Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
+13
mavi
desi borisova
zornica.gencheva
malkata_v87
Dani
vilijov
ment
lusien
Tiny
maggi
Ванчето
Lindzi
styyni
17 posters
Страница 7 от 7
Страница 7 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Ето рецептата за Черешовата пита:
1 1/2 ч.ч. захар се разбива много добре с 1 пакетче масло /не разтопено, а омекнало/. Прибавят се едно по едно 4 яйца. След това се добавя 3/4 ч.ч. кисело мляко. Добавят се 3 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер и 1 ванилия. Получената смес се изсипва в голяма тава и отгоре се нареждат около 1 кг череши /изчистени от костилките/ Аз слагам една голяма пълна купа. Пече се на предварително загрята умерена фурна около 30 мин. Нарязва се докато е топла и се поръсва с пудра захар.
Добър апетит!
1 1/2 ч.ч. захар се разбива много добре с 1 пакетче масло /не разтопено, а омекнало/. Прибавят се едно по едно 4 яйца. След това се добавя 3/4 ч.ч. кисело мляко. Добавят се 3 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер и 1 ванилия. Получената смес се изсипва в голяма тава и отгоре се нареждат около 1 кг череши /изчистени от костилките/ Аз слагам една голяма пълна купа. Пече се на предварително загрята умерена фурна около 30 мин. Нарязва се докато е топла и се поръсва с пудра захар.
Добър апетит!
lusien- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
АДЖАРСКИ ХАЧАПУРИ
с копър
с магданоз
Тесто
Брашно – 500 гр
Вода – 100 мл
Прясно мляко- 150 мл
Суха мая – 7 гр
Сол, захар – по 1 ч.л
Плънка
Сирене моцарела(или подобно) – около 250-300 гр
Масло – по 10 гр за 1 малка питка
Яйце – по 1 бр. за 1 малка питка
Приготвянето на тесто:
Маята слагаме в топла вода заедно с 2 лъжици брашно и 1 ч.л. захарза около 10 минути, докато не шупне. Брашното “минава” през сито. Добавяме сол. Замесваме тесто, като добавяме в брашното маята и топло мляко. Месиме добре и оставяме някъде на топло място за 30-40 минути.
Разделяме бухнало тесто на 4 части. Правиме 4 лепешки(това е една топка да я направиш на дебела аладинка, около 1 см дебелина и около 10-15 см широко). Правиме “борд” около 1 см висок, за да не се излива плънката.
Рендосваме сирене и слагаме на хачапуритата и оставяме ги за 15 минути.
Фурната загряваме до 180 градуса
Печем “лепешки”-хачапурита 20-25 минути до получаването на златиста коричка.
В купичката разбъркваме яйце и изливаме в средата. Прави се много бързо,
Печем още 5 минути.
Аз слагам и магданоз или копър,каквото искаме.
Изваждаме готови хачапурита у в средата слагаме парче масло.
П.С: Може да се направят като лодки.
ПП. На мен ми се получи много твърдо тесто,че нещо маята ми направи лоша шега.
Иначе са много вкусни.
Пак ще ги направя.
Рецептата я има и ТУК !
Но първо я видях в един руски форум!
с копър
с магданоз
Тесто
Брашно – 500 гр
Вода – 100 мл
Прясно мляко- 150 мл
Суха мая – 7 гр
Сол, захар – по 1 ч.л
Плънка
Сирене моцарела(или подобно) – около 250-300 гр
Масло – по 10 гр за 1 малка питка
Яйце – по 1 бр. за 1 малка питка
Приготвянето на тесто:
Маята слагаме в топла вода заедно с 2 лъжици брашно и 1 ч.л. захарза около 10 минути, докато не шупне. Брашното “минава” през сито. Добавяме сол. Замесваме тесто, като добавяме в брашното маята и топло мляко. Месиме добре и оставяме някъде на топло място за 30-40 минути.
Разделяме бухнало тесто на 4 части. Правиме 4 лепешки(това е една топка да я направиш на дебела аладинка, около 1 см дебелина и около 10-15 см широко). Правиме “борд” около 1 см висок, за да не се излива плънката.
Рендосваме сирене и слагаме на хачапуритата и оставяме ги за 15 минути.
Фурната загряваме до 180 градуса
Печем “лепешки”-хачапурита 20-25 минути до получаването на златиста коричка.
В купичката разбъркваме яйце и изливаме в средата. Прави се много бързо,
Печем още 5 минути.
Аз слагам и магданоз или копър,каквото искаме.
Изваждаме готови хачапурита у в средата слагаме парче масло.
П.С: Може да се направят като лодки.
ПП. На мен ми се получи много твърдо тесто,че нещо маята ми направи лоша шега.
Иначе са много вкусни.
Пак ще ги направя.
Рецептата я има и ТУК !
Но първо я видях в един руски форум!
vilijov- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Правила съм нещо подобно, но с готово тесто, и пълнежа не много течен, иначе е по-голяма играчка. Благодаря.
Lindzi- SPAMMER
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Питката на баба
Продукти:
800мл прясно мляко
1 кубче мая
3 яйца + 1 яйце за намазване
1 с.л захар
1 с.л сол
Замесва се тесто което се остава да втаса /да удвои обема/ в намазнена тава и поскрито с навлажнена кърпа за да не хваща кора. След това се късат топчета с намазнени ръце които се разстилат на правоъгълници вътре слагам малко масло и сирене по желание, завивам на руло и после вързвам на вързопче. Оставам пак да втаса и отгоре намазвам с яйцето. Пече се в предварително загрята фурна 45минути. След като се зачерви отгоре се завива с фолио и фурната се намаля на 180 градуса.
По-желание може да се оформи и по друг начин тестото.
Продукти:
800мл прясно мляко
1 кубче мая
3 яйца + 1 яйце за намазване
1 с.л захар
1 с.л сол
Замесва се тесто което се остава да втаса /да удвои обема/ в намазнена тава и поскрито с навлажнена кърпа за да не хваща кора. След това се късат топчета с намазнени ръце които се разстилат на правоъгълници вътре слагам малко масло и сирене по желание, завивам на руло и после вързвам на вързопче. Оставам пак да втаса и отгоре намазвам с яйцето. Пече се в предварително загрята фурна 45минути. След като се зачерви отгоре се завива с фолио и фурната се намаля на 180 градуса.
По-желание може да се оформи и по друг начин тестото.
cveteto- Глобален Модератор
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Какъв майстор готвач съм аз, ама като сте казали да си напиша рецептичките
Фалшиви лозови сармички
правят се задължително с прошарено свинско месо, колкото имате/ и 300гр стигат/ нарязано на малки кубчета. Запържва се в тефлонов тиган без мазнина/ако не е прошарено месце, сложете мазнинка/
Добавя се ориз , сол, черен пипер, червен пипер и 20=тина лозови листа нарязани наситничко. Добавя се вода според количеството на ориза , изсипра се в тава или в индивидуални съдчета и се пече във фурната докато ориза поеме водата. Прави му се заливка като на дроб сърма от яйца, прясно мляко и брашно и се допича .
Поднася се с кисело мляко и ситно нарязан копър.
Чийз кейк с боровинки
Много бърза рецепта, нищо не се пече, а страшно вкусна
Две пакетчета какаови бисквити се смилат с блендера и се смесват с едно пакетче/125гр/ размекнато масло, тази смес се натъпква много добре на дъното на разкопчаваща се торта с размер не повече от 24см
Разбива се 500гр обезсолена/кашкавалена/ извара с няколко лъжици пудва захар и 1 кутийка 250 гр заквасена сметана. Добавя се 1 пакетче разтворен на водна баня желатин. Този крем го изсипвам върху бисквитения блат и го слагам в хладилника да се стегне.
След това заливам със сладко от боровинки, малини, ягоди или микс горски плодове. И пак в хладилника да се стегне
Този път сложих и в сладкото 1 пакетче желатин, но може и без него.
Украсата с бита сметана е по желание на рожденничката, не е задължителна.
Фалшиви лозови сармички
правят се задължително с прошарено свинско месо, колкото имате/ и 300гр стигат/ нарязано на малки кубчета. Запържва се в тефлонов тиган без мазнина/ако не е прошарено месце, сложете мазнинка/
Добавя се ориз , сол, черен пипер, червен пипер и 20=тина лозови листа нарязани наситничко. Добавя се вода според количеството на ориза , изсипра се в тава или в индивидуални съдчета и се пече във фурната докато ориза поеме водата. Прави му се заливка като на дроб сърма от яйца, прясно мляко и брашно и се допича .
Поднася се с кисело мляко и ситно нарязан копър.
Чийз кейк с боровинки
Много бърза рецепта, нищо не се пече, а страшно вкусна
Две пакетчета какаови бисквити се смилат с блендера и се смесват с едно пакетче/125гр/ размекнато масло, тази смес се натъпква много добре на дъното на разкопчаваща се торта с размер не повече от 24см
Разбива се 500гр обезсолена/кашкавалена/ извара с няколко лъжици пудва захар и 1 кутийка 250 гр заквасена сметана. Добавя се 1 пакетче разтворен на водна баня желатин. Този крем го изсипвам върху бисквитения блат и го слагам в хладилника да се стегне.
След това заливам със сладко от боровинки, малини, ягоди или микс горски плодове. И пак в хладилника да се стегне
Този път сложих и в сладкото 1 пакетче желатин, но може и без него.
Украсата с бита сметана е по желание на рожденничката, не е задължителна.
Tiny- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Тини, може да не си майстор готвач, но да умееш да готвиш прекрасни, вкусни /в което съм убедена!/ и красиви ястия
Бени, рецептата за оризовата салата я взех от блога на Танита, ето я и нея:
Източник: tanitaang.blogspot.com
Бени, рецептата за оризовата салата я взех от блога на Танита, ето я и нея:
Салата с ориз, печени чушки и риган
* 1 ч.ч. ориз
* сол
* 2 бр. червени чушки, изпечени и обелени
* 2 бр. зелени чушки, изпечени и обелени
* 1/4 ч.ч. зехтин
* 2 с.л. винен оцет
* 1 с.л. дижонска горчица
* 1/2 ч.ч. нарязан на ситно лук
* 1/2 ч.ч. натрошено сирене Фета
* 1/2 ч.ч. нарязани на ситно маслини без костилки
* 3 с.л. нарязан на ситно пресен риган
* 1 ч.ч. ориз
* сол
* 2 бр. червени чушки, изпечени и обелени
* 2 бр. зелени чушки, изпечени и обелени
* 1/4 ч.ч. зехтин
* 2 с.л. винен оцет
* 1 с.л. дижонска горчица
* 1/2 ч.ч. нарязан на ситно лук
* 1/2 ч.ч. натрошено сирене Фета
* 1/2 ч.ч. нарязани на ситно маслини без костилки
* 3 с.л. нарязан на ситно пресен риган
Ориза се сварява в 1 л подсолена вряща вода докато омекне. Отцежда се (не се изплаква със студена вода) и се изсипва в съд покрит с готварска хартия да изстине. Чушките се нарязват на малки парченца. Горчицата се разбърква с оцета и щипка сол, малко по малко, с бъркане се прибавя към сместа и зехтина. В голяма купа се смесват ориза с чушките, лука, маслините, сиренето и ригана. Полива се с дресинга, обърква се и се сервира.
Източник: tanitaang.blogspot.com
maggi- Администратор
Баница от сух хляб
В намазнена тава се нареждат филии хляб и с парченца се запълват дупките между тях. Отгоре се натрошава сирене и са прави заливка като за баница. Пече се до готовност.
cveteto- Глобален Модератор
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Заповядай Цвети!!!
Картофени кошнички с кайма
Продукти
-250гр. кайма
-1 чаша ориз
-пресен лук
-домати
-топено сирене
-кашкавал
-подправки-сол, черен пипер, кубче бульон, чубрица.
За кошничките
-1 пакетче картофено пюре
-2ч.ч. брашно
-1 яйце
-1ч.ч. вода
-1 бакпулвер
-1/2ч.ч. олио
Замесва се меко тесто.
Разделя се на топки и се разточва. Тестото се приготвя много лесно и бързо и също така се оформя.
Намазват се формички и се поставя тестото.
Слага се по малко горчица на дъното на всяка кошничка.
Оризът се сварява с един бульон.
Запържва се ситно нарязания лук, каймата,доматите, подправките и топеното сирене.
Смесва се с оризът.
Пълнят се кошничките и се пекът на 220 градуса.
Преди да ги извадим, поставяме по парче кашкавал отгоре.
Източник
Картофени кошнички с кайма
Продукти
-250гр. кайма
-1 чаша ориз
-пресен лук
-домати
-топено сирене
-кашкавал
-подправки-сол, черен пипер, кубче бульон, чубрица.
За кошничките
-1 пакетче картофено пюре
-2ч.ч. брашно
-1 яйце
-1ч.ч. вода
-1 бакпулвер
-1/2ч.ч. олио
Замесва се меко тесто.
Разделя се на топки и се разточва. Тестото се приготвя много лесно и бързо и също така се оформя.
Намазват се формички и се поставя тестото.
Слага се по малко горчица на дъното на всяка кошничка.
Оризът се сварява с един бульон.
Запържва се ситно нарязания лук, каймата,доматите, подправките и топеното сирене.
Смесва се с оризът.
Пълнят се кошничките и се пекът на 220 градуса.
Преди да ги извадим, поставяме по парче кашкавал отгоре.
Източник
Lindzi- SPAMMER
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Един въпрос към Маги
Какво месо използваш за направата на кебапчета, защото съм чела че с агнешко стават много вкусни, но не мога да измисля с какво друго месо да го смеся?
Какво месо използваш за направата на кебапчета, защото съм чела че с агнешко стават много вкусни, но не мога да измисля с какво друго месо да го смеся?
Tiny- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Тини, ние си купуваме сурови кебапчета и ги печем на скарата или барбекюто. Но Бени беше показвала едни агнешки....много ме изкушиха! Май към нея ще прехвърлим въпроса ти
Бени, ти си муцка
Бени, ти си муцка
maggi- Администратор
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Маги, дай рецептата за това мариновано пиле от днес?
Благодаря!
Благодаря!
Tiny- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Тини, да не те подведа с името - по-скоро е с доматен сос. Но ето как го приготвям: Сварявам пилето и обезкостявам /може и на порции/. В тенджера сипвам малко олио и като се сгорещи слагам счукани няколко скилидки чесън. Наливам доматен сок, чаша две вода, оставям малко да поври и слагам месото. За гъстота добавям размито с вода брашно. Забравих сол да спомена, но тя се знае и е по-вкус
maggi- Администратор
Пиле с гъби и сметана
Бени,заповядай рецептата
Продукти:
2 пилешки бутчета(плешки)
1 морков
1 средна глава лук
100гр-готварска сметана
150гр.гъби
фикс на "Маги"-за гъби със сметанов сос
Приготовление:
Сваренито пилешко месо го нарязва на ситно и се запържва,после добавям лука,моркова и гъбите.Оставям да покъкри 20 мин.След това в отделен съд разтварям фикса със вода и добавям сметаната(може и без нея ).Оставам малко да се посгъсти и посръсвам магданоз.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Продукти:
2 пилешки бутчета(плешки)
1 морков
1 средна глава лук
100гр-готварска сметана
150гр.гъби
фикс на "Маги"-за гъби със сметанов сос
Приготовление:
Сваренито пилешко месо го нарязва на ситно и се запържва,после добавям лука,моркова и гъбите.Оставям да покъкри 20 мин.След това в отделен съд разтварям фикса със вода и добавям сметаната(може и без нея ).Оставам малко да се посгъсти и посръсвам магданоз.
ДОБЪР АПЕТИТ!
styyni- властелина на форума
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Мммм, чудно, но ще прескоча фикса и ще добавя натурални съставки само. Благодарности -
Lindzi- SPAMMER
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Eто и рецептата за пицата.
Продукти:
Тестото си е класическо,така че за него няма да пиша.
Шунка,гъби,доматено пюре,босилек,пресни чушки и кашкавал.
Пицата я сложих да се запече малко и след това настъргах кашкавала.
Това е от мен за сега,надявам се да ви хареса.
Продукти:
Тестото си е класическо,така че за него няма да пиша.
Шунка,гъби,доматено пюре,босилек,пресни чушки и кашкавал.
Пицата я сложих да се запече малко и след това настъргах кашкавала.
Това е от мен за сега,надявам се да ви хареса.
vesi- начинаещ
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Гарнирата пита специално за Маги.
за тестото:
500 кг. брашно
1 кубче мая се разтваря в 250 мл. топло мляко с една супена лъжица захар и се оставя да шупне в съд, покрит с кърпа или херметически затворен.
1 яйце
1 с.л. сол
2 с.л. олио
Омесва се тесто, което се оставя да удвои обема си и се разделя на една по-голяма топка, друга по-малка и мъничко за украса.
След като се надигне тестото, се разточва само с олио и едната част се поставя в тавичка отдолу с хартия за печене.
Хартията замества олиото и брашното. Кората трябва да излиза от тавичката.
Вътре се слага плънката, гледа се да няма мазнина.
Моята плънка беше - запържен лук с пилешко месо, саламче, топено сирене. По преценка - за мен е обиране на хладилника. Отделно сложих обелени и нарязани на кубчета картофки с едно кубче бульон да се сварят, стават много ароматни.
Намачках картофки, сложих от плънката без мазнината и отгоре пак картофки. Може да се намаже с лютеница също отдолу тестото. Не се слага мазнина, тъй като си пуска месцето от запръжката.
С другата топка, втората се разточва по-малък кръг и се слага отгоре върху плънката, а краищата се защипват да се затвори добре кръга.
С украсителното тесто, се прави украса по желание, лентички, рибки, горички, може да се изрежат и с фигурки разни елементи.
Снощи направих същата рецепта, но плънката беше варена риба и запържен праз, с малко орехи и лющян.
Да ви е сладко.
Рецептата е от Биберон.
за тестото:
500 кг. брашно
1 кубче мая се разтваря в 250 мл. топло мляко с една супена лъжица захар и се оставя да шупне в съд, покрит с кърпа или херметически затворен.
1 яйце
1 с.л. сол
2 с.л. олио
Омесва се тесто, което се оставя да удвои обема си и се разделя на една по-голяма топка, друга по-малка и мъничко за украса.
След като се надигне тестото, се разточва само с олио и едната част се поставя в тавичка отдолу с хартия за печене.
Хартията замества олиото и брашното. Кората трябва да излиза от тавичката.
Вътре се слага плънката, гледа се да няма мазнина.
Моята плънка беше - запържен лук с пилешко месо, саламче, топено сирене. По преценка - за мен е обиране на хладилника. Отделно сложих обелени и нарязани на кубчета картофки с едно кубче бульон да се сварят, стават много ароматни.
Намачках картофки, сложих от плънката без мазнината и отгоре пак картофки. Може да се намаже с лютеница също отдолу тестото. Не се слага мазнина, тъй като си пуска месцето от запръжката.
С другата топка, втората се разточва по-малък кръг и се слага отгоре върху плънката, а краищата се защипват да се затвори добре кръга.
С украсителното тесто, се прави украса по желание, лентички, рибки, горички, може да се изрежат и с фигурки разни елементи.
Снощи направих същата рецепта, но плънката беше варена риба и запържен праз, с малко орехи и лющян.
Да ви е сладко.
Рецептата е от Биберон.
Lindzi- SPAMMER
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Заповядай Бени...
От същото тесто снощи направих солени кифлички, станаха много вкусни
Турски хляб
Продукти
500 г брашно
10 г сол
1 лъжица трапезен зехтин
10 г захар (или 2 лъжички мед)
пакет суха мая (или половин кубче обикновена)
350 мл вода
яйце
Начин на приготвяне
След смесване на всички съставки, ги мачкайте около 8 минути, докато се получи смес, която може да се оформя.
Намажете купата с олио и прехвърлете там тестото, оставете за около 1,5 часа. След като тестото втаса го поставете на плота с хартия за печене, разделете на две части, залепете две кръгли или елипсовидни парчета.
Счупете и разбийте яйцето, добавете лъжичка вода и намажете с него повърхността на хляба.
Направете дълбоки дупки с пръсти и поръсете всичко със сусам и ким.
Оставете за около още 20 минути.
Печете около 7-9 минути при температура 250 C°
От същото тесто снощи направих солени кифлички, станаха много вкусни
Турски хляб
Продукти
500 г брашно
10 г сол
1 лъжица трапезен зехтин
10 г захар (или 2 лъжички мед)
пакет суха мая (или половин кубче обикновена)
350 мл вода
яйце
Начин на приготвяне
След смесване на всички съставки, ги мачкайте около 8 минути, докато се получи смес, която може да се оформя.
Намажете купата с олио и прехвърлете там тестото, оставете за около 1,5 часа. След като тестото втаса го поставете на плота с хартия за печене, разделете на две части, залепете две кръгли или елипсовидни парчета.
Счупете и разбийте яйцето, добавете лъжичка вода и намажете с него повърхността на хляба.
Направете дълбоки дупки с пръсти и поръсете всичко със сусам и ким.
Оставете за около още 20 минути.
Печете около 7-9 минути при температура 250 C°
silvenaiv- VIP- персона
Страница 7 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Страница 7 от 7
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|