Мама Завинаги форум
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Алергени в храните.

Go down

alert Алергени в храните.

Писане by Dani Пет 23 Май 2008, 16:08

Алергени в храните


Списък на осемте храни алергени, които образуват 90% от хранителните алергии:
• Мляко
• Яйца
• Фъстъци
• Дървесни ядки/орехи, кашу и т.н./
• Риба
• Скариди и ракообразни
• Соя
• Пшеница
Децата могат да ”израстнат” хранителни алергии към мляко, яйца, соеви продукти и пшеница.Имайте предвид, че алергията към пшеница е различна от непоносимостта към глутен.Непоносимостта към глутен никога не може да бъде „израстната”, трябва да се справяте с нея.Децата/и възрастните/ рядко „израстват” алергии към фъстъци, дървесни ядки риба, скариди и ракообразни.

Какво е хранителна алергия и по какво се различава тя от непоносимост към храни и реакция от храни?

Действието на всяка алергична реакция се появява, когато организмът сметне някоя храна или полен /прашец/ за вреден и опасен агресор.Тялото реагира чрез отделяне на антитела, наречени Имуноглобулин Е /IgE/.Отделянето на Имуноглобулин Е подтиква организмът към производство на химикали, наречени Хистамини.Когато се отделят хистамини, тялото реагира със следните симптоми:секрет от носа, сърбеж и дразнене на очите, кожни изриви, а в някои случаи може да се получи и анафилактичен шок.При хранителната алергия е замесена и имунната система на човека.

При непоносимост към храни и реакции от храни, имунната система на човек не участва, често даже храни, които са предизвикали реакция, са били приемани съвсем нормално друг път.Добър пример за това са цитрусовите плодове.Цитрусите могат да предизвикат реакция или непоносимост при бебетата поради високата киселинност в плода.Бебето по-скоро реагира с гастроентерологично разстройство или кожни реакции.Много често бебета, които са хранени с портокали преди навършването на 1 година, могат да получат кожни обриви в областта на устните и задните части, а има вероятност и за стомашни болки и спазми.

Друг пример за непоносимост към храни е непоносимостта към лактозата.Хората с непоносимост към лактоза имат липса на специфичен ензим, който подпомага преработването на захарта/лактозата/в млечните продукти.

Как да разпознаем възможна алергична реакция:

Ето някои неща, които могат да подскажат, че бебето има алергична реакция или непоносимост към храна.
• Внезапна отпадналост, диария и/или повръщане
• Внезапни изриви по кожата и задните части
• Секрет от носа
• Уртикария
• Раздразнителност и отделяне на газове след прием на нова храна
• Затруднения на дишането след прием на нова храна


Запомнете, че непоносимостта съм храна не е една и съща с алергията към храни, и нейните типични симптоми са стомашно-чревни проблеми.

Правилото за „ 4 дневно изчакване” и алергии:

Много е важно да следвате правилото за 4 дневно изчакване, когато предлагате на бебето нови твърди храни.Когато захранвате бебето с нова храна в продължение на няколко дни, вие имате възможност да определите как точно реагира вашето бебе на дадената нова храна.Това е особено важно, ако във семейството си имате близки с хранителни алергии.
Следвайки правилото за 4дневното изчакване и предлагайки на детето един вид храна/продукт/ по едно и също време, при съмнения за отрицателна реакция от страна на вашето дете към храната, вие много лесно може да разберете коя храна е възможно да я е предизвикало.
Имайте предвид, че някои храни от списъка със слабоалергенни храни не бива да бъдат предлагани до определена възраст.Независимо, че те не предизвикват алергии, може да има други причини, поради които не бива да бъдат предлагани преди бебето да е навършило определена възраст.Пример за това е медът:Медът не е познат като алерген, обаче съдържа спори, предизвикващи ботулизъм/отравяне/.Медът не бива да се предлага на бебета, преди навършването на 1 година.
Предлагайте новите храни сутрин или в ранният следобед, това би ви улеснило да се справите с евентуални реакции към храната.
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

alert Re: Алергени в храните.

Писане by Dani Пет 23 Май 2008, 16:21

силно алергенни храни слабо алергенни храни
Безкостилкови плодове Ябълки
Елда Кайсии
Шоколад Аспержи
Канела Авокадо
Цитрусови плодове Ечемик
Кокос Цвекло
Царевица Броколи
Млечни продукти Моркови
Яйчен белтък Карфиол
Синап/горчица/ Пилешко месо
Ядки Боровинки/червени/
Грах Фурми
Фъстъчено масло Грозде
Свинско месо Мед
Скариди и ракообразни Агнешко месо
Соя Марули
Ягоди Манго
Захар Овесени ядки
Домати Папая
Пшеница Праскови
Мая Круши
Стафиди
Ориз
Ръж
Шафраново олио
Сьомга
Тиква
Слънчогледово олио
Сладки картофи
Пуешко месо
Телешко месо
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите