Мама Завинаги форум
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ

3 posters

Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Гръцката кухня

Писане by sa6ito Сря 12 Авг 2009, 13:39

Гръцката кухня не е само зехтин, маслини, риба и “Узо”. Тя е богат кулинарен микс от балканска и средиземноморска кухня. Ястията в гръцката кухня са основателна причина за дълга разходка до южната ни съседка.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 11281_0

Древна Гърция е родината на кулинарното изкуство в Европа. Първата готварска книга също се появява там, а неин автор е Архестратос през 330 г пр.н.е. Гръцката кухня е формирана през вековете под влиянието на кухните на Балканите, Италия, Мала Азия и Близкия изток. Съвременните гръцки готвачи широко използват зехтина, зеленчуците и билките, зърнените храни и хляба, виното, рибата и различни меса, най-вече агнешко и ярешко. Типични съставки в гръцката кухня са маслините, сиренето, патладжанът, тиквичките и киселото мляко, но това съвсем не е всичко.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 11281_1
Древногръцката кухня се характеризира със своята икономичност. Основните съставки са били брашно, зехтин, вино, рядко месо, по-често риба. През годините те са се запазили като основни съставки, но са добавени и нови.

Византийската кухня била подобна на класическата гръцка кухня, но с нови продукти, които преди това не са били известни като хайвер, лимони, риба, индийско орехче и т.н. Мащерката е една от най-популярните гръцки билки, спомената дори в “Одисея”.

Риганът, ментата, чесънът, лукът, копърът, дафиновият лист и босилекът също са много характерни за гръцката кухня, както и за изключително здравословната Средиземноморска кухня. В много гръцки рецепти, особено на север, използват “сладки” подправки в комбинация с месо, например канела или карамфил със задушено месо.

Много от ястията в гръцката кухня идват от турската кухня и навлизат в гръцкия речник по времето на Османската империя или още по-рано - от контактите с персите и арабите.
Някои от ястията са повлияни от италианската и френската кухня и разбира се, от Средиземноморската.

Гръцката кухня е много разнообразна и в различните региони ястията се приготвят по различен начин. Например, вегетарианското ястие “Haniotiko Mpoureki” (картофени кръгчета, печени на фурна с тиквички, сирене “Myzithra” и мента) е типично ястие за западен Крит, в региона Ханя. Там това ястие се консумира поне 1-2 пъти седмично, а за останалите региони на Гърция въобще не е характерно.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 11281_2

Най-популярните предястия в гръцката кухня са: “boureki” (зеленчуци и месо, обвити в многолистно или обикновено тесто), “tiganita” (пържени зеленчуци – тиквички, патладжани, чушки или гъби), “гръцка салата” (салата от домати, краставици, червен лук, сирене фета, маслини, поръсена със зехтин и лимонов сок), “lachanosalata” (зелева салата, подправена със сол, зехтин, лимонов сок и оцет), “melitzanosalata” (салата с патладжан), “pantzarosalata” (салата от цвекло със зехтин и оцет), “skordalia” (гъсто чесново и картофено пюре, често комбинирано с пържена риба) и т.н.


МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 11281_3
Гръцката кухня е богата и на супи: “Bourou-Bourou” (зеленчукова супа с макарони от о. Корфу), “fasolada” (бобена супа с домати, моркови, целина и много зехтин), “psarosoupa” (рибена супа, приготвена от различни видове риба и зеленчуци).

Вегетарианските ястия също са богато представени в гръцката кухня: “fasolakia freska” (свеж зелен фасул с картофи, тиквички и доматен сос), “lachanorizo” (зеле с ориз), “spanakorizo” (спанак и задушен ориз със заливка от лимон и зехтин) и т.н. Любимият сос на гърците е “tzatziki” или гръцкият вариант на нашенския сух таратор.

Ястията с месо също са водещи в гръцката кухня: “yiouvarlakia” (парчета месо със сос от яйце и лимон, обикновено сервиран с бял ориз), “païdakia” (агнешко на грил с лимон, риган, сол и пипер), “keftedes” (пържени парчета месо с риган и мента), “moussaka” (най-популярна е мусаката с агнешка кайма и патладжани, въпреки че се прави също с тиквички и ориз) и т.н.

Сиренето е традиционна храна в гръцката кухня. Най-популярно е сиренето “feta”, но в различните региони на Гърция се предлагат и други видове сирене: “kasseri”, “myzithra”, “manouri”, “formaela”, “anthotyros”, “graviera” и т.н.

Повечето десерти в гръцката кухня се приготвят с мед, вместо със захар. Въпреки че е известна като турски десерт, баклавата е много популярна и в Гърция, като се приготвя по най-различни начини. Други любими гръцки десерти са “karidopita” (орехов кейк), “koulourakia” (бисквити с масло или зехтин), “milopita me pandespani” (ябълков пай с канела и пудра захар) и т.н.
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 11281_4
Гърците се славят и с висококачествен локум, великолепни сладка от портокали и мандарини и невероятно вкусни курабии.

www.rozali.com
sa6ito
sa6ito
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Мексиканската кухня

Писане by sa6ito Сря 26 Авг 2009, 14:24

Мексиканската кухня е прочута с разнообразието от вкусове, цветната декорация на ястията и многото подправки. А царевицата, фасулът и чушките (най-вече лютите чили чушки) са трите продукта, които придават облика на мексиканската кухня.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 11350_0

Когато конкистадорите пристигат в столицата на държавата на ацтеките Теночтитлан (днешен Мексико сити), те откриват, че в менюто на хората присъстват много ястия от царевица с чили и подправки, обикновено комбинирани с фасул и домати или кактуси.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 11350_1
Конкистадорите смесват внесените от тях ориз, говеждо, свинско и пилешко месо, вино, чесън и лук с местни храни от Мексико преди откриването на Америка, като шоколад, царевица, домати, ванилия, авокадо, гуава, папая, ананас, чили чушки, сладки картофи, фасул, фъстъци, различни видове риба и т.н.

В индианските села има много екзотични ястия, приготвени от съставки като игуана или гърмяща змия, елен, паяк, маймуна, скакалец, яйца от мравки или други насекоми.

Както знаем, в света има три основни култури, според най-употребяваните зърнени храни – култура на ориза, на пшеницата и на царевицата. Мексико принадлежи към културата на царевицата.

Мексиканската царевица се вари с негасена вар и сол, изсушава се и накрая се мели на брашно.

От него се приготвят прочутите тънки питки с уникален вкус, наречени "тортийя". Когато тортийята е с пълнеж от месо, зеленчуци или други продукти, се казва "тако".

Мексиканската кухня варира според региона, заради локалния климат, географските и етническите различия. Северната част на Мексико е известна със своето говеждо, козе и щраусово месо, от които се приготвят много местни ястия.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 11350_2
В централната част на Мексико се приготвят ястия, характерни за цялата страна, но има и регионални специалитети като barbacoa (ястие с овче месо), pozole (мексиканска супа), menudo (мексиканска супа от карантия) и carnitas (задушени или печени малки късчета свинско месо, които може да се сервират като самостоятелно ястие или като плънка на тако, бурито и т.н.).

Югоизточно Мексико от друга страна е известно със своите люти чушки и пилешки ястия. Този регион е повлиян и от Карибите. Ястията с морски дарове са най-предпочитани.

Автентичната мексиканска кухня е "американизирана" като "Tex Mex" – тексаско-мексиканска кухня. Мексиканската кухня има голямо влияние върху кухнята на югозападните американски щати и в Калифорния и има версия на "Тех-Мех", наречена "Cal-Mex". Например в Мексико рядко ядат начос (царевичен чипс), а по света е много популярен. Чимичанга пък е запържено бурито, много популярно в САЩ и други страни извън Мексико.

Дълбоките традиции на мексиканските заселници и историята на американския щат Ню Мексико водят до създаването на друга разновидност на мексиканската кухня – кухнята на Ню Мексико.

Въпреки че много от ястията се различават от техните мексикански съответствия, те също се възприемат като "автентични" и "традиционни".

Днес чуждите кухни са "превзели" Мексико, но обогатени "по мексикански". Например сушито в Мексико често се прави със сос от манго или тамаринд и се сервира със соев сос с чили чушки.

Мексиканската кухня е известна и с вкусните си десерти: флан (мексиканския крем-карамел), кейк "трес лечес" (кейк, приготвен с 3 вида мляко – кондензирано, сухо мляко и сметана), пепиториас (сладки, приготвени от пшеничено брашно, мед и тиквени семки) и т.н.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 11350_3
www.Rozali.com
sa6ito
sa6ito
упорит
упорит


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ

Писане by maggi Чет 17 Сеп 2009, 15:57

АНГЛИЙСКА КУХНЯ

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Eng2

И до ден днешен английската кухня пази кулинарните традиции на "островното царство", макар че вече се чувства влиянието на Европа, преди всичко на френската кухня. Всички ястия се приготвят по най-опростен начин. Ударението се поставя върху хранителността и биологичната стойност.
Жителите на британските острови приготвят чудесни супи. Месото, главно говеждото и овнешкото, се приготвя най-често на грил или печено. Във всички менюта по света ще намерим английски бифтеци, ростбифи и черен дроб.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Eng1

Характерният вкус на печеното месо се постига с най-различни сосове, приготвени домашно или индустриално. Известни са доматеният сос кетчуп, уорчъстърският сос, сосът табаско. Чудесният къмбърлендски сос намери приложение в цял свят. Овнешкият бут най-често се поднася с желе от френско грозде. Обичани са домашните и дивите птици, главно пуйките и патиците. Телешкото месо е на мода.
Често присъствие в менюто имат сладководните и морските риби. Приготвят се по различни рецепти,най-вече варени или на грил. Поднасят се с доматен, гъбен или бял сос, освен това се консумират печени, задушени с различни подправки и като плънка на солени тестени ястия. Особено популярни при това подчертано качествени в Англия са стридите. Консумират се много зеленчуци, но най-предпочитани са зелето, грахът, карфиолът, аспержите, мокровите. Приготвят се по различни начини, често само леко се задушават в подсолена вода и се поднасят без никакви подправки. Разпространени са бобовите растения (особено фасулът), които често се пекат. Почти не се използува чесън за подправяне на ястията. Специалитет на английската кухня са различните видове солено тесто с месо, сандвичите, солените и сладките пудинги. Сандвичите се поднасят при следобедната закуска, към предобедния чай, като елемент на вечерята.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Eng3

Английската закуска — здрава, разнообразна и хранителна, се състои от няколко блюда. Сервират се не само месо, риба, дреболии, пържена сланина или шунка, но и варени и пържени яйца, пушено месо, овесена каша, бял хляб, масло, конфитюр, сок, плодове и чай.
За сметка на това обядът е лек и опростен — сандвич с варено яйце, парче говеждо месо, шунка, птица, пържена риба, зеленчукова салата, хляб или кифла и няколко чаши чай.
Следобед всеки англичанин намира време за своя „файв о'клок". Към чая се предлагат сандвичи и сладкиши в най-разнообразен асортимент.
Най-хранителна е вечерята. Поднася се любимото овнешко или говеждо месо, риба, птици, освен това малка порция картофи, различни сосове, много зеленчуци.Често се сервира супа, леко предястие и десерти, главно плодови.

Ако трябва да вземем нещо от английската кухня, то това ще бъде соленото печиво, подходящ заместител на сладките тестени десерти. Не трябва да се пренебрегват и рецептите за приготвяне на риба.


www.receptite.com


Последната промяна е направена от maggi на Чет 17 Сеп 2009, 16:10; мнението е било променяно общо 1 път
maggi
maggi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Австрийска кухня

Писане by maggi Чет 17 Сеп 2009, 16:09

Австрийска кухня

Гостоприемна Австрия се слави с много напреднала гастрономия. Типично за Австрийската кухня е употребата на лук в голямо количество (Виенски гулаш, Виенско печено, сосове), с предпочитание се ползва гъшата мас. В Австрия често се ядат сладководни риби, готви се шаран, пъстърва, щука, сом.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Aus

Много са австрийските специалитети, придобили международна известност. Във всички европейски страни е познат Виенският шницел, много вкусни са тиролските шпекови кнедли със зеле, Виенските кнедли с извара, царските палачинки, Виенските кифли, шупналите кнедли с мармалад, "бедният рицар", мармаладовите варенки, ябълковият шрудел (приготвен с много стафиди), "скритите" ябълки, тортата "Сахер", Виенското кафе и т.н.

www.receptite.com
maggi
maggi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Гръцка кухня

Писане by maggi Чет 17 Сеп 2009, 16:19

Гръцка кухня
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Gr1

Характерът на гръцката кухня се определя от селскостопанската продукция, риболова и географското разположение на тази полуостровна страна. Немалко влияние е оказало и продължителното турско робство. Много турски ястия, например пилафът, кебапът, мусаката, лозовите сарми и много сладките десерти (локум, „турски мед"), са се наложили дотолкова в Гърция, че са сред най-любимите и най-често приготвяни ястия.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Gr2

Месото е представено главно от овнешкото и говеждото. Много обичани са рибата и птиците. Правят се различни ястия от сепия и октопод. Гърците консумират много зеленчуци, най-предпочитаните са патладжаните,
доматите и чушките. На трапезата неизменно присъстват и маслините

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Gr3
Задължителни в гръцкото меню са сиренето (включително и различните видове, приготвяни от козе мляко), киселото мляко, плодовете например пъпеши, грозде и лимони.

Ястията се приготвят по най-лесен начин, гозбите са вкусни. Най-често месото и рибата се правят на скара или навън на жарава от дървени въглища, поднасят се с различни сосове. Месото се задушава и към края се прибавят зеленчуци. Някои супи и месни сосове се подкиселяват с лимонов сок. Зеленчуците се поднасят пълнени или сурови във вид на салата. В ястията се поставя много мазнина, най-вече зехтин. Подправките са задължителни. Типичният вкус и цвят на много ястия се получават от чесъна, лютивите подправки, ароматните треви, орехите и стафидите.

Място в международната кухня намира гръцката смес за салати, приготвена от олио, кетчуп, червено вино, чесън, ситно нарязани каперси и попарен лук.


www.receptite.com
maggi
maggi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Испанска кухня

Писане by maggi Чет 17 Сеп 2009, 16:27

Испанска кухня
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Isp2
Испанската кухня е типично национална, в истинския смисъл на думата огряна от южното слънце, много пъстра и "изпълнена с живот". Основни хранителни продукти са рибата, говеждото, овнешкото, свинското месо и птиците, оризът, картофите, фасулът, белият хляб, зеленчуците, най-вече доматите, чушките и патладжаните. Обичани са морските раци, мекотелите и ангинарите. Испанците като всички южни народи много подправят ястията, и то в комбинации, които им придават специфичен, типичен вкус. Комбинират обичайните подправки с много ароматни треви. В повечето случаи ястията се приготвят с олио. Много се използуват доматеното пюре, лукът, чесънът и маслините. Обедите и вечерите започват с предястие, което се приготвя от консерви (сардини, тон, гъби, маслини и т.н.) или от зеленчуци, яйца, риба и т.н.
Испанците обожават супата. Белите и кафявите супи се правят винаги със
силен и ароматен бульон от месо, зеленчуци и риба. В горещите летни дни
често се поднасят ледени супи, от които най-вкусни са направените с краставици или домати (гаспачо).
Испанската кухня предлага много интересни рецепти за ястия от риба, миди, раци, въпреки че рибите най-често се сервират варени, с холандски сос или с подправена майонеза.
Главното блюдо на обеда или вечерята по правило е ястието с месо. Прави се със зеленчуци, задушено или на грил. Поднася се със зеленчуци или различни сосове, от които най-обичан е зеленчуковият сос, наричан "Санфиана". Птиците са представени от задушени или печени пилета, понякога се приготвят в комбинация с месо или риба.
Сложните гозби от зеленчуци се поднасят като главно ястие, а леко обработените — като гарнитура към месо. Предпочитат се твърдите зеленчуци, тъй като се смята, че имат по-добър вид и по-добър вкус от меките. Салатите, които се приготвят от сурови или варени зеленчуци, се предлагат като самостоятелно ястие или като гарнитура. Испанските домакини приготвят най-различни заливки за салатите, приспособен към вкуса и характера на салатата. Основна е сместа, приготвена от олио, оцет, сол и щипка захар.
Като главно ястие се поднасят и приготвените по подходящ начин яйца например различни омлети. Световно известен е Испанският омлет. Правят се пудинги от сирене, риба и зеленчуци.
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Isp3
От областите на Испания, където се отглежда ориз (по крайбрежието между Аликанте и Валенсия), произхождат известните оризени ястия. Най-прочутото от тях се нарича Паеля - по името на сьда, в който се приготвя, и се смята за национално ястие. Състои се от различни
подправки, всевъзможни видове риба, миди, месо, пилета, пилешки дробчета и зеленчуци, които се комбинират с ориз в подходящо съотношение. Паелята има много варианти, така че може да се отнесе и
към най-изисканите, и към най-простнте ястия. Испанката я прави с месо,
риба и зеленчуци, които има на разположение в момента. Оригиналната
паеля се приготвя на огън с дървени въглища.
Типично испанско тестено изделие са канелоните — квадратчета със страна 12 см, изрязани от разточено на тънка кора тесто, които след сваряване се пълнят с различни плънки и се поднасят с различни сосове. Добрите домакини обикновено си ги приготвят в къщи.
Голямо внимание се отделя на сосовете. Подправят се с билкови корени например със сладка майорана, счукана с чесън в хаван.
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Isp1
Често обедите и вечерите завършват с десерт от сирене и плодове. Сладкишите, които се правят само за гости, при тържествени случаи или в неделя, изискват спецално внимание и са с много захар и сметана. Чуросът
(хрупкави пържени пръчици) е вкусен топъл, възрастни и деца с удоволствие шприцоват тестото със специални тръбички в горещо олио.
Ястията на Испанската кухня са лесно смилаеми. Консумират се много риби и птици, зеленчуци и плодове, малко сладкиши.
www.receptite.com
maggi
maggi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Италианска кухня

Писане by maggi Нед 11 Окт 2009, 16:41

Италианска кухня
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Ital1

Италианската кухня е изключителна. Смята се, че тя е една от трите иай-добри кухни в света. Някога е дала основата на френската кухня и до определна степен е оказала влияние и върху други европейски кухни. Всеки, опитал веднъж италианските блюда, е вече техен неизменен почитател, постоянен любител на прекрасните й ястия от риба и месо, на разнообразно приготвените различни видове зеленчуци, на тестените изделия, сладоледите, плодовите десерти. Италианската кухня има традиционен характер и според производството на селскостопанските продукти се дели на три основни кулинарни зони: северна, средна и южна. Най-предпочитано е телешкото месо, макар че и от всички останали видове
меса се правят вкусни ястия.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Ital6

Месото обикновено се задушава, пече или се приготвя на грил, като при последната обработка предварително то се налага с олио с прибавка на подправки и корени. Нерядко в менюто се включват пилета, за които италианците знаят чудесни рецепти — с вино, с домати, с чушки и т. н. Обичани са и останалите видове птици и дивеча например яребиците, фазаните, бекасите и пъдпъдъците. В Италия умеят по неповторим начин да използуват даровете на морето — стриди, миди, раци (омари, лангусти), сепия, множество видове риби — за приготвяне на богата гама от вкусни ястия. Рибите най-често се пекат на грил, пържат се или се запичат в зехтин с добавка от лимонов сок и ароматни треви. От риба — главно по крайбрежието — се приготвят различни видове чорби и супи.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Ital3

Италианците много обичат супа. За световно известната Минестроне — гъста супа с много зеленчуци, с ориз или тестени изделия — домакинята няма твърдо определена рецепта. Приготвя я с продуктите, които в момента има на пазара. Към много от супите се сервира прясно настърган пармезан. Столетия наред в Южна Италия господствуват тестените изделия, които се произвеждат в най-различни видове и се приготвят по най-разнообразни начини. Въпреки че италианският пазар предлага висококачествени тестени изделия, много домакини предпочитат да си ги правят сами. Тестените изделия по правило са самостоятелно ястие, само понякога се сервират като гарнитура. Много от тях, например канелоните, равиолите, тортелините, се поднасят с плънка от месо, шунка или сирене.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Ital2

В Северна Италия ястието на деня е оризът. Най-често се консумира като главно ястие (например миланското ризото), а не като гарнитура. Оризът обикновено се задушава с вино и бульон, след това се смесва с шунка, грах, пилешко месо, дроб, морски мекотели и т.н. Оризът, както и тестените изделия, се приготвя от италианските кулинари и домакини "ал денте" (на око), а не "по часовник". Желана в Италия е известната по целия свят Неаполска пица. Приготвя се от тесто, домати, сардини, сирене и подправки. Пиците се приготвят с различни плънки и размери. Поднасят се с вино, бира, като самостоятелно ястие, а малките пици понякога заместват предястието. Почти на всеки обяд се поднася предястие. Понякога предястието е съвсем непретенциозно, а друг път доста комбинирано, но основно си остава правилото, че трябва да допълва по подходящ начин главното блюдо. През зимата обикновено се сервират топли предястия. В цялата страна зеленчуците са популярна храна, най-предпочитани са аспержите, патладжаните, ангинарите, тиквичките, резенето, доматите, чушките. Поднасят се сурови като салата, задушени в големи порции като гарнитура към месо, пълнени, пържени и задушени със сирене като самостоятелно ястие. Приготвят се с масло или с олио, подправят се с ароматни треви или чесън. Варени зеленчуци се предлагат твърде рядко.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Ital4

Салатите се сервират като предястие, гарнитура към печено, птици и риби, като самостоятелно ястие след месо. Приготвят се от зеленчуци, риби, птици, месо. Честа съставка на салатите е сиренето. Типичният сос за салата се състои от 3 части олио, 1 част лимонов сок, сол, черен пипер, чесън. Понякога се прибавят ситно нарязани подправки и сардинки. Необходима съставка на много ястия е сиренето, което им придава хубав вкус и консистенция. Типичният вкус за всички ястия се постига и с правилното дозиране на подправките. Става дума за магданоза, ригана (подобен на майораната), градинския чай, босилека, розмарина, резенето. Италианските сосове са с по-груба структура. Поднасят се върху ястието или смесени с него (с тестени изделия, ориз). Почти на всяко ядене се поднасят плодове — необработени или обработени. Широко разпространени са плодовите и другите сладоледи. При приготвянето им италианците демонстрират истинско майсторство. Тестени десерти правят рядко, в повечето случаи са с плодове или с кремообразни сирена. Популярна е жълтъчената пяна. Ястията на италианската кухня не са трудни за приготвяне, поднасят се на малки порции и са лесно смилаеми.

www.receptite.com
maggi
maggi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Италианско Гато с картофи

Писане by Lindzi Пон 12 Окт 2009, 15:45

Порции: 4
Необходимо време: 50 мин.


Продукти:
5-6 средно големи картофа
300 гр. кашкавал
300гр. мек колбас
4 яйца
2 с.л. зехтин
1/5 ч.ч. галета
сол на вкус

Сваряваме картофите, после ги обелваме и намачкваме с пасатор или с вилица.

Нарязваме салама и кашкавала на дребни кубчета.

Яйцата чукваме в купичка и разбиваме до хомогенност.

В тавичка, предварително намазана със зехтин, слагаме картофите, салама, кашкавала и солта, разбъркваме, да стане еднородна смес и заливаме с яйцата равномерно навсякъде. При необходимост разбъркваме още веднъж.

Отгоре поръсваме равномерно с галета.

Поставяме в предварително загрята до 190 градуса фурна за около 20 мин. (трябва галетата да порозовее, а яйцата да се стегнат).

Предястието се сервира топло . Може към него да се сервира нарязан домат или айран.

http://vkusnotiiki.net
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Timpana - Баница от макарони

Писане by Lindzi Пон 14 Дек 2009, 10:48

Timpana - Баница от макарони е било любимото на великия магистър на Малтийския орден и е много характерно за региона на столицата - Ла Валета!

(Малтийска кухня)

Продукти:

* 400 г тесто
* 900 г макарони
* говежда кайма - 450 г
* три супени лъжици доматена паста
* 4 добре разбити яйца
* 2 чаши вода
* 1 глава лук
* кашкавал настърган-400 г
* пипер, сол


Начин на приготвяне:

В голяма тенджера сварете лука. Когато омекне, добавете каймата и варете още 2 минути. След това добавете доматената паста и 2 чаши вода и добре разбъркайте, добавете сол и пипер на вкус. Сложете капака на тенджерата и продължете да варите на бавен огън ок. 20 минути.

Сварете макароните в солена вода, но да не се превърнат в каша. Излейте водата и сложете макароните в отделен съд. Добавете месния сос, кашкавала и разбитите яйца и добре разбъркайте.

Намажете подходяща тава с масло. разточете тестото и половината сложете в тавата. Върху него изсипете соса и покрийте с другата половина на тестото. Съединете краищата, отгоре намажете с разбити яйца.

Загрейте фурната на 190 градуса. Печете около час, докато тестото се покрие със златиста коричка. Ястието може да се сервира както горещо, така и студено с настърган кашкавал.

rozali.com/
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Пастицио

Писане by Lindzi Пон 28 Юни 2010, 15:07

Пастицио е гръцко основно ястие. Може да се консумира, както топло, така и студено.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 13308_1

Продукти:

* 1 кг кайма
* 1 буркан консервирани домати (или пресни)
* 2 глави кромид лук
* олио
* къри, чубрица, кимион, индийско орехче, сол
* 1 пакет макарони
* 2-3 с. л. галета
* 2 яйца
* 5 с. л. брашно
* 100 г масло
* 500 мл прясно мляко


Начин на приготвяне:

Макароните се сваряват, изцеждат се и се слагат в намазнена тава, поръсена с галетата.

Като втори пласт след макароните се нарежда задушената в тиган смес от каймата, доматите, лука, кърито, чубрицата и кимиона.

Отгоре се залива белият сос, приготвен по следния начин: в тенджерка се смесват яйцата, брашното, маслото, прясното мляко, сол на вкус и настъргано индийско орехче на вкус. Поставя се на котлон и се бърка до леко сгъстяване.

Ястието се пече 40 минути във фурна, загрята на 180 градуса.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Бетеавон или какво да похапнем в Израел

Писане by Lindzi Пон 16 Авг 2010, 14:56

В края на миналата година бях в Израел! Чудесно, казват моите приятели. – Разкажи как беше. И аз...мълча. Защото незнайно защо не мога да вкарам в няколко клишета и стандартни описания това, което видях в тази страна.

от Елица Минева
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 12821_0
Как да ви го обясня? Например, били сте в Испания. Всеки горе-долу знае какво да очаква, когато чуе “Испания” – фламенко, корида, Гауди, Алхамбра. “Италия” – Тоскана, Рим, Колизеума, Флоренция със статуята на Давид...
А за Израел? Въпреки че се подготвих уж подобаващо, изчетох всички възможни теми по и изгледах 3-4 израелски филма, така и не успях да се подготвя за срещата си с Израел. Защото той е някак си .... извън нашите представи. Необичаен. И в същото време по своему супер логичен и подреден.

Полезни факти, които е добре да се имат предвид при сблъсъка с израелската кухня:
това е средиземноморска страна

* тя е създадена в област, заобиколена само с араби

* жителите на Израел са евреи, дошли тук от над 80 страни от цял свят – предимно от Европа, но има и евреи от съседните арабски страни, а даже и черни евреи от Етиопия

* това, което обединява тези хора, са еврейските традиции, спазвани стриктно в продължение на хилядолетия

* и накрая – в Израел живеят и 20 процента араби. Не става дума за тези, които обитават автономната палестинска област, а за араби - израелски граждани. А тези араби могат да бъдат както мюсюлмани, така и ... християни.


Така че да се говори за израелска кухня е малко рисковано. Представете си кухнята на целия свят, събрана на едно място. Може би без австралийците и ескимосите, но все пак кухнята на цял свят.
Всъщност Израел е изграден от две основни групи преселници – сефаради (обитавали Средиземноморието, Близкия и Далечния Изток) и ешкенази (дошли от Франция, Германия, Русия и Източна Европа). Всеки донесъл кухнята на региона, който обитавал преди. Затова израелската кухня съчетава типичните за средиземноморския район свежи зеленчуци и плодове, маслини, зехтин, пшеница и млечни продукти с обичайните за северните страни туршии, яхнии, блини, печени меса и характерните за Близкия Изток плоски питки, нахут и агнешко.

Първото нещо, с което аз се сблъсках в Израел, беше изискването храната да е “кашер”.
Има редица правила коя храна е кашер и коя не, но основната забрана, формулирана в Тората (еврейската свещена книга, която включва първите пет книги на Библията) гласи “Не вари агне в млякото на майка му”. Това означава да не се смесват месни и млечни продукти.
Голяма работа, бихте казали вие. Но представете си, че евреите, които спазват кашрут (законите, които определят коя храна е кашер и коя – не), никога не са опитвали пица с шунка, поръсена с кашкавал. Или чизбургер от Макдоналдс с телешко месо и жълто сирене. Или мусака с кайма със заливка от мляко и яйца. Да не говорим за множеството ястия с месо и сметанови сосове.

Макар и туристи, ние се хранехме напълно в съответствие с кашрута. Още в самолета към Израел ни сервираха сандвичи със сертификат, че са кашерни. В хотелите храната също беше разделена на този принцип – млечни продукти (и риба) на закуска, месо (но без свинско, което също е забранено от кашрута) – на вечеря. Обедите похапвахме на крак, но отново стриктно кашерно: на плажа на Мъртво море например се опитах да си купя тост с пилешко филе и млечна салата, подобна на нашата “Снежанка”. Продавачката категорично ми отказа. Млечната салата била за сандвичите с кашкавал, а тези с месо можели да се комбинират само със зеленчуци или хумус.
Не спорих много, защото хумусът е наистина чудесен на вкус.
Приготвя се от паста от нахут, смесена с паста от сусамови семена и малко зехтин и се поръсва със ситно нарязан магданоз. Хумусът присъстваше както на “млечната” закуска, така и на “месната” вечеря – за неговата употреба няма никакви ограничения.
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 12821_1
Хумусът е вкусна гарнитура към почти всяка гозба.

Освен необичайното присъствие на маринована риба за закуска, ме изуми и голямото разнообразие от плодове и зеленчуци, които шведската маса в хотелите предлагаше за сутрешното ни хранене. След това прочетох, че това е характерно за израелската кухня. Докато плодовете бяха пресни,
зеленчуците се подвизаваха предимно под формата на туршии като мариновано цвекло например.
Доста необичайно за нас, но напълно обяснимо – консервирането на кореноплодни зеленчуци е още едно от наследствата, които северните евреи са донесли със себе си.
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 12821_2
Разнообразие от туршии се предлага на пазара в Йерусалим.

Според правилата на кашрута, ако сте се нахранили на закуска с млечни продукти, след 4 часа можете да хапнете месо. Ако сте яли месо обаче, трябва да чакате цели 6 часа, за да опитате сирене или сметана. Като казвам месо, изключваме свинското, но птици и телешко израелците готвят превъзходно, так че едва ли ще ви липсва.
Докато бях в Израел, успях да разбера от първа ръка и какво е шабат. Знаех, че това е съботата, която е празничен ден, през нея не се работи и евреите се посвещават на празнуване и на семействата си.

Сега разбрах, че шабат започва с изгряването на първата звезда в петък.
Което по това време на годината означаваше, че към 16 часа всички магазини вече бяха затворени и по улиците престанаха да се движат коли. Все пак трябва да уточня, че става дума за Йерусалим, известен като града на най-религиозните евреи, а освен това бяхме и в квартал на ортодокси (евреи, които стриктно спазват всички предписания на вярата). Казват, че младите вече не се съобразяват дотолкова с традициите.
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 12821_5
И така в петък вечерта, на шабат, от хотела изчезнаха всички служители от еврейски произход (вечерята сервираха араби), а на един от асансьорите се появи табела, че това е “асансьор за шабат”. Което означава, че спира на всеки етаж, без да се налага да натискате копчето. Това е необходимо, защото на шабат не трябва да се работи нищо – включително да се гледа телевизия, да се стои пред компютъра, да се натиска ключа за лампите или копчето на асансьора. Някои от най-ревностните евреи дори нарязвали предварително тоалетната си хартия, за да не се налага през шабат да късат от рулото...

Вечерята на шабат започва с молитва на съпругатаНа шабат семейството се събира около богата трапеза (която съпругата е приготвяла през целия петъчен ден), хапва и си говори надълго-нашироко. Гости в хотела ни бяха и група американски еврейчета, които явно посещаваха Израел, за да опознаят земята и традициите на предците си. Техните ръководители обясниха подробно ритуалите, които се спазват на вечерята за шабат, а ние гледахме... и попивахме.
На масата горяха две свещи (палят се точно 18 минути преди изгряването на Вечерницата) и бяха поднесени традиционните за шабат хлебчета (по-скоро козуначета) – хала, завити с покривка. Първо всички станаха прави и момчетата сложиха на главите си кипи (типичните еврейски шапчици), а тези, които нямаха – просто покриха главите си с платнената салфетка от масата. Символът на това действие е, че мъжът винаги трябва да помни, че над него стои Господ.
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 12821_4
Ръководителката прочете молитва, като закри очите си с ръце, а след нея учителят вдигна чаша с вино и го благослови.
После изпрати децата да си измият ръцете – също задължително ритуално действие, а след това отви хлебчетата и прочете благословия и за тях. Накрая всички бяха поканени да се заемат с похапването.

След шабат времето започна отново да тече при изгряването на първата звезда в събота и улиците се изпълниха с живот. С нетърпение се разходихме отново из Йерусалим, за да опитаме
фалафел и шуарма – двата най-популярни израелски специалитета за похапване “на крак”.
Фалафелът е тестен джоб, пълнен с нахутени кюфтенца и салата, а шуармата е нещо като дюнера – печено месо и хумус, завити в плоска питка.
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 12821_6
По улиците можете да си купите и изцеден пред вас сок от нар или от портокали. За десерт препоръчвам един ливански специалитет, който евреите са усвоили охотно – кнафе. Представлява два слоя кадаиф, добре напоени с масло, между които има слой меко козе сирене. Кадаифът отгоре е ярко оранжев (казват, че е оцветен с шафран, но по-скоро е сладкарска боя) и поръсен със счукан шам фъстък. Страшно е вкусно!
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 12821_7
Добър апетит или, както казват в Израел - Бетеавон!

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Пилешки крилца по тайландски

Писане by Lindzi Вто 17 Авг 2010, 14:41

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 10356_1
Продукти:

* 5-6 замразени пилешки крилца

* 1 чаша пилешки бульон

* 1/2 чаша захар

* 1/4 чаша счукан чесън

* 1/4 чаша ситно нарязани люти чушки джалапено, чили или нашенски

* 2 с.л. царевично нишесте

* 3 с.л. червен пипер

* 1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Размразете пилешките крилца и ги наредете в тавичка. Загрейте фурната на 250 градуса. Сложете крилцата да се пекат около 45 минути - 1 час до получаване на златисто-кафява коричка. Запържете в тиган лютите чушки със зехтина. Добавете пилешкия бульон, червения пипер и захарта. След това прибавете царевичното нишесте до получаване на гъст сос. Залейте крилцата със соса и сервирайте.

rozali.com


Последната промяна е направена от Lindzi на Вто 17 Авг 2010, 14:49; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Re: МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ

Писане by Lindzi Вто 17 Авг 2010, 14:42

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 10355_1
Продукти:

* 3 големи краставици – обелени и нарязани

* 2 люти чушки (джалапено, чили или нашенски) – почистени от семките и нарязани

* 1/2 чаша фъстъци – обелени и нарязани

* 2 с.л. кантарион (естрагон или копър)

* 1/4 чаша оцет

* 1/4 чаша захар

* 1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Смесете краставиците, лютите чушки, кантариона и солта в голяма купа. Разбийте захарта и оцета в купичка, докато захарта се разтвори. Залейте салатата с дресинга и поръсете с фъстъците.
rozali.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Английски кифлички

Писане by Lindzi Вто 17 Авг 2010, 14:48

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 10299_1
Продукти:

* 2 чаши бяло брашно

* 1 с.л. бакпулвер

* 1/3 чаша захар

* 5 с.л. леко охладено краве масло

* 3/4 чаша нарязан на малки парченца натурален шоколад

* 1 чаша бита сметана


Начин на приготвяне:

1. Смесете брашното, бакпулвера, захарта и маслото до замесването на тесто. Месете тестото, докато маслото стане почти незабележимо.

2. Добавете парченцата шоколад.

3. Разбийте сметаната.

4. Добавете сметаната към тестото и го замесете отново (добавете сметана, ако е необходимо).

5. Оформете тестото в кръгла форма и нарежете на 12 „пай“ парчета.

6. Наредете кифличките в тавичка, намажете всяка от тях с малко сметана и ги поръсете със захар.

7. Поставете ги в предварително загрята фурна и печете на 250 градуса около 20 минути.

8. Сервирайте за десерт.

rozali.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Timpana - Баница от макарони

Писане by Lindzi Вто 17 Авг 2010, 15:01

Timpana - Баница от макарони е било любимото на великия магистър на Малтийския орден и е много характерно за региона на столицата - Ла Валета!

(Малтийска кухня)

Продукти:

* 400 г тесто
* 900 г макарони
* говежда кайма - 450 г
* три супени лъжици доматена паста
* 4 добре разбити яйца
* 2 чаши вода
* 1 глава лук
* кашкавал настърган-400 г
* пипер, сол


Начин на приготвяне:

В голяма тенджера сварете лука. Когато омекне, добавете каймата и варете още 2 минути. След това добавете доматената паста и 2 чаши вода и добре разбъркайте, добавете сол и пипер на вкус. Сложете капака на тенджерата и продължете да варите на бавен огън ок. 20 минути.

Сварете макароните в солена вода, но да не се превърнат в каша. Излейте водата и сложете макароните в отделен съд. Добавете месния сос, кашкавала и разбитите яйца и добре разбъркайте.

Намажете подходяща тава с масло. разточете тестото и половината сложете в тавата. Върху него изсипете соса и покрийте с другата половина на тестото. Съединете краищата, отгоре намажете с разбити яйца.

Загрейте фурната на 190 градуса. Печете около час, докато тестото се покрие със златиста коричка. Ястието може да се сервира както горещо, така и студено с настърган кашкавал.

Добър апетит!
rozali.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Канадски палачинки

Писане by Lindzi Вто 17 Авг 2010, 15:02

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Vk_523
Канадските палачинки са меки и пухкави, с хрупкави крайща.

10-12 палачинки

Продукти:

150г брашно
6г сода бикарбонат
щипка сол
1 яйце
40мл растително масло
300мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

1. Пресейте брашното с содата бикарбонат и солта.
2. Поставете го в купа и направете кладенче в средата на сместа.
3. В отделна купа разбийте яйцето с 20мл растително масло и прясното мляко.
4. Прибавете яйчената смес към брашното, като сипвате по малко и бъркате, докато получите гладка смес.
5. Изсипете останалото олио в тиган и го загрейте.
6. Внимателно изсипете две супени лъжици от сместа в тигана – те са достатъчни за една палачинка.
7. Оставете палачинките в продължение на една минута да се зачервят.
8. Когато започнат да образуват мехурчета обърнете с шпатула от другата страна.
9. Изпържете палачинките още 1 минута, докато се надигне.
10. Гарнирайте с плодов сироп.
rozali.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Арабска салата от лук и фурми

Писане by Lindzi Вто 17 Авг 2010, 15:04

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Vk_496
Време за приготвяне: 10-15 минути
5 порции

Продукти:

3 глави лук
2 стръка пресен лук
20 фурми
1 кафена лъжичка канела
1 кафена лъжичка захар
1 супена лъжица лимонов сок
3-4 супени лъжици зехтин
сол

Начин на приготвяне:

* Обелете лука и го нарежете на тънко. Фурмите разрежете на 4 и махнете костилката.
* В купа разбъркайте лука и фурмите.
* Поръсете последователно със зехтина, захарта, щипка сол, 1/2 от канелата и накрая лимоновия сок.
* Покрийте купата с найлоново фолио и оставете 1 час в хладилника.
* Извадете салатата 10 минути преди сервиране, поръсете с дребно нарязания лук и останалата канела.
* Поднесете с обезсолено овче сирене.
rozali.com


Последната промяна е направена от Lindzi на Вто 17 Авг 2010, 15:05; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Руски пелмени

Писане by Lindzi Вто 17 Авг 2010, 15:05

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 1068
За плънката:
1 кг кайма
2 големи глави лук
черен пипер млян
1 1/2 ч.л. сол

За тестото:
около 1 кг брашно
вода
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

* Омесвате каймата с дребно нарязания лук, черния пипер и солта.
* Омесвате тестото, като се стараете да не стане много твърдо.
* Разделяте го на части и разточвате всяка част на кора с дебелина около 3 мм. С кръгла формичка или по-широка чаша нарязвате кората на кръгчета с диаметър около 6 см. В средата на всяко кръгче слагате от каймата, като гледате да не е нито много, нито малко, прегъвате на две и притискате хубаво по края (можете да навлажните с малко вода, за да залепне по-добре), за да не излезе плънката.
* Така приготвените пелмени се варят във вече вряща вода, подправена с малко сол, черен пипер на зърна, няколко зърна бахар и 2-3 листенца дафинов лист.
* Не слагайте по много от пелмените във водата!
* След като сварите едната порция, слагате втората, третата и т.н. в същата вода, като доливате ако започне да намалява.
* Не сварените пелмени можете да замразите и да ги приготвяте след време.

Сервират се топли с масло и соев сос или, по желание, с други сосове.
rozali.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Английски сос с праз лук

Писане by Lindzi Вто 17 Авг 2010, 15:10

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 10298_1
Продукти:

* 3/4 чаша нарязан праз лук

* 250 г крема сирене

* 150 г заквасена нискомаслена сметана

* 80 г нарязан пушен бекон

* 1 с.л. ябълков оцет

* 1 с.л. захар

* сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

1. В средноголяма купа се разбъркват празът, крема сиренето, сметаната, късчетата бекон, оцетът, захарта, солта и черният пипер до получаването на хомогенна смес.

2. Готовата смес се поставя в хладилника за 2-3 часа.

3. Сервира се като студено предястие или като гарнитура на различни ястия с месо и/или зеленчуци.
rozali.com

Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Лаоска Салата

Писане by Lindzi Вто 17 Авг 2010, 16:14

1 1/2 голяма зелка
5-6 пържоли от свинско/агнешко или друго месо
1 голяма глава кромид лук
1 суп. лъжица вегета
лимонов сок
мерудия (за предпочитане сушена)
1 кг чист бял ориз

Начин на приготвяне:

* Сварете ориза във вода, внимавайки да не го преварите.
* Прецедете го и го оставате настрана.
* Запазете около една чаена чаша от водата в която е варен ориза, за да я добавите като сос в салатата.
* Изпечете пържолите на скаричка (не добавяйте сол!!!) и ги нарежете на дребни кубчета - 2 на 2 см.
* Нарежете зелето на дребно, също и лъка, добавете нарязаното на ситно месо, вегетата, лимоновия сок, водата от ориза, и мерудията.
* Разбъркайте.
* Салатата трябва да е малко по-кисела и солена отколкото нормална салата, защото в ориза няма сол.
* Сервирайте салатата върху легло от сварен ориз.
* По желание може да добавите соев сос.
rozali.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Пиле по Неаполитански

Писане by Lindzi Пон 08 Ное 2010, 11:35

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ 13976
Продукти:

* няколко цели пилешки бутчета
* бяло вино
* розмарин
* скилидки чесън
* олио или зехтин


Начин на приготвяне:

Бутчетата се одират от кожата и се нареждат в широк тиган с капак. Сипва се бяло вино - колкото да ги покрие, слагат се и няколко стръкчета розмарин за кратко - колкото да си пуснат аромата. 2-3 скилидки чесън, нарязани на кръгчета също се слагат между бутчетата.

Слагат се на слаб огън, като бутчетата се обръщат постоянно. Това се прави, докато виното изври напълно. След това се слага олиото и се запържват до златисто.

Рецептата е много лесна и бърза за изпълнение и е подходяща за екстремни ситуации с непредвидени гости. Виното придава уникален вкус на месото.

За гарнитура са подходящи задушени картофи с масло и копър.

Източник: http://recepti.rozali.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Коледните сладкиши по света

Писане by Lindzi Пет 23 Дек 2011, 19:09

Традицията на коледните сладкиши в различните култури
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Sladkishi_8
Няма нищо по-хубаво от аромата на прясно изпечени сладки, бисквити, пудинг, козунак… Особено приятен е този аромат в навечерието на един от най-светлите и обичани празници – Коледа.
Милиони хора по света празнуват Коледа – празникът на вярата и надеждата, на любовта и радостта, когато домът блести в украса, коледното дръвче свети в разноцветни гирлянди и играчки, а празничната трапеза е наредена в очакване на най-скъпите същества, които ще се съберат около нея.

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Sladkishi_7

Широко разпространена в Европа е традицията да се оставят сладки за Дядо Коледа. Не е известно откога точно датира, но се смята, че някъде от около 1930-та година. Непослушните деца, използват това за повод да подкупят Дядо Коледа в последната минута, за да им остави повече подаръци, а послушните по този начин изразяват съпричастност към огромният труд на белобрадият старец, който за една нощ трябва да обиколи всички деца по света и да ги зарадва с мечтаните дарове.
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Sladkishi_9
Затова те му оставят сладки, за да има с какво да се подкрепи, докато стигне до следващият дом. Коледните сладкиши са нещо много повече от добре опечена вкусотия – техните цвят, форма, аромат, декорация, са тясно свързани с атмосферата на празничност и любов.
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Sladkishi_1
Предназначението им е също специално и разнообразно на този ден –освен за похапване, и подаряване както на близки, така и на самият Дядо Коледа, някои видове сладки се използват и за различни видове аранжировки, декорации, както и за украса на елхата. Коледната трапеза съществено се различава в отделните страни, също и коледните обичаи.
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Sladkishi_6
Разбира се, далеч не навсякъде се осъзнават християнските корени на празника, особено в азиатските страни, където процента на християнското население е нищожен. Въпреки това, в Япония, Филипините и др., ревностно празнуват Коледа, където празника е по-скоро време и повод за големи покупки, преяждане и веселие, отколкото честване на Рождество Христово.
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Sladkishi_2
Независимо от вярванията, традициите и убежденията, нека направим кратка разходка по света, за да разберем какви сладкиши са характерни за различните държави на този ден.
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Sladkishi_5
Гърция
Подобно на нас, на Бъдни вечер гърците хапват постно. Характерна за тях е баклавата със сусам, канела и портокалови кори, която задължително присъства на трапезата във всеки дом.
Англия
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Sladkishi_3
Обикновено английската домакиня приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от 6 пенса. Някои семейства обаче предпочитат пая пред пудинга, или маслени сладкиши от бадемово тесто с най-различни захаросани плодове.
Италия
Освен Коледа, на 24ти декември в Италия празнуват и деня на дървото. Емблематична за италианците на този ден е голямата козуначена кифла, която служи за коледен сладкиш.
Испания
На празника испанците с удоволствие похапват вкусен бадемов сладкиш с мед.
Холандия
Тук съществува интересният обичай, да се хвърлят бисквити и бонбони в дворовете, които са знак, че скоро дядо Коледа ще мине.
България
На коледната маса задължително присъства баницата с тиква, или както е по-популярна – тиквеник. През последните години, все повече навлизат и традиции, взаимствани от други европейски народи, като тази, да се оставят сладки на Дядо Коледа.
Германия
МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Sladkishi_4
Освен традиционните дребни сладки с канела, които германците даряват на приятели и близки, а също така украсяват и коледната елха с тях, на немската трапеза задължително присъства т. нар. коледен щолен (Stollen) сладкиш. Той съдържа стафиди, парченца марципан, поръсен е обилно с пудра захар.
Япония
На този ден японските семейства похапват пандишпанова торта с ягоди и бита сметана. Терминът “Коледна торта” дълго време се е отнасял до неомъжените жени над 25 години, които след тази възраст вече не са толкова хубави, както и не е сладкишът след 25-ти декември.
Филипините
Тук похапват филипинска „бибинка” – това е оризова торта с много яйца, сирене и кокосови орехи.
Бангладеш
Торта с ориз и плодове.
Снимки: Flirty Kitty
Снимки: Newtownia
Снимки: Nezemnaya
Снимки: chatirygirl
Снимки: dongga
Снимки: codepo8
Снимки: Dave-F
© 2006-2011 public-republic.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ Empty Re: МЕЖДУНАРОДНА КУХНЯ

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите