Ястия с риба и морски продукти
+2
Lindzi
Dani
6 posters
Страница 1 от 3
Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Ястия с риба и морски продукти
Пълнен шаран
Продукти:
2 глави кромид лук
200 мл олио
100 мл ориз
2 с л галета
3 с л орехи орехи
десетина стафиди
1 ч л червен пипер
щипка канела
1/2 ч л захар
смлян черен пипер
сол
1,5 - 2 кг шаран
Приготвяне:
• Почистеният шаран се измива добре, посолява се и се оставя един-два часа.
• През това време се задушава нарязаният лук в олиото.
• Прибавя се оризът и се задушава отново 15-20 минути.
• Добавя се галетата, орехите, стафидите, канелата, смленият черен и червен пипер и 1 с л вода.
• Сместа се разбърква добре.
• Шаранът се напълва с така приготвената смес, зашива се.
• Поставя се върху скара или пръчки в тава за печене.
• Полива се с олио и размито в малко вода доматено пюре.
• Поръсва се със смлян черен пипер и брашно.
• В тавата се доливат 400 мл топла вода.
• Пече се в предварително загрята фурна на 200 С, покрито с фолио 30 минути.
• Фолиото се маха и се запича още 10-15 минути.
Продукти:
2 глави кромид лук
200 мл олио
100 мл ориз
2 с л галета
3 с л орехи орехи
десетина стафиди
1 ч л червен пипер
щипка канела
1/2 ч л захар
смлян черен пипер
сол
1,5 - 2 кг шаран
Приготвяне:
• Почистеният шаран се измива добре, посолява се и се оставя един-два часа.
• През това време се задушава нарязаният лук в олиото.
• Прибавя се оризът и се задушава отново 15-20 минути.
• Добавя се галетата, орехите, стафидите, канелата, смленият черен и червен пипер и 1 с л вода.
• Сместа се разбърква добре.
• Шаранът се напълва с така приготвената смес, зашива се.
• Поставя се върху скара или пръчки в тава за печене.
• Полива се с олио и размито в малко вода доматено пюре.
• Поръсва се със смлян черен пипер и брашно.
• В тавата се доливат 400 мл топла вода.
• Пече се в предварително загрята фурна на 200 С, покрито с фолио 30 минути.
• Фолиото се маха и се запича още 10-15 минути.
Dani- Администратор
Задушена риба със зеленчуци
Задушена риба със зеленчуци
* 1 кг риба
* 2-3 бр. (150 г) моркови
* 2-3 бр. (150 г) домати
* 10-12 бр. (1 кг) картофи
* 1 глава (50 г) кромид лук
* 1/2 глава (50 г) целина
* 1/2 ч.ч. (100 мл) растителна мазнина
* 1 с.л. (10 мл) оцет
* магданоз
* черен пипер
* дафинов лист
* сол
В съд, намазан с мазнина, се нарежда рибата, почистена измита и нарязана на порции. Отгоре се поставят предварително задушените в част от мазнината ситно нарязани моркови, лук и целина. Поръсват се със ситно нарязан магданоз и се покриват с нарязаните на дребно домати. Прибавят се подправките, растителното масло, оцетът и сол на вкус. Ястието се задушава на слаб огън около половин час. Поднася се със сварените картофи.
* 1 кг риба
* 2-3 бр. (150 г) моркови
* 2-3 бр. (150 г) домати
* 10-12 бр. (1 кг) картофи
* 1 глава (50 г) кромид лук
* 1/2 глава (50 г) целина
* 1/2 ч.ч. (100 мл) растителна мазнина
* 1 с.л. (10 мл) оцет
* магданоз
* черен пипер
* дафинов лист
* сол
В съд, намазан с мазнина, се нарежда рибата, почистена измита и нарязана на порции. Отгоре се поставят предварително задушените в част от мазнината ситно нарязани моркови, лук и целина. Поръсват се със ситно нарязан магданоз и се покриват с нарязаните на дребно домати. Прибавят се подправките, растителното масло, оцетът и сол на вкус. Ястието се задушава на слаб огън около половин час. Поднася се със сварените картофи.
Dani- Администратор
Печена риба с босилек, моцарела и домати
Печена риба с босилек, моцарела и домати
Продукти:
2 (по 225 г) филета треска
зехтин
морска сол
2 шепи коктейлни домати
шепа пресен босилек
200 г Моцарела Буфало
шепа настърган Пармезан
Приготвяне
• Фурната се загрява на 220 С.
• Тава за печене се намаслява със зехтин и се нареждат филетата риба.
• Напръскват със зехтин, посоляват се и се подправят със смлян черен пипер.
• Отгоре се нареждат доматите, босилек и нарязана на тънки филии Моцарела.
• Поръсват се с настъргания Пармезан и се напръскват със зехтин.
• Пекат се 15-20 минути или докато кашкавалът придобие златист цвят.
Продукти:
2 (по 225 г) филета треска
зехтин
морска сол
2 шепи коктейлни домати
шепа пресен босилек
200 г Моцарела Буфало
шепа настърган Пармезан
Приготвяне
• Фурната се загрява на 220 С.
• Тава за печене се намаслява със зехтин и се нареждат филетата риба.
• Напръскват със зехтин, посоляват се и се подправят със смлян черен пипер.
• Отгоре се нареждат доматите, босилек и нарязана на тънки филии Моцарела.
• Поръсват се с настъргания Пармезан и се напръскват със зехтин.
• Пекат се 15-20 минути или докато кашкавалът придобие златист цвят.
Dani- Администратор
Кюфтета от паламуд . Пикантна риба на фурна с майонеза
Кюфтета от паламуд
Продукти за 4 порции:
1 кг риба; 2-3 филии хляб; черен пипер; сол; 2 яйца; 150 г масло; 100 г брашно; 1 връзка магданоз; 1 малка глава лук; за салатата: домати; краставици; сирене
Начин на приготвяне:
Хлябът се накисва във вода, след това се отцежда и се слага в купа. Рибата се обезкостява и се смила с пасатор . Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Смляната риба се прехвърля в купата при хляба. Добавят се нарязаните наситно лук и магданоз. Слагат се яйцата и сместа се омесва добре. Оформят се кюфтета, овалват се в брашно и се пържат .
***
Пикантна риба на фурна с майонеза
ПРОДУКТИ:
бяла риба или платика
домашно приготвена или готова майонеза
олио за подмазване на тавата
сол
черен пипер
копър
ПРИГОТВЯНЕ:
Дъното на тавата намазваме със съвсем малко олио. Разстиламе една част от майонезата и поставяме предварително натритата с подправки риба. Покриваме с останалата част от майонезата и печем на умерена фурна около 20-25мин.
Продукти за 4 порции:
1 кг риба; 2-3 филии хляб; черен пипер; сол; 2 яйца; 150 г масло; 100 г брашно; 1 връзка магданоз; 1 малка глава лук; за салатата: домати; краставици; сирене
Начин на приготвяне:
Хлябът се накисва във вода, след това се отцежда и се слага в купа. Рибата се обезкостява и се смила с пасатор . Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Смляната риба се прехвърля в купата при хляба. Добавят се нарязаните наситно лук и магданоз. Слагат се яйцата и сместа се омесва добре. Оформят се кюфтета, овалват се в брашно и се пържат .
***
Пикантна риба на фурна с майонеза
ПРОДУКТИ:
бяла риба или платика
домашно приготвена или готова майонеза
олио за подмазване на тавата
сол
черен пипер
копър
ПРИГОТВЯНЕ:
Дъното на тавата намазваме със съвсем малко олио. Разстиламе една част от майонезата и поставяме предварително натритата с подправки риба. Покриваме с останалата част от майонезата и печем на умерена фурна около 20-25мин.
Dani- Администратор
Пъстърва със сирене и копър
Пъстърва със сирене и копър
По 1 пъстърва на човек. Обработва се само със сол и черен пипер. Вътре в корема се пълни със натрошено сирене - да не е много солено, ситно нарязан копър, черен пипер. Завива се във фолио намазано с малко олио или зехтин.
източник:Тук
автор: Бъни
По 1 пъстърва на човек. Обработва се само със сол и черен пипер. Вътре в корема се пълни със натрошено сирене - да не е много солено, ситно нарязан копър, черен пипер. Завива се във фолио намазано с малко олио или зехтин.
източник:Тук
автор: Бъни
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 14:31; мнението е било променяно общо 2 пъти
Lindzi- SPAMMER
РАЦИТЕ
Пияни щипки
8 бр. раци, 150 гр лимони, 200 гр чушки, 100 гр моркови, 150 мл бира, 10 гр сол
Раците се измиват и почистват. В съд се налива 1 л вода, долива се бирата и се слага да заври.
Добавят се нарязаните на ситно чушки и морковите и се посолява.
Като заври бульонът, се слагат раците, които се варят до почервеняване.
След като се сварят, се прецеждат и се сервират топли с чаша студена бира!
Раци с мастика8 бр. раци, 150 гр лимони, 200 гр чушки, 100 гр моркови, 150 мл бира, 10 гр сол
Раците се измиват и почистват. В съд се налива 1 л вода, долива се бирата и се слага да заври.
Добавят се нарязаните на ситно чушки и морковите и се посолява.
Като заври бульонът, се слагат раците, които се варят до почервеняване.
След като се сварят, се прецеждат и се сервират топли с чаша студена бира!
до 10 бр раци, , 2 л вода, 2 с. л. сол, 1 равна с. л. захар, няколко дръжки от копър и ракиена чаша мастика
Раците се измиват добре. Във водата се слагат солта, захарта и копърът и когато заври в нея се пускат раците. Трябва напълно да са покрити с вода. Варят се 20 мин. Малко пр. да се свалят от котлона, се добавя мастиката, за да поемат от нея.
Пълнени раци
12 едри рака, 3 с.л. олио, 4 глави лук нарязани на ситно, 1/2 ч.ч. ориз, червен и чер пипер, магданоз
Раците се заливат със студена и солена вода. Варят се до почервеняване.
Отделно се прави плънката: В олио се запържва лукът и се поръсва с червен пипер. Маха се от огъня и се прибавя оризът, черния пипер и магданозът. Малките крачета на рачетата се очистват и се оставят само пипалата с щипките. Внимателно се повдига черупката на гърба и се пълни с плънката. Раците се нареждат в тавичка, поръсват се с нарязан магданоз и се заливат с вода - да ги покрие. Пекат се в умерена фурна, докато се дръпне всичката вода.
(от в. "24 часа Неделя" - 10 август 08)
Lindzi- SPAMMER
Раците
Раци с вино - 1-ва част
10 бр раци среден размер, 50 гр зехтин, 1 ч.ч. бяло вино, 1/2 връзка зелен лук, маргарин - за намазване, босилек, 2 бр лимон, 2-3 филийки хляб, сол и черен пипер на вкус
Раците се слагат във вряща подсолена вода и се варят до зачервяване. В дълбок тиган се загрява зехтинът и се нареждат раците. Захлупват се и се задушават за ок. 5 мин, като от време на време се обръщат, за да поемат зехтина.
Прибавят се бялото вино, пресният лук и босилек, щипка сол и се задушавт още 5-6 мин, докато половината вино се изпари.
Препичат се филийките на фурна или тостер и се намазват с маргарин. Поръсват се с босилек и малко сол и се нарязват на квадратчета. Поставят се в чинията за сервиране и отгоре се нареждат раците. Заливат се с останалия сос и сока от един лимон, поръсват се с чер пипер.
Раци с вино - 2-ра част
1 кг раци, 100 мл вино, 1 люта чушка счукана на ситно, джинджифил и сол
Раците се измиват. В дълбока тенджера се приготвя сос от 1 л вода, лютивата чушка и солта. Течността се кипва, след това се оставя да изстине. Добавят се виното и джинджифилът. Раците се заливат с тази смес, тенджерата се захлупва плътно и така се оставят да киснат в нея 3-4 дена. След което могат да се поднесат.
Рибарска чорба по свищовски
4 вида риби - сом, бяла риба, мряна и шаран; 1 лъжица тарама хайвер, 4-5 опашки от раци, 3 ср големи домата, 3 моркова, 1 глава целина или 5-6 стръка; 1 люта чушка, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка девисил, 1 ч.л. червен пипер, чер пипер на зърна, дафинов лист, 2-3 щипки мащерка, естрагон и сол
4-те вида риби се сваряват в подсолена вода, колкото да ги покрие. Обикн. се вземат главите на рибите, срязани зад предните перки, както и опашките. Към тях се слага цяла обелената глава лук и 10-на зърна чер пипер.
Като се свари, рибата се изважда и обезкостява. В получения бульон се пускат морковите, целиата, нарязани на малки кубчета. Като омекнат, се добавя половината магданоз, нарязан на ситно, естрагонът, мащерката, 2/3 от нарязания девисил, червеният пипер и дафиновият лист.
Оставя се да поври около 10-на минути на слаб огън и се добавят лютата чушка и трите домата, настъргани на ренде.
Тарама хайверът се размива отделно във вода, така че зърната да се отделят едно от друго, и се добавя в чорбата. Сварените предварително опашки от раци се почистват и задено с месото се връщат в бульона.
Тогава се прибавя останалата част от нарязаните на ситно магданоз и девисил. След като кипне, чорбата се сваля от огъня и се оставя да поизстине. Поднася се хладка, за да се усети букетът от аромати.
(източник - 24 часа)
10 бр раци среден размер, 50 гр зехтин, 1 ч.ч. бяло вино, 1/2 връзка зелен лук, маргарин - за намазване, босилек, 2 бр лимон, 2-3 филийки хляб, сол и черен пипер на вкус
Раците се слагат във вряща подсолена вода и се варят до зачервяване. В дълбок тиган се загрява зехтинът и се нареждат раците. Захлупват се и се задушават за ок. 5 мин, като от време на време се обръщат, за да поемат зехтина.
Прибавят се бялото вино, пресният лук и босилек, щипка сол и се задушавт още 5-6 мин, докато половината вино се изпари.
Препичат се филийките на фурна или тостер и се намазват с маргарин. Поръсват се с босилек и малко сол и се нарязват на квадратчета. Поставят се в чинията за сервиране и отгоре се нареждат раците. Заливат се с останалия сос и сока от един лимон, поръсват се с чер пипер.
Раци с вино - 2-ра част
1 кг раци, 100 мл вино, 1 люта чушка счукана на ситно, джинджифил и сол
Раците се измиват. В дълбока тенджера се приготвя сос от 1 л вода, лютивата чушка и солта. Течността се кипва, след това се оставя да изстине. Добавят се виното и джинджифилът. Раците се заливат с тази смес, тенджерата се захлупва плътно и така се оставят да киснат в нея 3-4 дена. След което могат да се поднесат.
Рибарска чорба по свищовски
4 вида риби - сом, бяла риба, мряна и шаран; 1 лъжица тарама хайвер, 4-5 опашки от раци, 3 ср големи домата, 3 моркова, 1 глава целина или 5-6 стръка; 1 люта чушка, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка девисил, 1 ч.л. червен пипер, чер пипер на зърна, дафинов лист, 2-3 щипки мащерка, естрагон и сол
4-те вида риби се сваряват в подсолена вода, колкото да ги покрие. Обикн. се вземат главите на рибите, срязани зад предните перки, както и опашките. Към тях се слага цяла обелената глава лук и 10-на зърна чер пипер.
Като се свари, рибата се изважда и обезкостява. В получения бульон се пускат морковите, целиата, нарязани на малки кубчета. Като омекнат, се добавя половината магданоз, нарязан на ситно, естрагонът, мащерката, 2/3 от нарязания девисил, червеният пипер и дафиновият лист.
Оставя се да поври около 10-на минути на слаб огън и се добавят лютата чушка и трите домата, настъргани на ренде.
Тарама хайверът се размива отделно във вода, така че зърната да се отделят едно от друго, и се добавя в чорбата. Сварените предварително опашки от раци се почистват и задено с месото се връщат в бульона.
Тогава се прибавя останалата част от нарязаните на ситно магданоз и девисил. След като кипне, чорбата се сваля от огъня и се оставя да поизстине. Поднася се хладка, за да се усети букетът от аромати.
(източник - 24 часа)
Lindzi- SPAMMER
Пълнена скумрия
Пълнена скумрия
Необходими продукти: за 1 порция - 1 скумрия, 1 с.л. олио, половин малка глава
лук, 1 малко морковче, парче керевиз /целина/, половин домат, 1 малка зелена чушка, черен пипер, сол, магданоз.
Начин на приготвяне:
Изчистваме добре зеленчуците, измиваме и нарязваме на ситно. Задушаваме
ги докато омекнат заедно с подправките - накрая прибавяме магданоза,
черния пипер и солта. Суровите почистени скумрии се напълват с тази
плънка, като внимаваме да не излезе от коремчетата им. Напълнените
скумрии се пекат на скара, която предварително сме загрели до
зачервяване. Накрая скумриите подреждаме в плато и ги поднасяме с
гарнитури.
Необходими продукти: за 1 порция - 1 скумрия, 1 с.л. олио, половин малка глава
лук, 1 малко морковче, парче керевиз /целина/, половин домат, 1 малка зелена чушка, черен пипер, сол, магданоз.
Начин на приготвяне:
Изчистваме добре зеленчуците, измиваме и нарязваме на ситно. Задушаваме
ги докато омекнат заедно с подправките - накрая прибавяме магданоза,
черния пипер и солта. Суровите почистени скумрии се напълват с тази
плънка, като внимаваме да не излезе от коремчетата им. Напълнените
скумрии се пекат на скара, която предварително сме загрели до
зачервяване. Накрая скумриите подреждаме в плато и ги поднасяме с
гарнитури.
mamazavinagi- Администратор
Кюфтета от риба
Кюфтета от риба
Необходими продукти: 200 г бяла риба, 3-4 картофа, 1 яйце, 1 с.л. галета, 1 с.л. масло, 1 връзка магданоз, черен пипер и сол.
Начин на приготвяне: Бялата риба се
сварява, обезкостява и смачква. Прибавя се пюре от картофите, 1 яйце, 1
с.л. галета,.1 с.л. масло, 1 връзка магданоз, черен пипер и сол на
вкус. Омесва се добре и се оформят кюфтета. Овалват се в брашно и се
пържат в сгорещено олио.
Необходими продукти: 200 г бяла риба, 3-4 картофа, 1 яйце, 1 с.л. галета, 1 с.л. масло, 1 връзка магданоз, черен пипер и сол.
Начин на приготвяне: Бялата риба се
сварява, обезкостява и смачква. Прибавя се пюре от картофите, 1 яйце, 1
с.л. галета,.1 с.л. масло, 1 връзка магданоз, черен пипер и сол на
вкус. Омесва се добре и се оформят кюфтета. Овалват се в брашно и се
пържат в сгорещено олио.
mamazavinagi- Администратор
Стек от жълтопереста риба тон
Стек от жълтопереста риба тон
(рецепта Камелия Тодорова)
стек от риба тон
лайм
чери домати
черни маслини без костилки
чесън
орехи
каперси
зехтин
черен балсамико
Стекът се изпича в тиган без мазнина, но предварително рибата е потопена в смес от зехтин, сол и едро смлян чер пипер. На всяка страна от филето й трябват около 2-3 мин. на среден огън. След като се изпече, рибата се сервира в чиния, в която предварително са разбъркани останалите продукти.
(рецепта Камелия Тодорова)
стек от риба тон
лайм
чери домати
черни маслини без костилки
чесън
орехи
каперси
зехтин
черен балсамико
Стекът се изпича в тиган без мазнина, но предварително рибата е потопена в смес от зехтин, сол и едро смлян чер пипер. На всяка страна от филето й трябват около 2-3 мин. на среден огън. След като се изпече, рибата се сервира в чиния, в която предварително са разбъркани останалите продукти.
Lindzi- SPAMMER
Пастет от треска
Пастет от треска
500 гр. треска (за 4 човека)
прясно мляко
зехтин
кладница (трюфели или др. по избор)
* Трябва постоянно да се бърка това ядене, иначе ще загори!!!
500 гр. треска (за 4 човека)
прясно мляко
зехтин
кладница (трюфели или др. по избор)
Нарежете рибата на парчета и ги сварете в чиста вода. След като водата заври, извадете парчетата риба от водата и ги отцедете. Махнете кожата и рибнити кости на треската, ако има, и счукайте месото, така че да го направите на пастет (паста).
Поставете счуканото месо в тенджера, добавете малко зехтин и сложете да се вари на тих огън, като разбърквате с дървена лъжица, докато се получи гъста и хомогенна каша. По време на тази операция добавяйте от време на време по няколко капки горещо мляко, за да избегнете залепването на рибата за тенджерата.
Поръсете рибата с един накълцан на дребно трюфел (или кладница), добавете една лъжица прясна сметана, като не спирате да бъркате. След като придобие кремообразен вид, ястието е готово за сервиране.
* Трябва постоянно да се бърка това ядене, иначе ще загори!!!
Lindzi- SPAMMER
Калкан огретен. Калкан със сос от вино. Калкан със сос Бешамел. Калкан със сос Субиз
КАЛКАН ОГРЕТЕН
калкан,
масло или олио
чер пипер
магданоз
сол
лук
галета
КАЛКАН СЪС СОС ОТ ВИНО
калкан, масло, бульон
за соса Бордлез:
КАЛКАН със сос Бешамел
калкан, масло, бульон
сос бешамел:
КАЛКАН А ЛА СУБИЗ
калкан, масло
сос Субиз:
калкан,
масло или олио
чер пипер
магданоз
сол
лук
галета
Почистете и измийте един малък калкан. Намажете с олио (масло) една тава, сложете сол,черен пипер и финно накълцан магданоз и поставете калкана в тавата, като бялата му страна гледа нагоре.
Добавете на рибата още сол, черен пипер, магданоз и накълцан лук, както и на места малки парчета масло. Изсипете една чаша бяло вино и сложете калкана да се пече на слаба фурна, като го поливате от време на време. След 20 минути покрийте калкана с галета и усилете фурната, докато рибата се покрие със златиста коричка, след което го сервирайте в тавата, в която сте го изпекли.
Добавете на рибата още сол, черен пипер, магданоз и накълцан лук, както и на места малки парчета масло. Изсипете една чаша бяло вино и сложете калкана да се пече на слаба фурна, като го поливате от време на време. След 20 минути покрийте калкана с галета и усилете фурната, докато рибата се покрие със златиста коричка, след което го сервирайте в тавата, в която сте го изпекли.
КАЛКАН СЪС СОС ОТ ВИНО
калкан, масло, бульон
за соса Бордлез:
Нарежете на ситно 4 лука ,поставете ги в една тенджера заедно с мащерка, дафинов лист, сол, черен пипер, магданоз, една голяма лъжица горчица и една чаша бяло (или червено) вино. Оставете да ври на слаб огън до сваряване на лука. Прецедете соса и го оставете да се претопли на водна баня до момента на сервиране.
Сгответе калкана на фурна, като използвате едно голямо колкото яйце парче масло, полейте го с половин чаша горещ бульон. Когато е готов, го покрийте със сос Бордлез (Bordelaise) и го сервирайте.
КАЛКАН със сос Бешамел
калкан, масло, бульон
сос бешамел:
Разтопете едно голямо колкото яйце парче масло, след което поставете една лъжица брашно, и изпържете сместа, така че да придобие леко ръждив цвят. Прибавете една чаша топло мляко и разбърквайте, докато сосът се сгъсти. Сол и черен пипер се слагат накрая.
Изпечете калкана с голямо колкото яйце парче масло, като го полеете с малко горещ бульон. Покрийте го със сос Бешамел, като сложите в него няколко гъби, оставете го още 10 минути във фурната и го сервирайте.
КАЛКАН А ЛА СУБИЗ
калкан, масло
сос Субиз:
Обелете и нарежете на много тънки кръгчета 7 или 8 големи глави лук; след това ги запържете в тигана, като използвате голямо парче масло, докато добият жълт цвят. Поръсете ги с брашно. Разбъркайте с дървена лъжица, прибавете една чаша вода, сол и черен пипер. Оставете да се вари 20 минути.
сос Бяло масло:
сос Бяло масло:
Разтопете прясно масло на слаб огън (по 40 грама на човек); когато е добре разтопено, отдръпнете го от огъня и прибавете накълцан магданоз, лимонен сок, сол, черен пипер, разбъркайте добре и го сервирайте.
Сложете филе калкан да се изпече със сос "Бяло масло", след което го сервирайте заедно със сос "Субиз".Последната промяна е направена от beni_vasi на Вто 03 Фев 2009, 13:36; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Барбут по Нормандски
БАРБУТ ПО НОРМАНДСКИ
барбут, масло, вода, гъби, сос бешамел и галета
Почистете добре един малък барбут, отрежете плавателните мехури и го сложете в една тава, като добавите 60 гр. масло и половин чаша вода. Оставете го да се пече на слаба фурна 15 минути, след което наредете около рибата ивица гъби, наразяни на кръгчета и потопени в масло, покрийте със сос Бешамел,а след това с галета и оставете да се запече до покриване със златиста коричка.
барбут, масло, вода, гъби, сос бешамел и галета
Почистете добре един малък барбут, отрежете плавателните мехури и го сложете в една тава, като добавите 60 гр. масло и половин чаша вода. Оставете го да се пече на слаба фурна 15 минути, след което наредете около рибата ивица гъби, наразяни на кръгчета и потопени в масло, покрийте със сос Бешамел,а след това с галета и оставете да се запече до покриване със златиста коричка.
Lindzi- SPAMMER
Пъстърва на тиган
Пъстърва на тиган
Напитката е добре охладено бяло вино.
източник:За дома
Продукти: | 1/2 ч.чаша брашно 2 с.л.сушен магданоз 1 ч.л.чесън на прах 1 ч.л.счукан лук ( по възможност сушен) 1 ч.л.сушен босилек 1/2 ч.л.сол 1/4 ч.л.лимонена кора 1/4 ч.л.черен пипер щипка лют червен пипер 1 с.л.масло или олио 4 филета от пъстърва |
Начин на приготвяне: | Смесете сушените съставки в голяма найлонова торба. Поставете вътре рибата и я оваляйте добре в подправките. Сгорещете мазнината в тиган. Пържете овкусената риба за около 6 минути от всяка страна, докато започне да се къса с вилица. |
Напитката е добре охладено бяло вино.
източник:За дома
Lindzi- SPAMMER
Панирани калмари. Пикантни пипала от калмари на тиган. Калмари с пълнеж на скара. Вечеря "Бродуей".
Панирани калмари
Почистваме калмарите, нарязваме ги на ивици и слагаме в млякото за около 3 часа.
В дълбок съд, слагаме брашното,1 лъжица мазнина, сол и 100гр вода.
Размесваме добре, докато се получи хомогенна смес. Калмарите се слагат
в тестото, след, което се пържат в много гореща мазнина до получаване
на златиста коричка.
Сервират се топли с нарязан на парчета лимон.
Много добро мезе са за бира и бяло вино.
Пикантни пипала от калмари на тиган
Пипалата се почистват и се нарязват. След това се слагат в тиган на
котлона. Хвърля се всичката вода която пускат до като не остане сух
тигана. Сипва се олио и се пържат. Когато са готови олиото се хвърля,
сипва се соев сос, счукан чесън и малко чили.
Сервират се топли.
Калмари с пълнеж на скара
Почистват се, измиват се и се обелват, калмарите се посоляват. В тялото
се поставя бучка прясно или 1 к.л. растително масло и резен кашкавал.
Пекат се на намазана скара, равномерно, от всички страни, като се мажат
с мазнина. Сервират се с резен лимон.
Вечеря "Бродуей"
Сваряваме, но не преваряваме макароните според указанието на опаковката. Изплакваме ги с гореща вода и оставяме настрани.
В тиган с 1-2 с. л. леко сгорещен зехтин пържим опашките от лобстер
приблизително по 3 мин от всяка стряна. Изваждаме ги. На тяхно място
слагаме големите миди \"Шел\" ;-) и ги пържим по4ти по 2 мин от всяка
страна. Изваждаме ги. На тяхно място слагаме кралските скариди и ги
пържим по 1 мин от всяка страна. Изваждаме ги.
Добавяме о6те 1-2 с. л. зехтин и слагаме лука, чесъна, черните миди и
дребните миди и бъркаме непрекъснато около 3 мин. Заливаме ги с виното
и след като заври, варим само 1 мин. Махаме всички миди, които не са се
отворили. Сега добавяме доматите, босилека, ореганото, сол, черен
пипер, пилешкия бульон, калмарите и по-рано приготвените други морски
продукти и задушаваме на мнооого тих огън 4 мин.
Тогава добавяме макароните, разбъркваме, така че макароните да се
покрият със соса много добре и поръсваме с настърганото сирене.
Почистваме калмарите, нарязваме ги на ивици и слагаме в млякото за около 3 часа.
В дълбок съд, слагаме брашното,1 лъжица мазнина, сол и 100гр вода.
Размесваме добре, докато се получи хомогенна смес. Калмарите се слагат
в тестото, след, което се пържат в много гореща мазнина до получаване
на златиста коричка.
Сервират се топли с нарязан на парчета лимон.
Много добро мезе са за бира и бяло вино.
Пикантни пипала от калмари на тиган
Пипалата се почистват и се нарязват. След това се слагат в тиган на
котлона. Хвърля се всичката вода която пускат до като не остане сух
тигана. Сипва се олио и се пържат. Когато са готови олиото се хвърля,
сипва се соев сос, счукан чесън и малко чили.
Сервират се топли.
Калмари с пълнеж на скара
Почистват се, измиват се и се обелват, калмарите се посоляват. В тялото
се поставя бучка прясно или 1 к.л. растително масло и резен кашкавал.
Пекат се на намазана скара, равномерно, от всички страни, като се мажат
с мазнина. Сервират се с резен лимон.
Вечеря "Бродуей"
Сваряваме, но не преваряваме макароните според указанието на опаковката. Изплакваме ги с гореща вода и оставяме настрани.
В тиган с 1-2 с. л. леко сгорещен зехтин пържим опашките от лобстер
приблизително по 3 мин от всяка стряна. Изваждаме ги. На тяхно място
слагаме големите миди \"Шел\" ;-) и ги пържим по4ти по 2 мин от всяка
страна. Изваждаме ги. На тяхно място слагаме кралските скариди и ги
пържим по 1 мин от всяка страна. Изваждаме ги.
Добавяме о6те 1-2 с. л. зехтин и слагаме лука, чесъна, черните миди и
дребните миди и бъркаме непрекъснато около 3 мин. Заливаме ги с виното
и след като заври, варим само 1 мин. Махаме всички миди, които не са се
отворили. Сега добавяме доматите, босилека, ореганото, сол, черен
пипер, пилешкия бульон, калмарите и по-рано приготвените други морски
продукти и задушаваме на мнооого тих огън 4 мин.
Тогава добавяме макароните, разбъркваме, така че макароните да се
покрият със соса много добре и поръсваме с настърганото сирене.
Lindzi- SPAMMER
Хрупкава бяла риба на фурна
Хрупкава бяла риба на фурна
източник:За дома
Продукти: | 6 филета бяла риба 3/4 ч.чаша галета 1 с.л.сос Уорчестър 1 с.л.лимонов сок 1/2 ч.чаша масло или маргарин, разтопени 1 ч.л.дижонска горчица 1/4 ч.л.сол 1/4 ч.л.черен пипер |
Начин на приготвяне: | Поръсете дъното на намазнена тавичка с галета. Подредете отгоре филетата. Смесете останалите продукти и изсипете върху рибата. Печете на 220 градуса за около 20 – 30 мин. Украсете с пресен магданоз. Питие: бяло вино |
източник:За дома
Lindzi- SPAMMER
"Печена риба в хартия"
Необходими продукти:
2 риби (бяла, скумрия)
2 домата
1 лимон
1/2 пакетче масло
1ч.ч. вода
копър, магданоз, чер. пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Изчистената и измита риба се посолява добре отвътре и отвън. Лимонът
се обелва и се нарязва на ситно. Към него се прибавят, също нарязани на
ситно домати, магданоз и копър. Към така получилата се смес се добавя
половината масло и чер.пипер. С нея се пълнят коремчетата на рибите. С
останалото масло се намазват рибите отвън и се завиват в пергаментова
хартия. Добре завитите пакетчета се нареждат в тавичка и се заливат с
водата. Пекът се на умерана фурна за около час. Сервира се с подходяща
за сезона салата и напитка.
Източник: Тук
2 риби (бяла, скумрия)
2 домата
1 лимон
1/2 пакетче масло
1ч.ч. вода
копър, магданоз, чер. пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Изчистената и измита риба се посолява добре отвътре и отвън. Лимонът
се обелва и се нарязва на ситно. Към него се прибавят, също нарязани на
ситно домати, магданоз и копър. Към така получилата се смес се добавя
половината масло и чер.пипер. С нея се пълнят коремчетата на рибите. С
останалото масло се намазват рибите отвън и се завиват в пергаментова
хартия. Добре завитите пакетчета се нареждат в тавичка и се заливат с
водата. Пекът се на умерана фурна за около час. Сервира се с подходяща
за сезона салата и напитка.
Източник: Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 14:36; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Руло от риба
Необходими продукти за рецептата:
1. 750гр. рибно филе
2. 200гр. говеждо месо
3. 1 голяма глава лук
4. 2 яйца
5. 150гр. бял хляб
6. 1 супена лъжица горчица
7. сол
8. черен пипер или къри
9. 50гр. сланина
10. червен пипер
Начин на приготвяне на рецептата руло от риба:
Рибното филе и месото се смилат на кайма и се смесват с нарязан лук,
яйцата, накиснатия хляб, горчица, сол и червен пипер. Половината маса
се поставя в намазана продълговата форма. Нарязаната на ситно сланина
се запържва и се нарежда върху сместа. Отгоре се поставя другата
половина. Пече се около 50мин. в гореща фурна. Вместо сланина може да
се използва свърдо сварени яйца, сварени моркови или колбас. Плънката
може да се направи по подобие на тази за рецепта за руло-стефани.
Източник: Тук
1. 750гр. рибно филе
2. 200гр. говеждо месо
3. 1 голяма глава лук
4. 2 яйца
5. 150гр. бял хляб
6. 1 супена лъжица горчица
7. сол
8. черен пипер или къри
9. 50гр. сланина
10. червен пипер
Начин на приготвяне на рецептата руло от риба:
Рибното филе и месото се смилат на кайма и се смесват с нарязан лук,
яйцата, накиснатия хляб, горчица, сол и червен пипер. Половината маса
се поставя в намазана продълговата форма. Нарязаната на ситно сланина
се запържва и се нарежда върху сместа. Отгоре се поставя другата
половина. Пече се около 50мин. в гореща фурна. Вместо сланина може да
се използва свърдо сварени яйца, сварени моркови или колбас. Плънката
може да се направи по подобие на тази за рецепта за руло-стефани.
Източник: Тук
Последната промяна е направена от Lindzi на Сря 25 Мар 2009, 14:36; мнението е било променяно общо 1 път
Lindzi- SPAMMER
Лятна риба
Необходими продукти за рецептата:
1. 500гр.рибно филе
2. 1 лимон
3. сол
4. 2 с.л. олио
5. 2 с.л. майонеза
6. 1 кофичка кисело мляко
7. 2 с.л. пресни подправки
8. 1 зелена салата (маруля0
9. 2 твърдо сварени яйца
10. 3 домата и 1 чушка
Начин на приготвяне на рецептата:
Рибното филе се накъсва на парчета, подкиселява се, посолява се и се
поставя в горещо олио, като се задушава с капак. Майонезата, киселото
мляко, лимоновият сок и подправките се смесват. Върху зелената салата
се поставят изстиналите парчета рибно филе и се поливат със соса.
Гарнират се с яйца и домати на резенчета и нарязани на чушки на кръгчета.
Източник: Тук
1. 500гр.рибно филе
2. 1 лимон
3. сол
4. 2 с.л. олио
5. 2 с.л. майонеза
6. 1 кофичка кисело мляко
7. 2 с.л. пресни подправки
8. 1 зелена салата (маруля0
9. 2 твърдо сварени яйца
10. 3 домата и 1 чушка
Начин на приготвяне на рецептата:
Рибното филе се накъсва на парчета, подкиселява се, посолява се и се
поставя в горещо олио, като се задушава с капак. Майонезата, киселото
мляко, лимоновият сок и подправките се смесват. Върху зелената салата
се поставят изстиналите парчета рибно филе и се поливат със соса.
Гарнират се с яйца и домати на резенчета и нарязани на чушки на кръгчета.
Източник: Тук
Lindzi- SPAMMER
Бяла риба в доматен сос
парчета филе от риба (от по 250 г)
1 консерва цели домати
3 глави лук
2 моркова
3 скилидки чесън
100 мл олио
2 суп. л. каперси
6 кисели краставички
зелени перца лук
сол и черен пипер
Приготвяне:
Източник: az-jenata.com
1 консерва цели домати
3 глави лук
2 моркова
3 скилидки чесън
100 мл олио
2 суп. л. каперси
6 кисели краставички
зелени перца лук
сол и черен пипер
Приготвяне:
Доматите се отцеждат добре, разполовяват се, почистват се от семките и се нарязват на дребно.
Лукът и чесънът – на ситно, морковите – на кубчета.
Олиото се нагрява в глинена тенджера и нарязаните зеленчуци се задушават. Добавят се доматите.
Зеленчуците се посоляват и се оставят да се задушават на бавен огън около 20 мин, като от време на време се разбъркват.
Отстраняват се кожата и централната кост на парчетата риба и те се добавят към зеленчуците.
Тенджерата се захлупва и задушаването продължава още 6 – 8 мин.
Киселите краставички се нарязват на тънки кръгчета.
Зелените перца лук се измиват, отцеждат се, подсушават се добре и се нарязват на ситно.
Киселите краставички, каперсите и лукът се добавят в тенджерата.
Рибните филета се сервират горещи, полети с пикантния сос.
Лукът и чесънът – на ситно, морковите – на кубчета.
Олиото се нагрява в глинена тенджера и нарязаните зеленчуци се задушават. Добавят се доматите.
Зеленчуците се посоляват и се оставят да се задушават на бавен огън около 20 мин, като от време на време се разбъркват.
Отстраняват се кожата и централната кост на парчетата риба и те се добавят към зеленчуците.
Тенджерата се захлупва и задушаването продължава още 6 – 8 мин.
Киселите краставички се нарязват на тънки кръгчета.
Зелените перца лук се измиват, отцеждат се, подсушават се добре и се нарязват на ситно.
Киселите краставички, каперсите и лукът се добавят в тенджерата.
Рибните филета се сервират горещи, полети с пикантния сос.
Източник: az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Бяла риба със спанак
Продукти:
1 кг бяла риба
1 кг спанак
1 глава лук
2 скилидки чесън
масло
олио
галета
сол
Начин на приготвяне:
Източник: az-jenata.com
1 кг бяла риба
1 кг спанак
1 глава лук
2 скилидки чесън
масло
олио
галета
сол
Начин на приготвяне:
Почистете добре рибата, след което я сложете да се свари в подсолена вода. След като се свари я почистете от кожата и костите и накъсайте на дребни парченца. Спанакът се сварява също в подсолена вода.
В няколко лъжици олио задушете ситно нарязания лук и когато се зачерви, добавете към него оцедения и нарязан спанак, чесъна и малко вода и го оставете да поври няколко минути. В намаслена тава се редят ред спанак, ред риба, най-отгоре се реди спанак. Ястието се поръсва с галета и малко олио и се пече в умерена фурна.
В няколко лъжици олио задушете ситно нарязания лук и когато се зачерви, добавете към него оцедения и нарязан спанак, чесъна и малко вода и го оставете да поври няколко минути. В намаслена тава се редят ред спанак, ред риба, най-отгоре се реди спанак. Ястието се поръсва с галета и малко олио и се пече в умерена фурна.
Източник: az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Риба на фурна
Продукти:
800 г филе от прясна или замразена риба
сока от 1 лимон
сол
черен пипер
за пълнежа:
1 супена лъжица олио
1 глава кромид лук
500 г печурки
2 домата
сол
черен пипер
мащерка
2 супени лъжици нарязан на ситно магданоз
100 г бяло вино
100 г пилешки бульон “Галина Бланка” от кубче
Приготвяне:
Източник: az-jenata.com
800 г филе от прясна или замразена риба
сока от 1 лимон
сол
черен пипер
за пълнежа:
1 супена лъжица олио
1 глава кромид лук
500 г печурки
2 домата
сол
черен пипер
мащерка
2 супени лъжици нарязан на ситно магданоз
100 г бяло вино
100 г пилешки бульон “Галина Бланка” от кубче
Приготвяне:
Разстиламе филето. Ако е замразено, оставяме го да се размрази.
Разрязваме филетата по дължина на две. Поръсваме с лимоновия сок, солта и черния пипер. Оставяме филетата да се мариноват.
Запържваме нарязания лук в олиото. Добавяме гъбите, а след тях обелените и нарязани на дребно домати. Слагаме сол, черен пипер и мащерка на вкус. Оставяме леко да се сгъсти. Заедно с магданоза
разстиламе пълнежа върху филетата, които след това навиваме и поставяме в тавичката. Добавяме бялото вино и бульона, покриваме с фолио и печем 30 мин на фурна при 180 градуса. Сервираме със зелена салата.
Разрязваме филетата по дължина на две. Поръсваме с лимоновия сок, солта и черния пипер. Оставяме филетата да се мариноват.
Запържваме нарязания лук в олиото. Добавяме гъбите, а след тях обелените и нарязани на дребно домати. Слагаме сол, черен пипер и мащерка на вкус. Оставяме леко да се сгъсти. Заедно с магданоза
разстиламе пълнежа върху филетата, които след това навиваме и поставяме в тавичката. Добавяме бялото вино и бульона, покриваме с фолио и печем 30 мин на фурна при 180 градуса. Сервираме със зелена салата.
Източник: az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Филе от бяла риба с бял сос
Продукти за 2 порции:
около 260-300 г филе от бяла риба
сметана
1 суп. лъж. масло
1 чаша бяло вино
сол и черен пипер на вкус
масло
копър
сок от 1/2 лимон
За гарнитурата:
2-3 картофа (за предпочитане пресни картофки)
2-3 моркова
1 тиквичка
Приготвяне:
Източник: az-jenata.com
около 260-300 г филе от бяла риба
сметана
1 суп. лъж. масло
1 чаша бяло вино
сол и черен пипер на вкус
масло
копър
сок от 1/2 лимон
За гарнитурата:
2-3 картофа (за предпочитане пресни картофки)
2-3 моркова
1 тиквичка
Приготвяне:
Добре е рибата да се купи на парчета или да се нареже на порции.
В тенджера се поставя цедка за варене на пара, 1 чаша вода и парчетата риба след кипването на водата. Оставя се да ври на парата около 20 минути. По желание за вкус във водата може да се постави малко розмарин или 3-4 зърна бахар.
В тиган се подготвя сосът – загрява се маслото, бялото вино, сметаната, разбъркват се добре и се добавя сол и черен пипер на вкус. Бърка се до леко сгъстяване – около 5-8 минути на умерен котлон. По желание се добавя сок от 1/2 лимон.
Зеленчуците се почистват добре и цели или на едри парчета се сваряват също на пара.
В порцията се поставят първо зеленчуците, по средата рибата, залива се със соса и се поръсва със ситно нарязан копър.
В тенджера се поставя цедка за варене на пара, 1 чаша вода и парчетата риба след кипването на водата. Оставя се да ври на парата около 20 минути. По желание за вкус във водата може да се постави малко розмарин или 3-4 зърна бахар.
В тиган се подготвя сосът – загрява се маслото, бялото вино, сметаната, разбъркват се добре и се добавя сол и черен пипер на вкус. Бърка се до леко сгъстяване – около 5-8 минути на умерен котлон. По желание се добавя сок от 1/2 лимон.
Зеленчуците се почистват добре и цели или на едри парчета се сваряват също на пара.
В порцията се поставят първо зеленчуците, по средата рибата, залива се със соса и се поръсва със ситно нарязан копър.
Източник: az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Лаврак с бяло вино
1 кг филе от лаврак
200 г масло
1 глава лук
3-4 моркова
стрък керевиз
сол
черен пипер
200 г бяло вино
50 г брашно
300 г картофи
300 г гъби печурки
магданоз
Източник: az-jenata.com
200 г масло
1 глава лук
3-4 моркова
стрък керевиз
сол
черен пипер
200 г бяло вино
50 г брашно
300 г картофи
300 г гъби печурки
магданоз
Филетата се нарязват. Тенджерата се намазва с масло. В нея се слагат нарязаният лук, морковите, нарязани на кръгчета и керевизът на филийки.
Филетата, посолени и поръсени с черен пипер, се нареждат върху зеленчука, заливат се с бяло вино и 1 ч.ч. вода, захлупват се с капак и се поставят във фурната да се варят на слаб огън около 20 минути.
Приготвя се сос бешамел. Филетата, наредени на чинията, се поливат с приготвения сос и се гарнират с изпържени дребни пресни картофи, сварени и глазирани с масло, с моркови на колелца и с пресни гъби на филийки. Отгоре се поръсва ситно нарязан магданоз. Сервира се топло.
Филетата, посолени и поръсени с черен пипер, се нареждат върху зеленчука, заливат се с бяло вино и 1 ч.ч. вода, захлупват се с капак и се поставят във фурната да се варят на слаб огън около 20 минути.
Приготвя се сос бешамел. Филетата, наредени на чинията, се поливат с приготвения сос и се гарнират с изпържени дребни пресни картофи, сварени и глазирани с масло, с моркови на колелца и с пресни гъби на филийки. Отгоре се поръсва ситно нарязан магданоз. Сервира се топло.
Източник: az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Бяла риба пане
за 4 порции
4 броя (около 800 гр) филе (бяла риба, хек или мерлуза)
черен пипер
сол
брашно за паниране
2 яйца
олио за пържене
Източник: az-jenata.com
4 броя (около 800 гр) филе (бяла риба, хек или мерлуза)
черен пипер
сол
брашно за паниране
2 яйца
олио за пържене
Рибните филета се посоляват и поръсват с черен пипер. Престояват около час в хладилник, панират се в брашно и разбито яйце и се изпържват от двете страни в добре нагрятата мазнина. Подреждат се
парчетата панирана риба, украсява се с лимон и се поднасят.
парчетата панирана риба, украсява се с лимон и се поднасят.
Източник: az-jenata.com
Lindzi- SPAMMER
Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Страница 1 от 3
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|