Мама Завинаги форум
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Приготвяне на кафе.

2 posters

Go down

Приготвяне на кафе. Empty Приготвяне на кафе.

Писане by Dani Нед 20 Апр 2008, 19:54

Турско кафе
Чаша кафе се приготвя с една чаена лъжичка ситно смляно кафе, една чаена лъжичка захар и една кафена чашка студена вода.

Кафето и захарта се слагат в джезве и се разбъркват. Заливат се със студена вода, отново се разбъркват и се загряват до кипване. Капват се няколко капки студена вода и отново се кипва. Сервира се в джезвето на табличка, заедно с чаша студена вода. При наливане в чашката първо се отсипва каймакът и после се налива останалото кафе.

Шварц кафе
За приготвянето на шварц кафе се използват специални уреди или кани с плътно затварящ се капак. Кафето трябва да е едро смляно. 50 гр. кафе се заливат с 4 чаени чаши кипяща вода, разбърква се и се оставя захлюпено около 5 минути. Налива се внимателно, без да се разбърква. Сервира се в по- големи чашки с добавка от мляко или сметана и захар, която всеки си добавя сам.

Виенско кафе
Приготвя се силно черно кафе и след като се налее в чашите се поставя лъжица подсладена, разбита сметана. Поръсва се с шоколадови пръчици.

Виенско кафе-меланж
Използва се шварц кафе по горната рецепта, горещо прецедено прясно мляко и разбита сладка сметана. Съотношението между кафето и млякото е в зависимост от вкуса. Захарта се поднася отделно. Върху сметаната по желание се поръсват канела, какао или кафе на прах.

Ирландско кафе
Смесват се силно шварц кафе, а може и еспресо, разбита сметана, капачка уиски и захар. Консумира се внимателно, без да се вдишва над чашката, за да се предпазите от острите спиртни пари.

Капучино или италиaнско кафе
По традиция се приготвя със силно еспресо, но може и с шварц кафе. Смесват се равни количества кафе и горещо мляко. Поръсва се с шоколад на прах

Айс кафе
Сипват се една чаша изстудено шварц кафе, една топка сладолед и една супена лъжица разбита сметана. Сервира се във висока стъклена чаша с дълга бъркалка и сламка.

Пиенето на кафе е неизменна част от нашето ежедневие. За да го превърнем в истинско удоволствие за всички, трябва да обърнем внимание на няколко дребни подробности:

*

Кафето се сервира в малки чашки с чинийки. Само ако поднасяме кафе с мляко, виенско или капучино може да използваме чаени чаши.
*

На масата се поставя захарницата и каничка с мляко или сметана, а към прибора на всеки - лъжичка за разбъркване.
*

Кафето се поднася в джезвето или в кана, като всеки сам си налива в чашката или още по-добре е домакинята да направи това. Само турското кафе, което се приготвя заедно със захарта може да се разлее по чашките и да се сервира на поднос.
*

Напитките, които вървят с кафето са вода, както вече споменахме, задължителна при турското кафе, кока-кола или други безалкохолни напитки. От алкохолните подходящи са коняк или уиски.
*

Добре е с кафето на масата да има и бисквити, дребни сладки или соленки.
*
Dani
Dani
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Приготвяне на кафе. Empty Съхранение и приготвяне на кафе

Писане by mamazavinagi Чет 16 Окт 2008, 22:32

Съхранение и приготвяне на
кафе

За да има добър вкус,
кафето се мели непосредствено преди приготвяне.



  • Ако искате кафето да е с по-силен
    аромат, непосредствено преди мелене го загрейте във фурната

  • Съдът за приготвяне на кафе да се
    използва единствено за тази цел.

  • Да се използва прясна вода, която се
    загрява само до завиране. При по-нататъшно варене, кафето губи вкуса си.

  • Температурата, при която се приготвя
    кафето не трябва да е по-висока от 100 градуса.

  • Каничката, в която поднасяме кафето,
    предварително затопляме с гореща вода.

  • Кафето се приготвя непосредствено преди
    консумиране.

  • Не бива да се притопля вече изстинало
    кафе.

  • Кафените зърна много бързо поемат чужда
    миризма, а и влошават качеството си, когато са оставени на въздух и
    светлина, затова трябва да се съхраняват в плътно затворени метални кутии
    или стъклени буркани на сухо и тъмно.

  • Старо кафе, възстановява аромата си
    като се запече на силен огън за няколко минути при непрекъснато
    разбъркване.

  • Кафето или по-точно утайката от кафе може да бъде много полезна в домакинството, като
    имате пред вид, че става въпрос за едро смляното кафе там, където се
    използват свойствата на зърнестата му структура.

  • Бутилки, които са мазни, могат да се
    почистят, като в тях се налее смес от хладка вода и кафеена утайка.

  • С влажна утайка от варено кафе се
    почистват прашни килими.

  • Сухата утайка от кафе служи за
    излъскване на паркет.

  • Утайката от кафе може да се използва
    като тор за стайните растения.

  • Утайката, примесена със сапун или веро,
    служи за почистване на тенджери, ножове, вилици, печки и други.

  • Смляно кафе, поставено в хладилник,
    поглъща неприятните миризми.

  • Утайката от кафе може да се използва
    вместо тоалетни трици за почистване и измиване на лицето и ръцете.

mamazavinagi
mamazavinagi
Администратор
Администратор


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите