Мама Завинаги форум
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Идеи за Коледно меню!

4 posters

Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Идеи за Коледно меню!

Писане by pumpal21 Вто 19 Окт 2010, 14:59

Малко е далече до празниците,ама винаги е добре да е подготвен човек Идеи за Коледно меню! 704135

Идеи за Коледно меню! Koledni_kambanki
И нека да започна аз:

Коледни сърми

Необходими продукти:
1 кг тлъсто свинско месо
1-2 бр. кисели зелки
30 г мас
червен пипер
чубрица
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на еднакви малки парченца.
Посолява се и се поръсва с чубрица и черен пипер.
Нарязват се листата на зелката според големината на парченцата месо.
Всяко парче се увива като сарма.
Сармите се нареждат в плитка тенджера, чието дъно е покрито със ситно нарязано зеле.
Заливат се с 1 ч.ч. (200 мл) топла вода и 1 ч.ч. (200 мл) зелев сок, притискат се с чиния и се варят на умерен огън.
Готовите сарми се заливат с препържената мас с червения пипер и се поднасят топли.
Време за приготвяне: 1,5 часа
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Re: Идеи за Коледно меню!

Писане by Lindzi Вто 19 Окт 2010, 15:13

КОЛЕДНИ БОНБОНИ

Продукти

250 гр.натурален шоколад
1 с.л. масло
1 пакет обикновени бисквити "Житен дар"

200 гр.микс от ядки по избор
100 гр.сушени плодове и кандирани кори по избор
2 с.л. коняк

300 мл.течна сметана
200 гр.кафява захар
120 гр.мед
1 с.л. масло
2 ванилии

Приготвяне

* Нарежете сушените плодове и кандираните кора на парченца и ги залейте с коняка. Оставете ги да се напоят 20 мин.

* Покрийте дъното и стените на правоъгълен съд (приблизителни размери - 20/35 см.) с полиетиленово фолио.

* Стопете на водна баня маслото и шоколада и ги излейте върху фолиото. Разнесете навсякъде и загладете. Наредете бисквитите върху шоколада.

* В тефлонов съд смесете сметаната , меда , захарта , маслото , ванилията и отцеденият от плодовете коняк. След като сместа кипне прибавете ядките. Варете на среден огън докато започне да карамелизира. Накрая сипете и сушените плодове.

* Изсипете карамеловата смес върху бисквитите. Оставете на студено няколко часа докато всичко се втвърди. Нарежете сладкиша на малки квадратчета и съхранявайте на студено.

Рецептата е от италиански форум.


Идеи за Коледно меню! File

http://vkusnoikrasivo.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Пълнена пуйка с кайма

Писане by pumpal21 Вто 19 Окт 2010, 15:25


Продукти:

1 пуйка
500 г кайма смес
1 пакетче масло
2-3 глави лук
3 скилидки чесън
1 чаша стерилизирани домати
1 ябълка
5 лъжици стафиди
2 лъжици счукани бадеми
1 счукана малка люта чушка
1/2 чаша вино
2 лъжици брашно
сол

Приготвяне:
Пуйката се измива и посолява отвътре и отвън. Нарязаният лук се запържва в малко от маслото, прибавят се каймата и всички останали продукти, нарязани на дребно. Посолява се сместа и с нея се пълни пуйката. Зашива се и се поставя в тавичка върху лозови пръчки с гърба отдолу. В тавичката се наливат 3 чаши вода, а пуйката се намазва с масло и се пече около 4 часа в умерена фурна. Когато се зачерви от едната страна, се обръща. От време-навреме се маже с масло и се полива със сос. Месото е готово, когато започне да се отделя от костите. Тогава пуйката се изважда, а сосът се кипва заедно с виното и брашното до сгъстяване. За да не изгори на места пуйката при печене, може да се покрие с фолио. При нужда се долива по малко вода.

http://mandja.com
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Re: Идеи за Коледно меню!

Писане by Lindzi Вто 19 Окт 2010, 15:27

Какаови квадрати



Идеи за Коледно меню! File





Мони:
Това е рецепта, която имам от баба ми. Много е лесна и бърза, получават се изключително мехи, пухкави сладки, дори и без какъвто и да е набухвател в тях. Понякога съм добавяла по някоя и друга подправка (канела, карамфил и индийско орехче, ако го правя около Коледа), но днес реших да го оставя без каквато и да била промяна.

Продукти:

(чаена чаша - 220 мл)


- 150 г масло (размекнато на стайна температура)
- 1 1/2 ч. ч. пудра захар
- 3 яйца
- 3 суп. л. какао
- 1 1/2 ч. ч. брашно
- орехови ядки за украса


Приготвяне:

В купа разбъркваме добре с миксер размекнатото масло и минатата през сито пудра захар, докато получим пухкава смес. Добавяме едно по едно яйцата, като след всяко отново бъркаме добре. Пресяваме брашното и какаото. Започваме да добавяме по малко от сухата смес към яйчено-маслената смес. Взимаме тавичка (при мен с размери 23 х 32 см), застиламе я с пекарска хартия, която намасляваме. Изсипваме тестото върху намаслената хартия и с помощта на шпатула разпределяме равномерно върху цялата тавичка. След това украсяваме с половинки орехови ядки, които се стараем да слагаме равномерно, за да може после при разрязването на квадрати върху всяко парче да има ядка. Печем 20-25 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна. Следете сладкиша при печенето. Когато е готов, той започва да се отделя от стените на тавичката. Хубаво е да остане леко влажен. Може и да проверите с клечица, но нека да е тънка (не дървено шишче!), защото кората на сладкиша е много нежна и ще остане следа от дупчицата. След изпичането оставяме тавичката да изстине на скара или дъска. Режем едва при абсолютно изстиване на еднакви квадрати, като се стараем ореховата ядка да се пада в средата на квадратчетата.
Коментар: Както казах горе, а и както сте се убедили от продуктите, в рецептата няма набухвател. Това не пречи след изпичане сладкишът да е с дебелина 1,6-2 см (както може да се види и от втората снимка).

http://vkusnoikrasivo.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Re: Идеи за Коледно меню!

Писане by Lindzi Вто 19 Окт 2010, 15:31

Английски Коледен Кейк


Вечерта се накисват:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
150 гр сушени череши- нарязани на половинки
100 гр орехи нарязани
100 гр бадеми нарязани
75 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.

На другия ден:
Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата.
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.
В купа се слага 350 гр масло, 3 с л акациев мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар.
В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.

Приготвят се 350 гр брашно.
Маслената смес се разбива на крем.
След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.

Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес.
Разбърква се добре и се слага останалото брашно, отново се разбърква до еднородна смес.
Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре.
Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).
Така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.
Моят сега се пече- не мога да ви опиша какъв аромат се носи из къщи.

Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с л ром, оставя се така 30 мин.
След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване.
След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром.
А за да не се опиянчим на Коледа от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай.

Кейка се прави шест седмици преди Коледа!

Рецептата е копирана от Бг -мама /автор Джема/

Автор на снимките - Диди
Идеи за Коледно меню! 3135556049_1babe9363d

http://vkusnoikrasivo.com
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Re: Идеи за Коледно меню!

Писане by pumpal21 Вто 19 Окт 2010, 16:01

Коледни сладки
Идеи за Коледно меню! Koled_slad
Продукти:
250 гр масло
100 гр педра захар
1 пак. ванилова захар
250 брашно
100 гр прах за пудинг с вкус на ванилия
Приготвяне:
Смесвате добре мекото масло, пудрата захар и ваниловата захар. Малко по-малк добавяте пресятото брашно и пудинга на прах. От тестото оформяте топчета. Поставяте в намазнена и набрашнена тавичка (или използвайте хартия за печене) и притискате отгоре с вилица, така че да се получи хубава форма. Печете на 180-200 градуса за 8-10 минути. Сладките трябва да останат светли (златисти).
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Re: Идеи за Коледно меню!

Писане by pumpal21 Вто 19 Окт 2010, 16:07


КОЛЕДНИ ОРЕХОВКИ


Продукти:
100 г захар
2 бр. яйца
300 г орехови ядки
1 с.л. (10 г) канела
1 ч.л. (5 г) индийско орехче
щипка карамфил
кората от 1 / 2 лимон
брашно
масло

Начин на приготвяне:
Захарта се разбива с яйцата.
Добавят се ситно смлените или счуканите орехови ядки, канелата, индийското орехче, карамфила, настърганата лимонова кора и брашно, толкова че да се получи твърдо тесто.
Разточва се на кора и с чаша или форма се сладките изрязват.
Поставят се в намаслена тава и се пекат в умерена фурна.
Още докато са топли, се промушват с игла с вълнен конец, за да могат да се закачат на елхата.


Последната промяна е направена от pumpal21 на Вто 19 Окт 2010, 18:42; мнението е било променяно общо 1 път
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Re: Идеи за Коледно меню!

Писане by pumpal21 Вто 19 Окт 2010, 18:34

Пълнена коледна гъска

Идеи за Коледно меню! Gask_pech
Продукти:
1 гъска (около 5 кг)
2 ябълки
2 круши
100 гр сини сливи
200 гр сушени плодове
сол
пипер
100 мл калвадос
100 мл ябълков сок
вода
Приготвяне:
Поставяте сушените сливи и плодове в разтвор от калвадос и ябълковия сок и оставяте един до два часа да се напоят. Ако не поемат всичката течност то я отлейте в отделен съд и я оставете настрана.
Ябълките и крушите се измиват, обелват, нарязват на четвъртинки и се почистват от семето.
Гъската се натрива със сол и пипер.
Плодовете се смесват с вътрешностите от гъската, като след това я напълвате с получената смес и зашивате отвора.
Гъската се поставя с гърдите надолу върху скарата печка на студената, като отдолу се поставя дълбока тавичка. Нагласявате градусите на 160.
След 45 минути изсипвате мазнината от тавичката в отделна съдинка, сипвате чаша гореща вода в тавичката и обратно пъхате.
След още един час, повтаряте процедурата, като мазнината изсипвате в отделен съд, различен от първия. Общо три пъти трябва да изпразните тавичката и отделите мазнината в различни съдове, които трябва да се държат възможно на най-студено място.
След три часа гъската се обръща по гръб и се пече още час и половина. Малко преди да я извадите може да я напръскате със ледено студена вода, което ще направи коричката много хрупкава и лъскава.
Млако преди да е готова гъската, вземате съдинките със сока и отстранявате мазнината, като останалия чист сок от печеното поставяте в отделен съд.
Изваждате гъската от фурната отстранявате конеца и поставяте плънката й в подходящо сито и оставяте да се отцеди, без да притискате съдържанието. Сосът, които се отцеди прибавяте в съдът със сока от печенето. Връщате гъската във изключената фурна, за да остане топла, докато леко сгъстите соса от сока на печенето и отцедения от плънката с помощта на брашно. Той в никакъв случай не трябва да бъде много плътен и гъст. Сервирате гъската в подходяща чиния, а сосът се поставя отделно в сосиера. За гарнитура може да използвате запечени картофки или друго по желание.
Източник
pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Re: Идеи за Коледно меню!

Писане by Lindzi Вто 19 Окт 2010, 21:51

Коледна Елхичка
продукти:
500гр. шоколад
250гр. изпечени орехови ядки
кокосови стърготини,пудра захар - за поръсване
60гр течен шоколад за слепване.
приготвяне:
шоколада се разтопява и се смесва с орехите
от фолио се изрязват звезди с диаметър 7,9,11,13,14,15,16,17,18 см.
сместа се разстила върху фолиото.
след като звездите изстинат в хладилник се редят една върху друга като лъчовете леко се разместват. Слепват се в средата с течен шоколад. Поръсват се със стърготините и пудрата захар.
Идеи за Коледно меню! 001594877
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Ароматни коледни сладки

Писане by styyni Пон 15 Ное 2010, 20:28

Идеи за Коледно меню! 1080.m300
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка в тях е не джинджифила,
а ситно счуканият карамфил – съставка, която много рецепти пропускат.
Именно тя придава на т.н. немски сладки онзи невероятен вкус, който ги
различава от традиционните български меденки.
Сигурно ви се струва още раничко, да се захващате с приготвянето на
празничните сладкиши. Наистина до Коледа остава много време, а и
съществува сериозна опасност домочадието да ги унищожи предварително.
Но тези сладки е необходимо да престоят възможно най-дълго, защото с
всеки ден стават все по-вкусни и ароматни. За да оцелеят до Коледа
просто пригответе няколко дози и за всеки случай скрийте на тайно място
една част от тях.

ПРОДУКТИ:
3 яйца
1 ч. ч. мед
4 с. л. кафява тръстикова захар
1 пак. краве масло
1 ч.ч. ситно натрошени орехи
2 и Ѕ ч. ч. брашно
1 ч. л. сода
2 с. л. ром
2 ч. л. канела
1 и Ѕ ч. л. джинджифил
Ѕ ч. л. ситно счукан карамфил
настъргани корички от един лимон и един портокал
глазура: 200 гр. шоколад, 50 гр. масло и 1 с. л. ром
НИЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разбийте яйцата и ги смесете с меда, прибавете и тръстиковата захар. В
това време разтопете на водна баня чистото масло и също го изсипете в
сместта. Следващите съставки, които трябва да добавите са цитрусовите
корички, рома и орехите. Тази полутечна консистенция започнете да
сгъстявате с брашното.
В първата чаша добавете содата, а след втората подправките. Имайте
предвид, че количеството на брашното е ориентировъчно – трябва да се
получи достатъчно твърдо тесто, подходящо за разточване.
Когато го постигнете разстелете кора дебела около половин сантиметър.
От нея с подходящи формички (елхички, звезди и мечета) изрежете
сладките и ги наредете върху покрита с хартия за печене тава.
Сложете ги в предварително загрята на 170 градуса фурна, където ги оставете да се пекат не повече от 20 мин.
Готовите сладки стават още по-вкусни и празнични, когато са потопени в
глазура. Аз съм използвала любимият на всички шоколад, който на
всичкото отгоре идеално подчетава дъхавите аромати на карамфил, джинджифил
и канела. Блокчетата разтопете на водна баня и добавете 50 гр. масло и
лъжица ром, за да стане консистенцията по-течна и гладка. След това
потапяйте сладките до половина и ги нареждайте в чиния.
Идеи за Коледно меню! 1086.w625
Вкусните сладки обаче могат да бъдат не са само лакомство, но и
подходяща украса за коледната елха, която създава много уют и празнично
настроение. В този случай обаче е по-подходяща белтъчната глазура,
направена от един белтък, няколко капки лимонов сок и 200 гр. пресята
пудра захар. Продуктите се объркват с дървена лъжица, а не с миксер, за
да не влиза въздух, и в нея се потапят сладките. Можете да залепите
различни сушени плодове за декорация или направо да рисувате с шприц
върху сладките. След като глазурата изсъхне добре, ги прикрепете с
конче за коледната елха.

Източник!

styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Захаросани ванилови орехи

Писане by Lindzi Сря 17 Ное 2010, 09:27

* 2 ч.ч. захар
* 1/2 ч.ч. вода
* 1 ч.л. ванилия
* 4 ч.ч. орехи (половинки или по-едро начупени)


Приготвяне:
Доведете захарта и водата до завиране на силен огън в голям и дълбок тиган или тенджерка.
Варете 1 минута, добавете орехите и ванилията. Разбърквайте докато покритието полепне добре върху всички орехи.
Поставете върху хартия за печене на сладки, за да се изстудят.
По същия начин може да приготвите и орехи овкусени със смес от 1 ч.л. канела и 1 ч.л. индийско орехче на прах.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Ябълки със стафиди и орехи

Писане by Lindzi Сря 17 Ное 2010, 09:30

* 2-3 ябълки
* 2 с.л. стафиди
* 2 с.л. смлени орехи
* 4 с.л. захар


Приготвяне:
Ябълките си измиват и разполовяват, сърцевината се махата така че да се получи кладенче.
Кладенчето се пълни със сместта от стафиди, орехи и захар.
Слагат се в тавичка с мъничко вода и се запичат във фурната на 180 за около 15-20 минути.
Може да добавите към сместта и канела.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Сладки с орехи за Бъдни Вечер

Писане by Lindzi Сря 17 Ное 2010, 09:33

за тестото:

* 1,2 кг брашно
* 400 мл олио
* 100 г захар
* 200 мл портокалов сок
* 1 ч.л. сода
* 1 ч.л. бакпулвер
* коняк, портокалова кора - на вкус


за пълнежа:

* 200 г смлени орехи
* 2 ч.л. канела
* 2 с.л. захар


за сиропа:

* 400 мл вода
* 400 мл мед
* 400 гр захар


Приготвяне:
За тестото разбиите олиото със захарта, до разтварянето на кристалите. След това постепенно добавете останалите продукти, като последно прибавете брашното.
Омесете меко тесто, от което оформете триъгълници, а в центъра на всеки направете малка ямичка.
Смесете орехите с канелета и захарта. Напълнете сладките с тази смес прегънете ги, като натиснете хубаво краищата.
Печете на 180 градуса за 25 минути.
Пригответе гъст захарен сироп от изброените продукти и залейте изстиващите сладки.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Тиквен мед

Писане by Lindzi Сря 17 Ное 2010, 09:45

* 1 кг тиква
* 200 г захар


Приготвяне:
Настържете тиквата. Смесете със захарта и оставете докато не си пусне сока.
Варете на среден към слаб огън, като оттделения сок махайте и сипвайте в друга купа.
Добавете канела, карамфил и доварете докато получите консистенция на сметана.
Може да прибавите и накълцани орехи или други ядки по желание.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Тиква в желе

Писане by Lindzi Сря 17 Ное 2010, 09:47

* 300 г тиква
* 60 г захар
* 6 г желатин
* ром или плодова есенция (може ванилия или канела)
* 200 гр вода



Приготвяне:
Почистената и нарязана на кубчета тиква заливаме с водата, добавяме захарта и варим до готовност.
Охлаждаме, прецеждаме и в останалата от това течност добавяме желатина да набъбне.
Загряваме го, но без да стига до завиране.

След това добавяме към него ром, есенция или подправки, за да го ароматизираме.
Кубчетата тиква поставяме в подходящ съд и заливаме с готовия разтвор.
Поставяме на хладно докато стегне.
По желание може да го разсипете в голяма купа или десертни купички, както и да прибавите орехи преди да сложите течността.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Запечена тиква със слънчогледови семки

Писане by Lindzi Сря 17 Ное 2010, 09:48

* 1 тиква (средно голяма тип гадулка, или друга - количество по ваша преценка)
* 3 с.л. олио
* 4 с.л. мед
* 1 с.л. портокалов сок
* 3 с.л. слънчогледови семки


Приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса.
Почистете тиквата и я нарежете на парчета със страна 4 см.
Поставете парчетата в тенджера с кипяща вода, отново доведете до кипене и варете 4 минути, докато тиквата омекне отвън, но отвътре остане леко твърда.
Излейте водата и подсушете парченцата.
Сипете олиото в подходяща тавичка и загрейте добре.
Добавете тиквата в маслото, разбъркайте добре и запечете 35 минути докато омекне и получи тъмно златиста коричка.
Махнете излишното олио. Смесете меда, портокаловия сок и семките и залейте тиквата, разбъркайте и печете още 5 минути.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Коледно предястие

Писане by Lindzi Чет 25 Ное 2010, 10:45

Коледно предястие

200 гр.сирене „ Дунавия”
За украса:
2 червени печени чушки
3 малки лентички от морков за конец
3-4 с.л нарязан копър
3 зелени маслинки със чушка
1 зелена маслина

От сиренето оформяме 3 различни по големина свещи и ги подреждаме в чинията.От моркова слааме конец за свещите.От едната зелена маслинка правим елхичка и я поставяме върху едната свещ.Отсрани на голямата свещ от червена чушка правим малка червена звезда и я украсяваме.Третата свещичка украсяваме с клонче копър и малки парченц а морков и чушка.
Отсрани на свещичките от чушките изрязваме 6 триъгълника и сглобяваме коледна звезда.Отгоре слагаме 3-те маслинки с чушка.Поръсваме отстрани с копъра.Декорираме и се наслаждаваме .
Поднсяме охладено със чаши бяло шампанско.

Източник
Lindzi
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Пълнена пуйка за Коледа!!!

Писане by silvenaiv Пет 24 Дек 2010, 12:57

Пуйката е идеалното основно ястие, когато
очаквате много гости - предлага се в различни размери, готви се лесно и
изглежда страхотно на масата. Обикновено пуйките в магазините са
замразени; пресните са по-хубави, така че си струва да пообиколите и да
намерите прясна. В големите градове това може да се окаже трудно,
особено два-три дни преди Коледа, но пък ако имате роднини на село,
които гледат такива пернати, обадете им се още от сега и си запазете
една бройка.
Когато пуйката е замразена, соковете й се превръщат в
кристали; при разтопяването тези кристали разрушават протеиновите
клетъчни мембрани в месото и част от соковете изтичат - точно това
представлява червеникавото нещо, което обикновено виждате в опаковката.
Замразената пуйка никога не може да бъде толкова сочна, колкото
прясната.
Ако все пак купите замразена пуйка, оставете я да се размрази в хладилника (предвидете по 2 часа на всеки 400 г тегло).
Мазането или поливането на пуйката със сокове по време на печенето й придава
златиста и хрупкава кожа; тези сокове обаче не проникват под кожата,
така че не се отразяват на влажността на самото месо.
Ако пуйката започне да потъмнява прекалено много по време на печенето, покрийте я леко с алуминиево фолио.
Прясна или размразена пуйка се пече между 3 и 5 часа и половина в зависимост
от това толко е голяма и дали е пълнена или непълнена, при 170°. Времето
е приблизително и трябва да се използва само като най-общи насоки.
Факторите, които могат да променят необходимото за печене време са
точността на фурната ви, температурата на пуйката в момента на слагане
във фурната, а също и колко пъти отваряте вратата на фурната по време на печенето. Винаги използвайте термометър за месо, за да сте сигурни за
температурата на печене.
Когато се опитвате да решите колко голяма
пуйка да купите, имайте предвид, че пуйка от 7-8 килограма може да
нахрани 14 и повече гърла, а десеткилограмова спокойно може да засити 20
души и дори повече. (Най-общото правило е 400 г пуйка на човек.) Освен
това трябва да познавате измеренията на фурната си и да сте сигурни, че
пуйката ще се побере.

Ако искате да печете пуйката пълнена, ето няколко неща, които не бива да забравяте:

Всички
видове птици са особено податливи на бактериите на салмоне­лата,
особено при по-ниски температури. Дръжте пуйката винаги добре охладена,
преди да прибегнете до печене.
Напълнете пуйката точно преди
печенето, а не часове по-рано! Не я претъпквайте с плънка - по този
начин плънката се сварява по-бързо и по-добре.
Винаги пробвайте дали
плънката е готова. Трябва да показва 80° С на термометър с моментални
показания. Ако птицата е готова, а плънката не, извадете пуйката от
фурната, преместете плънката в намазана с масло касерола и продължете да
я печете (докато пуйката си почива).
След благополучното изпичане на
пуйката ви очаква още едно изпитание - нарязването на порции.
Препоръчваме ви това да стане в кухнята, а не на масата пред гостите,
особено ако досега нямате опит с тази материя. Иначе съществува реална
опасност някое бутче да скочи в скута на свекърва ви, което няма да е
най-добрата реклама за вашите кулинарни способности.


Пълнена пуйка

1 пуйка от 3-4 кг
сол
0,500 л вода
3 глави лук
1 дафинов лист
бял пипер
черния дроб на пуйката
80 гр топено масло
1 китка магданоз
5 пържени филийки
125 гр кренвирши
настъргано индийско орехче
2 големи тънки филийки бекон
1 китка зелени подправки за супа
0,125 л бяло вино
200 гр сметана
0,125 л разбита сметана
40 гр олио
30 гр брашно.


Кипнете
подсолена вода и слагате в нея шийката, воденичката, сърцето и
дафиновия лист. Варите, покривайки с капак, 60 мин. Изваждате и
прецеждате бульона като го оставяте на топло място. Измивате пуйката,
подсушавате я и я натривате със сол и черен пипер. Нарязвате ситно
черния дроб и лука, запържвате лука в 30 гр олио до прозрачно, прибавяте
дроба и, бъркайки, запържвате 2 мин. Нарязвате магданоза, запържвате
филийките и ги нарязвате на кубчета от по 0,5 см. Смесвате в купа черния
дроб с лука, магданоза, запържените кубчета хляб, кренвиршите и 0,125 л
бульон. Подправяте със ситно нарязания градински чай, индийското
орехче, сол и черен пипер. Напълвате пуйката с така приготвената смес и я
зашивате. Поставяте пуйката с гърдите нагоре в съда за печене и
поливате с загрятото топено масло. Разпределете парчетата бекон върху
пуйката. Покрийте с фолио и поставете във фурната, загрята до 180°С за
3 часа. От време на време поливайте пуйката с отделилия се сос. След 60
минути махнете фолиото. Нарежете едро зеленината, нарежете ситно
сварените вътрешности и 60 минути преди края прибавете всичко това в
соса към печеното. Изваждате пуйката от съда, прибавяте към соса виното и
прецеждате. Прибавяте сметаната и кипвате. Смесвате брашното с олиото и
го разбърквате със соса от печеното. Бъркайки, варите 5 минути,
подправяйки със сол и черен пипер.
Разделяте пуйката на порции поднасяте с гарнитура.
silvenaiv
silvenaiv
VIP- персона
VIP- персона


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Коледно-новогодишно пънче

Писане by styyni Пон 27 Дек 2010, 21:47

Идеи за Коледно меню! Koledno%20novogodishno%20pynche
Необходими продукти:
4 яйца
125г краве масло
100г брашно
100г захар
50г слънчогледово масло
1ч.л. сок от лимон
За крема:
6 жълтъка
250г пудра захар
250г краве масло
1с.л. кафе
За гарнитура:
Няколко готови целувки
бадеми
череши от конфитюр
ром или вишновка за ароматизиране
Начин на приготвяне:

Маслото се разтопява и се оставя да изстине.
В порцеланов съд се разбиват 4 жълтъка и захарта, докато сместа побелее и удвои обема си.
Отделно се разбиват белтъците на сняг, като към тях се прибавя лимоновият сок.
Смесват се жълтъците, брашното, белтъците и разтопеното масло, като се бърка бързо с дървена лъжица.
На дъното на тавичка се поставя намазана с 50г масло пергаментова
хартия. Сместа се разстила равномерно на дебелина около 1,5 см.
Тестото се пече в гореща фурна 10 минути.
След като се извади от фурната, навива се на руло, заедно с хартията.
Оставя се да изстине, докато през това време пудрата захар и белтъците
се разбиват, докато се получи пухкав бял крем. Ароматизира се с кафето,
прибавя е размекнатото масло и полученият крем се разбива добре.
Рулото се развива, намазва се от вътрешната страна с масления крем, след това отново се навива.
Може да отрежете малка част от рулото по диагонал и да го прикрепите в страни от основната част, за да се получи клонче.
Полученото пънче се поставя в дълга чиния, намазва се отвън с останалата
част от крема и се украсява с шприц /може да използвате вилица, с която
да направите черти, за да имитирате текстурата на дървесна кора/ и с
другите елементи на гарнитурата.
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Празнична салата "Коледна свещ"

Писане by styyni Пон 27 Дек 2010, 21:55

Идеи за Коледно меню! Sal-svesha
Какво ще Ви е нужно:
* 2 големи варени картофа
* 3бр. твърдо сварени яйца
* ситно нарязано месо, (свинско или пилешко) запържено с лук - 200г
* твърдо жълто сирене или кашкавал - 150г
* майонеза или натурална сметана - 100г
За украсата:
* 1-2 връзки копър
* червена пиперка (чушка)
* царевица (няколко зърна)
* морковена отвара (или друг оранжево-червен сос)
Как да направите салатата:
1. Сварените картофи се минават през едро ренде, посоляват се и се
слагат върху чинията, като с помощта на вилица ги намествате в желаната
форма. Отгоре ги намазвате леко с майонеза/сметана.
Идеи за Коледно меню! Sal-sve01%20-%20Copy
2. Покрийте картофите със слой от запърженото месо и отново намажете с майонеза/сметана.
Посипете с настъргани белтъци (оставете 1 белтък и половин жълтък за украсата).
Още веднъж намажете леко с майонеза/сметана.
Идеи за Коледно меню! Sal-sves-02%20-%20Copy
3. Покрийте с настъргания кашкавал и настърган белтък по начина, който виждате на снимката.
Идеи за Коледно меню! Sal-svesha-03%20-%20Copy
4. Направете "фитилчето" на свещта от маслина или сушена синя слива.
Върху посипания с кашкавал "пламък" сложете малко настърган жълтък и
внимателно залейте с 1 к.л. морковен сос (внимавайте да не оцветите и
друга част от салатата). Изрежете мъничко парченце (под формата на
капка) от червената чушка и го поставете върху "фитила".
С копъра декорирайте салатата в долната част.
От червената чушка изрежете парченца и ги оформете като панделка (прикрепете ги леко с клечка за зъби).
Разпръснете върху венеца от копър няколко зърна царевица и парченца белтък.
Идеи за Коледно меню! Sal-sve-06%20-%20Copy
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Коледни бисквитки

Писане by styyni Пон 27 Дек 2010, 21:58

Идеи за Коледно меню! 493420e7b93d0
Какво ще Ви е нужно:
* шоколад - 250г
* брашно за сладкиши - 500г
* краве масло - 225г
* захар - 225г
* яйца 3бр.
* ванилия - 4бр.
* по желание - няколко капки есенция ром
За глазурата:
* 2 белтъка
* пудра захар - 500г
* лимонов сок - 5мл
Необходими инструменти:
* точилка
* форма за рязане - звезда
* шприц с накрайник за нанасяне на глазура
Как да приготвите бисквитките:
1. Разтопете шоколада на слаб огън и го смесете с кравето масло.
2. Разбийте в отделна купа яйцата със захарта, добавете щипка сол, брашното и ванилиите.
3. В получената смес прибавете разтопения шоколад с маслото и старателно разбъркайте.
4. Сложете тестото върху набрашнена повърхност и го омесете добре.
5. Разточете го на пласт с дебелина около 5 мм.
Идеи за Коледно меню! Thumbs_4934210adcea9
6. С помощта на звездообразната формичка изрежете от разточеното тесто бисквитките.
Идеи за Коледно меню! Thumbs_49342137c865f
7. Пъхнете ги за десетина минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
8. Извадете тавата и я оставете върху масата.
9. Разбийте белтъците до пенообразно състояние и постепенно добавяйте
към тях пресятата пудра захар и лимоновия сок. Бъркайте непрестанно до
получаването на гъста (но не твърда!) смес.

10. Напълнете шприца с глазурата и декорирайте бисквитките.
Идеи за Коледно меню! Thumbs_49342205db6a0Идеи за Коледно меню! Thumbs_493422065bb39
11. Покрийте бисквитките и ги оставете да престоят за няколко часа, за да омекнат.
* Най-вкусни са на следващия ден.
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Коледна трапеза

Писане by styyni Вто 28 Дек 2010, 08:26

Идеи за Коледно меню! Second_image1233327922puding2
СВИНСКИ БУТ С ПОРТОКАЛОВА ГЛАЗУРА
Време за приготвяне - 1 час и 30 минути
Продукти:
2 кг свински бут
зърна от карамфил
За глазурата:
сок и кората от 1/2 портокал
3 с.л. портока­лов конфитюр или мед
3 с.л. ябълков оцет
по 1/2 ч.л. кане­ла, джинджифил и карамфил
сол на вкус
50 мл коняк
Приготовление:
Отстранявате кожата, така че да остане тънък слой мазни­на. Направете
нарези на кръст по цялата повърхност, като в средата на всеки нарез
забодете зърно карамфил. За да пригот­вите глазурата, в тенджера сложете
меда или портокаловия конфитюр, оцета, подправките, сока и кората от
портокала. На бавен огън оставяте да кипне за 2 минути, прибавете
ко­няка и отстранете от огъня. Загрейте фурната до 170 градуса, намажете
добре свинския бут и печете за час и половина, като от време на време
го поливате с получения сос от печеното.
КОЛЕДНА ПУЙКА С ЛИМОНИ
Време за приготвяне – 5 часа
Продукти:
1 пуйка, около 5 кг
175 г масло
3 лимона
по 1 с.л. магданоз и мащерка, наряза­ни на ситно
сол на вкус
черен пипер на вкус
зелени подправки за украса.
За пълнежа:
Може да ползвате по избор картофи или ябълки около 1 кг. Оставяте
пуйката за около час на стайна температура, преди да пристъпите към
готвене. Загрявате фур­ната до 190 градуса. Разто­пете маслото и го
смесете с лимоновия сок и кората от 1 лимон. Издърпайте кожата на
птицата откъм шията, така че да се получи джоб. Намажете пуйката със
сме­ста от лимона и подправ­ките. Напълнете пуйката с плънката по избор и
зашийте от всички страни. Сложете пуйката в тава, завържете плътно
бутчетата и крилца­та, поръсете със сол, покрий­те с фолио. Печете за
около 4-5 часа до готовност, като 1 час преди да е готова пуйка­та,
сложете в тавата нарязаните наполовина лимони и махнете фолиото. При
серви­ране залейте с получения сос от печенето.
КОЛЕДЕН ПУДИНГ
Време за приготвяне – 3 часа
Продукти:
375 г масло
360 г галета
720 г стафиди
250 г касис
235 г кора от портокал
8 яйца
2/3 ч.ч. бренди
Приготовление:
Смесете в купа галетата, стафидите, касиса, кората от портокала,
нарязаното на кубчета масло и разби­тите яйца. Подправете сместа с
бренди, разбъркайте добре до еднородна смес и сипете в тава, като
сложите фолио за печене. Покрийте с капак или фолио и печете в
предварително загрята до 180 градуса фурна за 3 часа, на водна баня.
Охладете готовия пудинг, като преди сервиране го подгреете отново на водна баня за 45 минути.
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Идеи за Коледно меню! Empty Re: Идеи за Коледно меню!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите