Мама Завинаги форум
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Лечебните свойства на медът!

3 posters

Go down

Лечебните свойства на медът! Empty Лечебните свойства на медът!

Писане by mamazavinagi Нед 20 Апр 2008, 15:46

Пчелният мед не е регламентирано лекарствено
средство, обаче хилядолетният опит на народната медицина, както и
по-новите проучвания на съвременните клиницисти му отреждат място сред
природните продукти с лечебно действие.

Целебната му сила е известна още от древността: той не дразни
стомаха и се усвоява лесно от организма, помага при редица заболявания
и успокоява нервната система.

В действителност медът е незаменима храна в ежедневното меню на
човека. И това се дължи най-вече на забележителния му състав: витамини
от групите А, В, С, К, Е, органични киселини, ензимите инвертаза,
липаза и много химични елементи, които се срещат в кръвта в съвсем
малки количества.


Полезно е да се консумира мед, но в определени количества: до 100 г
дневно. Най-приемливо е това да става 1 час преди лягане или 3 часа
след хранене.


Медът може да бъде разтворен в топла (не гореща) вода и така да бъде приет от организма.



Тъй като медът е богат на ензими, действието му улеснява функциите на
храносмилателните жлези. Той подобрява и съня. Пчелният продукт,
съчетан с лимонов сок, мляко или билков чай, помага също при простудни
заболявания.

Инхалации с мед.

Медът потиска развитието на причинителите на гнойни процеси при
заболявания на дихателните пътища - различни видове стафилококи,
причинителя на пневмонията и др. При простудни заболявания широко
разпространено е приемането на мед с топло мляко, със сок от лимон, с
топъл чай. При катари на горните дихателни пътища се препоръчват парни
инхалации с мед -това е осъществимо и в домашни условия: за парен
инхилатор се приспособява чайник, в шийката на който се вкарва гумена
тръбичка, съединена в другия край със стъклена или пластмасова фуния.
В чайника се поставят около 100 мл вода и след завирането й се прибавят
2 кафейни чашки мед. При умерено врене на течността в затворения чайник
болният вдишва излизащите през фунията пари в продължение на 15-20
минути. Тези инхалации се правят и при фарингити, ларингити, синузити.


Антимикробно действие.

Антимикробно действие на меда, се дължи на активния кислород, който се
отделя от постоянно образуващия се в разтворите на меда водороден
прекис. Този активен кислород действа смъртоносно върху много видове
микроорганизми, особено върху тези, който причиняват възпалителни
процеси по лигавиците на устата, на горните дихателни пътища, както и
върху причинителите на гнойни процеси по кожата. (Затова е по-добре, а
това е известно още от древността, медът да се приема след като се
разтвори в хладка вода, натурален сок и др.)
Антимикробното му действие е доказано и спрямо едноклетъчния паразит
трихомонас вагиналис, предизвикващ упорити хронични възпаления във
влагалището на жената и пикочния канал на мъжа.


Нормализира киселинността на стомаха.

При гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника, при нарушена киселинност на стомаха медът също действа добре.

При повишена киселинност на стомаха се препоръчва приемане на 30 г мед
в 200 мл вода с температура около 40 градуса. Тази процедура се прави
три пъти дневно 2 часа преди ядене.
Ако киселинността на стомаха е понижена, то водният разтвор на пчелния
мед, приет непосредствено преди хранене (30 г мед в 200 мл студена
вода), стимулира секрецията на стомашен сок.
Експериментално е доказано, че вътрешното приемане на мед води до
нормализиране на чревната перисталтика и отстраняване на запека.


Влияние върху секрецията.

Медът влияе върху секрецията и моториката на червата и стомаха,
регулира двигателната активност на стомашно-чревния канал, предпазва от
задържане на храна и фекални маси.
Сутрин на гладно се приемат 1-2 с. л. мед и се изпива чаша топла вода.
Така се осигуряват профилактика и лечебен ефект при хроничен запек, а
успоредно с това се осигурява и профилактика срещу рак на дебелото
черво.
За лечение на рани.

От древността медът се прилага при лечение на рани, кожни заболявания, изгаряния.

Известен и популярен е т. нар. благ мехлем, съдържащ пчелен восък.
Медът, поставен върху рана, предизвиква обилно секретиране, което я
почиства, стимулира гранулацията и епителизацията на ранената
повърхност, което води до заздравяване. На същата база медът широко се
прилага и за лекуване на възпалителни процеси в устната кухина, на
лигавицата на устата - при стоматити, гингивити.


Подобрява общото състояние на организма.

Всекидневната консумация на мед за един по-продължителен срок - 20-30
дни, води до подобряване на организма - намалява холестерина, повишава
количеството на червените кръвни клетки и др.
Неговото приемане подобрява усвояването на хранителните вещества, което
е особено важно при диетичното хранене. По-бързото усвояване на храната
с добавения мед, високата калоричност и лесно резорбиращите се
монозахариди и органични киселини от меда са достатъчно условие той да
бъде предпочитана храна за спортисти, работници с големи физически
натоварвания, като диетично средство при хронично болни, при
отпадналост и през период на възстановяване след боледуване.
Винаги когато пчелният мед се използва като лекарствено средство,
задължително трябва да се имат предвид двете основни ограничения за
прилагането му - ако е доказана свръхчувствителност към него и при
наличие на захарен диабет.


Средство за укрепване на организма.

Още Хипократ е описал меда като отлично средство за укрепване на
организма. Според него медът действа подмладяващо на организма и
благоприятно при стомашно-чревни и чернодробни заболявания. За разлика
от обикновената захар, която, попаднала в стомаха, за да бъде усвоена
от организма, се нуждае от разграждане и при големи количества повишава
съдържанието на холестерина в кръвта и води до затлъстяване, захарите в
меда в комбинация с фитонцидите, минералните вещества, витамините и
органичните киселини го правят много по-ценно за човешкия организъм
енергетично и лечебно средство. Той е по-полезен дори от лекарствата.
Известно е, че при снижаването на количеството на захарта в кръвта се
намаляват както физическата, така и умствената работоспособност на
човека. В това отношение захарите на меда са отличен основен енергиен
материал за сърцето, нервната система и мускулите. Захарите на меда
увеличават гликогена в черния дроб и с това подпомагат обменните
процеси. Пълното изгаряне на захарите освобождава бъбреците от
допълнителна дейност, което води до подобряване на отделителните им
функции.
Съвременната медицина е установила, че медът може да се използва
самостоятелно или като помощно средство при лечение на редица
заболявания като гастрит, стомашна и дуоденална язва, заболявания на
горните и долните дихателни пътища.заболявания на сърдечносъдовата
система, гинекологични заболявания и др.


На края трябва да се знае, че при консумация на пчелен мед не трябва да
се отива до крайности - той не може и не трябва да бъде единствен
хранителен източник, т. е. пчелният мед е прекрасно лечебно и
хранително средство в комби нация с други храни. Така организмът ще
бъде подсигурен с всичко необходимо.



Не без основание древните лекари и философи са ценели така високо
пчелния мед, считайки го като чудодейно средство за здраве и
дълголетие. Пчелният мед е ценно профилактично и лечебно средство.



В него се съдържат много и най-различни важни за човешкия организъм
съставки — глюкоза, фруктоза, витамините В1, В2, В6 , Н, К, С, Е,
провитамин V (каротин) и др., ензими, органични киселини (ябълчна,
винена, лимонена, млечна и др.), микроелементи (манган, силиций,
алуминий, бор, хром, мед, никел, калай, титан, цинк, осмий, сребро,
ванадий, злато, галий и др.), минерални соли (на магнезия, сярата,
фосфора, желязото, калция, хлора, калия, йода, натрия), антибактериални
и други вещества.



В пчелния мед се съдържат биостимулатори, т. е. вещества,
повишаващи жизнената дейност на организма. Наблюденията са показали, че
спортистите, които употребяват мед преди състезания или в почивките
между тях, бързо възстановяват изразходваната мускулна енергия. Мнозина
лекари препоръчват пчелния мед на стари хора и деца, а също и на хора,
които се нуждаят от бързо възстановяване на силите след продължително
боледуване. Пчелният мед трябва да се съхранява на сухо и тъмно място,
в добре проветрявани помещения при температура от 5 до 10°С.
Най-големият враг на меда е слънчевата светлина.



По-големи количества мед не трябва да се държат в помещения, където
лагеруват кисело зеле, кисели краставички, различни туршии, риба и
други издаващи миризма хранителни продукти, а също и в помещения,
където се намират бензин, нафта, терпентин и други миришещи вещества. В
домашни условия медът се съхранява най-добре в стъклени буркани.



Медът сам по себе си е добро сънотворно средсетво, но съчетан с
ябълков оцет той е по-ефективен. Чистият натурален пчелен мед при
съхраняване бързо кристализира (захаросва), което е сигурен признак за
неговата натуралност. При загряване кристализиралият мед от действието
на топлина та губи много от ценните си съставки — ензими, ароматни и
други лесно летливи вещества, и качеството му се понижава. Ако все пак
се налага да „стопите” кристализиралия мед, за да го втечните, това
трябва да стане на водна баня, и то при температура, не по-висока от
60°С. Съдът, в който ще се стапя медът, трябва да бъде плътно затворен
(най-добре в автоклавна тенджера).



Още нещо за меда



Медът оказва лечебно действие, ако се приема в подходящи ежедневни
дози. Той е най-полезен, ако се приема под формата на 12—13%-ен воден
разтвор (една супена лъжица мед в 1 чаша хладка вода) -3 пъти дневно,
винаги 1,5—2 часа преди ядене. Всекидневната доза за възрастен човек е
около 100 г. На децата се дава 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка, което
представлява приблизителна около 30 г. По-големи дози мед пресищат
организма и изтощават задстомашната жлеза.



Медът и кърмачетата



Кърмачета, на които вместо захар се дава мед, бързо нарастват на
тегло. В кръвта им се наблюдава повишено съдържание на хемоглобин и
червени клетки, кръвни тъй като съдържащите се в меда желязо,мед и
манган стимулират кръвотворната функция.
mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Лечебните свойства на медът! Empty 10 ПРАВИЛА ЗА КУПУВАНЕ НА ПЧЕЛЕН МЕД

Писане by Dani Нед 20 Апр 2008, 18:11

10 ПРАВИЛА ЗА КУПУВАНЕ НА ПЧЕЛЕН МЕД


1 Купувайте само от познат пчелар.

2 Бурканът да е задължително с етикет на който е указано теглото.

3 Течният мед в магазините в повечето случай е менте.

4 Захаросаният мед донякъде е гаранция за качество.

5 Не купувайте вносен (китайски или друг) мед . Изберете Българското.
Помогнете на пчеларството в България.

6 Кажете на вашите близки и приятели за научените
"10 ПРАВИЛА ЗА КУПУВАНЕ НА ПЧЕЛЕН МЕД"

7 Купувайте мед от едно и също място.

8 Не купувайте мед с недоказан произход.

9 Преди да купите мед резпитайте вашите познати откъде купуват.

10 Ако се съмнявате купете от друго място за сравнение.
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Лечебните свойства на медът! Empty Re: Лечебните свойства на медът!

Писане by styyni Пет 14 Яну 2011, 22:56

Лечебните свойства на медът! 949honey-258x300
Медът притежава широк спектър от лечебни свойства които до голяма степен се
определят от неговия произход. Фармакологичният ефект на меда се дължи
на редица добре изучени елеmенти, биоелементи биокатализатори (калий,
натрии, калции, магнезии, желязо, витамини, ензими, фруктоза, глюкоза,
фитонциди и др) Многобройните изследвания показват, че по отношение на
богатството от микроелементи медът няма равен на себе си сред другите
храни. В него се съдържат повече от 30 различни микроелемента, между
които желязо – стимулиращо кръвотворната функция на костния мозък и
подобряващо дейността на клетките, мед – незаменим активатор на
окислителните процеси, калций и калий – необходими за нормалната
сърдечна дейност, магнезий – деистващ седативно и засилващ имунитета и
фагоцитозата, Maнган – подпомагащ синтеза на вйтамин С и стимулиращ
деиността на надбъбречните жлези, никел ускоряващ регенерацията на
кръвните клетки, сребро, натрии, литии, фосфор, сяра, молибден и други
микроелементи. Витамините в меда притежават по-голяма акгивност,
отколкото синтетичните, тъй като биологичното действие на витамините
зависи от правилното им съчетание с минералните соли, които в този
случаи играят ролята на катализатори. В меда съотношението на витамините
и минералните соли е оптимално. Захарите, постъпващи в организма чрез
меда, не само са енергиен елемент, но имат и лечебно въздеиствие. Те са
универсално антитоксично средство. Глюкозата и фруктозата участват в
регулирането на нервната дейност, разширавят кръвоносните съдове,
подобряват храненето на сърдечния мускул, диурезата и обмяната на
веществата, оказват хемостатичен ефект. Приет вътрешно, пчелният мед
понижава киселинността на стомашния сок, стимулира образуването на муцин
и затова се препоръчва при лечение на язва на дванадесетопръстника и
при повишена киселинност. Редовната употреба на мед повишава
имунобиологичната реактивност на организма, прави го устойчив спрямо
инфекциите, а заболяванията се понасят по-леко.
Противопоказания
Някои хора не могат да употребяват мед поради особената си
свръхчувствителност към него. Тя може да бъде придобита или наследствена
и се наблюдава при около 0,4% от хората. Тази непоносимост се изразява в
обриви, сърбежи, главоболие, стомашно-чревни разстроиства и др.
Установява се чрез кожни проби или при снемане на анамнеза. Приемането
на мед е противопоказно и за болни, на които е предписано ограничаване
на въглехидратите в храната – при диабет, затлъстяване и др. Ако Липсват
преки противопоказания, медът може да се употребява практически от
всички хора и здрави, и болни.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Лечебните свойства на медът! Empty Медът има и хранителни, и лечебни свойства

Писане by styyni Пет 14 Яну 2011, 23:01

Пчелният мед не е регламентирано лекарствено средство, обаче
хилядолетният опит на народната медицина, както и по-новите проучвания
на съвременните клиницисти му отреждат място сред природните продукти с
лечебно действие.
Пчелните продукти с хранителни и лечебни свойства са пчелният мед, пчелният прашец и пчелното млечице. Те съдържат всички
необходими за човека хранителни вещества: въглехидрати, липиди,
белтъчини, витамини и минерали. Тяхната биологична стойност се дължи на
богатото съдържание на ензими, аминокиселини, антибиотици, хормони и др.
Голям брой от тези вещества пчелите получават наготово от лечебните
растения.
Освен за лечение на някои заболявания, общо укрепване на организма и
повишаване на съпротивителните му сили, пчелните продукти и особено
медът са подходящи и като ежедневна здравословна храна.
Мед и медолечение
Медът е използван като храна още от пещерните хора. Пчели са
отглеждани в древния Египет преди повече от 6000 години. Още тогава е
установено, че освен хранителни качества медът притежава и ценни лечебни
свойства. В египетски папирус отпреди 3500 години, медът се препоръчва
за лечение на бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания.
Според вида на растенията от които е събран нектарът, медът бива
полифлорен (от различни растения) и монофлорен (предимно от един вид
растения). Установено е, че медът приема хранителните и лечебни свойства
на растенията, от които е получен.
Химичният състав на меда е сложен. Въглехидратите са основният му
компонент и съставляват около 95-99% от сухото му вещество. Белтъчините
се съдържат в малки количества (0,3-0,5%), но имат голямо значение,
особено за организма на децата. От микроелементите най-застъпени са:
калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций,
алуминий, телур, кобалт и др. В малки количества са установени следните
витамини: В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), никотинова киселина, пантотенова
киселина, С (аскорбинова киселина). В меда е установено наличие на
флавоноиди (0,1%), които влияят върху пропускливоста на капилярите и
тяхната чупливост. Те притежават спазмолитично, коронароразширяващо,
противовъзпалително и регенеративно действие. Антибиотичните вещества в
меда според някои автори имат растителен произход (т.нар. фитонциди) и
зависят от растението, от което е получен медът. Според други автори
антибактериалната активност на меда се дължи на натрупването в него на
водороден прекис.
Проникнали в кръвта, захарите на меда са основен енергетичен
материал за мускулите, сърцето и нервната система. Известно е, че при
спадане нивото на кръвната захар, намалява както умствената, така и
физическата работоспособност. Въглехидратите увеличават количеството на
гликогена в черния дроб и с това подпомагат активно обменните процеси в
него и детоксикиращата му функция. Тяхното пълно изгаряне освобождава
бъбреците от допълнителна дейност и по такъв начин ги щади, като
подобрява отделителната им функция и така се улеснява излъчването на
отпадни продукти от организма.
Съдържащите се в меда витамини (витамини от групите А, В, С, К, Е),
макар и в малки количества, влияят на обмяната на веществата и
подпомагат функцията на жлезите с вътрешна секреция.
Полезно е да се консумира мед, но в определени количества: до 100 г
дневно. Най-приемливо е това да става 1 час преди лягане или 3 часа след
хранене.
Медът може да бъде разтворен в топла (не гореща) вода и така да бъде приет от организма.
Тъй като медът е богат на ензими, действието му улеснява функциите
на храносмилателните жлези. Той подобрява и съня. Пчелният продукт,
съчетан с лимонов сок, мляко или билков чай, помага също при простудни
заболявания.
Инхалации с мед.
Медът потиска развитието на причинителите на гнойни процеси при
заболявания на дихателните пътища – различни видове стафилококи,
причинителя на пневмонията и др. При простудни заболявания широко
разпространено е приемането на мед с топло мляко, със сок от лимон, с
топъл чай.
При катари на горните дихателни пътища се препоръчват парни
инхалации с мед -това е осъществимо и в домашни условия: за парен
инхилатор се приспособява чайник, в шийката на който се вкарва гумена
тръбичка, съединена в другия край със стъклена или пластмасова фуния.

В чайника се поставят около 100 мл вода и след завирането й се
прибавят 2 кафейни чашки мед. При умерено врене на течността в
затворения чайник болният вдишва излизащите през фунията пари в
продължение на 15-20 минути. Тези инхалации се правят и при фарингити,
ларингити, синузити.
Антимикробно действие.
Антимикробно действие на меда, се дължи на активния кислород, който
се отделя от постоянно образуващия се в разтворите на меда водороден
прекис. Този активен кислород действа смъртоносно върху много видове
микроорганизми, особено върху тези, който причиняват възпалителни
процеси по лигавиците на устата, на горните дихателни пътища, както и
върху причинителите на гнойни процеси по кожата. (Затова е по-добре, а
това е известно още от древността, медът да се приема след като се
разтвори в хладка вода, натурален сок и др.)
Антимикробното му действие е доказано и спрямо едноклетъчния паразит
трихомонас вагиналис, предизвикващ упорити хронични възпаления във
влагалището на жената и пикочния канал на мъжа.
Нормализира киселинността на стомаха.
При гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника, при нарушена киселинност на стомаха медът също действа добре.
При повишена киселинност на стомаха се препоръчва приемане на 30 г
мед в 200 мл вода с температура около 40 градуса. Тази процедура се
прави три пъти дневно 2 часа преди ядене.
Ако киселинността на стомаха е понижена, то водният разтвор на
пчелния мед, приет непосредствено преди хранене (30 г мед в 200 мл
студена вода), стимулира секрецията на стомашен сок.
Експериментално е доказано, че вътрешното приемане на мед води до
нормализиране на чревната перисталтика и отстраняване на запека.
Влияние върху секрецията.
Медът влияе върху секрецията и моториката на червата и стомаха,
регулира двигателната активност на стомашно-чревния канал, предпазва от
задържане на храна и фекални маси.
Сутрин на гладно се приемат 1-2 с. л. мед и се изпива чаша топла
вода. Така се осигуряват профилактика и лечебен ефект при хроничен
запек, а успоредно с това се осигурява и профилактика срещу рак на
дебелото черво.
За лечение на рани.
От древността медът се прилага при лечение на рани, кожни заболявания, изгаряния.
Известен и популярен е т. нар. благ мехлем, съдържащ пчелен восък.
Медът, поставен върху рана, предизвиква обилно секретиране, което я
почиства, стимулира гранулацията и епителизацията на ранената
повърхност, което води до заздравяване. На същата база медът широко се
прилага и за лекуване на възпалителни процеси в устната кухина, на
лигавицата на устата – при стоматити, гингивити.
Подобрява общото състояние на организма.
Всекидневната консумация на мед за един по-продължителен срок –
20-30 дни, води до подобряване на организма – намалява холестерина,
повишава количеството на червените кръвни клетки и др.
Неговото приемане подобрява усвояването на хранителните вещества,
което е особено важно при диетичното хранене. По-бързото усвояване на
храната с добавения мед, високата калоричност и лесно резорбиращите се
монозахариди и органични киселини от меда са достатъчно условие той да
бъде предпочитана храна за спортисти, работници с големи физически
натоварвания, като диетично средство при хронично болни, при отпадналост
и през период на възстановяване след боледуване.
Винаги когато пчелният мед се използва като лекарствено средство,
задължително трябва да се имат предвид двете основни ограничения за
прилагането му – ако е доказана свръхчувствителност към него и при
наличие на захарен диабет.
Средство за укрепване на организма.
Още Хипократ е описал меда като отлично средство за укрепване на
организма. Според него медът действа подмладяващо на организма и
благоприятно при стомашно-чревни и чернодробни заболявания. За разлика
от обикновената захар, която, попаднала в стомаха, за да бъде усвоена от
организма, се нуждае от разграждане и при големи количества повишава
съдържанието на холестерина в кръвта и води до затлъстяване, захарите в
меда в комбинация с фитонцидите, минералните вещества, витамините и
органичните киселини го правят много по-ценно за човешкия организъм
енергетично и лечебно средство. Той е по-полезен дори от лекарствата.
Известно е, че при снижаването на количеството на захарта в кръвта
се намаляват както физическата, така и умствената работоспособност на
човека. В това отношение захарите на меда са отличен основен енергиен
материал за сърцето, нервната система и мускулите. Захарите на меда
увеличават гликогена в черния дроб и с това подпомагат обменните
процеси. Пълното изгаряне на захарите освобождава бъбреците от
допълнителна дейност, което води до подобряване на отделителните им
функции.
Съвременната медицина е установила, че медът може да се използва
самостоятелно или като помощно средство при лечение на редица
заболявания като гастрит, стомашна и дуоденална язва, заболявания на
горните и долните дихателни пътища.заболявания на сърдечносъдовата
система, гинекологични заболявания и др.
На края трябва да се знае, че при консумация на пчелен мед не трябва
да се отива до крайности – той не може и не трябва да бъде единствен
хранителен източник, т. е. пчелният мед е прекрасно лечебно и хранително
средство в комби нация с други храни. Така организмът ще бъде
подсигурен с всичко необходимо.

Източник!

styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Лечебните свойства на медът! Empty Медът - извор на здраве и красота в разнообразни видове

Писане by styyni Пет 14 Яну 2011, 23:04


Лечебните свойства на медът! Honey1
Пчелният мед е изцяло натурален продукт, който притежава редица
лечебни свойства. При съхранение в подходящи условия, той единствен от
хранителните продукти не се разваля. В него се съдържат около 100
полезни за организма компоненти - глюкоза, левулоза, витамини, ферменти,
както и минерални, хормонални, антибактериални и други ценни вещества. Организмът
на пчелите е една от най-големите загадки за изследователите, тъй като
от появата си до днес те са останали почти непроменени. Смята се, че са
се появили преди около 70 до 100 милиона години. Праисторическият човек е
започнал да събира мед от диви пчели преди 7000 г. пр. Хр. Медът бил
единственият му начин да си осигури нещо сладичко на трапезата. През
Бронзовата епоха пък прадедите ни празнували с медовина, поради липса
на алкохолни напитки и коктейли. Медовината се получава при
ферментацията на меда. Пчелният мед бива полифлорен - от различни растения, и монофлорен - от един вид растение. Той приема лечебните свойства на растенията, от които е получен, а основната му съставна част са въглехидратите.
Билков мед (полифлорен) Събиран от многобройни полски и планински растения, той е с комплексни качества
и е най-разпространен. Има подчертано лечебно и профилактично действие
за дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, гинекологични
заболявания. Подобрява имунната система при хронични ринити и синузити.
Билковият мед се препоръчва и при преумора за общо укрепване на
организма. Има и антисклеротично действие.
Липов мед
Липовият
мед има специфичен аромат, който го отличава от другите видове. Той е
изключително богат на различни полезни вещества и има тонизиращо
въздействие върху храносмилателната система, сърдечната дейност, а също
така повишава и имунитета. Липовият мед помага за
успокоение и добър сън. Има противовъзпалително и донякъде отхрачващо
действие. Препоръчва се при ангина, бронхит и бронхиална астма.
Акациев мед Той
е един от предпочитаните, заради нежния си аромат и бавното
кристализиране, или захаросване. Подходящ е за деца, при жлъчни
проблеми, безсъние. Препоръчва се при стомашно-чревни проблеми, заради
съдържанието на фруктоза, но в умерени количества. Акациевият мед действа успокояващо на нервната система. Усвоява се бързо от организма.
Манов мед
Получен е главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията или от секрети
на живи части от растенията. Маната може да е животинска или медена
роса. Изследванията показват, че в мановия мед се съдържат голям брой
свободни аминокиселини, по-важни от които са аспарагинова киселина,
аланин, аргинин, цистин, глицин, глутаминова киселина и др.
Как да използваме меда?
Основен начин на употреба на пчелния мед е вътрешното му приложение. Поставен
върху рана обаче, медът води до прилив на кръв и лимфа. Той предизвиква
отделяне на обилен секрет, който почиства раната. Към този ефект на
механично почистване се добавя и неговото антибактериално действие.
Флавоноидите, които се съдържат в него, засилват регенеративните
способности на клетките. Лечението се провежда, чрез намазване на раната
с мед или чрез баня с 30% воден разтвор на мед.
Консумация
За ежедневната консумация на мед, препоръчителната доза е до 100 г за
възрастни и 30 – 50 г за деца. Трябва да имаме в предвид, че загряването
на пчелния мед над 45 градуса разрушава ферментите и унищожава
лечебните му свойства. Ето защо при затоплянето му на водна баня, е
желателно стриктно да се следи за температурата.
Кога не трябва да консумираме мед?
Ако сте алергични към полени, задържате вода или имате високо кръвно
налягане трябва да използвате меда в минимални количества. На деца до 1
година не бива да се се дава мед. Той не е подходящ хранителен продукти
за хората с нарушена обмяна на въглехидратите.
Медът
намира широко приложение и в козметиката под формата на маски и
кремове, които действат омекотяващо и противовъзпалително. Голяма
популярност придобива масажът с мед, който влияе силно тонизиращо на
целия организъм.

Източник!
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Лечебните свойства на медът! Empty Кой мед за кои болести е подходящ!

Писане by styyni Пет 14 Яну 2011, 23:12

Лечебните свойства на медът! Index
Пчелният мед като хранителен продукт е идеално средство, силно калоричен,
балансиран, лесно усвоим, а като лекарство д-р Починкова пише:"Както
народната, така и съвременната медицина признават профилактичните и
лечебните му свойства, въпреки че много от съдържащите се в него
биологично активни вещества са в малки количества. Поради възможността
медът да бъде приеман постоянно и продължително време, тези негови
съставки имат важно значение за профилактиката на здравия организъм и за
оздравителните процеси при болния. Успехът на лечението обаче зависи от
вида и качеството на използвания мед и от умението да се подбере
подходящият сорт мед за съответното страдание. Установено е, че медът
придобива лечебните свойства на растенията, от които е получен."
Пчелният мед-
не е лекарство и не може да замени специфичните препарати при много
болести, но благодарение на редовната му употреба оказва благотворно
въздействие на организма и спомага за по-бързото излекуване. За да окаже
своето предпазно действие, следва да се консумира продължително време,
когато хората са здрави. Както е известно, чистият нектарен мед
произхожда от нектара, отделян от цветовете на различните растения. В
повечето случаи тези растения са билки и имат лечебно действие при някои
заболявания. Медът съхранява лечебните им вещества, концентрирани и
запазени при най-благоприятна температура и условия (35°С). В този
смисъл билковият мед има и изразено лечебно действие и е използван още
от древните народи.По често срещаните видове мед у нас са:
Акациев мед -
добива се от цветовете на бялата акация и съдържа фруктоза – от 38 до
47%, и от глюкоза – от 23 до 30%, има умерено изразено противомикробно,
общоукрепващо, сънотворно, кардиотонично и невротонично действие.
Подходящ е при сърдечни, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречни
заболявания и поради преобладаване на фруктоза и при диабет.
Липов мед-
(липата някои витаминолози сравняват с ехинацеята) -получава се от
цветовете, а понякога и от листата на липата (манов), спада към
най-доброкачествения и търсен мед и има изразено антибиотично действие
спрямо: стрептококи, стафилококи, пневмококи и други причинители на
белодробни заболявания и е подходящ за употреба при тях. Оказва
експекториращо (отхрачващо), бронхолитично, противовъзпалително,
кардиотонично и слабително дeйствие.
Ливадният мед-
е полифлорен (многоцветен) и се получава от нектара на много ливадни
цветя: овчарска торбичка, часовниче, зановец, мащерка, здравец,
детелина, салеп, теменуга и др. Богат е на ензими, органични киселини,
витамини и флавоноидни съединения. Притежава високи хранителни,
профилактични и лечебни качества. Използва се за общо укрепване на
организма, подобряване на имунната система и за лечение на
стомашно-чревни, бъбречни, белодробни, гинекологични и сърдечносъдови
заболявания.
Горски мед -
добива се от цъфтящите растения в горските и предпланинските райони.
Той е полифлорен мед и е много близък с ливадния. В него често се среща и
примес от манов мед, така че притежава качествата на полифлорния мед.
Има изразено общоукрепващо организма действие.
Детелинов мед
- добит от детелината, която се среща по-често в планинските поляни,
котловини и ливади. В него фруктозата преобладава пред глюкозата.
Притежава бяло-червеникав оттенък и трудно кристализира, придобивайки
млечнобяла консистенция. Използва се за лечение както и ливадния - при
стомашно-чревни, чернодробни, сърдечносъдови заболявания.
Кестеновият мед-
има светлокафяв цвят, слаб аромат на кестен и възгорчив вкус с добре
изразени противомикробни и антимикотични свойства. Прилага се при
възпаления на бъбреците, пикочните пътища и дебелите черва (колити).
Лавандуловият мед-
съдържа много етерични масла. Действа успокоително на нервната и
стомашно-чревна система. Препоръчва се при неврастения, мигрена,
сърдечни оплаквания и стомашно-чревни заболявания. Лавандулата се
култивира като лечебно и медоносно растение в много райони на страната.
Ментовият мед -
среща се почти в цялата страна покрай реките и влажните места, но
най-много в района на Розовата долина, в повечето случаи като полифлорен
с преобладаване на ментов аромат. Сдържа различни етерични масла.
Действа кръвоспиращо, болкоуспокояващо и противовъзпалително. Намалява
спазмите в стомашно-чревния тракт. Има жлъчогонно действие и се прилага
при пясъци и камъни в жлъчния мехур и жлъчните пътища. Премахва
главоболието и подобрява съня. Добре действа и при заболяване на
дихателната система.
Мащерковият мед-
е полифлорен мед с примеси от мащерка, която се среща в предпланините в
цялата страна. Получава се от нектара й и има приятен мащерков аромат,
дължащ се на етеричните масла тимол, параминол и др. Оказва добър
лечебен ефект при тонзилити, ларингити, бронхити, при стомашен катар,
спазми, колики, метеоризъм, язвена болест на стомаха и
дванадесетопръстника, колити. Мащерковото масло (Ol. Tymi) има изразен
противокашлечен и отхрачващ ефект.
Плодов мед-
- добива се от цветовете на овощните насаждения (ябълки, круши, сливи,
череши, вишни, праскови, кайсии и др). Съдържа фруктоза (42 %) и глюкоза
(31%). Богат е на витамини, органични киселини, ензими, фитохормони и
антибиотични вещества. Оказва благоприятно действие върху
сърдечносъдовата, чернодробната и храносмилателната система. Поради
по-високото съдържание на фруктоза е подходящ и за диабетици.
Слънчогледовият мед-
може да се получи в сравнително чист монофлорен вид поради големите
насаждения от слънчоглед в някои райони на страната - Добруджа,
Дунавската, Тракийската равнина и др. Действа спазмолитично при
бронхиални спазми и колики в стомашно-чревния тракт. Има изразено
противомикробно, противопаразитно и противоплесенно действие.
Мед от магарешки бодил-
(много търсен мед). Добива се от цветовете на билката магарешки бодил,
която според народната медицина има изразен общотонизиращ ефект и оказва
добро сърдечносъдово въздействие (при високо кръвно налягане и аритмия)
и при проблеми с простатата при мъжете. Цветът е светъл с леко розов
оттенък, много фин аромат и дребнозърнеста кристализация.
Манов мед-
се получава от сладката течност отделяна от листата и някои други части
на широколистните дървета (дъб, липа, клен и др.), има тъмен до черен
цвят, леко възкисел вкус и специфичен аромат и трудно кристализира.
Богат е на минерални вещества. Има леко тръпчив вкус и специфичен
аромат. Поради богатото съдържание на минерални вещества е много
подходящ при недоимъчни заболявания, анемично болни, страдащи от алергия
и други.
Добиването на чист монофлорен мед
-
(с изключение на акациев, липов и слънчогледов) е трудна задача поради
едновременното цъфтене на много медоносни растения и някои
недобросъвестни прекупвачи на мед злоупотребяват с названията на
медовете, така че консуматорите трябва да се съобразяват от кого и как
купуват мед.

Източник!

styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Лечебните свойства на медът! Empty Медът е най-доброто лекарство срещу махмурлук

Писане by styyni Пет 08 Апр 2011, 15:01

Лечебните свойства на медът! Med%20mahmurluk
Група британски учени от Кралското химическо дружество стигнаха до извода, че медът е най-ефикасното средство срещу махмурлук.
Натуралният продукт максимално извлича токсините от организма, въпреки
голямото количество алкохол, което може да бъде поето на празничната
трапеза, твърдят британските медици.
Основната активна съставка на анти-алкохолния еликсир е фруктозата.
Именно тя позволява на организма по-леко да разгради алкохола на
по-безопасни съставки. Причината за неприятните усещания от препиването
е, че първоначално спиртът се разлага на токсичен ацеталдегид. Но с
помощта на фруктозата той се превръща в оцетна киселина, която изгаря в
процеса на нормалния метаболизъм и в крайна сметка се издишва от човека.
Британските учени са убедени, че медът значително съкращава
продължителността на махмурлука. Те също съветват преди пиене да се
поеме чаша прясно мляко, което намалява токсичните вещества в организма.
А обикновената вода помага за по-бързото изхвърляне на алкохола от
тялото.
styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Лечебните свойства на медът! Empty Пчелният мед и неговите лечебни качества

Писане by styyni Сря 07 Сеп 2011, 09:05

Лечебните свойства на медът! Med-dieta-150x150
В традиционната медицина отличните качества на пчелния мед и неговите
производни са отдавна известни. Ето някои състояния на организма, при
които той може да се използва като алтернативна форма за облекчаване и
дори лечение:
При безсъние
Една супена лъжица мед се консумира 30-40 минути преди лягане.
При проблеми със стомаха и червата
При язвени болки и гастрит с повишена киселинност медът трябва да се
приема на гладен стомах (два часа и половина преди хранене или три часа
след него), като се разтворят 30-35 г в чаша топла, преварена вода. За
да се избегнат киселините, медът може да се приема с мляко. На тези,
които имат понижена киселинност, се препоръчва да приемат меда 5-10
минути преди хранене.
При сърдечно-съдови заболявания
При исхемична болест на сърцето, миокардит, нарушение на сърдечния
ритъм, хипертония най-удачно е да се консумира горски мед, а също и мед с
глог, мента или лавандула.
Дневната доза е от 50 до 90 г, разпределена на 3 до 5 приема за деня.
Необходимо е да се приема по този начин в течение на 1-2 месеца, като
най-добре е другите сладки храни да бъдат изключени от хранителния
режим.
Преимуществото на пчелните продукти пред лекарствените се състои в това,
че медът е способен да нормализира кръвното налягане – повишава ниското
и понижава високото.
Маски и масажи с мед
При масажите и маските се получава двоен ефект – медът изтегля токсините
от организма, а витамините, микроелементите и другите полезни вещества,
които той съдържа, попадат в него. Затова резултатът от такива
козметични процедури е здрава и еластична кожа. Освен това, медът се
прилага ефективно за корекции на фигурата и за лечение на целулита, но
тези процедури най-добре да бъдат правени при специалист. В домашни
условия може да се приготви лесно маска за лице: на предварително
почистената кожа на лицето се нанася мед, държи се 20 минути и се измива
с топла вода.
Внимание! Когато нанасяте маската,
оставете чиста областта около очите. А на устните може да нанесете мед и
лекичко да ги потупвате с пръсти.
Медената маска може да се прави веднъж седмично, като най-добре да се използва мед от цвета.
Махмурлук
Една супена лъжица мед ще облекчи състоянието. А неотдавна специалисти
от международния медицински център “Апи” са разработили “медена”
програма за лечение на алкохолизъм. Специалистите са доказали научно, че
в големи количества медът може да преустанови зависимостта от употреба
на алкохол.
При простуда
При кашлица и настинка е необходимо медът да се подържи няколко минути в
устата и после да се преглътне. Също така може да се намажат с мед
гърба и гърдите и болният да се завие добре, за да се изпоти.
За стройна фигура
Медът потиска апетита. Ако ви мъчи чувство на глад, изяжте една чаена
лъжичка мед – така ще уталожите глада и ще дадете на организма голямо
количество витамини и други полезни вещества.

Източник!

styyni
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Върнете се в началото Go down

Лечебните свойства на медът! Empty Re: Лечебните свойства на медът!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите