Мама Завинаги форум
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Трапезата на Бъдни вечер!

3 posters

Go down

Трапезата на Бъдни вечер! Empty Трапезата на Бъдни вечер!

Писане by silvenaiv Чет 23 Дек 2010, 22:24

Трапезата на Бъдни вечер
традицията повелява за трапезата на Бъдни вече ястията на трапезата
да са девет – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища
на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в
годината, а други седем – като броя на дните в седмицата.

Символика на Коледната трапеза
* Сложете на масата мед – за да ви е сладък животът.
* Лук сложете, за да е много имотът, като люспите му.
* Чесънът пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки, гласи поверието.
* Житото, най-важната храна на българина, също трябва да е на трапезата, житните класове са стилна украса за празничната маса.
* Добре е да сложите семки тиквени, слънчогледови и много ядки.
* По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката,
болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е –
чакайте неприятности.
* Напълнете фруктиерата с плодове, топлината от оранжевите и червени плодове ще украси масата и ще предаде топлина.
* Напълнете кана с червено вино.
* Елховите клонки украсяват маса. Не забравяйте свещите.
* Вечерята започва рано. Най-хубавата част от празника е, че семейството
се е събрало, всички заедно и споделения трепет от очакването на
празника не може да бъде заменен и от най-скъпото меню.
На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита.
Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява
символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, кръгове и цветя –
символ на плодородието.
В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината. Някъде пъхат и дрян за здраве.
Трапезата на Бъдни вечер! Budni%2Bvecher%2B2
В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които
набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав,
стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия
живот.
silvenaiv
silvenaiv
VIP- персона
VIP- персона


Върнете се в началото Go down

Трапезата на Бъдни вечер! Empty Re: Трапезата на Бъдни вечер!

Писане by styyni Чет 23 Дек 2010, 22:37

Трапезата на Бъдни вечер! Christmas
Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници!
Той е посветен на дома, огнището и семейството. 24 декември е
наречен Бъдни вечер, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в
бъднини. В дните преди този празник жените стават много рано и през
целия ден се приготвят за празничната трапеза. Те не жалят сили и време,
за да бъде всичко наред в навечерието на Коледа. Според поверието както
мине Бъдни вечер, така ще върви животът през цялата година.
Трапезата
По традиция на Бъдни вечер се приготвя питка и седем, девет или
дванадесет постни ястия. Седем, девет и дванадесет са три от свещените
числа на древноюдейската Кабала. Най-често на трапезата присъстват варен
боб, пълнени с ориз или с боб чушки, лозови или зелеви сарми, варено
жито, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, жито, плодове, обреден хляб
(наричан още боговица, богова пита, богов кравай, благословник), баница,
зелник. В някои краища се прави също малка пита, в която е скрита
паричка и на когото се падне, той ще бъде щастлив през цялата година.
Преди да заспят девойките слагат парче от боговицата под възглавницата
си, за да им се присъни момъкът, за когото ще се омъжат. От тестото на
погачата се пекат и малки кравайчета - колачета. С тях се даряват
коледарите на следващия ден.
По стара традиция преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни
вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен
бъдник. Отначало той разбърква с него огъня, а после поставя тънкия край
на дръвчето в него. Там то остава да тлее цялата нощ и да поддържа
огъня жив. Дървото е крушово, дъбово или буково и по искрите от огъня се
гадае каква ще е годината - колкото повече са те, толкова по-богата ще е
реколтата.
Според народните обичаи под трапезата се слага слама. Вечерята на
Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. Когато стане време
за вечеря най-възрастният мъж прикадява три пъти трапезата, къщата,
зимника, кошарата, оборите, хамбарите. След това мъжът и жената заедно
вдигат най-големия хляб към тавана и казват: "Толкова високо да е
житото!". Те го разчупват като едната половина слагат пред иконата на
Богородица, а другата разделят.
След като седнат на трапезата, никой не става от нея, а ако на
някого все пак му се наложи да стане, той трябва да ходи приведен, за да
може и житата да са приведени от много зърно. Всеки трябва да опита
всички ястия на трапезата, за да му върви през годината. След вечеря,
всички стават едновременно и трапезата не се вдига до сутринта, защото
се смята, че починалите роднини идват да се нахранят на нея.
Поверия
На Бъдни вечер се извършват магически действия (гадаене) за
плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.
Здраве и щастие очакват този, който пръв кихне на Бъдни вечер.
Останалите гадаят за бъдещето си през новата година по ядките на орехите
– всеки край масата трябва да счупи по един и ако ядката на ореха е
здрава, той също ще бъде здрав през цялата година.
Вярва се, че в полунощ на Коледа небето се отваря и всичко в един
миг светва. Това обаче могат да видят само праведниците. На Коледа всеки
човек може да си пожелае нещо, защото се смята, че тогава желанията се
сбъдват. Гадае се и по лучени люспи - по една люспа се нарича на всеки
месец от годината и се пълни с щипка сол. Мократа люспа вещае дъждове и
сняг, сухата – горещини.
След полунощ на Бъдни вечер започват така наречените дванадесет
мръсни дни, които продължават до Йорданов ден (6 януари). Народът ги
нарича още погански или вълчи нощи, защото от 25 декември до 6 януари
границата между земята и небето изчезва. Разделението между двата свята
временно се заличава. По време на поганските дни духове на умрелите
идват в света на живите. Според народните вярвания някой от тях може да
си хареса човек от фамилията и да го отнесе със себе си.
Коледуването
Подготовката на коледарите започва от Игнажден (20 декември). Тогава
те разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя
се водача на групата (станеник). Обикновено в групите от коледари се
избират момчета, които да играя ролята на старец, баба, трохобер, гайдар
и четници певци. Старецът и бабата разсмиват, трохоберът събира
даровете, гайдарът свири, четниците пеят. В някои райони коледарите се
правят на котараци, мяукат и известяват за пристигането си.
След полунощ на Бъдни вечер започва и самото коледуване. Младежите,
облечени в народни носии, коледуват, т.е. посещават домовете на близки,
роднини, съседи, за да им честитят Рождество Христово - Коледа. Оттук
идва и името им – коледари. Времето за коледуване е от полунощ до изгрев
слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват
караконджули, вампири, таласъми и други свръхестествени същества.
Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.
Коледарите обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна
посока. Те пеят коледарски песни. С тези песни се пожелава на стопанина
домът му да бъде изпълнен с изобилие от плодове, радост и щастливи дни.
Станеникът изрича благословия, предназначена за семейството и къщата, а
после дружината изпява песни и за всеки един поотделно. Пеят се песни
за всеки от семейството – от най-възрастния (както по старшинство, така и
по уважение) до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за
имот, берекет, късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и
веселия. Домакинът ги дарява с пари, плодове, краваи, погачи и други
продукти.
На някои места, ако в къщата има мома за женене, тя приготвя
специален писан кравай за любимия си. После всички краваи се излагат на
обществено място, за да се оценят кой колко струва и да ги откупят с
наддаване. Всеки момък откупува кравая на момичето си. Ако в някоя мома
са влюбени повече момци, те наддават помежду си.
Не е добре, ако две групи коледари се срещат – това означава, че
през лятото ще вали град или нещо лошо ще се случи. За да не се случи
това, двете групи се бият помежду си или си разменят топузите. Същата
забрана важи и за русалийските дружини, които ходят през Мръсните дни.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Трапезата на Бъдни вечер! Empty Re: Трапезата на Бъдни вечер!

Писане by silvenaiv Пет 24 Дек 2010, 15:54

Содена питка за Бъдни вечер Трапезата на Бъдни вечер! 704135
Трапезата на Бъдни вечер! 8994b76c2790a9a1ba3822f211068d45

Продукти:
500гр брашно,
300 мл хладка вода,
2 с. л. оцет,
1 ч. л. сол,
1 с. л. захар,
1 ч. л. сода бикарбонат,
1 п. бакпулвер,
2-3 с. л. растителна мазнина,
червен пипер, шарена сол за поръсване.

Приготвяне:
Пресяваме брашното заедно със солта и бакпулвера.
В чашка смесваме оцет, содата и захарта, разбъркваме и смесваме с водата.
Правим кладенче в брашното, добавяме олиото и започваме да наливаме по малко вода.
Замесваме тестото и месим 10 мин, докато се замеси меко лепкаво тесто.
Оставяме малко да почине 10 мин. и оформяме питката във форма по желание.
Слагаме паричка и клонка дрен увити в алуминиево фолио и ги забождаме в тестото.
Във форма поръсваме обилно с брашно и слагаме обредният хляб.
Печем в предварително загрята на 200*С фурна 40-50 мин.
Изваждаме, заливаме с тънка струйка растителна мазнина, поръсваме с шарена сол, пипер и задушаваме с кърпа.
Разчупва се питката от най-възрастният член на семейството, като първото
парче е за дома и всяко следващо за членовете на семейството.
В който се падне паричката, той ще бъда благословен да издържа семейството и носи паричките в дома.
Дренът ще носи здраве на този, в който се е паднало късметчето.
Весели празници!
silvenaiv
silvenaiv
VIP- персона
VIP- персона


Върнете се в началото Go down

Трапезата на Бъдни вечер! Empty Re: Трапезата на Бъдни вечер!

Писане by styyni Пет 24 Дек 2010, 17:08

БЪДНИ ВЕЧЕР

24 декември




Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този
ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15
ноември на Коледни заговезни. Според народното вярване божата майка се
замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила
на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди
не съобщава новината на този ден, а на следващия - тогава се викат гости.
На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните
хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората
го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня. Според народното
суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните
хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа.
Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти - земеделие, скотовъдство,
на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които
ще дойдат да коледуват. Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали
и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени.
Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното
се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди
Бъдни вечер, която още не е раждала.



Трапезата на Бъдни вечер! Trapeza_budni_01_sm
Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея -
нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул,
сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид
лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия - всичко, което е произведено
през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така
сурово жито и колакът от Игнажден. На места в Западна България, Тетевенско,
Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара.
Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама. До трапезата се поставят
различни предмети - ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица,
паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен
конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен
кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява
с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в
дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват
злите и нечисти сили. Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят
рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат
квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да
става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно.
Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата
през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна,
за да се превият така и житните стъбла. От трапезата на Бъдни вечер се
запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени
вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер.
При сядането около нея някъде се оставя празно място - за мъртвите (починал
близък или роднина). През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват,
че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае.
Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта
от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия
брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от
осем до дванадесетгодишна
възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това
ходене се нарича "коледуване". Всяко коледарче носи дрянова
пръчка. Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват
онези
песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За
коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им
дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Предлагаме ви за Бъдни вечер да си направите погача със сребърна пара.
На този член от семеяството, на когото се падне паричката, през цялата
година ще му върви и ще бъде здрав и щастлив.



ПОГАЧА

    Необходимите продукти




  • 1 кг брашно

  • мая за хляб колкото кибритена кутийка

  • 1/2 чаена лъжица захар

  • 1 чаена лъжица сол

  • 1 супена лъжица олио


    Приготовление

В два пъти пресятото брашно направете "кладенче", в което сложете маята
за хляб, размита с малко вода и захарта. Сложете и солта и замесете тесто.
В средата на погачата сложете попарена с вряла вода сребърна пара. Печете
погачата в намаслена тава, докато отгоре леко се зачерви. След това я намажете
с подсладена вода и я допечете още десетина минути.
Като основно ястие можете да приготвите постен чомлек.



ПОСТЕН ЧОМЛЕК

    Необходими продукти




  • 1 кг малки лукчета

  • 2 големи глави кромид лук

  • 1 кафяна чашка олио

  • 4 червени домата - пресни или от консерва

  • 1 глава чесън

  • 1 супена лъжица брашно

  • 1 чаена лъжица червен пипер

  • 1 дафинов лист

  • 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер, сол, чубрица

  • 1 кафяна чашка червено вино


    Приготовление


Нарежете на ситно големите глави лук и ги задушете в олиото.

Когато лукът стане златист, прибавете червените домати - обелени и
настъргани, заедно с предварително обелените малки лукчета, нарязаните
на ситно скилидки чесън, червения и черния пипер и дафиновия лист.

Прибавете към тези продукти и вода колкото те да бъдат покрити с течност.
Налейте виното, посолете и прибавете стритата чубрица. Задушете продуктите
на слаб огън.

Когато лукчетата омекнат, прибавете брашното. То трябва да е предварително
препечено на сух тиган и размито с една кафяна чашка хладка вода. Задушете
ястието още десетина минути.

Чомлекът става много по-вкусен, ако го сготвите в глинено гърне, а не
в обикновена тенджера. Ястието е подходящо за вегетарианци и почитатели
на ароматизираната кухня, заради различните подправки, които то съдържа.
И в двата случая хората, на които го предлагате, трябва да бъдат с изключително
здрава храносмилателна система. Кромидият лук и чесънът дразнят чувствителните
стомаси, въпреки че на някои хора действат много добре.




Друго ястие, което се приготвя на Бъдни вечер са зелевите сърми, пълнени
с ориз и домати. Тук трябва да отбележим, че се използва кисело зеле, което
в България се приготвя по специален начин с морска сол и се консумира през
зимата. Ако не разполагате с кисела зелка, можете да напълните сушени или
пресни чушки по същия начин.

ЗЕЛЕВИ СЪРМИ
Необходими продукти


  • 10-15 листа от кисела зелка

  • 4 глави кромид лук

  • сол,

  • 1 кафяна чашка ориз

  • 2 червени домата - пресни или от консерва

  • 1 чаена лъжица стрита чубрица

  • 1 чаена лъжица смлян черен пипер

  • 1 супена лъжица нарязан магданоз

  • 2 сухи червени чушки,

  • 2 сурови чушки /за предпочитане червени/,

  • 1 морков,

  • 1 1/2 кафяна чашка олио

Приготовление
Нарежете на ситно лука, суровите чушки и моркова. Посолете на вкус
и запържете сместта в олиото.

Когато лукът омекне, прибавете ориза. Той трябва предварително да е
изчистен, измит и изсушен.

След това прибавете обелените и настъргани домати, черния пипер, чубрицата
и нарязания на ситно магданоз.

Разбъркайте добре тази смес. След това с нея напълнете зелевите сърми
и добре ги завийте.

На дъното на тенджерата сложете един пласт ситно нарязано кисело зеле,
а между сърмите поставете сухите червени чушки, които предварително трябва
да сте държали 6 часа в студена вода. Залейте сърмите с равни части вода
и зелев сок или само с топла вода. Течността трябва да покрие изцяло сърмите.

Варете на тих огън, докато зелевите листа омекнат.


На трапезата на Бъдни вечер трябва задължигтелно да присъства и вареното
жито.



ВАРЕНО ЖИТО
Необходими продукти


  • 2 чаени чаши грухано жито ( ако нямате - може и негрухано)

  • 3 кафяни чашки захар

  • 2 кафяни чашки смлени орехови ядки

ПриготовлениеИзчистете житото и го измийте.
Залейте го със студена вода и го варете докато омекне. След това завийте
тенджерата, в която сте варили житото с двойно прегъната хавлиена кърпа
и го оставете да "нацъхти".
Изцедете водата. Смесете житото със захарта и ореховите ядки. За предпочитане
е да използвате пудра захар. Тя по-лесно и бързо ще се разтопи.




Друг десерт на трапезата са приготвените по специален начин орехови
ядки. Предлагаме ви да ги изпечете и да ги предложите на гостите си. Това
е един прекрасен десерт, а може да се сервира и като хранителна залъгалка
с алкохола и виното.



ОРЕХОВИ ЯДКИ ПО ТРАКИЙСКИ
Необходими продукти


  • 1 1/2 чаена чаша цели орехови ядки

  • 2 яйца

  • захар на вкус

ПриготовлениеРазбийте яйцата със захарта. Смесете ореховите ядки с получената смес
и разбъркайте добре. Сипете ги в намаслена тавичка.
Печете в умерена фурна, като от време на време разбърквате с дървена лъжица.
Когато яйчната смес полепне по орехите, извадете тавичката от фурната
и оставете да изстине.


В дните около Коледа и Бъдни вечер в много краища на България се пече и
тиква. От нея става невероятен десрт, който свен всичко останало е и много
полезен за хората със стегнат стомах.



ДЕСЕРТ "БЪРЗА ТИКВА"
Необходими продукти


  • тиква кестенка около 2 килограма

  • 1 1/2 чаена чаша пудра захар

Приготовление Срежете тиквата на две половини. Почистете я от семките и влакнестата
част и я сложете в тава.
Печете в умерена фурна и не отваряйте, докато не стане готова.

След като тиквата се изпече, трябва да я поръсите със захар.
Ако я сервирате топла, можете да я поръсите с кристална захар. Но ако
я сервирате студена, непременно трябва да използвате пудра захар.


Един типично български вид компот, който се приготвя на Бъдни вечер е ошавът.
Много е лесен за приготвяне и е част от празничната трапеза.



ОШАВ
Необходимите продукти


  • 3 чаени чаши сушени плодове - кайсии, ябълки, сини сливи, дюли,

  • 3 кафяни чашки кристална захар

ПриготовлениеДобре измитите сушени плодове трябва да накиснете в студена вода от
вечерта и да ги оставите да престоят в нея през цялата нощ.
След това ги сварете в същата вода докато омекнат.

Подсладете ошава със захарта или с мед - според предпочитанията.


Ястията на Бъдни вечер изискват много повече време и труд от страна на
домакинята. Но трябва да знаете, че в дните преди този празник жените стават
много рано и през целия ден се приготвят за празничната трапеза. Те не
жалят сили и време, за да бъде всичко наред в навечерието на Коледа. Според
поверието, както мине Бъдни вечер, така ще върви животът през цялата година.
Затова цялото семейство помага при извършването на обредите и приготвянето
на трапезата. Освен това през зимния период няма работа на нивите и всички
усилия на семейството са съсредоточени у дома. А празник като Бъдни вечер
заслужава да бъде отбелязан, както подобава.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Трапезата на Бъдни вечер! Empty Re: Трапезата на Бъдни вечер!

Писане by silvenaiv Съб 25 Дек 2010, 16:46

Това беше нашата трапеза за Бъдни вечер....
питката с парата


Парите бяха две и се паднаха на Крис и Карина Трапезата на Бъдни вечер! 34184





silvenaiv
silvenaiv
VIP- персона
VIP- персона


Върнете се в началото Go down

Трапезата на Бъдни вечер! Empty Re: Трапезата на Бъдни вечер!

Писане by pumpal21 Съб 25 Дек 2010, 17:52

Празнуването на Бъдни вечер преминава в очакване на Рождество
Христово.

Трапезата на Бъдни вечер! Trapeza
Това е
последният ден от родилните мъки на Божията майка. Затова традицията повелява ястията на трапезата да са
девет
– колкото месеца трае бременността на жената. В някои
краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в
годината, а други седем – като броя на дните в седмицата.

Според
църквата храните на трапезата могат
да бъдат до 33 – възрастта,
в която Христос се жертва, за да
спаси човешкия род.

Задължително е да се поднесе пита.
Поверието
изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично
жертвоприношение.
Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – символ на
плодородието.
В нея се замесва пара, за да покаже
кой ще е късметлията през годината.
Някъде пъхат и дрян за
здраве.

В ястията за празничната вечеря се
включват основно храни, които набъбват при варенето:
жито, боб,
леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на
бременността и раждането на новия живот.

Леща
чорба


Продукти:

Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 500г леща
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 2 глави лук
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 6 скилидки чесън
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 6 супени лъжици олио
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r копър
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r чубрица
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r сол

Начин на
приготвяне:


  • Почистете лещата и я измийте.
  • Сложете я да се вари на слаб огън.
  • Нарежете лука и чесъна и ги сипете към нея.
  • Добре накълцания копър, чубрицата, сол на вкус и олиото.
  • Варете до готовност.
Яхния от
зрял фасул


Продукти:

Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 500г зрял фасул (едър)
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 3 моркова
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 2 чушки може и сухи
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 50мл доматено пюре
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r джоджен
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r сол

Начин на
приготвяне:


  • Почиствате и измивате фасула.
  • Слагате го да ври на умерен огън
  • Почиствате и нарязвате моркова и чушката и заедно с доматеното пюре и
    джоджена последователно ги прибавяте към средата на
    готвенето.
Сухи
чушки с боб

Трапезата на Бъдни вечер! 4us_bob
Продукти:


Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 12бр. сухи чушки
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 250г сварен зрял боб
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 2 глави лук
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r чубрица
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r дивисил
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r магданоз
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 50мл олио

Начин на
приготвяне:


  • Почистете чушките и ги залейте с хладка вода, докато омекнат.
  • Почистете и нарежете лука на ситно.
  • Объркайте го заедно със подправките и фасула.
  • С приготвената смес напълнете чушките.
  • Наредете ги в тавичка или подходящ глинен съд.
  • Залейте с олиото и печете в умерена фурна.

Постни
зелеви сармички


Около 20-30 броя
Трапезата на Бъдни вечер! Sarmi
Продукти:


Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r листа от 1 кисела зелка
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 2 чаени чаши ориз
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 2 глави лук
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 70мл олио
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r черен пипер
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r джоджен
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r сол

Начин на
приготвяне:


  • Нарежете на ситно лука и объркайте всички продукти, без зелевите лиса.
  • Във всяко зелево листо слагайте по 1 чаена лъжичка от сместа и загънете
    сармичките.
  • При тази големина се получават около 20-30броя сърмички.
  • Наредете ги в тенджера, в която сте разстлали предварително няколко зелеви
    листа.
  • Заливате с 2 чаени чаши вода, затискате с обърната чиния.
  • Оставяте ги да врат на умерен огън.
Тиквеник

Продукти:

Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 2 пакет фини кори
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 1 голяма купа настъргана
тиква
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 250г счукани
орехи
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r олио за
поръсване
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r захар
според вкуса

Начин на приготвяне:

  • Разстелете корите една по една, като върху всяка по средата, хоризонтално,
    правите по 1 линия с орехите.
  • Поръсете със захар и с по 2 супени лъжици олио.
  • Навийте всяка кора според формата на тавата.
  • Накрая намажете тиквеника отгоре с олио и го сложете да се пече в умерена
    фурна.
Ошав

Продукти:

Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 300г сушени плодове ( сини
сливи, ябълки, круши, дюли)
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 4-5 зърна карамфил
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r захар на вкус
Трапезата на Бъдни вечер! Dot_r 2-3 листа от индрише

Начин на приготвяне:

  • Изсушените плодове сварявате заедно със захарта.
  • Листата индрише се добавят накрая за аромат.


  • Сложете на масата мед – за да ви е сладък животът.
  • Лук сложете, за да е много имотът, както люспите
    му.
  • Чесънът пази от зли сили.
    Скилидка от него се носи през
    цялата година против уроки, гласи поверието.
  • Житото – най-важната храна на българина, също трябва да е
    на трапезата.
  • Добре е да предложите семки: тиквени,
    слънчогледови
    .
  • По орехите ще гадаете за здраве и късмет: хубава ли е
    ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е –
    чакайте неприятности.
  • Напълнете фруктиерата с плодове.
  • И каната с червено вино.
  • Масата украсявате с елхови клонки.
  • Вечерята започва рано.
Източник!

pumpal21
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Върнете се в началото Go down

Трапезата на Бъдни вечер! Empty Re: Трапезата на Бъдни вечер!

Писане by styyni Пон 27 Дек 2010, 21:52

Празнична погача по повод хубавия празник.
Погачата е с ядки, тъй като поверието гласи, че на този ден, присъствието им на
масата носи берекет и плодородие.
Трапезата на Бъдни вечер! 5a
Какво ще Ви е нужно:
• Брашно тип 500 – 1 кг.
• Вода – 300 мл.
• Мая – 15 гр.
• Сол – 1 /2 ч. л.
• Захар – една щипка
• Олио/зехтин – 20 мл
• Ядки по вкус - счукани орехи, бадеми, семки.... - около 50г
Как да я направите:
1. Размивате маята с щипката захар в малко вода (леко топличка) и изчаквате да втаса.
2. Брашното се пресява 2 или 3 пъти, изсипвате го в подходящ съд (в
който ще месите) и издълбавате кладенче, където слагате втасалата мая,
водата и солта.
3. Тестото се омесва хубаво, след което към него добавяте ядките и омесвате още веднъж.
Трапезата на Бъдни вечер! 1a
4. Омесеното тесто покривате с кърпа и оставяте да престои на топло място за около 30-40 минути.
5. След това разточвате, намазвате с олио и завивате на палачинка.
Трапезата на Бъдни вечер! 2a
6. Полученото руло (палачинка) нарязвате на парченца (около 3-4 см дълги).
Трапезата на Бъдни вечер! 3a
7. В намазнена тавичка нареждате едно до друго нарязаните парченцата и
слагате в предварително загрята до 200 градуса фурна да се пече. След 5
минути намаляте температурата на 180 градуса.
* Обикновено необходимото време за изпичане е около 45 минути, но това
много зависи от фурната Ви. Ако отвътре хлябът не се е запекъл, покрийте
го с фолио и продължете да го печете.
Трапезата на Бъдни вечер! 4a
8. Няколко минути преди да извадите погачата я напръскайте със солена вода.


styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Трапезата на Бъдни вечер! Empty Re: Трапезата на Бъдни вечер!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите