Приготвяне на кафе.
2 posters
Страница 1 от 1
Приготвяне на кафе.
Турско кафе
Чаша кафе се приготвя с една чаена лъжичка ситно смляно кафе, една чаена лъжичка захар и една кафена чашка студена вода.
Кафето и захарта се слагат в джезве и се разбъркват. Заливат се със студена вода, отново се разбъркват и се загряват до кипване. Капват се няколко капки студена вода и отново се кипва. Сервира се в джезвето на табличка, заедно с чаша студена вода. При наливане в чашката първо се отсипва каймакът и после се налива останалото кафе.
Шварц кафе
За приготвянето на шварц кафе се използват специални уреди или кани с плътно затварящ се капак. Кафето трябва да е едро смляно. 50 гр. кафе се заливат с 4 чаени чаши кипяща вода, разбърква се и се оставя захлюпено около 5 минути. Налива се внимателно, без да се разбърква. Сервира се в по- големи чашки с добавка от мляко или сметана и захар, която всеки си добавя сам.
Виенско кафе
Приготвя се силно черно кафе и след като се налее в чашите се поставя лъжица подсладена, разбита сметана. Поръсва се с шоколадови пръчици.
Виенско кафе-меланж
Използва се шварц кафе по горната рецепта, горещо прецедено прясно мляко и разбита сладка сметана. Съотношението между кафето и млякото е в зависимост от вкуса. Захарта се поднася отделно. Върху сметаната по желание се поръсват канела, какао или кафе на прах.
Ирландско кафе
Смесват се силно шварц кафе, а може и еспресо, разбита сметана, капачка уиски и захар. Консумира се внимателно, без да се вдишва над чашката, за да се предпазите от острите спиртни пари.
Капучино или италиaнско кафе
По традиция се приготвя със силно еспресо, но може и с шварц кафе. Смесват се равни количества кафе и горещо мляко. Поръсва се с шоколад на прах
Айс кафе
Сипват се една чаша изстудено шварц кафе, една топка сладолед и една супена лъжица разбита сметана. Сервира се във висока стъклена чаша с дълга бъркалка и сламка.
Пиенето на кафе е неизменна част от нашето ежедневие. За да го превърнем в истинско удоволствие за всички, трябва да обърнем внимание на няколко дребни подробности:
*
Кафето се сервира в малки чашки с чинийки. Само ако поднасяме кафе с мляко, виенско или капучино може да използваме чаени чаши.
*
На масата се поставя захарницата и каничка с мляко или сметана, а към прибора на всеки - лъжичка за разбъркване.
*
Кафето се поднася в джезвето или в кана, като всеки сам си налива в чашката или още по-добре е домакинята да направи това. Само турското кафе, което се приготвя заедно със захарта може да се разлее по чашките и да се сервира на поднос.
*
Напитките, които вървят с кафето са вода, както вече споменахме, задължителна при турското кафе, кока-кола или други безалкохолни напитки. От алкохолните подходящи са коняк или уиски.
*
Добре е с кафето на масата да има и бисквити, дребни сладки или соленки.
*
Чаша кафе се приготвя с една чаена лъжичка ситно смляно кафе, една чаена лъжичка захар и една кафена чашка студена вода.
Кафето и захарта се слагат в джезве и се разбъркват. Заливат се със студена вода, отново се разбъркват и се загряват до кипване. Капват се няколко капки студена вода и отново се кипва. Сервира се в джезвето на табличка, заедно с чаша студена вода. При наливане в чашката първо се отсипва каймакът и после се налива останалото кафе.
Шварц кафе
За приготвянето на шварц кафе се използват специални уреди или кани с плътно затварящ се капак. Кафето трябва да е едро смляно. 50 гр. кафе се заливат с 4 чаени чаши кипяща вода, разбърква се и се оставя захлюпено около 5 минути. Налива се внимателно, без да се разбърква. Сервира се в по- големи чашки с добавка от мляко или сметана и захар, която всеки си добавя сам.
Виенско кафе
Приготвя се силно черно кафе и след като се налее в чашите се поставя лъжица подсладена, разбита сметана. Поръсва се с шоколадови пръчици.
Виенско кафе-меланж
Използва се шварц кафе по горната рецепта, горещо прецедено прясно мляко и разбита сладка сметана. Съотношението между кафето и млякото е в зависимост от вкуса. Захарта се поднася отделно. Върху сметаната по желание се поръсват канела, какао или кафе на прах.
Ирландско кафе
Смесват се силно шварц кафе, а може и еспресо, разбита сметана, капачка уиски и захар. Консумира се внимателно, без да се вдишва над чашката, за да се предпазите от острите спиртни пари.
Капучино или италиaнско кафе
По традиция се приготвя със силно еспресо, но може и с шварц кафе. Смесват се равни количества кафе и горещо мляко. Поръсва се с шоколад на прах
Айс кафе
Сипват се една чаша изстудено шварц кафе, една топка сладолед и една супена лъжица разбита сметана. Сервира се във висока стъклена чаша с дълга бъркалка и сламка.
Пиенето на кафе е неизменна част от нашето ежедневие. За да го превърнем в истинско удоволствие за всички, трябва да обърнем внимание на няколко дребни подробности:
*
Кафето се сервира в малки чашки с чинийки. Само ако поднасяме кафе с мляко, виенско или капучино може да използваме чаени чаши.
*
На масата се поставя захарницата и каничка с мляко или сметана, а към прибора на всеки - лъжичка за разбъркване.
*
Кафето се поднася в джезвето или в кана, като всеки сам си налива в чашката или още по-добре е домакинята да направи това. Само турското кафе, което се приготвя заедно със захарта може да се разлее по чашките и да се сервира на поднос.
*
Напитките, които вървят с кафето са вода, както вече споменахме, задължителна при турското кафе, кока-кола или други безалкохолни напитки. От алкохолните подходящи са коняк или уиски.
*
Добре е с кафето на масата да има и бисквити, дребни сладки или соленки.
*
Dani- Администратор
Съхранение и приготвяне на кафе
Съхранение и приготвяне на
кафе
За да има добър вкус,
кафето се мели непосредствено преди приготвяне.
кафе
За да има добър вкус,
кафето се мели непосредствено преди приготвяне.
- Ако искате кафето да е с по-силен
аромат, непосредствено преди мелене го загрейте във фурната - Съдът за приготвяне на кафе да се
използва единствено за тази цел. - Да се използва прясна вода, която се
загрява само до завиране. При по-нататъшно варене, кафето губи вкуса си. - Температурата, при която се приготвя
кафето не трябва да е по-висока от 100 градуса. - Каничката, в която поднасяме кафето,
предварително затопляме с гореща вода. - Кафето се приготвя непосредствено преди
консумиране. - Не бива да се притопля вече изстинало
кафе. - Кафените зърна много бързо поемат чужда
миризма, а и влошават качеството си, когато са оставени на въздух и
светлина, затова трябва да се съхраняват в плътно затворени метални кутии
или стъклени буркани на сухо и тъмно. - Старо кафе, възстановява аромата си
като се запече на силен огън за няколко минути при непрекъснато
разбъркване. - Кафето или по-точно утайката от кафе може да бъде много полезна в домакинството, като
имате пред вид, че става въпрос за едро смляното кафе там, където се
използват свойствата на зърнестата му структура. - Бутилки, които са мазни, могат да се
почистят, като в тях се налее смес от хладка вода и кафеена утайка. - С влажна утайка от варено кафе се
почистват прашни килими. - Сухата утайка от кафе служи за
излъскване на паркет. - Утайката от кафе може да се използва
като тор за стайните растения. - Утайката, примесена със сапун или веро,
служи за почистване на тенджери, ножове, вилици, печки и други. - Смляно кафе, поставено в хладилник,
поглъща неприятните миризми. - Утайката от кафе може да се използва
вместо тоалетни трици за почистване и измиване на лицето и ръцете.
mamazavinagi- Администратор
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|