Стандартните салати и техни разновидности.
+6
zornica.gencheva
mimi_dani
Lindzi
husky
Dani
mamazavinagi
10 posters
Страница 1 от 5
Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Стандартните салати и техни разновидности.
Салати
Салатите са тази част от менюто, с която приемаме основното количество зеленчуци. Консумират се преди супата и основното ястие, защото се обработват и преминават по-бързо през стомаха, а и действат възбуждащо на апетита. Добре би било да са в сурово състояние и едновременно с това, достатъчно вкусни и разнообразни. Присъствието им на трапезата ще ни осигурят добро здраве и самочувствие. Преди рецептите, ви предлагаме няколко общи за салатите полезни съвета:
· За рязане на зеленчуците трябва да се използва остър неръждаем нож.
· Салатата се реже 15 - 20 минути преди поднасяне.
· Подправките - оцет, лимонов сок, олио, зехтин, сол се добавят непосредствено преди поднасяне.
· Варените зеленчуци се белят топли, а се режат студени.
· Когато се варят необелени моркови и картофи, се слагат в студена вода с малко сол.
· В подсолена кипяща вода се варят белени зеленчуци.
· Големината на картофите, които варите е добре да е горе-долу еднаква, за да се сварят едновременно.
· Цветовото съчетаване и красивото оформяне са задължителни за салатите.
Мешана салата
1 средно голяма краставица, 3-4 пиперки, 3 домата, връзка зелен лук или глава стар лук, олио, лимонов сок или оцет, магданоз. Зеленчуците се почистват и измиват, нарязват се на кубчета, пиперките на ивички, лукът на ситно. Салатата се подправя с лимоновия сок, солта, олиото, разбърква се внимателно и се добавя ситно нарязания магданоз.
Шопска салата
Към горната салата добавяте 2-3 нарязани на дребно печени пиперки и отгоре се настъргва сирене.
Овчарска салата
Към основната мешана салата добавяте нарязан на кубчета кашкавал, гъби, маслини и твърдо сварени яйца.
Руска салата
Варени или стерилизирани моркови, грах от консерва, стерилизирани краставички, шунка или салам по 100 гр, 300 гр. картофи, 2 яйца, 200 гр майонеза. Картофите се обелват, нарязват на кубчета, сваряват в подсолена вода и отцеждат. Прибавят се останалите продукти, нарязани на малки кубчета. Смесват се добре и се разбъркват с майонезата.
Всеки от зеленчуците в горната салата може да замените с варена царевица, ябълка нарязана на кубчета или пък да добавите и малко горчица. Така всеки път салатата ще бъде различна.
Кьополу
Основната съставна част на този вид салата или както още го наричат хайвер е печеният патладжан и чесънът, магданоз, сол, олио и оцет. Опеченият и изчистен патладжан се нарязва на ситно или се смила с машинка или миксер, добавя се счуканият чесън и се подправя на вкус.
Кум тази основна част в зависимост от вкуса или наличните зеленчуци, можете да добавите нарязан на ситно или смлян печен пипер, домати, варени моркови или картофи също смляни, майонеза или варени яйца нарязани на ситно.
Салата от зеле и моркови
Продукти: половин зелка, 2 моркова, целина, магданоз, олио, оцет сол.
Зелето се нарязва на тънки ивички, морковите се почистват и настъргват на ренде, добавят се ситно нарязаните целина и магданоз. Подправя се с оцет, сол и олио и внимателно се разбърква.
Много приятна става зелевата салата, ако се добавят няколко скилидки ситно нарязан чесън.
Разнообразие и различен вкус ще внесе и добавката от варени царевични зърна.
Салата от моркови и ряпа
Продукти: 1 средно голяма глава ряпа, 2-3 моркова, магданоз, сол, олио, оцет или лимонов сок. Ряпата се обелва и настъргва на ренде. Морковите се почистват и настъргват. Добавя се ситно нарязаният магданоз, солта, оцета и олиото на вкус и се разбърква внимателно.
Морковите или ряпата могат да се заменят с настъргана ябълка. Получава се много приятна, пикатна на вкус и изключително полезна като съдържание салата.
Салата “Снежанка”
Продукти: 2 кофички кисело мляко или 1 готово изцедено кисело мляко, 2 пресни или няколко стерилизирани краставички, копър, половин чаена чаша орехи, 2-3 скилидки чесън, копър, олио, сол. Нарязаните на ситно или настъргани на ренде краставици се смесват с изцеденото мляко. Добавят се орехите, счуканият чесън, копър нарязан на ситно, олио и сол на вкус. Разбърква се до получаване на хомогенна смес.
Рибна салата
Продукти: 1 скумрия, 2-3 скилидки чесън, копър, дафинов лист, черен пипер, лимонов сок, растително масло и сол. Рибата се почиства и нарязва на парчета дебели около 1 см. Сварява се във вряща вода заедно с дафинов лист, черен пипер, част от лимоновия сок и копъра. Вари се не повече от 10 минути. След като се извади се отцежда и се обезкостява, подправя се с чесън, лимонов сок и сол и се поръсва със ситно нарязан копър.
Салатите са тази част от менюто, с която приемаме основното количество зеленчуци. Консумират се преди супата и основното ястие, защото се обработват и преминават по-бързо през стомаха, а и действат възбуждащо на апетита. Добре би било да са в сурово състояние и едновременно с това, достатъчно вкусни и разнообразни. Присъствието им на трапезата ще ни осигурят добро здраве и самочувствие. Преди рецептите, ви предлагаме няколко общи за салатите полезни съвета:
· За рязане на зеленчуците трябва да се използва остър неръждаем нож.
· Салатата се реже 15 - 20 минути преди поднасяне.
· Подправките - оцет, лимонов сок, олио, зехтин, сол се добавят непосредствено преди поднасяне.
· Варените зеленчуци се белят топли, а се режат студени.
· Когато се варят необелени моркови и картофи, се слагат в студена вода с малко сол.
· В подсолена кипяща вода се варят белени зеленчуци.
· Големината на картофите, които варите е добре да е горе-долу еднаква, за да се сварят едновременно.
· Цветовото съчетаване и красивото оформяне са задължителни за салатите.
Мешана салата
1 средно голяма краставица, 3-4 пиперки, 3 домата, връзка зелен лук или глава стар лук, олио, лимонов сок или оцет, магданоз. Зеленчуците се почистват и измиват, нарязват се на кубчета, пиперките на ивички, лукът на ситно. Салатата се подправя с лимоновия сок, солта, олиото, разбърква се внимателно и се добавя ситно нарязания магданоз.
Шопска салата
Към горната салата добавяте 2-3 нарязани на дребно печени пиперки и отгоре се настъргва сирене.
Овчарска салата
Към основната мешана салата добавяте нарязан на кубчета кашкавал, гъби, маслини и твърдо сварени яйца.
Руска салата
Варени или стерилизирани моркови, грах от консерва, стерилизирани краставички, шунка или салам по 100 гр, 300 гр. картофи, 2 яйца, 200 гр майонеза. Картофите се обелват, нарязват на кубчета, сваряват в подсолена вода и отцеждат. Прибавят се останалите продукти, нарязани на малки кубчета. Смесват се добре и се разбъркват с майонезата.
Всеки от зеленчуците в горната салата може да замените с варена царевица, ябълка нарязана на кубчета или пък да добавите и малко горчица. Така всеки път салатата ще бъде различна.
Кьополу
Основната съставна част на този вид салата или както още го наричат хайвер е печеният патладжан и чесънът, магданоз, сол, олио и оцет. Опеченият и изчистен патладжан се нарязва на ситно или се смила с машинка или миксер, добавя се счуканият чесън и се подправя на вкус.
Кум тази основна част в зависимост от вкуса или наличните зеленчуци, можете да добавите нарязан на ситно или смлян печен пипер, домати, варени моркови или картофи също смляни, майонеза или варени яйца нарязани на ситно.
Салата от зеле и моркови
Продукти: половин зелка, 2 моркова, целина, магданоз, олио, оцет сол.
Зелето се нарязва на тънки ивички, морковите се почистват и настъргват на ренде, добавят се ситно нарязаните целина и магданоз. Подправя се с оцет, сол и олио и внимателно се разбърква.
Много приятна става зелевата салата, ако се добавят няколко скилидки ситно нарязан чесън.
Разнообразие и различен вкус ще внесе и добавката от варени царевични зърна.
Салата от моркови и ряпа
Продукти: 1 средно голяма глава ряпа, 2-3 моркова, магданоз, сол, олио, оцет или лимонов сок. Ряпата се обелва и настъргва на ренде. Морковите се почистват и настъргват. Добавя се ситно нарязаният магданоз, солта, оцета и олиото на вкус и се разбърква внимателно.
Морковите или ряпата могат да се заменят с настъргана ябълка. Получава се много приятна, пикатна на вкус и изключително полезна като съдържание салата.
Салата “Снежанка”
Продукти: 2 кофички кисело мляко или 1 готово изцедено кисело мляко, 2 пресни или няколко стерилизирани краставички, копър, половин чаена чаша орехи, 2-3 скилидки чесън, копър, олио, сол. Нарязаните на ситно или настъргани на ренде краставици се смесват с изцеденото мляко. Добавят се орехите, счуканият чесън, копър нарязан на ситно, олио и сол на вкус. Разбърква се до получаване на хомогенна смес.
Рибна салата
Продукти: 1 скумрия, 2-3 скилидки чесън, копър, дафинов лист, черен пипер, лимонов сок, растително масло и сол. Рибата се почиства и нарязва на парчета дебели около 1 см. Сварява се във вряща вода заедно с дафинов лист, черен пипер, част от лимоновия сок и копъра. Вари се не повече от 10 минути. След като се извади се отцежда и се обезкостява, подправя се с чесън, лимонов сок и сол и се поръсва със ситно нарязан копър.
Последната промяна е направена от tuci_iv на Чет 26 Юни 2008, 20:16; мнението е било променяно общо 1 път
mamazavinagi- Администратор
Зелена салата с кисело мляко
Зелена салата с кисело мляко
* 3 бр. марули
* пресен чеснов лук 4-5 стръка (или 10 скилидки сух чесън)
* 1/4 ч.ч. (50 мл) растително масло
* 1 ч.ч. (200 г) кисело мляко
* 1 връзка репички
* сол
Марулите се измиват и се нарязват на много тънки ивици. Прибавят се чесънът, нарязан на ситно, растителното масло и сол на вкус. Салатата се разбърква, залива се с киселото мляко и се украсява с репичките, нарязани на тънки колелца или оформени като розички.
* 3 бр. марули
* пресен чеснов лук 4-5 стръка (или 10 скилидки сух чесън)
* 1/4 ч.ч. (50 мл) растително масло
* 1 ч.ч. (200 г) кисело мляко
* 1 връзка репички
* сол
Марулите се измиват и се нарязват на много тънки ивици. Прибавят се чесънът, нарязан на ситно, растителното масло и сол на вкус. Салатата се разбърква, залива се с киселото мляко и се украсява с репичките, нарязани на тънки колелца или оформени като розички.
Dani- Администратор
Re: Стандартните салати и техни разновидности.
Вече има Всякакви версии на салатите ,никой не спаэва правила и това ми харесва.
Към овчарската салата можете да добавите е шунка,към эелето с моркови можете да добавите майонеэа или чеснов сос(кис.млякои майонеэа 1 към 1 с малко настърган чесън)
Към овчарската салата можете да добавите е шунка,към эелето с моркови можете да добавите майонеэа или чеснов сос(кис.млякои майонеэа 1 към 1 с малко настърган чесън)
husky- начинаещ
Млечна Салата с извара. Зелена салата с рулца от раци
Млечна Салата с извара
1. 2 бр. извара на Маджаров
2. 1 бр Топено сирене на Маджаров - от това което се изстисква а не се реже на колелца
3. Половин кофичка майонеза
4.Пражка шунка или друга нарязана на ленти
5.Печени червени чушки нарязани на лентички
6.Сол, черен пипер, чесън на прах
Всичко се обърква добре. Подрежда се в чинии като се използва лъжица за сладолед - т.е оформят се 3 топки
Около тях се аранжират сварени яйца нарязани
Зелена салата с рулца от раци
Необходима е една зелена салатка,
пакет рулца от раци от големичките,
консерва сладка царевица,
сварени яйца,
майонеза,
кисело мляко.
Редят се по следния начин - накъсва се в голяма купа зелената салата, нарязват се рулцата от раци на по големи парченца, прибавя се царевицата, залива се с дресинг от майонеза разредена с кисело мляко, сол, черен пипер.Внимавайте обаче да залеете салатата преди сервиране защото иначе се разводнява. И отгоре се нареждат като венец сварените яйца, нарязани на четвъртинки.
1. 2 бр. извара на Маджаров
2. 1 бр Топено сирене на Маджаров - от това което се изстисква а не се реже на колелца
3. Половин кофичка майонеза
4.Пражка шунка или друга нарязана на ленти
5.Печени червени чушки нарязани на лентички
6.Сол, черен пипер, чесън на прах
Всичко се обърква добре. Подрежда се в чинии като се използва лъжица за сладолед - т.е оформят се 3 топки
Около тях се аранжират сварени яйца нарязани
Зелена салата с рулца от раци
Необходима е една зелена салатка,
пакет рулца от раци от големичките,
консерва сладка царевица,
сварени яйца,
майонеза,
кисело мляко.
Редят се по следния начин - накъсва се в голяма купа зелената салата, нарязват се рулцата от раци на по големи парченца, прибавя се царевицата, залива се с дресинг от майонеза разредена с кисело мляко, сол, черен пипер.Внимавайте обаче да залеете салатата преди сервиране защото иначе се разводнява. И отгоре се нареждат като венец сварените яйца, нарязани на четвъртинки.
Lindzi- SPAMMER
Витаминозна пъстра салата. Салата с краставици и ядки с млечно майонезена заливка. Зелена салата със запечен бекон и сирене ементал
Витаминозна пъстра салата
Пие доста ракийка тази салата
Продукти - на око в зависимост от количеството което ви трябва
1.Моркови - нарязани на лентички
2.Кисели краставички - нарязани на лентички
3.Червен лук - нарязан на полумесеци
4. Една консерва сладка царевица
Всичко се подрежда в голяма купа.
5. Сол, зехтин или олио, оцет, черен пипер ,горчица - от тях се приготвя винегрет с който се залива салатата.
Да ви е сладко!
Салата с краставици и ядки с млечно майонезена заливка.
1. краставица
2. морков
3. червен лук
4.майонеза
5.кисело мляко
6.чесън
7.кашу - може и други ядки пожелание
8.листа от салатка за украса
9.маслини
10. сол, зехтин (олио), оцет
В купа объркваме нарязаната краставица на кубчета, морковите на ленти.Прибавяме кашуто.
Разбъркваме със сол, зехтин и оцет на вкус.
Прехвърляме в чиния в която ще се сервира украсена със листа салата.
Отгоре заливаме от отделно приготвена заливка от майонеза разредена с кисело мляко и подправена с малко чесън и черен пипер. За разкош - една маслинка.
Зелена салата със запечен бекон и сирене ементал
В купа се накъсва зелената салата, нарязаните домати, сиренето ементал и се овкусява с предварително приготвен дресинг от соев сос, мед - една кафяна лъжичка, оцет, зехтин и сол на вкус .Разбърква се.
В чиниите в който ще сервираме застиламе с листо зелена салата, отгоре подреждаме овкусената салата и украсяваме със запечения на сух тиган бекон и маслини.
Тази салата не е препоръчителна за хора любители на традиционния вкус - а само за експериментатори
източник:Бг Мама
Пие доста ракийка тази салата
Продукти - на око в зависимост от количеството което ви трябва
1.Моркови - нарязани на лентички
2.Кисели краставички - нарязани на лентички
3.Червен лук - нарязан на полумесеци
4. Една консерва сладка царевица
Всичко се подрежда в голяма купа.
5. Сол, зехтин или олио, оцет, черен пипер ,горчица - от тях се приготвя винегрет с който се залива салатата.
Да ви е сладко!
Салата с краставици и ядки с млечно майонезена заливка.
1. краставица
2. морков
3. червен лук
4.майонеза
5.кисело мляко
6.чесън
7.кашу - може и други ядки пожелание
8.листа от салатка за украса
9.маслини
10. сол, зехтин (олио), оцет
В купа объркваме нарязаната краставица на кубчета, морковите на ленти.Прибавяме кашуто.
Разбъркваме със сол, зехтин и оцет на вкус.
Прехвърляме в чиния в която ще се сервира украсена със листа салата.
Отгоре заливаме от отделно приготвена заливка от майонеза разредена с кисело мляко и подправена с малко чесън и черен пипер. За разкош - една маслинка.
Зелена салата със запечен бекон и сирене ементал
В купа се накъсва зелената салата, нарязаните домати, сиренето ементал и се овкусява с предварително приготвен дресинг от соев сос, мед - една кафяна лъжичка, оцет, зехтин и сол на вкус .Разбърква се.
В чиниите в който ще сервираме застиламе с листо зелена салата, отгоре подреждаме овкусената салата и украсяваме със запечения на сух тиган бекон и маслини.
Тази салата не е препоръчителна за хора любители на традиционния вкус - а само за експериментатори
източник:Бг Мама
Lindzi- SPAMMER
Салата Мозайка
Салата Мозайка
Необходими продукти
Нарязаните гъби се запържват в зехтин. Яйцата се сваряват. В купа се
смесват нарязаните чушки, яйца и шунка. Добавят се гъбите с мазнината,
настърганият кашкавал, ситно нарязаните маслини и половината орехи. В
друг съд се разбиват млякото, майонезата, сол и черен пипер. Заливат се
продуктите и се разбъркват. Салатата се сервира върху листа от маруля,
поръсена с останалите орехи.
Необходими продукти
- 500 г печени чушки
- 400 г цедено кисело мляко
- 100 г майонеза
- 100 г счукани орехи
- 3 бр. яйца
- 100 г гъби
- 100 г шунка
- 50 г кашкавал
- 100 г маслини
- сол
- черен пипер
- зехтин
- маруля
Нарязаните гъби се запържват в зехтин. Яйцата се сваряват. В купа се
смесват нарязаните чушки, яйца и шунка. Добавят се гъбите с мазнината,
настърганият кашкавал, ситно нарязаните маслини и половината орехи. В
друг съд се разбиват млякото, майонезата, сол и черен пипер. Заливат се
продуктите и се разбъркват. Салатата се сервира върху листа от маруля,
поръсена с останалите орехи.
mamazavinagi- Администратор
Зелена салата с пъдпъдъчи яйца
Зелена салата с пъдпъдъчи яйца
1 зелена салата
5 - 6 пъдпъдъчи яйца
За заливката:
1/2 ч.чаша зехтин
3 - 4 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. горчица
1 скилидка чесън счукан
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Сварете яйцата или ги изпържете в малко масло, по желание.
Разбийте продуктите за винегрета. Охладете в хладилника.
Разпределете зелената салата по чиниите, отгоре сложете яйцата, разрязани на 2 или цели (когато са пържени) и овкусете.
1 зелена салата
5 - 6 пъдпъдъчи яйца
За заливката:
1/2 ч.чаша зехтин
3 - 4 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. горчица
1 скилидка чесън счукан
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Сварете яйцата или ги изпържете в малко масло, по желание.
Разбийте продуктите за винегрета. Охладете в хладилника.
Разпределете зелената салата по чиниите, отгоре сложете яйцата, разрязани на 2 или цели (когато са пържени) и овкусете.
Lindzi- SPAMMER
Салата "Фиеста"
Салата "Фиеста"
дресинг: 75 мл. майонеза, 2 с.л. ябълков оцет, по 1 с.л. сок от лайм, смлян кимион и сол
за тортилата: 2 парчета пълнозърнеста или царевична тортила и чили на прах
за салатата: 1/2 настъргана зелка, 1 ч.ч. сладка царевица, 1 домат - нарязан на кубчета, 1 настърган морков, по 1/4 наразяни на кубчета червен лук и репички, няколко листа маруля за декорация.
В малка купичка смесваме и разбъркваме всички продукти, необх. за дресинга. След това намокряме парчетата тортила с вода от двете страни и ги поръсваме с чили на вкус. Нарязваме ги на тънки лентички и печем две мин. в микровълновата, за да станат хрупкави. (може и готови да се вземат). В по-голяма купа за салата, смесваме зеленчуците и ги поливаме с дресинга. Сервираме салатата върху листа от марули и украсяваме с тортила та.
В малка купичка смесваме и разбъркваме всички продукти, необх. за дресинга. След това намокряме парчетата тортила с вода от двете страни и ги поръсваме с чили на вкус. Нарязваме ги на тънки лентички и печем две мин. в микровълновата, за да станат хрупкави. (може и готови да се вземат). В по-голяма купа за салата, смесваме зеленчуците и ги поливаме с дресинга. Сервираме салатата върху листа от марули и украсяваме с тортила та.
Lindzi- SPAMMER
Пълнени краставици със сирене
Пълнени краставици със сирене
2 краставици,
200 гр. обезсолено овче сирене (може и по избор),
смлян чер пипер,
100 гр масло,
магданоз,
лют червен пипер по избор
Краставиците се обелват и се режат на колелца, след което се издълбават.
Приготвя се смес от останалите подправки и се пълнят краставиците.
Оставят се на студено.
Преди поднасяне, се сервират посипани с магданоз.
2 краставици,
200 гр. обезсолено овче сирене (може и по избор),
смлян чер пипер,
100 гр масло,
магданоз,
лют червен пипер по избор
Краставиците се обелват и се режат на колелца, след което се издълбават.
Приготвя се смес от останалите подправки и се пълнят краставиците.
Оставят се на студено.
Преди поднасяне, се сервират посипани с магданоз.
Lindzi- SPAMMER
Митьово мезе за люта ракия
Митьово мезе за люта ракия
100 гр. сирене
10 печени чушки
за плънката:
1 патладжан
1 домат
1 червена чушка
1 глава чесън
2 щипки кимион
сокът от половин лимон
сол
за заливката:
10 стръка магданоз
5-6 стръка копър
2 скилидки чесън
8-10 с.л. олио
4 с.л. оцет
сол
1 ч.л. мед
1 ч.л. синапено семе (по желание)
100 гр. сирене
10 печени чушки
за плънката:
1 патладжан
1 домат
1 червена чушка
1 глава чесън
2 щипки кимион
сокът от половин лимон
сол
за заливката:
10 стръка магданоз
5-6 стръка копър
2 скилидки чесън
8-10 с.л. олио
4 с.л. оцет
сол
1 ч.л. мед
1 ч.л. синапено семе (по желание)
- Патладжанът се нарязва на филийки, поръсва сес със сол и се оставя за 20 мин, за да се отцеди горчивият сок. След това филийките се измиват, подсушават се, намазняват се с олио и се изпичат на скара или грил тиган заедно с необелената глава чесън. (Могат да се изпекат и увити във фолио на фурна при 200 градуса за 20 мин).
- Доматът се обелва, нарязва се на дребно и се поставя в купа. Добавя се изпеченият и нарязан на малки праченца патладжан.
- Зеленчуците се посоляват, поръсват се с лимонов сок и се ароматизират с кимион. Добавят се нарязаната на ивици прясна чушка и обелените и наситнен печен чесън.
- Печените чушки се разполовяват по дължина, върху всяка половинка се слагат малко плънка и парче сирене и се навива на руло.
- Олиото, оцетът, чесънът, копърът, медът, синапеното семе, солта и магданозът за заливката се смесват и пасират. Рулцата се поливат с готовия винегрет. Преди да се сервират, се оставят да престояв в хладилник.
Lindzi- SPAMMER
Рубинена салата
Рубинена салата
Основата е червеното цвекло - т. нар. панджар.
Купете си ръкавици - много силен цвят и неприятно боядисва. Настъргва се на
едрото ренде и въпреки омачкания вид, запазва силния си вкус до края.
Няколко скилидки чесън дават добро начало. Вкуса на
полупресния чесън, с позакрепнали скилидки, но неузрели съвсвем, е мек
и плътен, без да прекалява. Пресен магданоз оформя фризурата,
както се казва - хем зеленото пооправя външния вид, хем плътното на цвеклото
и чесъна се освежава. Малко обезсолено сирене
е продължението на салатата. И тъй като елегантността е чиста форма -
добавяме единствено зехтин, оцет и сол. Оцета непременно бял, балсамов.
Купете си ръкавици - много силен цвят и неприятно боядисва. Настъргва се на
едрото ренде и въпреки омачкания вид, запазва силния си вкус до края.
Няколко скилидки чесън дават добро начало. Вкуса на
полупресния чесън, с позакрепнали скилидки, но неузрели съвсвем, е мек
и плътен, без да прекалява. Пресен магданоз оформя фризурата,
както се казва - хем зеленото пооправя външния вид, хем плътното на цвеклото
и чесъна се освежава. Малко обезсолено сирене
е продължението на салатата. И тъй като елегантността е чиста форма -
добавяме единствено зехтин, оцет и сол. Оцета непременно бял, балсамов.
Lindzi- SPAMMER
Калинки от яйца; Мишлета от сирене
КАЛИНКИ ОТ ЯЙЦА
Продукти: 3 сварени яйца
2 червени печени чушки
3 маслини
1 морков
сол , клечки за зъби
Приготвяне:
Обелете яйцата, изрежете от чушките сърцевидни парченца, за да покриете
яйцата като с крилца. Посолете ги леко. От маслините изрежете по 6
големи точки и ги закрепете към крилцата.(Аз използвах пастет от черни
маслини).Прикрепете с клечки за зъби по една (може и по половин)
маслина за глава на калинката. От двете страни на всяко яйце забодете
по няколко ивички от морков ( аз ползвах маслини) за крачета и по две
на главичката за пипалца. Калинките са готови.
МИШЛЕТА ОТ СИРЕНЕ
Продукти: 1 бучка сирене
1 парче кашкавал ( или топено сирене на пластинки)
черен пипер на зърна , стръкчета магданоз или копър
Приготвяне:
Намачкайте сиренето с вилица.Ако е много сухо може да добавите 1 с.л.
заквасена сметана или гъсто кисело мляко ,за да се получи гладка смес.
Оформете топчета, на които издължете единия край. Поставете по две
зръца чер пипер за очички.От кашкавала (аз ползвах топено сирене)
изрежете полукръгчета за ушички. Нослетата можете да оформите с малко
от намачканото сирене , оцветено с лютеница. Поставете листенца от
копър ( или дръжки) за мустаци. Опашките можете да оформите от
стръкчета магданоз или копър, които сте почистили от листенцата.(Аз
ползвах корени от копър.)
Продукти: 3 сварени яйца
2 червени печени чушки
3 маслини
1 морков
сол , клечки за зъби
Приготвяне:
Обелете яйцата, изрежете от чушките сърцевидни парченца, за да покриете
яйцата като с крилца. Посолете ги леко. От маслините изрежете по 6
големи точки и ги закрепете към крилцата.(Аз използвах пастет от черни
маслини).Прикрепете с клечки за зъби по една (може и по половин)
маслина за глава на калинката. От двете страни на всяко яйце забодете
по няколко ивички от морков ( аз ползвах маслини) за крачета и по две
на главичката за пипалца. Калинките са готови.
МИШЛЕТА ОТ СИРЕНЕ
Продукти: 1 бучка сирене
1 парче кашкавал ( или топено сирене на пластинки)
черен пипер на зърна , стръкчета магданоз или копър
Приготвяне:
Намачкайте сиренето с вилица.Ако е много сухо може да добавите 1 с.л.
заквасена сметана или гъсто кисело мляко ,за да се получи гладка смес.
Оформете топчета, на които издължете единия край. Поставете по две
зръца чер пипер за очички.От кашкавала (аз ползвах топено сирене)
изрежете полукръгчета за ушички. Нослетата можете да оформите с малко
от намачканото сирене , оцветено с лютеница. Поставете листенца от
копър ( или дръжки) за мустаци. Опашките можете да оформите от
стръкчета магданоз или копър, които сте почистили от листенцата.(Аз
ползвах корени от копър.)
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:45; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Салата Часовник
Салата Часовник
Ваня Георгиева, Царево | 2005-12-28
Продукти:
1кг картофи,
1 буркан кисели краставички
2 готови майонези,
10 маслини,
1 червена пиперка,
500 г грах (варен).
Начин на приготвяне: Сварените картофи и кисели краставички се
нарязват ситно и се размесват с част от майонезата. Изсипват се в
плитка чиния и внимателно се оформя кръг като часовник. Този кръг се
залива с останалата майонеза и се заглажда с нож. Маслините се нарязват
на еднакви лентички, от които се правят цифрите на часовника. Подреждат
се върху майонезата. С две по-дълги ленти от пиперката се правят
стрелките, които показват полунощ – Нова година. Около часовника се
нарежда грах като рамка.
www.az-jenata.com
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:46; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Гъбки
Гъбки
2-3 листа салата
2-3 яйца ( според броя на гъбките)
2-3 доматчета ( според броя на гъбките)
майонеза
1.
Яйцата се сваряват в подсолена вода. След като заври водата се варят 10
мин. за да станат твърди. Не трябва да се слагат студени яйца от
хладилника, защото се пукат.
2. Като изстинат се обелват и от долната част се изрязва капаче за д амогат да седят прави.
3. Доматите се измиват, подсушават и се се отрязва капаче. С малка лъжичка, внимателно се изгребва вътрешността на доматите.
4. Салатените листа се измиват и нарязват на лентички. Слагат се в чиния и се разхвърлят да станат като тревичка.
5. Върху "тревичката" се слагат яйцата, а отгоре им се захлюпват калпачета от домати.
6. С малко майонеза се оформят красотите на гъбките. ( Най-удобно е с майонеза в тубичка, ама тук не съм срещала такава).
2-3 листа салата
2-3 яйца ( според броя на гъбките)
2-3 доматчета ( според броя на гъбките)
майонеза
1.
Яйцата се сваряват в подсолена вода. След като заври водата се варят 10
мин. за да станат твърди. Не трябва да се слагат студени яйца от
хладилника, защото се пукат.
2. Като изстинат се обелват и от долната част се изрязва капаче за д амогат да седят прави.
3. Доматите се измиват, подсушават и се се отрязва капаче. С малка лъжичка, внимателно се изгребва вътрешността на доматите.
4. Салатените листа се измиват и нарязват на лентички. Слагат се в чиния и се разхвърлят да станат като тревичка.
5. Върху "тревичката" се слагат яйцата, а отгоре им се захлюпват калпачета от домати.
6. С малко майонеза се оформят красотите на гъбките. ( Най-удобно е с майонеза в тубичка, ама тук не съм срещала такава).
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 11:46; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Кошнички от домати; Цвете от домат
КОШНИЧКИ ОТ ДОМАТИ
3 малки доматчета
1 лъжица майонеза
1 парче краве сирене
2 лжици извара
5 маслини
зелена салата
пресен лук
магданоз
Отрежете
капаче откъм дръжките на доматите. От него изрежете лентичка за дръжките
на кошничките. Останалата част от домата се издълбава с лъжичка, за да
се отстрани семенната част. Така приготвените кошнички се пълнят с
различни плънки: първата със солена извара и украса от маслини, втората с
грах, размесен с майонеза, третата с натрошено сирене, разбъркано с
нарязан магданоз.
(Може да се пълнят само с един вид плънка или с тази:сирене+извара+босилек+чесън на гранули+зелени маслини, или всяка друга по избор и вкус.)
ЦВЕТЕ ОТ ДОМАТ
1 средно голям домат
50 гр.шпеков салам (или друг по избор)
малко сол
1 лъжичка майонеза
1/2 сварено яйце
няколко листа салата
Разрежете
домата (обърнат с дръжката надолу) на резенчета така, както се реже
диня, но без да стигате до края. Отворете леко резенчетата и извадете с
лъжичка семенната част от домата. Получената празнина в средата
напълнете с майонеза. Нарежете салама на съвсем тънки кръгчета, за да
може всяко едно да се огъне на две и ги поставете между резенчетата на
домата. Най-отгоре върху майонезата поставете филийка от свареното
яйце. Около готовото цвете поставете листа от зелена салата.
**Може да смесите майонезата за пълнежа с настъргано сварено яйце и малко горчица.
3 малки доматчета
1 лъжица майонеза
1 парче краве сирене
2 лжици извара
5 маслини
зелена салата
пресен лук
магданоз
Отрежете
капаче откъм дръжките на доматите. От него изрежете лентичка за дръжките
на кошничките. Останалата част от домата се издълбава с лъжичка, за да
се отстрани семенната част. Така приготвените кошнички се пълнят с
различни плънки: първата със солена извара и украса от маслини, втората с
грах, размесен с майонеза, третата с натрошено сирене, разбъркано с
нарязан магданоз.
(Може да се пълнят само с един вид плънка или с тази:сирене+извара+босилек+чесън на гранули+зелени маслини, или всяка друга по избор и вкус.)
ЦВЕТЕ ОТ ДОМАТ
1 средно голям домат
50 гр.шпеков салам (или друг по избор)
малко сол
1 лъжичка майонеза
1/2 сварено яйце
няколко листа салата
Разрежете
домата (обърнат с дръжката надолу) на резенчета така, както се реже
диня, но без да стигате до края. Отворете леко резенчетата и извадете с
лъжичка семенната част от домата. Получената празнина в средата
напълнете с майонеза. Нарежете салама на съвсем тънки кръгчета, за да
може всяко едно да се огъне на две и ги поставете между резенчетата на
домата. Най-отгоре върху майонезата поставете филийка от свареното
яйце. Около готовото цвете поставете листа от зелена салата.
**Може да смесите майонезата за пълнежа с настъргано сварено яйце и малко горчица.
Lindzi- SPAMMER
Морски шах
Морски шах
тънка краставичка
репички
2 сладки чушки
2 с.л. сметана заквасена
сол на вкус
Добре измитите краставица и репички, нарежете на колелца. Едната чушка- на ивички.
Другата чушка изпечете, обелете и претрийте добре. Смесете със сметаната и овкусете със сол.
При поднасяне нарисувайте в чинията със соса мрежа като за морски шах. Направете "сандвичи",
като слепите колелца краставица и между тях репичка и подредете в някои от квадратчетата на
морския шах. В другите сложете ивички от чушката като кръстче.
източник:Гответе с мен
тънка краставичка
репички
2 сладки чушки
2 с.л. сметана заквасена
сол на вкус
Добре измитите краставица и репички, нарежете на колелца. Едната чушка- на ивички.
Другата чушка изпечете, обелете и претрийте добре. Смесете със сметаната и овкусете със сол.
При поднасяне нарисувайте в чинията със соса мрежа като за морски шах. Направете "сандвичи",
като слепите колелца краставица и между тях репичка и подредете в някои от квадратчетата на
морския шах. В другите сложете ивички от чушката като кръстче.
източник:Гответе с мен
Lindzi- SPAMMER
Люта разядка
Люта разядка
Продукти: | 5-6 препечени люти чушлета 2 с.л. олио 1 кофичка кисело мляко 2 скилидки чесън сол на вкус |
Начин на приготвяне: | Чушлетата ги режете наситно, след това счуквате чесъна и заедно ги запържвате за около 3 минути в олиото. В паничка сипвате киселото мляко и слагате изпържената смес и посолявате на вкус. |
Lindzi- SPAMMER
Салата с картофи и ролца от раци
250 г ролци от раци
1 консерва царевица
6 яйца
3 картофа
майонеза
сол
смлян черен пипер
. Картофите се сваряват с кожата, обелват се и се нарязва на кубчета.
. Яйцата също се сваряват, обелват се.
. Яйцата, ролцата се нарязват на кубчета.
. Царевицата се отцежда от водата.
. Всичко се поставя в купата и се подправя със сол и смлян черен пипер.
. Добавя се по желание майонеза, кой колкото обича.
1 консерва царевица
6 яйца
3 картофа
майонеза
сол
смлян черен пипер
. Картофите се сваряват с кожата, обелват се и се нарязва на кубчета.
. Яйцата също се сваряват, обелват се.
. Яйцата, ролцата се нарязват на кубчета.
. Царевицата се отцежда от водата.
. Всичко се поставя в купата и се подправя със сол и смлян черен пипер.
. Добавя се по желание майонеза, кой колкото обича.
Lindzi- SPAMMER
Сельодка
Продукти: червено цвекло, картофи, моркови, маринована херинга, ябълка, лук, майонеза, заквасена сметана.
Цвеклото, картофите и морковите се сваряват /по
отделно/. Лука се нарязва на ситно. Ябълката също се нарязва на ситно.
Херингата - на ситно, без кожата. Сметаната и майонезата се смесват и
се разбъркват добре.
В прозрачна стъклена купа се редят отделните
редове, кото между тях се маже със сместта от майонеза и сметана.
Отгоре се маже със сметана и майонеза и се украсява по ваш избор.
Трябва да престои в хладилник няколко часа.
източник:Тук
Цвеклото, картофите и морковите се сваряват /по
отделно/. Лука се нарязва на ситно. Ябълката също се нарязва на ситно.
Херингата - на ситно, без кожата. Сметаната и майонезата се смесват и
се разбъркват добре.
В прозрачна стъклена купа се редят отделните
редове, кото между тях се маже със сместта от майонеза и сметана.
Отгоре се маже със сметана и майонеза и се украсява по ваш избор.
Трябва да престои в хладилник няколко часа.
източник:Тук
Lindzi- SPAMMER
Морско зеленце
1 голям пакет рулца от раци- 1 кутийка царевица
- зеле нарязана но лентички
- майонеза
Всичко се разбърква и се поднася.
Източник: Тук
- зеле нарязана но лентички
- майонеза
Всичко се разбърква и се поднася.
Източник: Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 12:51; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Салата "Костенурка"
- кус-кус - кисели краставички
- леко сварени моркови
- рулца от раци
- копър
- майонеза, крема сирене и кисело мляко
- орехи за поръсване
- 1 сварен жълтък за глава и чер пипер за очи
Всички продукти са "на око". Примерно 1/3 от
пакетчето кус-кус, който се сварява и се измива със студена вода. След
като се охлади към него се прибавят ситно нарязаните краставички,
моркови, 1 пакетче рулца от раци и копър. Всичко се размесва с 2 с.л.
майонеза, 1 с.л. кисело мляко, 2 с.л. крема сирене и 1 с.л. кр. масло
/това пак е ориентировъчно/ Слага се колкото за спойка, не да плува в
сос. Така салатата се слага в кръгла купа, на която сме покрили дъното
с найлоново фолио, за да излезе после салатата по-лесно, притиска се
хубаво, за да приеме по-правилна форма и се остава в хладилника за 3-4
часа. След това обръщаме салатата в чинията, в която ще сервираме,
намазваме с майонеза и поръсваме обилно с начукани орехи. За крачета се
слагат 4 орехови ядки, а за глава жълтък от сварено яйце.
Тук
- леко сварени моркови
- рулца от раци
- копър
- майонеза, крема сирене и кисело мляко
- орехи за поръсване
- 1 сварен жълтък за глава и чер пипер за очи
Всички продукти са "на око". Примерно 1/3 от
пакетчето кус-кус, който се сварява и се измива със студена вода. След
като се охлади към него се прибавят ситно нарязаните краставички,
моркови, 1 пакетче рулца от раци и копър. Всичко се размесва с 2 с.л.
майонеза, 1 с.л. кисело мляко, 2 с.л. крема сирене и 1 с.л. кр. масло
/това пак е ориентировъчно/ Слага се колкото за спойка, не да плува в
сос. Така салатата се слага в кръгла купа, на която сме покрили дъното
с найлоново фолио, за да излезе после салатата по-лесно, притиска се
хубаво, за да приеме по-правилна форма и се остава в хладилника за 3-4
часа. След това обръщаме салатата в чинията, в която ще сервираме,
намазваме с майонеза и поръсваме обилно с начукани орехи. За крачета се
слагат 4 орехови ядки, а за глава жълтък от сварено яйце.
Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 12:40; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Гуакамоле
1 авокадо
1/2 люта чушка
1/2 малка глава кромид лук
1 с л лимонов сок
5-6 стръка къдрав магданоз
сол
• Авокадото се срязва на половинки.
• Маха се костилката и кората.
• Нарязва се на кубчета 1х1 см.
• Отстраняват се семките на лютата чушка и се нарязва на ситно.
• Лукът и магданоза се наситняват и се прибавят при авокадото.
• С помощта на дървена лъжица се намачква грубо сместа.
• Подправя се със сол и лимонов сок.
• Оставя се да престои 30 минути.
източник:Гответе с мен
1/2 люта чушка
1/2 малка глава кромид лук
1 с л лимонов сок
5-6 стръка къдрав магданоз
сол
• Авокадото се срязва на половинки.
• Маха се костилката и кората.
• Нарязва се на кубчета 1х1 см.
• Отстраняват се семките на лютата чушка и се нарязва на ситно.
• Лукът и магданоза се наситняват и се прибавят при авокадото.
• С помощта на дървена лъжица се намачква грубо сместа.
• Подправя се със сол и лимонов сок.
• Оставя се да престои 30 минути.
източник:Гответе с мен
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 12:40; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Мексиканска салата
голяма консерва червен фасул (560 гр.)1 голяма консерва царевица (560 гр.)
6 - 7 червени печени чушки
1 люта чушка (или лют пипер)
връзка копър
сол, оцет и олио на вкус
Обелват се чушките и се нарязват на квадратчета, добавят се изцедените царевица и фасул, лютата чушка и копъра (нарязани на дребно) и салатата се подправя на вкус.
източник:Гответе с мен
6 - 7 червени печени чушки
1 люта чушка (или лют пипер)
връзка копър
сол, оцет и олио на вкус
Обелват се чушките и се нарязват на квадратчета, добавят се изцедените царевица и фасул, лютата чушка и копъра (нарязани на дребно) и салатата се подправя на вкус.
източник:Гответе с мен
Lindzi- SPAMMER
Рибена салата
4 големи домата
2 твърдо сварени яйца
300 гр бяла риба
3 с. л. сметана
3 с. л. майонеза
1 с. л. нарязан на ситно магданоз
1 ч. л. нарязан на ситно копър
сос табаско
сол и черен пипер
лимон и зеленина
1. Сварете рибата без кожата и след това я накъсайте на парченца.
2. Оставете на страна единият желтък, а белтъка и другото яйце - настъжете.
3. Смесете рибата, яйцата, сметаната, майонезата, магданоза, копъра, соса табаско и солта и черния пипер.
4. Разрежете доматите на половина и ги покриите със сместта.
5. Украсете с лимона и зеленината.
Източник: Тук
2 твърдо сварени яйца
300 гр бяла риба
3 с. л. сметана
3 с. л. майонеза
1 с. л. нарязан на ситно магданоз
1 ч. л. нарязан на ситно копър
сос табаско
сол и черен пипер
лимон и зеленина
1. Сварете рибата без кожата и след това я накъсайте на парченца.
2. Оставете на страна единият желтък, а белтъка и другото яйце - настъжете.
3. Смесете рибата, яйцата, сметаната, майонезата, магданоза, копъра, соса табаско и солта и черния пипер.
4. Разрежете доматите на половина и ги покриите със сместта.
5. Украсете с лимона и зеленината.
Източник: Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 12:41; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Салата с краставици и сусам
3 с л соев сос
2 с л оцет
1 скилидка чесън
60 г печен сусам
1 с л олио (сусамово олио)
6 краставици
• Измийте и обелете краставиците.
• Нарежете на кубчета.
• Сложете всички продукти в буркан с винт и разтърсете добре.
• Сложете в купа за салата краставиците и залейте със соса.
Източник: Тук
2 с л оцет
1 скилидка чесън
60 г печен сусам
1 с л олио (сусамово олио)
6 краставици
• Измийте и обелете краставиците.
• Нарежете на кубчета.
• Сложете всички продукти в буркан с винт и разтърсете добре.
• Сложете в купа за салата краставиците и залейте със соса.
Източник: Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 12:41; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Страница 1 от 5
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|