Конфитюри,сладка,мармалади!!!!
4 posters
Страница 1 от 1
Конфитюри,сладка,мармалади!!!!
Конфитюр от дюли
Необходими продукти
От захарта и водата се приготвя захарен сироп. Прибавят се измитите,
обелени и настъргани на едро ренде дюли. Вари на силен огън до
сгъстяване на сиропа. Прибавя се разтворената в гореща вода винена
киселина и се вари още 2-3 минути. След изстиването на конфитюра
бурканите се затварят.
Необходими продукти
- 1,3 кг дюли
- 1 кг захар
- 1 ч.л. (5 г) винена киселина
- 1 л вода
От захарта и водата се приготвя захарен сироп. Прибавят се измитите,
обелени и настъргани на едро ренде дюли. Вари на силен огън до
сгъстяване на сиропа. Прибавя се разтворената в гореща вода винена
киселина и се вари още 2-3 минути. След изстиването на конфитюра
бурканите се затварят.
mamazavinagi- Администратор
Конфитюр от грозде
Конфитюр от грозде
* 2 кг грозде
* 1 кг захар
* 1 ч.ч. (200 мл) вода
* 2-3 листа индрише
Най-подходящи са сортовете болгар и димят. Гроздето се измива и се изчиства семената. Наръсва се със захарта, прибавя се водата и се вари на силен огън до сгъстяване на сиропа. Прибавя се индришето, отстранява се от огъня и се оставя да престои в разлат съд, след което се насипва в буркани. След изстиването на конфитюра бурканите се затварят. Съхранява се на сухо и проветриво място.
* 2 кг грозде
* 1 кг захар
* 1 ч.ч. (200 мл) вода
* 2-3 листа индрише
Най-подходящи са сортовете болгар и димят. Гроздето се измива и се изчиства семената. Наръсва се със захарта, прибавя се водата и се вари на силен огън до сгъстяване на сиропа. Прибавя се индришето, отстранява се от огъня и се оставя да престои в разлат съд, след което се насипва в буркани. След изстиването на конфитюра бурканите се затварят. Съхранява се на сухо и проветриво място.
Dani- Администратор
Печен конфитюр от сини сливи
Печен конфитюр от сини сливи
* 5 кг почистени от костилките узрели сини сливи
* 2.5 кг захар
* 1/2 ч.ч. оцет
* 2 ч.ч. вода
* 1/3 ч.ч. ром или сливова ракия
* 1 пакетче канела
Измитите и почистени от костилките сливи се слагат в голяма емайлирана тава, посипват се със захарта и се оставят да престоят няколко часа. След това се наръсват със смесените оцет и вода и се пекат, докато сиропът се сгъсти (капка, капната върху порцеланова чиния, да не се разлива). Наръсват се с канелата, разбъркват се и се насипват горещи в сухи буркани. След като конфитюрът изстине напълно, отгоре се сипват по 1-2 с.л. ром или сливова ракия. Бурканите се покриват с целофан и се завързват. Държат се на хладно място. По възможност може и да се затворят с капачки и да се стерилизират за около 10 минути.
* 5 кг почистени от костилките узрели сини сливи
* 2.5 кг захар
* 1/2 ч.ч. оцет
* 2 ч.ч. вода
* 1/3 ч.ч. ром или сливова ракия
* 1 пакетче канела
Измитите и почистени от костилките сливи се слагат в голяма емайлирана тава, посипват се със захарта и се оставят да престоят няколко часа. След това се наръсват със смесените оцет и вода и се пекат, докато сиропът се сгъсти (капка, капната върху порцеланова чиния, да не се разлива). Наръсват се с канелата, разбъркват се и се насипват горещи в сухи буркани. След като конфитюрът изстине напълно, отгоре се сипват по 1-2 с.л. ром или сливова ракия. Бурканите се покриват с целофан и се завързват. Държат се на хладно място. По възможност може и да се затворят с капачки и да се стерилизират за около 10 минути.
Dani- Администратор
Re: Конфитюри,сладка,мармалади!!!!
Сладко от вишни
Продукти:
2кг едри узрели вишни
1, 5кг захар
1ч.л. лимонтозу
1, 5ч.ч вода
1с.л. уиски
2 ванилии
Приготвяне:
Вишните се измиват и почистват от костилките с помощта на безопасна игла. Така подготвени се слагат в дълбока тава или тенджера. Поливат се с 1с.л. уиски.. Поръсва се предписаното количество захар. Полива се вода. Плодовете се слагат на загрят котлон за варене. След като кипне от време на време се маха пяната, която се образува при варене. След като се сгъсти се слагат ванилиите на прах и лимонтозуто. Разбърква се добре и се оттегля настрани. Вземат се сухи и добре измити бурканчета. Сладкото се пълни горещо в бурканчетата, след което те се затварят с капаци на винт. Обръщат се с гърлото надолу и се оставят за едно денонощие на балкона да се охладят и вакумират.
Сладко от ягоди
Продукти:
1кг пресни ягоди
1кг захар
1/2ч.ч. вода
1ч.л. лимонена киселина (лимонтозу)
2с.л. уиски
Приготвяне:
Ягодите се почистват от дръжките. Ако има изгнили плодове, задължително се отстраняват. След това се измиват много добре на течаща вода. След като се отцедят добре се слагат в дълбока тава за пречене. Поливат се с уиски. Накрая се добавя захарта и водата. Подготвените плодове се слагат за варене на котлон. След като кипне сладкото е добре да се вземе лъжица и периодично да се отстранява пяната. Принеобходимост се намалява степента на готвене на 2 или 3. Сладкото е готово когато се вземе от сиропа и се капне капка върху чиния- капката трябва да запази формата си. Накрая се добавя лимонената киселина и добре се разбърква. Внимавайте да не сгъстите много сладкото. Конфитюра се пълни в буркани, които са много добре измити и сухи. Затваря се с капаци на винт, като капака трябва да прилепне хубаво към гърлото. След това бурканчетата се обръщат с капака надолу и се оставят така за едно денонощие. По този начин те естествено вакумират.
източник: www.babapena.com
Dani- Администратор
Re: Конфитюри,сладка,мармалади!!!!
Сладко от боровинки
Избирайте боровинки с плътен тъмен цвят и без меки участъци по повърхността, както и без мухлясали или натъртени места.
Сладко от боровинкиПродукти:
* 2 кг боровинки
* 2 кг захар
* 2 ч.л. лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Боровинките се почистват на силна струя вода.
На всеки 1 кг боровинки се приготвя захарен сироп от 1 кг захар и 1 ч.ч. вода (250 мл).
Когато захарният сироп заври се добавят плодовете и се вари до сгъстяване на сместа.
Готовността се проверява като капка от сладкото, капната в порцеланова чиния не се разлива.
Накрая се добавя лимонена киселина.
Като заври сместа се обира пяната с решетъчна лъжица и сладкото се разсипва в предварително затоплени буркани.
Съвет: Колкото по-дълго варите сладкото, толкова по-гъсто става.
Lindzi- SPAMMER
Re: Конфитюри,сладка,мармалади!!!!
КОНФИТЮР ОТ ЧЕРЕШИ
1кг череши
500г захар
1ч.ч вода
Добре узрели череши се почистват от дръжките и костилките.
Вече почистените череши се нареждат в буркани.
Отделно се сварява сироп и черешите се заливат със горещия разтвор.
Бурканите се стерилизират 20мин.
СЛАДКО ОТ ЗЕЛЕНИ ДОМАТЧЕТА
1кг продълговати малки зелени доматчета
1кг захар
1 1/2ч.ч. вода
1ч.л. лим. киселина
индрише
ванилия
3 зрънца син камък-по желание
Отрязва се малко върхът на доматчетата.
С фиба се почистват семената.
Доматчетата се изваряват в три води,като след завиране водата се сменя със студена.(по желание може да се разтвори син камък,за да се запази зеленият цвят)След изваряването доматчетата се обелват,отцеждат се върху чиста кърпа и се пускат в приготвения и леко сгъстен сироп.Сладкото се вари до готовност.Малко преди сваляне от огъня се добавя лимонената киселина,а за аромат-индрише или ванилия.
Dani- Администратор
Re: Конфитюри,сладка,мармалади!!!!
Сладко от дюли, ябълки и круши
1 кг захар
1 ч.ч. вода
4 средно големи дюли
4 средно големи круши
2 зелени ябълки
1 ч.л. лимонтозу
Смесва се захарта с водата и съда се слага на котлона. Докато сиропа се топли в него се настъргват дюлите, 3 круши и ябълките /всеки плод се бели непосредствено преди да се настърже/. Последната круша се обелва и нарязва на малки кубчета. Вари се до готовност, като 5 минути преди да се свали от котлона се добавя лимонената киселина.
Невероятно вкусно и ароматно сладко!
Tiny- спечелен за каузата
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|