Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
+13
mavi
desi borisova
zornica.gencheva
malkata_v87
Dani
vilijov
ment
lusien
Tiny
maggi
Ванчето
Lindzi
styyni
17 posters
Страница 3 от 7
Страница 3 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Маги, като я правиш тази запеканка изцеждаш ли тиквичките предварително, или само ги натъргваш и смесваш с останалите съставки?
Tiny- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Тини, слагам ги в тензух или двойна марля, и ги изцеждам, да не станат много воднисти. Май съм пропуснала да поясня
Ето рецептата за Ароматно агнешко с гъби:
Продукти:
Месото се нарязва на порции, които се овалват в смес от размитото с вода брашно и подправките. Нарежда се в тава, поръсва се с олиото и се долива около 1,5чч вода. Покрива се с фолио и се пече в загрята фурна на 180 градуса. След 1,40ч се слагат нарязаните печурки и се пече още около 30 минути. После фолиото се маха и месото се дозапича за 10 минути до зачервяване.
Сервира се с картофи, ориз или друга гарнитура по избор.
Ето рецептата за Ароматно агнешко с гъби:
Продукти:
- 1,5кг агнешко месо
- 4 печурки
- 3-4сл олио
- 10-15 зърна чер пипер
- 2сл брашно
- 1чл куркума
- по 1 щипка мащерка и майорана
- 1чл чесън на прах
- 1 клонка дивисил, нарязан
- листата на 1 стрък джоджен, нарязани
Месото се нарязва на порции, които се овалват в смес от размитото с вода брашно и подправките. Нарежда се в тава, поръсва се с олиото и се долива около 1,5чч вода. Покрива се с фолио и се пече в загрята фурна на 180 градуса. След 1,40ч се слагат нарязаните печурки и се пече още около 30 минути. После фолиото се маха и месото се дозапича за 10 минути до зачервяване.
Сервира се с картофи, ориз или друга гарнитура по избор.
maggi- Администратор
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Маги мерси за пояснението, и аз си мислех да ги поизцедя малко, ама все пак реших да питам.
И от агнешката рецепра ще се възползвам, че ми е останало едно агнешко бутче, ама да се поразхлади малко, че на моите през лятото изобщо не им се хапват мръвки.
И от агнешката рецепра ще се възползвам, че ми е останало едно агнешко бутче, ама да се поразхлади малко, че на моите през лятото изобщо не им се хапват мръвки.
Tiny- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Солен кекс (по рецепта на Маги )
3 яйца
400 гр.кис.мляко
1 ч.л сода бикарбонат
1/2 ч.ч.олио
1/2 ч.л.сол
200 гр. натрошено сирене
25 с.л.брашно
Разбиват се яйцата,после добавих кис.мляко с разстворената в него сода после добавих олиото,солта,брашното и накрая сиренето(аз добавих и чубрица).В намаслена тава(може и форма)изсипваме сместа и слагаме в предварително загрята фурна на 180 градуса,на средно положение на скарата.За 30-40 мин,като се проверява с клечка
3 яйца
400 гр.кис.мляко
1 ч.л сода бикарбонат
1/2 ч.ч.олио
1/2 ч.л.сол
200 гр. натрошено сирене
25 с.л.брашно
Разбиват се яйцата,после добавих кис.мляко с разстворената в него сода после добавих олиото,солта,брашното и накрая сиренето(аз добавих и чубрица).В намаслена тава(може и форма)изсипваме сместа и слагаме в предварително загрята фурна на 180 градуса,на средно положение на скарата.За 30-40 мин,като се проверява с клечка
styyni- властелина на форума
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Шоколадова пица
Това е моят вариант, рецептата я видях в нета и е с цитруси. Аз имах тези плодове и се получи много добре!
Продукти:
300 г ронливи бисквити
100 г тъмен шоколад
2 с.л. орехи счукани
100 г масло
1 лимон или портокал
2 банана
1ч малини
1ч вишни обезкостени
4 с.л. малинов или портокалов конфитюр
3-4сл малинов топинг
4 с.л. кокосови стърготини
Бисквитите се натрошават и смесват с орехите. Маслото се разбива. Тъмния шоколад се разтопява на водна баня, добавя се настърганата кора и сока от 1 лимон/портокал и се смесва с маслото. Смесва се с бисквитите, обърква се и се разстила във вид на кръг върху поднос или чиния. Охлажда се 2 часа. Охладения блат се намазва с конфитюра, върху него се нареждат в кръг банани, малини и вишни. С малиновия топинг се правят шарки върху плодовете. Поръсва се с кокосови стърготини.
Това е моят вариант, рецептата я видях в нета и е с цитруси. Аз имах тези плодове и се получи много добре!
Продукти:
300 г ронливи бисквити
100 г тъмен шоколад
2 с.л. орехи счукани
100 г масло
1 лимон или портокал
2 банана
1ч малини
1ч вишни обезкостени
4 с.л. малинов или портокалов конфитюр
3-4сл малинов топинг
4 с.л. кокосови стърготини
Бисквитите се натрошават и смесват с орехите. Маслото се разбива. Тъмния шоколад се разтопява на водна баня, добавя се настърганата кора и сока от 1 лимон/портокал и се смесва с маслото. Смесва се с бисквитите, обърква се и се разстила във вид на кръг върху поднос или чиния. Охлажда се 2 часа. Охладения блат се намазва с конфитюра, върху него се нареждат в кръг банани, малини и вишни. С малиновия топинг се правят шарки върху плодовете. Поръсва се с кокосови стърготини.
maggi- Администратор
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Моля Стъни, блата е малко твърдичък, но като го оставя извън хладилника се поотпуска.
maggi- Администратор
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
По молба на Маги, пускам рецептата за скумрийката, която повярвайте се оказа много лесна бърза и супер вкусна.
Нарязах 2 глави лук на полумесци и 1 по голям морков на кръгчета и ги запържих в малко мазнина. Добавих скумрията нарязана на парченца/може и с филе/ и оваляна в брашно и само малко я позапържих. След това прибавих сварен грах/може и сварен бял боб/ и 350 мл доматен сок. Количеството на граха е около 300 гр. Посолих поръсих с черен пипер и на тих огън го варих около 20 мин, колкото да омекнат морковите. Сервирах с нарязан наситно магданоз.
Понеже много одобрих рецептата, другия път ще я пробвам със бял боб че да имам база за сравнение.
Нарязах 2 глави лук на полумесци и 1 по голям морков на кръгчета и ги запържих в малко мазнина. Добавих скумрията нарязана на парченца/може и с филе/ и оваляна в брашно и само малко я позапържих. След това прибавих сварен грах/може и сварен бял боб/ и 350 мл доматен сок. Количеството на граха е около 300 гр. Посолих поръсих с черен пипер и на тих огън го варих около 20 мин, колкото да омекнат морковите. Сервирах с нарязан наситно магданоз.
Понеже много одобрих рецептата, другия път ще я пробвам със бял боб че да имам база за сравнение.
Tiny- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Бени, заповядай мила!
Ракиено мезе от тиквички на Ива
4-5 тиквички
олио 1 к. чашка
пресен копър
1 глава чесън
оцет на вкус
сол на вкус
Тиквичките се нарязват на филии ,а те от своя страна на пръчки.Осоляват се.Престояват 30 мин ,да си пуснат водата,оцеждат се и се поставят в голяма тава.Объркват се с олиото, налива се 1 ч.ч вода и се пекат в предварително загрята силна фурна до леко покафеняване.След като са готови още горещи се объркват с нарязания на ситно копър,пресования чесън и оцет на вкус.
При самото объркане се получава нещо като пастет.
Салатката или предястието се консумира задължително охладено.
Източник: Веселият готвач
Какаови топчета
400 г какаови бисквити
250 г масло
200 г пудра захар
2 ванилии
30 мл коняк или ром
настъргани орехи
кокосови стърготини в различни цветове
Бисквитите се натрошават в блендер, смесват се с мекото масло, пудрата захар, ванилиите и коняка. Омесва се тесто от което се правят малки топчета. Овалват се в смлени орехи и кокосовите стърготини. Поставят се хладилник да се охладят.
Ракиено мезе от тиквички на Ива
4-5 тиквички
олио 1 к. чашка
пресен копър
1 глава чесън
оцет на вкус
сол на вкус
Тиквичките се нарязват на филии ,а те от своя страна на пръчки.Осоляват се.Престояват 30 мин ,да си пуснат водата,оцеждат се и се поставят в голяма тава.Объркват се с олиото, налива се 1 ч.ч вода и се пекат в предварително загрята силна фурна до леко покафеняване.След като са готови още горещи се объркват с нарязания на ситно копър,пресования чесън и оцет на вкус.
При самото объркане се получава нещо като пастет.
Салатката или предястието се консумира задължително охладено.
Източник: Веселият готвач
Какаови топчета
400 г какаови бисквити
250 г масло
200 г пудра захар
2 ванилии
30 мл коняк или ром
настъргани орехи
кокосови стърготини в различни цветове
Бисквитите се натрошават в блендер, смесват се с мекото масло, пудрата захар, ванилиите и коняка. Омесва се тесто от което се правят малки топчета. Овалват се в смлени орехи и кокосовите стърготини. Поставят се хладилник да се охладят.
maggi- Администратор
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Мерси, а топчетата много ли са сладки, при консумация?
Lindzi- SPAMMER
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Бени, не са мноооого сладки, а нормално. Ние ги хапнахме с кафето
maggi- Администратор
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
- 1.5 кг картофи
- 2 бр. яйца
- 6 с.л. брашно
- 30 г масло
- 300 г пилешки гърди
- 1 глава лук
- 100 г кашкавал
- 2 бр. моркови
- кисела крставичка
- сол
- черен пипер
- галета
Каротфите
се сваряват, обелват и пресоват. Прибавят се яйцата, брашното,
разтопеното масло, солта, черния пипер и се омесва добре.
Пилешките
гърди се нарязват на ситно и се запържват, отцеждат се и се изваждат на
салфетка. В мазнината се задушават нарязаните на ситно лук и моркови.
Прибавят се към месото заедно с киселата краставичка и се
поръсват с черния пипер. Смесват се добре.
Обилно
намаслена кексова форма се поръсва с галетата, изсипва се по-голямата
част от картофената смес, притиска се добре и се прави вдлъбнатинка. В
нея се слага плънката, настъргва се кашкавала и се затваря с останалата
картофена смес. Поръсва се обилно с галета и се притиска леко.
Пече
се в загрята фурна на 200 С до готовност (около 45 минути), докато
започне да добива златист цвят. Изважда се от формата когато се охлади
добре и тогава се нарязва.
За теб Стъни, това го видях в страничката на Маги в друг форум и останах възхитена от тази рецепта.
се сваряват, обелват и пресоват. Прибавят се яйцата, брашното,
разтопеното масло, солта, черния пипер и се омесва добре.
Пилешките
гърди се нарязват на ситно и се запържват, отцеждат се и се изваждат на
салфетка. В мазнината се задушават нарязаните на ситно лук и моркови.
Прибавят се към месото заедно с киселата краставичка и се
поръсват с черния пипер. Смесват се добре.
Обилно
намаслена кексова форма се поръсва с галетата, изсипва се по-голямата
част от картофената смес, притиска се добре и се прави вдлъбнатинка. В
нея се слага плънката, настъргва се кашкавала и се затваря с останалата
картофена смес. Поръсва се обилно с галета и се притиска леко.
Пече
се в загрята фурна на 200 С до готовност (около 45 минути), докато
започне да добива златист цвят. Изважда се от формата когато се охлади
добре и тогава се нарязва.
За теб Стъни, това го видях в страничката на Маги в друг форум и останах възхитена от тази рецепта.
Lindzi- SPAMMER
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Бени,мерси много мила Маги страшна си мила,колко много фкусотийки си показала само
styyni- властелина на форума
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Рецептата за патладжана я видях в Бг мама
Патладжана се нарязва на филийки като от едната страна не се отрязват докрай. Изкисват се в подсолена вода няколко часа. След това между отрязаните парчета се нареждат като се редуват - парче домат, парче сирене/за предпочитане прясно домашно, в оригиналната рецепта е с моцарела/ Получава се нещо като ветрило. Нареждат се в тавичка поливат се с мазнина и се пекат до готовност. Аз ги заливам със смес от 2-3 л зехтих и краве масло с чесън и билки.
П.П. Маги , абе я кажи в кой друг форум си показваш вкусотийките?
Патладжана се нарязва на филийки като от едната страна не се отрязват докрай. Изкисват се в подсолена вода няколко часа. След това между отрязаните парчета се нареждат като се редуват - парче домат, парче сирене/за предпочитане прясно домашно, в оригиналната рецепта е с моцарела/ Получава се нещо като ветрило. Нареждат се в тавичка поливат се с мазнина и се пекат до готовност. Аз ги заливам със смес от 2-3 л зехтих и краве масло с чесън и билки.
П.П. Маги , абе я кажи в кой друг форум си показваш вкусотийките?
Tiny- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Тини, мерси за рецептата мила Може ли тук да го напиша - www.receptite.com
Последната промяна е направена от maggi на Чет 23 Юли 2009, 19:34; мнението е било променяно общо 1 път
maggi- Администратор
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Сега вече мога да потвърдя, че патладжана стана мнооооого вкусен. А пък колко лесно се приготвя.........
Tiny- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Аааааа, както имам патладжан сега работа ще ми отваряш с тая вкусотия
maggi- Администратор
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Сега за пилето.
Както ви казах готви го щерката и поради тази причина гледах да и покажа нещо супер лесно.
Пилето леко го запържихме и го наредихме на дъното на пръстен гювеч. Посолихме го и го поръсихме с черен пипер.
В мазнината в която се пържи пилето/4-5 сл, че пиленцето беше домашно/ запържихме първо моркова да оцветим олиото, след това тиквичката, малките лукчета целички и боба. посолихме, и подправихме с едни сушени зеленчуци на Биосет. И друг път май съм ви ги хвалила - това са само сушени зеленчуци без консерванти, абе направо невероятен вкус придават на всякакви ястия.
Та така подправените зеленчуци изсипахме в гювеча върху пилето, наляхме чаша топла вода захлюпихме гювеча и във фурната да се пече. Докато остане на мазнина.
Както ви казах готви го щерката и поради тази причина гледах да и покажа нещо супер лесно.
Пилето леко го запържихме и го наредихме на дъното на пръстен гювеч. Посолихме го и го поръсихме с черен пипер.
В мазнината в която се пържи пилето/4-5 сл, че пиленцето беше домашно/ запържихме първо моркова да оцветим олиото, след това тиквичката, малките лукчета целички и боба. посолихме, и подправихме с едни сушени зеленчуци на Биосет. И друг път май съм ви ги хвалила - това са само сушени зеленчуци без консерванти, абе направо невероятен вкус придават на всякакви ястия.
Та така подправените зеленчуци изсипахме в гювеча върху пилето, наляхме чаша топла вода захлюпихме гювеча и във фурната да се пече. Докато остане на мазнина.
Tiny- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Печени домати с яйца
Доматите се измиват и се срязват на половинки. Изчистват се от семето и се нареждат в намаслена тава с отвора на горе. Във всяка половинка се чуква по едно яйце и се поръсва с по 1/2 с.л. натрошено сирене и се поръсва с малко счукан сухар. Слага се по малко масло и се запича във фурна.
Желиран крем с праскови
За 6 чашки
Захарта се разбърква с киселото мляко, добавя се разтворения желатин. Плодовете се нарязват и се разпределят в чаши, заливат се със сместа и се оставят в хладилника да се желират.
- 4 бр. еднакви по големина домати
- 8 бр. яйца
- 4 с.л. натрошено сирене
- 8 ч.л. масло
- сухар/галета
Доматите се измиват и се срязват на половинки. Изчистват се от семето и се нареждат в намаслена тава с отвора на горе. Във всяка половинка се чуква по едно яйце и се поръсва с по 1/2 с.л. натрошено сирене и се поръсва с малко счукан сухар. Слага се по малко масло и се запича във фурна.
Желиран крем с праскови
За 6 чашки
- 400 г кисело мляко
- 150 г захар
- 20 г желатин /2 пакетчета/
- 1 праскова/аз добавих и банан/
Захарта се разбърква с киселото мляко, добавя се разтворения желатин. Плодовете се нарязват и се разпределят в чаши, заливат се със сместа и се оставят в хладилника да се желират.
maggi- Администратор
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
За грис халвата по молба на Стъни
От 2 и половин чаши вода и 1 чаша захар приготвям сироп , който варя 5 минути, слагам 2 ванилии и малко лимонов сок. В 120 грама масло запържвам за няколко минути 1 чаша грис и прибавям постепенно сиропа, разбърква се добре докато започне да се отлепя от съда, прибавят се смлени наедро орехи и се изсипва в тавичка. Аз понякога наръсвам и отгоре орехи, че много ги обичаме. Като изстине добре се реже на парчета.
От 2 и половин чаши вода и 1 чаша захар приготвям сироп , който варя 5 минути, слагам 2 ванилии и малко лимонов сок. В 120 грама масло запържвам за няколко минути 1 чаша грис и прибавям постепенно сиропа, разбърква се добре докато започне да се отлепя от съда, прибавят се смлени наедро орехи и се изсипва в тавичка. Аз понякога наръсвам и отгоре орехи, че много ги обичаме. Като изстине добре се реже на парчета.
Tiny- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Бени, няма нищо сложно в зелето, но има някои тънкости, които научих от моята баба Злата.
Първо запържвам леко месцето, за да придобие апетитен вид, изваждам го и в същата мазнина задушавам предварително нарязаното зеле/и намачкано със сол/
Задушавам зелето докато съвсем омекне, тогава добавям 1 чл червен пипер, 2 обелени и нарязани домата, връщам обратно месото и наливам гореща водичка. Варя докато остане на мазнина.
И последна тънкост - ако зелето е с постно, с пиле, със заек или с агнешко, се слага и 1/4 до половин пакетче чисто масло.
Първо запържвам леко месцето, за да придобие апетитен вид, изваждам го и в същата мазнина задушавам предварително нарязаното зеле/и намачкано със сол/
Задушавам зелето докато съвсем омекне, тогава добавям 1 чл червен пипер, 2 обелени и нарязани домата, връщам обратно месото и наливам гореща водичка. Варя докато остане на мазнина.
И последна тънкост - ако зелето е с постно, с пиле, със заек или с агнешко, се слага и 1/4 до половин пакетче чисто масло.
Tiny- спечелен за каузата
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Дани, заповядай
Кюфтета от тиквички
3 тиквички
около 100г сирене
1 яйце
малко сол
чубрица, копър, чер пипер
ако има пресен лук - 1-2 стръка
брашно
Тиквичките ги настъргвам и отцеждам много добре /само че вчера си сварих и сложих в гевгир да се отцедат и охладят/. Смесвам ги с натрошеното сирене и останалите продукти, като брашното малко на око дозирам - според гъстотата на сместа. После правя топчета и слага в хладилника малко да се охладят и постегнат. Изваждам ги, сплесквам ги леко и ги прържа до зачервяване в сгорещена мазнина.
Печено пиле Маги
1 бр. пиле
100 мл Унисос или соев сос
2-3 с.л. червен пипер
2-3 с.л. вегета или смес от подправки по избор
3-4 с.л. олио
10 зърна черен пипер, сол
2-3 малки клончета пресен девесил - по желание
Пилето се нарязва на порции и се нарежда в тава. Всяка порция се натрива от всички страни с Унисос, червен пипер и Вегета, ако има нужда се посолява. Намазват се с олио и около тях се слагат клончетата девесил и зърната черен пипер. Налива се около 300 мл топла вода и се покрива с фолио. Пече се на 200 С за около час и половина, после се маха фолиото и се дозапича за още приблизително 10 минути до зачервяване.
Кюфтета от тиквички
3 тиквички
около 100г сирене
1 яйце
малко сол
чубрица, копър, чер пипер
ако има пресен лук - 1-2 стръка
брашно
Тиквичките ги настъргвам и отцеждам много добре /само че вчера си сварих и сложих в гевгир да се отцедат и охладят/. Смесвам ги с натрошеното сирене и останалите продукти, като брашното малко на око дозирам - според гъстотата на сместа. После правя топчета и слага в хладилника малко да се охладят и постегнат. Изваждам ги, сплесквам ги леко и ги прържа до зачервяване в сгорещена мазнина.
Печено пиле Маги
1 бр. пиле
100 мл Унисос или соев сос
2-3 с.л. червен пипер
2-3 с.л. вегета или смес от подправки по избор
3-4 с.л. олио
10 зърна черен пипер, сол
2-3 малки клончета пресен девесил - по желание
Пилето се нарязва на порции и се нарежда в тава. Всяка порция се натрива от всички страни с Унисос, червен пипер и Вегета, ако има нужда се посолява. Намазват се с олио и около тях се слагат клончетата девесил и зърната черен пипер. Налива се около 300 мл топла вода и се покрива с фолио. Пече се на 200 С за около час и половина, после се маха фолиото и се дозапича за още приблизително 10 минути до зачервяване.
maggi- Администратор
Re: Тук майстори готвачи отговарят на въпроси наши!
Мерси много ,Маги!
Тези дни ще гледам да ги направя.
Тези дни ще гледам да ги направя.
Dani- Администратор
Страница 3 от 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Страница 3 от 7
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|