Здравето и Храните
2 posters
Страница 1 от 1
Здравето и Храните
Доброто здраве се основава на доброто хранене. Всеки се нуждае от четири основни хранителни вещества - вода, въглехидрати, белтъчини и мазнини, както и от витамини, минерали и микроелементи са основните строителни блокове на храненето.
Lindzi- SPAMMER
Храни, които причиняват акне
Ето кои трябва да избягваш, за да имаш здрава и блестяща кожа
Скариди
Вероятно си нямала представа за това, нали?! Очевидно, скаридите са в списъка с храни, причиняващи акне. Те трябва да се избягват, ако кожата ти е склонна към акне.
Стриди
Това вече не би трябвало да бъде много трудно за повече от нас, тъй като стридите не са особено популярни в България. Те са истинско огнище за акне и е препоръчително да се избягват.
Спанак
Не ти се вярва? Чувала си колко е полезен най-вече при анемия. Това обаче е самата истина - спанакът има високо съдържание на йод, което се превръща в голям проблем за твоята кожа.
Бекон
Логично! Беконът е мазна храна, която няма как да бъде полезна нито за здравето ти, нито за кожата.
Чийзбургери
Те са двойна заплаха за теб, да не кажем тройна, ако е с бекон. Просто кажи "Не!" на подобни храни, ако искаш чиста кожа.
Сирене
Сирената от всякакъв вид, без значение какъв цвят са те, водят до акне. Това важи за всички млечни продукти, но сиренето е най-големият "злодей". Затова не прекалявай с количествата!
Кофеин
Ако искаш здрава кожа, по-добре пий вода, вместо кофеинови напитки. Кофеинът води до появата на акне.
Тестените закуски
Знаем, че ги обичаш, но мазните баници и кифлите с мармалад са пълни с въглехидрати. Те са и лоши за кожата ти.
Преработени храни
Консервираните и замразени преработени храни са идеални за заетите хора, но и създават предпоставки за проблеми с кожата като акне.
Пуканки
Ще те разочароваме, но наистина е така! Транс-мазнини, въглехидрати и калории. Всичко това вреди на кожата и може да доведе до неприятни последици.
Такос
Това екзотично предизвикателство съдържа толкова много мазно месо, че е по-добре да се въздържиш.
Скариди
Вероятно си нямала представа за това, нали?! Очевидно, скаридите са в списъка с храни, причиняващи акне. Те трябва да се избягват, ако кожата ти е склонна към акне.
Стриди
Това вече не би трябвало да бъде много трудно за повече от нас, тъй като стридите не са особено популярни в България. Те са истинско огнище за акне и е препоръчително да се избягват.
Спанак
Не ти се вярва? Чувала си колко е полезен най-вече при анемия. Това обаче е самата истина - спанакът има високо съдържание на йод, което се превръща в голям проблем за твоята кожа.
Бекон
Логично! Беконът е мазна храна, която няма как да бъде полезна нито за здравето ти, нито за кожата.
Чийзбургери
Те са двойна заплаха за теб, да не кажем тройна, ако е с бекон. Просто кажи "Не!" на подобни храни, ако искаш чиста кожа.
Сирене
Сирената от всякакъв вид, без значение какъв цвят са те, водят до акне. Това важи за всички млечни продукти, но сиренето е най-големият "злодей". Затова не прекалявай с количествата!
Кофеин
Ако искаш здрава кожа, по-добре пий вода, вместо кофеинови напитки. Кофеинът води до появата на акне.
Тестените закуски
Знаем, че ги обичаш, но мазните баници и кифлите с мармалад са пълни с въглехидрати. Те са и лоши за кожата ти.
Преработени храни
Консервираните и замразени преработени храни са идеални за заетите хора, но и създават предпоставки за проблеми с кожата като акне.
Пуканки
Ще те разочароваме, но наистина е така! Транс-мазнини, въглехидрати и калории. Всичко това вреди на кожата и може да доведе до неприятни последици.
Такос
Това екзотично предизвикателство съдържа толкова много мазно месо, че е по-добре да се въздържиш.
Lindzi- SPAMMER
Синапените листа – благословия за здравето
Бог е помислил за всеки сезон. И през зимата ни е дал синапа. Днес говорим за невероятните ползи за здравето предоставяни от синапените листа от ноември до март.
Факти за хранителните вещества в синапените листа
Вкусните, хрупкави листа на синапа също известни като горчичени листа, са наистина едни от най-хранителните зелени листни зеленчуци. Красивите горни зелени листа всъщност съдържат повече витамин А, каротини, витамин К и флаваноидни антиоксиданти от някои често консумирани плодове и зеленчуци.
Този хрупкав листен зеленчук, който се бере от растението синап, принадлежи към семейство Брасика, в което също влизат различните видове зеле, броколи, брюкселско зеле и т.н. Научно име: Brassica juncea.
Родина на растението синап са равнините в подножието на Хималаите в Индийския субконтинент и от древни времена то се отглежда заради листата му през зимния сезон и заради маслодайните му семена. Съществуват няколко сорта. Синапът е зимно растение и листата му са по-вкусни от ноември до март.
По принцип се берат младите, крехки листа когато растението достигне около 60 см височина и се използват като зелен листен зеленчук. Напълно развитото растение достига 1.2 до 1.5 м височина и цъфти в златисто жълти цветове.
Пресните синапени листа са тъмно зелени и широки с гладка повърхност с назъбени, нагънати или дантелени ръбове в зависимост от типа на сорта. Светло зеленият ствол е силно разклонен в множество клонки.
Синапените зърна се използват като подправка най-вече в готварството, както и за производството на масло в много части на Южна Азия.
Редовното ядене на синапени листа предпазва от артрит, остеопороза, желязодефицитна анемия и се счита, че предпазва от сърдечносъдови заболявания, астма и рак на простатата и не само.
Ето по-подробно някои от безбройните ползи за здравето яденето на синапени листа :
1. Синапените листа, също като спанака, са богат източник на много фитонутриенти, които подсилват здравето и предпазват от болести.
2. Синапените листа съдържат много малко калории (26 калории на 100 г сурови листа) и мазнини. Обаче, тези тъмно зелени листа съдържат голямо количество фибри, които контролират нивото на холестерола като спират абсорбирането му в хранопровода. Освен това, достатъчното фибри в храната спомагат редовното изхождане и следователно предлагат защита от хемороиди, запек както и от рак на дебелото черво.
3. Синапените листа се предполага че са сред листните зеленчуци, които осигуряват на организма най-много витамин К. 100 г пресни листа съдържат 497 мкг или около 500% от дневните нужди на организма от витамин К-1 (phylloquinone). Витамин К играе основна роля във функцията на изграждането на костната маса като подсилва остео-трофичната дейност в костите. Той има и доказана роля при пациентите, страдащи от болестта на Алцхаймер като ограничава невралното увреждане в мозъка.
4. Пресните синапени листа са също така много добър източник на фолиева киселина. 100 г предоставят около 187 мкг (около 47% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина. Този водно разтворим витамин играе важна воля в синтеза на ДНК и когато се пие преди, и в началото на бременността може да предпази новородените от дефекти на невралната тръба.
5. Синапените листа са ценна храна за бременните и кърмачките.
6. Синапените листа са богат източник на антиоксидантните флаваноиди, индоли, сулфорафан, каротини, лутеин и зеаксантин. Индолите, основно ди-индолил-метан (DIM) и сулфорафан, са доказали своите полезни свойства срещу рака на простатата, гърдата, дебелото черво и яйчниците, поради свойството си да спират растежа на раковите клетки и цитотоксичното си действие върху раковите клетки.
7. Пресните синапени листа са чудесен източник на витамин С – 100 г предоставят 70 мкг или около 117% от препоръчителната дневна доза. Витамин С (аскорбинова киселина) е мощен естествен антиоксидант, който предоставя защита от увреждането, причинявано ежедневно от свободните радикали и от грипоподобните вирусни инфекции.
8. Синапените листа са също така невероятен източник на витамин А като 100 г от тях осигуряват 350% от препоръчителната дневна доза. Витамин А е основно хранително вещество за поддържане здравето на лигавиците и кожата и е необходим за доброто зрение. Яденето на натурални, богати на флаваноиди плодове предпазва от рак на белите дробове и на устната кухина.
9. Синапените листа спомагат в предотвратяването на рака на органи и жлези, чиято лигавица е изградена от епителна тъкан поради високото съдържание на витамин А в тях.
10. Пресните синапени листа са отличен източник на няколко основни минерала като калций, желязо, магнезий, калий, селен и манган.
11. Синапените листа съдържат никотинова киселина, която предпазва от и лекува пелагра (недостиг на ниацин – витамин В3).
12. Синапените листа са полезни за прочистването на организма от отровни. вещества.
13. Синапените листа се използват за успокояване на раздразнения по кожата или като съставка в горчичени лапи (пластири) и в стимулиращи мехлеми.
14.Синапените листа са полезни при заболявания на бъбреците и пикочния мехур.
15.Синапът е полезен при бронхит (възпаление на бронхиалната тръба).
16. Синапените листа са алкализираща организма храна, което ги превръща в добро средство за пречистване на кръвта.
Синапените листа също така са полезни за хора, страдащи от заболявания като; анемия, астма, артрит, киселинност на тялото, кръвонасядане, перде на очите, запек, множествена склероза, различни видове рак, ревматизъм, удар…
Как да готвим синапените листа
Синапените листа са горчив кръстоцветен зеленчук от семейството на спанака, къдравото зеле и т.н. Вероятно заради много високото си съдържание на витамини А, К и С тези листа имат лютив вкус, като младите могат да се ядат сурови в салати, докато по-старите синапени листа се готвят и добавят в много ястия. Задушени на пара, сварени, печени, пържени синапените листа придават разнообразие към храната ви и освен, че са много полезни, както описваме по-горе, те са и много вкусни.
Съвети за приготвяне на синапени листа
Подправянето с оцет или лимонов сок е чудесен начин за подчертаването на силния вкус на синапените листа.
Синапените листа вървят чудесно с осолено свинско, бекон, шунка и пушено пуешко.
Можете да добавите мед към синапените листа, за да намалите горчивината им.
Източник: Health Benefits of Mustard Greens
http://forevernaturesremedies.blogspot.com/2012/12/health-benefits-of-mustard-greens.html
http://www.wikihow.com/Cook-Mustard-Greens
http://zdravivsekiden.com
Факти за хранителните вещества в синапените листа
Вкусните, хрупкави листа на синапа също известни като горчичени листа, са наистина едни от най-хранителните зелени листни зеленчуци. Красивите горни зелени листа всъщност съдържат повече витамин А, каротини, витамин К и флаваноидни антиоксиданти от някои често консумирани плодове и зеленчуци.
Този хрупкав листен зеленчук, който се бере от растението синап, принадлежи към семейство Брасика, в което също влизат различните видове зеле, броколи, брюкселско зеле и т.н. Научно име: Brassica juncea.
Родина на растението синап са равнините в подножието на Хималаите в Индийския субконтинент и от древни времена то се отглежда заради листата му през зимния сезон и заради маслодайните му семена. Съществуват няколко сорта. Синапът е зимно растение и листата му са по-вкусни от ноември до март.
По принцип се берат младите, крехки листа когато растението достигне около 60 см височина и се използват като зелен листен зеленчук. Напълно развитото растение достига 1.2 до 1.5 м височина и цъфти в златисто жълти цветове.
Пресните синапени листа са тъмно зелени и широки с гладка повърхност с назъбени, нагънати или дантелени ръбове в зависимост от типа на сорта. Светло зеленият ствол е силно разклонен в множество клонки.
Синапените зърна се използват като подправка най-вече в готварството, както и за производството на масло в много части на Южна Азия.
Редовното ядене на синапени листа предпазва от артрит, остеопороза, желязодефицитна анемия и се счита, че предпазва от сърдечносъдови заболявания, астма и рак на простатата и не само.
Ето по-подробно някои от безбройните ползи за здравето яденето на синапени листа :
1. Синапените листа, също като спанака, са богат източник на много фитонутриенти, които подсилват здравето и предпазват от болести.
2. Синапените листа съдържат много малко калории (26 калории на 100 г сурови листа) и мазнини. Обаче, тези тъмно зелени листа съдържат голямо количество фибри, които контролират нивото на холестерола като спират абсорбирането му в хранопровода. Освен това, достатъчното фибри в храната спомагат редовното изхождане и следователно предлагат защита от хемороиди, запек както и от рак на дебелото черво.
3. Синапените листа се предполага че са сред листните зеленчуци, които осигуряват на организма най-много витамин К. 100 г пресни листа съдържат 497 мкг или около 500% от дневните нужди на организма от витамин К-1 (phylloquinone). Витамин К играе основна роля във функцията на изграждането на костната маса като подсилва остео-трофичната дейност в костите. Той има и доказана роля при пациентите, страдащи от болестта на Алцхаймер като ограничава невралното увреждане в мозъка.
4. Пресните синапени листа са също така много добър източник на фолиева киселина. 100 г предоставят около 187 мкг (около 47% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина. Този водно разтворим витамин играе важна воля в синтеза на ДНК и когато се пие преди, и в началото на бременността може да предпази новородените от дефекти на невралната тръба.
5. Синапените листа са ценна храна за бременните и кърмачките.
6. Синапените листа са богат източник на антиоксидантните флаваноиди, индоли, сулфорафан, каротини, лутеин и зеаксантин. Индолите, основно ди-индолил-метан (DIM) и сулфорафан, са доказали своите полезни свойства срещу рака на простатата, гърдата, дебелото черво и яйчниците, поради свойството си да спират растежа на раковите клетки и цитотоксичното си действие върху раковите клетки.
7. Пресните синапени листа са чудесен източник на витамин С – 100 г предоставят 70 мкг или около 117% от препоръчителната дневна доза. Витамин С (аскорбинова киселина) е мощен естествен антиоксидант, който предоставя защита от увреждането, причинявано ежедневно от свободните радикали и от грипоподобните вирусни инфекции.
8. Синапените листа са също така невероятен източник на витамин А като 100 г от тях осигуряват 350% от препоръчителната дневна доза. Витамин А е основно хранително вещество за поддържане здравето на лигавиците и кожата и е необходим за доброто зрение. Яденето на натурални, богати на флаваноиди плодове предпазва от рак на белите дробове и на устната кухина.
9. Синапените листа спомагат в предотвратяването на рака на органи и жлези, чиято лигавица е изградена от епителна тъкан поради високото съдържание на витамин А в тях.
10. Пресните синапени листа са отличен източник на няколко основни минерала като калций, желязо, магнезий, калий, селен и манган.
11. Синапените листа съдържат никотинова киселина, която предпазва от и лекува пелагра (недостиг на ниацин – витамин В3).
12. Синапените листа са полезни за прочистването на организма от отровни. вещества.
13. Синапените листа се използват за успокояване на раздразнения по кожата или като съставка в горчичени лапи (пластири) и в стимулиращи мехлеми.
14.Синапените листа са полезни при заболявания на бъбреците и пикочния мехур.
15.Синапът е полезен при бронхит (възпаление на бронхиалната тръба).
16. Синапените листа са алкализираща организма храна, което ги превръща в добро средство за пречистване на кръвта.
Синапените листа също така са полезни за хора, страдащи от заболявания като; анемия, астма, артрит, киселинност на тялото, кръвонасядане, перде на очите, запек, множествена склероза, различни видове рак, ревматизъм, удар…
Как да готвим синапените листа
Синапените листа са горчив кръстоцветен зеленчук от семейството на спанака, къдравото зеле и т.н. Вероятно заради много високото си съдържание на витамини А, К и С тези листа имат лютив вкус, като младите могат да се ядат сурови в салати, докато по-старите синапени листа се готвят и добавят в много ястия. Задушени на пара, сварени, печени, пържени синапените листа придават разнообразие към храната ви и освен, че са много полезни, както описваме по-горе, те са и много вкусни.
Съвети за приготвяне на синапени листа
Подправянето с оцет или лимонов сок е чудесен начин за подчертаването на силния вкус на синапените листа.
Синапените листа вървят чудесно с осолено свинско, бекон, шунка и пушено пуешко.
Можете да добавите мед към синапените листа, за да намалите горчивината им.
Източник: Health Benefits of Mustard Greens
http://forevernaturesremedies.blogspot.com/2012/12/health-benefits-of-mustard-greens.html
http://www.wikihow.com/Cook-Mustard-Greens
http://zdravivsekiden.com
mamazavinagi- Администратор
Киселинни храни причиняват рак и бързо стареене
Авангардна теория днес потвърди откритието на китайски медици от Академията на науките в Пекин, че ракът се причинява от повишената киселинност в организма. Балансирането й в стойности Ph-7.0-7.2 предпазва от онкоболести и спира ускорения процес на стареене.
Повечето деца са тъмносини, т.е. с рН от 7.5. Повече от половината възрастни са зелено-жълти – рН 6.5 или по-ниска, което отразява липсата на калций поради стареене и грешки в начина на живот. Пациентите с рак обикновено са яркожълти, т.е. с рН 4.5, особено когато са в последна фаза.
Въпросът не е просто да спрем да пием кафе или алкохол – особено вино и бира, а да търсим начин да ги неутрализираме, като ограничаваме количеството им и поемаме и алкални храни и води за баланс. Леко алкалните минерални води като горнобанската, хисарската и банкянската и др. са добър помощник.
Приемането на йонен калций като хранителна добавка също помага, но за немалко български лекари „хранителна добавка“ все още е мръсна дума, защото са се опарили от всевъзможни фалшификати на нашия пазар.
Диетите, богати на белтъчини, мазнини и въглехидрати и едновременно бедни на зеленчуци и сурови храни, претоварват храносмилателните механизми. Това възпрепятства правилното храносмилане и претоварва имунната система с ненапълно разградени макромолекули и токсини. Храносмилателните разстройства на свой ред се утежняват от високото съдържание на пестипестициди и стимулиращи храни, използвани много често в западните диети.
http://www.snews.bg
Началното покачване на Ph e може да доведе до кристализиране на солите в урината и до образуване на пясък и камъни, в бъбреците и пикочния мехур.
Защо имаме проблеми с киселинността?
Честата употреба на кафе, алкохол, месо и колбаси повишава киселинността. Намаляват я със сигурност зеленчуците. При плодовете – едни я повишават, като цитрусовите, други я намаляват.
stefibozhilova.com |
Човешкият организъм е интелигентна система и като прекаляваме с тези храни и напитки, той търси начин да неутрализира киселинността им и му трябват алкални храни и води. Но тук изниква нов проблем, който е характерен за последните десетилетия.
Микроелементите в земеделските земи постепенно се изчерпват, културите, отглеждани върху тези земи, съдържат все по-малко необходими хранителни вещества. За да бъде здраво, човешкото тяло трябва да получава 90 различни хранителни вещества.
Като цяло, ако телесните течности са киселинни, те търсят алкални минерали, с които да реагират, като Натрий, Цинк, Желязо и Калций.
Особено полезен е последният минерал – калцият. Той се набавя в големи дози от вече доста забравени храни като домашна извара, хрущяли, бульон от ***, казва известната руска лекарка д-р Фарида Бикбаева.
Чрез калция клетките добиват повече енергия за контракциите си, с които изхвърлят токсините. Дефицитът му предизвиква затлачване на клетките с токсини, постоянно повишена киселинност в организма, която е идеална среда за възникване на ракови клетки, твърдят китайски учени.
В своя научен труд “Обратимост на стареенето”, д-р Санг Уонг през 1990 г. очертава важността на равновесието на рН за поддържане на здравето.
“Така рН на слюнката съответства на извънклетъчната течност... Хартиения тест за рН, направен със слюнка, е най-последователният и най-категоричният физически знак за синдрома на липсващ йонен калций... рН на слюнката на здрав човек, на когото не му липсва йонен Калций, е леко алкална, между 7.5 и 7.1. Слюнката с рН от 6.5 (леко киселинна) до 4.5 (силно киселинна) показва състояния съответно на слаба до силна липса.Повечето деца са тъмносини, т.е. с рН от 7.5. Повече от половината възрастни са зелено-жълти – рН 6.5 или по-ниска, което отразява липсата на калций поради стареене и грешки в начина на живот. Пациентите с рак обикновено са яркожълти, т.е. с рН 4.5, особено когато са в последна фаза.
Въпросът не е просто да спрем да пием кафе или алкохол – особено вино и бира, а да търсим начин да ги неутрализираме, като ограничаваме количеството им и поемаме и алкални храни и води за баланс. Леко алкалните минерални води като горнобанската, хисарската и банкянската и др. са добър помощник.
Приемането на йонен калций като хранителна добавка също помага, но за немалко български лекари „хранителна добавка“ все още е мръсна дума, защото са се опарили от всевъзможни фалшификати на нашия пазар.
Диетите, богати на белтъчини, мазнини и въглехидрати и едновременно бедни на зеленчуци и сурови храни, претоварват храносмилателните механизми. Това възпрепятства правилното храносмилане и претоварва имунната система с ненапълно разградени макромолекули и токсини. Храносмилателните разстройства на свой ред се утежняват от високото съдържание на пестипестициди и стимулиращи храни, използвани много често в западните диети.
http://www.snews.bg
mamazavinagi- Администратор
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|