Алкохолни напитки и коктейли.
+2
деси
Dani
6 posters
Страница 1 от 1
Алкохолни напитки и коктейли.
Коктейл Strawberry Colada
30 мл ром
30 мл ягодов ликьор
6 пресни ягоди
30 гр сметана
20 мл пресен лимонов сок
2 кубчета натрошен лед
Сложете съставките на коктейла в електрически миксер и бъркайте 5 - 6 секунди. Излейте в коктейлна чаша и гарнирайте с прясна ягода.
***********източник
Коктейл Cuba Libre
40 мл бял ром
15 капки лимонов сок
кока кола
половин резенче лимон
Ромът се излива в чаша с лед, добавя се лимоновият сок и се допълва с колата. Разбърква се леко с лъжичка и се гарнира с лимон.
************
източник
30 мл ром
30 мл ягодов ликьор
6 пресни ягоди
30 гр сметана
20 мл пресен лимонов сок
2 кубчета натрошен лед
Сложете съставките на коктейла в електрически миксер и бъркайте 5 - 6 секунди. Излейте в коктейлна чаша и гарнирайте с прясна ягода.
***********източник
Коктейл Cuba Libre
40 мл бял ром
15 капки лимонов сок
кока кола
половин резенче лимон
Ромът се излива в чаша с лед, добавя се лимоновият сок и се допълва с колата. Разбърква се леко с лъжичка и се гарнира с лимон.
************
източник
Последната промяна е направена от Dani на Сря 16 Апр 2008, 22:34; мнението е било променяно общо 4 пъти
Dani- Администратор
Синя Маргарита
Синя Маргарита
Продукти:
120 мл текила
80 мл Triple Sec (COINTREAU)
80 мл сок от лайм
80 мл ликьор Curacao
2 ч л пудра захар
200 г лед
Приготвяне:
• Всички съставки се разбиват в блендер.
• Краищата на чашата се намазват с лимонов сок и се потапят в чиния със сол.
• Украсява се с резенче лайм (зелен лимон).
източник
Продукти:
120 мл текила
80 мл Triple Sec (COINTREAU)
80 мл сок от лайм
80 мл ликьор Curacao
2 ч л пудра захар
200 г лед
Приготвяне:
• Всички съставки се разбиват в блендер.
• Краищата на чашата се намазват с лимонов сок и се потапят в чиния със сол.
• Украсява се с резенче лайм (зелен лимон).
източник
Dani- Администратор
BLOODY MARY
Съставки
- Водка – 50мл
- Доматен сок – 100мл
- Лимонов сок – 1 чаена лъжичка
- Сос Уорчестър – 4-5 капки
- Сос Табаско- 2 капки
- Черен пипер, сол – на вкус
Подходяща чаша: Олд фешън
Украса: Лимон, листа от целина
Приготвяне
Всички съставки, включително и подправките, се
разбиват в шейкър с лед. Коктейлът се прецежда в чашата за сервиране,
където предварително са оставени 1-2 кубчета лед. Украсява се с резенче
лимон и листа от целина.
- Водка – 50мл
- Доматен сок – 100мл
- Лимонов сок – 1 чаена лъжичка
- Сос Уорчестър – 4-5 капки
- Сос Табаско- 2 капки
- Черен пипер, сол – на вкус
Подходяща чаша: Олд фешън
Украса: Лимон, листа от целина
Приготвяне
Всички съставки, включително и подправките, се
разбиват в шейкър с лед. Коктейлът се прецежда в чашата за сервиране,
където предварително са оставени 1-2 кубчета лед. Украсява се с резенче
лимон и листа от целина.
Последната промяна е направена от деси на Сря 07 Май 2008, 14:13; мнението е било променяно общо 1 път
деси- Администратор
Коктейл с Джин
Класическа рецепта на базата на джина е леко тръпчива на вкус, но тръпката е гарантирана. 50-60 мл сух джин 15 мл лимонов сироп 2 с.л. лимонов сок 4-5 капки гренадин лимонова кораДжинът и джусът се разклащат в шейкъра заедно с кубчета лед. Добавят се сокът и гренадинът. Сервира се в тъмблър с бъркалка и се украсява с лимонова кора. |
cveti555- Администратор
Коктейл MOJITO (Мохито)
Продукти:
50 грама бял ром
20 грама сок от лайм (зелен лимон)
1 ч.л.захар
6 цели листа прясна мента
50 грама сода
Начин на приготвяне: Разтворете захарта в лимоновия сок във висока чаша, като бъркате непрекъснато.
Натъркайте листата мента по вътрешната страна и ги изхвърлете.
Напълнете чашата с натрошен лед и изсипете рома. Разбъркайте.
Допълнете чашата със содата и украсете със стръкче мента.
50 грама бял ром
20 грама сок от лайм (зелен лимон)
1 ч.л.захар
6 цели листа прясна мента
50 грама сода
Начин на приготвяне: Разтворете захарта в лимоновия сок във висока чаша, като бъркате непрекъснато.
Натъркайте листата мента по вътрешната страна и ги изхвърлете.
Напълнете чашата с натрошен лед и изсипете рома. Разбъркайте.
Допълнете чашата със содата и украсете със стръкче мента.
деси- Администратор
Коктейл "Мартини и Диня". Живителен коктейл за вечерно парти
Коктейл "Мартини и Диня"
1 част водка "Смирноф" или Мастика
0,5 части ликьор "Диня"
1 ч. л. захарен сироп
3 парчета прясна диня
1 част водка "Смирноф" или Мастика
0,5 части ликьор "Диня"
1 ч. л. захарен сироп
3 парчета прясна диня
Динята се размачква и захарния сироп на дъното на шейкъра. Добавят се останалите съставки и се разбива с натрошен лед. Прецежда се в изстудена чаша за мартини. Гарнира се с парченца прясна диня, набодени на клечка.
Живителен коктейл за вечерно парти
една цяла диня
водка
една спринцовка
Със спринцовката набождаме динята и я пълним с водка. Изстудяваме я за два часа във фризера, нарязваме и хапваме.
Аператив не е нужен!
една цяла диня
водка
една спринцовка
Със спринцовката набождаме динята и я пълним с водка. Изстудяваме я за два часа във фризера, нарязваме и хапваме.
Аператив не е нужен!
Lindzi- SPAMMER
Sex on the beach
Съставки:
30 мл водка 'Абсолют', 30 мл ликьор праскова,
60 мл сок от червени боровинки, 60мл сок от ананас;
Приготвяне:
Съставките се смесват в шейкър с лед, разклаща се и се прецежда.
Сервира се в старомодна чаша или тъмблър със сламка,
по желание се гарнира с резенче праскова.
Дени :)- спечелен за каузата
Dry Martini
Съставки:
70 мл джин, 10 мл сух бял вермут, 1 зелена маслина;
Приготвяне:
Съставките се разбъркват в смесителна чаша с кубчета лед
и се прецеждат през стренера. Сервира се в коктейлна чаша
и се гарнира с лимонова кора или маслина.
Дени :)- спечелен за каузата
Как се поднася шампанското?
Как се поднася шампанското?
Шампанското
се поднася с температура 6-8°С. Ако има възможност, се охлажда в
специален съд, напълнен с вода и лед. Бутилката може да се отваря на
масата или като се държи в ръце, макар че най-удобно е това да се прави
в самия съд. Отначало се сваля станиола, след което се развива телената
оплетка, така нареченото мюзле и едва тогава трябва да се извади тапата
или може да се счупи телта, без да сваля станиола.
Все пак трябва да се спазват някои правила:
1. Не си струва преди отварянето бутилката да се обръща и тръска с
цел да се изравни температурата на виното: част от него после може да
се окаже върху покривката или върху костюмите.
2. За да не се излее шампанското от бутилката, по-добре е тя да се държи под ъгъл около 45°.
3. Не бива да се обръща бутилката срещу хората или към собствените
си очи: тапата излита със скорост 13 м/сек. и може да стане причина за
сериозни травми.
4. Тапата се придържа с лявата ръка, а с дясната се върти бутилката.
5. По-добре е, ако бутилката не се отваря със силен гърмеж.
В какви чаши се поднася шампанското?
Шампанското се налива в неголеми (около 150 мл) чаши, които могат
да бъдат високи и тесни (във Франция ги наричат flute), или ниски и
широки (coupe). Първите са за предпочитане, тъй като удължават процеса
на отделяне на газа. Чашите се пълнят на два пъти до 3/4 от обема им.
С какво се поднася шампанското?
Шампанското е универсално, то допуска най-разнообразни
гастрономически съчетания Смята се за класическо съчетанието на
шампанско с хайвер, дивеч, ягоди, праскови, круши. Може да се предложи
и с морски деликатеси, риба, птици и бяло месо.
Не би следвало да се поднася с шоколад ишоколадови бонбони, както се прави понякога.
Любопитни факти за шампанското
Шампан e най-северният район на винопроизводството във Франция,
намира на 150 км североизточно от Париж. Тук са започнали да отглеждат
грозде още в ІІІ век, но истинското развитие на лозарството започнало
хиляда години по-късно.
Да се нарича шампанско друго, освен произведеното в Шампан вино, е
неправилно. Що касае родния ни език обаче, думата вече широко е
навлязла в ежедневна употреба и наричаме шумящото вино шампанско.
Площта, заета с лози в Шампан, е 27,5 хектара. Всеки хектар дава средно 8 хиляди бутилки шампанско годишно.
На мястото на тази провинция имало вътрешно море, част от парижкия
басейн. За тези места е характерен тънкият горен слой почва, който
покрива мощен пласт варовик с дебелина около 200 м, който отлично
регулира влажността на почвата и температурата - денем поема излишъка
от слънчевата топлина, а нощем, когато става студено, я отдава.
Съчетанието на тези фактори придава неповторима индивидуалност на
виното, произвеждано в тези райони.
Първото споменаване за газирано вино датира 1544 г. “Blanquette de
Limoux” – е пенливо вино, получено в резултат на ферментацията на
гроздова мъст. То се произвежда и до днес и се нарича “селско” вино.
Пиер Периньон се родил през 1638 г. в Сан-Мену и след завършването
на иезуитския колеж през 1668 г. бил назначен за управител и главен
винопроизводител на абатство Отвилер, където работи до смъртта си през
1715 г. Той пръв започнал да купажира (да смесва) вина, получени от
различни сортове грозде, събрано от различни места, в различно време и
организирал производството на бяло вино от черни сортове грозде. В
основата на съвременната рецепта за производство на повечето пенливи
вина е неговият метод. Така се и нарича виното на Периньон – “Vins de
Perignon”.
Дом Периньон (дом е монашеска титла) е пазил в тайна разработените
от него начини за производство на пенливи вина и не е оставил след себе
си писмени трудове.
През 1718 г. каноникът на Доймския събор абат Родино публикувал
книга, в която за първи път била описана технологията за създаване на
пенливите вина на Шампан.
Някои хора след чаша шампанско изпитват необясним дискомфорт -
най-често пулсиращо главоболие в слепоочията и в областта на челото. По
всяка вероятност това се дължи на непоносимост към натриевия глутамат,
който понякога се добавя в шампанизираните вина за подобряване на
вкуса.
Макар да не е прието шампанското да се причислява към лечебните
вина, последните изследвания показват, че например сухото шампанско
brut подобрява храносмилането, а обикновеното полусухо шампанско
спомага за детоксикацията на организма.
Истинското шампанското никога не е червено. То може да бъде бяло
или розово, и все пак розовото шампанско представлява само 1% от
производството. Върху етикета на розовото шампанско има надпис rose;
като правило то е по-силно, по-добре структурирано, при това и по финес
не винаги отстъпва на бялото.
В България популярна е шампанското “Искра“.
Шампанско “Магура” - Интересно е и производтсвото на шампанско в
пещерата Магура, която по климатични и теренни характеристики районът
около Рабишката могила се доближава до областта Шампа във Франция, а
пещерата предоставя отлични условия за шампанизиране и стареене на вина
- постоянна температура (12° С), влажност и прочие. В едно от
разклоненията на пещерата е създадена единствената в страната изба за
производство на естествено пенливо вино по класическата (бутилкова)
технология.
Шампанското се разлива в бутилки с различен обем, всяка от които
си има собствено наименование, доста изненадващо, но в повечето случаи
е взаимствано от Библията: от бутилка четвъртинка до “Навуходоносор”.
Най-предпочитаната от гледна точка на качеството и като съотношение на
цена и обем е обикновената бутилка (750 мл) и магнум (1,5 л). На
празничната маса добре изглеждат и бутилката от 3 или 6 л.
www.chudesa.net
Lindzi- SPAMMER
Диня с водка
5 парченца диня 50 милилитра водка 1 лимон | |
Вземате 1 празна чаша и изцеждате 5 парченца диня, сипвате 50 мл водка и изцеждате 1 лимон. След това разбърквате 30 секунди и коктейлът е готов. Вкуснотийки |
Lindzi- SPAMMER
Рецепта за Дракула
50гр. водка 50гр. сока на компот от ягоди, може и сок от ягоди, както и пасирани ягоди. 1 капка течна ванилия, резенче лимон. | |
Във чаша с лед се налива водката, сока от ягоди, добаваят се и ягодите от компота, капка течна ванилия, резенче лимон. http://vkusnotiiki.net |
Lindzi- SPAMMER
Кристален сняг
50 гр. изстудена мастика до кристали 50 гр. пина колада - ванилия 50 гр. прясно мляко натрошен лед кокосови стърготини | |
Сервира се в чаша с натрошен лед и се поръсва с кокосови стърготини! http://vkusnotiiki.net/ |
Lindzi- SPAMMER
"Уиски сур"
800 мл. уиски 200 мл. лимонов сок 100 гр. захар 2 газирани води | |
Уискито се смесва с лимоновия сок и захарта. На дъното на чашите се слагат кубчета лед. Изсипва се алкохолната смес и се допълва с газирана вода по желание. http://vkusnotiiki.net/ |
Lindzi- SPAMMER
"Блъди Мери"
250 мл. водка 250 мл. доматен сок | |
Водката се смесва с доматения сок и се поднася с ледчета. |
Lindzi- SPAMMER
Облак, мастика със сладолед и лек крем
В тези горещи дни един ОБЛАК ще ви разхлади – приготвя се от 50 г мента и 50 г мастика.
Към него и лек крем със сладолед: крем на д-р Йоткер Creme Ole с вкус на шоколад, приготвя се със 400 г студено прясно мляко.
Готовият крем се слага в чашки и преди сервиране отгоре се слага топка ванилов сладолед, поръсен със шоколадови пръчици. - И още един начин за лятна прохлада:
Мастика с любимия ви сладолед.
http://az-jenata.com/
Към него и лек крем със сладолед: крем на д-р Йоткер Creme Ole с вкус на шоколад, приготвя се със 400 г студено прясно мляко.
Готовият крем се слага в чашки и преди сервиране отгоре се слага топка ванилов сладолед, поръсен със шоколадови пръчици. - И още един начин за лятна прохлада:
Мастика с любимия ви сладолед.
http://az-jenata.com/
Lindzi- SPAMMER
Секс на плажа
Порции: 1 | |
Продукти: | |
50 гр.бяло вино 50 гр. водка 1 течна сметана | |
Начин на приготвяне: | |
В чаша наливате водката, виното и сметаната. Може да прибавите и лед ;) http://vkusnotiiki.net |
Lindzi- SPAMMER
Домашна пина колада
Продукти:
300мл прясно мляко
50 или 100 грама ракия
половин к.ч. захар
лъжичка нес кафе
Начин на приготвяне:
Захарта се карамелизира и към нея се добавя нес кафето и горещо прясно мляко. Барка се докато се разтопи карамелизираната захар. След това се изсипва и ракията, оставя се да се изстуди и се консумира
www.Vkusnotiiki.net
300мл прясно мляко
50 или 100 грама ракия
половин к.ч. захар
лъжичка нес кафе
Начин на приготвяне:
Захарта се карамелизира и към нея се добавя нес кафето и горещо прясно мляко. Барка се докато се разтопи карамелизираната захар. След това се изсипва и ракията, оставя се да се изстуди и се консумира
www.Vkusnotiiki.net
styyni- властелина на форума
"Летен бриз"
50 гр. мента
150 мл. прясно мляко
топка ванилов сладолед
5-6 кубчета лед
стръкче мента за украса
Във висока чаша се слага леда, сипва се първо ментата, а след това и прясното мляко. Най-отгоре се слага ваниловия сладолед и се завършва с листенца мента.
http://vkusnotiiki.net
150 мл. прясно мляко
топка ванилов сладолед
5-6 кубчета лед
стръкче мента за украса
Във висока чаша се слага леда, сипва се първо ментата, а след това и прясното мляко. Най-отгоре се слага ваниловия сладолед и се завършва с листенца мента.
http://vkusnotiiki.net
Lindzi- SPAMMER
Синя Лагуна
50 гр водка
25 гр синьо курасао
Спрайт или 7 up
Смесват се водката и синия ликьор, долива се спрайт или 7 up на вкус.
Сервира се с много лед във висока чаша.
Източник
25 гр синьо курасао
Спрайт или 7 up
Смесват се водката и синия ликьор, долива се спрайт или 7 up на вкус.
Сервира се с много лед във висока чаша.
Източник
Lindzi- SPAMMER
Сангрия
1 бутилка червено вино
1 бутилчица ром(200 мл)
200 мл сок от портокал
1 лъжица мед(или захар)
няколко пруски лимона за вкус
пръ4ки канела
1 ябълка
1 портокал
Виното, сока от портокал, рома всичко се смесва добавят се лъжицата мед(захар)лимончето, канелата. След това се нарязват ябълката, и портокала на купчета и се добавят. Целия коктейл се сипва в голяма купа, и се слага за някои др. час в хладилника, това питие е подходящо и за топло и за студено време!!! Става много вкусно!!!:)
http://vkusnotiiki.net
Lindzi- SPAMMER
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|