Ястия с телешко месо
4 posters
Страница 1 от 1
Ястия с телешко месо
Телешко с картофи и грах
Около 750 гр телешко
месо, най-добре шол, 1 буркан грах, 3-4 картофа, 1 глава лук, черен
пипер, червен пипер, 1 с. л. брашно, мазнина, дафинов лист, сол,
магданоз. Телешкото се нарязва на едри парчета и се вари заедно с
дафинов лист, черен пипер на зърна и сол. Когато е готово се изважда и
бульона се прецежда. Задушава се в мазнината ситно нарязаният лук,
прибавят се картофите нарязани на едри кубчета, месото и грахът.
Ястието се залива с бульон и се оставя на ври на тих огън, докато
омекнат картофите. След това се сгъстява като се добавят разбърканите с
малко вода червен пипер и брашно. Подправя се с черен пипер и ситно
нарязан магданоз.
Около 750 гр телешко
месо, най-добре шол, 1 буркан грах, 3-4 картофа, 1 глава лук, черен
пипер, червен пипер, 1 с. л. брашно, мазнина, дафинов лист, сол,
магданоз. Телешкото се нарязва на едри парчета и се вари заедно с
дафинов лист, черен пипер на зърна и сол. Когато е готово се изважда и
бульона се прецежда. Задушава се в мазнината ситно нарязаният лук,
прибавят се картофите нарязани на едри кубчета, месото и грахът.
Ястието се залива с бульон и се оставя на ври на тих огън, докато
омекнат картофите. След това се сгъстява като се добавят разбърканите с
малко вода червен пипер и брашно. Подправя се с черен пипер и ситно
нарязан магданоз.
mamazavinagi- Администратор
Бьоф Строганоф
Бьоф Строганоф
* 450 г телешко филе
* 1 и 1/2 глави лук
* 100 г дребни гъби
* 25 г масло
* 80 г заквасена сметана
* сол
* черен пипер
Месото се нарязва на 5 см дълги и 2 см широки лентички. Лукът се нарязва на тънко, гъбите, без пънчетата, също се нарязват на тънко. На слаб огън в тиган се стопява половината от маслото и се добавя лукът. Разбърква се редовно докато омекне и стане прозрачен. Важно е да не загори. Добавят се гъбите и се разбъркват за около минута докато омекнат и попият соса. Лукът и гъбите се отделят в чиния.
Добавя се останалото масло в тигана и се загрява докато почне да се пени. Прибавя се месото на лентички и се запържва от всички страни - месото трябва само да се запържи отвън, а отвътре да не е твърде добре сготвено. Добавят се лукът и гъбите обратно в тигана, подправя се със сол и пипер, добавя се сметаната и се оставя на същата температура на огъня за около минута, така че сметаната да стане гъст сос. Сервира се топло.
* 450 г телешко филе
* 1 и 1/2 глави лук
* 100 г дребни гъби
* 25 г масло
* 80 г заквасена сметана
* сол
* черен пипер
Месото се нарязва на 5 см дълги и 2 см широки лентички. Лукът се нарязва на тънко, гъбите, без пънчетата, също се нарязват на тънко. На слаб огън в тиган се стопява половината от маслото и се добавя лукът. Разбърква се редовно докато омекне и стане прозрачен. Важно е да не загори. Добавят се гъбите и се разбъркват за около минута докато омекнат и попият соса. Лукът и гъбите се отделят в чиния.
Добавя се останалото масло в тигана и се загрява докато почне да се пени. Прибавя се месото на лентички и се запържва от всички страни - месото трябва само да се запържи отвън, а отвътре да не е твърде добре сготвено. Добавят се лукът и гъбите обратно в тигана, подправя се със сол и пипер, добавя се сметаната и се оставя на същата температура на огъня за около минута, така че сметаната да стане гъст сос. Сервира се топло.
Dani- Администратор
Телешко задушено
Телешко задушено
за 4 порции
Продукти:
500 г месо
80 г масло
40 г моркови
40 г керевиз
40 г (4с.л.) вино
2 глави лук
1 глава чесън
1с.л. брашно
сол, червен пипер
черен пипер
дафинов лист
2 кафени чаши ориз
160 г зелен фасул
60 г масло
Начин на приготвяне:
източник:РОЗАЛИ
за 4 порции
Продукти:
500 г месо
80 г масло
40 г моркови
40 г керевиз
40 г (4с.л.) вино
2 глави лук
1 глава чесън
1с.л. брашно
сол, червен пипер
черен пипер
дафинов лист
2 кафени чаши ориз
160 г зелен фасул
60 г масло
Начин на приготвяне:
- Месото се шпекова с моркови, керевиз и чесън.
- Връзва се с конец, за да се получат хубави порции, след което се пържи от всички страни. Посолява се.
- Изважда се от мазнината и в нея се слага лукът.
- Като се позапържи, прибавя се брашното. Връща се месото обратно.
- Сипва се виното. Слагат се остатъците от морковите, керевиза и
чесъна. Прибавят се червеният пипер, дафиновият лист и черният пипер. - Залива се с хладка вода. Месото се вари на тих огън.
- Отделно се приготвят гарнитурите. Затопля се мазнина и в нея
се слага очистеният ориз. Като се позапържи, се залива с 200 г кипяща
вода и се слага солта. Оризът се вари до поглъщане на водата. Поднася
се във форма на чашка отстрани на задушеното месо. - Зеленият фасул ври до омекване. Сотира се в масло. Поднася се до ориза.
източник:РОЗАЛИ
Последната промяна е направена от Dani на Сря 25 Мар 2009, 00:39; мнението е било променяно общо 1 път
Dani- Администратор
Телешко с бира и маслини. Телешко с пресен лук, пресен чесън и гъби
Телешко с бира и маслини
Необходими продукти
телешко бонфиле - около 300 гр.
4 глави стар лук
100 гр черни маслини без костилка
2 тиквички
1 бр. пресен чесън
1 ч.ч бира
соев сос
Пикантина - чубрица, черен пипер, кимион, кориандър, червен пипер, сушен лук, чесън, сол.
За гарнитурата
ориз
къри
масло
сол на вкус
Месото се сварява леко, след това се нарязва на жулиени и се слага в марината от соев сос и пикантина за 20 мин.
През това време се нарязват зеленчуците - тиквичките на пръчици, лука на полумесеци.
В отделен съд се загрява олио. Слага се първо лука и задушава около 10 мин., прибавя се месото и то да се задуши, след това тиквичките, чесъна нарязан на ситно. Налива се вода, колкото колкото леко да се покрият продуктити, и се оставя да къкри на бавен огън. След омекване на месото, се добавят бирата и маслините.
Отделно се приготвя ориза за гарнутурата и когато е сварен, се разбърква с масло и къри. Сол на вкус.
Сервира се като се сипва в чинията от месото със зеленчуците, ориза се оформя в чашка като куполче и се изсипва в средата на чинията, залива се със сос от месото.
Телешко с пресен лук, пресен чесън и гъби
1. Телешко филе - около 300 гр.
2. Три връзки пресен лук
2. Две връзки пресен чесън
3. 300 гр гъби
4. Два домата, може и от консерва
Червен пипер, черен пипер, кимион, сол
Телешкото бонфиле се нарязва на жулиени. Овкусявате по желание, може с черен пипер и кимион.
Месото се запържва леко в мазнина. В йенски съд или в тавичка (ако готвите ястието в тавичка трябва да покриете при печенето с домакинско фолио) се нарежда запърженото месо.
В същата мазнина задушавате нарязания пресен лук и чесън, добавяте гъбите и бъркате. Гъбите си пускат доста течност, но ако е необходима се добавя съвсем малко водичка. Най-накрая поръсвате с червен пипер и веднага добавяте доматите.
Посолява се и се добавят задушените зеленчуци при месото.
Похлупвате с капака и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса - ястието е готово за около 1.30 часа.
Необходими продукти
телешко бонфиле - около 300 гр.
4 глави стар лук
100 гр черни маслини без костилка
2 тиквички
1 бр. пресен чесън
1 ч.ч бира
соев сос
Пикантина - чубрица, черен пипер, кимион, кориандър, червен пипер, сушен лук, чесън, сол.
За гарнитурата
ориз
къри
масло
сол на вкус
Месото се сварява леко, след това се нарязва на жулиени и се слага в марината от соев сос и пикантина за 20 мин.
През това време се нарязват зеленчуците - тиквичките на пръчици, лука на полумесеци.
В отделен съд се загрява олио. Слага се първо лука и задушава около 10 мин., прибавя се месото и то да се задуши, след това тиквичките, чесъна нарязан на ситно. Налива се вода, колкото колкото леко да се покрият продуктити, и се оставя да къкри на бавен огън. След омекване на месото, се добавят бирата и маслините.
Отделно се приготвя ориза за гарнутурата и когато е сварен, се разбърква с масло и къри. Сол на вкус.
Сервира се като се сипва в чинията от месото със зеленчуците, ориза се оформя в чашка като куполче и се изсипва в средата на чинията, залива се със сос от месото.
Телешко с пресен лук, пресен чесън и гъби
1. Телешко филе - около 300 гр.
2. Три връзки пресен лук
2. Две връзки пресен чесън
3. 300 гр гъби
4. Два домата, може и от консерва
Червен пипер, черен пипер, кимион, сол
Телешкото бонфиле се нарязва на жулиени. Овкусявате по желание, може с черен пипер и кимион.
Месото се запържва леко в мазнина. В йенски съд или в тавичка (ако готвите ястието в тавичка трябва да покриете при печенето с домакинско фолио) се нарежда запърженото месо.
В същата мазнина задушавате нарязания пресен лук и чесън, добавяте гъбите и бъркате. Гъбите си пускат доста течност, но ако е необходима се добавя съвсем малко водичка. Най-накрая поръсвате с червен пипер и веднага добавяте доматите.
Посолява се и се добавят задушените зеленчуци при месото.
Похлупвате с капака и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса - ястието е готово за около 1.30 часа.
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 14:26; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Телешко задушено с бира
Телешко задушено с бира
Продукти: | 1 кг обезкостено телешко, нарязано на кубета половин лъжица сол половин лъжица пипер 1/2 чаша брашно половин пакет масло (може и с олио, но е по-вкусно) 1 глава лук, накълцана 4 листа или малка скилидка от чесън, също накълцани 1-2 малки или един голям морков, ситно нарязани глава целина, накълцана 2-3 дафинови листа лъжичка мащерка 3 чаши бира половин буркан доматен сос 2 корена пащърнак половин кило картофи, обелени и нарязани на кръгчета |
Начин на приготвяне: | Смесeте солта, пипера и брашното и порасете обилно мръвките с тях. В дълбок тиган с похлупак загрейте маслото/олиото. Запържете мръвките до кафяво от двете страни, и ги извадете с решетеста лъжица. Сипете лука и чесъна, и разбърквайте около 5 минути. Сега добавете морковите и целината, дафината, мащерката и гответе още 5 минути, като от време на време разбърквате. Върнете месото в тигана и сипете бирата и доматения сос. Когато заври, намалете температурата и го оставете да поври с открехнат капак около час, час и половина, за да омекне месото. Добавете останалите зеленчуци, покрийте и гответе още 30 минути. Източник: За дома |
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 14:27; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Мариновано телешко с гъби
Мариновано телешко с гъби
Необходими Продукти
800 гр телешко месо
100 гр лук кромид стар
100 гр моркови
1/4 гл. целина
10 мл олио
80 гр масло
250 мл вино бяло
20 мл доматено пюре
100 гр гъби
Начин на приготвяне
1.Нарежете надребно морковите, целината, лука
2.Залейте ги със 150 милитра вино и с олиото
3.Прибавете и черен пипер. В получената марината сложете нарязаното на парчета месо
4.Оставете го да престои няколко часа
5.След като го извадите, го подсушете и го изпържете в маслото
6.Прибавете нарязаните на ивички гъби
7.След като и те се запържат, изсипете останалото бяло вино, малко гореща вода и доматеното пюре
8.Оставете ястието да ври на тих огън
9.Сервирайте с гарнитура от зеленчуково пюре.
Необходими Продукти
800 гр телешко месо
100 гр лук кромид стар
100 гр моркови
1/4 гл. целина
10 мл олио
80 гр масло
250 мл вино бяло
20 мл доматено пюре
100 гр гъби
Начин на приготвяне
1.Нарежете надребно морковите, целината, лука
2.Залейте ги със 150 милитра вино и с олиото
3.Прибавете и черен пипер. В получената марината сложете нарязаното на парчета месо
4.Оставете го да престои няколко часа
5.След като го извадите, го подсушете и го изпържете в маслото
6.Прибавете нарязаните на ивички гъби
7.След като и те се запържат, изсипете останалото бяло вино, малко гореща вода и доматеното пюре
8.Оставете ястието да ври на тих огън
9.Сервирайте с гарнитура от зеленчуково пюре.
Lindzi- SPAMMER
Телешки руладини с пълнеж от яйца
Необходими продукти за рецептата:
1. 2 телешки руладини
2. сол
3. 2 парчета шунка
4. 2 яйца
5. 2 с.л. брашно
6. 50гр. мазнина
7. 140гр.готварска сметана
8. 250 мл. бульон или вода
Начин на приготвяне на рецептата телешки руладини с пълнеж от яйца
Месото се начуква леко и посолява. Всяко парче се покрива с парче шунка
и се поставя цяло сварено яйце. Навиват се, завързват се, овалват се в
брашно и се запържват в гореща мазнина от всички страни. Добавя се
готварската сметана и постепенно се долива врящ бульон, докато се
задуши напълно.
Преди сервиране руладините се разделят на две по дължина.
Източник: Тук
1. 2 телешки руладини
2. сол
3. 2 парчета шунка
4. 2 яйца
5. 2 с.л. брашно
6. 50гр. мазнина
7. 140гр.готварска сметана
8. 250 мл. бульон или вода
Начин на приготвяне на рецептата телешки руладини с пълнеж от яйца
Месото се начуква леко и посолява. Всяко парче се покрива с парче шунка
и се поставя цяло сварено яйце. Навиват се, завързват се, овалват се в
брашно и се запържват в гореща мазнина от всички страни. Добавя се
готварската сметана и постепенно се долива врящ бульон, докато се
задуши напълно.
Преди сервиране руладините се разделят на две по дължина.
Източник: Тук
Lindzi- SPAMMER
Re: Ястия с телешко месо
Приготвям телешкото винаги по този начин , всеки път става много вкусно и адски бързо.
500-600 гр телешки шол нарязвам на тънки филийки, овалвам в брашно и леко запържвам в тиган, до златист цвят.
В мазнината задушавам за около 1-2 мин 400 гр гъби/нарязани на половинки/ и 1-2 моркова нарязани на кръгчета.
В пръстен гювеч нареждам половината от филенцата, наръсвам със сол и черен пипер, изсипвам задушените гъби и моркови, отгоре нареждам останалите телешки филенца и тях ги посолявам и наръсвам с черен пипер.
Най отгоре нареждам 1 голяма глава лук, нарязана на колелца.Наливам малко водичка и пека на 250 градуса час и половина.
Приготовлението отнема не повече от 15 минути, след това го мятам във фурната и спокойно започвам да си правя салатките и да подреждам масата .
Да ви е сладко
500-600 гр телешки шол нарязвам на тънки филийки, овалвам в брашно и леко запържвам в тиган, до златист цвят.
В мазнината задушавам за около 1-2 мин 400 гр гъби/нарязани на половинки/ и 1-2 моркова нарязани на кръгчета.
В пръстен гювеч нареждам половината от филенцата, наръсвам със сол и черен пипер, изсипвам задушените гъби и моркови, отгоре нареждам останалите телешки филенца и тях ги посолявам и наръсвам с черен пипер.
Най отгоре нареждам 1 голяма глава лук, нарязана на колелца.Наливам малко водичка и пека на 250 градуса час и половина.
Приготовлението отнема не повече от 15 минути, след това го мятам във фурната и спокойно започвам да си правя салатките и да подреждам масата .
Да ви е сладко
Tiny- спечелен за каузата
Телешко със спанак
500 г мляно телешко месо
2 кг спанак
40 г масло
1/2 средно голяма глава чесън
1 лимон
черен пипер
бахар
сол
Начин на приготвяне:
az-jenata.com
2 кг спанак
40 г масло
1/2 средно голяма глава чесън
1 лимон
черен пипер
бахар
сол
Начин на приготвяне:
Задушете телешкото месо в маслото и прибавете ситно нарязания чесън, овкусете с подправките и добавете нарязания спанак.
Долейте малко вода и варете на слаб огън. Ястието трябва да остане само на мазнина.
Когато е готово посолете и залейте със сока от лимона. Поднесете с гарнитура варен ориз.
Долейте малко вода и варете на слаб огън. Ястието трябва да остане само на мазнина.
Когато е готово посолете и залейте със сока от лимона. Поднесете с гарнитура варен ориз.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Пролетна търновска яхния
Продукти:
1 кг телешко месо
200 мл олио
100 гр червен пипер
30 гр брашно
3 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 маруля
1 връзка магданоз
1 връзка джоджен
50 гр домати или доматен сос
сол
Приготвяне:
az-jenata.com
1 кг телешко месо
200 мл олио
100 гр червен пипер
30 гр брашно
3 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 маруля
1 връзка магданоз
1 връзка джоджен
50 гр домати или доматен сос
сол
Приготвяне:
Месото се нарязва на късове и се запържва в загрятата мазнина. След като се зачерви се изважда и в същата мазнина се поставят половината лук, брашното, солта и червеният пипер. Добавят се 3 чаши вода или бульон. Връща се месото и се оставя да ври.
В отделен съд се запържват останалите зеленчуци, без доматите, и след това се добавят към месото.
Добавят се към края доматите и подправките.
Гарнира се със задушени пресни картофки или с пюре.
В отделен съд се запържват останалите зеленчуци, без доматите, и след това се добавят към месото.
Добавят се към края доматите и подправките.
Гарнира се със задушени пресни картофки или с пюре.
az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Телешко по Кърлански
4 тел. пържоли 200 гр. брашно 1,5 с.л. маргарин | |
Начин на приготвяне: | |
Четирите пържоли се намазват с маргарина, a после овалват в брашното. Правят се резки на пържолките и между тях се посипва черен пипер. Месото се пържи на слаб огън! http://vkusnotiiki.net |
Lindzi- SPAMMER
Телешки пържоли
Необходимо около 1,5 кг телешко месо - буш, шол. Всъщност количеството зависи от броя консуматори.
олио или зехтин
уни сос
Чесън, магданоз
1 ч. чаша червено вино
http://vkusnotiiki.net
олио или зехтин
уни сос
Чесън, магданоз
1 ч. чаша червено вино
Нарязват се тънки пържолки - около 1,5 см дебелина. Начукват се много хубаво, докато станат съвсем тънки, след което се осоляват, поръсват се с черен пипер, заливат се със зехтин и олио, 1 ч. чаша червено вино и уни сос. Всичко това хубаво се обърква с месото и се оставя да престои поне 2 часа на хладно, но не и в хладилник.
След това се нареждат в тава и се пекат под фолио около един час. След като измине единият час махаме фолиото и наръсваме пържолите със счукан чесън и магданоз и запичаме още около 20 мин. без фолио. Сервират се с гарнитура по желание. Консумират се както топли, така и студени.
След това се нареждат в тава и се пекат под фолио около един час. След като измине единият час махаме фолиото и наръсваме пържолите със счукан чесън и магданоз и запичаме още около 20 мин. без фолио. Сервират се с гарнитура по желание. Консумират се както топли, така и студени.
http://vkusnotiiki.net
Lindzi- SPAMMER
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|