Великденски ястия
5 posters
Страница 1 от 1
Великденски кифлички
20 г мая
180 г разтопено краве масло
300 мл прясно мляко
100 г захар
750 г брашно
Пълнеж:
300 г счукани орехи
150 г захар
1 жълтък
100 мл прясно мляко
канела
Приготвяне:
Посипвате маята с 1 с. л. захар и щипка сол. След като се втечни прибавете 5 с. л. мляко и 3 с. л. брашно.
Сместа разбърквате добре и оставяте да втаса.
Пълнежът правите като орехите смесвате със захарта, прясното мляко, жълтъка и канелата.
От маслото, захарта, млякото, брашното и маята замесете тесто, което разделяте на 16 еднакви топки. Разточете ги на кръг и всяка нарежете на 6 триъгълника. В началото на триъгълника сложете пълнеж и навийте кифличката.
Наредете ги в тава, отгоре ги намажете с разбито яйце и ги печете в умерена фурна.
az-jenata.com
180 г разтопено краве масло
300 мл прясно мляко
100 г захар
750 г брашно
Пълнеж:
300 г счукани орехи
150 г захар
1 жълтък
100 мл прясно мляко
канела
Приготвяне:
Посипвате маята с 1 с. л. захар и щипка сол. След като се втечни прибавете 5 с. л. мляко и 3 с. л. брашно.
Сместа разбърквате добре и оставяте да втаса.
Пълнежът правите като орехите смесвате със захарта, прясното мляко, жълтъка и канелата.
От маслото, захарта, млякото, брашното и маята замесете тесто, което разделяте на 16 еднакви топки. Разточете ги на кръг и всяка нарежете на 6 триъгълника. В началото на триъгълника сложете пълнеж и навийте кифличката.
Наредете ги в тава, отгоре ги намажете с разбито яйце и ги печете в умерена фурна.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Пълнени шоколадови яйца
Продукти:
1 шоколадово яйце
2 яйца
80 г захар
300 мл сметана
200 мл мляко
1 пакетче ванилия
1 с. л. брашно
1 пакетче желатин (5 г)
ягоди (малина, боровинка)
Приготвяне:
Разтворете желатина в хладка вода.
Нагрейте леко млякото заедно с ванилията. Свалете от огъня.
Разбийте жълтъците с част от захарта, добавете брашното и докато разбърквате непрекъснато, добавете млякото и отново върнете на огъня, докато кремът се сгъсти.
Към готовия крем прибавете разтворения желатин и разбъркайте добре. Охладете.
Добавете разбитите на пяна белтъци, после разбитата с останалата захар сметана.
Запълнете половинките на шоколадовото яйце с крема и сложете в хладилника.
Преди да сервирате украсете с ягоди.
az-jenata.com
1 шоколадово яйце
2 яйца
80 г захар
300 мл сметана
200 мл мляко
1 пакетче ванилия
1 с. л. брашно
1 пакетче желатин (5 г)
ягоди (малина, боровинка)
Приготвяне:
Разтворете желатина в хладка вода.
Нагрейте леко млякото заедно с ванилията. Свалете от огъня.
Разбийте жълтъците с част от захарта, добавете брашното и докато разбърквате непрекъснато, добавете млякото и отново върнете на огъня, докато кремът се сгъсти.
Към готовия крем прибавете разтворения желатин и разбъркайте добре. Охладете.
Добавете разбитите на пяна белтъци, после разбитата с останалата захар сметана.
Запълнете половинките на шоколадовото яйце с крема и сложете в хладилника.
Преди да сервирате украсете с ягоди.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Агнешко на фурна с лапад по Великденски
1-1,5 кг агнешко от плешка
1-2 връзки пресен лук
500 г лапад (спанак)
300 г бира
2 ч. ч. вода
1/2 връзки пресен джоджен
магданоз
девесил
копър
1 с. л. млян черен пипер
1 с. л. червен пипер
3-4 с. л. олио
1-2 с. л. брашно
1-2 с. л. доматено пюре
сол на вкус
Приготвяне:
az-jenata.com
1-2 връзки пресен лук
500 г лапад (спанак)
300 г бира
2 ч. ч. вода
1/2 връзки пресен джоджен
магданоз
девесил
копър
1 с. л. млян черен пипер
1 с. л. червен пипер
3-4 с. л. олио
1-2 с. л. брашно
1-2 с. л. доматено пюре
сол на вкус
Приготвяне:
Месото се прави на по-големи парчета, опиперява се със сол, черен пипер, червен пипер. Слага се в тава с малко олио и в във загрята фурна да се зачерви. Запечатва се и се загъва с фолио и така се оставя във фурната докато се изпече на 150-180 градуса. След това се изважда и се слага малко вода (бира) или и двете и се оставя на 180 градуса да омекне. Вземат се лук и лапад, които се нарязват на по-едро.
Когато месото е омекнало се изважда от тавата и в соса се слагат зелениите, които се обръщат няколко пъти в соса докато омекнат. Сега се добавят брашното и доматеното пюре при зелениите и топла вода, за да има сос.
Месото се връща в тавата. Така се допича за да се обединят вкусовете за 15 мин., докато омекнат зеленчуците на 180-200 градуса. Зелениите може да са и повече, зависи от вкуса и месото.
Когато месото е омекнало се изважда от тавата и в соса се слагат зелениите, които се обръщат няколко пъти в соса докато омекнат. Сега се добавят брашното и доматеното пюре при зелениите и топла вода, за да има сос.
Месото се връща в тавата. Така се допича за да се обединят вкусовете за 15 мин., докато омекнат зеленчуците на 180-200 градуса. Зелениите може да са и повече, зависи от вкуса и месото.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Великденски пости
Великденските пости са в своя разгар. Безспорно кулинарните
интерпретации със зеленчуци са безброй, и затова ние като един добър съветник
решихме в няколко статии да ви предложим някои от най-лесните и същевременно
вкусни постни ястия.
Картофена супа с
чушки
Необходими продукти:
500 г картофи
1 л зеленчуков бульон
1 пиперка
1 глава лук
сол на вкус
1 с.л. олио
черен пипер
магданоз
Картофите се обелват и нарязват на кубчета. След това се кипва бульона, и се
сипват картофите в него, като се варят около 20 минути. Почиства се и се нарязва
лука и чушката на лентички, които се запържват в олиото и малко вода. След това
без да се излива бульона се пасират картофите и към тях се изсипват запържените
зеленчуци. След това се слага отново на огъня, подправя се супата и се
разбърква. След снемане от огъня супата се поднася със запържени хапки.
Кисело зеле с
праз
Необходими продукти:
1 средна кисела зелка
100 г ориз
1 неголям стрък праз
50 мл олио
щипка сол
200 мл зелева чорба
щипка червен пипер
200 мл вода
Зелката се почиства от външните листа и кочана, нарязва се на тънки ленти и
се сипва в тавичка за печене. Празът се почиства, нарязва се на колелца и се
изсипва върху зелето в тавата. Оризът се измива и се поръсва върху праза в
тавата. След това се добавят олиото, солта на вкус, зелевата чорба и водата.
Пече се на умерена фурна, която е загрята до 180-200 градуса, за около час.
Щрудел
Необходими продукти:
1 кг ябълки
1 ч.ч. орехови ядки
1 к. ч галета
по 1/2 ч.ч. захар и стафиди
1 ч.л. канела
3/4 ч ч олио
500 г готови кори
50 г пудра захар за поръсване
Ябълките се нарязват, обелват, почистват и настъргват на едро ренде.
Настърганите ябълки се смесват с галетата, счуканите орехи, захарта, стафидите и
канелата. След това корите се разстилат по две, като се поръсват с олио. В
основата на дългата страна се слага плънката и се навиват на руло. Нареждат се
така приготвените рула в намазнена тавичка, поръсват се с олио и се пекат в
умерена фурна. След изпичането и изстиването на сладкиша, той се нарязва и се
поръсва с пудра захар.
интерпретации със зеленчуци са безброй, и затова ние като един добър съветник
решихме в няколко статии да ви предложим някои от най-лесните и същевременно
вкусни постни ястия.
Картофена супа с
чушки
Необходими продукти:
500 г картофи
1 л зеленчуков бульон
1 пиперка
1 глава лук
сол на вкус
1 с.л. олио
черен пипер
магданоз
Картофите се обелват и нарязват на кубчета. След това се кипва бульона, и се
сипват картофите в него, като се варят около 20 минути. Почиства се и се нарязва
лука и чушката на лентички, които се запържват в олиото и малко вода. След това
без да се излива бульона се пасират картофите и към тях се изсипват запържените
зеленчуци. След това се слага отново на огъня, подправя се супата и се
разбърква. След снемане от огъня супата се поднася със запържени хапки.
Кисело зеле с
праз
Необходими продукти:
1 средна кисела зелка
100 г ориз
1 неголям стрък праз
50 мл олио
щипка сол
200 мл зелева чорба
щипка червен пипер
200 мл вода
Зелката се почиства от външните листа и кочана, нарязва се на тънки ленти и
се сипва в тавичка за печене. Празът се почиства, нарязва се на колелца и се
изсипва върху зелето в тавата. Оризът се измива и се поръсва върху праза в
тавата. След това се добавят олиото, солта на вкус, зелевата чорба и водата.
Пече се на умерена фурна, която е загрята до 180-200 градуса, за около час.
Щрудел
Необходими продукти:
1 кг ябълки
1 ч.ч. орехови ядки
1 к. ч галета
по 1/2 ч.ч. захар и стафиди
1 ч.л. канела
3/4 ч ч олио
500 г готови кори
50 г пудра захар за поръсване
Ябълките се нарязват, обелват, почистват и настъргват на едро ренде.
Настърганите ябълки се смесват с галетата, счуканите орехи, захарта, стафидите и
канелата. След това корите се разстилат по две, като се поръсват с олио. В
основата на дългата страна се слага плънката и се навиват на руло. Нареждат се
така приготвените рула в намазнена тавичка, поръсват се с олио и се пекат в
умерена фурна. След изпичането и изстиването на сладкиша, той се нарязва и се
поръсва с пудра захар.
styyni- властелина на форума
Великденска овчица
Продукти за 4 броя:
500 гр. брашно
1 пакетче суха мая
75 гр. захар
1 яйце
1ванилия
кората на един лимон
250 мл топло прясно мляко
щипка сол
100 гр. масло
за намазване:
1 жълтък
1 с.л прясно мляко
за украса:
2 зърна черен пипер
4 зърна кимион
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме олиото, брашното, маята, ванилията, кората на лимона, ванилията, солта и топлото мляко. Замесваме тесто от всички продукти. Оставяме го на топло място 1 час. Измесваме го добре и го разделяме на 4 топки.
От всяка топка оформяме глава, ухо, крака и опашка на овцата. Останалото тесто правим на малки топчета, които залепваме едно за друго оформяйки тялото на овцата. Слагаме очи от черен пипер и ноздри от зърна кимион. Намазваме ги с разбития жълтък с мляко отгоре. Печем в загрята фурна около 20 минути.
Източник
maggi- Администратор
Великденско агънце за десерт
Продукти:
2 пакета какаови бисквити
4 с.л какао на прах
4 с.л сухо мляко
2 с.л захар
3 с.л течен маргарин
за украсата:
1/3 белтък
100-150 гр. пудра захар
2 зърна черен пипер за очи
парче мек бонбон за уста
Начин на приготвяне:
уста от мек бонбон. Слагаме го в хладилник до сервирането му.
Източник
maggi- Администратор
Великденско предястие “Патенце”
Продукти за 1 бр.:
3 сварени картофа
1 сварено яйце
1 с.л сирене сол на вкус
чипс
маринована чушка
2 зърна черен пипер
Начин на приготвяне:
еднородна смес. Оформяме тяло и глава на патето от готовата смес. Слагаме черен пипер за очи. От
чушката изрязваме крачета и езиче на патето, а от чипса слагаме крила, опашка, човка и за перушина на главата.
Източник
maggi- Администратор
Великденско предястие ”3-те яйца”
Продукти за 4 порции:
200 гр. сирене
100 гр. топено сирене
сол на вкус
за украса:
3 с.л червен пипер
20 листенца магданоз
8 пера от чесън
Начин на приготвяне:
Натрошаваме сиренето и го смесваме с топеното сирене, посоляваме и разбъркваме до получаване на еднородна смес. С помощта на лъжица взимаме от сместа и с ръката оформяме като яйца/ 12 бр./. Четири от тях овалваме в червения пипер,четири украсяваме с листенцата магданоз, а останалите с перата чесън.Във всяка чиния слагаме по едно от всеки вид. Преди поднасяне ги съхраняваме в хладилника.
Източник
maggi- Администратор
Великденските пости
Леща яхния
Необходими продукти:
400 г леща
1 к. ч.олио
1-2 моркова
парче целина
1-2 глави лук
2-3 домата
1-2 чушки
5-6 скилидки чесън
няколко стръка чубрица
1/2 връзка магданоз
сол на вкус
оцет
Лещата се почиства и измива, залива се със студена вода, прибавя се олиото и се слага да се вари на умерен огън. Когато омекне се прибавя лукът, нарязан на филийки и ситно нарязаните чушки. В останалото олио се задушават до полуомекване нарязаните на ситно моркови и целина, останалия лук и част от обелените и настъргани или нарязани на кубчета домати. След като всичко това се задуши се прибавя към лещата и сместа се изсипва в тава. Посолява се на вкус, обърква се добре с чесъна, който е нарязан на филийки и наситнената чубрица. Отгоре се нареждат останалите домати, нарязани на кръгчета. Ястието се пече в предварително загрята фурна за около 15-20 минути, а след като се извади от фурната се поръсва със ситно нарязания магданоз. Поднася се охладено.
Пълнени чушки с картофи
Необходими продукти:
800 г картофи
4 глави лук, нарязан наситно
1 с л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
черен пипер на вкус
10 сухи червени чушки
10 листа кисело зеле
1 с л доматено пюре
малко олио
Картофите се сваряват предварително, обелват се и се намачкват. След това се изпържва лукът с 2-3 с.л. олио, прибавят се червения пипер, чубрицата и черния пипер, всичко на вкус. В тази запържена смес се слагат намачканите картофи и добре се объркват. Посолява се на вкус. Оставя се да поизстине и през това време се почистват чушките от семките и се заливат с гореща вода, за да поомекнат. След като са достатъчно омекнали се напълват с картофената смес, завиват се в зелев лист и се нареждат в тавичка. Излива се една чаена чаша топла вода или бульон, обърква се с доматено пюре и се пече в умерена фурна за около 20-30 минути.
Постен гювеч
Необходими продукти за 4 порции:
200 г тиквички
200 г патладжани
100 г моркови
1 глава лук
по 1червена и 1 зелена чушки
4 скилидки чесън
1 ч л настърган хрян
200 г грах
300 г домати
2 с л доматено пюре
2 кубчета зеленчуков бульон
магданоз
листенца босилек
Лукът и морковите се почистват, нарязват се на ситно и се запържват за 4-5 минути в зехтина и маргарина. Добавят се чушките, които са нарязани на лентички и с бъркане се чака да омекнат за още 3-4 минути.
Излива се 150 мл вода, и след като се изпари се прибавят нарязаните на кубчета и почистени тиквички и патладжани. След като зеленчуците са омекнали, се добавя чесънът, нарязан на ситно, доматите – на кубчета, хряна, граха и доматеното пюре. Всичко се обърква за 2-3 минути и се залива с разтворените в 1 литър вряща вода кубчета зеленчуков бульон. Така приготвената смес се изсипва в подходящ глинен съд и се пече за 20 минути на 200 градуса. Готовият гювеч трябва да се поръси с нарязан на ситно магданоз, а всяка порция се украсява с листенца босилек.
Пикантни лукчета
Необходими продукти:
450 г почистени дребни лукчета
50 мл винен оцет
3 с л зехтин
1 с л. захар
З с л. доматено пюре
1/2 ч.ч. тъмни стафиди
1 дафинов лист
1 ч.л сол
Всички продукти се омесват и се слагат в тенджера, заедно с 300 мл вода да къкрят, като се посоляват. Къкри на тих огън около половин час, в непокрит съд, докато се изпари почти цялата вода. След това се изважда дафиновия лист и лукчетата се срвират леко охладени.
Лозови сарми с леща
Необходими продукти:
100 г леща
40 броя лозови листа
200 г ориз
80 стар лук
150 г домати
400 г картофи
50 мл олио
2 зърна бахар
смлян черен пипер
соя
Лещата се накисва в гореща подсолена вода за около 3-4 часа, след което се отцежда и се смесва с ориза, нарязания на дребно лук, част от растителното масло, подправките, нарязаните на ситно и обелени домати, настърганите картофи и един цял картоф. Всичко се посолява и добре се обърква. С така приготвената смес се загъват сармички в лозовите листа, след което се нареждат на дъното на тенджера, като дъното преди това е покрито с нарязания на шайби оставен цял картоф. След като са наредени се заливат с останалото олио и се налива вода, така че да стига до ръба на чинията, с която са покрити сармите. Варят се на много тих огън.
Макарони с чесън
Необходими продукти:
500 г макарони
3-4 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
2 с л доматен сос
сол
Сваряват се макароните в подсолена вода, след като станат готови се обливат със студена вода. Чесънът се нарязва и се запържва с олиото и доматения сос. Макароните се изсипват в тавичка и се заливат с така приготвения сос. След това съда се покрива с капак и се слага да се пече в умерена фурна. Готовите макарони се поднасят горещи.
Постна торта
Необходими продукти:
1 ч.ч. мед
1/4 ч.ч. пудра захар
4 ч. ч. брашно
2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. канела
2 ч. ч. счукани орехови ядки
1 к. ч. сварено кафе
Всички продукти се объркват, след което сместа се изсипва в намазана с олио форма или тавичка. Пече на умерена фурна, след което обилно се поръсва с пудра захар.
Пиленца
Продукт:
* 10 яйца
* 1 пачетче крема сирене
*
ч.пипер
* морков
Начин на приготвяне:
Жълтъците се претриват с крема сиренето и се посоляват на вкус. От сместа се
оформят топчета с две големини – едните за тялото, а другите за главичките на
пиленцата. Топчетата се прикрепват едно към друго с помощта на клечка за зъби, а
от моркова се изрязват тънки лентички за човки и гребенчета. Черният пипер се
поставя за очички.
Необходими продукти:
400 г леща
1 к. ч.олио
1-2 моркова
парче целина
1-2 глави лук
2-3 домата
1-2 чушки
5-6 скилидки чесън
няколко стръка чубрица
1/2 връзка магданоз
сол на вкус
оцет
Лещата се почиства и измива, залива се със студена вода, прибавя се олиото и се слага да се вари на умерен огън. Когато омекне се прибавя лукът, нарязан на филийки и ситно нарязаните чушки. В останалото олио се задушават до полуомекване нарязаните на ситно моркови и целина, останалия лук и част от обелените и настъргани или нарязани на кубчета домати. След като всичко това се задуши се прибавя към лещата и сместа се изсипва в тава. Посолява се на вкус, обърква се добре с чесъна, който е нарязан на филийки и наситнената чубрица. Отгоре се нареждат останалите домати, нарязани на кръгчета. Ястието се пече в предварително загрята фурна за около 15-20 минути, а след като се извади от фурната се поръсва със ситно нарязания магданоз. Поднася се охладено.
Пълнени чушки с картофи
Необходими продукти:
800 г картофи
4 глави лук, нарязан наситно
1 с л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
черен пипер на вкус
10 сухи червени чушки
10 листа кисело зеле
1 с л доматено пюре
малко олио
Картофите се сваряват предварително, обелват се и се намачкват. След това се изпържва лукът с 2-3 с.л. олио, прибавят се червения пипер, чубрицата и черния пипер, всичко на вкус. В тази запържена смес се слагат намачканите картофи и добре се объркват. Посолява се на вкус. Оставя се да поизстине и през това време се почистват чушките от семките и се заливат с гореща вода, за да поомекнат. След като са достатъчно омекнали се напълват с картофената смес, завиват се в зелев лист и се нареждат в тавичка. Излива се една чаена чаша топла вода или бульон, обърква се с доматено пюре и се пече в умерена фурна за около 20-30 минути.
Постен гювеч
Необходими продукти за 4 порции:
200 г тиквички
200 г патладжани
100 г моркови
1 глава лук
по 1червена и 1 зелена чушки
4 скилидки чесън
1 ч л настърган хрян
200 г грах
300 г домати
2 с л доматено пюре
2 кубчета зеленчуков бульон
магданоз
листенца босилек
Лукът и морковите се почистват, нарязват се на ситно и се запържват за 4-5 минути в зехтина и маргарина. Добавят се чушките, които са нарязани на лентички и с бъркане се чака да омекнат за още 3-4 минути.
Излива се 150 мл вода, и след като се изпари се прибавят нарязаните на кубчета и почистени тиквички и патладжани. След като зеленчуците са омекнали, се добавя чесънът, нарязан на ситно, доматите – на кубчета, хряна, граха и доматеното пюре. Всичко се обърква за 2-3 минути и се залива с разтворените в 1 литър вряща вода кубчета зеленчуков бульон. Така приготвената смес се изсипва в подходящ глинен съд и се пече за 20 минути на 200 градуса. Готовият гювеч трябва да се поръси с нарязан на ситно магданоз, а всяка порция се украсява с листенца босилек.
Пикантни лукчета
Необходими продукти:
450 г почистени дребни лукчета
50 мл винен оцет
3 с л зехтин
1 с л. захар
З с л. доматено пюре
1/2 ч.ч. тъмни стафиди
1 дафинов лист
1 ч.л сол
Всички продукти се омесват и се слагат в тенджера, заедно с 300 мл вода да къкрят, като се посоляват. Къкри на тих огън около половин час, в непокрит съд, докато се изпари почти цялата вода. След това се изважда дафиновия лист и лукчетата се срвират леко охладени.
Лозови сарми с леща
Необходими продукти:
100 г леща
40 броя лозови листа
200 г ориз
80 стар лук
150 г домати
400 г картофи
50 мл олио
2 зърна бахар
смлян черен пипер
соя
Лещата се накисва в гореща подсолена вода за около 3-4 часа, след което се отцежда и се смесва с ориза, нарязания на дребно лук, част от растителното масло, подправките, нарязаните на ситно и обелени домати, настърганите картофи и един цял картоф. Всичко се посолява и добре се обърква. С така приготвената смес се загъват сармички в лозовите листа, след което се нареждат на дъното на тенджера, като дъното преди това е покрито с нарязания на шайби оставен цял картоф. След като са наредени се заливат с останалото олио и се налива вода, така че да стига до ръба на чинията, с която са покрити сармите. Варят се на много тих огън.
Макарони с чесън
Необходими продукти:
500 г макарони
3-4 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
2 с л доматен сос
сол
Сваряват се макароните в подсолена вода, след като станат готови се обливат със студена вода. Чесънът се нарязва и се запържва с олиото и доматения сос. Макароните се изсипват в тавичка и се заливат с така приготвения сос. След това съда се покрива с капак и се слага да се пече в умерена фурна. Готовите макарони се поднасят горещи.
Постна торта
Необходими продукти:
1 ч.ч. мед
1/4 ч.ч. пудра захар
4 ч. ч. брашно
2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. канела
2 ч. ч. счукани орехови ядки
1 к. ч. сварено кафе
Всички продукти се объркват, след което сместа се изсипва в намазана с олио форма или тавичка. Пече на умерена фурна, след което обилно се поръсва с пудра захар.
Пиленца
Продукт:
* 10 яйца
* 1 пачетче крема сирене
*
ч.пипер
* морков
Начин на приготвяне:
Жълтъците се претриват с крема сиренето и се посоляват на вкус. От сместа се
оформят топчета с две големини – едните за тялото, а другите за главичките на
пиленцата. Топчетата се прикрепват едно към друго с помощта на клечка за зъби, а
от моркова се изрязват тънки лентички за човки и гребенчета. Черният пипер се
поставя за очички.
styyni- властелина на форума
Агнешко с картофи
Продукти за 4 порции:
800 г агнешко месо
1/2 чаена чаша растително
масло
1 глава кромид лук
2-3 бр. моркови
1 кг картофи
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Месото
се нарязва на парченца, слага се в тавичка заедно с лука, нарязан на ситно,
морковите, нарязани на колелца, и мазнината.
Посолява се, залива се с
топла вода и се пече в умерена фурна, като от време на време се
обръща.
Когато е почти готово, се слагат картофите, нарязани на дължина.
Ястието отново се пече до готовност. Поднася се поръсено с черен пипер и
ситно нарязан магданоз.
styyni- властелина на форума
Курабийки "Забързаната домакиня"
* 3 ч.ч. брашно
* 1 ч.ч. захар
* 1 ч.ч. кисело мляко
* 1 ч.л. равна сода бикарбонат
* 4 с.л. олио
* 1 ванилия
* смлени орехи за овалване
Содата се гаси в кисело мляко, прибавя се към захарта добавят се и останалите продукти и се омесва меко тесто. Пръстите на ръцете се топят в олио (за да не лепне тестото) и се оформят топчета, овалват се в орехите и се пекат. Печенето става в намаслена и набрашнена тава до порозовяване. По желание може да се овалят не в орехи, а в кристална захар.
http://www.receptite.com
* 1 ч.ч. захар
* 1 ч.ч. кисело мляко
* 1 ч.л. равна сода бикарбонат
* 4 с.л. олио
* 1 ванилия
* смлени орехи за овалване
Содата се гаси в кисело мляко, прибавя се към захарта добавят се и останалите продукти и се омесва меко тесто. Пръстите на ръцете се топят в олио (за да не лепне тестото) и се оформят топчета, овалват се в орехите и се пекат. Печенето става в намаслена и набрашнена тава до порозовяване. По желание може да се овалят не в орехи, а в кристална захар.
http://www.receptite.com
Lindzi- SPAMMER
Великденска салата със зеленчуци и синьо сирене
Продукти за 4 порции:
5 пресни репички
2 къдрави зелени салати
1 глава лилав лук
200г синьо сирене
3 червени домата
2 краставици
3 великденски яйца
1ч.л. сол
3с.л.зехтин
сок от 1/2 лимон
3 стръка магданоз
Приготвяне:
Репичките се измиват много добре, срязват се на 4, с къдраво ножче и се слагат в дълбока пластмасова купа. Салатите се накъсват на листа. Листата се измиват всяко по отделно на течаща вода. Накъсват се накъсчета и така се слагат при репичките. Главата лилав лук се обелва, измива и нарязва на филийки. Доматите се измиват, махат се капаците им и се нарязват на ладии. Краставиците се обелват, измиват и нарязват на кръгчета с къдраво ножче. Лукът, доматите и краставицата се слагат в общата купа. Синьото сирене се нарязва на кубчета и се прибавя към останалите продукти. В купичка се слага сол, зехтин и лимонов сок. Разбиват се с бъркалка. С този сос се полива салатата. Яйцата се обелват и нарязват на кубчета. Магданоза се измива и нарязва на ситно. Накрая в купата се слагат яйцата и магданозът. Продуктите се объркват. Салатата се слага в хладилник да се овкуси и охлади. Преди сервиране се разпределя в купички на столче.
http://www.babapena.com5 пресни репички
2 къдрави зелени салати
1 глава лилав лук
200г синьо сирене
3 червени домата
2 краставици
3 великденски яйца
1ч.л. сол
3с.л.зехтин
сок от 1/2 лимон
3 стръка магданоз
Приготвяне:
Репичките се измиват много добре, срязват се на 4, с къдраво ножче и се слагат в дълбока пластмасова купа. Салатите се накъсват на листа. Листата се измиват всяко по отделно на течаща вода. Накъсват се накъсчета и така се слагат при репичките. Главата лилав лук се обелва, измива и нарязва на филийки. Доматите се измиват, махат се капаците им и се нарязват на ладии. Краставиците се обелват, измиват и нарязват на кръгчета с къдраво ножче. Лукът, доматите и краставицата се слагат в общата купа. Синьото сирене се нарязва на кубчета и се прибавя към останалите продукти. В купичка се слага сол, зехтин и лимонов сок. Разбиват се с бъркалка. С този сос се полива салатата. Яйцата се обелват и нарязват на кубчета. Магданоза се измива и нарязва на ситно. Накрая в купата се слагат яйцата и магданозът. Продуктите се объркват. Салатата се слага в хладилник да се овкуси и охлади. Преди сервиране се разпределя в купички на столче.
Lindzi- SPAMMER
Великденско предястие
8 сварени яйца
сварен спанак
100 г сардина от консерва
2 с. л. соев сос
40 г масло
4 с. л. сметана
4 с. л. прясно мляко
1 к. л. босилек
сол и смлян черен пипер
Приготвяне:
Сварените яйца режем на две по дължина, изваждаме жълтъците и ги слагаме в дълбок съд. Прибавяме намачканата сардина, 1 с. л. сметана, соев сос, босилек и черен пипер. Пълним яйцата с тази смес, прилепваме двете половинки.
В разтопено масло пържим ситно нарязания сварен спанак. Посоляваме и добавяме черен пипер, прясно мляко, останалата сметана, соев сос. Когато сосът се сгъсти го сипваме в подходяща за сервиране по-дълбока чиния. Върху соса нареждаме пълнените яйца, отгоре ги заливаме със същия зелен сос за цвят и украсяваме всяко яйце с малко парченце домат.
http://az-jenata.bgсварен спанак
100 г сардина от консерва
2 с. л. соев сос
40 г масло
4 с. л. сметана
4 с. л. прясно мляко
1 к. л. босилек
сол и смлян черен пипер
Приготвяне:
Сварените яйца режем на две по дължина, изваждаме жълтъците и ги слагаме в дълбок съд. Прибавяме намачканата сардина, 1 с. л. сметана, соев сос, босилек и черен пипер. Пълним яйцата с тази смес, прилепваме двете половинки.
В разтопено масло пържим ситно нарязания сварен спанак. Посоляваме и добавяме черен пипер, прясно мляко, останалата сметана, соев сос. Когато сосът се сгъсти го сипваме в подходяща за сервиране по-дълбока чиния. Върху соса нареждаме пълнените яйца, отгоре ги заливаме със същия зелен сос за цвят и украсяваме всяко яйце с малко парченце домат.
Lindzi- SPAMMER
Варени агнешки чревца
Продукти:
около 2 кг агнешки чревца,
Сол на вкус,
Червен пипер.
Приготвяне:
Чревцата се измиват хубаво на течаща вода със сол, обръщат се няколко пъти с кука за плетене или с тънка дълга пръчка. Сваряват се, като по време на варенето водата се сменя два-три пъти. Готовите сварени чревца се нарязват, посоляват се, подреждат се в чинии и се поръсват с червен пипер и съвсем малко количество мазнина.
Сварените чревца могат да се използват и за приготвяне на супа с картофи и много зелен лук.
Добър апетит!
около 2 кг агнешки чревца,
Сол на вкус,
Червен пипер.
Приготвяне:
Чревцата се измиват хубаво на течаща вода със сол, обръщат се няколко пъти с кука за плетене или с тънка дълга пръчка. Сваряват се, като по време на варенето водата се сменя два-три пъти. Готовите сварени чревца се нарязват, посоляват се, подреждат се в чинии и се поръсват с червен пипер и съвсем малко количество мазнина.
Сварените чревца могат да се използват и за приготвяне на супа с картофи и много зелен лук.
Добър апетит!
http://az-jenata.bg
Lindzi- SPAMMER
Великденски десерт от козунак
Продукти:
един голям козунак
една кофичка течен шоколад
едно пакетче ядки
един литър прясно мляко
10 яйца
1 1/2 чаша захар
1 банан
1 киви
10 лъжици захар
Приготвяне:
Козунакът се нарязва на тънки филийки и се нарежда в тава. Намазва се с течния шоколад и се слагат ядките, нарязаните на колелца банан и киви. Отгоре се слагат пак парчета козунак. Накрая се залива със захарта, прясното мляко и яйцата, които се разбиват заедно. Може да се прибави и една ванилия. Пече се в умерена фурна докато добие златист цвят.
http://az-jenata.bg
Lindzi- SPAMMER
Сладките на баба Ива
Продукти:
3 яйца
1 чаена чаша пудра захар
1 чаена чаша мас
3-4 чаени чаши брашно
4 пакетчета ванилия
1/2 чаена лъжичка сода
шипков мармалад
100 г натурален шоколад
Приготвяне:
От продуктите замесвате меко тесто, разточвате, с малка чашка изрязвате кръгчета, печете на слаба фурна да останат бели. Слепвате ги с мармалада, на водна баня разтопявате шоколада с малко олио и с лъжичка ги украсявате. На следващия ден се топят в устата!
Да Ви е сладко! Весели празници!
http://az-jenata.bg3 яйца
1 чаена чаша пудра захар
1 чаена чаша мас
3-4 чаени чаши брашно
4 пакетчета ванилия
1/2 чаена лъжичка сода
шипков мармалад
100 г натурален шоколад
Приготвяне:
От продуктите замесвате меко тесто, разточвате, с малка чашка изрязвате кръгчета, печете на слаба фурна да останат бели. Слепвате ги с мармалада, на водна баня разтопявате шоколада с малко олио и с лъжичка ги украсявате. На следващия ден се топят в устата!
Да Ви е сладко! Весели празници!
Lindzi- SPAMMER
Украса за салата от варени яйца
Необходими са варени яйца, за заека – маслина за очи и мустаци, морковче за носле, ушите се режат от долната част на яйцето и се закрепят с клечка за зъби, мишка – две кръгчета от репичка, носле от морков и мустаци от перца лук. За гъбата половинка от домат. Пилето – очи от черен пипер, човка от морков и гребенче от домат.
http://az-jenata.bg
Lindzi- SPAMMER
Великденски хапки от агнешко месо
Продукти:
1кг
агнешко месо от плешка или ребрата
1/2 пакетче краве масло
1вр.пресен лук
1-2
стръка чесън
1с.л.растително масло
50г сланина
3яйца
1/2 кофичка изцедено
кисело мляко
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
1кг
агнешко месо от плешка или ребрата
1/2 пакетче краве масло
1вр.пресен лук
1-2
стръка чесън
1с.л.растително масло
50г сланина
3яйца
1/2 кофичка изцедено
кисело мляко
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
- Месото се почиства от костите и излишната мазнина.
- Нарязва се на малки късчета, посолява се, наръсва се с черен пипер и се
оставя малко да поотлежи. - Лукът и чесънът, нарязани на дребно, се наръсват с растително масло и малко
сол и се слагат на дъното на тавичката, в която сте се пече месото. - Отгоре се нареждат ивички от сланина, а върху сланината се поставя месото и
се залива с разтопено масло. - Месото се пече във фурна около 15мин., като отстрани се долива малко топла
вода. - Ястието се залива с яйцата, разбити с киселото мляко и щипка сол, и без да
се разбърква, отново се слага във фурната, докато се позачерви яйчено-млечната
заливка. - След изваждане от фурната ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз и се
поднася със съда, в който е приготвено.
styyni- властелина на форума
Пълнено агнешко бутче
Пълнено агнешко бутче - любима рецепта за Великден...
Продукти:
* 1,200 агнешко бутче
* 400 гр кайма
* 2 сварени моркова
* 100 гр грах от консерва
* 2-3 кисели краставички
* 3 твърдо сварени яйца
* 6 суп. л. олио
* 40 гр масло
* черен пипер
* сол
Начин на приготвяне:
Агнешкото се обезкостява и се осолява отвътре и отвън.
Яйцата,морковите и киселите краставички се нарязват на кубчета и заедно с всички продукти внимателно се объркват.
Бутчето се пълни и след това се зашива,залива се с олиото и разтопеното масло и се пече.
Поднася се топло със свежа салата.
rozali.com
Продукти:
* 1,200 агнешко бутче
* 400 гр кайма
* 2 сварени моркова
* 100 гр грах от консерва
* 2-3 кисели краставички
* 3 твърдо сварени яйца
* 6 суп. л. олио
* 40 гр масло
* черен пипер
* сол
Начин на приготвяне:
Агнешкото се обезкостява и се осолява отвътре и отвън.
Яйцата,морковите и киселите краставички се нарязват на кубчета и заедно с всички продукти внимателно се объркват.
Бутчето се пълни и след това се зашива,залива се с олиото и разтопеното масло и се пече.
Поднася се топло със свежа салата.
rozali.com
Lindzi- SPAMMER
Великденски кокосови курабийки
2 големи яйца
100 грама бяла захар
1/8 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица ванилова есенция
300 грама кокосови стърготиин
за украса: дребни шарени захарни или желирани бонбони
Загрейте фурната до 180 градуса по Целзий. Намазнете и покрийте с хартия за печене тава.
В голяма купа разбийте добре яйцата. Добавете захарта, солта и ванилия и отново разбийте. Накрая добавете кокосовите стърготини и ги смесете добре с яйчения крем.
С лъжица поставяйте в тавата купчинки от кокосовото тесто на няколко сантиметра разстояние една от друга. Внимателно поставете на върха на всяка сладка по 1-2 малки бонбона и ги натиснете леко навътре. Печете около 15-20 мин. в загрята фурна, докато станат златисти.
100 грама бяла захар
1/8 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица ванилова есенция
300 грама кокосови стърготиин
за украса: дребни шарени захарни или желирани бонбони
Загрейте фурната до 180 градуса по Целзий. Намазнете и покрийте с хартия за печене тава.
В голяма купа разбийте добре яйцата. Добавете захарта, солта и ванилия и отново разбийте. Накрая добавете кокосовите стърготини и ги смесете добре с яйчения крем.
С лъжица поставяйте в тавата купчинки от кокосовото тесто на няколко сантиметра разстояние една от друга. Внимателно поставете на върха на всяка сладка по 1-2 малки бонбона и ги натиснете леко навътре. Печете около 15-20 мин. в загрята фурна, докато станат златисти.
gastronom.bg
Lindzi- SPAMMER
Пълнени яйца с пилешка салата
2 и 1/4 кг обезкостени пилешки гърди без кожа
1 и 1/2 чаени лъжички сол
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
24 големи твърдо сварени яйца, обелени
1 чаена чаша майонеза
2 бр. зелен лук, ситно нарязан
1 супена лъжица прясно нарязан магданоз
1 супена лъжица прясно нарязан копър
2 супени лъжици лимонов сок, прясно изцеден
Поръсете равномерно пилешкото с 1 чаена лъжица сол и 1/2 ч.л. черен пипер. Печете на грил на висока температура за 6-8 мин от всяка страна. Оставете да изстине и след това поставете в хладилник за най-малко за 30 мин.
Срежете сварените яйца на половинки надлъжно. Внимателно махнете жълтъците и оставете белтъците здрави.
Смесете майонезата с лука, магданоза, копъра и лимоновия сок и останалата 1/2 ч.л. сол в голяма купа.
Охладеното пилешко поставете в кухненски робот и смелете. Изсипете пилешките стърготини в майонезата и разбъркайте добре. С помощта на лъжица напълнете яйчените белтъци с получената смес и ги подредете в поднос за сервиране. Оставете в хладилник най-малко за 1 час.
www.gastronom.bgСрежете сварените яйца на половинки надлъжно. Внимателно махнете жълтъците и оставете белтъците здрави.
Смесете майонезата с лука, магданоза, копъра и лимоновия сок и останалата 1/2 ч.л. сол в голяма купа.
Охладеното пилешко поставете в кухненски робот и смелете. Изсипете пилешките стърготини в майонезата и разбъркайте добре. С помощта на лъжица напълнете яйчените белтъци с получената смес и ги подредете в поднос за сервиране. Оставете в хладилник най-малко за 1 час.
Lindzi- SPAMMER
Великденски зайци
Великденски медено-ръжени зайци
За меденото тесто:
170 гр. мед
150 гр. кафява захар muscovado
100 мл. слънчогледово олио
2 яйца
200 гр. бяло брашно + допълнително за омесване и разточване
250 гр. пълнозърнесто ръжено брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица канела
1 супена лъжица брашно от рошков (може да се замени с какао)
Фурната се нагрява на 180°C.
Медът се загрява на умерен огън докато се втечни. Към него се добавят захарта, олиото и канелата. Разбърква се добре докато захарта се разтвори и се оставя настрана.
В купа се смесват двата вида брашно, бакпулверът, содата и брашното от рошков (какаото).
Яйцата се разбиват леко с телена бъркалка или вилица и се добавят към медената смес. Към тях по малко се изсипва брашнената смес. Замесва се меко тесто. Ако е нужно се добавя още малко бяло брашно.
Тестото се разточва с дебелина 7-8 мм. Изрязват се форми на зайци, цветя, яйца, пиленца… Подреждат се в тава покрита с хартия за печене. Пекат се в предварително нагрятата фурна за 8-10 минути. Оставят се да се охладят добре, преди да се декорират.
За кралската глазура:
1 белтък
3-4 капки лимонов сок
250 гр. пудра захар
сладкарски бои
Пудрата захар се пресява.
Към белтъка се добавя лимоновия сок. Към тях, по малко, на 3-4 пъти се добавя пудрата захар, като сместа се разбърква добре преди да се добави следващата доза. Когато е добавена цялата пудра захар, глазурата трябва да е стегната.
Разделя се на няколко части в купички и се оцветява със сладкарски бои. За нанасянето на глазурата използвах сладкарски пош и два, различни по големина кръгли накрайника.
Сладките се декорират след като са напълно изстинали. Когато са готови се оставят за 1 час за да изсъхне глазурата. След това могат да се приберат в кутия или да се опаковат поотделно.
Бележки:
След като се направи кралската глазура се покрива с мокра кърпа за да не изсъхва.
В зависимост от големината на белтъка може да бъде необходимо по-малко или повече пудра захар.
За по-стегната глазура се добавя пудра захар, за по-течна – лимонов сок. Стегната е подходяща за рисуване на контури, а течната за запълване.
Добавянето на боите става по малко и постепенно докато се получи желания цвят.
За меденото тесто:
170 гр. мед
150 гр. кафява захар muscovado
100 мл. слънчогледово олио
2 яйца
200 гр. бяло брашно + допълнително за омесване и разточване
250 гр. пълнозърнесто ръжено брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица канела
1 супена лъжица брашно от рошков (може да се замени с какао)
Фурната се нагрява на 180°C.
Медът се загрява на умерен огън докато се втечни. Към него се добавят захарта, олиото и канелата. Разбърква се добре докато захарта се разтвори и се оставя настрана.
В купа се смесват двата вида брашно, бакпулверът, содата и брашното от рошков (какаото).
Яйцата се разбиват леко с телена бъркалка или вилица и се добавят към медената смес. Към тях по малко се изсипва брашнената смес. Замесва се меко тесто. Ако е нужно се добавя още малко бяло брашно.
Тестото се разточва с дебелина 7-8 мм. Изрязват се форми на зайци, цветя, яйца, пиленца… Подреждат се в тава покрита с хартия за печене. Пекат се в предварително нагрятата фурна за 8-10 минути. Оставят се да се охладят добре, преди да се декорират.
За кралската глазура:
1 белтък
3-4 капки лимонов сок
250 гр. пудра захар
сладкарски бои
Пудрата захар се пресява.
Към белтъка се добавя лимоновия сок. Към тях, по малко, на 3-4 пъти се добавя пудрата захар, като сместа се разбърква добре преди да се добави следващата доза. Когато е добавена цялата пудра захар, глазурата трябва да е стегната.
Разделя се на няколко части в купички и се оцветява със сладкарски бои. За нанасянето на глазурата използвах сладкарски пош и два, различни по големина кръгли накрайника.
Сладките се декорират след като са напълно изстинали. Когато са готови се оставят за 1 час за да изсъхне глазурата. След това могат да се приберат в кутия или да се опаковат поотделно.
Бележки:
След като се направи кралската глазура се покрива с мокра кърпа за да не изсъхва.
В зависимост от големината на белтъка може да бъде необходимо по-малко или повече пудра захар.
За по-стегната глазура се добавя пудра захар, за по-течна – лимонов сок. Стегната е подходяща за рисуване на контури, а течната за запълване.
Добавянето на боите става по малко и постепенно докато се получи желания цвят.
silvenaiv- VIP- персона
Козунак с макови семена
Козунак с макови семена
Необходими продукти
1 кг брашно
1 ч.ч. прясно мляко
40 г прясна мая
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. разтопено масло
5 яйца
1 ч.л. сол
1 лимон, само кората
1 ч.л. есенция ванилия
1 ч.ч. стафиди, накиснати в 50 мл ром
1 яйце за намазване
бадемови ядки за украса
кристална захар за украса
За макова плънка:
125 г смлян мак
1/2 ч.ч. захар
кората на половин лимон
50 мл прясно мляко
1 с.л. масло
1 белтък
За глазурата:
1 ч.ч. пудра захар
3 с.л. лимонов сок или ром
Начин на приготвяне
1.Половин чаена чаша мляко се загрява до 35°С - леко топло, но не горещо. В млякото се разтваря маята, прибавя се 1 ч.л. захар и толкова брашно, че да стане на гъста каша. Поръсва се с брашно и се оставя на топло да втаса.
2.Яйцата се разбиват със захарта и млякото. Прибавят се солта, лимоновата кора, есенцията, половината от маслото и втасалата мая.
3.Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. Там се изсипва яйчната смес. Всичко се омесва на гладко тесто. Ако има нужда се прибавя още брашно. Когато престане да лепне, ръцете се топят в останалото масло и тестото се меси, докато се поеме цялата мазнина.
4.Измесеното тесто се слага в дълбок съд, намазан с олио да втаса на топло около 1 Ѕ ч.- 2 ч. Или докато удвои обема си.
5.Докато тестото втасва, може да се направи плънка . Маковата плънка се прави, като се смесят макът, кората, маслото и захарта и се залеят с врящото мляко. Всичко се разбърква и се оставя макът да набъбне. Белтъкът се разбива на сняг с щипка сол и се смесва с мака.
6.Втасалото тесто отново се измесва. Разделя се на две части. В едната се слагат стафидите и от нея се прави плетен козунак.
7.За козунака тестото се разделя на три равни части. Всяка се разточва на въженце, дълго 40 см. Трите въженца се сплитат на плитка, краищата се подпъхват и козунакът се оставя да втаса отново в топла фурна. Щом бухне, се намазва с разбито яйце и се поръсва с бадеми и кристална захар.
8.Докато козунакът втасва, другата половина от тестото се разточва на правоъгълник, намазва се с плънка по желание, завива се на стегнато руло и пак се оставя да втаса. Когато е готово се намазва с яйце.
9.Козунакът се пече 10 мин. на 200°С и още 30-40 мин. на 180°С. Оставят се да изстинат.
10.Приготвя се глазурата, като лимоновият сок се сложи в захарта и се разбърква до получаване на желаната гъстота. Може да се прибавят още 1-2 лъжички лимонов сок. Рулото се намазва с глазурата.
silvenaiv- VIP- персона
Козуначени кифлички
Продукти за 32 бр, една доза за тесто в машина за хляб
2 яйца + 1 белтък(жълтъка остава за намазване отгоре)
Около 2/3 -1 ч.ч прясно мляко*
¼ ч.ч олио
1/2 ч.ч захар
1/2с.л прясно изцеден сок от лимон
1/4ч.л. сол
Около 4 и 1/3ч.ч брашно
1 с.л. суха мая
настъргана кора от един лимон
настъргана кора от един портокал
*Понеже яйцата са със различна големина, най-добре е в мерителна чаша да сложите 2-те яйца и белтъка и да долеете с прясно мляко докато се получи 1 и 1/2ч.ч течност.
1ч.ч=240мл
1с.л=15мл
1ч.л=5мл
Важно: Всички продукти трябва да са със стайна температура!
От горните продукти се замесва тесто, на ръка или в машина за хляб на цикъл Тесто.
В кошничката първо се слагат млякото и леко разбитите яйца, захарта, бъркайте докато се разтвори захарта, после прибавете олиото, сока от лимон и настърганата кора, брашното, в едно ъгълче солта и най-отгоре, в средата на брашното сложете маята.
Оставя се да свърши целия цикъл. Сладкото тесто втасва по-бавно, затова тестото се оставя в машината докато удвои обема си, дори и да е свършил цикъла. При мен за 1 час, тестото удвои обема си, но времето е много различно всеки път, зависи каква е била температурата на продуктите, каква е на помещението в което втасва. В тестото за кифлички има по-малко захар, отколото при козунаците и определено втасва по-бързо.
Тестото се разделя на 4, оформят се топки, като всяка топка се разточва на кръг с диаметър 28-30см. Кръгът се намазва с олио и се разрязва на 8 сегмента(като на снимката). Взима се едно парче, разточва се допълнително, раздърпва се пръсти в основата, за да стане по широко, поставя се плънката и се навива на кифличка. Краищата леко се подвиват навътре.
Плънката при мен беше домашно сладко от сини сливи със счукани орехи, течен шоколад, локум.
Кифличките се подреждат в леко намаслена и набрашнена тава. Оставят се на топло, докато втасат и удвоят обема си. Намазват се с разбития с малко прясно мляко или олио жълтък и се поръсват със захар.
Пекът се в предварително загрята до 175С(350Ф) градуса фурна, около 15-20 минути или докато придобият златисто-кафяв цвят.(]Аз едната тава ги оставих по-светли, другите малко по-препечени, както се вижда от снимките, вие преценете според вашия вкус. На съпруга ми например му харесаха по-светлите, на децата по-препечените.)
http://tanitaang.blogspot.com/
mamazavinagi- Администратор
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|