Мама Завинаги форум
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Рецепти за микровълнова фурна!

+2
Dani
nellyyy
6 posters

Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty Рецепти за микровълнова фурна!

Писане by nellyyy Пет 14 Мар 2008, 15:11

Предимствата на микровълновите фурни
- С микровълновите фурни се пести много време. Продължителността на готвене се редуцира до около половината от досега необходимото време. Размразяването на продукти се осъществява за няколко минути ...
- Остатъкът от храната вече не е проблем, тъй като след затоплянето му с микровълнова фурна той отново ще има вкуса на току-що приготвено ястие.
- При готвенето с микровълнова фурна не е необходимо добавянето на вода или мазнина, и по този начин в храната се запазват всички витамини и минерали.
- Микровълните запазват естествения вкус на продуктите и това позволява да се сведе до минимум употребата на подправки, за тези които не ги обичат.
- Микровълните запазват естествените цветове на продуктите.
- Готвенето в микровълнова фурна позволява да сервирате ястията директно от микровълновата фурна на масата.
- Микровълновите фурни спестяват около 50%-60 % ел. енергия.

Съдове за микровълнова фурна

Порцелан и стъкло

Най-подходящите материали за работа с микровълнова фурна са порцеланът, стъклото и стъкло-керамиката. Те най-лесно пропускат микровълните. Естествено не бива да използвате фини кристални чаши и купички. Препоръчваме ви да пълните съдовете без дръжки само до половината. Така ръбовете им ще останат студени и ще са удобни за хващане.

Керамика

Когато фаянсовите и глинените съдове не са глазирани, те поемат влага от въздуха или от течните продукти, в този случай съдовете се загряват.

Изкуствени материали

Все повече изкуствени материали навлизат в домакинството. Тяхното разнообразие не позво-лява да се посочи кои от тях могат да се използ-ват за работа с микровълнова фурна. Някои плас-тмаси изглеждат доста стабилни, но при по-дъл-го действие на микровълните се деформират. Тук също можете да приложите гореописания тест. Във всички случаи обаче, ако изкуственият мате-риал не се деформира от съдомиялна машина, той е годен за микровълнова фурна.

Фолио

Замразените продукти могат да се размразяват директно в торбичките за фризер. Необходимо е обаче да се пробият няколко дупчици в торбичката, през които да излиза парата, фолиото за покриване на продукти може да се използва в микровълнова фурна само ако е термоустойчиво.


Последната промяна е направена от nellyyy на Сря 19 Мар 2008, 07:30; мнението е било променяно общо 2 пъти
nellyyy
nellyyy
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty Re: Рецепти за микровълнова фурна!

Писане by nellyyy Пет 14 Мар 2008, 15:17

Кавърма от свинско месо

Продукти
1200 гр свинско месо
300 гр лук кромид стар
100 мл олио
120 мл доматено пюре
60 мл вино червено



Приготвяне:
1.Нарежете месото на кубчета по 20-30 грама едното
2.Размесете ги с подправки на вкус, мазнината и ситно нарязания лук
3.След това ги разпределете в огнеупорни стъклени съдове на шест порции
4.Към тях прибавете разреденото с вода или бульон доматено пюре и виното
5.Похлупете съдовете с капак и задушавайте ястието в продължение на 20 минути в микровълновата фурна на максимална степен
6.При сервиране наръсете ястието със ситно нарязан магданоз.



Крем карамел


Продукти:
300 мл мляко краве прясно
3 бр. яйца
60 гр захар
2 пак. ванилия

Приготвяне:
1.Най-напред направете карамела, като разпределите 50 гр от захарта и 4 ч.л. вода в четири малки огнеупорни чашки
2.Сложете във фурната на максимум за 4 минути и пловина, докато получат златист цвят
3.След като внимателно ги извадите, завъртете ги, за да се облеят и покрият с равномерен слой карамел
4.Отделно разбийте яйцата и останалата захар на пяна и внимателно прибавете свареното мляко и ванилията (по желание)
5.Разпределете яйчната смес по съдчетата и гответе на слаба мощност 11 минути и половина
6.Оставете да изстине и охладете в хладилника
7.Преди сервиране обърнете крема в подходяща чинийка.



Патладжани с гъби

Продукти:
500 гр патладжани
50 гр лук кромид стар
20 мл олио
1 ск. чесън стар
250 гр гъби
350 гр домати
20 мл доматено пюре
150 мл мляко краве кисело
1 бр. яйца
20 гр сирене краве

Приготвяне:
1.Наръсете със сол нарязаните на кръгчета патладжани (с дебелина около 1 сантиметър)
2.Подредете ги така, че да изтече горчивия сок
3.Сложете ги в съда за готвене и поставете във фурната за 4 минути на максимум
4.В друг съд сложете лука и олиото и задушете на максимум за 3 минути
5.Прибавете чесъна, гъбите, доматите, доматеното пюре, посолете и подправете с черния пипер
6.Сложете ястието отново във фурната за 5 минути на максимум
7.В отделен съд наредете ред патладжани, ред гъбена смес и пак ред патладжани и т.н.
8.Разбийте яйцето с малко сол и киселото мляко и с тях залейте патладжана
9.Поръсете със сиренето. Печете ястието 20 минути на максимум
10.Сервирайте с подходяща салата според сезона.




Шаран с бяло вино

Продукти
500 гр шаран
100 мл вино бяло
15 мл олио
2 ск. чесън стар


Приготвяне
1.Почистената риба се посолява отвътре и отвън, и се остява за час и половина
2.Намазва се отвсякъде с паста, приготвена от чесъна и сол
3.Залива се с олиото и се наръсва с черен пипер на вкус
4.Накрая се сипва виното и се слага в микровълновата на пълна мощност (900 W) докато стане готова (5-8) минути
5.По време на печене, рибата се полива със соса, а на половината време се обръща
nellyyy
nellyyy
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty Re: Рецепти за микровълнова фурна!

Писане by nellyyy Сря 19 Мар 2008, 07:35

ФИН ПУДИНГ ОТ ХЛЯБ
Продукти (за 4 порции):
4 филии бял хляб, 120 гр. прясно мляко, 50 гр. течна сметана, 1 ванилия, 1 ч. лъжичка настъргана портокалова кора, 4 с. лъжици смлени бадеми (орехи), 100 гр. стафиди, 100 гр. масло (маргарин), 70 гр. захар, 4 яйца, щипка сол.

Разбъркайте млякото и сметаната, натрошете в тях хляба и го оставете 10 минути да попие. В друг съд смесете стафидите, ядките, настърганите портокалови кори и ванилията. Разбийте на пяна маслото и захарта и без да спирате да бъркате, добавете един по един жълтъците. Разбийте белтъците с щипка сол на сняг. В голяма купа разбъркайте добре накиснатия хляб, маслено - яйчената смес, стафидите и белтъците. Намажете с масло съд , подходящ за микровълнова фурна, и изсипете в него готовата смес.Печете първо 6 - 7 минути на 600 вата, а след това още 8 - 10 минути при 450 вата.
Поднесете пудинга, залят с ванилов крем или конфитюр.

ОРИЗ С МЛЯКО И ПЛОДОВЕ
Продукти (за 4 порции):
1/2 л прясно мляко, щипка сол, 1 ванилия,
1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора,
половин чаена лъжичка канела,
50 г масло или маргарин, 50 г захар,
125 г ориз, 100 мл течна сметана.
Освен това: 500 г плодова салата
(може и плодове от компот),
4 супени лъжици захар, 1 чаена лъжичка канела.

Изсипете млякото в съда, в който ще се приготвя сладкишът. Добавете разтопеното масло (маргарин), захарта, щипка сол, канелата, ванилията и настърганата лимонова кора. Измийте добре ориза с течаща студена вода, отлепете го и го добавете към млечната смес. Поставете съда в микровълновата фурна и дръжте 6-8 минути при 600 вата. След това се оставя още 18 - 20 минути при 350 вата, докато оризът набъбне и поеме течността.
Извадете съда от фурната, разбъркайте сметаната с ориза и го подредете на купчинки върху плодовата салата. Отгоре поръсете със захарта, размесена с канелата.
Поднесете десерта охладен.

ПАТЛАДЖАНИ С ДОМАТИ
Необходими продукти за 4 порции:
2 средно големи патладжана, 1 супена лъжица сол, 2 глави кромид лук, 1 скилидка чесън, 1 чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици масло или маргарин, 1 чаша бяло вино, малко лимонов сок, сол, смлян бял пипер, 5 домата, 3 супени лъжици доматено пюре, 1 чаена лъжичка риган, 1 чаена лъжичка босилек, 200 г кашкавал, 2-3 супени лъжици нарязан магданоз.

Изчистете патладжаните, нарежете ги на филии, поръсете ги със сол и ги оставете така за 10 минути. После ги измийте добре и ги подсушете. Нарежете лука на ситни кубчета. Счукайте добре чесъна със сол, за да получите чеснова паста. Сложете маслото или маргарина в подходящ съд за микровълнова фурна, наредете патладжаните и ги поръсете с лука и чесновата паста. Налейте в съда бялото вино и лимоновия сок и поръсете със сол и пипера. Гответе ястието 10 - 12 минути при 600 вата.
Междувременно обелете доматите и ги нарежете на кубчета. Размесете ги с доматеното пюре, ригана и босилека и разпределете сместа внимателно върху извадените от фурната патладжани. Нарежете кашкавала на тънки листове и покрийте ястието с тях. Печете го още 8-10 минути при 600 вата.Поднесете ястието, поръсено с магданоза.


ЗЕЛЕНЧУЦИ С МАСЛИНИ
Необходими продукти за 4 порции:
1 глава кромид лук, 150 г праз, 2 супени лъжици масло или маргарин, 1 чаша бяло вино, 400 г пресни гъби, малко лимонов сок, 2 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаша маслини, изчистени от костилките, 4 домата, 2 супени лъжици доматен сок, 2 супени лъжици винен оцет, сол, смлян черен пипер, 1 щипка лютив червен пипер (по желание), 1 щипка захар, 2 супени лъжици нарязан магданоз, 2 супени лъжици нарязан босилек, 2 твърдо сварени яйца.

Нарежете лука на малки кубчета, а праза - на тънки лентички. Сложете лука и праза, маслото или маргарина и бялото вино в съд, подходящ за микровълнова фурна, и ги гответе 6-8 минути при 600 вата. Междувременно изчистете гъбите и ги полейте с лимоновия сок. Счукайте чесъна със солта, за да получите чеснова паста. Сложете гъбите и чесъна при лука и праза и ги гответе още 6-8 минути при 600 вата. Нарежете маслините на колелца, обелете доматите и ги нарежете на малки парченца. Смесете доматените кубчета с доматеното пюре, доматения сок и оцета и заедно с маслините ги прибавете към гъбите и лука. Подправете със солта, пипера, лютивия червен пипер и захарта. Гответе ястието още 6-8 минути при 600 вата. Накрая прибавете магданоза, босилека и ситно нарязаните яйца. Сервирайте ястието топло или студено.


ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ
Необходими продукти за 4 порции:
100 г бекон, 1 глава кромид лук, 4-5 стръка зелен лук, 2 супени лъжици масло или маргарин, 1 скилидка чесън, 1чаена лъжица сол, 1 чаша бяло вино, сол, смлян бял пипер, 1 щипка настъргано индийско орехче, 1 щипка кимион на прах, 2 яйца, 125 г настърган Ементал (или кашкавал), 8 средно големи домaта, масло или маргарин за намазване на съда, 2-3 супени лъжици нарязан магданоз.

Нарежете бекона на малки кубчета и го сложете в съд, подходящ за микровълнова фурна. Нарежете лука на малки кубчета. Нарежете зеления лук на тънки ивици. Прибавете лука към бекона заедно с маслото или маргарина и счукания със сол чесън. Налейте половината от бялото вино и поръсете със солта, пипера, индийското орехче и смления кимион. Гответе ястието 6-8 минути при 600 вата.
След това оставете зеленчуците да се охладят и прибавете предварително разбитите яйца и настъргания Ементал (кашкавал). Отрежете горната част на доматите и ги издълбайте с чаена лъжичка. Напълнете така подготвените домати с плънката и ги надупчете добре с вилица.
Намажете подходящ съд с масло или маргарин, сложете пълнените домати в него, налейте останалата половина от бялото вино и гответе ястието 8-10 минути при 600 вата. Поднесете доматите, поръсени с магданоз.


РИЗОТО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
Продукти (за 4 порции):
1 глава кромид лук, 100 г праз, 100 г люркови,
1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 скилидка чесън,
1 чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици масло или маргарин,
500 мл зеленчуков или месен бульон, 150 г ориз,
сол, смлян бял пипер, 1 ишпка лютив червен пипер (по желание),
1 щипка настъргано индийско орехче, 100 г шунка,
4 супени лъжици настърган кашкавал, 100 мл течна слгетана,
2 супени лъжици нарязан магданоз.

Нарежете почистения лук на малки кубчета, а праза - на лентички. Измитите, обелени и подсушени картофи нарежете също на кубчета. Разполовете чушките, почистете ги и ги нарежете на квадратчета.
Сложете маслото или маргарина, счукания със сол чесън и зеленчуците в съд, подходящ за микровълнова фурна. Налейте зеленчуковия или месния бульон и прибавете добре измития ориз. Раз­ бъркайте продуктите и ги сложете да се готвят в микровълновата фурна за 8 - 10 минути при 600 вата. След това намалете на 360 вата и оставете ризотото да ври още 20 - 25 минути.
След като извадите ястието, подправете го със солта, пипера, лютивия червен пипер и индийското орехче. Добавете нарязаната на кубчета шунка, настъргания кашкавал и течната сметана и запечете ризотото за още 4-5 минути при 600 вата.
Поднесете ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз.


МОРКОВИ С ШАМПАНСКО
Продукти (за 4 порции):
1 глава кромид лук, 600 г моркови, 100 г праз,
2 супени лъжици масло или маргарин, 1 чаша шампанско,
смлян бял пипер, 1 щипка захар, 1 щипка настъргано индийско орехче,
2-3 супени лъжици течна сметана,
2-3 супени лъжици нарязани листа от целина.

Нарежете лука на малки кубчета. Изчистете, измийте и подсушете морковите и ги нарежете на тънки колелца. Нарежете изчистения праз на лентички. Сложете маслото или маргарина заедно със зеленчуците в съд, подходящ за микровълнова фурна. Налейте шампанското и подправете със солта, пипера, захарта и индийското орехче. Гответе ястието 12 - 15 минути при 600 вата.
Накрая добавете течната сметана и поднесете с нарязаната целина.


ВАРЕНИ КАРТОФИ С МЛЕЧЕН СОС
Продукти (за 4 порции):
1 кг картофи, 100 мл солена вода,
1 чаена лъжичка кимион,
1 дафинов лист, щипка чубрица.
За соса: 1 кофичка кисело мляко,
250 г извара, 1 глава кромид лук,
2 супени лъжици ситно няразана целина,
предварително задушена в микровълновата фурна до омекване,
2 супени лъжици ситно нарязан магданоз,
2 супени лъжици ситно нарязан копър,
смлян черен пипер, щипка сол, щипка захар,
малко лимонов сок, 1 лъжица олио.

Измийте картофите много добре с четка. Набодете ги с вилица на няколко места и почистете само повредените места, ако има такива. Поставете ги в дълбок съд за микровълнова фурна, сипете солената вода и подправките. Захлупете съда, поставете го в микровълновата фурна и го дръжте отначало 5-6 минути при 600 вата и след това още 15 - 20 минути при 450 вата. През това време пригответе соса. Разбийте добре изварата с киселото мляко и олиото. Нарежете лука на много ситно и го добавете към соса. Добавете и магданоза, копъра, целината и подправките. Разбъркайте добре.
Разсипете соса в чинии и отгоре поставете картофите необелени, след като поизстинат.


РАТАТУЛИ
Продукти
1 малка тиквичка, 1 патладжан,
1 червена чушка, 1 зелена чушка,
1 глава кромид лук,
3 супени лъжици ситно нарязан праз,
2 скилидки чесън, 4-6домата,
1 чаша бяло вино, 5 супени лъжици олио,
сокът на 1/2 лимон,
2 супени лъжици ситно нарязан магданоз,
черен пипер, сол, чубрица, щипка захар.

Обелете патладжана, нарежете го на кубчета, поръсете обилно със сол, разбъркайте добре и оставете кубчетата да поседят със солта 10 - 15 минути. След това ги измийте със студена вода. Нарежете тиквичката също на кубчета, а чушките на тънки ивици. Обелете лука и го нарежете на ситно. Чесъна счукайте в хаван с малко сол.
Поставете така приготвените зеленчуци в съд за микровълнова фурна. Добавете бялото вино, праза и олиото. Гответе 15 - 20 минути при 600 вата. Към края на готвенето извадете съда, опитайте, добавете чубрица, сол, захар, лимонов сок, черен пипер и по желание малко лют пипер. Дръжте ястието още 1-2 минути при 600 вата.
Поднесете го топло, наръсено със ситно нарязания магданоз.


ЗЕЛЕНЧУЦИ С КАШКАВАЛ
Продукти
4-6 домата, 1 малка тиквичка,
2 супени лъжици масло или маргарин,
1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън,
1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка чубрица,
1 чаена лъжичка босилек, 200 г кашкавал,
2-3 супени лъжици ситно нарязан магданоз.

Обелете доматите и тиквичката и ги нарежете на тънки колелца. Нарежете лука йа сктно, а чесъна претриите със солта, за да се получи пюре. Разбъркайте всички зеленчуци и изсипете в намазан с масло съд, подходящ за микровълнова фурна. Задушавайте 2 минути при 600 вата. Подправете с чубрицата, босилека и още сол, ако е необходимо. Разбъркайте и добавете останалото масло. Нарежете кашкавала на тънки филийки и покрийте ястието. Поставете отново в микровълновата фурна и печете още 6-8 минути при 600 вата.
Ястието се поднася, поръсено със ситно нарязания магданоз.


ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ С ПОДПРАВКИ
Продукти
1 глава кромид лук,
600 г червено зеле, 1 кисела ябълка,
2 супени лъжици масло или маргарин,
1 чаена чаша червено вино,
2 супени лъжици оцет,
1/2 чаена лъжичка канела,
1 дафинов лист, сол,
1 супена лъжица брашно,
2-3 супени лъжици ситно нарязан магданоз.

Нарежете лука и ябълката на ситно, а зелето на тънки ивици. Намажете с масло съд за микровълнова фурна. Изсипете вътре разбърканите лук, ябълка и зелето. Добавете солта, размитото с червеното вино и оцета брашно, канелата, дафиновия лист и черния пипер. Добавете отгоре останалото масло. Задушавайте 20 минути при 600 вата.
Подправете на вкус и поръсете със ситно нарязан магданоз.


ЗЕЛЕ ПО БАВАРСКИ
Продукти
600 г зеле, 1 глава кромид лук,
100 г моркови, 100 г праз, 100 г
глава целина, 80 г бекон,
2 супени лъжици масло или маргарин,
1 чаена чаша бира, 1 чаена лъжичка
смлян кимион, няколко зърна черен пипер,
сол, смлян бял пипер, щипка захар,
2 супени лъжици ситно нарязан магданоз,
2 супени лъжици ситно нарязан праз.

Изчистете зелето, измийте го и го оставете да се отцеди добре. Нарежете го на тънки ивици. Обелете лука, морковите, праза и целината и ги нарежете на ситно. Бекона нарежете на малки парченца и го изпържете за няколко минути на силен огън до порозовяване. Намажете с масло подходящ съд за микровълнова фурна. Разбъркайте добре зелето, лука, морковите, целината и бекона, бирата и подправките, опитайте на вкус, сложете останалото масло и изсипете в съда. Печете 12 - 15 минути при 600 вата.
Поднесете ястието топло, поръсено със ситно нарязания магданоз и праза.


ПРАЗ В СОС СЪС СТАФИДИ
Продукти (за 4 порции):
1 глава кромид лук, 4 стръка праз,
2 супени лъжици масло или маргарин,
1 чаша бяло вино, сол, смлян бял пипер,
1 щипка лютив червен пипер (по желание),
1 щипка захар, сок от 1 лимон, 1 дафинов лист,
100 мл заквасена сметана, 1 супена лъжица брашно,
75 г предварително накиснати във вода и отцедени стафиди,
малко соев сос, 2-3 супени лъжици нарязан магданоз.

Нарежете изчистения праз на парчета, дълги около 5 см. Нарежете лука на малки кубчета. Сложете праза и лука в съд, подходящ за микровълнова фурна, и добавете маслото или маргарина, налейте виното, прибавете солта, пипера, лютивия червен пипер, захарта, лимоновия сок и дафиновия лист. Гответе съставките 12 -15 минути при 600 вата.
След това прибавете към зеленчуците добре разбитата с брашното сметана и стафидите и разбъркайте добре. Подправете сместа със солта, пипера и соевия сос и продължете готвенето още 6-8 минути при 600 вата.
Поднесете ястието, поръсено с магданоза.

ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ
Продукти (за 4 порции):
100гр. бекон, 1 глава кромид лук,
4-5 стръка зелен лук,1 скилидка чесън,
2 супени лъжици масло (маргарин),
1 чаена лъжица сол, 1 чаша бяло вино,
сол, смлян бял пипер,
1 щипка настъргано индийско орехче,
1 щипка кимион на прах, 2 яйца,
125 г настърган кашкавал, 8 средно големи домата,
масло или маргарин за намазване на съда,
2-3 супени лъжици нарязан магданоз.

Нарежете бекона на малки кубчета и го сложете в съд, подходящ за микровълнова фурна. Нарежете лука на малки кубчета. Нарежете зеления лук на тънки ивици. Прибавете лука към бекона заедно с маслото или маргарина и счука-ния със сол чесън. Налейте половината от бялото вино и поръсете със солта, пипера, индийското орехче и смления кимион. Гответе ястието 6-8 минути при 600 вата. След това оставете зеленчуците да се охладят и прибавете предварително разбитите яйца и настъргания кашкавал. Отрежете горната част на доматите и ги издълбайте с чаена лъжичка. Напълнете така подготвените домати с плънката и ги надупчете добре с вилица. Намажете подходящ съд с масло или маргарин, сложете пълнените домати в него, налейте останалата половина от бялото вино и гответе ястието 8-10 минути при 600 вата.
Поднесете доматите, поръсени с магданоз.


ЯСТИЕ С ПЪСТРИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
Продукти (за 4 порции):
1 глава кромид лук, 100 г моркови,
150 г целина (листа), 150 г алабаш,
150 г зелен фасул от консерва,
2 супени лъжици масло (маргарин),
1 чаена чаша бяло вино, 1 дафинов лист,
1 щипка дивисил, 1 щипка розмарин, сол,
черен пипер, щипка захар,
2 супени лъжици ситно нарязан магданоз.

Почистените и измити лук и и моркови нареже те на кубчета, а целината накълцайте на ситно. Алабапгьт измийте с четка, обелете го и го настържете на ренде. Отцеденият зелен фасул нарежете на половинки. Разбъркайте в по-голяма купа зеления фасул, лука, морковите, целината, алабаша, дивисила, счукания розмарин, дафиновия лист, солта, щипката захар и черния пипер. Намажете с масло съд, подходящ за микровълнова фурна. Изсипете зеленчуците, полейте с бялото вино, поръсете с маслото и печете 15 минути при 600 вата.
Поднесете ястието, поръсено със ситно нарязания магданоз.
nellyyy
nellyyy
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty Re: Рецепти за микровълнова фурна!

Писане by Dani Нед 13 Апр 2008, 23:01

Пилешко филе с гьби и сметана в микровълнова фурна

Продукти:500 гр. пилешко филе; 350 гр консервирани печурки; 200 гр заквасена сметана; 100 гр топено сирене; 1 кубче зеленчуков бульон; черен пипер.

Приготвяне:Месото се реже на кубчета, гъбите-на ивици. В съд от йенско стъкло се объркват месото, гъбите, топеното сирене и натрошеното кубче бульон. Прибавя се малко вода /около 100гр/. Пече в микровълнова фурна за около 15минути, като се разбърква на всеки 5минути. При последното разбъркване се прибавя сметаната и черен пипер на вкус.




Бърз обяд за микровълнова

ПРОДУКТИ: 2 кренвирша,1 кофичка кисело мляко, 2яйца,200 гр. сирене,щипка чубрица, кашкавал за настъргване


ПРИГОТВЯНЕ: В йенски съд се слагат нарязани кренвиршите, отгоре се натрошава сиренето и се залива с млякото и яйцата.Отгоре настърган кашкавал и чубрица. Пече се на max power за 20 min.
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty Re: Рецепти за микровълнова фурна!

Писане by teqnstal Чет 12 Юни 2008, 21:47


Гювечета в микровълнова фурна








Продукти:50
г сирене,50 г шунка или друг колбас,50 г кашкавал,50 г консервирани
гъби (или пресни,сварени),30 г домати,15 мл олио(масло),1 яйце
Приготвяне:Сиренето,шунката и част от кашкавала се
нарязват на кубчета, гъбите на парченца, останалият кашкавал се
настъргва.На дъното на гювечето се сипва малко олио или масло и се
слагат нарязаните домати.Върху тях се слагат сиренето,шунката и
кашкавалът.Слага се кръгче домат и масло и се пече 2 мин. на максимална
мощност.Добавя се едно яйце(ципата на жълтъка леко се пробива) и се
запича при включен грил за още 1 мин.
teqnstal
teqnstal
форум-фен
форум-фен


Върнете се в началото Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty Броколи с праз на микровълнова фурна

Писане by Lindzi Чет 22 Яну 2009, 16:35

Броколи с праз на микровълнова фурна

продукти:
400 г броколи
2 стръка праз
3 с. л. зехтин
1 кубче зеленчуков бульон
1 с. л. горчица
3 печени чушки
3-4 стръка копър
1/2 ч. л. суха мащерка
100 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Рецепти за микровълнова фурна! 368_1
1. Празът се нарязва на парчета и се задушава в зехтин за 2 минути в микровълнова фурна на пълна мощност. Прибавят се броколите и зеленчуците се задушават още 4-5 минути.

Рецепти за микровълнова фурна! 368_2
2. Бульонът се разтваря в 1 к. ч. вода, слагат се горчицата, нарязаният копър и мащерката и се разбива с тел.

Рецепти за микровълнова фурна! 368_3
3. Броколите и празът се заливат с приготвената смес, добавят се нарязаните наситно чушки и предястието се задушава още 3-4 минути. След това се изважда, поръсва се с кашкавал и се запича за около минута във фурна.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty ФИЛЕ ОТ БЯЛА РИБА В СОС ОТ ШАМПАНСКО

Писане by Lindzi Чет 22 Яну 2009, 16:38

ФИЛЕ ОТ БЯЛА РИБА В СОС ОТ ШАМПАНСКО
Продукти (за 4 порции):

4 парчета филе от бяла риба по 200 г,
малко лимонов сок, малко соев сос, малко оцет,
сол, смлян бял пипер, 2 супени лъжици масло или маргарин,
1 глава кромид лук, 250 г пресни гъби,
250 мл шампанско,
250 мл зеленчуков или рибен булъон
(ако нямате, използвайте топла вода),
1 щипка шафран, 1 дафинов лист, 1 стрък мащерка, 1 щипка розмарин.
Освен това: 30 г масло или маргарин, 30 г брашно,
100 мл сметана, 1 щипка захар, 2-3 супени лъжици нарязан копър.

Измийте
филето от рибата със студена вода и го подсушете. Залейте го с
лимоновия сок, соевия сос и оцета, подправете го със сол и пипер и го
оставете да престои поне 10 минути в тази смес.
Сложете маслото или
маргарина и дребно нарязания лук в съд, подходящ за микровълнова фурна.
Нарежете на филийки обелените гъби, полейте ги с лимоновия сок и ги
прибавете към лука. Оставете гъбите да се готвят в продължение на 6 - 8
минути при 600 вата.
След това налейте в съда шампанското и зеленчуковия или рибния бульон,
прибавете шафрана, дафиновия лист, мащерката и розмарина и продължете
да готвите ястието още 6-8 минути при 600 вата. Сложете парчетата риба
в соса и продължете готвенето още 8-10 минути при 450 вата. После
извадете ястието и го оставете настрана.
Отделно смесете маслото или маргарина с брашното и ги разбийте заедно с
горещия бульон с тел за бъркане. Прибавете сметаната и сварете
течността 5-6 минути при 600 вата. След това разбъркайте още веднъж
соса и го подправете с лимонов сок, соев сос, сол, пипер и захар.
Размесете копъра със сметановия сос.Накрая подредете парчетата бяла
риба и ги поднесете, поляти със соса.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty Агнешко

Писане by Lindzi Пон 26 Яну 2009, 16:48

Агнешкото месо се слага в плик за печене или в съд с капак и се оставя във фурната за 10-12 мин.
Оставете го вътре още 10-18 мин, защото месото продължава да се пече от остатъчната температура.
Единственото неудобство при готвене в микровълнова фурна е хрупкавата коричка. Може да се ползва глазура, която ще придаде допълнителен вкус, защото съдържа подправки. Нанася се върху месото преди печене.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty Пица

Писане by Lindzi Пон 26 Яну 2009, 16:49

Блатът се намазва с маргарин и лютеница, след което се подреждат нарязаните кренвирши и гъби и
се поръсва с настъргания кашкавал. Пече се 2 мин на макс. мощност - 850 W.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty Тиквен десерт; Кейк

Писане by Lindzi Пон 26 Яну 2009, 17:01

Тиквен десерт

500 гр нарязана на кубчета, почистена от кората и семките бяла тиква
100 гр галета
100 гр захар
аромат по избор - прахче ванилия или 1 ч.л. мляна канела

Нарязаните на кубчета (ок. 1-1.5 см) тиква се поставя в йенска тенджера и се пече захлупена в
микровълнова фурна 10 мин. на максимална мощност.
Изважда се и се добавят захарта и галетата (за подсушаване и поемане на собствения сок).
Не се мачка, а се разбръква леко. Добавя се ванилията или канелата.

Рецепти за микровълнова фурна! 6621451981a85dae43e763d9cd17bbd4Рецепти за микровълнова фурна! 6621451981a85dae43e763d9cd17bbd4

Кейк

125 гр масло
брашно и захар
100 гр орехи
1 с.л. ром
4 бр. яйца
1/2 пакетче бакпулвер
150 гр марципан
мазнина и брашно за формата

В порцеланова купа се смесват размекнатото масло, брашното захарта и част от орехите,
ромът, яйцата и бакпулверът.
Сместта се разбърква с миксер до получаване на гладко тесто.
Слага се в намаслена и поръсена с брашно форма и без да се похлупва се пече 9 мин. при 600 W.
Оставя се да изстине малко и се обръща.
Марципанът се разтопява за 1 и 1/2 мин и кексът се покрива с него.
Гарнира се с цели орехови ядки.
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty Картофена салата на микровълнова

Писане by Lindzi Пет 06 Фев 2009, 15:34

Картофена салата на микровълнова

Продукти: Рецепти за микровълнова фурна! Bulet_orange6-7 по-големи картофа
Рецепти за микровълнова фурна! Bulet_orange1 ч. лъжица сол
Рецепти за микровълнова фурна! Bulet_orange2-3 щипки подправки по избор - чубрица, мащерка и пр.
Рецепти за микровълнова фурна! Bulet_orange1 глава лук
Рецепти за микровълнова фурна! Bulet_orange4-5 пера лук или чесън
Рецепти за микровълнова фурна! Bulet_orange150 гр. масло или олио
Начин на приготвяне: Обелете
картофите (ако са пресни, и измиването им върши работа) и ги нарежете
на средно големи кубчета. Изсипете ги в достатъчно голям йенски съд и
ги посипете със солта, маслото или олиото. Нарежете наситно главата лук
и разбъркайте всичко добре.
Похлупете съда и го сложете в микровълновата печка. След около 5 минути
на силно печене извадете съда и разбъркайте картофите, за да не остават
сухи, тези, които са най - отгоре. Сложете ги за още пет минути, след
което насипете подправките и перата чесън (средно нарязани).
Разбъркайте и сложете за последен път - пак за 5 минути.
Добър вариант е да се настърже кашкавал, колкото да покрие съда отгоре,
и да се затопли още няколко минути - салатата добива съвсем различен
вкус.
Ако така приготвената салата се смеси с 1 пак. майонеза, порциите се удвоявате :)
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty Лимонов пудинг (за микровълнова)

Писане by styyni Нед 12 Сеп 2010, 12:17

Рецепти за микровълнова фурна! GetResized
Какво Ви е нужно?

Кората и сока от 2 лимона
100г кафява захар
2 яйца
100г краве масло + малко за намазване на формичката
100г преситено брашно за сладкиши
3ч.л. сладка извара (ако не намерите, купете сладкарска извара и добавете в нея мед)
щипка бакпулвер (ако не сте намерили брашно с добавен набухвател)

Как да приготвите лимоновия пудинг?

1. 4 формички за пудинг (примерно по 150мл) се намазват с краве масло.
2. Маслото, захарта и лимоновата кора се разбиват с миксер или впасатор до получаването на пухкава смес. Яйцата се добавят едно поедно. Най-накрая се слага брашното и се бърка до получаването нагладка, еднородна смес.
3. Изсипва се във формичките, покрива се с кухненско, хартиено фолио и се "пече" в микровълнова при 650w за 4 мин.
4. За соса загрявате и преминавате през блендер изварата и лимоновия сок.
5. Сладкишът се поднася залят с ароматния сос.
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty Свински врат печен в микровълнова печка

Писане by pumpal21 Вто 19 Окт 2010, 14:37


Необходими продукти:
800 г свински врат без кости
сол
черен пипер
кимион
Начин на приготвяне:
Месото се измива, подсушава се и се натрива с подправките.
Слага се в специална тава за микровълнова печка с по-тлъстата страна
надолу.
Съдът се загрява празен при 600 Вт за 8 минути преди
месото да се сложи в него.
Термометър за микровълнова печка се
набожда в месото и ястието се слага във фурната за 18 минути при
600 Вт.
Вътрешната температура на месото не трябва да надвишава 80°С.
Ако това стане, се превключва на 180 Вт.
От сока се приготвя сос по избор.

Източник
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty Вкусен шоколадов сладкиш само за 3 минути

Писане by styyni Пон 27 Дек 2010, 22:14


Рецепти за микровълнова фурна! Sladkish%20s%20kakao

Продукти за 1 порция:
1 Яйце
4 с.л. мляко
3 с.л. олио
2 с.л. какао или разтворим шоколад
2 с.л. захар
4 с.л брашно
1 бакпулвер
Начин на приготвяне:
В дълбок съд разбърквате яйцето и захарта, след това добавяте какаото,
брашното и бакпулвера, като разбърквате добре. След това се добавя
олиото и млякото и разбърквате докато се получи тесто. Поставяте го в
голяма чаша, подходяща за микровълнова фурна и печете 3 минути на
максимална мощност.
След като извадите сладкиша, поръсвате го с пудра захар.

styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Рецепти за микровълнова фурна! Empty Re: Рецепти за микровълнова фурна!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите