Мама Завинаги форум
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :)

5 posters

Go down

Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) Empty Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :)

Писане by lusien Пон 28 Дек 2009, 17:31

Момичета, да се похваля на мен дядо Коледа ми донесе домашна хлебопекарна Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) 400822 Да си призная аз отдавна си мечтаех за такава... Та, машината ми е Мулинекс и понеже дядо Коледа малко подрани с подаръка реших да направя една погача в нея и да изненадам нашите, при които щяхме да ходим на гости. В интерес на истината бях доста скептично настроена от това какво ще се получи, но за моя изненада погачата стана наистина много вкусна. Сложих й и дренчета за всеки за късмет, но ако знаех, че ще стане толкова вкусна щях да изявя желание да направя коледната пита с късмети, която правим. А, ето я и нея:
Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) 71f9eb07a713Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) A9e42719bc3b
Е, не е нещо невероятно, но за човек, като мен, който марзи да готви, пък и не му се отдава много, много си е направо постижение :) Май се поотплеснах в разказите... но, идеята ми за тази тема е, ако някоя от вас има такава машина и е изпрабвала рецепти, различни от тези в книжката, която си е към нея да ги сподели, а също и своя опит, за да не правя издънки Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) 58058
lusien
lusien
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) Empty Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :)

Писане by lusien Съб 02 Яну 2010, 11:55

Реших да дам и рецептата за питката:
Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) 6666d74fa86f
lusien
lusien
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) Empty Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :)

Писане by pumpal21 Вто 19 Окт 2010, 17:16

Практически съвети за приготвяне на хляб
Всички продукти, които ще бъдат използвани, трябва да бъдат със стайна температура. Крайният резултат зависи изключително от качеството и свежестта на продуктите.
За приготвянето на хляб, курабийки и пирожки се изисква само първокачествено брашно. Точната дозировка на брашното също има голямо значение за крайният резултат. Затова ви съветваме да теглите брашното със кухненска везна преди употреба.
Вие можете да ползвате, както свежа, така и суха мая, но в никакъв случай “химическа” мая.
Щателно съблюдавайте дозировката и последователността на добавяне на съставките според рецептата.
Внимавайте маята да не е в непосредствен контакт със солта.
За да не се нарушава процеса на втасване на тестото, се препоръчва да се смесят всички съставки първоначално в контейнера и после капака да не се отваря по време на работа на уреда.
Изпечения от вас хляб ще притежава по-плътна среда в сравнение с този приготвен в хлебопекарна.
Последователност на добавяне на продуктите
Препоръчва се съставките да се добавят в следния порядък:
Най-напред течните продукти, а после твърдите.
Маята се прибавя най-накрая : тя не трябва да влиза в съприкосновение със захар, мляко, вода или сол.
След като налеете течните продукти, ви препоръчваме да изпълните следните операции:


  1. Добавете част от брашното.
  2. Добавете всички твърди продукти с изключение на маята.
  3. Изсипете останалата част от брашното, така че то напълно да покрие всички твърди продукти.
  4. Най-накрая добавете маята.
Различни ингредиенти
Масло/олио
Мазнините и олиото правят хляба по-мек и вкусен. При използването на масло, то трябва да се раздели на малки парчета, за да може да се разпредели хомогенно из тестото.
Вода
Наливайте в тестото топла вода. Ако във вашата рецепта има яйца, разбийте ги и ги добавете към водата.
Брашно
Количеството на брашното зависи от неговият тип. От качеството на брашното зависи и успеха на печивото. При използване на “тежко” брашно (например ръжено), тестото бухва по-малко.
Мляко
Може да се използва както прясно, така и сухо мляко. При използване на сухо мляко, трябва да се добави допълнително вода. При използване на прясно мляко, може да добавите вода при условие, че общият обем на течността съответства на указания в рецептата.
Захар
По възможност използвайте бяла, кафява захар или мед. Избягвайте използването на рафинирана захар или захар на кубчета.
Сол
Солта придава вкус на продуктите и оказва влияние върху активността на маята. Солта прави тестото плътно, компактно и не му позволява да втаса твърде бързо.
Мая
Тестото втасва под въздействието на маята. Вие можете да използвате както прясна, така и суха мая. Качеството на маята и следователно скоростта и степента на втасване на тестото не са винаги еднакви. Затова и вкуса на хляба зависи от вида на използваната мая.
Програми (доколкото мога да разбера от таблицата, без да съм виждала машината):
1 – Сладък хляб - печене за 750 гр и нормална степен на препичане – 60 мин.
2 – Едрозърнест хляб - 105 мин. (1 час и 45 мин)
3 – Бял хляб - 70 мин.
4 – Хляб без кори (?) - 40 мин за 500 гр.
5 – Бял хляб – бърза - 33 мин.
6 – Кексове - 90 мин.
7 – неизвестна
8 – Тесто - 110 мин. (1 час и 50 мин.) – месене и втасване без печене
9 – неизвестна
10 - Конфитюри - 50 мин.
11 – поддържане на температурата
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) Empty Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :)

Писане by Lindzi Вто 19 Окт 2010, 20:55

Хляб с канела, стафиди и орехи

на 700 г / 900 г хляб

вода 220 мл / 270 мл
олио 2 с.л. / 3 с.л.
канела 3/4 ч.л. / 1 ч.л.
кафява захар 1 с.л. / 1 1/3 с.л. (сложих 2)
стафиди 60 г / 80 г
орехи 60 г / 80 г
сол 1 1/2 ч.л. / 2 ч.л.
брашно 350 г / 460 г
суха мая 1 ч.л. / 1 1/4 ч.л.

Всички съставки, без стафидите и орехите се сипват в контейнера на машината в посочения ред. След сигнала за сипване на добавки се слагат и стафидите и орехите. Много е важно орехите да са идеално изчистени, защото и най-малката черупчица може да повреди покритието на контейнера. Стафидите се мият след като се претеглят и аз не ги накисвам в течност, за да поемат влага от тестото и да е малко по-сух хлябът.

Програмата е Сладък хляб.


Последната промяна е направена от Lindzi на Вто 19 Окт 2010, 21:00; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) Empty Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :)

Писане by Lindzi Вто 19 Окт 2010, 20:59

КОЗУНАК

125 мл.прясно хладко мляко
3 яйца
125-150мл. разтопено масло
500 гр. брашно
150 гр. захар
2 пак. ванилия
настърганата кора на 1 лимон
стафиди по желание
2 ч.л. суха мая
жълтък за намазване
бадеми или други ядки за декорация

- Яйцата (на стайна температура) се разбиват и се смесват с прясното мляко. Изсипват се в кошничката на машината.
- Брашното се пресява и се смесва със захарта, настърганата кора на лимона, ванилията, стафидите. Изсипва се върху течните съставки, така че да се получи купчинка с връх. В нея се прави кладенче и се сипва маята.
- Машината се настройва на програма "Сладък хляб" (на моята е 2ч. 59 мин.) и се пуска да меси.
-Като се пооформи тесто от поставените продукти , постепенно на малки части се налива маслото ,докато тестото го поеме цялото.
- Като минат всички цикли на месене, втасване и премесване тестото се намазва отгоре с жълтък, набожда се с бадеми (или други ядки) и се поръсва със захар.
- Като свърши цялата програма се проверява дали козунакът е изпечен с дървено шишче.Ако е необходимо се допича.
*Препоръка: За коричката задайте светла или средноизпечена, защото при допичането тя допълнително се препича и ако в началото е зададена тъмна коричка може да прегори.


Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) Index.php?action=dlattach;topic=283Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) Index.php?action=dlattach;topic=283

http://www.gotvetesmen.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) Empty Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :)

Писане by Lindzi Вто 19 Окт 2010, 21:11

обикновен черен хляб

Съставките се слагат в тази последователност. Водата трябва да е мека => не чешмяна , а минерална някаква. А и е необходимо да е м/у 21 и 28oC, т.е. топличка.
За мерките: чаша (има се в предвид мерителната чаша към машината), супена лъжица и чаена лъжица също се мери по мерилките към машината.

Съставки:

1. 1 чаша вода
2. 2 с.л. захар
3. 2 ч.л. сол
4. 3 с.л. олио
5. 1 с.л. оцет
6. 2 чаши бяло брашно
7. 1 чаша грахам
8. 1 и 1/4 ч.л. суха мая на Dr. Otker

След звука за добавяне е хубаво да добавите сусам, белени слънчогледови семки, малко босилек може...това според вкуса Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) Icon_biggrin))) Но внимавайте с подправките, слага се по мнооого малко, иначе е прекалено натрапчиво.

Втората рецепта е за НЕЖЕН ХЛЯБ, т.е. изключително мек и пухкав и причина за надебеляване..

1. 1/2 чаша топла вода
2. 200 грама крема сирене (Едно пакетче от обикновената крема е 125г. За по-добър резултат я разбъркайте хубаво с няколко капки зехтин, докато стане на кашичка и чак тогава добавете)
3. 3 с.л. зехтин
4. 1 и 1/2 с.л. захар
5. 1 яйце (разбъркано предварително Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) Icon_wink)
6. 1 ч.л. сол
7. 2 ч.л. суха мая Dr. Otker
8. 3 чаши бяло брашно

Източник: Ekaterina
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) Empty Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :)

Писане by Tiny Вто 19 Окт 2010, 22:41

Mного хубаво че сте съживили и тая темичка, искам обаче да ви помоля да редактирате поста на пумпалчето в часта с програмите, защото за всяка машина подреждането на програмите е различно, и би могло някой да се заблуди.
А сега от мен:
Селски хляб


300 мл вода
500 гр брашно
1/2 ч.л пресен лимонов сок
1сл олио или зехтин
1 чл сол
8 гр жива мая/3гр суха мая/

Като добавки след сигнала могат да се сложат тиквени или слънчогледови семки, сушени зеленчуци, пшеничен зародиш
Програма - основна, 750 гр хляб, средно препичане
Tiny
Tiny
спечелен за каузата
спечелен за каузата


Върнете се в началото Go down

Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) Empty Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :)

Писане by Cveti789 Сря 20 Окт 2010, 07:39

Овесен хляб


Съставки за 1 Порция:




































1.25 ч.ч. вода
3 ч.ч. брашно за хляб (бяло брашно тип 500)
2 с.л. мед
1.50 с.л. мляко на прах
1.50 ч.л. сол
0.50 ч.ч. овесени ядки от по-финните
2 с.л. масло
3 ч.л. суха активна мая
Приготвяне:

Поставете всички съставки в машината според инструкциите на производителя. Изберете програма за бял хляб. Натиснете старт.
Cveti789
Cveti789
Модератор
Модератор


Върнете се в началото Go down

Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :) Empty Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети :)

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите