Други тестени изделия
+8
blueflower
malkata_v87
mimi_dani
styyni
Lindzi
jul4e
Dani
mamazavinagi
12 posters
Страница 2 от 2
Страница 2 от 2 • 1, 2
Кашкавалки
Продукти:
250гр.кашкавал
250гр.сирене
1 яйце
1 ч.ч.кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л.сода бикарбонат
Брашно колкото поеме
Начин на приготвяне:
Кашкавала и сиренето се рендосват и се смесват.Прибавят се киселото мляко и хубаво се разбърква.Слагат се яйцето и олиото и се разсмесва.
Содата се разбърква в половин чаша брашно и се прибавя към останалата смес.
След това постепенно се прибавя брашното,докато спре да лепне и се получи меко тесто.Оформят се големи топки и се нареждат в намаслена тава една от друга.
Слага се е леко загрята фурна и се пече на 200 градуса
ДОБЪР АПЕТИТ!
styyni- властелина на форума
Солени питки
СОЛЕНИ ПИТКИ
2 супени лъжици олио
1 чаена чаша натрошено сирене
1 чаена чаша кисело мляко
1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
1 равна чаена лъжичка сол
2 чаени чаши брашно
Замесва се тесто и се прави на малки топки.
В средата на всяка от тях се слага по малко масло или маргарин,може и сиренце.
Печем.
Всички у дома много ги обичаме тези питки.Съжалявам,че нямам снимка да ви покажа.
*Ако се налага може да се добави още брашно,сами ще прецените. Трябва да се получи хубаво тесто,да не лепне.
*МОже да импровизирате и да добавите кашкавал.
*Може и да поръсите със сусам,мак,чубричка,преди да печете.
Ето ги и питките ми.
С чубричка,със сирене и със сусам.
2 супени лъжици олио
1 чаена чаша натрошено сирене
1 чаена чаша кисело мляко
1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
1 равна чаена лъжичка сол
2 чаени чаши брашно
Замесва се тесто и се прави на малки топки.
В средата на всяка от тях се слага по малко масло или маргарин,може и сиренце.
Печем.
Всички у дома много ги обичаме тези питки.Съжалявам,че нямам снимка да ви покажа.
*Ако се налага може да се добави още брашно,сами ще прецените. Трябва да се получи хубаво тесто,да не лепне.
*МОже да импровизирате и да добавите кашкавал.
*Може и да поръсите със сусам,мак,чубричка,преди да печете.
Ето ги и питките ми.
С чубричка,със сирене и със сусам.
Последната промяна е направена от vilijov на Пет 29 Яну 2010, 19:08; мнението е било променяно общо 1 път
vilijov- спечелен за каузата
Питки със сирене
Продукти:
1 ч.чаша кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.чаша сирене
брашно за меко тесто
масло
Начин на приготвяне:
Всички продукти се разбъркват. Меси се меко тесто. Правят се на топки като в средата на всяка се слага малко масло /може и маргарин/. Пече се в умерена фурна.
Източник:vkusnotiiki.net
maggi- Администратор
Кифлички със мармалад
Продукти:
20гр.мая (1/2 кибритена кутийка)
1 ч.ч. прясно мляко
3-4 яйца
1ч.ч.олио
1.ч.ч.захар,брашно
Начин на приготвяне:
В топло мляко се разтваря маята.Прибавят се останалите продукти.Меси се меко тесто,което втасва 1ч.Дели се на 4 топки ,оформят ссе триъгълници ,слага се плънката (аз съм приготяла и със течен шоколад,сладко от ягоди)и се навиват, мажат се със жълтък Аз сега не ги намазах със жълтък ,а поръсих захар
Добър апетит!
styyni- властелина на форума
Английски кифлички
Продукти:
2 чаши бяло брашно
1 с.л. бакпулвер
1/3 чаша захар
5 с.л. леко охладено краве масло
3/4 чаша нарязан на малки парченца натурален шоколад
1 чаша бита сметана
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, бакпулвера, захарта и маслото до замесването на тесто. Месете тестото, докато маслото стане почти незабележимо.
2. Добавете парченцата шоколад.
3. Разбийте сметаната.
4. Добавете сметаната към тестото и го замесете отново (добавете сметана, ако е необходимо).
5. Оформете тестото в кръгла форма и нарежете на 12 „пай“ парчета.
6. Наредете кифличките в тавичка, намажете всяка от тях с малко сметана и ги поръсете със захар.
7. Поставете ги в предварително загрята фурна и печете на 250 градуса около 20 минути.
Източник!
2 чаши бяло брашно
1 с.л. бакпулвер
1/3 чаша захар
5 с.л. леко охладено краве масло
3/4 чаша нарязан на малки парченца натурален шоколад
1 чаша бита сметана
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, бакпулвера, захарта и маслото до замесването на тесто. Месете тестото, докато маслото стане почти незабележимо.
2. Добавете парченцата шоколад.
3. Разбийте сметаната.
4. Добавете сметаната към тестото и го замесете отново (добавете сметана, ако е необходимо).
5. Оформете тестото в кръгла форма и нарежете на 12 „пай“ парчета.
6. Наредете кифличките в тавичка, намажете всяка от тях с малко сметана и ги поръсете със захар.
7. Поставете ги в предварително загрята фурна и печете на 250 градуса около 20 минути.
Източник!
styyni- властелина на форума
Месеница /тутманик/
http://rusanka-kulinaria.blogspot.com/
Продукти:
500мл. прясно мляко или вода
3яйца
1кубче мая
2с.лъж.олио
сол
1ч.лъж.захар
брашно около 1кг.
За плънката:
500гр.сирене
1/2 ч.чаша олио
За намазване:
1яйце
Начин на приготвяне:
Размиваме маята в малко хпадко мляко смесено със солта и захарта.
Прибавяме яйцата, останалото прясно мляко, олиото, и омесваме средно меко тесто.Покриваме го с кърпа и оставаме да втаса. След това разделяме тестото на 3 части. Разточваме едната част, намазваме с олио и наръсваме със сирене. Върху нея поставяме втората разточена част и също намазваме с олио и поръсваме със сирене, по същия начи и с третата част.Притискаме трите части отгоре с длани и завиваме на руло, като след това го усукваме, за да стане на конци. Пак оставяме да втаса, намазваме с разбито яйце и печем в умерена фурна. След като изпечем месеницата поръсваме я с около 80гр. вода и завиваме с кърпа за да омекне коричката.
Приятен апетит!
Продукти:
500мл. прясно мляко или вода
3яйца
1кубче мая
2с.лъж.олио
сол
1ч.лъж.захар
брашно около 1кг.
За плънката:
500гр.сирене
1/2 ч.чаша олио
За намазване:
1яйце
Начин на приготвяне:
Размиваме маята в малко хпадко мляко смесено със солта и захарта.
Прибавяме яйцата, останалото прясно мляко, олиото, и омесваме средно меко тесто.Покриваме го с кърпа и оставаме да втаса. След това разделяме тестото на 3 части. Разточваме едната част, намазваме с олио и наръсваме със сирене. Върху нея поставяме втората разточена част и също намазваме с олио и поръсваме със сирене, по същия начи и с третата част.Притискаме трите части отгоре с длани и завиваме на руло, като след това го усукваме, за да стане на конци. Пак оставяме да втаса, намазваме с разбито яйце и печем в умерена фурна. След като изпечем месеницата поръсваме я с около 80гр. вода и завиваме с кърпа за да омекне коричката.
Приятен апетит!
rusanka- начинаещ
Китайски хляб - Мантоу (Хлебчета на пара)
Мантоу (Хлебчета на пара) от radka
Китайски хляб
Продукти (за 10-12 хлебчета):
* 400 г брашно
* 25 г мая
* 11 супени лъжици вода
* сол
Маята се разтваря в хладка вода и се смесва с брашното. Прибавя се останалата вода. Замесва се тесто (в продължение на 7-8 минути), покрива се и се оставя на топло 2 часа, докато удвои обема си. Меси се още няколко минути, след което се оставя да втаса още 2 часа.
Оформя се руло с дължина 60 см и диаметър 5 см, от което се режат парчета с дебелина 5 см и се оформят кръгли хлебчета, които се оставят да отлежат още 30 минути.
Варят се на пара 15-20 минути. Това е китайският хляб.
Оформя се руло с дължина 60 см и диаметър 5 см, от което се режат парчета с дебелина 5 см и се оформят кръгли хлебчета, които се оставят да отлежат още 30 минути.
Варят се на пара 15-20 минути. Това е китайският хляб.
rozali.com
Lindzi- SPAMMER
Кифлички с мармалад
Порции: 24 кифлички
Необходимо време: 2 часа
Продукти:
6 яйца
300г. захар
12 с.л. мазнина (мас)
30г. коняк
1/2 мая
2 ч.ч. мляко
кората на 1 лимон
1 1/2 кг. брашно
Начин на приготвяне:
1. Маята се разбива в 1 ч.ч. леко затоплено мляко и се прибавя брашно докато стане на кашичка.
2. Разбиват се яйцата.
3. Захарта се стопява в останалото мляко. Оставя се да изстине.
4. Брашното се пресява в тавата в която ще се меси.Прави се кладенче и се сипват: Разбитите яйца, млякото със захарта, мазнината, коняка, лимона и втасалата мая.
5. Разбърква се с вилица докато се получи тесто. Меси се докато стане средно твърдо. Оставя се да втаса на топло покрито с кърпа.
6. След като втаса, се късат топчета и се разточват на малки корички. Делят се на се на 8 триъгълничета. Поставя се мармалада и се завива към средата(към върха).Оставя се пак да втаса.
7. Преди да се сложат да се пекат се намазват с жълтък и малко олио. Нареждат се на рядко в тава и се пекат до зачервяване на 220 градуса
Бележки:
Омесва се с малко олио за да не лепи. След като се извадят се покриват с кърпа за да омекнат коричките.
Източник!
styyni- властелина на форума
Уникални кифлички
Продукти:
400 мл.прясно мляко
4 яйца
1/2 ч.ч мас
1 кубче мая(42гр.)
1 к.л сол ако искате да са солени или 3 к.л. захар за сладки
брашно колкото поеме за средно меко тесто (около 800-900гр.)
Начин на приготвяне:
Всичко се замесва, оставя се да втаса след това се разделя на топки разточват се на кръг режат се на триъгълници и пълнежа вече по ваше желание. Нареждат се в намазани с мазнина тави оставят се да втасат мажат се с жълтък поръсват се с крист. Захар и се печат на 180 градуса до зачервяване!
Бележки:
p.s. от яйцата се оставя единия жълтък за намазване
Източник!
400 мл.прясно мляко
4 яйца
1/2 ч.ч мас
1 кубче мая(42гр.)
1 к.л сол ако искате да са солени или 3 к.л. захар за сладки
брашно колкото поеме за средно меко тесто (около 800-900гр.)
Начин на приготвяне:
Всичко се замесва, оставя се да втаса след това се разделя на топки разточват се на кръг режат се на триъгълници и пълнежа вече по ваше желание. Нареждат се в намазани с мазнина тави оставят се да втасат мажат се с жълтък поръсват се с крист. Захар и се печат на 180 градуса до зачервяване!
Бележки:
p.s. от яйцата се оставя единия жълтък за намазване
Източник!
styyni- властелина на форума
Биренки
Необходимо време: 50 минути
Продукти:
250 мл. бира
1 ч.л сода
1/2 бакпулвер
брашно (3-4 ч.ч) - колкото поеме да не е много лепкаво тестото
2 ч.л джоджен
19-25 маслини
200 гр. сирене
2-3 л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Бирата се излива в купа за месене на тесто. Добавя се содата и бакпулвера , разбърква се с лъжица. Добавя се брашното , което преди това трябва да се пресити , за да е по меко тестото. Слагаме джоджена , маслини. Настъргваме сиренето и го добавяме към сместа. Омесваме го да се оформи хубава топка , след което разпределяме тестото на равни части и омесваме малки топчици , които поставяме в предварително намаслена тавичка. Вземаме един нож и леко правим малки разрези на топчиците , поръсваме с червен пипер всяка една. Включваме печката на 200-250 градуса , за да се загрее и после намаля ме температурата на 180. Поставяме тавичката в печката , печем за около 30-40 минути , докато са готови.
Източник!
Продукти:
250 мл. бира
1 ч.л сода
1/2 бакпулвер
брашно (3-4 ч.ч) - колкото поеме да не е много лепкаво тестото
2 ч.л джоджен
19-25 маслини
200 гр. сирене
2-3 л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Бирата се излива в купа за месене на тесто. Добавя се содата и бакпулвера , разбърква се с лъжица. Добавя се брашното , което преди това трябва да се пресити , за да е по меко тестото. Слагаме джоджена , маслини. Настъргваме сиренето и го добавяме към сместа. Омесваме го да се оформи хубава топка , след което разпределяме тестото на равни части и омесваме малки топчици , които поставяме в предварително намаслена тавичка. Вземаме един нож и леко правим малки разрези на топчиците , поръсваме с червен пипер всяка една. Включваме печката на 200-250 градуса , за да се загрее и после намаля ме температурата на 180. Поставяме тавичката в печката , печем за около 30-40 минути , докато са готови.
Източник!
styyni- властелина на форума
Пърленки със зелен лук
1ч.ч.=240мл
3ч.ч.
брашно
1 1/4ч.ч.гореща вода
7-8 стръка зелен лук
сол
черен
пипер
зехтин/олио
В купа слагаме брашното и след това изливаме
горещата вода.Омесваме тестото.Слагаме тестото в купа ,покриваме и
оставяме
около час да поистине и отпусне.След това разделяме на 16
топки.Намазняваме всяка топка,разточваме на тънко и поръсваме
около 1
чаена лъжица нарязан лук(предварително нарязан и овкусен с черния пепер
и сол).
Завиваме на руло и след това пак завиваме на кръг.Полученото
кръгче го разточваме на тънко.
Плънката може да
се замени с праз,маслини,спанак,магданоз или сирене.
Източник
И тъй като ми хареса - ето ги и моите пърленки, но със сирене.
Lindzi- SPAMMER
Пита "Слънце"
Питка по рецептата на Хриси.
1 кубче мая
300 мл. прясно мляко
4 с.л.олио
5 с.л. кисело мляко
1 с.л. захар
1 с.л. сол
3 яйца
килограм брашно
Подгрява се половината прясно мляко да бъде приятно топло в никакъв
случай вряло. В него се слага 1 щипка захар и се разтваря цялата мая. Оставяте
маята да втаса( започва постепенно да бухва). След като втаса маята в тава
слагате брашно и смесвате всички продукти по- горе, да не забравите и другата
половина от прясното мляко! Слагате вече бухналата мая и си мееесите до
припадък. Месите хубаво докато спре да лепне тестото. След това го бието 100
пъти( хвърляте го в тавата). Оставяте го да втяса 15 мин. После пак месите и
пак биете и пак втасва. След второто втасване делите тестото на 3 топки, омесвате и оставате да втаса пак за 10-на минути. След това прибирате брашното и започвате работа само с олио.
Намазва се плота и точилката и ръцете ви и се разточват три правоъгълни
кори. Дабели около сантиметър и се слагат една върху друга,като по между
им се маже с олио хубаво. Навива се на руло. Рулото се реже по следния
начин:
След това малките рулца се режат по диагонал:
получените форми се редят в тамата с острото на горе.
Нарежда се по ваше желание:
Остава се да втаса пак покрито в кърпа. За мен тайната е в хубавото
втасване на готовата форма. Поне 30 мин. да втасва че и повече, да почне да излиза от тавата.
Чак като е втасала се маже с един
жълтък, разреден с малко прясно мляко и олио.
Може да намажете с мед и поръсите със сусам и
маково семе.
Слагате в предварително загрята фурна на 180 градуса. Първо отдолу, после равномерно за около 40 мин, проверявате с клечка за зъби.
Горещата питка се намазва обилно отгоре с маргарин или краве масло и се завива за пет
минутки да обиколи нивата.
Източник
И моята пита:
1 кубче мая
300 мл. прясно мляко
4 с.л.олио
5 с.л. кисело мляко
1 с.л. захар
1 с.л. сол
3 яйца
килограм брашно
Подгрява се половината прясно мляко да бъде приятно топло в никакъв
случай вряло. В него се слага 1 щипка захар и се разтваря цялата мая. Оставяте
маята да втаса( започва постепенно да бухва). След като втаса маята в тава
слагате брашно и смесвате всички продукти по- горе, да не забравите и другата
половина от прясното мляко! Слагате вече бухналата мая и си мееесите до
припадък. Месите хубаво докато спре да лепне тестото. След това го бието 100
пъти( хвърляте го в тавата). Оставяте го да втяса 15 мин. После пак месите и
пак биете и пак втасва. След второто втасване делите тестото на 3 топки, омесвате и оставате да втаса пак за 10-на минути. След това прибирате брашното и започвате работа само с олио.
Намазва се плота и точилката и ръцете ви и се разточват три правоъгълни
кори. Дабели около сантиметър и се слагат една върху друга,като по между
им се маже с олио хубаво. Навива се на руло. Рулото се реже по следния
начин:
След това малките рулца се режат по диагонал:
получените форми се редят в тамата с острото на горе.
Нарежда се по ваше желание:
Остава се да втаса пак покрито в кърпа. За мен тайната е в хубавото
втасване на готовата форма. Поне 30 мин. да втасва че и повече, да почне да излиза от тавата.
Чак като е втасала се маже с един
жълтък, разреден с малко прясно мляко и олио.
Може да намажете с мед и поръсите със сусам и
маково семе.
Слагате в предварително загрята фурна на 180 градуса. Първо отдолу, после равномерно за около 40 мин, проверявате с клечка за зъби.
Горещата питка се намазва обилно отгоре с маргарин или краве масло и се завива за пет
минутки да обиколи нивата.
Източник
И моята пита:
Lindzi- SPAMMER
Кашкавалени рулца
Кашкавалени рулца
Продукти за 16 броя:
20 гр прясна мая или 7 гр суха
600-650 гр брашно
1 ч.л.сол
1 с.л.захар
2 яйца
250 мл топло мляко
100 мл разтопена свинска мас
Плънка:
150-200 гр кашкавал
За намазване:
1 жълтък+2 с.л.прясно мляко
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в половината мляко, покрийте и оставете на топло да втаса 10-15 минути.
В купа пресейте брашното и солта, направете кладенче в средата.
Изсипете в него разбитите яйца, останалото мляко и замесете меко тесто.
Извадете го на работния плот и месете, като прибавяте постепенно мазнината и месете докато не я поеме изцяло.
Оформете тестото на топка, поставете го в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете да удвои обема си.
Извадете тестото от купата, поставете го на леко набрашнена повърхност, разделете го на 16 равни части.
Разточете всяка на кръг с диаметър 10 см, сложете парче кашкавал, завийте го на руло.
Наредете в намазнена или покрита с хартия за печене тава, покрийте с кърпа и оставете да втасат 20 минути.
Намажете ги с разбития в прясното мляко жълтък, поръсете със сусам.
Печете ги 20-30 минути в загрята до 180 гр фурна.
Източник
Продукти за 16 броя:
20 гр прясна мая или 7 гр суха
600-650 гр брашно
1 ч.л.сол
1 с.л.захар
2 яйца
250 мл топло мляко
100 мл разтопена свинска мас
Плънка:
150-200 гр кашкавал
За намазване:
1 жълтък+2 с.л.прясно мляко
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в половината мляко, покрийте и оставете на топло да втаса 10-15 минути.
В купа пресейте брашното и солта, направете кладенче в средата.
Изсипете в него разбитите яйца, останалото мляко и замесете меко тесто.
Извадете го на работния плот и месете, като прибавяте постепенно мазнината и месете докато не я поеме изцяло.
Оформете тестото на топка, поставете го в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете да удвои обема си.
Извадете тестото от купата, поставете го на леко набрашнена повърхност, разделете го на 16 равни части.
Разточете всяка на кръг с диаметър 10 см, сложете парче кашкавал, завийте го на руло.
Наредете в намазнена или покрита с хартия за печене тава, покрийте с кърпа и оставете да втасат 20 минути.
Намажете ги с разбития в прясното мляко жълтък, поръсете със сусам.
Печете ги 20-30 минути в загрята до 180 гр фурна.
Източник
Lindzi- SPAMMER
Вкусна закуска - Топли мекички от грис
Какво ще Ви е нужно:
180г грис
Натурална гъста сметана - 250г
3бр. яйца
170г. захар
1 к.л. сол
Краве масло 30г.
Хлебна сода - 1 к.л.
Пудра захар
Как да ги приготвите:
Яйцата се разбиват със захарта,добавя се разтопеното краве масло и сметаната. Постепенно добаветегриса, като непрестанно разбърквате до получаването на меко тесто.Оставете тестото да престои за около 20 минути. Преди да изпечетедобавете хлебната сода, погасена в 1 ч.л. сметана и отново разбъркайте.
Изпечете в намазани с масло формички на температура 180 градуса за около 30 минути.
Поднесете тоопли, поръсени с пудра захар или конфитюр.
Източник!
styyni- властелина на форума
Солен кекс със сирене, кренвирш и маслини
Продукти:
2 яйца
1ч.ч.кис.мляко+1ч.л.сода за хляб
2ч.ч. брашно
1ч.ч.сирене(настъргано)
1/2 кренвирш
5-6 маслинки
3с.л.олио
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата,прибавяме млякото с разбитата в него сода,олиото,брашното и накрая сиренето,кренвиршите( нарязани на ситни кубчета )и маслинки на ивички.
Пече се в намаслена с олио тава (може и в кексова форма)
Печем на 180 градуса,на средна скара.
Добър апeтит!
styyni- властелина на форума
Спагети с кренвирш
Кулинарна магия и интересно забавление за вас и децата. Искате ли да участвуват в приготвянето на вечерята? Ето какво ще ви предложа.
Вземете един пакет спагети, или дълго фиде, кленвирши или шунка, може и малко морковчета. Покажете на детето, как да промуши спагетите през кренвирша. Сложете да се свари в подсолена вода. Соса остава да направите, както се предполага сами.
След сваряването - сервирайте в чиний и се радвайте на усмивката на вашето дете, че е помогнало в приготовлението.
Източник
Вземете един пакет спагети, или дълго фиде, кленвирши или шунка, може и малко морковчета. Покажете на детето, как да промуши спагетите през кренвирша. Сложете да се свари в подсолена вода. Соса остава да направите, както се предполага сами.
След сваряването - сервирайте в чиний и се радвайте на усмивката на вашето дете, че е помогнало в приготовлението.
Източник
Schatzе- Администратор
Раирани кифлички с кашкавал
Раирани кифлички с кашкавал
Продукти:
200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 1/4 ч л суха мая
или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно
150 г нарязан кашкавал тип Гауда
за намазване
1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио
Приготвяне:
• Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.
• Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
• Брашното се пресява заедно със солта, добавят се захарта, млякото и шупналата мая.
• Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото(олио).
• Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
• Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
• Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
• Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).
• Всяка топка се разточва на овална питка.
• В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
• Навиват се кифлички.
• Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
• Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
• Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.
• Охлаждат се върху метална скара.
Бележки:
** Кифличките също така могат да бъдат и сладки : с шоколад, локум, мармелад и поръсени преди печене със захар.
Източник: Гответе с мен
Продукти:
200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 1/4 ч л суха мая
или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно
150 г нарязан кашкавал тип Гауда
за намазване
1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио
Приготвяне:
• Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.
• Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
• Брашното се пресява заедно със солта, добавят се захарта, млякото и шупналата мая.
• Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото(олио).
• Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
• Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
• Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
• Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).
• Всяка топка се разточва на овална питка.
• В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
• Навиват се кифлички.
• Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
• Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
• Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.
• Охлаждат се върху метална скара.
Бележки:
** Кифличките също така могат да бъдат и сладки : с шоколад, локум, мармелад и поръсени преди печене със захар.
Източник: Гответе с мен
Lindzi- SPAMMER
Питки със сирене
ПРОДУКТИ:
1 яйце
1ч.ч.кис.мляко
1ч.ч. натрошено сирене
3ч.ч. брашно
1ч.л.сода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко се разбърква-става лепкаво тесто,оформят се топки и нареждаме в намаслена тава.На всяка топчица правим вдлъбнатинка и поставяме масло или маргарин.Печем в загрята фурна на 180 градуса.
!!!Може да се пекат и във форми за мъфини и по-желание да се добави в тестото-чубрица,маслини,шарена сол,сусам.
styyni- властелина на форума
Страница 2 от 2 • 1, 2
Страница 2 от 2
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|