Други тестени изделия
+8
blueflower
malkata_v87
mimi_dani
styyni
Lindzi
jul4e
Dani
mamazavinagi
12 posters
Страница 1 от 2
Страница 1 от 2 • 1, 2
Други тестени изделия
Тутманик
Необходими продукти:
3 чаени чаши брашно, 4 яйца, пакетче краве
масло или 150 гр маргарин, 1 чаена чаша кисело мляко, непълна чаена
лъжичка хлебна сода, около 200 гр сирене.
Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата,
прибавя се киселото мляко с разтворената в него сода, разтопената
мазнина и натрошеното сирене. Към разбърканата смес постепенно се
прибавя брашното докато се получи не много гъсто тесто, което се сипва
в намазана тава и се пече при умерена температура.
Необходими продукти:
3 чаени чаши брашно, 4 яйца, пакетче краве
масло или 150 гр маргарин, 1 чаена чаша кисело мляко, непълна чаена
лъжичка хлебна сода, около 200 гр сирене.
Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата,
прибавя се киселото мляко с разтворената в него сода, разтопената
мазнина и натрошеното сирене. Към разбърканата смес постепенно се
прибавя брашното докато се получи не много гъсто тесто, което се сипва
в намазана тава и се пече при умерена температура.
mamazavinagi- Администратор
Варени сусамени гевреци
Варени сусамени гевреци
* 1 кг брашно
* щипка сол
* 1 ч.л. захар
* 1 ч.л. оцет
* 500 г кисело мляко
* щипка сода за хляб
* сусам
Брашното се пресява, като в средата се прави кладенче, слага се солта, захарта, оцетът, киселото мляко, содата и малко хладка вода и се замесва твърдо тесто. В плитък съд се слага да заври 300 мл вода. От тестото се оформят гевреци и се пускат във врящата вода за 5 мин, изваждат се с решетъчна лъжица, нареждат се в намазана с масло тава. Посипват се със сусам и се пекат до бледорозово.
* 1 кг брашно
* щипка сол
* 1 ч.л. захар
* 1 ч.л. оцет
* 500 г кисело мляко
* щипка сода за хляб
* сусам
Брашното се пресява, като в средата се прави кладенче, слага се солта, захарта, оцетът, киселото мляко, содата и малко хладка вода и се замесва твърдо тесто. В плитък съд се слага да заври 300 мл вода. От тестото се оформят гевреци и се пускат във врящата вода за 5 мин, изваждат се с решетъчна лъжица, нареждат се в намазана с масло тава. Посипват се със сусам и се пекат до бледорозово.
Dani- Администратор
Млечник
ето моята бабина рецепта за
Млечник
500 мл прясно мляко
2 яйца
брашно
щипка сол
1 сл олио
малко краве масло
Яйцата се разбиват заедно с млякото, солта и брашно, колкото поеме до гъста каша.В тавата(нека да е по-широка) се слага олиото и маслото, изсипва се сместа и слага в предварително загрята фурна.Пече се на около 220 -250 градуса до получаване на златиста коричка.След изваждането се поръсва със захар.
Млечник
500 мл прясно мляко
2 яйца
брашно
щипка сол
1 сл олио
малко краве масло
Яйцата се разбиват заедно с млякото, солта и брашно, колкото поеме до гъста каша.В тавата(нека да е по-широка) се слага олиото и маслото, изсипва се сместа и слага в предварително загрята фурна.Пече се на около 220 -250 градуса до получаване на златиста коричка.След изваждането се поръсва със захар.
jul4e- начинаещ
Емпанада
Емпанада
1/2 пакетче растопено масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 яйце
брашно (колкото поеме, да стане меко тесто)
Всичко се омесва добре и се оставя в хладилника за половин час. След
това се разточва с дебелина 1 пръст. Реже се (аз ги режа с една
купичка, на кръгчета).
Напр. ако искате да са с кайма. Каймата се запържва
предварително с подправки и се пълнят кръгчетата. Аз слагам по една
супена лъжица от сместта и загъвам тестото на полумесец. В намазнена
тавичка се пекат до зачервяване.
Да ви е сладко.
1/2 пакетче растопено масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 яйце
брашно (колкото поеме, да стане меко тесто)
Всичко се омесва добре и се оставя в хладилника за половин час. След
това се разточва с дебелина 1 пръст. Реже се (аз ги режа с една
купичка, на кръгчета).
Напр. ако искате да са с кайма. Каймата се запържва
предварително с подправки и се пълнят кръгчетата. Аз слагам по една
супена лъжица от сместта и загъвам тестото на полумесец. В намазнена
тавичка се пекат до зачервяване.
Да ви е сладко.
Lindzi- SPAMMER
Водна костенурка от тесто
Водна костенурка от тесто
Как да приготвим тестото:
Разделете тестото на следните части: 1х300г, 1х75г, 1х25г, 5х50г
Разточете 4-те части по 50г за 4-те крачета на костенурката. В краищата оставяйте по дебеличко тестото.
Парчето
от 25г разточете за опашка на костенурката, а 75 грамовото оформете
като топка половината и тънка пръчица за продължението.
Това ще е
главата. Ще ви остане едната част от 50г. От 300гр. топка оформете
тялото на костенурката като го сложите върху крачетата и опашката.
Останалото парче от 50г разточете на кръг с размера на тялото и с остра чаша направете дупки.
В главичката сложете две черни пиперчета за очи а в разреза за устата сложете малко алуминиево фолио за да не се затвори.
На крачетата направете по две клъцки с ножицата.
Костенурката се оформя върху пергамент!
Намазва се с жълтък и се оставя да бухне малко. Пече се на 180С до готовност
Ето я и готовата костенурка
източник:gotvetesmen.com
Как да приготвим тестото:
Разделете тестото на следните части: 1х300г, 1х75г, 1х25г, 5х50г
Разточете 4-те части по 50г за 4-те крачета на костенурката. В краищата оставяйте по дебеличко тестото.
Парчето
от 25г разточете за опашка на костенурката, а 75 грамовото оформете
като топка половината и тънка пръчица за продължението.
Това ще е
главата. Ще ви остане едната част от 50г. От 300гр. топка оформете
тялото на костенурката като го сложите върху крачетата и опашката.
Останалото парче от 50г разточете на кръг с размера на тялото и с остра чаша направете дупки.
В главичката сложете две черни пиперчета за очи а в разреза за устата сложете малко алуминиево фолио за да не се затвори.
На крачетата направете по две клъцки с ножицата.
Костенурката се оформя върху пергамент!
Намазва се с жълтък и се оставя да бухне малко. Пече се на 180С до готовност
Ето я и готовата костенурка
източник:gotvetesmen.com
Lindzi- SPAMMER
Крокодил от тесто
Крокодил от тесто
За крокито са ви необходими:
4 топки по 60 грама за краката и остатъка една голяма топка за тялото.
Оформяте тялото като го издължавате а в края което е опашката се изтегля по на тънко.
Крачетата изтеглете на фитил и в единия край срежете пръстчетата.
С остър нож средете в предната част отвор за устата и пъхнете парче станиол да не слепва.
За очи сложете 2 зърна бахар или черен пипер, леко натиснете навътре.
С остра ножица направете клъцки по цялата дължина на тялото включително и опашката за да оформите „кожата” на крокито.
Изпичате в нагрята до 180С фурна до златисто.
Ето и резултата:
източник:Гответе с мен
автор:Мими
За крокито са ви необходими:
4 топки по 60 грама за краката и остатъка една голяма топка за тялото.
Оформяте тялото като го издължавате а в края което е опашката се изтегля по на тънко.
Крачетата изтеглете на фитил и в единия край срежете пръстчетата.
С остър нож средете в предната част отвор за устата и пъхнете парче станиол да не слепва.
За очи сложете 2 зърна бахар или черен пипер, леко натиснете навътре.
С остра ножица направете клъцки по цялата дължина на тялото включително и опашката за да оформите „кожата” на крокито.
Изпичате в нагрята до 180С фурна до златисто.
Ето и резултата:
източник:Гответе с мен
автор:Мими
Lindzi- SPAMMER
Бързи и лесни бухти
Бързи и лесни бухти
Продукти: | 3 бр.яйца 1кофичка кисело мляко 1с.л.сода (бикарбонат) брашно, колкото поеме |
Начин на приготвяне: | Първо пресяваме брашното, след това правим в средата на тавата кладенче, добавяме яйцата и киселото мляко, като в него е разбита содата до шупване. Месим тесто, след това оставяме тестото да почине 10 минутки. На дървен плот поръсваме с брашно и с помощта на точилка разточваме тестото, режем с нож на ромбоиди и пържим в силно нагорещено олио, но непременно в по - дълбок съд, за да се надуят бухтите. Източник:За дома |
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 15:14; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Виенски кифли
Виенски кифли
Продукти: | 5 виенски кифли 150 гр. сирене 75 гр. краве масло |
Начин на приготвяне: | Виенските кифли се разрязват по дължина на две части. Всяка част се намазва с масло. Сиренето се натрошава или нарязва и се притиска върху маслото. Кифлите се поставят в гореща фурна с намазаната част нагоре и се запичат за кратко време. Източник: За дома |
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 15:16; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Бухти с извара
Бухти с извара
Продукти: | 200 - 250 гр.извара 3 - 4 яйца 1 ч.чаша брашно 1 ч.л.сода олио за пържене |
Начин на приготвяне: | Содата се разбива с изварата, прибавят се яйцата и брашното и сместа се бие с миксер. олиото се сгрява на силен огън. С чаена лъжичка, натопена в горещата мазнина, се загребва от тестото и се пърже в дълбок тиган. |
Съвет на готвача: | Не трябва да се загребва по много тесто, защото бухтичките увеличават размера си 2 -3 пъти. Източник: За дома |
Lindzi- SPAMMER
Солен кекс
Продукти:
5 яйца
1 ч.л. сол
1-1 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 бакпулвер
2-3 ч.ч. брашно (да се получи гъсто като каша тесто)
1/3 ч.ч. мазнина (олио, разтопено масло или маргарин)
150гр. шунка (мек колбас) на кубчета
150гр. кашкавал на кубчета (натрошено сирене)
150гр. гъби (леко се сваряват или задушават; 2-3 мин. в микровълнова; може и от буркан)
няколко кисели краставички - на кубчета
маслинки - нарязани,
червена чушка или камба на кубчета
черен пипер, мое и др.подправки по избор
За плънката всеки слага по избор и на око
Всичко се смесва: яйцата, млякото, солта и олиото, към тях се добавя 2 ч.ч.брашно примесено с бакпулвера. Слагат се и останалите продукти и се добавя брашно, ако е необходимо!
Кекса се пече в обикновена форма или обикновена тавичка.
Фурната се затопля предварително силно и когато се постави вътре кекса се намаля на 180-200'.
Добър апетит Бени
5 яйца
1 ч.л. сол
1-1 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 бакпулвер
2-3 ч.ч. брашно (да се получи гъсто като каша тесто)
1/3 ч.ч. мазнина (олио, разтопено масло или маргарин)
150гр. шунка (мек колбас) на кубчета
150гр. кашкавал на кубчета (натрошено сирене)
150гр. гъби (леко се сваряват или задушават; 2-3 мин. в микровълнова; може и от буркан)
няколко кисели краставички - на кубчета
маслинки - нарязани,
червена чушка или камба на кубчета
черен пипер, мое и др.подправки по избор
За плънката всеки слага по избор и на око
Всичко се смесва: яйцата, млякото, солта и олиото, към тях се добавя 2 ч.ч.брашно примесено с бакпулвера. Слагат се и останалите продукти и се добавя брашно, ако е необходимо!
Кекса се пече в обикновена форма или обикновена тавичка.
Фурната се затопля предварително силно и когато се постави вътре кекса се намаля на 180-200'.
Добър апетит Бени
styyni- властелина на форума
Рецепта за солени макарони на фурна
Солени макарони на фурна
Продукти:
1 пакет макарони по избор
300 гр сирене
300 гр шунка или пресен салам
5 яйца
2 к.ч. прясно мляко
250 гр кашкавал
1 ч.ч. кетчуп
чубрица
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват, отцеждат и се слагат в тавичка, добавя се настърганото сирене, нарязаната шунка, чубрицата, черния пипер, кетчуп на вкус, сол и се разбърква. Залива се с със смес от разбитите яйца и мляко и се наръсва със настъргания кашкавал. Поставя се в предварително загрята фурна на 180 градуса, пече се до зачервяване на кашкавала.
www.vkusnotiiki.net
Продукти:
1 пакет макарони по избор
300 гр сирене
300 гр шунка или пресен салам
5 яйца
2 к.ч. прясно мляко
250 гр кашкавал
1 ч.ч. кетчуп
чубрица
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват, отцеждат и се слагат в тавичка, добавя се настърганото сирене, нарязаната шунка, чубрицата, черния пипер, кетчуп на вкус, сол и се разбърква. Залива се с със смес от разбитите яйца и мляко и се наръсва със настъргания кашкавал. Поставя се в предварително загрята фурна на 180 градуса, пече се до зачервяване на кашкавала.
www.vkusnotiiki.net
styyni- властелина на форума
Рецепта за Сладки макарони на фурна
Сладки макарони на фурна
Продукти:
1/2 пакет макарони
1 л. прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
5 яйца
1-2 ванилии
100 г масло (олио,зехтин)
Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват и отцеждат, поставят се в тавичка да се охладят. Яйцата се разбиват със захарта и се добавя млякото, бърка се докато захарта се стопи, изсипва се върху макароните и се разбърква, маслото се нарязва на ситно и се поръсва отгоре. Пече се на 180 градуса до зачервяване.
www.Vkusnotiiki.net
Продукти:
1/2 пакет макарони
1 л. прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
5 яйца
1-2 ванилии
100 г масло (олио,зехтин)
Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват и отцеждат, поставят се в тавичка да се охладят. Яйцата се разбиват със захарта и се добавя млякото, бърка се докато захарта се стопи, изсипва се върху макароните и се разбърква, маслото се нарязва на ситно и се поръсва отгоре. Пече се на 180 градуса до зачервяване.
www.Vkusnotiiki.net
styyni- властелина на форума
Солен кекс със спанак
Продукти:
4 яйца
3 ч. чаши брашно
1 кофичка кисело мляко
200 гр. сирене
500 гр. спанак (коприва, лапад)
1/2 ч.чаша олио
1 ч.л. сода бикарбонат
няколко стръка джоджен
Начин на приготвяне:
Спанакът (копривата, лападът) се попарва. Изцежда се от водата и се задушава в малко олио. Отделно се разбъркват яйцата, киселото мляко и останалите продукти. Прибавя се спанакът (копривата, лападът). Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тава. Пече се при 200-250 градуса.Пожелание може да се добавят маслини и шунка нарязана на дребни кубчета.
Страхотен е
4 яйца
3 ч. чаши брашно
1 кофичка кисело мляко
200 гр. сирене
500 гр. спанак (коприва, лапад)
1/2 ч.чаша олио
1 ч.л. сода бикарбонат
няколко стръка джоджен
Начин на приготвяне:
Спанакът (копривата, лападът) се попарва. Изцежда се от водата и се задушава в малко олио. Отделно се разбъркват яйцата, киселото мляко и останалите продукти. Прибавя се спанакът (копривата, лападът). Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тава. Пече се при 200-250 градуса.Пожелание може да се добавят маслини и шунка нарязана на дребни кубчета.
Страхотен е
styyni- властелина на форума
Питка"СЛЪНЦЕ"
2яйца: 2с.л.захар:1с.л.сол:1с.л.оцет:1кубче мая:500мл.хладка вода или прясно мляко:брашно колкото поеме.От изброените продукти се замесва тесто и се оставя да постои10 мин.Разделя се на 3 части.Всяка част се замесва леко и се оставя да втаса.Разточват се дебели кори,които се намазват с масло а може и да се натроши сирене.Корите се поставят една върху друга и се нарязват на 12 равни триъгълни парчета ,като торта.Парчетата се навиват като кифлички.Така готовите парчета се нареждат в подмазана тепсия и втасва отново.Изпича се ,а малко преди да е напълно готова,се намазва с жълтък и по желание се поръсва със сусам или мак.Доизпича се.
Последната промяна е направена от natali29 на Сря 17 Юни 2009, 19:04; мнението е било променяно общо 1 път
Гост- Гост
Re: Други тестени изделия
Кифлички със сирене и яйца
Продукти:
3 яйца
килограм брашно
чаена чаша кисело мляко
120 грама олио
равна лъжица сода бикарбонат
100 грама сирене
1 лъжичка сол
Приготвяне:
Замесва се тесто с брашното, 1 яйце, содата, разтворена в киселото мляко, солта и олиото. Тестото трябва да бъде меко. Разточва се на лист с дебелина 1 см и се нарязва на квадрати. В единия край се слага плънка от 1 яйце и сиренето. Навива се във формата на кифличката. Отгоре се намазват с третото яйце и се пекат в умерена фурна.
az-jenata.com
Продукти:
3 яйца
килограм брашно
чаена чаша кисело мляко
120 грама олио
равна лъжица сода бикарбонат
100 грама сирене
1 лъжичка сол
Приготвяне:
Замесва се тесто с брашното, 1 яйце, содата, разтворена в киселото мляко, солта и олиото. Тестото трябва да бъде меко. Разточва се на лист с дебелина 1 см и се нарязва на квадрати. В единия край се слага плънка от 1 яйце и сиренето. Навива се във формата на кифличката. Отгоре се намазват с третото яйце и се пекат в умерена фурна.
az-jenata.com
mimi_dani- спечелен за каузата
Испански макарони
1/2 пак. макарони 1 лук 250 г. кайма 200 г. доматен сос | |
Начин на приготвяне: | |
Запържваме ситно нарязания лук, добавяме каймата и тя да се запържи и накрая изсипваме доматения сос. Всичко това се вари под капак на бавен огън. След като се сгъсти малко доматения сос, всичко това се изсипва в предварително сварените макарони. В всяка порция отгоре се настъргва кашкавал и се поръсва с малко риган. http://vkusnotiiki.net |
Lindzi- SPAMMER
Зелник
Продукти:
1 пакет кори за баница
100гр пушено месо
1 парче сръбска наденица
250гр пилешко месо
праз
черен пипер
червен пипер
сол
чубрица
1 пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Праза се нарязва на ситно. Пушеното месо и сръбската наденица се нарязват на малки парченца. Пилешкото месо се сварява ако не е и се накъсва на парченца. Праза се запържва в олиото. Прибавят се сръбската н-ца, пилешкото месо, пушеното месо и подправките. След като праза омекне се маха от огъня. В дъното на на маслена тава се слагат 2 листа от корите, плънката се изсипва в средата и се покрива с 2 листа от корите. Останалите листи от корите се намасляват, поръсват се със сирене и се навиват като за вита баница. С всеки навит лист се обикаля около плънката покрита с кора. Поръсва се с олио и се запича в загрята фурна.
1 пакет кори за баница
100гр пушено месо
1 парче сръбска наденица
250гр пилешко месо
праз
черен пипер
червен пипер
сол
чубрица
1 пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Праза се нарязва на ситно. Пушеното месо и сръбската наденица се нарязват на малки парченца. Пилешкото месо се сварява ако не е и се накъсва на парченца. Праза се запържва в олиото. Прибавят се сръбската н-ца, пилешкото месо, пушеното месо и подправките. След като праза омекне се маха от огъня. В дъното на на маслена тава се слагат 2 листа от корите, плънката се изсипва в средата и се покрива с 2 листа от корите. Останалите листи от корите се намасляват, поръсват се със сирене и се навиват като за вита баница. С всеки навит лист се обикаля около плънката покрита с кора. Поръсва се с олио и се запича в загрята фурна.
www.Vkusnotiiki.net
styyni- властелина на форума
Милинка
Бъркано тесто: 1 компотен буркан брашно 1 чаена чаша вода кубче мая /колкото орех/ 2 супени лъжици олио 1 супена лъжица оцет 1 супена лъжица захар 1 супена лъжица сол /равна/ Плънка: 200 гр сирене 3 яйца 3 супени лъжици кисело мляко шепа маргарин | |
Начин на приготвяне: | |
Маята се размива във водата, прибавят се останалите продукти за тестото, разбъркват се добре с дървена лъжица и всичко това се оставя да втаса в дълбок съд. Готовото тесто се разстила в намазана с олио голяма тава и върху него се нахвърля на купчинки предварително разбърканата плънка, приготвена от сиренето, яйцата и киселото мляко, а върху нея се нареждат парченца от маргарина. Милинката се поставя да се пече в гореща фурна, а в последствие градусите се намаляват и печенето продължава докато горната част придобие златист цвят. http://vkusnotiiki.net |
Lindzi- SPAMMER
Пита тип "Бутер"
мая, колкото кибритена кутийка 1 чаена лъжица сол 1 чаена лъжица олио няколко капки оцет 2 яйца 1 чаена чаша прясно мляко вода маргарин /по възможност “Белла” за готвене и пържене/ брашно /до получаване на средно меко тесто за пита/ | |
Начин на приготвяне: | |
Разбърква се смес от мая, сол, олио, захар, оцет и яйца. Оставя се да втаса. Омесва се с брашното и се разделя на три питки, които се разточват последователно, намазват се с маргарина и се налагат една върху друга. Навиват се на руло, нарязват се на парчета и се нареждат едно до друго в тава на разстояние като пънчета. Питата се маже с олио, остава се да втаса като увеличи обемът си двойно. Пече се в умерена фурна до получаване на приятен загар. http://vkusnotiiki.net |
Lindzi- SPAMMER
Кренвиршки
1кг брашно
1 с.л сол ,чубрица
1 с.л захар
3 бр. яйца
3 с.л кисело мляко
10 бр.кренвирша
1 ч.ч прясно мляко
мая
Яйцата се разбиват .Прибавяме солта,захарта и киселото мляко.Разбърква се добре.Разтваряме маята в 1/2 ч.ч хладка вода.Изсипваме я при сместа с яйцата.Добавяме прясното мляко и се разбърква.Всичко прибавяме към брашното и месим.От тестото правим топки,разточваме на ленти около 2 пръста широки.Режем кренвиршите наполовина и навиваме около кренвирша.Печем в предварително загрята умерена фурна.
1 с.л сол ,чубрица
1 с.л захар
3 бр. яйца
3 с.л кисело мляко
10 бр.кренвирша
1 ч.ч прясно мляко
мая
Яйцата се разбиват .Прибавяме солта,захарта и киселото мляко.Разбърква се добре.Разтваряме маята в 1/2 ч.ч хладка вода.Изсипваме я при сместа с яйцата.Добавяме прясното мляко и се разбърква.Всичко прибавяме към брашното и месим.От тестото правим топки,разточваме на ленти около 2 пръста широки.Режем кренвиршите наполовина и навиваме около кренвирша.Печем в предварително загрята умерена фурна.
malkata_v87- упорит
Лучник
Продукти:
За тестото:
¾ кг брашно
1 чаена чаша хладка вода
мая, колкото кибритена кутийка
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
За плънката:
Около 10 средно големи глави кромид лук
2- 3 пресни или сухи чушки
червен пипер
чер пипер
чубрица
джоджен
копър
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Замесете тесто като за пита, разделете го на 5 топки, като едната от тях да е по- голяма. Оставете ги да втасат. Намажете си ръцете обилно с олио и започнете да разстилате най-голямата топка върху наблажнена повърхност, след което я поставете в намазана с олио тава така, че краищата на тестото да излезнат извън тавата /с тях накрая ще загърнете лучника/. Поставете част от плънката, която сте приготвили от нарязаните и изпържени кромид и чушки и омесени с подправките, накълцани на ситно. Разстелете хубаво плънката и повторете същото със следващите разтеглени /не разточени/ топки тесто. След като поставите петата кора, хванете краищата на първата и загърнете лучника. Намажете го с олио, надупчете го на няколко места с вилица и го сложете да се пече в умерена фурна, докато хване загар.
След като го извадите готов, веднага го намажете отново с олио и го завийте, за да поеме мазнината.
За тестото:
¾ кг брашно
1 чаена чаша хладка вода
мая, колкото кибритена кутийка
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
За плънката:
Около 10 средно големи глави кромид лук
2- 3 пресни или сухи чушки
червен пипер
чер пипер
чубрица
джоджен
копър
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Замесете тесто като за пита, разделете го на 5 топки, като едната от тях да е по- голяма. Оставете ги да втасат. Намажете си ръцете обилно с олио и започнете да разстилате най-голямата топка върху наблажнена повърхност, след което я поставете в намазана с олио тава така, че краищата на тестото да излезнат извън тавата /с тях накрая ще загърнете лучника/. Поставете част от плънката, която сте приготвили от нарязаните и изпържени кромид и чушки и омесени с подправките, накълцани на ситно. Разстелете хубаво плънката и повторете същото със следващите разтеглени /не разточени/ топки тесто. След като поставите петата кора, хванете краищата на първата и загърнете лучника. Намажете го с олио, надупчете го на няколко места с вилица и го сложете да се пече в умерена фурна, докато хване загар.
След като го извадите готов, веднага го намажете отново с олио и го завийте, за да поеме мазнината.
Vkusnotiiki.net
styyni- властелина на форума
Кренвиршена запеканка в блажна тестена лапа
Продукти:
Кренвирши
1 чаена чаша олио
За тестото:
3/4 кг брашно
мая, колкото кибрит
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица оцет
1 супена лъжица захар
2 супени лъжици олио
1 чаена чаша хладка вода
/ако е необходимо се добавя още брашно/
Начин на приготвяне:
Замесва се тесто като за пита, остава се да втаса, след което се прибира в хладилник. Важно условие е да престои в него не по- малко от 5- 6 часа, след което се изважда, разточва се на много тънка кора така, както е студено и се нарязва на ивици.
Кренвиршите се разрязват по дължина на две и всяко едно парче се дели на още 2/един кренвирш е за 4 запеканки/. Вземате една лента от тестото и парче от кренвирша и го навивате като за балатонка. Поставяте ги една до друга в обилно намазана с олио тава. Отгоре ги намазвате обилно с олио и ги слагате да се пекат в нагорещена фурна.
Запеканките стават много тънки, блажни и хрупкави.
Vkusnotiiki.net
styyni- властелина на форума
Момински кукли за Лазаровден
брашно за получаване на средно меко тесто мая колкото кибрит, размита във вода 1 чаена лъжица сол 1 супена лъжица оцет 2 супени лъжици олио 1 супена лъжица захар | |
Начин на приготвяне: | |
Омесете тестото и го оставете да втаса. Разточете го на кора и нарежете на ленти. Вземете всяка една лента , по намачкайте я и я усучете така, както е на снимката. Намажете „куклите” с олио, оставете ги отново да втасат и изпечете в на маслена тава. | |
Бележки: | |
Такива кукли се дават по на момиченцата, които идват да поздравявят по домовете за здраве на Лазаровден. http://vkusnotiiki.net |
Lindzi- SPAMMER
Re: Други тестени изделия
Ето рецептата на соления кейк, или както аз го наричам мързелива или бъркана баница!
5 яйца
1 кисело мляко
3/4 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка/равна/ сода за хляб, или 1 бакпулвер
2 1/2 чаени чаши брашно
350-400 гр. сирене
Всичко се смесва и разбива добре, след което се изсипва в намаслена тавичка. Отгоре се нареждат 7-8 бучици масло и се рече на 200 градуса до покафеняване. Добър апетит!
5 яйца
1 кисело мляко
3/4 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка/равна/ сода за хляб, или 1 бакпулвер
2 1/2 чаени чаши брашно
350-400 гр. сирене
Всичко се смесва и разбива добре, след което се изсипва в намаслена тавичка. Отгоре се нареждат 7-8 бучици масло и се рече на 200 градуса до покафеняване. Добър апетит!
blueflower- упорит
Страница 1 от 2 • 1, 2
Страница 1 от 2
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|