagi- Администратор
Сгъване на салфетка: Водна лилия
Сгъване на салфетка: Водна лилия
За да получите тази форма на салфетката е необходимо тя да бъде добре колосана.
1.Сгънете четирите краища на салфетката към центъра и пригладете.
2. Повторете същото сгъване още веднъж.
3.Обърнете салфетката, като придържате в средата.
4. Сгънете още веднъж четирите краища към средата, но не приглаждайте.
5. Притиснете средата и извадете краищата на всеки ъгъл, които се намират от долната страна.
6. За да оформите листото на цветето, леко повдигнете салфетката в тази част.
7. Повторето същото за всеки ъгъл.
8. За да оформите и листата, които са основата на лилията, извадете и
За да получите тази форма на салфетката е необходимо тя да бъде добре колосана.
1.Сгънете четирите краища на салфетката към центъра и пригладете.
2. Повторете същото сгъване още веднъж.
3.Обърнете салфетката, като придържате в средата.
4. Сгънете още веднъж четирите краища към средата, но не приглаждайте.
5. Притиснете средата и извадете краищата на всеки ъгъл, които се намират от долната страна.
6. За да оформите листото на цветето, леко повдигнете салфетката в тази част.
7. Повторето същото за всеки ъгъл.
8. За да оформите и листата, които са основата на лилията, извадете и
Lindzi- SPAMMER
Сгъване на салфетка: Свещи
Сгъване на салфетка: Свещи
1.
Използвайте добре изгладена, леко колосана салфетка за сервиране.
Разстелете я върху равна повърхност с обратната страна нагоре.
2. Сгънете на две по диагонал за да се оформи триъгълник.
3. Навийте на руло като започнете от основата на триъгълника. Сгънете на две и поставете във висока чаша.
1.
Използвайте добре изгладена, леко колосана салфетка за сервиране.
Разстелете я върху равна повърхност с обратната страна нагоре.
2. Сгънете на две по диагонал за да се оформи триъгълник.
3. Навийте на руло като започнете от основата на триъгълника. Сгънете на две и поставете във висока чаша.
Lindzi- SPAMMER
Сгъване на салфетка: Лале
Сгъване на салфетка: Лале
1.Използвайте
добре изгладена, леко колосана салфетка за сервиране. Разстелете я
върху равна повърхност с обратната страна нагоре.
2. Прегънете долния ръб на салфетката до две трети от височината.
3. Прегънете горния ръб на салфетката към долния ръб.
4. Прегънете десния ръб до две четвърти от ширината.
5. Прегънете лявата част.
6. Прегънете долните ляв и десен ъгъл нагоре.
7. Обърнете така, че прегънатите части да останат към повърхността. Подпъхнете двата края един зад друг и обърнете.
1.Използвайте
добре изгладена, леко колосана салфетка за сервиране. Разстелете я
върху равна повърхност с обратната страна нагоре.
2. Прегънете долния ръб на салфетката до две трети от височината.
3. Прегънете горния ръб на салфетката към долния ръб.
4. Прегънете десния ръб до две четвърти от ширината.
5. Прегънете лявата част.
6. Прегънете долните ляв и десен ъгъл нагоре.
7. Обърнете така, че прегънатите части да останат към повърхността. Подпъхнете двата края един зад друг и обърнете.
Lindzi- SPAMMER
Сгъване на салфетка: Шапка
Сгъване на салфетка: Шапка
1. Сгънете салфетката на две, като подгънете долния край към горния.
2. Натиснете с пръст средата на долния ръб, хванете долния десен ъгъл и започнете да навиеате докато се получи конус.
3. Обърнете с върха надолу и подгънете горния ръб надолу като маншет.
4. Обърнете и поставете с острия връх нагоре.
1. Сгънете салфетката на две, като подгънете долния край към горния.
2. Натиснете с пръст средата на долния ръб, хванете долния десен ъгъл и започнете да навиеате докато се получи конус.
3. Обърнете с върха надолу и подгънете горния ръб надолу като маншет.
4. Обърнете и поставете с острия връх нагоре.
Lindzi- SPAMMER
Сгъване на салфетка: Плик за писма
Сгъване на салфетка: Плик за писма
1. Сгънете салфетката на две по диагонал, за да се получи триъгълник.
2. Сгънете двата ъгъла на триъгълника към средата.
3. Прегънете още веднъж двете страни навътре.
4. Прегънете долния край нагоре за да се получи форма като отворен пощенски плик.
5. Прегънете триъгълника надолу за да се получи формата на затворен пощенски плик.
1. Сгънете салфетката на две по диагонал, за да се получи триъгълник.
2. Сгънете двата ъгъла на триъгълника към средата.
3. Прегънете още веднъж двете страни навътре.
4. Прегънете долния край нагоре за да се получи форма като отворен пощенски плик.
5. Прегънете триъгълника надолу за да се получи формата на затворен пощенски плик.
Lindzi- SPAMMER
Как да подредим трапезата?
Как да подредим трапезата?
Важно е да знаем кой прибор къде точно се поставя на масата.
Разположението на приборите, по правило, е обратното на реда, по който
се сервират и консумират ястията. Най-отдалечените от чинията са тези,
които се използват най-напред.
* Салфетката може да поставите сгъната върху чинията за салата или отляво на приборите.
* Вилицата за салата, която е по-малка от тази за месо и риба, поставете най-вляво.
* Голямата вилица е за основното ястие и се намира отляво, най-близо до чинията.
* Лъжицата за супа е най-отдалеченият прибор вдясно.
* Ножът за основното ястие е непосредствено вдясно от чинията. Може да го използвате също за салата и риба.
* Чинията за хляб се намира най-горе вляво от всички прибори.
* Приборите за десерт обикновено се поставят над чинията (между нея и чашите).
* Чашата за вода стои в левия край на комплекта чаши, предназначени за всеки човек.
* Чашата за червено вино се поставя в средата на комплекта чаши.
* Чашата за бяло вино се намира в десния край.
Важно е да знаем кой прибор къде точно се поставя на масата.
Разположението на приборите, по правило, е обратното на реда, по който
се сервират и консумират ястията. Най-отдалечените от чинията са тези,
които се използват най-напред.
* Салфетката може да поставите сгъната върху чинията за салата или отляво на приборите.
* Вилицата за салата, която е по-малка от тази за месо и риба, поставете най-вляво.
* Голямата вилица е за основното ястие и се намира отляво, най-близо до чинията.
* Лъжицата за супа е най-отдалеченият прибор вдясно.
* Ножът за основното ястие е непосредствено вдясно от чинията. Може да го използвате също за салата и риба.
* Чинията за хляб се намира най-горе вляво от всички прибори.
* Приборите за десерт обикновено се поставят над чинията (между нея и чашите).
* Чашата за вода стои в левия край на комплекта чаши, предназначени за всеки човек.
* Чашата за червено вино се поставя в средата на комплекта чаши.
* Чашата за бяло вино се намира в десния край.
Lindzi- SPAMMER
Декорация на салфетки
Последната промяна е направена от beni_vasi на Чет 15 Яну 2009, 15:56; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Декорации от Publique Living
Декорации от Publique Living
Едно
различно допълнение към вашата трапеза, салфетка във формата на
изскачащи графики върху хартия за еднократна употреба. Всеки дизайн
включва едно изображение , гърба на стол, на пощенска кутия, както и на
дърво. Изработени от 100% рециклирана хартия.
Едно
различно допълнение към вашата трапеза, салфетка във формата на
изскачащи графики върху хартия за еднократна употреба. Всеки дизайн
включва едно изображение , гърба на стол, на пощенска кутия, както и на
дърво. Изработени от 100% рециклирана хартия.
Lindzi- SPAMMER
Цветовете на трапезата
Цветовете на трапезата
Един от елементите, които правят масата за хранене красива, е покривката.
Един от елементите, които правят масата за хранене красива, е покривката.
Белият цвят определя случая като празничен, тържествен, но той може да се замени с друг не само защото е по-оригинално, но и защото модата за обзавеждане на жилището също се променя. При всички случаи обаче избраният цвят трябва да е приятно съчетан с този на сервизите за хранене.
Стремежът към разнообразие поражда новите, по-интересни идеи.
Така покривка с яркочервен цвят може да се комбинира със салфетки от същата тъкан или от бял ленен плат и със сервиз от бял порцелан, декориран с розови или червени цветенца.
Различните ястия сервираме не само в порцеланови, но и в керамични съдове, в съдове от огнеупорно стъкло или кристал. Първите подхожда на цветни, но не твърде пъстри покривки. Вторите и третите на покривка на райета или с едри флорални мотиви.
Сервизът с тъмнозелени или кафяви орнаменти е подходящ за покривка в жълт цвят.
Оранжевите купички, чаши, чинии се открояват красиво върху едноцветна покривка - лилава, синя.
Розовата покривка отива на съдове от бял порцелан с тъмносиня декорация.
Покривката за кухненската маса почти винаги е от разноцветно десениран плат. Може да се обточи с дантелки, шевици, ресни, да се ушие от два вида плат - едноцветен и кариран, с цветни мотиви, на точки, на райета.
Скъпите, бродирани на ръка или на машина покривки в един цвят (бяла бродерия) са за празнични случаи. Многоцветно бродираните - за прием на чай или на кафе.
Застилането на масата с малки покривчици за индивидуално сервиране е подходящо за маса с полирана повърхност, боядисана с лакова боя или от светло дърво.
В зависимост от случая те са изработени от лико или слама за закуска в градината, при сервиране на битови ястия, от лен (за чай, кафе), от басма или друг вид памучна тъкан (за закуска).
Може да са с правоъгълна, кръгла, елипсовидна форма и обточени с дантелка, изплетена на една кука, с готова памучна шевица, да са с бродерия „ажур", с малка бродерия в единия от ъглите им. И за тях са валидни правилата за съчетаване на цветовете им с тези на салфетките, съдовете, за да е красиво.
Белите покривки са подходящи за полираните в тъмен цвят маси, червените, оранжевите, сините, зелените - за светлото дърво, а плетените от слама или тъканите в битов стил — за плетена мебел.
Салфетките от плат или хартия са индивидуални, за всеки член от семейството.
Салфетки от хартия се използват и когато се яде топъл сандвич без нож и вилица, когато (позволено е) се консумира с ръце печено пиле. Правилото важи и за ястия от дивеч.
Основно правило е салфетката да се слага вляво до чинията за хранене.
Въпрос на хрумване е тя да се сгъне в красива форма, да се постави в чинията или в празната чаша за вода или за друг вид напитка.
За празнични случаи в красиво сгънатите салфетки се поставят стръкчета цветя, бонбони в хартия, картичка с името на госта или с изписано остроумно Желание по повод случая и за „добре дошъл".
Ако са завити във форма на конус или руло, се пъхват в метално пръстенче, във венче от цветя (изкуствени), връзват се и тънки панделки в подходящ към салфетката или покривката цвят.
Със салфетка от плат се застила дъното на специалното панерче за хляб.
Сгъната на четири салфетка се поставя и в голямата чиния за основно ястие, когато преди него ще се предложи предястие в чаша, предястие в малка чиния, супа в дълбока чиния или супа в чаша, с една (за чай) или с две дръжки.
Малките или по-големи салфетки от хартия, приличащи на дантели, са предназначени за поставяне в чинията под чашката за кафе или чай, за големите блюда със сладкиши, торта, кекс.
Салфетката от плат не бива да се прикрепва към яката или да се завързва около шията — това е позволено само за малките деца. Тя се постила върху коленете, но ако падне, се сменя.
Закрепването към колана също е неправилно.
След като храненето завърши, салфетката се сгъва и се поставя отново встрани до чинията. Когато е от хартия, не се смачква на топчица и не се поставя в чинията за хранене, а се сгъва и пак се поставя до нея.
Салфетката е предназначена за избърсване на устните и пръстите на ръцете, ако те докоснат мазна храна.
Важно е да се знае също, че тя се използва всеки път, преди да се отпие от чашата с вода или друга напитка, а и след това.
Стремежът към разнообразие поражда новите, по-интересни идеи.
Така покривка с яркочервен цвят може да се комбинира със салфетки от същата тъкан или от бял ленен плат и със сервиз от бял порцелан, декориран с розови или червени цветенца.
Различните ястия сервираме не само в порцеланови, но и в керамични съдове, в съдове от огнеупорно стъкло или кристал. Първите подхожда на цветни, но не твърде пъстри покривки. Вторите и третите на покривка на райета или с едри флорални мотиви.
Сервизът с тъмнозелени или кафяви орнаменти е подходящ за покривка в жълт цвят.
Оранжевите купички, чаши, чинии се открояват красиво върху едноцветна покривка - лилава, синя.
Розовата покривка отива на съдове от бял порцелан с тъмносиня декорация.
Покривката за кухненската маса почти винаги е от разноцветно десениран плат. Може да се обточи с дантелки, шевици, ресни, да се ушие от два вида плат - едноцветен и кариран, с цветни мотиви, на точки, на райета.
Скъпите, бродирани на ръка или на машина покривки в един цвят (бяла бродерия) са за празнични случаи. Многоцветно бродираните - за прием на чай или на кафе.
Застилането на масата с малки покривчици за индивидуално сервиране е подходящо за маса с полирана повърхност, боядисана с лакова боя или от светло дърво.
В зависимост от случая те са изработени от лико или слама за закуска в градината, при сервиране на битови ястия, от лен (за чай, кафе), от басма или друг вид памучна тъкан (за закуска).
Може да са с правоъгълна, кръгла, елипсовидна форма и обточени с дантелка, изплетена на една кука, с готова памучна шевица, да са с бродерия „ажур", с малка бродерия в единия от ъглите им. И за тях са валидни правилата за съчетаване на цветовете им с тези на салфетките, съдовете, за да е красиво.
Белите покривки са подходящи за полираните в тъмен цвят маси, червените, оранжевите, сините, зелените - за светлото дърво, а плетените от слама или тъканите в битов стил — за плетена мебел.
Салфетките от плат или хартия са индивидуални, за всеки член от семейството.
Салфетки от хартия се използват и когато се яде топъл сандвич без нож и вилица, когато (позволено е) се консумира с ръце печено пиле. Правилото важи и за ястия от дивеч.
Основно правило е салфетката да се слага вляво до чинията за хранене.
Въпрос на хрумване е тя да се сгъне в красива форма, да се постави в чинията или в празната чаша за вода или за друг вид напитка.
За празнични случаи в красиво сгънатите салфетки се поставят стръкчета цветя, бонбони в хартия, картичка с името на госта или с изписано остроумно Желание по повод случая и за „добре дошъл".
Ако са завити във форма на конус или руло, се пъхват в метално пръстенче, във венче от цветя (изкуствени), връзват се и тънки панделки в подходящ към салфетката или покривката цвят.
Със салфетка от плат се застила дъното на специалното панерче за хляб.
Сгъната на четири салфетка се поставя и в голямата чиния за основно ястие, когато преди него ще се предложи предястие в чаша, предястие в малка чиния, супа в дълбока чиния или супа в чаша, с една (за чай) или с две дръжки.
Малките или по-големи салфетки от хартия, приличащи на дантели, са предназначени за поставяне в чинията под чашката за кафе или чай, за големите блюда със сладкиши, торта, кекс.
Салфетката от плат не бива да се прикрепва към яката или да се завързва около шията — това е позволено само за малките деца. Тя се постила върху коленете, но ако падне, се сменя.
Закрепването към колана също е неправилно.
След като храненето завърши, салфетката се сгъва и се поставя отново встрани до чинията. Когато е от хартия, не се смачква на топчица и не се поставя в чинията за хранене, а се сгъва и пак се поставя до нея.
Салфетката е предназначена за избърсване на устните и пръстите на ръцете, ако те докоснат мазна храна.
Важно е да се знае също, че тя се използва всеки път, преди да се отпие от чашата с вода или друга напитка, а и след това.
Lindzi- SPAMMER
Цветята – необходимо украшение на масата
Цветята – необходимо украшение на масата
Цветята са необходимо украшение на масата. Освен във вази те може да се поставят в ниски съдове (шалета) от порцелан, стъкло и др. Височината им на сервираната за хранене маса трябва да бъде 15-20 см, за да не пречат при разговора. На маса с бяла или едноцветна покривка е най-добре да се поставят цветя с ярки, наситени тонове. Пъстрите покривки изискват бели цветя или цветя с цвят, който преобладава в покривката. По-високи може да бъдат букетите във вазите, когато се поставят на банкетни маси. При празнични случаи цветя и зеленина може да се подредят направо на масата. Цветята на масата трябва да бъде в нашето ежедневие – не се изисква много – няколко мушанки, кокичета, минзухари, една роза и т.н.
За украса на свадбени приеми най-често цветята са бели и за да се откроят от бялата покривка, непременно около тях трябва да има зеленина.
За годеж декорирането на масата може да бъде с червени рози, карамфили или гербери.
Украсата за новородено и за даване на име се прави с цветя в розово или синьо в зависимост от пола на детето.
За новогодишната трапеза може да се направи декорация с клонки от иглолистни видове, съчетани с една или две свещи, цвете и други допълнителни украшения.Новогодишната маса може да бъде украсена и със сухи цветя и клонки. Много ефекти (като заскрежени) изглеждат клонки, поставени за едно денонощие в наситен разтвор от готварска сол (2 части сол на 1 част вода) или разтвор от меден сулфат.
При декорацията на маса преди всичко помагат фантазията, изобретателността и естетическият усет.
Източник!
Цветята са необходимо украшение на масата. Освен във вази те може да се поставят в ниски съдове (шалета) от порцелан, стъкло и др. Височината им на сервираната за хранене маса трябва да бъде 15-20 см, за да не пречат при разговора. На маса с бяла или едноцветна покривка е най-добре да се поставят цветя с ярки, наситени тонове. Пъстрите покривки изискват бели цветя или цветя с цвят, който преобладава в покривката. По-високи може да бъдат букетите във вазите, когато се поставят на банкетни маси. При празнични случаи цветя и зеленина може да се подредят направо на масата. Цветята на масата трябва да бъде в нашето ежедневие – не се изисква много – няколко мушанки, кокичета, минзухари, една роза и т.н.
За украса на свадбени приеми най-често цветята са бели и за да се откроят от бялата покривка, непременно около тях трябва да има зеленина.
За годеж декорирането на масата може да бъде с червени рози, карамфили или гербери.
Украсата за новородено и за даване на име се прави с цветя в розово или синьо в зависимост от пола на детето.
За новогодишната трапеза може да се направи декорация с клонки от иглолистни видове, съчетани с една или две свещи, цвете и други допълнителни украшения.Новогодишната маса може да бъде украсена и със сухи цветя и клонки. Много ефекти (като заскрежени) изглеждат клонки, поставени за едно денонощие в наситен разтвор от готварска сол (2 части сол на 1 част вода) или разтвор от меден сулфат.
При декорацията на маса преди всичко помагат фантазията, изобретателността и естетическият усет.
Източник!
Lindzi- SPAMMER
Декорация за коледната маса
Декорация за коледната маса
Коледната трапеза, прави коледната вечер топла и специална.
Декорацията на трапезата внася допълнително настроение. Ето
няколко идеи, които могат да ви вдъхновят да украсите Вашата маса и да
повдигнат коледното ви настроение.
1. Шарени свещи
Няколко запалени свещи, в различни цветове и дължина, са ефектна декорация, поставени в центъра на масата, върху борови клонки.
2. Коледна салфетка
Една червена салфетка поставена в чинията и до нея колонче е много
проста и лесна, но ефектна декорация, която ще впечатли гостите.
3. Синя коледна трапеза
Ако сте почитател на нестандартния подход, тази година може да опитате със синя коледна декорация
4. В бяло
Бяла покривка и бели чинии, сребърни аксесоари и контрастираща с тях
тъмно зелена салфетка. Тъмно червена или златна салфетка, също могат да
бъдат подходящи.
5. Традиционна трапеза в златно, сребърно и зелено.
6. Доминиращите цветове на следващото предложение са червено, бяло, зелено и златно, сребърно.
7. Злато, крем и бяло, върху дървена маса, създава усещането за
коледна трапеза. Лъскавите салфетки, сгънати в чашите, са
екстравагантни.
8. В средата на коледнта маса, може да поставите една голяма червена
купа, пълна с червени и сребърни топки. Червеният цвят е повторен
отново в червените салфетки, а сребристото в приборите. Перлени коледни
дръвчта, скъпи кристални чаши и порцеланови чинии и бяла покривка са е
ефектно допълнение.
9. Ярка маса, за вечно младите. Ярко червена покривка, подчертана с
бяла лента, минаваща през средата на масата. Червените салфетки,
сгънати в сребристи пръстени и полираните сребърни прибори създават
коледна атмосфера.
10. Ориенталска коледна декорация.
Нетрадиционната цветова комбинация, създава ориенталско усещане.
Червената покривка е подчертана от жълта хартиена покривка, червен
поднос, сребърни прибори и бели порцеланови съдове.
11. За децата
Това е една ефектна идея, за декорация на детската коледна маса,
която със същия ефект може да се приложи и при поднасянето на коледния
десерт. Сложете няколко коледни сладки в стъклен съд, разхвълете
няколко наоколо и добавете, няколко коледни топки за ефект.
12.Синя коледа
Светло сини подноси са разделени от разнообразни по цвят свещи,
гирлянди, шишарки и тъмно сини коледни топки поставени в средата на
масата. Сребристия поднос и белите чинии, допринасят за перфектния вид
на масата.
Източник!
Коледната трапеза, прави коледната вечер топла и специална.
Декорацията на трапезата внася допълнително настроение. Ето
няколко идеи, които могат да ви вдъхновят да украсите Вашата маса и да
повдигнат коледното ви настроение.
1. Шарени свещи
Няколко запалени свещи, в различни цветове и дължина, са ефектна декорация, поставени в центъра на масата, върху борови клонки.
2. Коледна салфетка
Една червена салфетка поставена в чинията и до нея колонче е много
проста и лесна, но ефектна декорация, която ще впечатли гостите.
3. Синя коледна трапеза
Ако сте почитател на нестандартния подход, тази година може да опитате със синя коледна декорация
4. В бяло
Бяла покривка и бели чинии, сребърни аксесоари и контрастираща с тях
тъмно зелена салфетка. Тъмно червена или златна салфетка, също могат да
бъдат подходящи.
5. Традиционна трапеза в златно, сребърно и зелено.
6. Доминиращите цветове на следващото предложение са червено, бяло, зелено и златно, сребърно.
7. Злато, крем и бяло, върху дървена маса, създава усещането за
коледна трапеза. Лъскавите салфетки, сгънати в чашите, са
екстравагантни.
8. В средата на коледнта маса, може да поставите една голяма червена
купа, пълна с червени и сребърни топки. Червеният цвят е повторен
отново в червените салфетки, а сребристото в приборите. Перлени коледни
дръвчта, скъпи кристални чаши и порцеланови чинии и бяла покривка са е
ефектно допълнение.
9. Ярка маса, за вечно младите. Ярко червена покривка, подчертана с
бяла лента, минаваща през средата на масата. Червените салфетки,
сгънати в сребристи пръстени и полираните сребърни прибори създават
коледна атмосфера.
10. Ориенталска коледна декорация.
Нетрадиционната цветова комбинация, създава ориенталско усещане.
Червената покривка е подчертана от жълта хартиена покривка, червен
поднос, сребърни прибори и бели порцеланови съдове.
11. За децата
Това е една ефектна идея, за декорация на детската коледна маса,
която със същия ефект може да се приложи и при поднасянето на коледния
десерт. Сложете няколко коледни сладки в стъклен съд, разхвълете
няколко наоколо и добавете, няколко коледни топки за ефект.
12.Синя коледа
Светло сини подноси са разделени от разнообразни по цвят свещи,
гирлянди, шишарки и тъмно сини коледни топки поставени в средата на
масата. Сребристия поднос и белите чинии, допринасят за перфектния вид
на масата.
Източник!
Lindzi- SPAMMER
Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Страница 1 от 3
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|